16. schôdza

22.3.2011 - 6.4.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.4.2011 o 15:56 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, asi sa zrejme už udomácnilo v tomto parlamente, že sú tu rôzne transparenty, nálepky. Ja asi v najbližšom období možno na ten tzv. pult, kde sa rozpráva, by som vysadila trávu, pretože mnohí rozprávate od zeleného stola, aby si to ľudia uvedomili. Pretože absolútne nemáte, pán Janiš, pragmatické skúsenost. A chápem aj v tejto veci, prečo vám vadia v tomto parlamente primátori, prečo vám vadia župani, čiže predsedovia vyšších územných celkov. Lebo sú to ľudia z praxe, nie ako vy. Pretože takúto debatu, akú ste predviedol, že desiatky miest majú sprivatizované teplárne a nemrznú. No viete, ja o chvíľočku vo svojej rozprave budem rozprávať konkrétne o meste Humenné, ktoré má sprivatizovanú tepláreň, a Košice, ako sa tam strašne zvyšujú ceny. A tak isto porovnám našich susedov - Brno, kde je 100-percentný akcionár mesto a toto mesto nezvyšovalo už tri roky ceny. Ako tam dokážu dať ľudí, ktorí tieto teplárne dokážu viesť. Tak viete, pán Janiš, ak ste v živote nepôsobil v samospráve, ak chodíte alebo lietate nad povrchom a rozprávate o tom, ako sa v niektorých mestách žije, ako tam ľudia nemrznú, tak ja vám poviem. Ja sa borím s cenou tepla v Humennom, odkedy som nastúpila, je cena tepla vysoká, kde si takí múdri páni takisto zmysleli, že sprivatizujú. Kedysi štát sprivatizoval tepláreň za vášho obdobia, a kde takisto rozvody patria mestu, ale jeden múdry pán predo mnou, vtedy bol primátor, ich dal tak isto do prenájmu súkromníkovi. A viete čo sa deje? Že keď chceme znížiť cenu tepla, tak máme aj také vyhrážky, že nám tie kohútiky zavrú a že budeme mrznúť. Tak nerozprávajte o tom, či niekto mrzne alebo nemrzne. A keď nemrzne, tak neviete, za akú cenu. Tak buďte taký láskavý, skúste ísť do samosprávy, skúste byť poslancom, skúste kandidovať a nerozprávajte tu od zeleného stola, lebo skutočne tam nasadím trávu, aby ľudia videli, akí zelenáči, ktorí, ako sa povie, už sú, už sú v parlamente dlhodobo, ale ešte stále sú zelenáči, rozprávajú veci, o ktorých nemajú ani šajn.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 15:44 hod.

Mgr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Janiš, privatizácia je v podstate normálny ekonomický jav. Je to, je to výsledok istého typu ekonomickej politiky, ale, bohužiaľ, v krajine ako, v krajine ako Slovensko sa z privatizácie stalo neslušné slovo. A to, že to neslušným slovom je a to, že sa mu snažíte vy vyhýbať a nazývate ho vstup strategického investora, je zapríčinené tým, že ste sami boli pri veľkom výpredaji štátneho majetku po roku 2000. A keď tu niekto rád pracuje a pripomína a pracuje tu s pamäťou, tak treba, treba opäť pripomenúť, že tu boli podpísané utajené privatizačné zmluvy, nevýhodné dodatky, že sa tu vyprodukovala 7-miliardová babrácka kurzová strata pri predaji SPP, že sa privatizovalo s právnymi vadami, v prípade Transpetrolu alebo pri Slovenských elektrárňach. Je už jasné, aký je doplatok štátu? Alebo či privatizér vracia niečo z ceny? Lebo tak sa sprivatizovali elektrárne, že päť rokov nebolo jasné, kto komu má doplatiť. Alebo vám pripomeniem stámiliónové odmeny privatizačných poradcov. Vy hovoríte, základná mantra vaša je, že štát je zlý vlastník. Ale naozaj, zlým, dôkazom toho, že niekto je zlý vlastník, je to, keď sa zbaví vlastného majetku za každú cenu, v každom okamihu. A naozaj aj študenti na ekonomickej škole vedia, že sa nachádzame v takom, v takej časti ekonomického cyklu, keď sa zle predáva a dobre sa nakupuje. To platí v malom a to platí aj, aj vo veľkom. Ak chcete niečo pripomenúť, váš kolega, cukrár Prokopovič, minister dopravy, utajený, utajený dodatok Slovenským aerolíniám. Výsledok? Arbitráž, ktorá, chvalabohu, pre Slovensko dopadla pozitívne. Z SPP ste mali klenotník... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 15:46 hod.

Ing.

Peter Kažimír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Janiš, oceňujem, že ste pomenovali správne, napr. pri predaji tej prešovskej teplárne, že sa tu niekto tvári, že neprivatizoval a v skutočnosti privatizoval. Ale trošku vám teda vyčítam, že ste zabudli napr. na takú kauzu Kovošrot, ktorá, si myslím, že dosť jednoznačne hovorí o tom, akých kvalitných ľudí máme v opozícii. Pripomeniem vám ju a stačí si ju pozrieť na googlei, zadať Kaliňák a Kovošrot, a v momente to máte. To bola taká kauzička, kde bol nejaký podnik Kovošrot s majetkom 158 mil. a ktorú nejako záhadne pán Kaliňák alias Kovošrot kúpil za 25 mil., hoci ponuka v konkurze bola vyššia na 51 mil. A potom nejako záhadne túto firmu predal znovu pôvodnému majiteľovi a štát prišiel o 58 mil. korún, ktorý bol dlh tejto firmy vo Fonde národného majetku. Jednoducho minister vnútra predošlej vlády, čiže človek postavený na piedestál, bol schopný sa podujať za bieleho koňa a vykonávať robotu, špinavú robotu bieleho koňa na to, aby vytuneloval firmu a okradol štát o 58 mil. korún. Potom sa nečudujme, že jednoducho sme v takej ekonomickej situácii, ako sme a že musíme splácať dlhy po týchto ľuďoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 15:48 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Ľubomír Jahnátek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Janiš, za predchádzajúce obdobie štyroch rokov, čo som bol minister hospodárstva, bol ste často mojím sparring partnerom pri televíznych diskusiách a v podstate nenašiel sa nikdy žiadny odvážny, vtedy opozičný poslanec alebo minister. Ja som vždy volal, aby prišiel nejaký minister na diskusiu, nenašiel sa. Ale dávali vás a skúsenosť moja z tých diskusií bola, že aj som chápal, prečo vás dávajú. Lebo vy ste hocijakú demagógiu, hocijakú lož bez mihnutia oka strelil pred kamery a bolo vám jedno, aký bude dôsledok, lebo bol ste opozičný politik. A ja som to aj tak chápal, že ako opozičný politik máte možnosť si prilepšovať argumenty a bral som to ako politickú súťaž. Čiže, bolo to v poriadku.
Ale dnes, pán kolega, vy ste predseda hospodárskeho klubu a od vás by sa, hospodárskeho výboru, a od vás by sa vyžadovalo už hovoriť minimálne pravdu. Už len kvôli tomu, že už ste v koalícii a už máte všetky argumenty v rukách, alebo si ich môžete získať. Preto vám verejne vyhlasujem, že tu klamete v parlamente a klamete alebo ste klamal vo vašom vystúpení v niektorých konkrétnych faktoch. Povedal ste, že za to sa teplárne dostávali do straty, lebo sme im neumožnili odpisovať investície. Veľký omyl, pán kolega. My sme práve zmenili regulačnú politiku za vlády Roberta Fica, kedy sa práve len odpisy z investícií na technologické celky, ktoré súvisia s reguláciou, mohli odpisovať a dávali sa do výšky odpisov. Čiže toto mohlo ísť do oprávnených nákladov, to, čo má každý normálny podnik. Čiže odpisy investícií do oprávnených nákladov boli zavedené za našej éry.
Pre ozrejmenie pamäti, za vašej éry sa tam mohli dávať chaty, "auťáky", byty a domy, ktoré sa kupovali pre zahraničných manažérov, dokonca aj náklady na kúpu. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 15:49 hod.

prof. Ing. CSc.

Ľubomír Jahnátek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Naozaj, vážený pán spravodajca, je veľkou pravdou, že keď sa človek raz narodí bez chrbtice, tak sa s tým fungovať naozaj nedá. Áno, bol som šokovaný tým, ako ste povedali, že ste si neplánovali vystúpenie a zrazu ste čítali 10-stranový prejav. Ale to len svedčí o tom, aký vy máte vážne problém so svojou vlastnou osobnosťou. Tak poďme k tým drobnostiam, ako je napr. TEKO. Viete, skúste si naštudovať, aj pán Matovič, ekonomické pravidlá, že privatizácia je vtedy, keď niečo predávate do súkromných rúk. Ak niečo predávate mestu, to znamená v tomto prípade mestu Prešov a mestu Viedeň, tak to nie je privatizácia. Aby sme si teda vedeli, že keď sa chceme hrať na múdrych, tak, aby sme neboli za hlupákov, lebo takto za hlupákov ste. Aj jeden, aj druhý. Preto sa to predalo mestu Prešov a mestu Viedeň. A hlavne sa predala, čo je najpodstatnejšie, kotolňa, kotolňa, jedna z päťdesiatich kotolní, ktoré v Prešove sú, čiže a, samozrejme, mestu Prešov.
Čo sa týka stanov na letisku, to bolo skvelé, že ste to spomenuli, to je úplne perfektné, pretože stany na letisku boli preto, lebo ste sa úplne vykašlali na prípravu Slovenska na vstup do Schengenu. A preto boli stany na Slovensku, lebo sme museli zachraňovať vstup do Schengenu a prestavovať letisko na to, aby vôbec splnilo predpoklady na vstup do Schengenu. Presne preto, lebo jediné, o čo ste sa zaujímali, boli peniaze z privatizácie. Čo už tam po ľuďoch, že nebudú môcť slobodne cestovať. To je presne vaša vizitka. Tak sám seba ste sa usvedčili. A keď ste taký kvalitný, tak vám ešte poviem, že január tohto roku je pokles cestujúcich o 20 % oproti januáru, kedy sme letisko riadili my. To je preto, že ste neschopní. Čiže nielen hlúpi, ale ešte aj neschopní.
To isté platí, že štát...Čo si myslíte, prepustení ľudia z Carga nebudú štát stáť vôbec nič? Ľudia, áno, majú oprávnený strach, ale majú strach z vás a z tejto strašnej pravicovej vlády. A nezabúdajte, že peniaze, ktoré požičia štát z aktív, nemôžete dať do zdravotníctva, ani do žiadnych sociálnych... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 15:51 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Janiš to vystihol, myslím že veľmi obsiahlo a veľmi dobre, kde tento problém tkvie, prečo je opozícia taká hysterická v reakciách na vystúpenia, prečo sa bez akýchkoľvek škrupúľ uchyľuje k tým najpodlejším a k tým najprimitívnejším klamstvám. Úplne korunu všetkému naozaj nasadili tí, ktorí zrejme v zmysle hesla Podľa seba, súdim teba, ako bolo povedané v kauze Kovošrot, tak si myslia, že robia všetci. Pretože, keď niekto vie o tom, že klame, vie o tom, že to nie je pravda, ale napriek tomu to povie a povie to opakovane, tak nie je len klamár, ale je podlý a zákerný klamár, ako pán Kaliňák, keď hovoril niečo na margo toho, že 150 mil. išlo do nejakého lyžiarskeho strediska, pričom, keď to prvý raz povedal, som ho upozornil osobne na to, že to nie je pravda, že ani cent tam nešiel. Pán Kaliňák vie, že to nie je pravda, napriek tomu to povie, to znamená, je podlý a zákerný (Reakcie z pléna.) klamár a podvodník. O pánovi Jahnátkovi by som nemohol povedať, že je podlý a zákerný, aj keď takisto to vie, je len klamár a podvodník, ale keď to povie znova, tak znova zopakujem, že to je podlý klamár a podvodník. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 15:53 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Pán podpredseda Hort, keď to robili oni, tak ste ich na to neupozornili a nechal ste ich to robiť ďalej, takže to isté právo mám aj ja. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 15:56 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:56

Stanislav Janiš
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Dámy a páni zo SMER-u, vaša agresivita, hystéria, urážky ma iba utvrdzujú v tom, že som trafil. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.4.2011 o 15:56 hod.

Ing.

Stanislav Janiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:56

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

65.
Vážené panie kolegyne, páni kolegovia, dávam procedurálny návrh v zmysle rokovacieho poriadku § 23 ods. 1, aby predseda Národnej rady vymenil súčasného podpredsedu, ktorý vedie túto schôdzu, pretože hrubým spôsobom ignoruje poslancov, ako sa to stalo teraz, keď som sa hlásil do faktickej poznámky a mal som problém s technickým zariadením, čo som aj u technika si osvedčil. Hlásil som sa, všetci to videli, rovnako aj vy ste to, pán podpredseda, videli a ste ma ignorovali. Čiže dávam procedurálny návrh, aby predseda Národnej rady vymenil súčasného podpredsedu, ktorý vedie túto schôdzu.
Ďakujem. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.4.2011 o 15:56 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:58

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, opäť ste porušili rokovací poriadok, ja tiež namietam vaše vedenie schôdze, keď ste nezískali všeobecný súhlas, mali ste dať hlasovať. Vvš subjektívny názor, že je tu málo poslancov, jednoducho neobstojí, vy ste mali dať hlasovať o tomto návrhu. Dnes, pán podpredseda, sústavne porušujete rokovací poriadok, vstupujete poslancom, komentujete, nerešpektujete zákon o rokovacom poriadku. Vo vlastnom záujme požiadajte pána predsedu, nech vás vymení. Dnes robíte hanbu tomuto parlamentu.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.4.2011 o 15:58 hod.

JUDr. PhDr.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video