30. schôdza

29.1.2014 - 30.1.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:30 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:18

Lucia Žitňanská
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán predseda, ja si vyprosím, aby ste takýmto spôsobom hovorili a komunikovali s inou ústavnou inštitúciou, pretože tu nejde o to, kto je Jana Dubovcová a kto ju kedy zvolil. Ale vy takýmto spôsobom komunikujete s inou ústavnou inštitúciou. A to si vyprosím.
A rovnako si vyprosím, aby ste takýmto spôsobom komunikovali s nami ako poslancami, ktorí majú presne taký istý mandát ako vy. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:18 hod.

doc. JUDr. PhD.

Lucia Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, chcem sa prihlásiť k hodnoteniu diskusie, predovšetkým tej časti o farizejstve. Viete, nepochybne je nepríjemné počúvať, vidieť a vedieť, že v Nitre skupina extrémistov na niekoho fyzicky zaútočila. Ale, vážené kolegyne, kolegovia, my máme prípad v našom parlamente, že niekto na niekoho fyzicky zaútočil, a to spôsobom, ktorý charakterizuje trestný čin. Prebehol niekto pol parlamentu na to, aby sa mohol vrhnúť na kolegu a zvrhnúť ho. Ako ste sa ako opozícia správali k celému tomuto momentu? Účelovo a farizejsky.
Druhý moment. Pán Mičovský,... (Výkriky v sále.) Vypočujte ma troška, vážení kolegovia z OĽaNO. Pán Mičovský, chcem vás označiť za farizeja. A viete prečo? Počul som tú vašu kandidátku na prezidentku pani poslankyňu Mezenskú, ako čítala list, ako všetci máme odstúpiť a keď neodstúpime, ako nás všetkých treba povešať na kandelábre. Kde bola vaša etika vtedy? Je to trestný čin ako vyšitý, len identita, voči ktorej, a imunita, voči ktorej tam bojujete, ju zachránila pred trestným stíhaním, ak toto nechceme náhodou spraviť, že to má byť štandardom správania sa v tomto štáte. (Potlesk.) Kde beriete právo na tieto etické tirády, ktoré tu máte. Vyčistite si poriadok a konečne sa začnite správať ako ľudia, ktorí rešpektujú elementárny rokovací poriadok a pravidlá komunikácie medzi normálnymi ľuďmi. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:19 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Takisto by som rád ocenil prejav pána predsedu, najmä tú časť, keď hovoril o tom, že tá diskusia naozaj začala a bola ponúknutá pánom kolegom Chmelom v tej ľudskoprávnej rovine, naozaj tam, kde to patrí. To znamená, spoločne poďme bojovať proti neonacizmu, proti rasizmu. To je náš naozaj spoločný nepriateľ. A potom sa to začalo deliť, lebo ste nás začali obviňovať nezmyslami, konšpiračnými teóriami, cez Nitru, potom urán a tak ďalej Čiže ja som veľmi rád, že pán predseda poukázal na tú demagógiu. A toto naozaj by tu nemalo byť, lebo problém rastúceho neonacizmu a fašizácie spoločnosti, na to ste upozornili viacerí kolegovia či už zo strany SMER alebo aj z opozície, to je problém celej Európy. Vidíme to vo Francúzsku, v Grécku ešte ďaleko horšie ako na Slovensku a tam sa dokážu porozprávať či už strany ľavicové alebo pravicové o spoločnom zápase proti extrémizmu. Ale tu je ten problém, že toto vy, žiaľ, nedokážete. A vašou odpoveďou na toto je spochybňovanie práce polície. To je tragédia, naozaj. Polícia je tu na to, aby chránila práve. A vy ponúkate rozklad štátu tým, že spochybňujete políciu práve v boji proti extrémizmu. Čiže toto naozaj nie je tá správna cesta. A nemôžete byť žalobcovia, sudcovia a kati zároveň vy ani pani Dubovcová, aj keď si vážim funkciu ombudsmanky.
A myslím si, nápad premiestniť úrad ombudsmana na východ Slovenska ako to môžete zosmiešňovať? Ako to môžete prirovnať k Sibíri a podobne? To je tak, ako keď vás počúvajú ľudia z východu, tak musia byť naozaj urazení z toho, ako slovenská pravica znevažuje východ Slovenska. Tam je naozaj miesto, kde by mohla ľudské problémy aj tie problémy, o ktorých ste hovorili, naozaj výsostne riešiť. Zoberte si Českú republiku, kde sídli ombudsman? V Brne. Čiže toto je veľmi dobrý nápad. A oceňujem, že pán predseda Národnej rady s ním prišiel. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:20 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Pavol Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Len jedna veľmi krátka reakcia. Naozaj si dovolím ohradiť sa za tie formulácie o smiešnom východe a žití na východe ako o treste. A, pán poslanec Galko, viete, no s tým neurobíte nič. A žijú tam státisíce ľudí. A vážte slová, ktoré hovoríte nielen vy, ale aj niektorí vaši kolegovia. Jednoducho je to Slovensko ako všade inde. A nič na tomto návrhu nevidím zlé naozaj. A zdôrazním to. Som presvedčený, keďže sa stala z tejto problematiky tak vážna téma, že bolo potrebné zvolať mimoriadnu schôdzu, ktorá sa točila práve o otázke návrhov, riešenia problematiky medziľudských vzťahov z pohľadu postavenia minorít a majorít, a či chcete alebo nechcete, tá koncentrácia je práve v týchto oblastiach Slovenska, čo je na tom zosmiešňujúce a znevažujúce, prísť s návrhom, aby človek, ktorý to má z ústavy a má sa priam zaoberať, a je to jeho predmet, takýmito problémami, sídlil v centre diania a jednoducho mal blízko a prežil na vlastnej koži, aby jeho interpretácie alebo dezinterpretácie neboli nejakým subjektívnym súhrnom politického želania v politickom boji, ale aby jednoducho videl, čo to je, tam žiť, a čo to je, byť dennodenne konfrontovaný s touto problematikou. Takže budem rád, ak sa ospravedlníte ľuďom na východe, že žijú smiešny život v smiešnej časti Slovenska. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:22 hod.

Mgr.

Pavol Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:24

Marek Maďarič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka. (Hlas z pléna.) Rozprava ešte trvá, pán poslanec, boli ste chvíľku vonku, asi ste to nezbadali.
Vážené dámy poslankyne, páni poslanci, bol som už svedkom viacerých mimoriadnych schôdzí bez ohľadu na to, či sme boli v opozícii my alebo bol v opozícii niekto iný. Vzhľadom na to, že po tejto schôdzi ide môj bod, tak som musel... No jednoducho som túto celú schôdzu v podstate pozeral, počúval a s toľkou mierou nenávisti a arogancie zo strany opozície som sa ešte v tomto parlamente nestretol. To vám musím teda povedať. A to je jeden z dôvodov, prečo teraz vystupujem.
Túto schôdzu zvolala opozícia, to znamená, že táto schôdza nemohla byť marketingovým zámerom strany SMER. Bola od počiatku marketingovým zámerom opozície. Ale celkom im to nevyšlo. Aj im samotným sa vymkla z rúk. Myslím, že keď s odstupom času sa nad tým zamyslia, tak si uvedomia, ako to prehnali, akou mierou nenávisti a urážok sa obrátili na vás aj na iných tu neprítomných predstaviteľov strany SMER, na voličov strany SMER a na veľmi širokú slovenskú verejnosť.
Myslím si, že veľkej časti opozície je ombudsmanka Dubovcová hlboko ľahostajná, česť výnimkám. To, čo je im však sväté, je každá príležitosť, kedy si môžu kopnúť do strany SMER. (Potlesk.) A čím je to silnejšie, čím je to hlasnejšie, tým si viac myslia, že im viac narastú svaly, nebodaj preferencie alebo niektorým aj nádej v ich kandidatúre do rôznych orgánov alebo inštitúcií, na ktoré sa chystajú. Na toto všetko im je dokonca dnes dobrý aj Kotleba a extrémizmus.
A ja si myslím, že extrémisti už dnes sedia v parlamente, tak ako som túto schôdzu počúval. Títo extrémisti sú najmä viacerí z poslancov OĽaNO a sú viacerí z poslancov SaS a niektorí nezaradení. Ich extrémizmus, to je extrémna arogancia, to sú extrémne, doslova niekedy osobné urážky, ktoré si tu vypočuli mnohí poslanci strany SMER. Niekedy už len naozaj z hľadiska veku si to mohli niektorí poslanci opozície odpustiť. A naozaj je to extrémna nenávisť, ktorú rozsievate medzi obyvateľstvom Slovenska a ktorá sa vám vráti, pretože vôbec ste sa nestarali o ombudsmanku, starali ste sa len o sebe počas tejto schôdze, o to, aby ste sa ukázali v priamom prenose alebo v zázname televízie. To je podstata tejto schôdze, to je váš marketingový zámer. (Potlesk.)
A je mi ľúto, že bývalý minister kultúry a podpredseda vlády je na čele tejto vlčej svorky opozície. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.1.2014 o 15:24 hod.

Mgr.

Marek Maďarič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, oceňujem kultúrny prejav bez nejakého zvyšovania hlasu a bez emócií. Len pár poznámok by som si dovolil povedať.
Čo sa týka toho vášho kopania do strany SMER, o ktorom ste rozprávali, tak to by bolo skutočne na diskusiu. Ale vy ako marketingový mág strany SMER, ktorý ste tu boli spomínaný, tak by ste mali dať v prvom rade pozor na to, aby ste ten SMER nekopal sám do seba, aby si nekopal do kolena sám, pretože to sa udialo zrovna pred chvíľou, keď jednoznačne pán predseda Národnej rady uletel, hej, posmešne sa tu vyjadril o tom, že presťahuje ombudsmanku na východ, niekoľkokrát to zopakoval absolútne v jasnom kontexte a potom vo faktickej pripomienke úplne sprosto klamal. Hovoril, že ja som rozprával o nejakom smiešnom východe, a ja neviem čo. A tým sa snažil nejakým spôsobom len zakryť tú svoju fatálnu politickú chybu, ktorú urobil. O tom je ten marketing.
A pokiaľ hovoríte o strane SaS a hovoríte o nejakej prehnanej arogancii, tak práve toto bolo z jeho strany mimoriadne arogantné. A očakávam, že sa mi ospravedlní za to, že ma obvinil za výroky, ktoré som nepovedal. Potom môžete rozprávať niektorým našim poslancom o nejakej arogancii.
Ešte jeden príklad by som chcel spomenúť. Nebolo to tak dávno, čo váš poslanec, dovolím si povedať, o generáciu mladší nazval nášho kandidáta na prezidenta, teraz už bývalého, Petra Osuského parlamentným šašom. A vy nám tu chcete kázať o nejakej arogancii alebo o nejakých urážkach? Pán minister, pozametajte si pred vlastným prahom a radšej si to skôr rozmyslite, keď idete niečo takéto povedať a idete niekoho z takýchto vecí obviňovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:28 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, prepáčte, vy ste tu neboli včera. Tak musím to trošku povedať, ale na začiatok hneď si vyprosiť to, že my kopeme do strany SMER. Práve včera pán Chmel, ako predseda výboru, predložil vôbec dôvody, prečo táto schôdza, tak ani nespomenul poslancov strany SMER, že by do nich kopol. Hovoril o jednej skutočnosti, vláda akým arogantným spôsobom zamedzila možnosť, aby predstaviteľka jednej inštitúcie, ktorá má chrániť ľudské práva, podala svoju správu. S tou správou vy nemusíte súhlasiť, to berieme. Môžete mať absolútne iný názor. Ale vypočuť si ju treba. Ja som to počul pred chvíľočkou aj od pána predsedu Národnej rady, ktorý hovoril o policajtoch, hovoril o Rómoch, ale táto schôdza nie je, ani o policajtoch ani o Rómoch. Chceme poukázať na to, že ľudské práva a ombudsmanka nemá chrániť len policajtov, len Rómov, ale všetkých. Ak zbadá niekde, že je problém s ľudskými právami, musí na to upozorniť, to je jej úloha.
A, viete, ak niekto menil túto schôdzu a arogantným spôsobom sa snažil vysvetliť nevysvetliteľné, to sme neboli my.
A, prepáčte, ak niekto tu klamal, tak klamal, samozrejme, minister vnútra, či tu, či v prípade Hedvigy, či v prípade napríklad pánov skinhedov z Nitry. Tvrdil, že polícia potrebovala štyri mesiace na to, aby to zdokumentovala, aby tí ľudia boli zavretí. Výsledok? Výsledok je žalostný. Prepáčte hovoríme tu o tom, o ľudských právach.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:30 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:32

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, na vás, ale nielen na vás sa veľmi dobre hodí také porekadlo, že zlodej kričí, chyťte zlodeja. Vždy keď u vás rastie nervozita, keď cítite, že sa všetko nevyvíja podľa vašich predstáv, tak začnete obviňovať, útočiť a to, čo vy radi robíte, hádžete na svojich oponentov. Celá táto schôdza sa niesla v tomto duchu. Všetci sa snažili prekrútiť jej obsah, vnútiť nám svoj plán, ktorý má vyústiť do prijatia, prijme a vyústi to prijatie toho uznesenia, ktoré prečítala pani Laššáková, čo je úplne o inom, ako bola táto téma. A chceli ste zakryť to, že jednoducho nám vadí, ako ste pozametali s predstaviteľkou a so samotnou inštitúciou, ktorá bola postavená na to, aby diskutovala, mala právo diskutovať a vyjadrovať svoje názory. Tak ste to potrebovali prekrútiť na niečo iné, ale každým jedným vystúpením, aj tým vaším, ktoré je mimo plánu, je čoraz zjavnejšie, že vaša nervozita stúpa, vaša neistota stúpa.
O tom, že ste dostali a vašim poslancom dali pokyny, ako majú rozprávať, v akom tóne majú viesť túto diskusiu, na aké pudy voličské sa majú zamerať a akých voličov majú opäť lákať do svojho košiara, toto je. A celé je to o prezidentských voľbách, o tom, že sa bojíte, že sa to nevyvíja tak, aby ste boli radi, ako by sa to vyvinúť malo, bodka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:32 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Lucia Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Na odľahčenie možno sa mi chce povedať, že to bol včera minister Kaliňák, dnes predseda Paška, teraz minister Maďarič, keď ja už sa cítim ako na predvolebnom sneme strany SMER v kampani o predsedu strany SMER v budúcnosti. Ale keď ste tak pekne hovorili o predsedovi výboru pre ľudské práva, tak ja si tu dovolím odcitovať z jeho prejavu jednu vetu, a ja si myslím, že je veľmi dôležitá: „Nad extrémizmom sa nedá zvíťaziť tým, že sa vydáte jeho smerom.“ A ja si myslím, že na tejto schôdzi si to mnohí neuvedomili a hlavne si to neuvedomili minister vnútra a poslanci strany SMER. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:33 hod.

doc. JUDr. PhD.

Lucia Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, včera som bol na jednej diskusii so študentmi o extrémizme. Bola v Univerzitnej knižnici tu v Bratislave. A boli tam predstavitelia spoločenského života. Okrem iného na tej diskusii opakovane odznelo aj to, že je veľmi nebezpečné, keď sa niektoré pojmy ako pravicový extrémizmus, extrémizmus, populizmus, demagógia používajú nenáležite a označujú sa tým politickí oponenti alebo súperi, lebo tým dochádza k relativizácii týchto pojmov.
Pán minister, extrémizmus je zaujímanie postojov namierených proti demokratickému zriadeniu s cieľom nahradiť ho iným nedemokratickým zriadením. Preto si myslím, že z vašich úst označovať kolegov poslancov z OĽaNO a SaS extrémistami je odpútanie pozornosti od reálnych extrémistov, ktorých v tejto krajine máme.
Vedie to k relativizácii pojmu extrémizmus o to viac, že je to povedané z úst člena vlády Slovenskej republiky, teda nielen tak z úst hocikoho, kto tomu nerozumie. Preto si myslím, pán minister, že takýmito vážnymi obvineniami a slovami by sme nemali len tak ledabolo šermovať.
Chcel by som vám na záver povedať, že táto schôdza ale nebola zvolaná o extrémizme, my sme na začiatku schôdze chceli, aby pán minister vnútra predložil správu o opatreniach proti nastupujúcemu extrémizmu. Za to kolegovia zo strany SMER nezahlasovali. Táto schôdza bola zvolaná preto, lebo SMER arogantne odignoroval ombudsmanku, ktorá poukázala na porušenie ľudských práv, a teraz SMER odpútava pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2014 o 15:34 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video