Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

17.12.2020 o 9:39 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.2.2021 9:39 - 9:41 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne poslancovi Richardovi Takáčovi za veľmi odborný a kultivovaný prejav. Ale myslím si, že jeho obavy zjavne nie sú namieste. Pretože sme sa práve dozvedeli, že po 10 mesiacoch už vláda má rámcové témy na internetovej stránke, k čomu jej mimoriadne gratulujeme. Viete, ono by to bolo naozaj až smiešne, keby nešlo o peniaze, ktoré Slovensko tak veľmi potrebuje. Veď vidíme, v akom stave sú živnostníci, zamestnanci, ľudia na Slovensku padajú na ústa. Každá koruna alebo každé euro je dobré. Vy tu máte možnosť doniesť miliardy z Bruselu a vy takýmto spôsobom v priamom prenose zlyhávate. To je neodpustiteľné.
Ja som veľmi rád, že Richard Takáč upozornil aj na ten krásny výrok pána ministra poľnohospodárstva, ktorý hovoril, že pokiaľ 1 mld. nepôjde na poľnohospodárstvo, tak nemá robiť čo na svojej stoličke. No ja sa pozerám na tu jeho stoličku a pána Mičovského tam stále akosi máme, ja tomu nerozumiem. Tak on tam ide dať namiesto 1 mld. niekoľko desiatok miliónov a aj to na úplne inú vec a napriek tomu sa drží prilepený k tej stoličke ako Kanagonom. Takýmto spôsobom by sa naozaj vyvodzovať politická zodpovednosť nemala.
Mňa veľmi zarazilo aj to, akým spôsobom reagujú kolegovia zo strany SME RODINA na výstavbu bytov. Tak plán obnovy ponúka obnovu a výstavbu bytového fondu, sociálne bývanie a tak ďalej. Pán Boris Kollár tu postavil celú svoju predvolebnú kampaň na tom, aké bude stavať byty, 25-tisíc bytov tu malo byť každý rok. Tu sa malo len stavať, stavať a stavať. A nakoniec zistíme, že v pláne obnovy nie je výstavba 25-tisícov bytov, ale je tam hneď nejakých 200 mega pre NAKA, lebo nezáleží na tom, kde budú ľudia bývať, dôležité je, aby sme ich mali kam zatvárať. Toto je riešenie našej vlády.
Gratulujeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 18:08 - 18:10 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za tento enormný záujem. Lichotí mi to. Idem pekne postupne.
Pán poslanec Šudík, my sme nekričali ´rúška dole´, to je čisté klamstvo a viem to veľmi ľahko doložiť. Ale mimochodom ešte mesiac potom mali rúška dole aj vo Švédsku a majú dramaticky lepšie čísla ako na Slovensku. Čiže zjavne to rúškami nebude a nemusíte dokola opakovať toto klamstvo, lebo vám nijakým spôsobom nepomáha.
Pán poslanec Potocký, to bolo klasické: lebo Fico, lebo SMER. Len ste zabudli, že tie nemocnice, o ktorých hovoríte, že boli predané Pente, boli predané za pána Zajaca ešte v roku 2004 a pán Zajac je mimochodom odborný poradca strany Sloboda a Solidarita, k čomu vám mimoriadne gratulujem. U nás sú vraj zlé nemocnice a práve kvôli tomu zomierajú ľudia, hovoríte vy. A viete, kde majú potom tie najlepšie nemocnice? Asi v tých krajinách, kde zomiera najmenej ľudí. Viete, ktoré to sú? Rwanda, Thajsko a Vietnam. Tam majú tie fantastické nemocnice? Alebo to bude skôr tým, že nejde o to, či máme zlé nemocnice alebo či lekári sú u nás zlí, lebo u nás sú dobrí lekári. Problém je to, že tam máte toľko pacientov a máte ich tam preto, lebo tu Matovič povinne znásilňuje ľudí a špajchluje ich a je tým pádom väčšia mobilita a tým pádom viac nakazených. Toto je ten zásadný problém a to si stále nechcete uvedomiť.
Pán poslanec Herák, citujem, povedal: "chcel by vidieť niekoho z nás zo SMER-u na poste premiéra". Aj ja. Aj ja. Keby tu bol Robert Fico na čele tejto vlády, tak predstavil plán, ktorým by sa riadil. Moratórium na koaličnú nenávisť. Určite by tu nenadával svojim koaličným partnerom do toho, že zabíjajú ľudí. Bola by tu efektívna štátna pomoc živnostníkom a robotníkom, bola by tu zriadená rada solidarity ako kedysi a bavili by sme aj s odbormi, zamestnávateľmi, s vedcami a samosprávou. Povinne by sme netestovali, ale používali by sme PCR testy na adresné testovanie a riešili by sme plán obnovy. Nič z tohto nerobíte a preto prehrávate.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.2.2021 17:20 - 17:21 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, ctené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som sa vyjadril aj za poslanecký klub strany SMER - sociálna demokracia, ktorá už ústami viacerých našich kolegov avizovala, že (zaznievanie gongu) nebudeme hlasovať za predlžovanie núdzového stavu a budeme proti. Čiže pána ministra som práve prekvapil, som veľmi rád, prišiel práve teraz.
Takže mohol by som teraz byť veľmi emotívny. Mohol by som byť teraz naozaj veľmi tvrdý voči vládnej koalícii, ale dovoľte vám hneď na úvod povedať, že sa pokúsim byť čo najzmierlivejší. Aj preto, že sme sa pred chvíľkou vrátili z poslednej rozlúčky s naším drahým priateľom Ľubom Petrákom a myslím si, že teraz nie je čas na krik a budem sa snažiť formulovať svoje argumenty vecne a zmierlivo.
Vy viete, že na Slovensku je obrovské množstvo hnevu, bezmocnosti, zúfalstva. Viete, že to nie je náhoda, ale je to tým, že vláda Igora Matoviča je zodpovedná za to, že Slovensko sa prepadlo na posledné miesto v zvládaní COVID-u. Sme najhorší na svete v počte úmrtí v pomere k nášmu obyvateľstvu, sme najhorší na svete v počte hospitalizácií v pomere k nášmu obyvateľstvu, a to sú veci, ktoré sú neodškriepiteľné. To znamená, vy musíte cítiť určitú zodpovednosť bez ohľadu na to, aké je vaše politické tričko a akú máte chuť obhajovať vládu Igora Matoviča. Ja som presvedčený, že vám teraz tu po vás nemusím kričať ani vrieskať, vy viete, že ste zodpovední. A myslím si, že v tejto fáze priniesť ako riešenie núdzový stav, ktorý zjavne nepomáha, je vykopávaním otvorených dverí. Je to niečo, čo nemôže pomôcť práve preto, že je tu už niekoľko mesiacov a stále sme najhorší na svete. Dokonca vďaka tomu sme sa prepracovali na to najhoršie miesto. A už tu to padlo viackrát, no človek nemusí mať nejaké bohvieaké analytické myslenie, ale stačí úplne obyčajná škôlkarská, vylučovacia metóda. Iné štáty sú na tom lepšie, my sme na tom najhoršie. Čo robíme inak ako iné štáty?
Teraz hlboký nádych, premýšľajte, nie je to náhodou celoplošné povinné testovanie? Je. Celoplošné testovanie, s ktorým prišiel Igor Matovič niekedy na sklonku jesene, ako s tým geniálnym nápadom, s tým Slovenským národným povstaním, alebo myslím, že povstanie to bola terminológia tuto pána ministra v maskáčoch, atómovou bombou, ktorá mala vyriešiť problém COVID-u na Slovensku. A kde máme to riešenie? Sme najhorší na svete. Iné krajiny povinne netestovali a nie sú najhoršie na svete. Toľko ľudí neumiera a toľko ľudí nie je hospitalizovaných, a potom sa pozrieme, čo hovoria odborníci, lebo z nás tu asi nie je nikto epidemiológ, aspoň neviem o tom, a odborníci hovoria úplne jasne, že celoplošné testovanie zvyšuje mobilitu, pretože ľudia sa musia ísť chodiť povinne v pravidelných intervaloch testovať. Oni tam prídu, poznáte tie fotografie a zábery z tých obrovských šórov, kde tam spolu musia tráviť čas, takto sa šíri COVID, lebo máme tu britskú, britskú mutáciu, ktorá je ďaleko nákazlivejšia, a sme v situácii, že sme potom najhorší na svete a ľudia umierajú.
A ja len neviem pochopiť jedno, takéto evidentné fakty, že celoplošné testovanie vedie k väčšej mobilite a vedie k väčšej úmrtnosti na Slovensku, nedokáže presvedčiť Igora Matoviča, pretože je taký tvrdohlavý a tak veľmi sa zamiloval do tej myšlienky, že je spasiteľom sveta a že teraz ten jeho nápad prinesie na Slovensko svetlejšie zajtrajšky, že je absolútne neochotný zmeniť svoju politiku v tomto smere.
Viete, nám môže byť v zásade úplne jedno, aké máte koaličné spory vo vnútri vládnej koalície. Nám je srdečne jedno, či Igor Matovič hovorí, že za tisíce mŕtvych môže Richard Sulík, lebo niečo nenakúpil. Mne je jedno, že pani Remišová vlastne bude sa vyhovárať na iných svojich kolegov, že pán Sulík bude hovoriť o Matovičovi, nám to môžete byť srdečne jedno. Vy ako vládna koalícia ste zodpovední všetci. A tí ľudia, čo umierajú, oni sa na tej smrteľnej posteli nepýtajú, či to bol Matovič alebo Sulík. Oni zomierajú a budú chýbať svojim blízkym. Čiže skúsme sa nad týmito vecami zaoberať konštruktívne a vecne.
Ako som sľúbil, budem sa snažiť byť zmierlivý, ale na úvod musím povedať, že vo chvíli, kedy hrozí na Slovensku, že tu budeme mať núdzový stav nie jeden mesiac, to všetci vieme, že to nebude jeden mesiac. Všetci tušíme, že tu budeme o mesiac znova a budeme znova predlžovať. Všetci to vieme, že to nebude ani dva mesiace, že to bude, aj keby sme nebrali vážne teda tú poznámku o tých 60 a 80 % zaočkovaných, lebo to by nás posúvalo do niekedy 2040 možno, tak zoberme si, že to bude minimálne do konca roka, že? Asi neuvažujete, že to zmeníte na najbližšie mesiace.
A teraz, taká dlhá doba, niekoľko mesiacov, ja si myslím, že to môže byť naozaj aj niekoľko rokov, lebo všetky predikcie hovoria o tom, že ten vírus nezmizne teraz, nepôjde na letnú dovolenku, nebude tu pokoj. No bude tu ešte vírus a budeme mať ďalej problémy. A teraz, vy teda čakáte, že tu budete mať núdzový stav veľmi dlhé obdobie a viete, že núdzový stav v preklade znamená vypnutie demokracie. Núdzový stav v preklade znamená vypnutie demokracie. Vy môžete ako štát zrazu robiť také veci, aké si dovolil možno Stalin, aké si dovolil možno Hitler a môžete to robiť legitímne, pretože máte akože dobrý dôvod, leto tým chránite verejné zdravie. Dobre, berieme to ako myšlienka núdzového stavu, ktorý je ohraničený, je v ústave, to znamená, môžeme s ňou pracovať, ale musí to byť časovo ohraničené. Ale vy teraz už sami viete, že to bude veľmi ťažko časovo ohraničené a bude to na veľmi dlhú dobu.
Čo by spravil rozumný politik v takejto chvíli? Povedzte mi. Bojujeme v nejakej vojne s hnusobou. Bojujeme s nejakým velikánskym spoločenským problémom, ktorý zastihuje každého človeka na Slovensku, dajme tomu. Čo by tak spravil bežný politik? No pozrime sa do zahraničia. Rakúsky štátnik Sebastian Kurz sa snaží komunikovať s odbormi, komunikovať so zamestnávateľmi, komunikovať s odborníkmi, dáva okrúhle stoly, komunikuje s opozíciou, robí okrúhle stoly, robí také všelijaké projekty národného zmierenia, snaží sa byť pokojný, zmierlivý, nikoho neuráža, toto je prístup štátnika. Toto vidíme v Poľsku, toto vidíme v Nemecku, to vidíme vo Fra... (vo Francúzsku, pozn. red.), vidíme to všade. A čo máme na Slovensku?
Na Slovensku máme predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý nielenže dennodenne šíri nenávisť voči opozícii, ktorý nedokáže načúvať hlasom odborníkov a robí z nich, nebudem to opakovať, jeho slovník, kuvikov, bludárov a všetky tie fekálne výrazy, ktoré sem nepatria. A toto je jednoznačne ten najhorší spôsob, ako reagovať na situáciu, v ktorej sme. Pretože opakujem, keby teraz na čele slovenskej vlády stál štátnik, tak čo spraví ako prvé? No zvolá nejakú formu rady solidarity. To znamená, zvolá, opakujem, odborárov, zamestnávateľov, vedcov, cirkvi, samosprávy a bude sa s nimi rozprávať na dennej báze a hľadať konsenzus. Namiesto toho on direktívne prichádza s návrhmi, ktoré nielen do nepríčetnosti vytáčajú ľudí na Slovensku, ale aj vlastných koaličných partnerov. Však sa nevedia zhodnúť na tých jeho riešeniach ani vo vnútri vládnej koalície a pretláča ich Igor Matovič nasilu. Čiže toto zjavne nie je spôsob. Toto by nebol spôsob ani za normálnych okolností, ale úplne špecificky počas núdzového stavu sa očakáva, že keď vypnete demokraciu, ten klasický spôsob demokratickej responzivity, to znamená protesty v uliciach, nátlakové akcie, parlamentné diskusie a tak ďalej, toto je veľmi-veľmi obmedzené počas núdzového stavu, tak hľadáte iné formy, alternatívne formy diskusie s verejnosťou a responzivity, lebo to je jediná logika. Vy musíte dať tým občanom možnosť reagovať a ak to nemôžu robiť v uliciach, tak to musíte robiť inak. A toto je teraz vaša úloha, aby ste boli oveľa citlivejší k diskusii.
A nie, vy teraz spravíte to, že prídete do parlamentu, prekladáte núdzový stav a príde sem jedna ministerka a teraz ju nahradí pán minister práce, sociálnych vecí, namiesto toho, aby tu bol predseda vlády celý čas a diskutoval s nami, tak sa to robí v civilizovaných krajinách, namiesto toho, aby tu bol minister zdravotníctva, ktorého v platforme je úplne logicky pandemické opatrenia, namiesto toho, aby tu bol minister práce po celý čas, aby hovoril o tom, aké opatrenia prijíma vo vzťahu k sociálnoekonomickým právam ľudí a pomoci ľuďom, namiesto toho, aby tu boli všetci jednotliví ministri a hovorili za svoje rezorty, čo plánujú robiť, aby sme vírus porazili a pomohli ľuďom prekonať toto obdobie, tak vy sem pošlete pani ministerku Kolíkovú, ktorá tu ako jediná sedí niekoľko hodín. To je taká ignorancia.
Vy sa potom nemôžete čudovať, že parlament sa už neberie vážne. Vy ste degradovali parlament do úlohy slúžky vlády, tie diskusie nemajú žiaden zmysel. No načo ja budem strácať čas alebo kolegovia nejakými siahodlhými diskusiami s pani Kolíkovou? My potrebujeme relevantnú diskusiu, ktorá má nejaké výstupy s celou vládou a najmä s jej premiérom, ale to tu na Slovensku nefunguje.
Všimnite si, kedy bol naposledy konfrontovaný predseda vlády Slovenskej republiky, odkedy vypukla kríza, nejakou kritikou priamou? On nechodí do diskusií s oponentmi, on nechodí do parlamentu, kde by si vypočul iný názor, on sa maximálne stretne s nejakým moderátorom alebo redaktorom, ktorý väčšinou slabučko hryzká, to je maximum, alebo je na tlačovkách, kde hovorí svoje vlastné názory a novinári sa ho možno spýtajú dve-tri otázky, väčšinou veľmi nežné, veľmi jemné, lebo však na Slovensku sa nič nedeje, iba zomrelo skoro 8-tisíc ľudí, že?
Toto nemôže byť normálne v situácii, kedy zomierajú ľudia v stovkách denne. To si uvedomte, že za normálnych okolností, keby to bol, nebol núdzový stav, keby tu nebola pandémia, keby neumierali ľudia a keby ľudia neprichádzali o živobytie, tak si môžme povedať, že dobre, tak fungujme takýmto spôsobom, premiér nebude chodiť medzi ľudí, nebude chodiť medzi kritikov, nebude chodiť medzi oponentov, vláda bude kašlať na parlament, ešte by sa to dalo ako tak tolerovať. Ale v núdzovom stave, keď viete, že vypínate demokraciu, vypínate ľudské práva a vy v tejto chvíli odmietate aj takú elementárnu diskusiu, že si dôjsť vypočuť iný názor? A možno zavolať tých odborníkov a zavolať tých zamestnávateľov a zavolať tých odborárov a zavolať tie samosprávy? A nevyhrážať sa im kriminálom?
Viete, to je asi, ako keď bola druhá svetová vojna niekde vo Veľkej Británii, tak čo mali vo Veľkej Británii? Pamätáte si to? Mali takzvanú vládu národného zmieru alebo národnej jednoty. Sa museli spojiť a hľadali konsenzuálne riešenia, ktoré by zjednotili celý národ. Toto je riešenie. A namiesto toho tu na Slovensku máme premiéra, ktorý ženie krajinu do občianskej vojny, ktorý ženie a šíri nenávisť. To tu dneska potrebujeme? Keď opozícia povie svoj názor, tak nás kriminalizuje, posiela nás do basy, hovorí o nás ako o extrémistoch, fašisti, komunisti, boli sme už aj opice, pamätáte od pána ministra Naďa. Toto je spôsob, ako sa komunikuje? A viete, on to hovorí ešte navyše z piedestálu moci. Iné je, keď opozičný politik emotívne kričí na predsedu vlády, lebo sa domáha nejakých ľudských práv, domáha sa práv svojich voličov. A iné je, keď z pozície moci predsedu vlády nadávate ľuďom do opíc. To je úplne iný level. Veď existujú nejaké dôvody, prečo to britská kráľovná nerobí, lebo musíte mať nejakú mieru pokory, keď máte toľko moci, koľko máte v rukách, musíte mať istú pokoru a istú ohľaduplnosť voči názorom, aj ktoré sú iné ako ten váš.
Čiže myslím si, že tento prístup je dlhodobo neudržateľný. A najmä cítim aj taký zvláštny mentálny problém u predstaviteľov vlády a toto nie je problém iba Igora Matoviča, ale viacerých čelných predstaviteľov vládnych strán, akýsi mäsiarsky komplex. Oni nechcú také tie bežné technické riešenia, ktoré povedzme ponúkajú epidemiológovia, odborníci. Oni chcú také tie veľkolepé historické, dejinné rozhodnutia, ktoré nikto iný nespravil, len my na Slovensku, napríklad celoplošné testovanie, aby to naozaj zahýbalo tými dejinami zemegule a aby Angela Merkelová okamžite volala tomu Igorovi Matovičovi, že ty si na to došiel, ty si nás zachránil, ty si ten náš spasiteľ. Ale týmto spôsobom zhadzujeme Slovenskú republiku do úplnej bažiny.
Ja naozaj nechcem teraz tu šíriť nejaké konšpirácie, ale vieme dobre, že Igor Matovič išiel za Angelou Merkelovou skôr, ako za našou vlastnou prezidentkou, keď ju informoval o tom, že ide spúšťať projekt celoplošného testovania. Bol to experiment a on premenil slovenský národ na pokusných králikov. A ten experiment nevyšiel a bolo to dohodnuté s pani nemeckou kancelárkou, ktorá nám dneska na oplátku posiela ponuku, že môžeme teda tie naše obete posielať do nemeckých nemocníc. Fakt ďakujeme za to, že tu bol spravený pokus na ľuďoch a že teraz títo ľudia, ktorí ten pokus neustáli, môžu ísť zomierať do nemeckých nemocníc. Naozaj fantastické. Takto to fungovať jednoducho nemôže.
A namiesto toho, aby sme sa snažili liečiť COVID, namiesto toho, aby sme sa snažili ľuďom, ľudí povzbudzovať aj ekonomicky a sociálne a helikoptérovo posielali peniaze, čo najviac pomáhali živnostníkom, čo najviac pomáhali robotníkom, tak ako to robia Rakúšania, tak sa poučme, inšpirujme. Nemusíme vynachádzať teplú vodu, nemusíme vynaliezať Ameriku, stačí, keď sa pozrieme, čo robia Rakúšania, čo robia iné úspešnejšie krajiny. Všetky sú úspešnejšie. Ktorúkoľvek na svete si, zavriete si oči, roztočíte glóbus, pichnete špendlík a každá krajina je na tom lepšie, než Slovensko. Od kohokoľvek si môžte brať príklad. Odporúčam napríklad Nórsko, kde už majú problém vyriešený, kde majú úplne minimálne čísla. Ale nemusíte ísť ďaleko, môžte ísť do Poľska. Tam sa už uvoľňujú opatrenia, môžete ísť kamkoľvek do Európy, všade to bude lepšie, než je to na Slovensku. Ale nie, nemôže za to Igor Matovič, za to môže Fico, Pellegrini, najnovšie Sulík a myslím, že Remišová bola posledná, alebo odborníci boli poslední? Odborníci boli tí vinníci. Takto to fungovať naozaj nemôže. Ale pevne verím, kolegovia, že toto viete.
Núdzový stav je podľa Benátskej komisie opatrenie, ktoré môže byť iba, iba dočasné. A ako jasne Benátska komisia hovorí, čím dlhšie trvá núdzový režim, tým ďalej sa štát, a teraz citujem: "pravdepodobne vzdiali od objektívnych kritérií, ktoré mohli v prvom rade oprávňovať použitie núdzových právomocí".
Na Slovensku pokiaľ budeme pokračovať v tomto režime ďalej, tak sa stráca ten pôvodný zmysel núdzového stavu. A my sme nikdy nehovorili, že núdzový stav je zlý sám o sebe. Áno, sú situácie, a my sme to sami robili, kedy v istých sektoroch musíte prijať núdzový stav. Ale my zisťujeme, že ten núdzový stav k ničomu nevedie. Keby pomáhal v tom boji s COVID-om, tak vám tu všetci hlasujeme za to. Ale k čomu pomáha? Že sme spravili zo Slovenska jeden obrovský koncentračný tábor, že ľudia musia byť v domácom väzení, že nemôžu vychádza von, nemôžu protestovať, že vy si môžete robiť kšefty bez toho, že by vám niekto pozeral na ruky, lebo o tom to je. Verejné obstarávanie, už dneska nemáte pravidlá, aké malo. Keď ste vy nás tu kritizovali za to, aké sme my robili verejné obstarávania, že neboli transparentné a tak ďalej, vy dneska nemusíte žiadnu transparentnosť dodržiavať. Vy si môžte rovno napriamo dávať, ako to spravil pán Matovič, Sulík a ďalší s trnavskou firmičkou, keď nakupovali špajchle. Dáte to napriamo kamarátovi, bielemu koňovi, alebo to dáte nejakej nastrčenej firmičke a pekne bohatnete. Toto je riziko toho núdzového stavu. A vy v tejto chvíli, keď viete, že takáto, takéto podozrenie tu môže vystať, podozrenie, tak vašou úlohou je robiť maximum na to, aby ste boli čo najtransparentnejší.
To znamená, keď núdzový stav niečo takéto umožňuje, vy musíte spraviť maximum, aby ste ukázali celej verejnosti, že nie, my nekradneme. To znamená, keď vám núdzový stav umožňuje zobrať ľuďom nejaké slobody, nejaké práva a demokratické možnosti, ako je povedzme protestovať v uliciach, tak príďte s nejakými inými možnosťami, ako by sa ľudia mohli pýtať, ako by sa mohli dotazovať, ako by mohli chcieť vyvodzovať zodpovednosť. A budete ich brať vážne, nebudete im nadávať do opíc, nebudete z nich robiť extrémistov a nebudete do parlamentu posielať jedného ministra, aby obhajovať núdzový stav. Takto to jednoducho fungovať nemôže.
Ak chcete byť civilizovaní, ale mám pocit, že tá mesiášska nátura, s ktorou ste prišli, z vás robí takých typických, poviem to v prenesenom zmysle slova, boľševikov, že vy máte svoju vieru, svoje presvedčenie a každý, kto má iný názor, je automaticky niekto, kto má byť odstránený a zlikvidovaný. Takýmto spôsobom, pokiaľ budete mentálne nastavený, tak na Slovensku nebude demokracia. A ten núdzový stav plne vystihuje to, čo chcete. A ono to je vidieť nielen v tom, v tej oblasti domáceho väzenia a toho zákazu vychádzania. Je to vidieť, žiaľ, aj v oblastiach, ako je politizácia školstva, politizácia justície, politizácia prokuratúry a ďalšie, ďalšie veci.
Navrhujem vám, aby ste, ak chcete mať núdzový stav ďalej, a vy budete mať ďalej, lebo ho pretlačíte, dali moratórium na akékoľvek radikálne reformy. Lebo kým sa ľudia nemôžu brániť, kým nemôžu ísť do ulíc, kým nemôžu protestovať, tak je vyslovene nefér, aby ste im pretláčali nasilu radikálne reformy. A v tomto je majster minister práce, ktorý tu našťastie je, ako je odoberanie 13. dôchodku, ako je znižovanie minimálnej mzdy, ako je likvidácia tripartity a oslabovanie odborov. No vy to robíte v tom čase, keby sa odborári nemôžu brániť, lebo za normálnych okolností by boli v uliciach možno v desiatkach tisícoch. A dneska tam nemôžu byť, tak šup, takto im pichnete ten zákon a zničíte ich jedným, jedným dekrétom. No tak takto to robia možno niekde autoritárske režimy, ale celkom iste by to tak nemali robiť demokracie.
Posledná poznámka. Veľa sa tu hovorilo o tom, že na Slovensku neliečime COVID, že na Slovensku sa snažíme iba ľudí nejakým spôsobom šikanovať, ale tá liečba chýba. Vysmievali ste sa kolegom, ja som chvíľku sledoval tú diskusiu, že hovorili o ivermektíne. Som dokonca počul takú tú myšlienku, že však ha-ha, veď to je liek na svrab a tým pádom to si treba dávať medzi perie a podobne. Váš vlastný premiér sa priznal k tomu, že používal iný experimentálny liek izoprinozín. Viete, na čo sa používa primárne izoprinozín? Na bradavice na pohlavných orgánoch. To znamená, že Igor Matovič má tento problém? Alebo sa snažil využívať ten liek aj na to iné, čo je určený, to znamená ako antivirotikum a snažil sa možno zbaviť vírusu.
Ale to isté platí aj o ivermektíne. On je primárne určený na svrab, ale má antivirotické účinky a práve tie môžu pomôcť zabiť ten vírus, ten COVID. A je to niektorými lekármi odporúčané, ale vy najmúdrejší, je to liek na svrab, takže to nemôže byť použité. Takýmto spôsob pokiaľ budete postupovať pri experimentálnej liečbe, tak budeme naozaj iba rátať mŕtvych. Ale pokiaľ chceme Slovákom pomáhať, tak im, preboha, pomáhajme naozaj. A ponúknime im aj možnosť kúpiť si ivermektín a o tom by som mohol veľmi dlho hovoriť, ale obávam sa, že mi vypršal čas, že?
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 17:05 - 17:07 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. To, čo práve teraz predviedla pani ministerka spravodlivosti Kolíková, symbolizuje prístup vlády Slovenskej republiky k parlamentu. Tak ona povie svoju myšlienku, na ktorú očakáva odpoveď opozičných poslancov, ale nepočká na odpoveď opozičných poslancov, na reakciu a odíde. A toto krásne vystihuje ten prístup, ktorý má vláda k parlamentu, že pani ministerka Kolíková je tým slávna, že ona aj keď robí súdnu reformu, tak ona zavolá tých sudcov alebo dá im možnosť sa vyjadriť, potom povie také to svoje už slávne, že ´rozumiem, čo hovoríte, ale bude to po mojom´. Toto je prístup k demokracii ctenej vládnej koalície, že vy sa môžte vyrozprávať, vy sa tu môžte vykričať, vy tu môžte hádzať tony hrachu o stenu, ale aj tak to bude tak, ako povieme my. Ale takto demokracia nefunguje, toto nie je dialóg.
Jedna pani sudkyňa jej napísala krásny list, pani Kolíkovej, prepáčte, že o nej hovorím v tretej osobe, ale už tu nie je, ale reagujem na ňu. Krásny list pani Kolíkovej, že dialóg to je responzivita, to znamená jeden niečo povie, druhý reaguje a to trošku zmení mienku toho prvého a možno zmení mienku toho druhého. Takto funguje dialóg. Ale to, čo robí pani Kolíková a táto vláda, to je monológ. Čistý monológ. Oni majú všetky iné názory a kritiku iba ako komparz. Iba také trblietky okolo. Ale oni si aj tak spravia to svoje. Ale veď takto fungujú diktatúry, prepáčte. Takto to nemôže byť, že pani Kolíková teraz povie, že to nebude tak, ako to je v zákone a v uznesení napísané, lebo som povedala, že to bude inak. Tak čo na Slovensku platia? Zákony? Platia uznesenia Národnej rady? Alebo to, ako si ich interpretuje pani Kolíková? V zákone, respektíve v tomto uznesení je jasne napísané, že tu budeme dovtedy mať núdzový stav, kým tu nebude až 80-percentná zaočkovanosť. A mne je absolútne jedno, čo hovorí pani Kolíková, kým to tam je napísané, tak to platí. Tak to odtiaľ vyhoďte, prosím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

5.2.2021 16:13 - 16:28 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. Začal by som tuto hneď pánom Kuriakom.
Viete, aj Urválkovi prokurátori hovorili Vladovi Clementisovi, že keď máš čisté svedomie, tak sa nemusíš báť. A odvisol. A viete, prečo odvisol? Pretože to potrebovali. A toto isté robíte dneska vy. Vy ste úplne ako ten Urválek. A tárať tu o čistom svedomí, prepáčte, keď vidíme, že tu máte na čele špeciálnej prokuratúry alebo budete mať človeka, ktorý je spolitizovaný do špiku kostí, nebláznite!
Ale dovoľte mi zareagovať na Roberta Fica, ktorý ale krásne upozornil na tú iróniu, že najlepšie alebo najviac vyhovujúci Daniel Lipšic na čele špeciálnej prokuratúry bude pre nás. Pre opozíciu. Čokoľvek spraví špeciálna prokuratúra, odkedy bude zvolený, bude spochybniteľné. Všetko bude spochybniteľné. Pán Lipšic na vypočúvaní hovoril, že on sa vylúči z každého prípadu, ktorý bude ako takýto exponovaný, že kde by mohla byť súvislosť s ním. Však on sa bude musieť vylúčiť zo všetkého, preboha! On bude ten najzbytočnejší úradník na Slovensku. Načo budú daňoví poplatníci platiť Lipšica, ktorý tam robiť nebude nič oficiálne, pretože on nemôže. Advokát Matoviča, advokát Kisku, advokát Penty. Človek, ktorý tu roky púšťal nenávisť a zlobu na Roberta Fica, na Roberta Kaliňáka, na mňa a na všetkých zo SMER-u. Čo ten chce vyšetrovať? Veď ten je spochybniteľný úplne vo všetkom. Ale viete, čo je najhoršie? Že on je spochybniteľný aj v bežných prípadoch, nepolitických. Teraz sa budú púšťať vrahovia a zlodeji a mafiáni na slobodu, lebo budú môcť povedať: "Daniel Lipšic na čele špeciálnej prokuratúry, nebláznite," pošlú to do Európy a všetko ich, všetkých pustia von, lebo ste takíto zaslepení tou nenávisťou voči SMER-u. Čiže je to nebezpečné pre celé Slovensko.
A chcel by som reagovať aj na pána Žiaka. Neviem, či stihnem. Že ja som chápadlo mafie? Ako úplný Tano Cariddi, áno, píšem knihy, učím na vysokej škole, som úplný Don Corleone. Vy ste sa už museli naozaj zblázniť! Však mám iba iný názor. Nerobte z každého s iným názorom mafiána, preboha! (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.2.2021 15:13 - 15:28 hod.

Ľuboš Blaha
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.12.2020 10:16 - 10:18 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Začal by som pánom profesorom Pročkom, ktorý nie je hyena, lebo on nadával otcovi rodiny, ktorý prišiel o prácu, že kazí Matovičovi marketing. To nie je hyenizmus. To nie, pán Pročko.
Ale dôležité je, že deťom zoberiete, ale vy a vaša eseročka žiada od štátu pomoc. A vy ju dostanete. Toto nie je hyenizmus, pán Pročko, toto nie je hyenizmus, že nie? Vy sa nepočúvate? Vy naozaj beriete tým najslabším a myslíte iba na seba. Toto je ten vážny problém.
A vy tu niekomu vyčítate násilie? Však mňa ste škrtili, tu ste nadávali kolegom. V kuse ste vulgárny, tlieskate tu ako, nebudem hovoriť to zviera.
Takže, pán kolega, naozaj vy by ste mali byť radšej tíško a šúchať tými povestnými nožičkami.
Pán poslanec Herák, ja som naozaj nevedel, že vy ste z detského domova a vôbec som sa nechcel dotknúť vás. Ja som naozaj nevedel, že aké je vaše meno, tak mi to prepáčte.
Pointa bola, že nepomáhajme iba tým najchudobnejším. Nijako nespochybňujem, že tým patrí pomoc. Opakujem, aj rómskej menšine, aj ľuďom, ktorí nie sú z rómskej menšiny, všetkým tým najchudobnejším. Ja iba hovorím, že ten škandinávsky model je aj o tom, aby sme pomáhali aj stredným vrstvám a to bol ten náš prístup. A toto je podľa mňa veľmi dobré pre kohéziu spoločnosti aj pre to, aby sme deti nesegregovali. Chápeme sa? Toto bol zmysel môjho argumentu.
Pán poslanec Kremský, dostať sa od obedov pre deti k Husákovi, to je naozaj, to chce veľkú tvorivosť. Čiže berieme deťom, lebo Gustáv Husák (zasmiatie sa rečníka), fantastické, to je dokonalé! Toto niekedy použijem.
Pani poslankyňa Vaľová, veľmi správne. Robiť to v núdzovom stave, kedy ľudia nemôžu protestovať, keď je tu zákaz zhromažďovania? Kedy naozaj ľudia majú problémy a nemôže sa viesť tá politika takým tým obvyklým spôsobom, že sa dá aj nátlakovo v uliciach robiť nejaký, nejaký priestor? Toto je podľa mňa z hľadiska čistého demokratického procesu niečo nevídané.
A práve preto, páni kolegovia, nemusíte mať radi nás, ale dôverujte aspoň pani prezidentke a odložte to. Naozaj, takýto zločin na deťoch nepáchajte pred Vianocami.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.12.2020 9:39 - 9:54 hod.

Ľuboš Blaha
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 13:52 - 13:54 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste tu na nás naložili tonu výhovoriek a myslím si, že verejnosť očakáva od ministra financií to, čo robia aj ministri financií vo všetkých európskych štátoch v tejto chvíli, v čase pandémie. Prichádzajú s riešeniami a opatreniami ako pomôcť, ako štát môže pomôcť obchodníkom, ako môže pomôcť seniorom, ako môže pomôcť robotníkom, zamestnancom, všetkým. A vy tu riešite rekonštrukciu Spišského hradu a nimráte sa v rozpočte, ktorý je rok starý, v tom našom. Vy máte hovoriť o tom vašom rozpočte, o tom, ako idete pomáhať ekonomike, o tom, ako idete zabrániť tej katastrofe, kam sa rúti slovenská ekonomika. Aj kvôli vašim, vašej nečinnosti. Povedzte, čo idete robiť seniorom! Zatiaľ vieme, že im idete zobrať 13. dôchodok.
Čo idete pomôcť deťom? Zatiaľ vieme, že im beriete obedy. Ako idete pomôcť živnostníkom? No, idete im zvyšovať dane. Ako idete pomôcť robotníkom? Tým, že ničíte tripartitu? Toto sú veci, ktoré ľudí zaujímajú, a nie to, že sa budete neustále iba vyhovárať.
No, vy ste takmer o 20 % zvýšili verejný dlh. Tak toto vám gratulujem, toto sa nedá vysvetliť. A potom tu kolega, jeden z vašich kolegov tu hovoril o tom, že no, aj u nás sa zvyšoval v roku 2008, a zabudne pripomenúť, že bola hospodárska kríza a zvyšovalo sa všade. To už nepripomenie. No tak prečo by sme mali my pripomínať to, že máte pandémiu? Jednoducho zvyšujete takmer o 20 % verejný dlh. Vy sa dostávate do astronomických výšin a to sa tvárite, že vy ste tí zodpovední. To je vtip roka, ako pri 20-percentnom navýšení sa tváriť, že ste zodpovední.
Pán kolega, prestaňte sa už vyhovárať. Poďme sa baviť o tom, ako pomôcť slovenskej ekonomike. Dobre viete, že my nie sme v tomto smere nejakí úzkoprsí z hľadiska verejných financií. Vieme dobre, že sociálne štáty v celej Európe fungovali aj s tým, že boli zadlžené ďaleko dramaticky viac ako Slovensko. Zoberte si, už tu bolo spomínané Belgicko, už tu bolo spomínané Nemecko, všetky tieto štáty majú vyšší verejný dlh, ako má Slovensko. Keď chcete napumpovať do ekonomiky a rozhýbať ju, je to treba. Problém je, že vy ste si napožičiavali, zadlžili krajinu, ale nijako krajine nepomáhate. Toto je ten zásadný problém.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 13:13 - 13:14 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega, mňa by len zaujímalo, dokedy sa táto vláda chce ešte vyhovárať na Roberta Fica a Petra Pellegriniho, lebo vy ste už doviedli to vaše slávne zaklínadlo "lebo Fico, lebo Pelle" do úplnej dokonalosti. Tak ešte aj za Hegerov rozpočet môže Fico, to je naozaj nádherné (povedané s pobavením).
Ja k tomu vášmu štatistickému okienku by som doplnil len dve informácie a skúste sa nad nimi zamyslieť. Za nás verejný dlh 48 %, za vás 62 % a plánujete 65 %. Určite ste mali na základnej škole matematiku, nárast o 17 %. Ale my sme tí zlí hospodári a vy ste tí dobrí hospodári! Fantastické! Deficit, za nás okolo, sa to motalo okolo pol percenta, percento, sme sa tu každú desatinku snažili stlačiť, nás tu naháňali všetci, všetky médiá, ako ideme do Grécka, keď desatinka pôjde trošku zle. A u vás je to 10 %. A plánujete 7,5 %. Ako to si z ľudí robíte srandu? Táto spŕška demagógie, však sa už konečne priznajte, neviete hospodáriť, máte na čele rezortu financií určite kvalitného misionára, ale celkom iste nie ekonóma. Nezvládate to a prestaňte sa, prosím, vyhovárať na Roberta Fica.
Ďakujem.
Skryt prepis