46. schôdza

27.1.2015 - 13.2.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:30 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:23

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ako aj môj kolega pán Brocka sa pýtal, tak aj sa pýtam, čo sa stalo, 9. januára pre médiá ste sa vyjadrili, že dôchodcovia môžu byť spokojní. Vy ste rokovali dva roky s dotyčnými, či s DSS-kami alebo poisťovňami, boli to dva roky. Predpokladám, že ste vtedy vedeli, o čom rokujete, lebo nechcem vás obviniť s diletantizmu. Ale potom čo sa stalo, keď týždeň na to už ste bili na poplach, že je to zlé? Ja verím tomu, že sú v II. pilieri ľudia, ktorí tam boli nahnaní dílermi za určitú protislužbu, ale, pán minister (Reakcie z pléna.), pán minister, potom to riešte vy, a nie otvorením II. piliera. Ale najprv stanovte podmienky, povedzte, že ten, kto nemá, povedzme, našetrených za pár rokov ani tisíc eur, že tam nemá čo hľadať. Ale vy odtiaľ vyháňate takých ľudí, ktorí tam majú našetrených pár tisíc, pár desaťtisíc. A napriek tomu, že ste sľúbili na začiatku vládneho obdobia, že nesiahnete na II. pilier, každým otvorením II. piliera fakticky trestáte sporiteľov. To si musíte uvedomiť. Takže ja nesúhlasím s tým, aby ste takýmto spôsobom a ešte k tomu v skrátenom legislatívnom konaní jednak strašili sporiteľov a jednak neriešili I. pilier, napríklad aj ten rezervný fond (4,75 %). Potom z toho kedy budete vyplácať, kedy budete dávať dôchodcom to, čo im patrí napríklad z I. piliera?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:23 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:24

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Brocka, najskôr ste si položili otázku, ako začať. Mali ste začať tým, že sa ospravedlníte občanom Slovenskej republiky, že im Dzurindova vláda ukradla dôstojnú starobu, tým ste mali začať. A vy sa potom arogantne a cynicky pýtate, prečo je tento cirkus? No je to preto, lebo ľudia dostali 10-eurové dôchodky, pán kolega, 10 eur na mesiac. Preto je tento cirkus. Vy tomu nerozumiete, že sa nedá žiť z 10 eur? A to sú stále len tie 4 %.
Keď ste hovorili, že naša vláda z tých 9 na 4 % hodila tie odvody, no tak potom by dostali koľko? Bolo by to 20. A keby bol sprivatizovaný celý dôchodkový systém, by dostali 40 eur, 40 eur by dostal človek mesačne na dôchodok? Toto je vaša vízia pravice, našej slávnej slovenskej pravice, ktorá urobila dôchodkovú reformu? A vy sa teraz pýtate prečo je ten cirkus? To je preto, lebo to je výsmech občanom, 10-eurový dôchodok je výsmech občanom. Je to porušenie základných ľudských práv, sociálnych práv na dôstojnú starobu, pán kolega. Ak tomuto nerozumiete, tak si nehovorte, že ste kresťanský demokrat. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:24 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Brocka, čakala som trošku odbornejšie možno, prepáčte, vystúpenie ako tak politicky trošku až do demagógie, lebo ste sa začali pýtať, že: „Vy ste to nevedeli, že nebudú švajčiarske dôchodky?“ No, nie, my sme to nevedeli, my sme to predpokladali. Ale vy ste to vedeli a zámerne ste ľudí klamali a sľubovali ste im niečo.
A, prepáčte, idete spájať otvorenie II. piliera a dôchodkového poistenia s voľbami. Vy všetko, pán Brocka, spájate s voľbami. No chudákom dôchodcom mali ste napísať, aby rok počkali, aby boli bez dôchodku tento rok a aby im poisťovne náhodou nevyplatili rok pred voľbami dôchodky. Prečo to spájate s voľbami? Aký to má súvis s tým, že ten dôchodca sa dožil svojho dôchodkového veku.
A ďalšia vec. Nehnevajte sa, takéto veci, že... Prepáčte, nemám na pána Bugára reagovať, ale musím povedať spolu aj na pána Brocku, že máme tých ľudí vyhnať, ktorí si nasporili. Ako my koho môžeme vyháňať? Veď je sloboda rozhodnutia, veď o tom je ústava, každý sa môže priamo rozhodnúť. Mne mladí ľudia hovoria, že čo ste to zaviedli, že oni majú 300-eurové platy a musia vstúpiť v prvom zamestnaní do II. piliera, zbytočne tam dávajú peniaze, ktoré sa im nezhodnocujú a z ktorých nebudú mať poriadne dôchodky. Správne sme to teraz upravili, že občan sa môže rozhodnúť do 35. roku veku, keď bude vedieť, či bude zarábať alebo nebude zarábať alebo to, ako sa jeho život vyvíja. Takže si povedzme konečne, že je sloboda, že každý sa môže slobodne rozhodnúť. Vy ste dokonca porušili podľa mňa ústavu, lebo ľudia sa ani nemohli slobodne rozhodnúť, či vstúpia alebo nevstúpia do II. piliera.
A vy tu idete obviňovať, čo my sme tu urobili? Tak choďte medzi ľudí a počúvajte ich, čo rozprávajú.
A do II. piliera, pán Brocka, ste ani nevstúpili. Ja som vás prinútila tam vstúpiť, lebo ste dlho, dlho tam neboli, až potom, keď ste sa za to hanbili, že tam nie ste, tak ste tam vstúpili a teraz to musíte obhajovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:25 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:27

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vláda ide otvoriť II. pilier. Ale ani tu nemá inú možnosť, pretože to je následok jej klamstiev a jej poškodzovania II. piliera. To je ten dôsledok. Ja o tom budem podrobne hovoriť vo svojom vystúpení.
Arciknieža podvodu a klamstvá. Robert Fico trikrát v súvislosti s II. pilierom brutálne oklamal ľudí, brutálne ich klamal a poškodzoval II. pilier a pripravili ho o obrovské peniaze. Ale nielen on ako arciknieža podvodu a klamstva tu funguje, má tu v tejto sále veľmi veľa aktívnych zbrojnošíkov a posluhovačov, ako je pán Blaha, pani Vaľová. Veď vy také hlúposti rozprávate, pán Blaha ako 10-, 20-percentné dôchodky, 20-eurové dôchodky. Vy neviete, že to je len 5 % z celého dôchodku? O čom to tu trepete?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:27 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Brocka, toľko hlúpostí som počul z hľadiska II. piliera, že vyháňame odtiaľ ľudí. Nikoho odtiaľ nevyháňame. My tu len informujeme ľudí, ktorí vstúpili do II. piliera, to tu už povedala pani Vaľová alebo pán Blaha, aký je skutkový stav II. piliera.
A ja by som sa rád spýtal, pán Brocka, k tomu, čo ste tu teraz navyprávali, či vás zaujímalo aj tých tristotisíc starodôchodcov, keď ste tento zákon pripravovali, alebo či vás zaujímalo tých stodvadsaťtisíc invalidných dôchodcov, čo Ústavný súd zmenil . A keď budem vystupovať vo svojom príspevku, tak poukážem aj na ďalšie problémy, ktoré zákon štyristošesťdesiatjednotka a zákon štyridsaťtrojka priniesli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:29 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:30

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mňa zaujalo, pán kolega, v tvojom vystúpení pri porovnaní I. a II. piliera, že ako keby vláda Roberta Fica nastavovala nejakú súťaž medzi I. a II. pilierom. A v tomto ti musím dať za pravdu. A je to podľa mňa veľmi nehanebné, lebo každý rozumný človek vie, že II. pilier bol vytvorený možno na zabezpečenie práve istôt, o ktorých SMER celý čas rozpráva, istôt, že sa neprejedia peniaze. Dnes, bohužiaľ, I. pilier je nastavený tak, že prejedáme to, čo malo byť uchované do budúcnosti. Premiér aj celá vláda sa správa ako nejaký dlžník, ktorý tuší, že nebude vedieť splatiť v budúcnosti to, čo má k dispozícii. O dvadsať rokov si bude už pán premiér užívať nejaké milióny, ktoré zarobil vlastnou hlavou, a vôbec ho nebude zaujímať, aké dôchodky budú mať tí, ktorým dnes berie peniaze. Takže tie zásahy, ktoré urobil do II. piliera, naozaj spôsobila práve súťaž, ktorú vyvolala vládna strana SMER medzi týmito piliermi, ktoré mali byť rovnovážne a do budúcnosti mali naozaj priniesť väčšiu istotu dosiahnutia dôchodku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:30 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:31

Darina Gabániová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Brocka a všetci, ktorí ešte mienite vystúpiť v rozprave, bola by som rada, keby ste sa držali správnych pomenovaní ľudí, ktorí vstúpili do II. piliera. Tretí pilier je na to, aby sa teda človek nazýval sporiteľom. Druhý pilier je o investoroch, to sú ľudia, ktorým bola zverená časť verejných prostriedkov na to, aby ich zverili dôchodkovým správcovským spoločnostiam na investovanie do rôznych foriem investičných aktivít a aj do rizikových investičných aktivít.
Po druhé, títo investori boli nahnaní do II. piliera zákonom. Prvozamestnanci sa museli prihlásiť do II. piliera. Už toto sme stopli, pretože bola túžba nahnať dôchodkovým správcovským spoločnostiam čo najviac občanov, čo najviac občanov, pretože si boli vedomí, že do II. piliera môžu ísť len ľudia, ktorí zarábajú okolo, nie menej ako tisíc eur mesačne. A keďže ich bolo ako šafranu a o prvozamestnancoch tu ani nehovorím, tak ich tam nahnali všetkých. A zvýšili percento nie podľa toho, ako to bolo pôvodne v kampani bombastik fantastik mienené a operované, 3 %, ale 8 %, 8 %, polovička peňazí, ktoré mali ísť pôvodne do priebežného piliera, bola vhodená v šanc a na riziko.
To už som povedala, že investovali sa verejné prostriedky.
A ešte by som povedala, obviňovať našu vláda za to, že viackrát otvorí pilier, že ona môže za tých desať rokov, čo majú občania, desať rokov im vychádza... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:31 hod.

MUDr. PhD.

Darina Gabániová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:33

Ľuboš Martinák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani predsedajúca, ďakujem za slovo. Pán poslanec Brocka, až do dnešného dňa som si nemyslel skutočne, že máte až tak bujnú fantáziu. Hovoríte o vyháňaní sporiteľov. O akom vyháňaní hovoríte? Viackrát sme deklarovali, že my sporiteľov upozorňujeme, ale v prvom rade informujeme. Informovanie ľudí patrí k základným demokratickým zásadám v demokratickej spoločnosti. Samotné rozhodnutia sú skutočne na sporiteľoch.
Ako kresťanský demokrat máte zaujímavé názory na dôstojnú starobu, 10-, 20-eurové dôchodky. Keď si pamätáte, trošku si občerstvite pamäť, od roku 2006 SMER – sociálna demokracia varuje občanov pred často prehnanými a nereálnymi očakávaniami od II. piliera. Ako vidíme, tá skutočnosť sa naplňuje. Vy vravíte, nech tam ďalší vstúpia. Ale veď nech tam vstúpia. Skutočne nechajme to na sporiteľoch.
A na záver len toľko. Vravíte, že nebudete hlasovať za to, pretože nebudete dnes niesť zodpovednosť. Pán Brocka, vy ste od voličov nedostali tak vysoký mandát na vládnutie. Vy ani nevládnete, chvalabohu, takže ani nenesiete zodpovednosť. Páve preto, že my nesieme zodpovednosť, práve preto otvárame opäť II. pilier a nechávame všetko na sporiteľoch. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:33 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:35

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Brocka, ďakujem veľmi pekne, že ste poukázali na to, ako veľmi nezodpovedne sa správa vláda, keď ju nezaujíma, že kto a z akých zdrojov tu bude vyplácať o desať, pätnásť, dvadsať rokov dôchodky. Vláda sa správa tak nezodpovedne ako niektoré skupiny obyvateľov, ktorí keď si berú úver, pôžičku, tak ich nezaujíma, v akej výške je, kto a ako ju bude splácať. Je to veľmi nezodpovedné. Tak sa vláda správa aj pri PPP projektoch. Nezaujíma ju, kto to bude splácať o desať, o pätnásť rokov. Oni to chcú teraz. Teraz chcú tie zdroje II. piliera použiť na predvolebnú kampaň. Vláda sa správa tak ako malé deti, keď vidia plnú špajzu, rýchle nabehnú a rýchlo ju idú vyjesť a nezaujíma ich, čo bude sa jesť o rok, o dva roky.
Preto ste správne poukázali na to, že tu nevznikajú veľké národohospodárske škody. Keď tu vznikajú nejaké škody, tak vzniknú tým občanom, ktorí vystúpia z II. piliera naivne si mysliac , že im v budúcnosti niekto z I. piliera bude vyplácať dôchodok. Ale kto im bude vyplácať dôchodok, keď tu bude robiť jeden pracovník na jedného dôchodcu o pätnásť rokov.
A správne ste ešte poukázali na nezvládnutú anuitnú novelu, nezvládnutú anuitnú novelu, ktorou sa chválili, ako ju dobre pripravili. Dneska sa ukazuje, že vôbec nebola dobre pripravená. A to, na čo poukázali KDH, MOST – HÍD, že nie je dobre pripravená, sa dneska naplno ukazuje. A mali toto opraviť, ísť po tých životných poisťovniach, ísť po tých výpočtoch. Ale namiesto toho idú vykrádať špajzu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:35 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:37

Jozef Bobík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem podporiť kolegu Brocku, ktorý tu vystúpil, už len z toho dôvodu, že na to, aby ľudia z II. piliera vystupovali, je tu masívna kampaň v médiách. Občania aj tí, ktorí sú tam poistení, nemajú dostatok možností, aby reálne mohli zvážiť tie argumenty, ktoré sú teraz, aby odtiaľ vystupovali, a tie, ktoré by ukázali, že II. pilier nebol nejaký výmysel pre zábavu niektorých poslancov, vtedy koaličných, ale že II. pilier zásadne má riešiť budúcnosť Slovenska. Dnes sa aj tu viacerí, ktorí vystúpili, tvária, že I. pilier, to je niečo senzačné, a že ak tam budú všetci, tak všetci sa budú mať relatívne dobre. Ale ak by dnes využili tú ponuku či výzvu, či apel, ktorý dnes majú, že majú vystúpiť z II. piliera všetci, všetci by prešli do I. piliera, čiže štát by tam nedával jednu miliardu, jednu a pol miliardy, ale neviem, ani koľko vlastne by to bolo, ale o šesť rokov, keby sa všetky tie zdroje, ktoré sú teraz uložené v II. pilieri, presmerovali na I. pilier, tak po šiestich rokov by tu znovu bol problém, a to ešte väčší, pretože už by nikto nemal našetrené základné zdroje pre kompenzáciu nevýkonnosti I. piliera. Takže možnože pán kolega Brocka použil niektoré expresívnejšie slová, ale v zásade v tej podstate to povedal úplne presne. Teraz je len vaša úloha presvedčiť všelijako argumentačne a inak tých, ktorí sú poistení, aby preniesli peniaze do I. piliera, a tam si s tými peniazmi už či minister alebo niektorí ďalší ministri poradia. Teraz rok pred voľbami určite nájdu spôsoby, ako ešte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2015 o 9:37 hod.

Ing.

Jozef Bobík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video