22. schôdza

6.9.2011 - 14.9.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:33 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:17

Milan Hort
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nebudem reagovať na všetky, ale predsa len.
Pán kolega Jarjabek, ja si spomínam na to, že Mikuláš Dzurinda sa k svojmu hlasu priznal, skúste povedať Robertovi Ficovi, nech je chlap a nech sa k svojmu hlasu prizná. Ja som reagoval na to, ako môže také silné slová používať človek, ktorý dokáže poprieť svoju identitu.
No a k pánovi Podmanickému. Pán kolega, vy máte vyštudovanú teológiu, viete, čo si ja myslím o politikoch, čo by mali do sveta a do života a do národa a do štátu prinášať? Mali by byť tvorcovia pokoja a nie nepokoja. Robert zvykne hovoriť, že je 20 rokov v politike. Ja ho tiež sledujem, verte, že nemám voči nemu žiadnu nenávisť, len ma mrzí, že tu zavádza permanentný triedny boj. Permanentný triedny boj a rozdeľovanie spoločnosti. A to si myslím, že keď je to človek, ktorý sa rád ukazuje aj s pánom Korcom aj s ďalšími predstaviteľmi KBS-ky, že by takéto niečo mu mal už niekto povedať. Vy ste študovali teológiu, tak vám odpovedám, ak ste neštudovali marxistickú, tak mu to povedzte. Má byť tvorca pokoja a nie nepokoja.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:17 hod.

Ing.

Milan Hort

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:18

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani premiérka, vážení páni ministri, vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, túto schôdzu avizovali poslanci za stranu SMER už veľmi dlho. Vôbec ma teda neprekvapuje entuziazmus, s akým vystupujú a určite ešte dosť dlho vystupovať budú. Žiadnym spôsobom nechcem a nebudem spochybňovať právo opozície reagovať na prácu vlády. Je to úplne legitímne.
Žijem v tejto krajine celý život, žila som tu aj počas minulého volebného obdobia, teda v čase vlády Roberta Fica. Netrpím stratou pamäti, a preto neverím, že vám ide o čokoľvek iné, ako dostať sa na stránky novín. A neprekvapuje ma vaša neustála snaha spochybňovať členov tejto vlády, členov koalície alebo v tomto konkrétnom prípade pani premiérku.
Prekvapuje ma však jedno z vyjadrení, ktoré je uvedené v odôvodnení vášho podania. Teraz citujem: "Iveta Radičová stratila akúkoľvek dôveru medzi predstaviteľmi parlamentnej opozície." Pravdepodobne som posledný rok sedela v nejakom inom parlamente, pretože to, čo sme tu my všetci za posledný rok od opozície počuli na adresu pani premiérky, možno vnímať všelijako, ale rozhodne nie ako prejav dôvery.
O akej stratenej dôvere parlamentnej opozície to, prosím, hovoríte? Veď vy jej neviete prejaviť ani len elementárnu úctu, nieto dôveru. Rozumiem tomu, že človek môže reagovať vo vypätých situáciách emotívne, ale to, čo už mesiace počúvame z opozičných lavíc, nie je o emócii. Je to obyčajný chladný kalkul, ktorý už dávno nemá vôbec nič spoločné so slušnosťou. A naozaj veľmi úprimne, ťažko sa mi často pozerá na to, ako nielenže nemáte rešpekt k funkcii premiérky tejto krajiny, predsedníčky vlády, vy nemáte ani len elementárnu slušnosť k nej ako k človeku a už vôbec nie ako k žene. Čudujem sa, že sa častokrát pri svojich mediálnych a iných vystúpeniach nehanbíte. A možno sa hanbíte, ale veľmi dobre to skrývate.
Často hovoríte, že politika je viac ako len čísla, ja to posuniem o kúsok ďalej. Slušnosť je viac ako politika. A toto by sme mali mať na pamäti bez ohľadu na to, či sme v koalícii, alebo sme v opozícii. My sme v politike noví a nemáme toľko skúsenosti ako vy. Prišli sme sem do tohto parlamentu s pokorou. S pokorou voči našim voličom, ktorí nám dali vo voľbách dôveru, a s pokorou voči skúsenostiam našich kolegov. Chceli sme sa od vás učiť, od vás všetkých, aj od vás opozičných poslancov sme sa chceli učiť. Nie učiť sa robiť vašu politiku, nie učiť sa od vás morálke, to určite nie, ale učiť sa parlamentarizmu. A to bola chyba. Za posledný rok ste neukázali ani nám a už vôbec nie občanom tejto krajiny, čo je to efektívna opozícia, čo je konštruktívna diskusia a čo je rešpekt a slušnosť k partnerom. Urážať niekoho, hoci aj s úsmevom na tvári, a manipulovať polopravdami nie je hrdinstvo a rozhodne nie je hodné politikov.
Odkedy vznikla táto koalícia, nemáte pre ňu lepšie označenie ako zlepenec. Musíte žiť v hroznom svete, ak máte pocit, že ľudí dokáže spájať len nepriateľ spoločný alebo spoločné kšefty. Toto nie je, čo nás spája. Spája nás spoločná predstava o tom, ako má Slovenská republika vyzerať, o tom, aké reformy sú k tomu potrebné, a spája nás veľká snaha dosiahnuť to.
Je mi veľmi ľúto, že tu dnes stojíme pri takejto téme. Skutočne si myslíte, že ľudí zaujíma to nekonečné politikárčenie a hašterenie? Naozaj si myslíte, že už nie sú unavení z toho, kto s kým, kto proti komu a kto komu a kedy? Otravujeme ich tým. Otravujeme všetkých občanov, nielen našich alebo vašich voličov, naozaj všetkých. A verte mi, nie sú na nás hrdí. Na žiadneho z nás nie sú hrdí za toto.
Strana Sloboda a Solidarita sa stala súčasťou tejto koalície preto, že sme sa vedeli spoločne zhodnúť na tom, ako má vyzerať táto krajina, kam sa má posúvať, a do veľkej miery aj na tom, akým spôsobom budeme tento cieľ napĺňať. Vedeli sme veľmi dobre, do čoho ideme a ani dnes toto rozhodnutie nijak nespochybňujeme. Rozdielnosť názorov a diskusiu v koalícii, aj keď zložitú a náročnú, nepovažujeme za prejav slabosti, ale, naopak, za prejav sily. Konštruktívnu kritiku, diskusiu a niekedy aj spory považujeme za cestu, ktorá môže viesť k lepším, čistejším a kvalitnejším výsledkom alebo riešeniam. Ak by sme nemali rozdielne názory, pravdepodobne by sme boli v jednej politickej strane. A to nie sme. Ak to preženiem, tak podľa takejto pochybnej logiky mať na všetko rovnaký názor, nediskutovať, okamžite sa pre všetko rozhodnúť, podľa tejto logiky by stačila tejto krajine jedna politická strana. A myslím, že si všetci veľmi dobre pamätáme, ako život na Slovensku pri vláde jednej politickej strany vyzeral. Ja si veľmi želám, aby sa toto už nikdy neopakovalo. Áno, občas je takýto spôsob komunikácie a riešenie problémov vyčerpávajúcim. To vieme všetci veľmi dobre, ale patrí to k politike, a pokiaľ to prináša výsledky, ja v tom nevidím nič zlé.
Milí kolegovia, kolegyne, Slovensko zúfalo potrebuje reformy. Sme absolútne presvedčení o tom, že táto koalícia reformy naštartovala a má veľký potenciál v nich pokračovať a dotiahnuť ich. Je nám úplne jasné, že by sa vám páčilo, ak by sa táto vláda rozpadla, a hodí sa vám na to akákoľvek zámienka. A pani premiérka je na to výborný terč. Rovnako vieme, že tento pokus rozbiť vládu nie je ani prvý a, predpokladám, ani posledný, ale ani ja, ani nik z poslaneckého klubu SaS na túto hru nepristúpime. Sme si vedomí svojej zodpovednosti, ktorú sme získali vo voľbách, a neutečieme z boja len preto, že sa do nás alebo na pani premiérku niekto rozhodol pokrikovať.
Vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi preto, prosím, prezentovať postoj poslaneckého klubu SaS k tomuto návrhu. Strana Sloboda a Solidarita stojí za touto koalíciou a stojí za pani premiérkou. Iveta Radičová má našu plnú podporu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 23:18 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:27

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nesvietim. Svietim.

Sulík Richard, predseda NR SR
Nám nehovorte.

Jarjabek, Dušan, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pani poslankyňa, keby som chcel tento váš príspevok zhodiť, tak by som asi povedal len dve slová: Áno, mami. Proste to nie je korektné, to, čo ste povedali, preto, lebo moralizujete tam, kde nemáte právo moralizovať preto, lebo porovnávate s neporovnateľným. Vy budete v pozícii takej, keď si to budete môcť dovoliť, po jednom volebnom období, zatiaľ zneužívate to, že ste akože nepopísaný papier.
Lenže celkom ten nepopísaný papier nie ste preto, lebo tiež už máte za sebou niektoré hlasovania, ktoré, by som povedal, boli sporadické, máte za sebou a konkrétne vy máte za sebou niekoľko predkladaní doplnkov k zákonom, ktoré ste predkladali akože vy, a predsa ste ich predkladali preto, lebo vám to niekto jednoducho prikázal, mám na mysli pána ministra kultúry a mám na mysli zákon o Slovenskej televízii, to je ten nepodarok, s ktorým Slovenská televízia a Slovenský rozhlas teraz žije.
Naozaj nehovorte o morálke a už vôbec v tomto parlamente nezneužívajte to, že ste žena, lebo ste partner, ste pani poslankyňa, a nechcite, aby tuná niekto hovoril o nejakej pozitívnej diskriminácii, lebo to tiež nie je korektné. Vy ste kolega, pani poslankyňa, vy ste kolega, rovnocenný kolega, ako všetkých ďalších 149 kolegov, ktorí sú v tomto parlamente. Tak buďte taká láskavá a nezneužívajte svoje postavenie preto, lebo naozaj to nie je korektné a potom sa nedá hovoriť o korektnej diskusii, ktorá hovorí o problémoch.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:27 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:29

Branislav Ondruš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pani kolegyňa, vaše vystúpenie bolo nekorektné, neúprimné a lživé. Ja viem, že ste jedinou politickou stranou, ktorá má podpredsedu pre marketing a z tohto hľadiska je pre vás marketing kľúčovým pilierom vašej politiky, ale musím povedať, že teraz ste skutočne zabalili do krásneho obalu čosi hnilé. Pretože to, čo ste hovorili, jednoducho nie je pravda. A ja zareagujem len na tri veci.
Po prvé, vy tu nevystupujete a od samého začiatku ste nikdy nevystupovali ani s pokorou, ani s úsilím čokoľvek sa naučiť od kohokoľvek iného vrátane koaličných poslancov. Ak chcete vidieť, ako vyzerá arogancia a nepokora, príďte sa niekedy pozrieť na naše zasadanie alebo všimnite si niekedy vystúpenia pani kolegyne Blahovej.
Ak hovoríte o prejavoch elementárnej úcty voči pani premiérke, tak vás zase pozývam na zasadanie výboru pre európske záležitosti. Niekoľkokrát sa stalo, že iba vďaka slušnosti a korektnosti, iba vďaka elementárnej úcte, ktorú poslanci za stranu SMER majú voči funkcii premiéra, sa uskutočnilo zasadanie, na ktoré bola pozvaná pani premiérka, pretože keby sme tam nezostali sedieť, tak pani premiérka s dlhým nosom odchádza z výboru, pretože vládni poslanci nemajú ani toľko elementárnej úcty, aby všetci prišli na zasadanie, na ktoré je ohlásená predsedníčka vlády. A to sa stalo niekoľkokrát a opakovane a ja som na to aj na zasadaní nášho výboru upozornil.
A, pani kolegyňa, ak vy máte pocit, že ste tento rok v inom parlamente, tak musím povedať, že ja mám pocit, že ste hovorili o úplnej inej opozícii a úplne inej koalícii, než tu fungujú počas toho uplynulého roka v tomto parlamente, najmä keď ste hovorili o tom, čo vás spája. Nehnevajte sa, ale vás nespája... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:29 hod.

Mgr.

Branislav Ondruš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:31

Peter Kalist
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janka, veľmi pekne sa ti chcem poďakovať, naozaj si to veľmi pekne zhrnula. Pravdupovediac, očakával som, akým spôsobom na teba budú kolegovia útočiť a naozaj ako keby naši kolegovia z opozície zabúdali na elementárnu slušnosť, na elementárnu slušnosť k premiérke, elementárnu slušnosť k tebe ako žene.
Chcem sa pridať na tvoju stranu a povedať, že strana Sloboda a Solidarita stojí na strane Ivety Radičovej, je to naša premiérka, za programové vyhlásenie vlády, na čele ktorej stojí, sme hlasovali a trváme na tom. Ja osobne a myslím, že aj za kolegov môžem hovoriť, že nebudeme podporovať žiadnu snahu o zvalenie tejto vlády. A ešte raz ti veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:31 hod.

MUDr. MPH

Peter Kalist

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:32

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pani kolegyňa, vskutku dobré, slušné, korektné vystúpenie, myslím to vážne, teoretický manifest spolupráce. V poriadku. Na začiatku volebného obdobia by sa takto dalo vystúpiť. Pripomínalo mi to, a opäť bez nejakých postranných úmyslov a bez nejakej urážky, prvé strany príručky pre nových členov parlamentu, ako by to mohlo a malo byť. Len pravda je, žiaľ, iná.
Áno, nastúpili ste sem ako noví členovia parlamentu, ako benjamínkovia, len s tým rozdielom, že raz ako benjamínkovia sme tu nastúpili aj my, aj poslanci neexistujúcej strany ANO. Nikto z nás sa nesprával tak ako vy, ako keď ste nastúpili, nikto z nás nemal pocit, ani zo strany ANO, ani od nás, že sme došli do kabaretu a tak sme sa nesprávali, čo vám trvá u niektorých členov až doteraz.
Hovoríte, hovorili ste o zlepenci. Zlepenec není nejaké hanlivé slovo, je to v podstate presné pomenovanie partie, ktorú zastupujete. A keď tvrdíte, že viete ako ďalej, tak s tým si dovolím nesúhlasiť, pretože to, čo vy predvádzate na politickej scéne za tento rok, to je krok vpred, dva kroky nazad, čihi-hota, úkrok doprava, doľava, beatová dvojkročka, tlaková otočka, potom neviete, ktorým smerom sa pozeráte a kam máte vykročiť. O tom to je.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:32 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:33

Ľuboš Martinák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa poslankyňa Kiššová, z vášho skutočne nesúrodého vystúpenia predsa len čosi vyznelo, a síce kázanie o slušnosti, o morálke, vyzdvihovali ste slušnosť. Škoda, že s týmto kázaním ste sa dnes aspoň 10 % nepodelili s vašimi súkmeňovcami práve zo strany SaS-ky. Dnes nám to dokázal váš pán minister Galko, ktorý skutočne slušne kričal od kecpultu. Neviem, asi sa veľmi nekontroloval. Ale čo je oveľa smutnejšie, veľmi skutočne neslušne vystupoval predseda parlamentu pán Sulík, kedy sa skutočne neslušne cynicky ospravedlnil až na výzvu. Čiže túto slušnosť uplatňujte na pôde tam, kde patrí. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:33 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:34

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janka, boli tu pred tebou výraznejšie vystúpenia, buď, buď silou hlasu, alebo kabaretným umením, alebo politickou skúsenosťou, ale musím povedať, že v čom to tvoje bolo najsilnejšie, bolo tým, že sa dotklo naozaj toho, prečo tu sedíme. Myslím, že mnohí ľudia, minimálne z koalície, na chvíľku zhodili zo seba to brnenie proti všetkej tej irónii a tomu sarkazmu, proti ktorému sa tu musíme obrniť, lebo ináč by sme tu nevydržali byť, a ktoré aj sami produkujeme, lebo tak si to niekedy obecenstvo želá, a na chvíľu sme sa ľudsky zamysleli nad tým, prečo tu sedíme, o čo nám spoločne ide, a prečo aj v túto neskorú hodinu dávame pozor, čo hovorí opozícia, bránime každé slovo, ktoré povie koaličný kolega, a prečo stojí za to ostať spolu a pani premiérke vyjadriť svoju podporu. Takže ďakujem, Janka, si ma prosila, aby som ti neďakoval, ale ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:34 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:35

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ďakujem pekne, pán predseda. Vážená pani kolegyňa, dotknem sa tej časti, kde ste hovorili o slušnosti, rešpekte, manipulácie, elementárnej slušnosti.
Chcem sa vás spýtať, kde bola vaša elementárna slušnosť, keď ste do médií vysvetľovali, prečo váš kolega Kalist pred zisťovaním uznášaniaschopnosti parlamentu povytiahol aj vašu kartu? Neklamali ste náhodou v priamom prenose? Môžem vám ja veriť vaše vystúpenia? Asi ťažko. A ja som odtiaľto veľmi dobre videl, čo sa tam dialo.
A ak sa nemýlim, tak je to práve SaS, ktorá ako prvá vyslovila nedôveru pani premiérke. Prečo? Ak by mala pani premiérka naozaj vašu úprimnú dôveru, tak by ste bez problémov sa pridali k nej a k jej názoru na euroval a už sme to mohli mať za sebou. Prečo to tak nie je? Prečo hovoríte, že podporujete? To je marketingový ťah, ktorý vám nikto neuverí.
Vy mi pripomínate jeden film, kde počas vojny v zákope ostali dvaja vojaci, ruský a nemecký. Po chvíľke, po chvíľke pozerania na seba začali komunikovať a vyzeralo to, že nakoniec nájdu spoločnú reč a odídu spolu zo zákopov niekde do bezpečia. Viete, ako to skončilo? Nakoniec strelili po sebe a zastrelili sa a zomreli. A vaša podpora mne vychádza presne taká istá.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:35 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:37

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ctená pani kolegyňa Kiššová, prepáčte mi, ale použili ste vo vašom vystúpení niečo, čo naozaj je nekorektné. Povedali ste, že chýba nám elementárna slušnosť voči žene. Pani poslankyňa, tak vy, ako aj ja sme predsa politici a každý z nás musíme jednoducho strpieť určitú mieru kritiky. To, že ste si nestihli upraviť vaše vystúpenie, v ktorom bolo uvedené, že tu bolo množstvo urážok a tak ďalej, ktoré ja som naozaj nezaregistroval, a mohli ste ich pomenovať, ak teda ste videli nejaké alebo počuli nejaké. Ale apelovať a možno citovým spôsobom vydierať nás mužov, že nemôžeme kritizovať pani premiérku preto, že je žena, je nekorektné.
A mne z toho vychádza, a možno som porozumel asi tomu tak, že v podstate za to, že pani premiérka, ešte vtedy nebola premiérkou, hovorila o tom, že sa nebude privatizovať, a teraz sa privatizuje, za to môže nekonštruktívnosť strany SMER - sociálna demokracia. Za to, že pani premiérka povedala, že bude nulová tolerancia, a teraz tá tolerancia nie je, za to môže SMER - sociálna demokracia, lebo nie je dostatočne konštruktívna. Za to, že pani premiérka kryje politický klientelizmus a stará sa o živobytie chudáčika okresného predsedu z Nitry, za to môže nekonštruktívny SMER - sociálna demokracia. A dokonca mám pocit, že aj za to, že ste sa dostali do vlády tým, že ste oklamali voličov, tým, že ste ich zlákali na slovíčka dekriminalizácie drog, za to môže takisto SMER - sociálna demokracia.
O čo je to horšie to moje vystúpenie ako vaše?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:37 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video