Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:20 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:20 - 21:21 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister Budaj, veľmi pekne ti ďakujem za tvoje vystúpenie, povedal si, že sa jedná o prelomový čas, keď spravodlivosť konečne zvíťazí. Ľudia vo voľbách dali Igorovi Matovičovi dôveru a on dokázal rozložiť SMER - SD. To sa nikomu nepodarilo. Toto mu Robert Fico a kolegovia zo SMER-u nikdy neodpustia.
Plagiátorstvo nie je problém študentov, ktorí sa k nemu uchyľujú, ale systému, ktorý ho toleruje. (Reakcie z pléna.) Ako je možné, že niektoré vysoké školy porušujú pravidlá na viacerých frontoch, a napriek tomu majú akreditáciu? Verím, že nový zákon o vysokých školách to upraví a my začneme schvaľovať zákony, ktoré pomôžu ľuďom na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 16:31 - 16:33 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán podpredseda Pellegrini, veľmi sa čudujem vášmu vystúpeniu. Súdiť premiéra Igora Matoviča za päť mesiacov v premiérskej pozícii je odvahou.
Igor Matovič je antikorupčný líder. V jeho osobe prišla spravodlivosť - odstrániť zo Slovenska mafiu. Dnešnú mimoriadnu schôdzu Národnej rady vnímam ako boj medzi spravodlivými a mafiou, ktorú treba poslať preč. V súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka sa hovorí o pôsobení talianskej mafii (mafie) na území Slovenska, do ktorého investigatívny novinár pichol a stalo sa mu to osudným. Práve dvanásť rokov vašej vlády, pán kolega Pellegrini, počas pôsobenia strany SMER - SD bolo pre mafiánov zlatým vekom.
Na najbližších sedem rokov máme vďaka šikovnosti a vyjednávacej schopnosti premiéra Igora Matoviča k dispozícii 43,8 mld. eur na reformy. Je to 6,25 mld. eur na každý rok. Nedovolíme mafii, aby tieto peniaze rozkradla na spôsob káuz Búrka alebo Dobytkári.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 18:36 - 18:37 hod.

Zita Pleštinská
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 18:21 - 18:22 hod.

Zita Pleštinská
Ďakujem pekne. Chcela by som sa, pán predsedajúci, poďakovať navrhovateľkám tohto návrhu zákona. Ja som ročník ´61, aj keď sa nehovorí vek ženy, ale tiež patrím medzi 120-tisíc tých žien, ktoré majú ročníky ´57 až ´63, a myslím si, že týmto návrhom zákona sa odstráni tá krivda, ktorá nám bola spôsobená.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 16:38 - 16:39 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Možno treba zvýrazniť aj to, že domáce zviera má často aj psychologický význam hlavne pre ľudí, ktorí sú s rôznymi problémami, starých ľudí, ako aj osamelých, a práve domáce zviera sa stáva takým plnohodnotným členom rodiny so sociálnou funkciou. Mnohokrát organizácie na ochranu hospodárskych a spoločenských zvierat sú jediné subjekty, ktoré nemôžu dostať a žiadať žiadne granty, dotácie či eurofondy na svoju prevádzku a rozvoj. Aj z tohto dôvodu som za presadenie systémových zmien v tejto oblasti. A mnohokrát takéto zvieratko, ktoré niekto vyhodí, sa stáva vlastne oporou napríklad pre starých ľudí v starobe, takže myslím si, že všetko treba chrániť a treba, treba vlastne aj to zviera považovať nie za vec, ale za plnohodnotného, teda plno... ani nie vec, ale, ale, ale zviera, ktoré treba chrániť, však nemôžeme nechať týrať, že by vlastne tie psy chodili zbytočne po uliciach a nikto sa o to nestaral. Takže ja si myslím, že toto je zákon, ktorý treba podporiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 16:20 - 16:21 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja by som chcela vyzdvihnúť túto novelu, ktorú sme vlastne počuli, pretože je nemysliteľné, aby v civilizovanej, kultúrnej spoločnosti sme sa stretávali s prípadmi, keď niekto zavlečie psa do lesa a nechá ho tam priviazaného, opusteného čakať na smrť, alebo časté sú prípady vyhodenia psíkov cez Vianoce.
Princípom tejto novely, čo by som chcela vyzdvihnúť, že, je, že trestné činy týrania zvierat bude odteraz riešiť špecializovaný vyšetrovací tím, ktorý bude na tento typ trestných činov zvlášť vyškolený. V súčasnosti tieto trestné činy vyšetrujú bežní príslušníci polície, ktorí sú často zahltení aj inou agendou, v dôsledku čoho sa nestíhajú trestným činom naplno venovať. Takže ja si myslím, že rovnako ako ľudský život, aj zvieratá sú bytosti, ktoré si zaslúžia ochranu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:07 - 15:08 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážený kolega, chcela by som poďakovať za možno takýto prístup prijať legislatívu, ktorá, samozrejme, bude chrániť tých zodpovedných ľudí, ktorí majú obavy, pretože počúvame stále, dnešné čísla hovoria, že na COVID-19 sa nakazilo už 13 miliónov ľudí. To číslo je alarmujúce a myslím si, že ľudia si zaslúžia, aby vláda prijala takéto, takúto legislatívnu úpravu aj z toho dôvodu, že výškou pokút, teraz cena života, hej, jaká je výška pokuty, 5-tisíc alebo koľko? Možno je ešte otázka, až do výšky 5-tisíc, tak povedať: Áno, keď sa nahlási o jeden deň, bude taká pokuta. Možno odstupňovať, aby nebol tam vlastne ten priestor na to, aby tam vznikal priestor na korupciu. Ale ja sa veľmi prikláňam, lebo je to návrh, ktorý chráni ľudí, a myslím si, že toto ľudia očakávajú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 13:31 - 13:33 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem. Pán Cmorej presne povedal a súhlasím s ním ako jedna tiež spolupredkladateľkou tohto zákona, že hazard je možné zakázať všeobecným záväzným nariadením. Za všeobecné záväzné nariadenie musí hlasovať trojpätinová, tri pätiny poslancov obecného zastupiteľstva. Kolegovia dokonca povedali, že poďme zrušiť hazard s polovicou prítomných poslancov, toto nám vytvára precedens, keď sa hovorí, že všeobecné záväzné nariadenie a musí byť tri pätiny, tak to by sme mali zase desiatky zákonov, že budú chcieť zrušiť v nejakom mestečku niečo, tak poďme to zrušiť nejakou inou väčšinou. To sa nedá.
Poďme, prosím, komplexne vyriešiť zákon o obecnom zriadení 369/1990, pretože už sú tam niektoré veci, ktoré treba zmeniť, a ten zákon je dobrý, ale už predsa sú niektoré veci, ktoré treba upraviť. Takže nepoďme v zákone meniť niečo, čo nám, o čom nám hovorí zase iný zákon, lebo budeme tu mať taký precedens, že budeme každú chvíľu rokovať o zákonoch, ja neviem, obecnom zriadení alebo článkoch, a budeme niečo zrušovať alebo na obecných zastupiteľstvách podľa toho, ako to vyhovuje jednotlivým mestám a obciam. To je nemožné, priatelia!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:35 - 12:37 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Presne tak ako povedal Martin Čepček, aj moje deti, ktoré žijú so svojimi rodinami v Nitre, sa zapojili do petície a boli aktivistami v zbieraní podpisov v Nitre. Samozrejme, vtedy v čase petície boli ďalšie dve petície a ľudia, ktorí išli práve z druhého kola volieb prezidentských boli dezorientovaní. A skutočne títo aktivisti, ktorí chceli pomôcť poslancom pri ich rozhodovaní v mestskom zastupiteľstve v Nitre, tak boli vystavení, by som povedala, že aj k ataku a k takému proste ako boja vlastne proti nim, ale akože boli odvážni a zvládli to.
To znamená, že ja tiež chcem podporiť jako, určite vieme, že pripraviť dobrú legislatívu, to nie je len dať nejaký zákon vlastne do parlamentu, ale, samozrejme, treba ho prehodnotiť, treba ho odkonzultovať. Ale určite toto je prvý krok na to, aby mohol byť hazard v mestách a obciach regulovaný. Lebo zozbierať petíciou, keď sme tu už hovorili o Podolínci, tak je tam 3,5-tisíc obyvateľov a 30 % 18-ročných z 3,5-tisíc je rozdiel ako 30 % voličov nad 18 rokov zo 100-tisíc obyvateľov. To znamená, že ja viem, že všetci chceme viac, ale ja si myslím, že keď nám pomôžete a budete za to, aby sa tento návrh zákona odsúhlasil, tak už je to jeden krok k tomu, aby hazard v obciach a mestách, pokiaľ si to zastupiteľstvá aj primátor prehodnotia tak, že nechcú žiadne judášske peniaze do rozpočtu, aby mali rozviazané ruky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:08 - 12:10 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som poprosila všetkých kolegov, aby sme nestavali ZMOS, úniu miest a parlament Národnej rady proti sebe. Tí dali také, je to judášsky groš, tí dali také stanovisko, je to tak, tí dali taký, je takéto stanovisko. Sme na jednej lodi. Pán primátor má problém zrušiť hazard, pretože je petícia. My sme ho v Podolínci zrušili, lebo petícia nebola, tak nám, prosím vás pekne, dôverujte a nechcite viac. My im dáme malíček, vy chcete celú ruku. Hľadajme spoločné riešenia a poďme robiť komplexnú reformu verejnej správy a samosprávy. Ale nie teraz okamžite, ak si to vy poviete, lebo máte 95 hlasov. Poďme ju robiť zodpovedne, so všetkými partnermi, aby sme zase nemuseli meniť nejaké články, lebo niekde to nevyhovuje, lebo majú zlého kontrolóra, tam je zlý starosta, tam sú zlí poslanci. Prosím vás pekne, samospráva sa dokáže riadiť sama. Tak jej nehovorme, čo má robiť.
Skryt prepis