30. schôdza

29.1.2014 - 30.1.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:50 hod.

PhDr.

Eva Hufková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:18

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Kolega Kuffa, z úcty k tvojmu predchádzajúcemu pôsobeniu nebudem na teba reagovať, ale škoda, že si nebol taký hrdina pri Kaliňákovi.
Ale čo uviesť, aby to vôbec malo zmysel, lebo toto nemá zmysel. Ono to má zmysel pre tých ľudí. Ak nejakí študenti ekonómie sú, a ešte sú, ešte teda ich neučia, že nie sú tam iba takí, ako sedia vo vašich radoch. Tí učia, myslím, právo. Verím, že pani Nachtmannová nepôjde učiť ekonómiu na ekonomickú. Prosím vás, nedopusťme to, lebo ja viem, že to hrozí, že teoreticky by mohla ísť tam učiť, ale majme nejakú sebareflexiu, že kvôli tým deťom to neurobme. Naozaj, môžete to politicky vyhodnotiť, že to je správne, však je možno dobrá aj výplata, aj status, len kvôli tým deťom, aby sa nezosmiešňovali, keď pôjdu do sveta a začnú rozprávať takéto bludy.
Viete, vážení kolegovia, ak povie na sneme vládnucej strany pozvaný hosť, že je dobrý ten podnikateľ, ktorý vyváža kapitál zo Slovenska a podniká v zahraničí (S úsmevom povedané.), no niekde sa stala chyba. No už proste je to tak. Už s tým nič neurobíte.
Pán Daniš, ja viem, že vy to prežívate tak osobne, že ste boli v čestnej lóži, však ja vám to prajem, trebárs. Len, prosím vás, ja viem, že vy by ste sa možno nerozpakovali proste toho Hlinu škripnúť o niečo viac, aby sa do tej vašej strany SMER nenavážal. Ja viem, že to niekedy tak fungovalo, aby sa niekto do tej vašej strany SMER nenavážal. Len, prosím vás, dneska je rok 2014, ešte ako-tak to tu funguje. Prosím vás, neskúšajte to, z úcty k vášmu veku proste, viete, snažte sa proste si to nepokaziť, tak to poviem. Dobre? Ako to ešte ináč povedať? Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:18 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:20

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, vážení kolegovia, téma dnešnej mimoriadnej schôdze, policajný zásah proti neprispôsobivým Rómom, celková rómska otázka, je veľmi citlivá a vo verejnosti vyvoláva veľké emócie. Nie je to len preto, že ju nedokázala vyriešiť ani jedna vláda, ani jeden splnomocnenec vlády, ale preto, že doteraz sme nenašli ani len zhodu na tom, ako tento problém treba riešiť.
Viem, že táto schôdza bola zvolaná a predpokladali ste, že strana SMER ju neodsúhlasí. No dostali ste sa, samozrejmá vec, do závozu. A neviete, ako teraz z toho vyjsť. Diskusiou, ktorá sa tu dneska zvrhla a ktorú pozerať z hľadiska rómskej problematiky bude celé Slovensko, poukazujete na jeden prípad, ktorý sa stal v rómskej osade, pričom podobný prípad alebo zásah, aký bol v rómskej osade, sa stal v Malackách. Ako sme vyriešili problém rodiny Dobrovodských v Malackách, problém kradnutia dreva v Slovenskom raji, iných chránených oblastiach, lesoch? Kriminalita Rómov stúpa.
Problémy rómskeho etnika sú citlivé najmä kvôli tomu, že prekračujú hranice trpezlivosti slušných ľudí. Myslím tým poctivých ľudí na Slovensku, ktorí platia dane, odvody denne, vstávajú do práce a ťahajú túto ekonomiku, pričom doplácajú na toto neprispôsobivé etnikum, z ktorého 90 % žije zo sociálnych dávok, kriminálnej činnosti, ako sú krádeže, úžera, zneužívanie mladistvých na kriminálnu činnosť a podobné veci. Poctiví ľudia už majú jednoducho dosť rečí o tom, ako treba urobiť poriadok. Oni ten poriadok už žiadajú. Majú už dosť toho, že príslušníci spomínaného etnika namiesto práce najlepšie ovládajú svoje ľudské práva a sú doslova vyškolení na zneužívanie sociálnych dávok a sú takmer pri každej kriminálnej činnosti. Ak im niekto niečo vyčíta alebo nebodaj siahne na túto ich zárobkovú činnosť, dokážu z tohto vyrobiť škandál o porušovaní ľudských práv za pomoci aktivistov, teda aj za účinnej asistencie ombudsmanky, treba povedať, za výdatnej pomoci tiež aj podpory médií. Takže povedzme otvorene, rómskej otázky sa bojíme, pretože ak sa spomenú Rómovia a problémy spojené výlučne s týmto etnikom, hneď je to považované za rasizmus, segregáciu, za neznášanlivosť a podobne. Kam sme sa týmto prístupom dostali? Povedzme si to otvorene, keď niekto siahne na Róma, hneď sa skúma, či neboli porušené jeho práva. Mimovládne organizácie bijú na poplach v tom prípade. Aj ombudsmanka, ba neraz dokonca aj Európska únia posielajú nóty, problém sa medializuje, jednoducho je hneď z toho škandál. Ale prečo tí istí ľudia nerobia škandál z toho, že niekto sa zaženie na policajta sekerou, hádže po ňom tehly, keď vytiahne pištoľ alebo nôž, keď skupina rómskych výrastkov okráda alebo prepadne študentku alebo dôchodcu večer v prostriedku mestskej hromadnej dopravy alebo dokonca u nich doma. Pozrite si každý deň v televízii, ako to prebieha, tie zábery, ktoré sú, a to, čo dneska rómske etnikum pácha.
Povedzme si otvorene, že dnes už začína byť situácia neúnosná. Z tohto pohľadu je diskusia o tomto probléme užitočná, len by sa mala aj z radov opozície uberať iným smerom. Rómovia sú v situácii, keď už nemajú čo stratiť, nemožno ich pokutovať, lebo nemajú na zaplatenie pokuty, nemožno ich vychovávať, lebo sú nevychovateľní. A tak upadáme do akejsi letargie voči nim, pritom úmerne tomu rastie aj odvaha Rómov. Stúpa ich sebavedomie, a tým aj počet trestných činov spáchaných z ich radov.
Pri tempe... (Hlasy v sále.)

Zmajkovičová, Renáta, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Poliačik, budete môcť reagovať vo faktickej.

Muňko, Dušan, poslanec NR SR
Pri tempe prírastku Rómov, pretože ich hlavná zárobková činnosť je plodiť deti, sa z tejto veci stáva neriešiteľný problém, ktorý nás dobehne už v blízkej budúcnosti. V roku 2013 podľa Atlasu rómskych komunít žilo na Slovensku 402 tisíc Rómov. Tvorili tak 7,45 % z celkového počtu obyvateľstva. Pri priemernom tempe ich prírastku budeme mať onedlho naozaj vážny problém. Tých problémov bude hneď niekoľko. Spomeniem z nich dva najdôležitejšie, po prvé, aby sme ustrážili ich kriminalitu, a, po druhé, aby sme ich uživili.
Ako som už spomenul, všeobecne je považované za rasizmus, keby sa sledovali štatistiky podľa etnického pôvodu žiadateľa o dávku. To nie je možné. Ale keď si spojíme niektoré fakty, a majú veľmi výpovednú hodnotu, je náhodou, že z celkového počtu 11 800 doteraz priznaných invalidných dôchodkov z mladosti sú najväčšie počty tam, kde je najvyšší podiel rómskeho obyvateľstva, teda v Banskobystrickom a v Košickom a v Prešovskom kraji.
Dnes sme tu kvôli jednému policajnému zásahu, vážení páni aj verejná ochrankyňa práv. Keď som sa oboznámil s okolnosťami tohto zásahu, môžem povedať len to, že sa vám čudujem, na základe výpovedí ľudí, ktorých predviedla polícia kvôli podozreniu z trestnej činnosti, ľudí, ktorí robili podvečer zásah. Pri výtržnostiach sa postavili na ich stranu. A verejne ste obvinili políciu z neadekvátneho zásahu. Budete tvrdiť, že nemala povolenie na prehliadku, na vstup do ich obydlí, že mala akciu natáčať na kameru a podobné nezmysly. Čo by ešte mala polícia robiť, aby boli podozriví z trestnej činnosti spokojní s jej zásahom? Vy si pravdepodobne neuvedomujete vážnosť vášho úradu, keď ho takto obraciate v prospech kriminálnikov. Myslím si, že spokojný so zásahom by nemal byť kriminálnik, ale okolie, ktoré polícia svojím zásahom ochraňuje.
Pripomeniem vám niekoľko verejne známych faktov. Minulý rok mali policajti výjazdov do osady Budulovská 237 a do Drienovca 171. Boli tam nielen pre majetkovú kriminalitu, priestupky, ale aj preto, aby počas vyplácania dávok riešili susedské spory v osade Budulovská, kde žije na malom priestore 1 400 Rómov. Bez ich asistencie tam nejdú ani zdravotníci. Priemer trestnej činnosti obyvateľov tejto osady je niekoľkonásobne vyšší ako jej priemer za celé Slovensko. Zo 404 obyvateľov prihlásených na Budulovskej č. 26, 28, 30, 32 je 112 trestne zodpovedných za spáchané činy, z nich je 64 osôb s kriminálnou minulosťou a dokopy spáchali 493 trestných činov. Myslím si, že obete týchto trestných činov majú iný názor na zaobchádzanie s nimi ako vy.
Podľa mojich informácií po júnovej policajnej akcii v Moldave došlo k objasneniu 15 trestných činov krádeže vlámaním, ktoré priamo súviseli so získanými informáciami. To je dostatočné odôvodnenie tohto policajného zásahu a jeho razancie. Tým sa potvrdila opodstatnenosť nasadenej sily a prostriedkov, teda vami spomínaných kukláčov, psov. Alebo čakáte, že Rómovia z tejto osady sa sami prídu priznať na políciu?
Skúsme sa pozrieť na vec aj očami polície, ako sú jej príslušníci chránení, aké postavenie majú v spoločnosti. Na jednej strane ich vždy voláme na to, aby nám pomohli a chránili nás v krízových situáciách. Ale na druhej strane slovo osoby podozrivej z páchania trestnej činnosti má v médiách, u ombudsmanky, občianskych aktivistov väčšiu váhu ako slovo policajta. To je predsa nenormálne.
Aké postavenie má minister vnútra, keď povie, že priebeh akcie bol jasný, štandardný, prečo by sme mu nemali veriť? Tomuto prípadu uškodilo zásadné zveličenie sťažností do zahraničia, snaha o vytĺkanie politického kapitálu proti ministrovi vnútra. Informácia o sedemdesiatich zrazených a zranených deťoch, to všetko boli jednostranné, teatrálne podané a mediálne zveličované informácie obrátené proti polícii. Prečo aktivistov a ombudsmanku netrápi tehla v policajnom aute, absencia elementárnej slušnosti rešpektu voči príslušníkom. Minister vnútra robí svoju prácu dobre. Polícia nasadzuje do okresov s najvyššou kriminalitou stovky nových policajtov. Po celom Slovensku je ich takmer o 900 viac ako pred rokom. To sú slušní ľudia a oceňujeme ich. Ako som už povedal, práve to by malo byť hlavným kritériom hodnotenia polície, predchádzať kriminalite a chrániť slušných ľudí. Malo by byť políciu vidieť v uliciach a cítiť jej prítomnosť. Za to by sme mali byť ministrovi vnútra povďační.
Vážená pani ombudsmanka, v diskusii na TA trojke ste dňa 8. januára uviedli, že policajnému zásahu nepredchádzalo nič, čo by si ho vyžiadalo. Vám nestačí spomínaná štatistika? Zopakujem ju. Vlani mali policajti výjazdov tam 236, 171 do Drienovca. To je 400 výjazdov za jeden rok na dvoch miestach v tesnej blízkosti Moldavy, resp. v Moldave. To je viac ako jeden výjazd denne. A to hovorím o štatistikách štátnej polície, nie mestskej.
Ďalšou udalosťou, ktorá policajnému zásahu predchádzala, bola manifestácia drzosti a odporu, ktorú demonštrovala miestna komunita deň pred zásahom. Najskôr neposlúchla hliadku mestskej polície, nestíšila hlučnú zábavu a neskôr pri príchode štátnej polície došlo k útoku kameňmi na hliadku aj zo strany malých detí. Zo strany vašich prenasledovaných klientov vy vychádzate len z tvrdení časti obyvateľov Moldavy nad Bodvou. Vy ste predsa boli sudkyňou, najlepšie viete, že na základe popisu udalostí jednej strany konfliktu nemôžete robiť závery. Ak ste to v tomto prípade urobili, tak v tom vidím politikárčenie a zneužívanie vášho úradu na politické ciele. To je zároveň odpoveď na otázku, prečo váš postoj označil minister vnútra za politikárčenie.
V spomenutej relácii ste sa pohoršovali nad tým, že niektoré osoby predvolané za účelom overovania ich totožnosti strávili na policajnej stanici päť hodín. Viete, čo sa počas tých päť hodín dialo, keď poukazujete na to, že tam boli dlho? Alebo podľa vás mali policajti preventívne viniť a mali mať výčitky svedomia, že si robili svoju prácu? Podľa vás by overovanie totožnosti malo trvať len niekoľko minút, určite máte pravdu, ale iba v prípade slušného človeka, ktorý s políciou spolupracuje. Netýka sa to niekoľkokrát trestaných ľudí, podozrivých v ďalších trestných činoch, o ktorých pochybujem, že majú občianske preukazy so sebou, ak vôbec ich majú.
Ako som spomenul, že k útoku na policajtov došlo aj zo strany malých neplnoletých detí, len pripomeniem ten fakt, že Rómovia v osadách často používajú práve svoje deti na páchanie trestnej činnosti. Má to pre nich tú výhodu, že nie sú trestne zodpovední. V tom je vidieť sofistikovaný prístup Rómov k páchaniu trestnej činnosti.
Treba pripomenúť aj to, že deti podobných osád nechodia do školy, sú zanedbávané mentálne a fyzicky, sú špinavé, chýbajú im základné hygienické návyky a podobne. Ale ich rodičia všetky sociálne dávky na ne berú. Prečo vás to, páni opoziční poslanci, netrápi. Boli ste osem rokov vo vláde, mali ste možnosť zmeniť niektoré veci.
Pripomínam tiež, že tento problém prerastá do neúmernej šírky.
Ak sa ešte vrátim k zásahu v Moldave, kde som si hľadal analógiu prípadov z minulosti, našiel som podobný opis aj z Huncoviec v roku 2007. Podobný policajný zásah vyvolal búrku nevôle u mnohých Rómov. Niektorí z nich sa nemohli zmieriť s tým, ako policajti postupovali, ale iná časť Rómov osady hovorila, že policajti si len robia svoju robotu. Ale ich hlasy ako vždy akosi zaniknú. Policajná hliadka v tomto prípade dorazila do osady na troch autách, aby spacifikovala muža, ktorý nožom útočil na svoju družku. Následne agresivita Rómov vyústila až do útoku na políciu, davu približne 200 osadníkov s kameňmi a palicami na uniformovaných mužov. Jeden z policajtov preto použil varovné výstrely, padlo ich šesť, čo na chvíľu miestnych zastrašilo. Potom sa policajtom podarilo z osady ujsť.
Alebo ďalší prípad. Rómovia, ktorí v máji 2011 zaútočili v krčme na dôchodcov v Diakovciach, vyviazli iba s podmienkou. Na slobode sa ocitol aj 15-ročný chlapec, ktorý vytiahol pištoľ na policajta.
A môžem vám vymenovať ďalšie prípady, ktoré sa stali a ktoré etnikum väčšinové musí znášať.
Tieto prípady, ktorých by som mohol uviesť oveľa viac, opisujú podmienky, v akých pracujú policajti na východnom Slovensku. Sú terénne riešení, riešia veci priamo na mieste, nie zo svojich kancelárií. Podobný dešpekt v polícii zo strany Rómov je dennodennou realitou a nie je predsa normálne, aby policajti utekali pred násilníkmi, a nie je predsa normálne zastávať sa tých, ktorí páchajú trestnú činnosť.
Zaujíma vás názor nerómskeho obyvateľstva v Moldave na spomínaný zásah? Tam ste ho nikde neuviedli. Nejde tu zo strany Rómov len o priame fyzické útoky, lebo kriminalita nemá hraníc. Spomeniem napríklad krádeže lesov. Zlodeji dreva spôsobili vlani len v Tatranskom národnom parku a v Pieninskom národnom parku škodu za 25 tisíc eur. A páchateľmi sú najčastejšie obyvatelia podtatranských rómskych osád.
Vážené pani kolegyne, vážení páni kolegovia, na jednej strane chcete od policajtov, aby ľuďom pomáhali v kritických situáciách, kde často rozhodujú sekundy, no súčasne im chcete ruky zväzovať novými povinnosťami. To nemá logiku. Ako môže efektívne zasahovať policajt, ktorý už sa bude báť podozrenia, že prekročil svoje právomoci len preto, že to bude tvrdiť osoba, proti ktorej zasahuje? Prečo sa má policajt neustále obraňovať a dokazovať, že konal svoju povinnosť len preto, že nejaký kriminálnik, podozrivá osoba niečo vymyslí? Práve v tomto sú Rómovia veľmi teatrálni, povedal by som, až živočíšni, čo im dodáva vierohodnosť.
A, pani ombudsmanka, hádam len nechcete mi nahovoriť, že niekoľko modrín, ktoré po zásahu v Moldave Rómovia ukázali, je dôkaz o brutalite policajného zásahu. Tvrdíte, že policajti použili psy, kukláčov. Ale nebolo to kvôli kriminálnemu prostrediu, do ktorého išli? Nemohlo to byť aj kvôli tomu, že sa príslušníci pri zásahu mohli obávať o svoj život? Ako som už uviedol, kriminálne pozadie oboch osád, ako aj udalosti predchádzajúce jednoznačne odôvodnili použitie takejto sily.
Isteže, policajnú silu nemožno zneužívať. Keď som sa oboznámil s nástrojmi, ktoré chránia občanov pred zneužívaním právomoci verejného činiteľa z radov polície, či už ide o zákon samotný alebo možnosti inšpekcie, dospel som k jednoznačnému záveru, že tieto zákonné ochranné nástroje sú úplne dostačujúce. Zavádzať tam ďalšie nové a komplikovanejšie je podľa môjho názoru neadekvátne.
Vážení kolegovia z opozície, bez dôkazov kritizujete políciu, že v Moldave zasiahla tvrdo. Pritom keď ste boli vy pri moci, ste sa sami presvedčili o tom, že akákoľvek benevolencia voči výtržníkom, narušiteľom verejného poriadku nikam nevedie.
Pripomeniem vám, ako sa váš bývalý minister vnútra pán Lipšic veľmi silno angažoval v známom prípade rodiny Dobrovodského v Malackách, ktorý tam žije v susedstve neprispôsobivých Rómov. Osobne navštívil miesto konfliktu, dôsledne pred kamerami zbieral politické body. Výsledok toho je, že malackí Rómovia sa smejú, žijú si bezstarostný život ďalej, rodina Dobrovodských je psychicky na dne. To je len jedna názorná ukážka protikladu veľkých a prázdnych gest jedného z vás, opozície, dámy a páni. Je to príklad zlyhania ministra vnútra, polície pod jeho vedením.
Je to aj otázka na vás, pani Dubovcová, prečo ste sa neangažovali rovnako aktívne aj v tomto prípade aj v prospech rodiny Dobrovodských. Prepáčte, nepostrehol som vašu účasť v tomto prípade.
Pani Dubovcová, vážení kolegovia z opozície, v súvislosti s dnešnou témou mimoriadnej schôdze treba pripomenúť aj návrh, ktorý ste podali na Ústavný súd. Týka sa zákona, ktorý prikazuje poberateľom sociálnych dávok odpracovať istý počet hodín na verejnoprospešných prácach. Kto sú väčšinou poberatelia týchto dávok? Práve takíto ľudia, proti ktorým zasahovala polícia v Moldave, práve takí ľudia, ktorí sa živia trestnou činnosťou a zneužívaním týchto dávok. Pýtam sa, čo je v rozpore s ľudskými právami či ich porušovaním, keď chceme, aby za peniaze, ktoré dostanú, vyvinuli určitú aktivitu a tiež aby sa aspoň naučili trochu robiť, pretože nemajú na to žiaden návyk. Na jednej strane to znamená, že nebudú mať miesto na páchanie trestnej činnosti. Okrem toho veď takíto profesionálni poberatelia sociálnych dávok úplne strácajú pracovné návyky. Netvrdím, že týmto ich prevychováme, ale aspoň im tak ukážeme, že nič nie je zadarmo. A to je dôležitý predovšetkým etický moment, ktorý by bol aspoň čiastočne postavený na jednu úroveň s pracujúcimi občanmi. Veď aj pre slušného človeka, ktorý pracuje a dostáva peniaze za odvedenú prácu, za istý výkon, ten princíp platí. Tak prečo by rovnaký princíp nemohol platiť pre všetkých občanov aj pre neprispôsobivých obyvateľov rómskych osád? Pritom netvrdím, že všetci, ktorí dnes nemajú prácu, nechcú pracovať, sú kriminálnici. Ale v prípade takýchto poberateľov sociálnych dávok, ktorí na čas z objektívnych dôvodov prišli o prácu, by verejnoprospešné práce znamenali zachovanie pracovných návykov a do budúcnosti by ich z hľadiska trhu urobili použiteľnejšími.
Ešte jedna myšlienka, ktorá úzko súvisí s dnes diskutovanou témou. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky by sme si pomaly mali zvykať, že v ďalšom funkčnom období tu bude sedieť so svojimi kamarátmi aj pán Kotleba. Nie je náhoda, že sa radikálni politici presadili práve v Banskobystrickom kraji? Z celkového počtu 516 obcí je až 51 %, v ktorých žije rómska komunita. Výsledok župných volieb teda odzrkadľuje obavy poctivých občanov. Musím konštatovať, že podobné aktivity, ako je nedôvera v políciu po zásahu v Moldave alebo akou je táto mimoriadna schôdza, pánovi Kotlebovi a jemu podobným otvárajú dvere do parlamentu. Opýtajte sa tých ľudí, ktorí žijú v susedstve týchto osád, ako sú spokojní s policajnou ochranou. Opýtajte sa ich na názor na zásah v Moldave. Odpoveď vám dali práve župné voľby v Banskobystrickom kraji a z témy dnešnej schôdze si zapamätajte akurát to, že tu asi nemáme čo robiť, keď riešime to, aby ťažko neprispôsobiví občania boli poprosení, či policajti vstúpiť k nim domov môžu alebo nie, či policajti pri raziách v ich osadách na sebe kamery mať mali alebo nie, či divné indivíduá boli na policajnej stanici v primeranom čase alebo či to nepovažovali za neadekvátne dlho. Jednoducho povedané, poctiví ľudia tohto štátu sa už cítia byť ohrozovaní. Rovnako sú unavení aj z toho, že musia živiť skupinu neprispôsobivých občanov.
Vážené kolegyne, kolegovia, by som tu mohol zosumarizovať svoje vystúpenie. Problémom, ktorým sa zaoberáme, považujem mimoriadnu schôdzu za výsmech slušných ľudí, za vytĺkanie politického kapitálu a za náš premrhaný čas. Bol by som rád, keby politické spektrum naprieč si sadlo a začalo riešiť rómsku problematiku. Rómsku problematiku nevyrieši ani ombudsmanka, nevyrieši ju ani minister vnútra. Musíme ju vyriešiť všetci. Ja by som sa z tohto miesta chcel poďakovať všetkým pracovníkom polície, záchranárom, požiarnikom, tretiemu sektoru, cirkvi a každému, kto prichádza s rómskym etnikom do činnosti a kto s nimi prežíva, pretože tá situácia je absolútne nehorázna a treba, aby sme zaujali my ako poslanci k tomu stanovisko, ale nevytĺkali tu dneska politický kapitál. Pani ombudsmanka mala možnosť vysvetliť celú záležitosť a postaviť objektívnu správu o etnickom probléme rómskom, ktorý na Slovensku je. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.1.2014 o 10:20 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán Muňko, Kotlebu už nie je potrebné mať v tomto parlamente, lebo otvorený rasista práve dorozprával. To bolo najhnusnejšie rasistické vyjadrenie názoru, aké som počul za celý čas, čo sedím v tejto snemovni, a to aj keď zarátam vyjadrenia predstaviteľov SNS, ktorí tu sedeli predtým. Hovoriť o celom jednom etniku a obviňovať ho zo sofistikovaného ich páchania kriminality, tak to je, nehnevajte sa, naozaj slovník, za ktorý by sa akýkoľvek skín na ulici nemusel hanbiť. To, čo ste tu teraz predviedli, keby ste neboli chránený poslaneckou imunitou, je na paragraf. Toto by bolo na trestné stíhanie. A hovoríte to vy, ktorý ste ešte za svojho prvého pôsobenia v Sociálnej poisťovni. Riaditeľ Sociálnej poisťovne sa postaví pred celé Slovensko a bude tu rozdeľovať ľudí na slušných a Rómov? Vám nie je hanba? Toto je slovník tridsiateho deviateho roku v Nemecku. Tu už akože sa nebavíme o fazuľkách, tu už sa bavíme o tom, že vy ste si dovolili občanov Slovenska, rovnoprávnych so všetkými ostatnými, všetkých hodiť do jedného vreca a nazvať ich kriminálnikmi. To je čistá hanba. A to ste vy, ktorý ste zabránili občanom na Slovensku doplatiť si svoje podlžnosti voči Sociálnej poisťovni ešte za vášho prvého pôsobenia a predali ste záväzky týchto ľudí tretím osobám, ktorí už nikdy neboli schopní si doplatiť záväzky voči Sociálnej poisťovni. A ukáže sa im to na dôchodkoch, ukáže sa im to na akýchkoľvek peniazoch, ktoré by od štátu mali dostávať. To ste vy, ktorý má uzavreté, zabetónované zmluvy na letenky s Národnou radou, na ktorých prerába celý štát? Že vám nie je hanba? Choďte domov a už nikdy sa sem nevráťte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:41 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:44

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Muňko, ja len dúfam, že pred vstupom do tejto rokovacej sály ste si stihli vymeniť tie kanady za nejaké slušivé poltopánky. Ja by som od vás veľmi chcela, aby ste sa pozreli do očí napríklad Petrovi Pollákovi a odrecitovali ešte raz to, čo vám niekto napísal. Skúste to, lebo vy ste nepoužívali žiaden iný termín, iba generalizujúco ste hovorili o Rómoch.
Podľa mňa vám slúži na takú miernu ochranu to, že podľa mňa neviete čítať s porozumením, lebo keby ste to vedeli, tak to, čo vám ten niekto napísal, tak tu nedokážete odrecitovať za tým kecpultom, lebo to bola brutálna hanba.
Pán Muňko, ja sa vás opýtam, ako vy hlasujete za všetky tie návrhy zákonov, ktoré sem prinášame, ktoré sem prinášam ja, ktoré sem prináša Kaník, ktoré sem prinášajú ďalší kolegovia a ktoré majú reálne vyriešiť reálne problémy sociálne vylúčených spoločenstiev, o ktorých ste rozprávali? Ako ste za ne hlasovali? Pri všetkých ste boli proti nim. Vy ste jeden nechutný pokrytec.
A ešte niečo vám poviem. Vy rozprávate o Rómoch? Vy si tie nevymáchané ústa obtierate o Rómov ako takých? Tak ja vám pripomeniem niečo. Taký bordel, ako vy ste narobili v Sociálnej poisťovni, neurobili ani Rómovia v Letanovciach. Ten bordel po vás Lopatka upratoval rok a pol. A nedokázal ho upratať. Môžete sa hanbiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:44 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, poukázali ste na to, že pani ombudsmanke Dubovcovej, ochrankyne ľudských práv, vôbec nešlo o riešenie problémov rómskeho etnika, ale išlo jej o to, aby splatila svoj politický dlh politickým stranám, ktoré ju dostali do pozície ombudsmanky. Už som to povedal v prvom vystúpení, že ako politická nominantka ďakuje SDKÚ, ktorej bola poslankyňou, za to, že dneska je ombudsmankou, a neváhala porušiť zákon na to, aby akože vyvodila konflikt medzi ochrancom ľudských práv a vládou, že jej čosi neumožní. A vôbec sa tu nebavíme o tom, teda ako to vysvetlil podpredseda vlády a minister vnútra pán Kaliňák, že vlastne porušila zákon. A keby postupovala podľa zákona, tak nikto by jej v ničom nebránil. Čiže toto je prvý problém.
Druhý problém je, že zásah v Moldave nebol proti Rómom. Zásah v Moldave bol proti neprispôsobivým občanom, proti ťažko neprispôsobivým občanom. A ja si myslím, že výkonná zložka moci tohto štátu, a to je polícia, a s tým, myslím, každý súhlasí, musí mať právo na to, aby dokázala nastoliť poriadok a dokázala zabezpečiť podmienky pre slušný život, pokojný život pre slušných občanov. A myslím si, že tých, ktorí mali možnosť mať za susedov neprispôsobivých občanov, a ja by som mohol hovoriť zo svojej skúsenosti, čo to znamená, to znamená, že ľudia sa boja vychádzať, ľudia sú terorizovaní, a nepočul som ani jedenkrát ochrankyňu ľudských práv, že by v nejakom vystúpení, v nejakej správe poukázala na to, že občania, ktorí sú slušní, chodia do práce, platia dane a práve tie dane sú aj používané na vyplácanie sociálnych dávok pre neprispôsobivých občanov, tak nechráni. A mňa mrzí to, že v jej správach sa neobjavuje to, že chce chrániť slušných ľudí, ale to, že sa stavia do pozície a vytvára takzvaný konflikt medzi jej úradom a vládou, aby sme to mohli... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:45 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Muňko pokračoval v tom divadle, ktoré sa tu počnúc vystúpením ministra Kaliňáka začalo hrať. A to je divadlo, ktoré má vytvoriť dojem, že tu riešime nejaký rómsky problém. Tak znova zopakujem, my tu riešime touto schôdzou problém znevažovania úradu ombudsmanky. A všetky tieto pokusy otáčať to naruby zo strany poslancov strany SMER sú falošné, pokrytecké a pokrytecké aj v celom tom vystúpení, ktoré naozaj išlo nad rámec všetkého normálneho, čo sa tu môže a čo slušní ľudia môžu povedať, naozaj extrémne pokrytectvo.
Viackrát sa tu spomínalo, a to aj vo vystúpení ministra Kaliňáka, aj tu, že maloleté deti páchajú často kriminalitu. Ako ste hlasovali, keď som navrhoval opakovane, aby sa preniesla zodpovednosť za páchanie priestupkovej činnosti maloletých na ich rodičov? Všetci ste boli proti návrhu. A mali ste plné ústa rečí o tom, aké to je nesociálne. A ako ste hlasovali, keď som navrhoval, aby sme zastavili rozširovanie nelegálnych chatrčí, nelegálnych obydlí na cudzích pozemkoch? Samozrejme, hlasovali ste proti návrhu. A je tu plná huba, musím to tak povedať, sociálnych rečí. Vy vytvárate od roku 2006 svojou konkrétnou sociálnou politikou inkubátor sociálneho príživníctva tých skupín, alebo tých konkrétnych ľudí, ktorí tak chcú robiť, a vytvárate inkubátor nekontrolovanej a nepotrestateľnej kriminality. A keď sa tu predložia zákony, ktoré tomu majú zabrániť, vy sa postavíte proti nim. A potom pokrytecky, keď si myslíte, že to je efektívne a že vám to prinesie body, zo strachu, aby vám to nezobrala nejaká extrémistická strana, tak sa začnete stavať ešte väčšími, ale len rečami, samozrejme, extrémistami, aby ste znova oblbli tých ľudí, aby ste znova vytvorili dojem, že vy sa nebojíte. Vy ten problém vytvárate, vy ho živíte. A potom sa na ňom priživujete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:47 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:49

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Je mi, pán poslanec, veľmi ľúto, že ste sa nechali nahovoriť na takéhoto štatistu. Nerobili ste nič iné, len štatistu, ktorý mal nachystané úžasné vety, ktoré, myslím, ani vám, keby ste vedeli, čo čítate, nešli z úst. Začala som rozmýšľať o tom, či možno nepouvažujete nad tým, že by ste sa prihlásili na konkurz na podpredsedu vlády pre antiľudské práva. V úplnej vážnosti to hovorím. Možnože by vám to išlo lepšie ako Generálne riaditeľstvo v Sociálnej poisťovni.
Povedali ste kopu slov, spŕšku slov, ktorá podľa mňa ani nie je hodna toho, aby sa ďalej o tom rozprávalo. Je to podľa mňa veľká hanba sociálnej strany SMER, sociálnodemokratickej strany SMER. Verím, že keď si to teraz v tichosti sám v lavici prečítate, poviete si, že asi to bola sprostosť. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:49 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Eva Hufková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vážený pán poslanec, aj vy nepochybujete a pripúšťate, že neprispôsobiví občania z radov Rómov sú problémom. Oni vytvárajú problém aj svojej komunite, pretože väčšina Rómov odsudzuje ich správanie. A ako väčšinové obyvateľstvo v Moldave nad Bodvou, ale nielen tam si má pomôcť proti občanom, ktorí ich terorizujú dlhodobo? Prečo pani ombudsmanka, ale ani aktivisti a novinári nekonali tak razantne, keď sa problém týka väčšinového obyvateľstva? Ja si Rómov vážim, nemám s nimi žiadny problém, ale prekážajú mi Rómovia, ktorí sú neprispôsobiví, ktorí neustále porušujú zákon. A je nutné to riešiť. Kde sú práva ľudí, ktorí žijú v tesnej blízkosti neprispôsobivých ľudí? Čo títo ľudia nemajú právo na život bez strachu o seba, o svoju rodinu, o svoj majetok? U týchto ľudí sú evidentne porušované ľudské práva a polícia ochraňuje práve tých, ktorým je ubližované. Nebude sa polícia obávať zasiahnuť proti akejkoľvek nekalej činnosti razantnejšie, pretože sa bude obávať kritiky a budú považovaní za vinných za to, že chránia ľudské práva občanov, ktorým je ubližované? Ako môže niekto vysloviť súd nad policajtmi, nad ich neprimeraným zásahom, keď sme tam neboli? Počkajme si na vyšetrovanie a neobviňujme políciu, ktorá je denne konfrontovaná s realitou rómskych osád, akú si občania Bratislavy nevedia ani predstaviť. Treba poďakovať policajtom, ktorí chránia tých, ktorým je ubližované. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:50 hod.

PhDr.

Eva Hufková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa dotknem tej časti, kolega Muňko, kde si hovoril o rómskej problematike. Ja viem, že pravda sa ťažko počúva, ale naozaj my túto problematiku, ktorá sa týka rómskej komunity, musíme raz vyriešiť a riešiť čo najskôr. Ja sa snažím tam, kde pôsobím, dávať prácu týmto ľuďom, aby dennodenne mali čo robiť. A zveľaďujeme obec. A myslím si, že keď samosprávy budú zodpovedne pristupovať k tomu, tak dokážeme dať prácu týmto ľuďom, ktorí ťažko si nájdu na plný úväzok prácu, hlavne kvôli tomu, že rodičia nevedia vychovávať tieto deti. A my, politici, musíme všetko urobiť pre to, aby sme túto problematiku vyriešili raz a navždy a bez nejakého politikárčenia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:52 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Mikuláš Huba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Zareagujem len celkom stručne a na jedinú vec, ktorá tu odznela a ktorá ani nie je v kontexte tejto rozpravy úplne podstatná, ale mňa dlhodobo irituje, lebo je prejavom hlbokého pokrytectva a nespravodlivosti. Spomínalo sa tu okrem iného nelegálne rúbanie stromov Rómami v národných parkoch, konkrétne v Tatrách. Viem, že k nemu dochádza. A nijako ma to neteší. Na druhej strane nemôžeme mlčať o tom, a o tom sa tu dosť zásadne mlčí, že nepomerne väčšie škody a nezvratnejšie škody na prírode národných parkov a na prírode špeciálne Tatier pácha napríklad finančná skupina J&T s podporou tejto vlády a páchala dlhodobo priemyselná produkcia za komunistického režimu, ktorá zdevastovala lesy našich národných parkov nepomerne viac ako tieto často spomínané výruby, pri ktorých, opäť podotýkam, bolo by dobré, keby sme našli riešenie, aby k nim nedochádzalo.
Ja viem, že by sa tu žiadalo reagovať na iné nehorázne tvrdenia predrečníka, ale to našťastie urobili a verím, že to ešte urobia moji kolegovia a kolegyne lepšie, ako by som to urobil ja. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 10:53 hod.

prof. RNDr. CSc.

Mikuláš Huba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video