Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2020 o 14:45 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 17:24 - 17:25 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani generálna riaditeľka, fond nie je imaginárny. Pracujú v ňom prevažne skúsení odborníci, samozrejme, boli tam aj politickí nominanti, ktorí kazilo, kazili meno fondu. Na regionálnych pozíciách Slovenského poľnohospodárskeho fondu sedia štátni úradníci, ktorí rozumejú problematike. Ako starostka obce vždy som našla v Starej Ľubovni ochotných ľudí pomôcť. Hlavne tí, čo v tejto problematiky, problematike pracujú už dlhé roky. Na regiónoch sa stavy znižovali, na generálnom riaditeľstve fondu sa stavy zvyšovali. Po regiónoch boli stavy poddimenzované, niekomu vyhovovalo, že čím menej ľudí do tohto vidí, tým lepšie.
Pani generálna riaditeľka, prosím vás, keď budete meniť ľudí, určite nie v každom okrese. Bola by to škoda stratiť odborníkov v tejto problematike. Keď bude dobré vedenie fondu, čo verím, že vo vás bude, myslím, že aj správa fondu za rok 2020 bude inak vyzerať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 14:45 - 14:45 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Aj v súvislosti s vystúpením pani kolegyne Anny Zemanovej a jej zisteniami v oblasti kontrolnej činnosti poukazujem opäť na nutnosť reformy verejnej správy a samosprávy, presne tak ako to vo svojej správe o výsledkoch kontrolnej činnosti každý rok v rámci svojej správy v parlamente zdôrazňuje pán predseda NKÚ Karol Mitrík. O nutnosti auditu nás presviedča vo svojich stanoviskách aj ZMOS, spomeniem národný projekt ZMOS-u s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.
Vo svojom vystúpení ste, pani kolegyňa Zemanová, poukázali na ochranu kultúrnych pamiatok. Na Slovensku deklarujeme záujem na ochranu kultúrneho dedičstva, náklady naň však prakticky výlučne ponechávame na ich vlastníkoch. To sa potom dobre deklaruje verejný záujem, keď finančné bremeno znáša niekto iný. Vo viacerých krajinách západnej a severnej Európy je ochrana kultúrnych pamiatok v súkromnom vlastníctve ako verejného záujmu riešená preplatením rozdielu nákladov, ktorý vzniká pri bežnom užívaní budovy, a tým, ktoré je požadované príslušným štátnym orgánom. Na túto formu kompenzácie má vlastník pamiatky v prípade splnenia určitých podmienok nárok, na rozdiel od Slovenska, o udelení dotácie rozhoduje štátny orgán, komu dotáciu udelí a komu nie, nehovoriac o daňových zvýhodneniach či iných formách nepriamej podpory.
Pokiaľ nebudeme mať na Slovensku relevantný audit kompetencie, budeme sa boriť s poukazovaním, kto je za problémy v oblasti životného prostredia, ochrany kultúrnych pamiatok a v iných oblastiach zodpovedný, či je to štátna správa, všeobecná alebo špecializovaná, alebo samospráva. Mohla by som tak prejsť naprieč jednotlivými agendami, v rámci ktorých mestá a obce realizujú štátne úlohy v rámci preneseného výkonu štátnej správy, bez... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 11:19 - 11:21 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Rovnako by som sa chcela pripojiť k poďakovaniu pána spravodajcu Jozefa Hlinku pánovi riaditeľovi Karolovi Mitríkovi a kontrolórom NKÚ Slovenskej republiky. Podľa mojich informácií primátori miest a starostovia obcí, ktorí sú aktívni pri čerpaní štrukturálnych fondov, veľmi oceňujú ústretovosť pri vykonávaní kontrol, ktoré vykonáva NKÚ Slovenskej republiky. Nie sú iba výpočtom negatívnych zistení, úlohou kontroly je poukázať aj na dobrú prax a poskytnúť tak návod ostatným, aby hospodárne, efektívne a účelne využívali svoje zdroje a plnili svoje úlohy. Elektronizácia verejnej správy je významnou výzvou a v jej napĺňaní v súlade s európskou legislatívou máme ešte veľké rezervy. Informatizácia katastra, využívanie kataster portálu, nehovoriac o využívaní portálu slovensko.sk.
Tak ako tu odznelo, hlavne malé obce sa potykajú s obrovskou byrokraciou a zvládnuť 4 000 kompetencií je priam nemožné. Štát preniesol na mestá a obce množstvo kompetencií bez financií. V oblasti výkonu, v oblasti územného rozhodovania a stavebného poriadku sa potykáme s nedostatkom financií hlavne v oblasti personálu. Verím, že sa nám aj na základe zistení NKÚ Slovenskej republiky a skúseností pána riaditeľa NKÚ, ktoré získal v pozícii primátora mesta Spišská Nová Ves, podarí urobiť v oblasti verejnej správy pokrok smerujúci k efektívnej verejnej správe.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 13:47 - 13:49 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani (reakcia z pléna), vážená pani komisárka, pani doktorka Zuzana Stavrovská, rovnako ako Janka Žitňanská aj ja vám ďakujem za obšírnu správu vášho úradu, ktorú ste nám pred chvíľkou predložili. Zúčastnila som sa s vami na sérii celoslovenských konferencií, ktoré boli venované problematike fyzického, psychického a ekonomického zneužívania a týrania ľudí staršieho veku. Chcela by som vyzdvihnúť aktivity vášho úradu zamerané na zmapovanie stúpajúcich trendov domáceho násilia a zároveň vašich skúseností pri riešení prípadov obetí násilia na zdravotne postihnutých. Vo vašom úrade je iba jedenásť ľudí. Chcela by som vyzdvihnúť monitoring vášho úradu v zariadeniach sociálnych služieb, ktorý je zameraný na prideľovanie opatrovníkom súdu, porušovanie ľudských práv, nedodržiavanie ochrany imunity, zneužívanie postavenia opatrovníka so záujmom o vlastný finančný prospech a mnohé, mnohé ďalšie aktivity. Veľmi oceňujem spoluprácu vášho úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím s fórumom pre pomoc starším, národnou sieťou pod vedením pani prezidentky Ľubici Gálisovej. Spolupráca poukazuje na konkrétne prípady, s ktorými sa seniori obracajú na fórum pre pomoc starších.
Pani komisárka, ďakujem vám za spoluprácu, aj za vašu osobnú zaangažovanosť pomoci ľuďom. Verím, že sa nám podarí v tomto volebnom období prijať aj stavebný zákon, do ktorého zakotvíme bezbariérovosť stavieb, a že už žiadna nová stavba, ktorá nebude riešiť bezbariérovosť, nebude povolená ani skolaudovaná.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 15:45 - 15:47 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Napriek tomu, že všetci môžme mať rôzne názory, je to už druhé čítanie, a tento zákon bol prejednaný vo výbore aj ústavnoprávnom, a ja mám ústavný práv..., ústavnoprávny výbor uznesením č. 39 z 13. mája 2020 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť. Čiže výsledok rokovania vlastne aj všetkých právnikov, všetkých, ktorí vlastne sedia v ústavnoprávnom výbore, je táto veta a tým pádom vlastne spochybňovať, ako myslím si, že nikto nechce. Na druhej strane, myslím, je potrebné povedať, že keď hovoríme o škode, áno, škoda je v tom, že sme vyčerpali zo štrukturálnych fondov len 32 %, všetci dole v regiónoch, samosprávy čakajú skutočne na nové ministerstvo, ktoré prinesie nové návrhy skoordinované, a ja pevne verím, dajme šancu a uvidíme a potom budeme hodnotiť. Čiže na začiatku povedať, že sa to nedá, že to bude zlé, že to bude onaké, tritaké, ja si myslím, že budú tam ľudia z regiónov, a ja verím tomu, že sa to pohne a nebudeme v regiónoch vlastne čakať, a ja neviem, vybavovať projekty dlhé obdobie, a nakoniec si starostovia povedia, že nemá to zmysel, pretože tá byrokracia, administratíva je taká veľká, že to je problematické.
Možno aj z hľadiska zase vytvorenie vlastne sústredenia legislatívy do jedného centra pokladám za správne, pretože ako poslankyňa Európskeho parlamentu v roku 2004 - 2009 som mala skutočne veľký problém komunikovať so všetkými ministrami, a ja myslím, že teraz pre poslancov Európskeho parlamentu, ktorí budú potom posúvať tú legislatívu a názory a stanoviská Slovenskej republiky, bude jednoduchšie, keď budú ko..., vlastne konzultovať legislatívu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.5.2020 15:14 - 15:18 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán podpredseda vlády, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 97), podáva Národnej rade v súlade s § 79 ods. 1 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady spoločnú správu výborov Národnej rady.
Národná rada uznesením č. 121 z 12. mája 2020 pridelila vládny návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru a výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady. Výbory Národnej rady, ktorým bol návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská: ústavnoprávny výbor uznesením č. 39 z 13. mája 2020 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 18 z 13. mája 2020 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III spoločnej správy vyplynulo 5 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: hlasovať spoločne o bodoch 1 až 5 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením gestorského výboru č. 19 z 13. mája 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril ako spoločnú spravodajkyňu, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov.
Pán predsedajúci, skončila som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 15:05 - 15:06 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani verejná ochrankyňa práv, ďakujem vám za vašu správu a rovnako pani spravodajkyni pani Vladimíre Marcinkovej za jej príspevok v rozprave.
Chcela by som dať dôraz na stať, keď ste hovorili o našich senioroch. Veľmi úzko spolupracujem z Fórumom pre pomoc starším, národnou sieťou pod vedením pani prezidentky Ľubice Gálisovej, ktorá sa zaoberá už 20 rokov postavením starších, ochranou ich práv, kvalitou a dôstojnosťou ich života. Počet starších sa na Slovensku zvyšuje, patríme medzi najrýchlejšie starnúcu spoločnosť v rámci Európy, napriek tomu máme nedostatok služieb, nekvalitnú starostlivosť, dochádza často k zanedbávaniu a neposkytnutie potrebných služieb a starostlivosti a poskytnutia pomoci, poradenstva a riešenie problémov hlavne osamelých a vekovo starších ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc a domácu či ústavnú starostlivosť.
Musíme konštatovať, že postavenie starších sa, žiaľ, neustále zhoršuje aj zvyšovaním ich životných nákladov. V spoločnosti rastie aj fenomén páchania, zanedbávania starostlivosti, zneužívania a páchania násilia, týrania starších. Významne narastá počet tých, ktorí zažívajú hlavne domáce násilie, je to vážny problém, s ktorým sa stretáva stále viac starších ľudí, a napriek prijatým zákonom na ich ochranu tento problém nie je riešený. Verím, že aj touto skupinou obyvateľstva sa budeme intenzívne zaoberať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.5.2020 17:29 - 17:31 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády Slovenskej republiky pre legislatívu, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma určil za spravodajkyňu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom vládnom návrhu zákona.
Skrátené legislatívne konanie k predmetnému návrhu zákona bolo schválené uznesením Národnej rady Slovenskej republiky. Návrh spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia vládneho návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla sa na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby vládny návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby určené výbory predmetný vládny návrh zákona prerokovali ihneď.
Pán predsedajúci, skončila som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.5.2020 16:30 - 16:30 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja len toľko by som chcela povedať, že Slovensko môže vyčerpať v tomto programovacom období 13,5 miliardy európskych, teda euro, a čerpáme na 32 %. Ja sa veľmi teším, že konečne budeme mať ministerstvo, ktoré nám urýchli čerpanie štrukturálnych fondov a Slovensko bude môcť povedať, že konečne môže vyčerpať v tomto programovacom období všetky finančné prostriedky, ktoré dostali, dostalo z Európskej únie. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.5.2020 16:19 - 16:21 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 91 z 12. mája 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 96, na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj v termíne ihneď. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 8. schôdzi dňa 12. mája 2020. Výbor svojím uznesením č. 15 z 12. mája 2020 súhlasil s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie vysloviť súhlas s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa uskutoční na 7. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, skončila som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis