Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:55 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 29.1.2021 10:11 - 10:13 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán navrhovateľ, vážené kolegyne, kolegovia, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajkyňu k návrhu zákona (tlač 390). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave sa uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu, do ktorej sa tiež hlásim ako spravodajkyňa. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 18:23 - 18:24 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Táto téma je paradigmou v oblasti značiek automobilov aj u nás na Slovensku. Možno sa treba v rámci benchmarku pozrieť aj do iných štátov, ako to tam funguje. Občania túto zmenu veľmi vítajú, pretože ušetrí čas aj peniaze a, samozrejme, aj naše životné prostredie. Určite treba odstrániť, prípadne minimalizovať všetky administratívne a byrokratické postupy pri prihlasovaní značiek aj automobilov.
Ďakujem pánovi kolegovi Viskupičovi, za veľmi jasné zdôvodnenie návrhu. A možno tak otázka, Marián. Chcela by som sa ťa spýtať, v čom bol problém, že v minulosti nebola ochota prijať tento návrh zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 17:55 - 17:57 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Môžem zareagovať. Ono niekedy sú také situácie veď úplne nevyhnutné, že vlastne do obci ide napríklad autobus. Dneska mi hlásili, že bola dopravná nehoda, lebo bolo vlastne veľa tých automobilov zaparkovaných, čiže je niekedy situácia a to je zas vlastne to rokovanie s tými predstaviteľmi miest a obcí, ktorí vlastne povedia tú špecifickú svoju situáciu, ktorá sa možno prenesie do zákona 369. V prípade, že to nebude možné, tak ako povedal pán navrhovateľ, tak možno bude treba sa pozrieť na celú 369 a niektoré tie veci, ja by som sa vrátila, možno úpravu chodníkov cez cestný zákon, ktorý vlastne novelizoval a dal túto kompetenciu mestám a obciam, takže to bude určite v rokovaní.
Ako ťažko je povedať, každá obec a každé mesto je špecifické, má svoju parkovaciu politiku. A myslím si, že to rokovanie vlastne s predstaviteľmi ZMOS-u aj Únie miest vlastne prinesie určite nejaké riešenie, ktoré by bolo prijateľné pre všetky mestá a obce. No, ťažko je teraz povedať. Je to možno, je to vlastne prvý ten nástrel toho návrhu a bude sa ešte o ňom rokovať na výboroch. Určite tam vlastne prídu ešte nejaké riešenia, prípadne pozmeňujúce návrhy, pokiaľ by boli ochotní predstavitelia miest a obcí riešiť vlastne v tomto alebo pri tomto zákone aj otvorenie tej 369.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 28.1.2021 17:49 - 17:50 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Milí kolegovia, presne tak, ako povedala pani Zemanová, cieľom návrhu zákona je v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na roky 2020 - 2024, ktorá sa zaoberá vlastne neuspokojivou dopravnou situáciou v aglomerácii Bratislavy a efektívnou parkovacou politikou na jej území, doplniť zákon č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave v znení neskorších predpisov tak, že bude oprávňovať hlavné mesto a jeho mestské časti zmluvne spolupracovať za účelom zabezpečenia odtiahnutia vozidiel, resp. vytvoriť možnosť na tieto účely poveriť právnickú osobu, ktorá založil... ktorú založilo hlavné mesto alebo niektorá z jeho mestských častí, resp. tieto subjekty alebo niektoré z nich spoločne.
Počet automobilov v našich mestách sa niekoľkokrát zvýšil, preto je potrebné, aby sa nielen Bratislava, ale aj mestá, obce zaoberali parkovacou politikou na svojom území. Aj keď sa tento návrh zákona týka len Bratislavy, veľmi vítam návrh navrhovateľa, ktorý predniesol pri prednesení tohto návrhu zákona, a vyjadril, že má ochotu rokovať so ZMOS-om a Úniou miest Slovenska, ktoré zastupujú naše mestá a obce, a riešiť neuspokojivú dopravnú situáciu nielen v aglomerácii Bratislavy, ale zároveň rozšíriť riešenie efektívnej parkovacej politiky aj na území miest a obcí novelou zákona č. 369/1990 Zb. v znení neskorších predpisov.
Ja sama som starostkou síce malej obce, má len tisíc obyvateľov, ale skutočne počet automobilov je tam možno aj 5-krát zvýšený a hlavne vidíme obrovské problémy pri zimnej údržbe, keď občania parkujú, ako parkujú, a potom nie je možné robiť zimnú údržbu tak, ako by bolo potrebné. Takže pokiaľ bude záujem ZMOS-u, prípadne Únie miest Slovenska, veľmi by som privítala, aby sa táto problematika riešila aj v zákone č. 369, teda novelou zákona č. 369/1990 Zb. v znení neskorších predpisov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 28.1.2021 16:58 - 17:00 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán navrhovateľ, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajkyňu k návrhu zákona (tlač 396). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 28.1.2021 14:49 - 14:51 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Aj keď moja otázka smerovala na pána ministra Korčoka, ale teším sa, že pán minister hospodárstva mi ju zodpovedal.
Táto otázka vyplynula z podnetu, ktorý som dostala od občianskych združení, ktoré sa venujú rozvojovej spolupráci, medzi nimi Slovenská katolícka charita, eRko - Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, SAVIO, občianske združenie, ktoré namietajú, že príručka používa pojmy, ktoré nie sú definované v slovenskom právnom poriadku či v Slovníku slovenského jazyka, resp. sú definované inak.
Rozvoj a spolupráca sa netýka výhradne rovnosti mužov a žien, ale ako je definované v zákone č. 392/2015 Z. z. o rozvojovej spolupráci, rozvojovou spoluprácou sa rozumejú činnosti darovanie hnuteľného majetku štátu a humanitárna pomoc financované z verejných prostriedkov, zamerané na podporu trvale udržateľného rozvoja v partnerských krajinách.
Zároveň je veľmi dôležité že s témou rovnosti mužov a žien pracovať v partnerských krajinách s veľkou obozretnosťou a citlivosťou, pretože rozvojová spolupráca by sa mala realizovať s náležitou úctou ku kultúre a tradíciám danej partnerskej krajiny. Máme zato, že v súčasnom znení príručka tento princíp neakceptuje.
Opýtam sa, asi pán minister nebude vedieť, ale by zaznela teda ešte tá doplňujúca otázka. Dá sa príručka pani Oľgy Pietruchovej ešte pripomienkovať? Budú tieto organizácie prizvané ku pripomienkovaniu tejto príručky?
Som presvedčená, že dlhoročné skúsenosti týchto občianskych združení by boli prínosom pri napĺňaní cieľov rozvojovej spolupráci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 11:41 - 11:43 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Domáce vzdelávanie je bežným štandardom aj v Európskej únii a veľmi vítam tento návrh zákona. Známa anglicko-nemecko-írska hudobná skupina The Kelly Family pozostáva z 9 súrodencov a bola vzdelávaná doma a vyrástli z nich vzdelaní a plnohodnotní ľudia, ktorí dávajú miliónom ľuďom šťastie i nádej.
Aký normatív dať na žiaka v domácom vzdelávaní, aby boli školy motivované umožňovať žiakom domáce vzdelávanie? Možno to budú ešte mnohé otázky, ktoré na pani navrhovateľku budú dávané.
Mnohí rodičia hľadajú útočisko preto, že mnohé slovenské školy, žiaľ, nedokážu naplniť potreby detí, ktoré majú nejaké poruchy alebo nejaké potreby, najmä ak majú byť v preplnenej triede. Aj preto rodičia volia cestu vzdelávania svojich detí doma, neraz chcú ušetriť školu od prejavov správania ich dieťaťa. Niekedy je domáce vzdelávanie nevyhnutnosťou u rodičov, ktorí často cestujú, alebo u rodičov športovo či umelecky nadaných detí. Mám dcéru, je pedagogický, teda učiteľka, má tri deti a hlavne teraz v pandémii sa ukázalo, že domáce vzdelávanie je v niektorých časoch, keď deti nechodia do školy, priam potrebné, a myslím si, že tento zákon, tento návrh zákona vlastne pomôže hlavne rodičom v domácom vzdelávaní svojich detí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 18:11 - 18:13 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Ďakujem ti, pán kolega Tomáš Valášek, za tvoj príspevok v rozprave. Ako dcéra otca Štefana Kányaiho, ktorý bol nevinne odsúdený a strávil takmer desať rokov zo svojej mladosti v táboroch smrti, v ruských gulagoch na Sibíri, na Urale, v Karagande, v Žezkazgane, žijúc s jeho spomienkami, ktoré sú zachytené v jeho knihe Poviem to teda vám všetkým, ktorú odporúčam kolegom na prečítanie, si ešte viac uvedomujem zmysel slov "sloboda" a "bezpečnosť". Dnes máme pamätný deň holokaustu, tragédie 20. storočia nemôžeme bagatelizovať, sú naším mementom a musíme sa z nich poučiť. Vítam, že obranná stratégia vznikla spoločne s bezpečnostnou stratégiou.
Návrhy novej bezpečnostnej a obrannej stratégie Slovenskej republiky sú spracované kvalitne. Svedčí o tom, že je dobrá spolupráca dvoch kľúčových ministerstiev, ktoré tieto dve stratégie vypracovali. Potrebujeme hlavný strategický rámec v oblasti bezpečnosti a obrany krajiny. Je dôležité, aby sme mali jasné úlohy, zachovali zvrchovanosť, územnú celistvosť a nedotknuteľnosť hraníc Slovenskej republiky.
Vítam, že nová bezpečnostná stratégia reaguje na tradičné, ale i nové bezpečnostné hrozby. Ide napríklad o zásahy do kybernetickej bezpečnosti štátu či dezinformácie. Ľudia potrebujú mať pocit, že sú chránení na uliciach, doma, ale aj na internete. V digitálnom svete nesmie chýbať voľný tok tovarov a služieb, ale aj informácií. Dezinformácie, falošné správy a propaganda ohrozujú našu kolektívnu bezpečnosť, pretože podkopávajú dôveru, ktorú občania majú vo svoje inštitúcie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 17:57 - 17:58 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Členstvo v Európskej únii a v NATO vyjadruje civilizačné, hodnotové a geopolitické ukotvenie Slovenska. To neznamená našu nadradenosť, to je naša výhoda. Popri historickej skúsenosti našej krajiny existuje aj geografická skúsenosť. Staršia generácia po väčšinu života narážala iba kúsok od domova na ostnaté drôty, ktoré si dnešná mládež nedokáže ani predstaviť. Mnohí od útleho detstva cestujú po otvorenom svete, mnohí tam úspešne študujú, čo ľuďom s komunistickou skúsenosťou pripadá neuveriteľné. Členstvo Slovenska v EÚ a NATO je istota pre bezpečnosť našej krajiny a ja na rozdiel od vás, pán kolega Kotleba, vítam, že tento fakt je hlavným pilierom našej bezpečnostnej obrannej stratégie.
Vašim vystúpením ste ma pán kolega opäť presvedčili, že vás nemôžem nikdy svojím hlasom podporiť za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 11:53 - 11:54 hod.

Zita Pleštinská
Ďakujem, pán predsedajúci. Potravinový semafor je jedným z mála riešení na skutočné odstránenie nekalých praktík v obchode s potravinami a dôležitým nástrojom na ochranu zdravia konzumentov u nás predávaných potravín. Tieto pozmeňovacie návrhy, ktoré predniesol navrhovateľ Patrick Linhart, ešte došperkovávajú, ešte upresňujú túto legislatívu, takže by som ich chcela podporiť.
Skryt prepis