52.schôdza

15.6.2015 - 15.6.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

15.6.2015 o 18:45 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, poslanec Šuca, predložili ste údajne vlastný návrh uznesenia. Tak ako už bolo spomínané, vypadla vám tam časť B. Prečo zase selektujete v tej prvej časti, lebo vy ste to dali len jednu časť, prečo selektujete len jedno volebné obdobie? Veď ako to odznelo aj z úst vašich kolegov, chcete predsa vyšetriť celú Gorilu. Veď vy tam, na vás nevrhá sa tam ani tieň podozrenia, ba priam čo sme sledovali. Tak vyšetrime to celé, prečo len tretie volebné obdobie? Však všetky volebné obdobia, kde Gorila zasahuje, treba ich vyšetriť, a dôsledne!
A teraz ste sa tak trochu možno aj usvedčili, keď ste vyhodili tú časť B, lebo vám sa zrejme naozaj pozdáva postup špeciálneho prokurátora. To znamená, že všetko je v poriadku, a tak ako on ututláva pekne veci, aby sa nevyšetrovali, tak je to v poriadku. Tak potom aký máte cieľ, vyšetriť či nevyšetriť, tak ako je to teda s vami, s tým uznesením?
Lebo ja som naozaj znepokojený nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a obzvlášť po tom, keď som videl, ako dôverne sa tu zvítal špeciálny prokurátor s bývalým ministrom Pavlisom. Z tohoto som naozaj znepokojený.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 18:42 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Úprimne ďakujem všetkým, ktorí na mňa reagovali, je pre mňa asi okej, keď na mňa reaguje aj pán poslanec Lipšic, pán predseda Bugár, pán Osuský, pán Galko. Začnem trocha odzadu.
Pán Osuský, ďakujem za vašu reakciu. Skúste sa opýtať pána občana Sulíka, čo robil v byte s pánom občanom Kočnerom, skúste nám to v dvoch minútach povedať. Toľko k vám.
Pán poslanec Galko, reagovať faktickými poznámkami na vás, na to netreba mať vysokú školu z jadrovej fyziky. Stačí sa iba zamyslieť nad tým, čo ste vystrájali na ministerstve obrany, kam ste dotiahli Vojenské spravodajstvo, na tie vaše predaje samopalov, na vás netreba žiadnu špeciálnu prípravu, stačí sa jednoducho zamyslieť nad tým, čo ste tam vystrájali.
Pán poslanec Lipšic, vy sa pýtate, čo ma rozptyľuje na tom vašom návrhu uznesenia? Čo ma rozptyľuje? Ja absolútne s vami súhlasím, že padni, komu padni, ten, čo kradne, má byť v base, ten, čo rabuje, má byť v base. Absolútny súhlas.
Ja nemám taký pocit, a na rozdiel od poslancov, ktorí vystupovali v rozprave, a bolo to o tom, že majú obavu, že či teda Gorila vyšetrená bude, alebo nebude, ja na rozdiel od nich a možno od vás verím v právny systém Slovenskej republiky, verím v to, že sudcovia súdia, vyšetrovatelia vyšetrujú a verím v to, že táto kauza bude uznaná do konca a bude vyšetrená.
Mňa nemá čo znepokojovať, mňa nemajú čo znepokojovať kroky špeciálneho prokurátora Kováčika, ja do jeho práce nevidím. Keď dvakrát neprišiel na výbor a napísal list, tak podával preto, lebo tento spis je živý a tento spis sa vy-še-tru-je. Ja na rozdiel od vás a vašich kolegov verím v právny systém Slovenskej republiky, takže som presvedčený, že táto kauza do konca dotiahnutá bude. Na rozdiel od vás.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 18:43 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:45

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán spravodajca, pani predsedajúca, kolegyne, kolegovia, ja som sa nepýtal, čo vás rozvášňuje, to ma ani teda nezaujíma, ale čo vás, čo vám vadí na tom uznesení. A pokiaľ ste to vysvetľovali spôsobom, že vy dôverujete vyšetrovaniu, veríte v právny systém Slovenskej republiky, v tom, že na Slovensku naozaj platí, padni, komu padni, tak vám srdečne blahoželám, ste šťastný človek. Ste šťastný človek. Obávam sa, že jeden z mála v tejto krajine.
V tejto kauze vyšetrovania kauzy Gorila je zaujímavé, aké sú jednotné stanoviská v princípe troch subjektov: špeciálneho prokurátora Kováčika, finančnej skupiny Penta a predstaviteľov SMER-u. Sú v princípe úplne totožné. Hovoril som o tom pred chvíľkou, keď som bol s pánom podpredsedom Čížom na obed v relácii v Slovenskom rozhlase, tak mal pred sebou stanoviská Jaroslava Haščáka o tom, ako dnešná schôdza ohrozuje právny štát. Keď potom hovoril pán špeciálny prokurátor, pardon, on nehovoril, poslanci koalície, že nie je zmyslom vypočúvať kľúčového svedka, lebo je nález Ústavného súdu, o ktorom som aj tiež hovoril, presne také stanovisko dala dnes finančná skupina Penta.
A je mi ľúto, keď dám na bok poslancov SMER-u, niektorých poslancov SMER-u, že špeciálny prokurátor v tejto krajine uvažuje a argumentuje ako finančná skupina Penta. Ja som to už spomínal, ja sa s pánom Kováčikom poznám dlhé roky a vôbec mi nie je príjemné to, čo hovorím, ani ľudsky mi to nie je príjemné, ale som presvedčený o tom, že Úrad špeciálnej prokuratúry vznikal, aby bol na opačnej strane barikády, ako sú podozriví z politickej korupcie.
Hlavná téma teraz je akýmsi formálnym spôsobom kauzu Gorila vybaviť, a neriešiť ju. Každý z nás vie, že kauza Gorila je autentická. Alebo inak, aby som neprejudikoval. Myslí si niekto v tejto sále, že spis Gorila nie je autentický? Smelo hore ruku. Asi nikto.
A teraz, pán poslanec, všetci to vieme a hľadáme formálne spôsoby, ako kauzu nevyšetrovať. V koho prospech to je? V prospech ľudí, ktorí nemajú schránky na Cypre, ktorí nezdaňujú na Cypre, ktorí nechodia do konšpiračných bytov? Ale, naopak, v prospech oligarchov je tento postup? Ja si myslím, že odpoveď je pomerne jednoznačná.
Častokrát sa finančné skupiny, a to sa týka aj finančnej skupiny Penta, tvária, že k svojmu bohatstvu prišli šikovnou manažérskou činnosťou, že sú takí proste novodobí eseťáci. Finančná skupina Penta, ale aj ďalšie väčšinou prišli k svojim, k svojim veľkým majetkom podvodmi, podvodným konaním. Či to bola kauza VÚB kupón, alebo to bola kauza VSŽ. Jediné, kde vedia reálne získavať zisk, sú regulované odvetvia. A tam aj pôsobia. Zdravotníctvo, energetika, tam vedia získavať peniaze. V konkurenčnom prostredí nie! Žiadni veľkí šikovní manažéri. (Potlesk.) A preto vedia len na štáte koristiť, na ničom inom.
Téma oligarchov v tejto spoločnosti vôbec nie je, by som ju nebral na ľahkú váhu. Prednedávnom som čítal jeden článok, by to možno zaujímalo aj niektorých, niektorých možno predstaviteľov SMER-u, v časopise Foreign Policy. Jeden profesor Harvardskej univerzity, čo nie je žiadne pravicové zoskupenie, písal o dôvodoch krachu Grécka. A jedným z dôvodov bolo, že oligarchovia získali absolútny vplyv na politiku, justíciu, skúpili médiá v tej krajine. Čo vám to pripomína, tie médiá? Dokonca písal, že keď nastúpila v Grécku vláda premiéra Karamanlisa, chceli aj po nich ísť, chceli ich obmedziť. Už mali tak zabezpečené médiá, že to v princípe nebolo možné. A dnes v princípe Grécko skrachovalo.
Samozrejme, že aj táto schôdza bude mať svoje mediálne výstupy. Penta už dnes vlastní všelijaké noviny a bude nejaká reakcia určite v priebehu niekoľkých dní, veď kvôli tomu ich kupovali, aby mali vplyv na politiku, aby mali vplyv na chod štátu. Takže zostaňte naladení.
Dnes som viackrát napriek tvrdeniam, ktoré som povedal v úvode, pomerne faktografickým, ako sa Gorila vyšetrovala, nevyšetrovala, kto ju vyšetroval, kto ju nevyšetroval, počúval, že v princípe sa téma Gorila a jej vyšetrovanie zneužíva na rôzne politické účely. Nech mi to možno jeden môj neprítomný kolega z opozície odpustí, ale poviem to, už som to raz verejne povedal. Bol som a som stále predmetom kritiky za údajné zneužívanie vyšetrovania Gorily zo strany troch ľudí, ktorí sa možno na ničom nezhodli v minulosti, ale na tomto sa nejako vzácne zhodujú: Roberta Fica, Ivana Mikloša a Jaroslava Haščáka. To sú traja ľudia, ktorí často opakovane hovoria, ako najmä ja osobne som zneužíval vyšetrovanie kauzy Gorila.
Jednu vec by som odporúčal, už som to povedal tiež, ak vám záleží na získaní širšieho obzoru, dnes ste vo vláde a myslím, že by to mnohé veci, nie všetko, ale niečo vyjasnilo, zverejnite záznam z rokovania vlády z januára, februára 2012, keď sa rokovalo o kauze Gorila a keď sa odvolávala vtedajšia šéfka Fondu národného majetku pani Bubeníková. Pán Jarjabek, myslím, raz bol na Úrade vláde k nejakému záznamu, čiže nie je problém, urobte to, zverejnite to a ja si myslím, že sa mnohí ľudia dozvedia, kto čo využíval, zneužíval, aké boli konkrétne argumenty. Myslím, že by to prospelo k informovanosti o veci. Máte Úrad vlády? Nech sa páči, smelo do toho.
Pred pár dňami, a nebudem dlho hovoriť, som si prečítal, nebudem to citovať, je to sčasti vulgárne, vyjadrenie jedného úspešného českého podnikateľa, ktorý nevznikol ako finančná skupina, ktorý začína podnikať v doprave aj na Slovensku, pána Radima Jančuru, ktorý povedal, že "Slovensko je krásna krajina, ale", a teraz mal pomerne vulgárne adjektívum, poviem to pekne, že "škaredý štát". Povedal to trošku expresívnejšie a nebudem to citovať. A myslím, že to je pocit, ktorý mnohí ľudia majú, ktorí sem aj prichádzajú, že Slovensko je krásna krajina, ktorá má strašne veľa výnimočných ľudí. Nie sú možno v Smotánkach, nie sú na viditeľných pozíciách, či to sú lekári, učitelia, ľudia v treťom sektore, ľudia v sociálnej oblasti, ale spravovanie štátu, fungovanie štátu, koristenie finančnými skupinami oligarchov robí z tohto štátu jeden ukradnutý štát. A podieľame sa na tom každý v nejakej miere, viac či menej, my všetci.
Ak zvíťazí aj v tomto prípade neprávo nad spravodlivosťou, skončí aj táto krajina. O tom som presvedčený. Ja to spomínam často, že z tejto krajiny odchádzajú ročne desiatky tisíc mladých ľudí. Odchádzajú aj vaše deti. Napriek vašim úspechom v politike a v podnikaní odchádzajú aj vaše deti. Moje sú ešte moc malé na to, aby odišli, ale vaše deti odchádzajú. A ja som presvedčený o tom, že pokiaľ nepríde k zmene v charaktere krajiny po budúcom roku, nech ju zabezpečí ktokoľvek, tak táto krajina prehrá a prehrajú ju občania, ktorí sú jej súčasťou. A preto treba hovoriť veľmi otvorene a konkrétne o kauzách, o oligarchoch, o finančných skupinách. Ubezpečujem vás, že to nie je ani moja pasia, ani ľahké, lebo oni sa bránia. A bránia sa niekedy, sú oveľa silnejší súper ako možnože my, ktorí sme v politike. Majú neobmedzené zdroje, neobmedzené prostriedky a takmer neobmedzený vplyv.
Ale si myslím napriek tomu, a tým aj skončím, že je to dobrý boj. Je to dobrý boj. Ak ste videli Pána prsteňov, napriek tomu, že ten Mordor bol pomerne silný, ten malý Frodo tam nakoniec ten prsteň hodil. Uvedomujem si, že nie sme v rozprávke, ale som presvedčený, že dobrý boj sa bojovať oplatí.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

15.6.2015 o 18:45 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video