Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

25.5.2018 o 11:55 hod.

Mgr. art.

Viera Dubačová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 25.5.2018 12:07 - 12:08 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlačový zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, predkladajú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý a Viera Dubačová.
Návrh zákona je predložený v rámci plánu na zásadnú rekonštrukciu štátu, a to ako prvý balík opatrení, ktorý má tri základné ciele – ochranu nezávislosti a životaschopnosti médií, ochranu novinárov a ich zamestnávateľov a posilnenie investigatívnej žurnalistiky. Cieľom predloženého návrhu zákona je posilnenie povinnosti orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov. Sankciou za nedodržanie povinnosti bude to, čo ustanovuje už v súčasnosti zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch pri porušení práva na slobodný prístup k informáciám. Takýto návrh je odôvodnený skúsenosťami z aplikačnej praxe, keď sa konkrétny orgán verejnej moci rozhodol neodpovedať na otázky vybranej skupiny novinárov, pričom títo novinári nedisponovali rýchlym a účinným prostriedkom nápravy.
Návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, s Ústavou Slovenskej republiky, s ústavnými zákonmi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.5.2018 12:00 - 12:02 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 524/2010 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu vlády Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, predkladajú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý a Viera Dubačová.
Návrh zákona je predložený v rámci plánu na zásadnú rekonštrukciu štátu, a to ako prvý balík opatrení, ktorý má tri základné ciele: ochranu nezávislosti a životaschopnosti médií, ochranu novinárov a ich zamestnávateľov a posilnenie investigatívnej žurnalistiky.
Cieľom predloženého návrhu zákona je vytvorenie podmienok pre podporu investigatívnej žurnalistiky, ktorú by štát podporil sumou aspoň 1 milión euro ročne. Pôjde najmä o projekty zamerané na verejnú kontrolu výkonu verejnej moci, analytickú, expertnú a edičnú činnosť v oblasti prevencie protispoločenskej činnosti či zvyšovanie informovanosti verejnosti v oblasti hospodárenia s verejnými prostriedkami, nakladania s majetkom štátu, majetkom vyššieho územného celku, majetkom obce alebo majetkom ďalších subjektov, ktoré podliehajú zákonu o slobodnom prístupe k informáciám, napr. štátne obchodné spoločnosti. Žiadateľmi budú môcť byť nadácie alebo neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, ktoré budú založené samotnými médiami. Pôjde o konkrétny príspevok štátu smerom k zdôrazneniu úlohy investigatívnej žurnalistiky.
Návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, s Ústavou Slovenskej republiky, s ústavnými zákonmi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.5.2018 11:55 - 11:58 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Ďakujem. Návrh zákona, ktorým sa mení dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov predkladajú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý a Viera Dubačová. Návrh zákona je predložený v rámci plánu na zásadnú rekonštrukciu štátu a to ako prvý balík opatrení, ktorý má tri základné ciele – ochranu nezávislosti a životaschopnosti médií, ochranu novinárov a ich zamestnávateľov, posilnenie investigatívnej žurnalistiky.
Cieľom predloženého návrhu zákona je zaradenie novinárov do kategórie chránených osôb v Trestnom zákone, aby boli útoky na nich posudzované prísnejšie. Pojem „novinár“ nebude zahŕňať iba redaktorov v printových či elektronických médiách, televíziách alebo rozhlase, ale napríklad aj investigatívnych blogerov. Prijíma sa tým odporúčanie uznávaných mimovládnych organizácií, ktorou je napríklad organizácia ARTICLE 19: „Už nie je vhodné definovať žurnalistiku a žurnalistov odkazom na určitý uznávaný orgán odbornej prípravy alebo na pridruženie k spravodajskej jednotke či profesnému orgánu. Na definíciu žurnalistiky je potrebné nazerať z funkčného hľadiska, t. j. žurnalistika ako aktivita, ktorá môže byť vykonávaná bez prekážok.“ Za „strážnych psov“ demokracie považuje blogerov, ak sa ich činnosť týka vecí verejného záujmu, popri novinároch aj Európsky súd pre ľudské práva.
Postavenie novinára ako chránenej osoby možno demonštrovať na príklade konkrétneho trestného činu, a to nebezpečného vyhrážania podľa § 360 Trestného zákona: „Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.“ Pri spáchaní tohto trestného činu na chránenej osobe je už trestná sadzba najmenej šesť mesiacov a najviac tri roky.
Návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, s Ústavou Slovenskej republiky, s ústavnými zákonmi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.5.2018 11:52 - 11:55 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som iba chcela na záver trošku osviežiť pamäť. Naozaj sme svedkami toho, že práve tieto časté žaloby na novinárov, na ochranu osobnosti alebo vyhrážanie sa žalobami práve znemožňujú alebo paralyzujú ďalšiu prácu týchto novinárov. Ak si naozaj bohatý človek môže zaplatiť sudcov a právnikov, súdne trovy, novinár je vlastne takýmto spôsobom šikanovaný a nemôže pokračovať vo svojej práci.
Ja by som len chcela trošku osviežiť pamäť ako mnohými prípadmi kvalitných novinárov, ktorí boli za svoju prácu, vlastne boli postihnutí. Napríklad prípad Arpáda Soltésza, novinára, desať rokov ťahajúci sa spor so sudcom Ovšonkom. Po desiatich rokoch, keď už nakoniec sa odvolal do Štrasburgu, tak ho uznali nevinným a prisúdila mu v Štrasburgu odškodné vo výške 20-tisíc euro. Penta, žaloba a jeho desať žalôb napríklad na Denník N, všetky tieto žaloby boli neúspešné. Ďalší už spomínaný Lukáš Milan, ktorý, a jeho žaloby s nebohým Pavlom Paškom, dnes vieme, že je oslobodený, nevinný. Marián Leško – Ivan Lexa. Ďalšie prípady, ktoré vlastne takýmto spôsobom atakovali alebo znemožňovali ďalšie práce novinárov, boli aj napríklad policajní funkcionári Milan Lučanský, Jozef Mičieta, Ivan Ševčík. Žiadajú podľa denníka Nový čas od viacerých médií vrátane Týždňa 360-tisíc euro napríklad. Niektorí investigatívci môžu byť práve pre tieto články trestne stíhaní. Ako obvinenie Zuzany Peťkovej alebo Júlie Mikolášikovej, ktorej hrozia dokonca päť rokov. Zuzane Peťkovej dva roky, Tom Nicholson, osem rokov. Naozaj tieto príbehy sú varovaním pre našu spoločnosť, pre našu demokraciu a my práve aj týmito balíkmi opatrení chcem chrániť slobodu a demokraciu a slušnú krajinu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.5.2018 11:43 - 11:45 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Ďakujem. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v znení zákona č. 87/2017 Z. z. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov, predkladajú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý a Viera Dubačová. Návrh zákona je predložený v rámci plánu na zásadnú rekonštrukciu štátu a to ako prvý balík opatrení, ktorý má tri základné ciele – ochranu nezávislosti a životaschopnosti médií, ochranu novinárov a ich zamestnávateľov, posilnenie investigatívnej žurnalistiky.
Investigatívna žurnalistika nemá na Slovensku výslovného nepriateľa, na druhej strane predkladatelia vnímajú realitu. Za posledné roky je investigatívna žurnalistika na ústupe ako z elektronických médií, tak aj z printových médií. Je potrebné zamerať sa na príčiny tohoto stavu. Predkladatelia ich vyhodnotili tak, že príčiny existujú aj v oblasti súdnych žalôb. Cieľom predloženého návrhu zákona je tak znemožnenie neodôvodnenej žaloby na novinárov, ich zamestnávateľov a investigatívne mimovládne organizácie cez takzvanú osobitnú podmienku konania, kde súd najprv preskúma spôsobenie ujmy a iba v prípade zistenia závažnej ujmy ďalej koná podľa britského vzoru. Občianskoprávne konanie by po prijatí predloženého návrhu už nemohlo byť voči týmto subjektom zneužité.
Návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, s Ústavou Slovenskej republiky, s ústavnými zákonmi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Pán predsedajúci, prosím, môžete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.5.2018 11:41 - 11:42 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Ja iba na záver pár slov. Ako po tragickej vražde novinára Jána Kuciaka sa začalo rozprávať o investigatívnej žurnalistike, o jej potrebe. Odkryli sa vlastne všetky slabiny, ktoré naša krajina má, čo sa týka investigatívnej novinárčiny a jej nepodpore. Posledné kroky aj generálneho riaditeľa Slovenskej televízie, ktoré vlastne viedli k tomu, že sa zrušili reportéri. Až na tlak samotných redaktorov a verejnosti sa potom prihliadalo na toto a upozorňovalo sa, teda pán riaditeľ povedal, že sa bude v reportéroch pokračovať vo vylepšenej podobe.
Je veľmi dôležité povedať, že investigatívni novinári tu odkrývali a verím, že budú odkrývať veľmi závažné problémy, ktoré sa dotýkajú nás všetkých. Ja len ako posledný príklad by som rada uviedla napríklad aj Fond na podporu národnostných menšín, na čo opäť upozornil investigatívny novinár. Preto je pre našu spoločnosť nesmierne dôležité, aby sme toto začali riešiť aj na pôde parlamentu, a ja som veľmi rada, že SPOLU – občianska demokracia pripravuje celý balík riešení práve tejto problematiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.5.2018 11:32 - 11:35 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som uviedla dôvodovú správu nášho zákona. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízie Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky a o zmene niektorých zákonov v znení niektorých neskorších predpisov, predkladajú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý a Viera Dubačová.
Návrh zákona je predložený v rámci plánu na zásadnú rekonštrukciu štátu a to ako prvý balík opatrení, ktorý má tri základné ciele – ochranu nezávislosti a životaschopnosti médií, ochranu novinárov a ich zamestnávateľov a posilnenie investigatívnej žurnalistiky. Cieľom predloženého návrhu zákona je ustanovenie povinnosti verejnoprávnych médií zabezpečiť tvorbu investigatívnej žurnalistiky. K tejto povinnosti sa pridáva aj adekvátne finančné krytie a to najmenej 1 % z rozpočtových výdavkov Rozhlasu a televízia Slovenska a 2 % z rozpočtovaných výdavkov Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.
Je vo verejnom záujme, aby sa verejnoprávne médiá venovali investigatívnej žurnalistike čo možno najpodrobnejšie. Návrh zákona zároveň demonštratívnym spôsobom ustanovuje, čo sa rozumie pod pojmom investigatívna žurnalistika. Ide napríklad o verejnú kontrolu výkonu verejnej moci, analytickú a expertnú činnosť v oblasti prevencie protispoločenskej činnosti, či o zvyšovanie informovanosti verejnosti v oblasti hospodárenia s verejnými prostriedkami, nakladania s majetkom štátu, majetkom vyššieho územného celku, majetkom obce alebo majetkom subjektov podliehajúcich zákonu o slobodnom prístupe k informáciám.
Návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, s Ústavou Slovenskej republiky, s ústavnými zákonmi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Ďakujem. Môžete otvoriť zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.5.2018 9:22 - 9:28 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, kolegovia, návrh zakázať umiestňovanie pamätníkov, pomníkov, pamätných tabúľ oslavujúcich komunistický, fašistický či nacistický režim a zakázať pomenovanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch týchto zločineckých režimov je návrhom, ktorý má prispieť s vyrovnaním sa s našou minulosťou. Má prispieť k tomu, aby sme večne, aby sme sa večne nezbavovali zodpovednosti, aby sme večne neprehliadali neprehliadnuteľné, aby sme nespochybňovali nespochybniteľné, aby sme nezabúdali a aby sme urobili aspoň symbolickú bodku za minulosťou, ktorou už nemôžeme takýmto spôsobom práve prenášaním týchto symbolov ďalej trápiť naše deti a budúce generácie.
Tento návrh sa v istých kruhoch stretol aj s diskusiou, obrátilo sa na mňa zopár starších ľudí, čítajúcich konšpiračné médiá a rozličné facebookové stránky šíriace nepravdivé informácie, neoverené správy. Obrátili sa na mňa, prečo sa chceme hrať na cenzorov a či nám to stojí za to, premenovávanie ulíc. Nič také však v tomto našom zákone nie je. O ničom takom sa nehovorí. Čo bolo, bolo, áno, malo to svoje príčiny, ale dnes sme ďalej. Dnes vieme, aké zločiny napáchal režim fašistov, nacistov, komunistov, dnes to už nemôžeme prehliadať a popierať. Nemôžeme sa prizerať na to, ako predstaviteľom týchto zločineckých režimov stavajú pamätníky. A nech je to už z iniciatívy kohokoľvek. Kým budeme stavať pamätníky a pomníky ľuďom, ktorí boli súčasťou diktatúry, kde sa potierali ľudské práva, slobody, stále nás to bude ťahať do minulosti a nikdy sa nepohneme, neodrazíme ďalej.
Je to dôležité pre Slovensko. Dôležité preto, aby sa Slovensko nielen fyzicky, ale aj mentálne oslobodilo od týchto režimov. Musíme sa vysporiadať aj so symbolmi, pretože symboly nás nepustia. Aj kvôli nim stále cítime, že, ako sa hovorí, stále sú tu staré štruktúry práve kvôli tomu večnému spochybňovaniu zla. Musíme sa s tým vysporiadať, aby sme sa mohli pohnúť ďalej. Aj takéto vysporiadanie sa s našou minulosťou, jasné pomenovanie zla, ktoré nemá byť oslavované, môže byť naším prispením, naším príspevkom pre slušné a lepšie Slovensko.
Neprenášajme toto bremeno v podobe všetkých tých symbolov na ďalšie generácie, neživme ďalej v spoločnosti nehodnú úctu k minulosti, ktorú ani zďaleka nemožno oslavovať a ktorá zabrzdila vývoj v našej krajine na dlhé desaťročia. Preto to nevyriešené jarmo minulosti, ktoré stále posúvame ďalej, valíme si ho pred sebou, aby sme, bez toho, aby sme si jasne ako štát, ako republika povedali, čo bolo skutočné zlo v našej minulosti, vytvárame z neho akési perpetuum mobile. A to sa dotýka stále ďalších a ďalších generácií.
Toto plénum sa už s odborníkmi neraz zhodlo na tom, ako sa postaviť voči našej minulosti. Dnes je obhajovanie komunistického, fašistického či nacistického režimu a ideológie postihnuteľné aj prostriedkami trestného práva. Platný zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému označuje správne komunistický režim za odsúdeniahodný. Lenže symboly pretrvali. Napriek tomu dodnes vidíme inštalovanie rôznych pamätníkov, pamätných tabúľ, venované predstaviteľom komunistického režimu či dokonca predstaviteľom fašistického režimu z obdobia vojnového Slovenského štátu. Štát aj pri spomínanej legislatíve voči tomu zakročiť nemôže napriek tomu, že takéto pamätníky sú akoby priamou oslavou týchto režimov.
Takže na záver ešte raz jasne a pre všetkých. Symboly nepustia, Slovensko sa musí posunúť ďalej. Preto navrhujeme zákon stanoviť zákaz akejkoľvek novej inštalácie takýchto pamätníkov, pomníkov, pamätných tabúľ a tiež určovať názvy obcí, verejných priestranstiev po predstaviteľoch totalitných režimov. Náš návrh nevyžaduje, aby sa premenovali existujúce názvy ulíc. Ako som už povedala, čo bolo, bolo a malo to svoje príčiny. Je to naša minulosť. Dnes sme ďalej. Dnes už máme všetky informácie pre to, aby sme vedeli rozlíšiť, čo a kto v našej minulosti môže byť právom oslavovaný a kto a čo má, naopak, byť len výstrahou z učebníc.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 13:24 - 13:39 hod.

Viera Dubačová Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážená pani predsedajúca, vážení členovia vlády, vážené kolegyne, kolegovia, Slovensko sa zmenilo. Slovensko pár týždňov po. Aký je stav našej krajiny? Čo všetko vyplavili udalosti posledných dní, aké správy, aké odozvy? Čím vlastne sme, kto sme a kam kráčame.
Osobne považujem za urážku Národnej rady Slovenskej republiky, za absolútnu neúctu k poslancom, aby sme pri tak dôležitom momente, v tak napätej spoločenskej situácii pristúpili k aktu uchádzania sa o dôveru v parlamente tak laxne, tak nedôstojne. Som rada, že ste napokon vypustili neaktuálnu pasáž staronového programového vyhlásenia. Ak to však myslíte vážne, že chcete upokojiť situáciu na Slovensku, tak si musíte uvedomiť, že sa od vás očakáva ďaleko, ďaleko viac.
Slová premiéra pána Pellegriniho, že vláda sa nesmie zaoberať sama sebou a míňať čas prerábaním dokumentov, vyznievajú, ako by si členovia vlády nechceli všimnúť, čo sa tu vlastne stalo. Akoby zabudli, že po probléme musí nastať dôkladná analýza. A potom aj reálny postup, ako sa dajú veci napraviť. Ešte raz, dôkladná analýza problému s tým, že sa ráta so sebareflexiou, s poznaním a definíciou, čo sa tu vlastne stalo.
Preto ma tieto slová, že sa vláda nesmie zaoberať sama sebou, dosť vydesili. Akoby ste vraveli, načo sa tu hráte, nevyrušujte nás, nevyhadzujete nás z našej komfortnej zóny. Akoby ste si nechceli všimnúť, že sa ukázalo, že kráľ je nahý, že bol inflagranti odhalený. A keby iba tými podozreniami, ktoré odhalil nebohý investigatívny novinár Ján Kuciak a ďalší novinári. Ale ukázalo sa, že doterajší premiér, expremiér, ku ktorému vzhliadali všetci, je ľudsky vyprázdnený. Deravý kabát tejto koalície je už prehnitý. Programové vyhlásenie vlády mi pripomína práve deravý kabát, na ktorý sa pokúšate našiť nové záplaty. V tom kabáte sú už deravé aj vrecká. Je prehnitý, prežratý moľami, červíkmi.
Poďme sa však pozrieť na tie záplaty. Aké záplaty nám ponúka nová vláda na deravý kabát?
Záplata číslo jeden: ministerstvo vnútra. Pevne verím, že sa už nikdy nebudú v histórii Slovenskej republiky opakovať momenty, keď osobne investigatívny novinár požiada policajtov o ochranu a tá mu bude odopretá. Za toto zodpovedá bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. A ja pevne verím, že toto meno sa bude v histórii opakovať ako príklad toho najhoršieho, čo tu do dnešného dňa bolo, že mladí ľudia sa budú vyhýbať takýmto krokom a budú analyzovať, čo sa tu vlastne stalo. Budú vedieť, kto je za čo zodpovedný a kto má akú zodpovednosť voči sebe vyvodzovať. Je úžasné, že naša občianska spoločnosť sa stavia na nohy. Je to veľmi povzbudzujúce pre nás, pre všetkých, ktorí sme tu. Nech ste z vládnej koalície alebo z našej koalície, pretože aj vy, členovia vládnej koalície, máte istotu v týchto mladých ľuďoch, že oni vám raz nerozkradnú váš dôchodkový, sociálny systém, že vás budú chrániť nie ako váš minister, ale, naopak, budú čestní a budú čestne pristupovať k týmto veciam, že si zoberú z vás naozaj ten najhorší príklad, ktorý už nebudú opakovať ani v tom najhoršom sne v tejto krajine, že táto krajina sa ľudsky aj morálne očistí a postaví sa na úplne iných základoch. Na základoch vzdelanosti, šľachetnosti a cti, láske k pravde budú vedení títo mladí ľudia. Pretože táto lož, ktorá dnes trčí z vášho deravého kabáta, už prekypela.
A tak vám touto cestou odporúčam, zaoberajte sa sami sebou. Pozrite sa do zrkadla a odpovedzte si na otázku, naozaj takto upokojíte situáciu na Slovensku? Vaša vládna koalícia stráca podporu voličov. Podporu v tomto parlamente pravdepodobne ešte v tomto momente získate. Napriek tomu si dovoľujem pripomenúť, že Slováci vyšli a vychádzajú do ulíc aj preto, aby vám ukázali, ako zle tu vládnete, aby vám nastavili zrkadlo, keď si ho sami nedokážete nastaviť.
Realita je taká, že vznikla staronová vláda v takmer nezmenenom zložení a teraz táto vláda získava dôveru v tomto pléne. Stojíme pred náročnou úlohou my všetci. Nielen nový premiér, nielen vláda, ale my všetci v tejto sále. Dôvera ľudí v zastupiteľskú demokraciu, dôvera ľudí v štátne orgány, dôvera ľudí v políciu, to všetko sa otriaslo v základoch. Na jednej strane hľadajme a trestajme vinníkov. Na druhej strane okamžite musíme začať s rekonštrukciou tohto štátu. Pretože tento štát nezačne fungovať mávnutím čarovného prútika vtedy, keď sa staronová vláda ujme rýchlo moci. Tento štát začne fungovať vtedy, keď sa konečne dokážeme poučiť z chýb, ktoré tu robíme tridsať rokov. Keď si konečne všetci uvedomíme, že si tu kradneme navzájom to svoje namiesto toho, aby sme to rozvíjali. Roky sa tu podpiľuje konár, na ktorom táto republika stojí. A my sa teraz budeme naháňať, aby táto pseudonová vláda mohla rýchlo pokračovať v tom, čo robila za posledné roky.
Ak táto vláda v tomto pléne získa dôveru, budeme v tom, kolegovia a kolegyne, všetci spolu. Stojí pred nami úloha presvedčiť ľudí o základných pilieroch, ku ktorým sa Slovenská republika pri svojom vzniku chcela hlásiť. Aj keď zjavne sa nám to za 25 rokov nepodarilo. Dúfam, že vláda a koaliční poslanci zmenia svoj prístup, že budú ústretovejší než doteraz. Dúfam, že konečne začnete počúvať trošku väčšej miere obsadenosti ako dnes, čo je opäť hanbou a vizitkou tejto vládnej koalície. Prázdne lavice poslancov SMER-u, občianska demokracia v tomto výnimočnom stave je neuveriteľnou aroganciou a neuveriteľnou ignoráciou, ktorou sa pozeráte do očí občanom a dávate im najavo, ako hlboko nimi pohŕdate. Dúfam, že sa zmení prístup a začnete schvaľovať aj dobré návrhy opozície, začnete viesť konštruktívny dialóg. Pretože tie dobré návrhy naozaj prichádzajú. A, samozrejme, budem veľmi rada, ak o nich budeme diskutovať a nie ich rovno zametať ako návrhy opozičné, teda nežiaduce. Dúfam, že vláda sa v tieni toho, čoho sme boli svedkami, začne chovať a komunikovať slušne voči politikom, voči verejnosti, voči novinárom, voči všetkým občanom našej krajiny.
Teraz by som sa zastavila na chvíľu pri ďalších záplatách, ktoré nám ponúka táto vláda vo svojom vládnom programe. Na jednu záplatu zabudla, a to je rezort ministerstva práce a sociálnych vecí. To tu spomínali už aj kolegyne, nebudem sa tomu dlhšie venovať. Po škandáloch, ktoré toto ministerstvo sprevádzalo, dva roky sa na túto dieru nenašla záplata. Diera sa bude prehlbovať. Uvidíme, ako sa vyriešia kauzy, aká bude odpoveď. Je to veľkým otáznikom pre nás pre všetkých. Určite sme nespokojní.
Ďalšou záplatou, a dnes musím povedať ako pracovníčka v kultúre, človek, ktorý tu rieši tridsať rokov koncepciu kultúry, ktorá sa snaží poukazovať na to, že kultúra ako dôležitý nástroj je na chvoste, finančne potláčaná, poddimenzovaná, nepodporovaná. Dnes sa hlásia hlasy tých, ktorí tu roky pracujú v oblasti kultúry, umenia, vedy, vzdelávania, a na záplatu, ktorá sa volá ministerstvo kultúry, sa dnes ozývajú hlasy. Je to hlbokým pohŕdaním nás? Je to pohŕdaním tvorby, riešenia kompetencií, právomocí ministerstva kultúry? Umelci a osobnosti žiadajú reparát. Žiadajú reparát a žiadajú, aby sa na ministerstvo kultúry dostal človek, ktorý je odborne schopný zabezpečiť, aby kultúra dosiahla svoje dôstojné postavenie v spoločnosti. Dnes vidíme a sme svedkami toho, že vládna strana SMER je už intelektuálne aj morálne vyprahnutá. Nemá osobnosti, nemá ľudí. Som rada, že kývate. Nie, nemá, pán kolega, a som veľmi rada, že so mnou súhlasíte, nemá. Je mi to ľúto. Celá spoločnosť dnes hľadí na mená, ktoré zavesíte. Na mená, ktoré majú reprezentovať kultúru. Ak konečne pochopíte, čo je to kultúra, aké miesto v spoločnosti má, tak až potom môžeme začať viesť spoločne naozaj úprimný dialóg o tom, či sa táto krajina môže ďalej rozvíjať, ako a ktorým smerom.
Myslím, že je absolútne žiaduce reagovať, akým zásadným a brutálnym spôsobom v tejto krajine bolo útočené na novinárov. Tí sa ukázali ako väčší ochrancovia demokracie v tejto krajine ako mnohí z vás tu v parlamente. Spolu s kolegami v strane SPOLU - občianska demokracia hovoríme jasne, že slušných ľudí, ktorí chcú pracovať pre slušnú spoločnosť, musí táto spoločnosť dokázať viesť aj chrániť, vytvoriť im podmienky, ktoré nebudú dehonestovať ich snahu. Aj preto v tomto budeme zrejme nahrádzať vládu a parlamentu predložíme balík zákonov, ktorý v tomto začal meniť, ktorý by v tomto začal meniť spoločenskú klímu.
Som presvedčená, že je dôležité, aby sme nepodkopávali suverenitu verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ktoré nepatria vláde, nepatria nám tu v parlamente, ale patria občanom tejto republiky. Slovenská televízia a rozhlas by mali zostať verejnoprávnymi a slobodnými.
Mohla by som so svojím apelom pokračovať aj do ďalších oblastí, ale poviem na záver už iba jedno. Vážení koaliční poslanci, vážená nová vláda, zmena obalu, zmena tváre nie je odpoveďou na to, čo sa deje za bránami tohto parlamentu. A tú odpoveď bude verejnosť, aj my tu v parlamente očakávať naďalej nielen z veľkých giest, ale hlavne z každodenných skutkov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 11:29 - 11:30 hod.

Viera Dubačová
Ďakujem. Ja žiadam kamerový záznam z toho smiechu. Potom žiadam, aby sa predseda parlamentu ospravedlnil opozícii, pretože ja som sama bola vydesená, keď pán Zelník išiel a videla som, že mu je zle. Veľmi sa cítim urazená, pán predseda, Prosím kamerový záznam a žiadam, aby bolo vidieť, že sa smiala SMER – sociálna demokracia, pozerala som sa na nich. Ďakujem pekne, žiadam si ten záznam. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis