Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:55 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:52 - 10:53 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Kotleba, nerozumiem vášmu odporu voči bankám. Viete si predstaviť situáciu, že by banky na Slovensku neexistovali? Ja využívam služby bánk a mám veľmi dobré spotrebiteľské skúsenosti s využívaním ich služieb.
Pán kolega Kotleba, nestrašte ľudí platením poplatkov, práve zrušením daňového odvodu sa znížia poplatky klientom bánk. Dôležité je, že ak hovoríte o zisku bánk, táto dohoda s bankami hovorí aj o tom, že banky tieto zisky nechajú doma a budú tak podporovať a úverovať domácu ekonomiku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:26 - 10:27 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Presne tak, ako povedal môj predrečník alebo v rozprave kolega Viskupič, oceán sa skladá z kvapiek, jednu si možno nevšimnete, ale všetkých vyše sto kvapiek vie potešiť, tak ako povedal aj pán minister Sulík. Krôčik za krokom vytvoriť priaznivé podnikateľské prostredie. Keď bude úspešný podnikateľ, budú úspešní aj zamestnanci. Tieto opatrenia pomôžu podnikateľom. Nespôsobia výpadok v štátnom rozpočte a dajú sa realizovať okamžite. Toto je alfa a omega. Ja si myslím, že prijatých 114 opatrení je výsledok spolupráce a pomôže podnikateľskému prostrediu.
A, kolegovia, samozrejme, všetci môžeme mať na to rôzne názory, ale v konečnom dôsledku konečne sa táto vláda zaoberá aj malými a strednými podnikateľmi.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 9:40 - 9:41 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Žiga, najprv ste povedali, že ste ochotný prijať opatrenia na skvalitnenie podnikateľského prostredia. Potešila som sa, že nám poviete, ako by ste to urobili. Aj našim ministrom by sa lepšie pracovalo, keby nebol COVID-19. Vy ste skritizovali všetko. Skôr som čakala, že ako bývalý minister nám poviete, čo by ste vylepšili v tejto legislatíve. Podľa vás by sme nemali asi robiť nič, lebo kto nič nerobí, ten nič nepokazí. Avšak súčasný minister Richard Sulík musí najprv napraviť chyby, ktoré spôsobila za 12 rokov vaša vláda. Ako spotrebiteľ využívajúci bankové služby konštatujem, že keď sa bankám zvýšia poplatky, my spotrebitelia ich bankám musíme zaplatiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 10:03 - 10:04 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcela by som poďakovať Marekovi Šefčíkovi za príspevok v rozprave o Správe o činnosti Ústavu pamäti národa. Príspevok dopĺňa správu o ďalšie fakty a upozorňuje na veci, na ktoré je potrebné nájsť odpovede. Ústav pamäti národa je dielom Jána Langoša, ako povedal. Určite by bol tiež za to, aby sme nekrivili minulosť. Minulosť je všetko dianie, ktoré sa už uskutočnilo, ktoré nemožno už ani zmeniť, ani ovplyvniť a ktoré je pevne a nemeniteľne usporiadané v časovo uplynulom období nachádzajúcom sa na časovej osi pred súčasnosťou. Minulosť nemožno zmeniť. Z minulosti sa musíme poučiť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

9.6.2020 11:25 - 11:40 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Chcela by som vyzdvihnúť pani poslankyňu za jej veľmi jasné posolstvo aj pre našich voličov, myslím si, že iba ten sa bojí, kto nemá čisté svedomie, a ja pevne verím, že dokážeme vybrať vo vypočutí takého prokurátora, za ktorého sa nikdy nebudeme hanbiť, za ktorého môžeme vlastne úplne jasne zdvihnúť ruku na verejnosti, aby aj naši voliči vedeli, za koho sme hlasovali. Ja pevne verím, že iba ten sa bojí, čo, kto nemá čisté svedomie, a aj v minulosti sa to vlastne preukázalo a náš generálny prokurátor bude asi najlepší v rámci celej Európskej únie.
Takže ja verím, že toto, čo pani poslankyňa povedala, to je jasné posolstvo, ktoré je pre našich voličov, nielen pre nás tu v európskom, teda v národnom parlamente.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 18:36 - 18:37 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja si tiež na rozdiel od pána kolegu Suska myslím, že otvoriť kandidatúru na tento post aj neprokurátorom prinesie väčšiu konkurenciu a tým aj väčšiu šancu vybrať najlepšieho šéfa prokuratúry z uchádzačov, ktorí sa prihlásia. Som presvedčená, že príslušnosť k profesii prokurátora nie je zárukou kvality. Presvedčil ma o tom jeden z generálnych prokurátorov, ktorý si nainštaloval kameru do svojej kancelárie, aby sledoval svojich hosťov, s ktorými rozprával. Prokuratúra je dnes uzavretým systémom, a tak sa nemôže stať prokurátorom ten najlepší.
Príslušnosť k profesii prokurátora nie je zárukou kvality, a preto verím, že tento zákon prinesie väčšiu konkurenciu a najlepšieho generálneho prokurátora, ako mal, malo Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

4.6.2020 14:31 - 14:32 hod.

Zita Pleštinská
Chcem sa opýtať na tunel Višňové. Aké sú tam vlastne problémy, a hlavne pri tom verejnom obstarávaní teraz, a ako to vidíte reálne, že by sa mohlo opäť pokračovať vo výstavbe? Viem, že zastupujete, tak neviem, či mi budete vedieť odpovedať, ale...
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 15:25 - 15:27 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Je mi veľmi ľúto, pán kolega Mazurek, že ste neboli na výbore, kde výbor prejednával tento dokument za účasti pána ministra Eduarda Hegera a tam určite by ste boli dostali relevantné odpovede na vaše otázky. Ale, samozrejme, výbor je tam, kde sa pracuje, nie sú tam reflektory, nie sú tam mikrofóny, nie je tam možné prezentovať vlastne názory smerom k svojim voličom, takže vaše vystúpenie bolo typické, ako vlastne ukázať, že niečo tu je zlé, ale vaše riešenia neexistujú. Bol na výbore aj váš poslanec Uhrík, ktorý vlastne... (reakcia z pléna). Áno, bol váš europoslanec na výbore. Tak potom, však viete, no možno teraz rýchlo ako, ale bol prítomný a prosím vás, zlaďte si tú domácu politiku s európskou. On nemal jednu výhradu voči tomuto dokumentu. Takže ja si myslím, že tieto vystúpenia sú skôr také populistické.
A možno pár faktov. Program stability je založený na makroekonomickej a daňovej prognóze výborov pre makroekonomické a daňové prognózy. Súčasťou programu stability sú aj tri revízie výdavkov a súhrnná implementačná správa. Revízia výdavkov zamestnanosti. Vláda hovorí, že potrebuje vlastne príjmy, ale má vlastne aj priestor šetrenia, napríklad v oblasti IT technológií je možné ušetriť 10, 20 %, to je okolo 48 až 98 mil. eur. Súhrnná implementačná správa za rok 2019 hodnotí pokrok v plnení opatrení revízií výdavkov za oblasť zdravotníctva, dopravy, informatizácie, vzdelania, životného prostredia, trhu práce a sociálnych politík.
Čiže treba sa zúčastňovať na zasadnutí výboru a tam od pána ministra dostanete odpovede na vaše otázky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 14:55 - 14:57 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Som veľmi potešená, že pri prejednaní tohto dôležitého strategického dokumentu sa na výbore pre európske záležitosti zúčastnili aj naši europoslanci.
Je to významný posun dopredu, lebo sa konečne prepája domáca politika s európskou. V spektre názorov sa tvoria vždy podnetné riešenia.
Vítam aj účasť pána predsedu finančného výboru Mariána Viskupiča na našom výbore a jeho vystúpenie v dnešnej rozprave. Ako povedal, čakajú nás obrovské výzvy. Nikto nevie, kedy sa ekonomika z tejto krízy dostane. Príliš dlho sme sa spoliehali na automobilky, čo sa nám dnes v čase klesania dopytu vracia ako bumerang.
Pán minister financií povedal, že často počúva hlavne z médií slovné spojenie diktát Bruselu. Konečne treba podčiarknuť, že sa nejedná o diktát Bruselu, ale keď už, je to diktát predstaviteľov štátov Európskej únie. Veď nikto nemá v krstnom mene ani v priezvisku Brusel.
Európska únia na krízu reaguje obrovským finančným balíkom, tak ako povedal pán poslanec Marián Viskupič. Zhruba 8 mld. eur pôjde Slovensku. Vyzerá to síce super, no správne a efektívne preinvestovať túto obrovskú sumu bude ťažkým orieškom. Spolieham sa, že Veronika Remišová čerpanie eurofondov zefektívni, aby sme túto šancu nepremárnili. Odporúčam nevymýšľať nové postupy čerpania EŠIF. Bolo by v rámci dobrej praxe možné alebo jednoduchšie prebrať napr. poľský model, ktorý sme vo výbore diskutovali.
Ďalšou otázkou bude, kde tieto peniaze pôjdu. Eduard Heger spomenul hlavne dve priority. Prvou je zelená ekonomika, ktorá pomôže naštartovať na našej planéte tisíce pracovných miest. Druhou je školstvo. Práve reforma školstva musí byť pre túto vládu prioritou. Naše školstvo je stále zaseknuté v 20. storočí a zaostávame za zvyškom Európskej únie. Ak chceme byť modernou konkurencieschop... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2020 15:03 - 15:04 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, pán minister, skrátené legislatívne konanie je opodstatnené, lebo ochrana spotrebiteľov a záchrana cestovných kancelárií musí byť našou prioritou. COVID-19 nikto nečakal, nikto nepredpokladal, Slovensko má prvenstvo v prijatých opatreniach, výsledkom ktorých je najnižší počet nakazených COVID-om-19 v Európskej únii.
Chcem zablahoželať vláde Igora Matoviča, že nás chráni pred touto epidémiou, rovnako poďakovať aj vám, pán podpredseda vlády, pán minister Richard Sulík, v mene cestovných kancelárií a našich spotrebiteľov za tento návrh zákona, ktorý sa denne obracajú na nás.
Tento návrh je zároveň obrovskou výzvou pre cestovný ruch na Slovensku, tak ako povedal môj predrečník, a preto tento zákon podporím.
Skryt prepis