Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:55 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 17:21 - 17:21 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Peter Kmec, ďakujem za tvoje vystúpenie v rozprave. V duchu sa tak pýtam, že ako mohla vyzerať rozprava medzi tebou a pánom kolegom Blahom, si diplomat, ktorý pôsobil ako veľvyslanec v USA, aj z toho dôvodu poznáš situáciu rovnako ako pán minister. Dúfam, že kolega Blaha ma neobviní, že niečo od teba chcem. Myslím, že konštelácia ľudí, ktorí majú v zahraničnej politike svoj prežitý príbeh, vytvorí jednotnú národnú pozíciu v zahraničnej politike. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 16:42 - 16:43 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Blaha, na obranu pána ministra Ivana Korčoka, pán minister je diplomat a je chvályhodné, že jeho kvality dokáže oceniť každé volebné zoskupenie.
To je, ako keby ste lekárovi neurológovi povedali, že prežil všetky vlády, lebo operuje pacienta rovnako, ako za vlády Dzurindu, Fica alebo Matoviča. Vy také šťastie nemáte a ja sa teším, že vaše miesto na poste predno, predsedu výboru pre európske záležitosti zaujal Tomáš Valášek.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 16:19 - 16:20 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Mazurek, chvalabohu, že v tejto snemovni je väčšina kolegov, ktorá má rovnaký názor ako minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Ivan Korčok. Pán kolega, váš prejav bol síce plamenný, ale majte na pamäti, že Slovensko je 127. krajina na svete podľa veľkosti, 117. podľa počtu obyvateľov a v poradí 60. ekonomika s 0,11-percentným podielom na globálnom HDP. Od roku 2004 sme súčasťou Európskej únie, ktorá je siedma najväčšia a tretia najľudnatejšia na svete. A je druhou najväčšou svetovou ekonomikou. Bez členstva v Európskej únii a v NATO by sa náš názor, na náš názor pýtal málokto a ani by sme ho nemali ako efektívne presadzovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 16:04 - 16:05 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Slovensko je malá krajina, preto každý, kto je schopný vnímať tieto fakty, musí uznať, že naše členstvo v Európskej únii a v NATO výrazne posilnilo vplyv v medzinárodných vzťahoch. Sedíme za jedným stolom s veľkými krajinami, kde sú dohodnuté pravidlá bez ohľadu na veľkosť krajiny a počet osôb obyvateľov. Európska únia je aj dnes poistkou proti nacionalizmu, národným egoizmom a je dobrým riešením osobitne pre menšie štáty, akým je aj Slovensko. Preto odmietam postoje kolegov, že mimo EÚ by bolo na tom Slovensko lepšie. Vítam postoj ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky k Bielorusku a k Ukrajine a v našom záujme je stabilné susedstvo. Rovnako ako kolega Peter Osuský materiál Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky v roku 2020 svojím hlasom podporím. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 24.9.2020 15:03 - 15:03 hod.

Zita Pleštinská
Ďakujem pekne aj za odpoveď. Výstavba nájomných bytov sa dá ihneď naštartovať cestou legitímnej výnimky na tieto byty zo zákona o verejnom obstarávaní a netreba ďalej v tejto oblasti riešiť vôbec nič. Vieme aj v ostatných oblastiach navrhnúť účinné zmeny zákona o verejnom obstarávaní. Je tomuto postupu naklonené aj ministerstvo dopravy?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 19:00 - 19:01 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Som tiež jedna zo žien z diskriminovaných ročníkov 1957 – 1963, a preto som veľmi rada, že je táto novela zákona už v druhom čítaní. Návrh poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky Petry Krištúfkovej, Anny Zemanovej a Kataríny Hatrákovej na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (tlač 157), konečne odstráni skrivodlivosť, ktorá bola spáchaná na 140-tisícoch ženách Slovenskej republiky. Som rada, že pán Erik Tomáš vyslovil, že aj SMER – SD tento návrh zákona podporí. (Reakcia z pléna.) Aha, pardon, je to HLAS, takže (povedané so smiechom), že vlastne skrivodlivosť, ktorá bola spáchaná počas vládnutia tejto strany, bude konečne odstránená.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 14:02 - 14:04 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vítam vecnú rozpravu k tomuto bodu programu, pretože pokladám vyrovnávanie regionálnych rozdielov za prioritu v oblasti čerpania štrukturálnych fondov a prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Je čas nastaviť pravidlá spravodlivo.
Okres Stará Ľubovňa nepatrí medzi málo rozvinuté okresy. Mesto Stará Ľubovňa sa nachádza 40 km od mesta Kežmarok a 50 km od mesta Bardejov. Či bude zaradený okres medzi znevýhodnené okresy, závisí to od miery nezamestnanosti v okrese. Z tohto vyplýva, že okres Stará Ľubovňa, ktorý má síce rovnaké problémy ako okresy Kežmarok a Bardejov, ktoré sú zaradené do tohto programu, nespĺňa tou mierou nezamestnanosti a tým nedostáva šancu, aby získal financie z tohto programu. Ľudia nečakajú na pomoc štátu, ktorý by im mal ponúknuť pracovné príležitosti blízko bydliska. Odchádzajú pracovať do zahraničia. To má však negatívny dosah na rodiny, hlavne na výchovu detí. Náš okres je diskriminovaný za to, že ľudia si vedia pomôcť sami. Je preto potrebné nastaviť aj iné kritériá, nielen mieru nezamestnanosti, ale napríklad aj kritérium počet vytvorených pracovných príležitostí v okrese. Keď ich nevytvoríme a nepodporíme podnikateľov v okrese Stará Ľubovňa, ľudia sa nebudú mať kde vrátiť a kde pracovať a tým sa nebudú stierať regionálne rozdiely.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2020 12:35 - 12:36 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Reagujem k predrečníkovi. Tento predložený návrh zákona pokladám za kozmetickú zmenu komunálneho zákona vo vzťahu k hlavným kontrolórom. Jedná sa o samosprávy, kde to nefunguje. Nikdy som nemala ako starostka problém udeliť slovo hlavnému kontrolórovi, keď o to požiada. Rozumiem, však v niektorých samosprávach, že to je napätie, a preto je potrebné prijať nejaké riešenie.
Podstata je v tom, že 30 rokov nemáme zákon o kontrolnej činnosti v samospráve. Verím, že sa nám podarí pripraviť komplexný návrh nielen pre hlavných kontrolórov, ale v spolupráci so ZMOS-om, Úniou miest, SK8 a ministerstvom vnútra, kde tento celý problém treba vyriešiť v oblasti všetkých zákonov týkajúcich sa nielen samosprávy a verejnej správy a zjednodušiť celú legislatívu pre starostov a primátorov na Slovensku. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 16:55 - 16:56 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Udalosť, pri ktorej zahynul Jozef Chovanec, sa udiala 23. februára 2018, v čase, keď vládla strana SMER a premiérom bol Robert Fico. Možnože slovenská vláda mohla byť aktívnejšia na vyšetrenie vraždy Slováka aj v tomto období, veď bolo spomenuté, že žiadala to manželka zosnulého Jozefa Chovanca. Strana SMER - SD mala a má dnes svojho komisára v osobe Maroša Šefčoviča, ktorý je členom Európskej komisie. Je to skúsený diplomat, ktorý mohol a môže tiež prispieť k urýchleniu vyšetrovania tohto prípadu. Svoju moc spustiť monitorovací mechanizmus majú aj naši slovenskí europoslanci a určite nebudú ticho. Som presvedčená, že európske inštitúcie kriticky zhodnotia zneužívania policajnej moci vo svete a zároveň nezostanú ticho pri takejto tragickej udalosti v srdci Európskej únie.
Chcem ubezpečiť kolegov, ktorí kritizujú kroky premiéra Igora Matoviča a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, že vláda Slovenskej republiky urobí všetko pre to, aby bola smrť nášho slovenského občana vyšetrená. Verím, že Národná rada nájde spoločné stanovisko a tento prípad bude vyšetrený.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:27 - 3:28 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Petrák, celú noc počúvam o netransparentnom výbere prednostov okresných úradov. Ja som bola dvakrát prednostkou okresného úradu a práve SMER - SD ma odvolal a dosadil si svojho nominanta bez výberového konania. Pán kolega, práve vy nás nepoučujte o niečom, čo ste sami nikdy nerobili a v štátnej správe ste si zabetónovali svojich nominantov, častokrát nepozerajúc na ich odbornosť. Keby nás hodnotil niekto iný, by som to pochopila, ale práve od nominantov strany SMER - SD mi to príde veľmi nepoctivé. Ďakujem.
Skryt prepis