12. schôdza

1.2.2011 - 11.2.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 15:10 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:51

Jarmila Tkáčová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán kolega, viackrát ste sa zamýšľali nad tým, čo je zásadná vec a čo nie je. Podľa môjho názoru štátne občianstvo je tak zásadná vec, že sa ním zaoberá Ústava Slovenskej republiky. V čl. 5 ods. 2 sa v ústave píše: "Nikomu nemožno odňať štátne občianstvo Slovenskej republiky proti jeho vôli." Rozhodnutie Ficovej vlády odnímať štátne občianstvo je podľa môjho názoru v rozpore s týmto článkom ústavy. My zákonom odnímame nášmu občanovi štátne občianstvo proti jeho vôli a trestáme ho tak v mene pochybného nacionalizmu, lebo nie české občianstvo alebo nie austrálske občianstvo, ale práve maďarské občianstvo je pre vás a pre vašich spolupútnikov problém. Čistým riešením a prejavením vôle občana by bolo, keby sme sa dohodli na zmene ústavy tak, aby občan Slovenskej republiky mohol mať iba jedno občianstvo, ako je to napríklad v Poľsku, alebo ako je to napríklad v Nemeckej republike a v podstate vtedy by sa prejavila vôľa občana, kedy by sa rozhodol pre to jedno občianstvo, ktoré chce mať. Toto by bolo čisté ústavné riešenie, nie podmieňovať vôľu občanov nejakými taxatívne vymenovanými podmienkami.
Myslím si, že záujmom ľudí, našich občanov, našich obyčajných ľudí je, aby sa im politici čo najmenej miešali do života. A ako to už povedal váš kolega z poslaneckého klubu, vy chcete rozhodovať kto naším štátnym občanom môže byť a kto nie. A toto nie je v záujme našich občanov. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 14:51 hod.

Ing. Bc.

Jarmila Tkáčová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:53

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vypočul som si v predloženej podobe ten návrh. Chcem povedať jednu vec. Igor, myslím si, že celý čas, keď sme sa snažili a nakoniec sme uspeli a dostali sa do Národnej rady, si hovoril jedno, že sa chceš pozrieť politikom zoči-voči. Dnes sa to deje. Šijú do teba ľudia zo SMER-u, z SNS, z SDKÚ, aj z nášho vlastného klubu.
Ja chcem k tomu povedať iba jednu vec, že bol jeden človek, ktorý hovoril anglickými slovami: "I have a dream", čiže "mám sen", dnes ten sen bol asi o tom, že tento, toto, čo predkladáme, by sa mohlo prijať so 150 hlasmi. Hneď ráno nám to prekazil pán predseda strany SNS, pretože sa ospravedlnil zo schôdze, takže už 150 hlasmi by to nebolo. A ako tu počúvam, tak možno zostaneme aj štyria. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 14:53 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:54

Ľubomír Želiezka

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pado, pýtali ste sa, že teda, kto má tu v tejto snemovni zdravý sedliacky rozum. Myslím si, že vy v prípade toho, ako ste obhajovali koaličný návrh, tento koaličný návrh, v tejto chvíli ho určite nemáte.
Pán poslanec Gál a Somogyi, aby som teda nehovoril niečo, čo neviem vysloviť, hovoríte, že tí, na ktorých som kydal doteraz, tak teraz sú moji najväčší spojenci. Jednoducho, ja sa za to nehanbím a nemám problém to urobiť aj na budúce. Ja nemám problém dnes povedať Ficovi, že je vagabund a zajtra sa s ním dohodnúť na dobrom zákone v prospech Slovenskej republiky. Pevne verím, že takisto ani Robert Fico takýto problém nemá.
Jednoducho, ja ľuďom hovorím to, čo si myslím. Hovorím im to do očí a myslím si, že keď na tej druhej strane je človek, ktorý sa dokáže povzniesť a dokáže uznať argumenty, tak pochopia, že lepšie sa so mnou dohodne ako s nejakou falošnou líškou. Ak tu ideme hovoriť o tom, že ma obviňujete z toho, že ja s niekým z opozície robím teda vlastne nejaký kvázi niečo nekalé, lebo sa s nimi dohadujem, ja si myslím, že práve o vás v médiách sme sa dozvedeli, že nemáte problém s ľuďmi zo SMER-u, SNS robiť si svoje biznisy, svoje poľovačky a u vás je to práve, že čudné. Vy ste poslanec MOST-HÍD a robíte si potichučky, poza bučky s ľuďmi z opozície biznisy. Ja to robím verejne. Ja im aj vynadám, ale som schopný sa s nimi bez problémov dohodnúť na čomkoľvek konštruktívnom.
Takže, tak, aby ste ma, prosím vás, pochopili a ešte neviem, kto sa to tu pýtal, či náhodou ma niečo neovplyvní. Mňa určite nič neovplyvní. Jednoducho nedopustím, aby si tu Orbán robil politiku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 14:56 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:59

Pavol Kubovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja som podpísaný pod tým návrhom aj s pánom poslancom Gálom, ale môžem vás ubezpečiť, že žiadne obchody so mnou nerobil. Ako podpísal som s ním ten zákon alebo ten návrh novely preto, lebo som presvedčený, že je to správny krok.
Ak dovolíte, už naozaj v diskusii vystúpilo myslím dvanásť ústne alebo jedenásť poslancov, piati boli prihlásení písomne. Bolo tu už veľa pohovorené, ale dovoľte, aby som pár poznámok a stanovísk aj k tomu, čo tu bolo povedané.
Som presvedčený, že sú veci, v ktorých sa celkom určite zhodneme. Zhodneme sa, či so SMER-om, či SNS a podobne, a sú to veci, ktoré sa týkajú toho, že hovoríme o tom, že zákon o štátnom občianstve, ktorý schválila Maďarská republika alebo teda maďarský parlament je v rozpore s rôznymi dokumentmi, ktoré či Slovensko, či Maďarsko na fórach, na ktorých spoločne aj dnes pôsobia, jednoducho ratifikovali. Celkom určite takým dohovorom je Európsky dohovor o občianstve. Veľmi dobre predrečníci tu poukazovali, kde práve tie miesta porušenia tohto dohovoru, čo sa týkajú maďarského zákona, ktorý tam bol schválený, jednoducho sú v rozpore s týmito dohovormi.
Ďalej celkom určite je tento zákon v rozpore s maďarsko-slovenskou zmluvou o dobrej spolupráci, o tom, kde v prípade problémov majú spolupôsobiť zmiešané komisie. Ja si len kladiem v tejto súvislosti len otázku, že a v podstate otázku pre nás všetkých legitímnu, či sme všetci už urobili dosť preto, aby sme toto v rámci všetkých tých inštitúcií, kde sme spolu členmi dali jasne najavo, aby sme dokázali ten spoločný hlas pozdvihnúť tak, aby sme dosiahli ten cieľ podľa mňa, o ktorý nám všetkým ide, aby Maďarská republika, jednoducho maďarskí poslanci upravili tento nezmyselný a nie v súlade so zákonom európskych dohovorov zákon.
Na mieste je v tejto chvíli otázka napríklad, pre pána poslanca Rafaja, ja som aj v reakcii naňho ju spomenul, ja by som sa ho veľmi rád opýtal, na ktorom, z takých fór medzinárodných on osobne ako poslanec Národnej rady sa pokúsil v tomto smere niečo dať jasne najavo a poukázať na tento problém. Ja vždy, keď počúvam tieto pripomienky a nemôžem sa preto zbaviť dojmu, že ten pojem, ktorý sa tak zaviedol, že keď sa nám to hodí, tak niektorí začínajú hrať maďarskou kartou, že naozaj je pravdivý, pretože bude to rozprávať tu, bude to rozprávať na Slovensku, ale tam, kde treba poukázať na to, že ten maďarský zákon nie je v poriadku a nie je dobrý, je v rozpore s európskou legislatívou, ak to môžem takto povedať, jednoducho tam som to od zástupcov napríklad SNS nikde nepočul. Nikde. Nemám o tom vedomosť. Dokonca, keď si to zoberiem na posledné udalosti, tak aj tam, kde to mohli vyjadriť ako bolo posledné zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, tak sa ani jeden z tých dvoch, ktorí sú v delegácii, sa na takom rokovaní nezúčastnil.
Takže, páni, keď chceme na niečo poukazovať a vieme, že to je európskeho rozmeru, tak to robme tam, kde to patrí a nemusíme sa tu navzájom presviedčať tri hodiny, štyri hodiny o tom, že maďarský zákon je zlý. Ja s vami súhlasím a som presvedčený, že drvivá väčšina sme si toho vedomí.
Druhá vec je tá, že a tam, kde tá rozdielnosť je, rozdielnosť naša v pohľade na to, ako tento problém proste riešiť. Ja som osobne presvedčený, že keď my budeme mať čistý stôl, tak aj ten náš hlas v tých jednotlivých orgánoch spoločných, kde spolu pôsobíme, bude mať ďaleko väčšiu silu a budeme braní ďaleko vážnejšie.
A celkom určite za taký krok som nepovažoval a nepovažujem návrh z dielne bývalej koalície, ktorý vlastne dnes chceme novelizovať, ktorý trestal do slova a do písmena, trestal občanov Slovenskej republiky a odoberal im jednoducho občianstvo. Preto sme prišli s týmto návrhom a možno tak v podtóne pre pána Matoviča a jeho kolegov, tento návrh je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády. Tak ako pôvodným Ficovým zákonom sme vytvárali a mohla sa vytvárať akási kategória občanov na území Slovenska, ktorí majú maďarské štátne občianstvo, nemajú naše, ale dlhodobo žijú na území Slovenskej republiky, tak vlastne návrhom, ktorý tu dnes máme k dispozícii ako pozmeňujúci návrh, vytvárame opäť nejakú ďalšiu podmnožinu ďalšej kategórie, ktorá za akýchsi výnimiek by aj si mohla to naše občianstvo ponechať. Ale celkom určite to nenapĺňa kroky programového vyhlásenia vlády tak, ako to programové vyhlásenia vlády jednoducho žiada, ako by sme to mali urobiť.
Celkom určite s kolegami dnešnej opozície, z bývalej teda koalície, sa nie celkom zhodneme v tom, čo budeme považovať, ktorý z týchto krokov buď považujeme za to, čím prejavíme viac svoju zvrchovanosť, viac svoju dôležitosť a podobne. Bolo to tu aj spomínané, neviem presne, ktorým poslancom, ktorí hovorili o tom, že niekto chce reagovať tým, že keď niekto niekde niečo spôsobí, tak ja musím urobiť ešte väčší rez, a o čo viac kričím, alebo o čo viac udriem, o toto je to lepšie.
No, ja si osobne myslím a tiež to tu bolo spomenuté, že toto nie je riešenie, lebo to kolečko sa môže nezastaviť a bude pokračovať a bude sa to opakovať a stupňovať. Ja nie som zástancom takýchto riešení, a preto si myslím, že riešenie, ktoré dnes tu spoločne predkladáme traja poslanci a ktoré sa nehanbím povedať, bolo spravené v spolupráci so spomínaným ministerstvom zahraničných vecí a myslím aj s ministerstvom vnútra. Jednoducho to predkladáme ako poslaneckú iniciatívu a predkladáme ju preto, že chceme, aby sa čím skôr tento stav jednoducho napravil. Ale určite odmietam také slová, ktoré tu padli v rámci diskusie, ktoré hovorili o spochybňovaní Slovenskej republiky, o oslabení nášho práva, kolaborácii.
Páni, veď to sú nezmysly. To sú úplné nezmysly a na to môžem odpovedať len to, čo som aj doobeda v jednej reakcii povedal. Veď tým, čo sme toho dvadsiateho alebo lepšie povedané tým, čo ste páni poslanci 25. 5. 2010 schválili, ste pánovi Orbánovi myslím urobili veľkú radosť a určite si to šampanské v Budapešti otvoril. Pretože naozaj, ste mu umožnili to, aby ste vytvorili istú skupinu občanov na našom území, ktorá bude mať len občianstvo Maďarskej republiky a nie naše.
Čo ma mrzí viac? Mrzí ma viac to, že vlastne dnes, keď tu v tejto diskusii hovoríme o tom, tak náš kolega z našej koalície povie, že nebudeme poklonkovať Orbánovi, a preto je vhodné, aby sme podporili jeho návrh, lebo len ten je jediným správnym riešením. No, keď to mám parafrázovať a naviazať na to, čo som povedal doobeda, tak si myslím, že pán Fico a pán Matovič, ak váš návrh prejde, celkom určite dostanete pozvanie do Budapešti na to šampanské, pretože presne to, čo si pán Orbán želá, tak urobíme opäť.
Takže, ak dovolíte v závere, aby som tú diskusiu už nenaťahoval, aby to bolo korektné, tak pán Matovič ako predkladateľ v prípade, že váš návrh prejde na pozmeňujúci, ktorý ste predložili, budem žiadať mojich kolegov, ktorí sú podpísaní pod týmto návrhom, aby sme tento návrh stiahli. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.2.2011 o 14:59 hod.

Ing.

Pavol Kubovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Andrej Kolesík
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Kubovič, možno naozaj nerobíte žiaden biznis s pánom poslancom Gálom, ale neprekáža vám fotiť sa s mafiánmi. Ak si položíme otázku, čo je horšie, či sa fotiť s mafiánmi alebo hlasovať s opozíciou, pokiaľ ide o dobrý návrh, vybral by som si ja osobne to hlasovanie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 15:08 hod.

Mgr.

Andrej Kolesík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec, ja nemám rád všeobecný výraz maďarská karta. Je to taký dehonestujúci výraz, ako keby sa týmto výrazom zakrýval pravý dôvod pomenovania problému, ktorý sa skrýva za dehonestujúci výraz maďarská karta. Máte problém, že v Maďarsku sa hrá slovenskou kartou? Sú tu proste problémy, ktoré jednoducho z istých súvislosti vychádzajú, ktoré treba riešiť a mám taký pocit, že v Maďarsku sa hrá iba maďarskou kartou, a preto by som chcel, aby sa na Slovensku hralo iba slovenskou kartou. A keď niekto tento problém chce riešiť, dehonestovať, a to je jedno, či ste to vy alebo pán poslanec Matovič, alebo pán poslanec ktorýkoľvek, ktorý takýto návrh predloží, dehonestovať to spôsobom, že hráte maďarskou kartou, zvyčajne to hovorí pán poslanec Dostál, to je jeho taký obľúbený výraz, hráte maďarskou kartou, a preto je to čosi negatívne a je to čosi zavrhnutia hodné. No, ja by som bol veľmi rád, keby sa na Slovensku hralo iba slovenskou kartou a tieto problémy, ktoré dnes riešime, súvisia iba so slovenskou kartou. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 15:08 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čakal som, pán poslanec, že trošku zareagujete vo svojom vystúpení ako jeden z navrhovateľov na argumenty a fakty, ktoré tu odzneli nielen v súvislosti s hodnotením zákona o Maďarsku, ale dokonca aj to, čo ste povedali, že zákon je zlý a dramatický v rozpore s medzinárodnými zmluvami a tak ďalej. No, nepočuli sme tie otázky, kúzlo nechceného malo vaše konštatovanie, že tak zvláštnym spôsobom ste sa obrátili na Rafaja, že čo urobil Rafaj. Pre kristove rany, a čo urobila vláda, pán poslanec? Čo urobil váš geniálny minister zahraničných vecí, jeden z najslabších v histórii Slovenska, ktorý v tejto zložitej situácii sa neunúval ani prísť pozrieť do parlamentu, hoci teraz sme sa dozvedeli, že zákon je z dielne vlády, resp. jednotlivých ministrov. Ako si predstavujete realizáciu? Veď tam má kvalifikovaných diplomatov, päťsto, možno viac zamestnancov, má k dispozícii diplomatickú službu, má k dispozícii celý priestor rokovaní v Európskom parlamente, bilaterálnych rokovaní s krajinami pätnástky a tak ďalej a tak ďalej alebo so všetkými krajinami. Čo urobil ten? Čo urobil viac ako pán poslanec Rafaj? Ak dovolíte, za výkon politiky na Slovensku nezodpovedá poslanec, a to opozičný Národnej rady, ale predovšetkým vláda Slovenskej republiky a my ju máme kontrolovať. Máme dávať podnety. Nezaregistroval som ani jeden váš podnet, pán poslanec, pre vládu okrem tohto nezmyselného a hlúpeho zákona, ktorý tu máme k dispozícii, odpustite mi tieto slová, ak je to trošku len možné.
Pokiaľ ide o tých trestaných občanov, nekonajú náhodou v rozpore s našimi národnoštátnymi záujmami, keď realizujú zákon, o ktorom sami hovoríte, že je zlý? Nie je možné, aby štát si urobil iba obranný krok pre prípad, že sa takéto niečo stane. Mimochodom, pán poslanec, rokovanie, ktoré teraz vaša vláda vraj chystá, neznamená nič iné, iba legitimizuje tento stav a vlastne ukazujete, že je tu iba rozporný pohľad a treba ho riešiť. Keď ja k vám prídem do obývačky, tak ma .... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 15:10 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:12

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kubovič, očakával som rovnako ako môj kolega Číž, že pri tom, keď hovoríte o tom, že treba odstraňovať príčinu tohto problému, ktorým je predovšetkým zlý zákon, ktorý prijala maďarská vláda, zasahujúci bezprecedentne do teritoriálnych pôsobností okolitých susedných štátov, že pán minister zahraničných vecí, ktorý je nominantom vašej strany bude tu, že bude obhajovať tento návrh, o ktorom hovoríte. Pretože, keď ste vy hovorili, že poďme my vystupovať na jednotlivých fórach a využime naše postavenie, tak ja vám pripomeniem naše stretnutie s výborom Maďarskej republiky pre zahraničné vzťahy, ktorý sa uskutočnil nedávno, ako partnerský pre náš výbor zahraničných vzťahov, kde som od vás vôbec nepočul také zásadné vyjadrenie, že toto je prapríčina celého problému, ktorý tu je spôsobný práve zákonom Maďarskej republiky. Prečo ste to nevyužili, pán poslanec Kubovič?
Pre mňa je neprijateľné, keď minister zahraničných vecí od vás, vašej strany, nie je tu prítomný, nedáva jasné stanoviská k tomuto zákonu a hlavne, ako ide tú príčinu, o ktorej vy hovoríte, odstraňovať. Ja zatiaľ vidím, pchanie hlavy do piesku a takej nepresvedčivej, vidím takú nepresvedčivú zahraničnú politiku, možno ja neviem, zákulisnú, namiesto toho otvorene, keďže právo je absolútne na našej strane. Tuto Maďarská republika prijala niečo, čo je v rozpore so všetkými medzinárodnými pravidlami pre udeľovanie štátneho občianstva. No, čo môže byť lepšie pre diplomata, obhajovať takéto niečo a snažiť sa, aby tá druhá strana, to znamená v tomto prípade, tak citlivá maďarská strana to odstránila.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 15:12 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Kubovič, vyzývali ste, aby sme spoločne všetky strany našli tak v dôležitom zákone ako je zákon o štátnom občianstve, aby sme našli zhodu. Tak sa teda, pán poslanec, kolektív, ktorý navrhuje tento zákon a celá koalícia, dohodnime a podporte zákon, ktorý novelizuje naša strana SMER - sociálna demokracia, ktorý je precízne a veľmi dobre pripravený. Veď ho podporte a bude to najlepšie pre Slovensko, čo môže byť, lebo inak je lepšie pre štát podporiť pozmeňujúci návrh pána Matoviča. Ten je lepší ako je koaličný. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2011 o 15:14 hod.

Bc.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video