57. schôdza

30.10.2015 - 30.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:21 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:56

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, takto v piatok večer byť tu, to je na úrovni týrania, naozaj, piatky ja mám rád od mladosti a piatky som zvykol tráviť naozaj plodnejšie. Nuž ale nevadí. Tak už, keď sa stalo, tak sa stalo.
Trošku prídem na začiatok. Pamätáte si, jak sme začali schôdzu, postavil sa tu Robert Fico a povedal, vy kresťania, teraz, teraz, vy kresťania, ste dali schôdzu? Strašne mi to pripomenulo tú scénu z Pelíšiek. Neviem, ktorí si ju vybavujete, keď prišla Uzlinka zaklopať pánovi Krausovi a povedala, že tatínek hovorí, že "aspoň na Boží hod by mohol byť tady klid" (povedané so smiechom). Ja sa ospravedlňujem. A pán Kraus hovorí, že, počkajte, jak to tam mu povedal, že "nemusíš mi posielať spojku, že poď mi to povedať sám, ty Koneve, ty, čo sa na Boží hod zliješ jak mužík". Viete, že naozaj, že mne to tú scénu pripomenulo. Hej, že proste príde nám človek, ako Robert Fico nám tu apeloval na nás, že my kresťania, no. (Reakcia z pléna.)
Sviatky sú v nedeľu, pokiaľ ja viem, je Všech svätých, a svätý, to neni Marx, Engels, Stalin, to je, pozor, to pozrite si, to ja neviem, kto mu radil, a v pondelok je Pamiatka zosnulých, čiže to len na to. Dneska je piatok, pravdou je, že piatky sa vedia najlepšie využiť, ako tu byť, ale keď treba, tak treba.
Vážení, prosím vás pekne, ja to skúsim uchopiť cez nejakú absurditu, lebo mne to naozaj príde niekedy absurdné, že s čím sme konfrontovaní a od nás sa žiada, aby sme to akceptovali. Dobre? Ja to skúsim povedať, ja to tú mám zľahka napísané.
Premiér Fico tu, teda okrem toho, že tu na kresťanov apeloval, povedal, že teda oni sú schopní vyviesť zodpovednosť, keď sa stane niečo. Pamätáte? Tak to povedal, no nebudem ho presne citovať, niečo v tom zmysle. Čiže ak teda bol problém s Foraiom, tak oni to vybalili.
No nie, dve alebo tri hodiny po ňom vystúpil pán Raši a čítal tu, že vlastne všetko bolo v poriadku. Tak, prosím vás, pomôžte mi niekto. To už je ten očakávaný súboj košickej a bratislavskej kliky, že vlastne premiér povedal, že bol problém, keď bol problém, to vyriešili. Teta Anka, Forai, neviem čo. A došiel sem Raši a povedal, že nebol problém. Tak bol alebo nebol problém, prosím vás?!
Viete, tu že chodí po chodbách Pavol Paška. To generál Sun Tzu povedal 2 000 rokov dozadu, že keď chceš vyhrať, alebo musíš byť tam fyzicky. Zvykne tu pobehovať Burian, keď sa niečo deje, čo by mohlo ohroziť jeho záujmy podnikateľské. A dneska sa tu motá Pavol Paška. To znamená, ide, nastáva ten bod zlomu, kde dôjde už konečne k tomu povestnému súboju košickej a bratislavskej kliky, kde sa ukáže, kto tu má moc? Lebo prísne vzaté, ja mať stranu a ja poviem, že sme poriadok urobili a po mne tu dôjde nejaký hochštapler a povie, že neurobili, že to je všetko v poriadku, no tak by som si to vybavil potom. To by som si potom sakramentsky vybavil, lebo poriadok musí byť. Máte poriadok v SMER-e alebo nemáte poriadok v SMER-e? (Reakcie z pléna.) Prišiel Pavol Paška fyzicky chrániť pozície košickej skupiny? Čiže je už to ohrozenie tej košickej skupiny také, že bolo nevyhnutné, že sem Pavol Paška došiel?
Ja to len pre ľudí hovorím. Všímajte si tú absurditu. Čiže premiér povie, bol problém, vyvodili sme problém. Po ňom príde predstaviteľ košickej kliky, povie, že všetko bolo v poriadku.
Okrem iného povedal, znova len pre možno zápis. Podpis nie je podpis, "táta není můj táta". Čiže znova, keď niečo podpíšete, to ešte stále nič neznamená v tejto krajine. Rozumiete? Čiže bol tu niekto, bol nejaký riaditeľ nemocnice, predal heliporty, predal všetko, čo sa dalo, hej. Ja milujem, naozaj to pán Osuský vystihol, milujem tých ľudí, ktorí kupujú niečo, čo nemá zmysel. Ja tiež som kopu videl takých podnikateľských plánov, že presne, že kúpili PKO kvôli tomu. Niekto kúpil heliporty. Predstavte si, že niekto kúpil pozemky v nemocnici s heliportom, a teda dobrovoľne s tým, že teda bude mu tam tá helikoptéra - to hučí, viete, jak to hučí taká helikoptéra? Teraz predstavte si, pristávať, vstávať, teraz sem-tam dovezú nejakého polonebožtíka, krvi bude, on to potom bude umývať asi po tom asfalte. Si zoberte, že ja by som možno chcel vidieť toho, že čo to bolo za človeka? To bol nejaký slovenský Bill Gates alebo niekto, kto proste si povedal, že ja tie peniaze do toho dám a ten heliport, ja sa naň budem pozerať.
Čiže, vážení, výstupom dnešného dňa podpis neznamená nič. Čiže ak ste podpísali nejaké úverové zmluvy, jak ste niečo popodpisovali, kúpnopredajné zmluvy, to je, nie je nič! Pozor, to som nepovedal ja, to povedal primátor Košíc, bývalý minister zdravotníctva, terajší predseda výboru pre zdravotníctvo. Povedal, že podpis nie je nič. Podpis nič neznamená! (Reakcie z pléna.)
A ešte sme sa dozvedeli, teda tu bola druhá, tretia, sme sa dozvedeli, ja som nevedel, že zač je toho loket. Takže už viem, že prečo bolo potrebné kúpiť ten, predražené cétečko, lebo bolo vodou chladené. A všimnite si, ja neviem, ale tu niekto, vy si to čítate, keď vás sem niekto s tým pošle, že vy si to čítate? Lebo ja by som toto neprečítal. Ja, keby mne to niekto dal, tak poviem, že to vypustiť, však to je taká absurdita. Viete, že aby som sa nezhovadil, hej.
Čiže tá podmienka, aby cétečko bolo chladené vodou, bola primeraná. Čo na tom, že z piatich vylúčila štyroch, zostal jeden, a keď jeden vedel, že iba on robí vodou chladené, určite to bol tiež ďalší Bill Gates, ktorý povedal, že tej nemocnici ja to dodám so zápornou maržou. Však proste, ja viem, ja poznám nemocnicu na Kramároch, ja im to ešte zadotujem. Čiže o to šlo. Čiže, áno, on to tu človek povedal, že, áno, lebo oni vodou chladené, a ešte tu ako benefitum toho bolo, že teda, že keď by nefungovala tá voda, tak by mohli z vodovodu. To tiež zaznelo. To som si nevymyslel. Normálne, že z vodovodu. A že vzduchom nie, lebo nebola vzduchotechnika. To tiež zaznelo. Čiže, ľudia, nenechajte si, nie ste na to odkázaní, aby ste museli toto akceptovať.
Tých absurdít by som tu mohol povedať, Slovan, Pentliarik, neviem čo to. Vážení, naozaj, pán Čislák, však vy ste hrali za Slovan, nie? Hrali ste za Slovan? Hrali ste za Pentu? Hrali ste za Pentu. Však to ja nehovorím, prosím vás, nehovorím, z mojich nebudete počuť, že každý, kto robil niekde v skupine, ktorá patrí pod Pentu, je obliaty kýblom hnoja. Ja to nehovorím. Ja len hovorím, že hrali ste za Slovan? Hrali ste za Pentu? Povedzte? (Reakcia ministra.) Hrali ste, výborne! Čiže pán minister zdravotníctva hral za Pentu, bol jej zamestnanec. Dobre. Mali sme tu vašu predchodkyňu pani Zvolenskú, keby tu bola, by som sa jej pýtal: Hrali ste za Pentu? Musela by povedať, áno, hrala som za Pentu. Čiže už máme dvoch Slovanistov.
Viete, ale tuná je, zrazu sa to tak uchytilo, že Pentliarik. Ale on nehral za Pentu! On nehral. Fakt, on nehral. Veď pokiaľ ja viem, ja neviem. Pán Uhliarik, vy ste boli zamestnaný v nejakej skupine, ktorá patrila pod Pentu? (Reakcia z pléna.) Viete, a to je to fascinujúce, to je tá absurdita tohoto, že tuná fanúšikovia Slovanu, kvázi, s dešpektom hovoria na kolegu, že teda, že Slovanista, hral si. Neviem, či v tom obraze dobre hovorím, že nepríde vám to trošku absurdné, že fakt tu hráme totálne absurdné divadlo. Čiže ľudia, ktorí robili pre Pentu, hovoria druhému, že ty si hral za Pentu, a pritom on za ňu nehral, hej. Ja neviem, možno bol fanúšik alebo niekto, kto... - rozumiete tomu niekto?
Prosím vás, ja viem, že je piatok pred siedmou, to sa štartuje, hej, že na pekný poriadny večer, ale ešte aj tak by sme mali mať nejakú kritičnosť v hlave, že čo si pripustíme, čo nie.
Vo výpočte absurdít chcete ešte, aby som pokračoval? (Reakcia z pléna.) Neni potrebné. O stave zdravotníctva chcete sa rozprávať? Ja vám to poviem na príklade, na tej Mikulášskej nemocnici. Fakt mi tam, dva týždne dozadu som tam bol. To neni, že som ja niekde niečo čítal. Tam som bol! mikulášska nemocnica, Liptovský Mikuláš, pred 30 rokmi som kúsok cez ulicu tam chodil na strednú, poznám ju z toho času. A keď som tam bol teraz, ležal mi tam môj, teda manžel mojej maminej sestry, tak ležal, ja mám na salaši také cárky, že keď sa mi okotia ovce, tak potom tie jahňatá, tak my ich tak prehradzujeme, to sú také mreže. Ja vám poviem, že tie cárky moje sú, tie mreže sú o čosi lepšie jak tá konštrukcia tej postele, na ktorej ležal ten môj ujo. To je stav nemocnice. A tie budovy vyzerali presne tak, jak pred 30 rokmi, horšie dokonca. Sarajevo. Mi to pripomína, som vravel, že, išli sme tam s celou rodinou, že to je hotové Sarajevo.
Jak ešte chcete, o akom stave? O Mickiewiczovej? Tam minule, keď ma policajti váľali po zemi, prosím vás, narazili mi rebrá, doteraz sa neviem prudko pohnúť, to vám za to stálo, tak ma predviedli na Mickiewiczku a ja vám poradím, že kde zarobíte. Ponúknite to Američanom - Hostel trojku alebo štvorka, alebo koľkátka? Prosím vás, na Mickiewiczovej natočíte taký horor, pán minister, vážne, teraz bez všetkej srandy. Keď by tí Amíci vedeli, že tá Mickiewiczka je skutočná nemocnica, tak oni to, tá autenticita toho priestoru, ten fíling toho, oni to fakt ocenia. Oni by podľa mňa takú päťku za to dali, nejakých 5 mil. by možno dali, že keby ste im to poskytli ako interiéry a exteriéry pre Hostel. To by šlo.
Znova hovorím z osobnej skúsenosti, nie sprostredkovaná, že niekto mi povedal, počul som, jeden hovoril a ja som to počul. Ja som to videl, tam som bol. Fakt to tak vyzerá. Prostredie vychováva, prostredie lieči. To prostredie, ktoré, to sme sa o tej absurdite bavili, to prostredie, ktoré vy chcete, to je tá absurdita už posledná, že máte Rázsochy, máte Michala, Michala chcete zbúrať a hento, no nechce sa mi to vysvetľovať znova. Viete o tom. Viete o tom, ja len žasnem, že na čo táto krajina je pripravená. Na čo je pripravená to akceptovať a povedať, že to je v poriadku.
Máte nejaký PPP projekt na výstavbu Nemocnice sv. Michala, búrate funkčnú nemocnicu, vedľa toho máte nefunkčnú. Ja viem, že tam je, tam sú iné čísla, hej. Tam sú asi iné čísla, o ktoré sa jedná.
Len ja by som upozornil ľudí, že neviem, ako na to upozorniť, že - alebo ináč to poviem. Že kde zisťujem, a to už sa blížim ku koncu, kde je tá naša bieda. Viete, v zásade, viete, kde je možno tá naša bieda? Poviem to na príklade.
My sme boli teraz v Košiciach protestovať a my sme protestovali, v utorok sme pripravovali protest a v stredu sme mali protest. A v utorok a v stredu stál ten najnovší mercedes, aký existuje, ja neviem, céčko, ja neviem, ja to nepoznám tie typy, ale najlepší, aký existuje, s diplomatickou značkou v pešej zóne. Dva dni! Policajti obchádzali, ja som sa pýtal tých ľudí, že prečo tu stojí. No že CD. A ja vám poviem, vážení, ani Obama, ani Obama. A to, že tam už stojí dva mesiace to CD. A že to údajne jeden tu z tej vinárne. Čiže to asi ani nebude ani diplomat. Ja neviem, koľko je diplomatov v Košiciach.
Proste tá naša bieda, vážení ľudia, je v tom, že nám to nevadí, že na pešej zóne už dva mesiace stojí podľa mňa auto, ktoré tam má údajne CD, a my to všetko potichu obchádzame. Mestskí policajti, štátni policajti. Nikoho nenapadne sa spýtať. Neexistuje značka na svete, ktorá by oprávňovala takýmto spôsobom zneužívať tú výsadu. Neexistuje! Aj Obama, aj Obama by tam nemohol stáť dva mesiace v kuse. Tá CD značka k tomu, možno tam je ten pes zakopaný. Tam je tá naša malosť. V tom je tá, ten, ten strach v tom, že to obchádzame, že to trpíme, že vidíme, že to kole oči, ale obchádzame. Presne v tom to je. A oni to vedia, oni to vedia a presne to zneužívajú. Vedia, že sme slabí, vedia, že sa bojíme.
A možno to skončím, možno nie. Preto hovorím, tie Košice, my sme v stredu spravili protest a budem tlmočiť odkaz, pán minister. By ste neverili, boli tam ľudia, to ma teší, a som sa ich teda pýtal, že či môžem tlmočiť, aby ste odstúpili. Povedali áno. Som sa pýtal, či môžem tlmočiť, aby odstúpil pán Senčák? Povedali, že áno. Som sa pýtal, či môžem tlmočiť, aby odstúpila pani Pažinková? Že áno. Som sa pýtal, či môže odstúpiť pán, no pomôžte mi, Raši z výboru? A ešte koho to tam máte v tej skupine? (Reakcia z pléna.) No výborne! Presne tú som otázku čakal.
A teraz, vážení, vám poviem, koľkí tam boli ľudia. A toto bude záverečný bod môjho vystúpenia. Mne to povedali. Ja netrpím úchylkou, aby som pozeral spravodajstvo, kde sa predvádzate. Mne to len hovorili, že Raši bol včera v Správach a komentároch a hovoril, že tam bolo 152 ľudí.
Vážení Košičania, pozor, dajte pozor, 152. Ja si myslím, že oni vás majú dokonca odfotených. To nie že vás majú spočítaných, oni vás majú podľa mňa aj odfotených! (Reakcie z pléna.) A vážne, ale ako bez všetkej srandy. Ja tam hovorím, že tam bolo 200 ľudí. To znamená, že ak bolo 152, čiže bolo 48 ich. Rozumiete?! Že čiže tam bolo... (Zasmiatie sa rečníka.) A tých 48 ľudí proste urobili poriadnu dokumentáciu celého toho príbehu. A presne s tým sa tam tí ľudia boria. So strachom, vážení. 152 ich bolo? No však pán Raši to povedal.
Vážení, všimnite si, nepovedal okolo, on povedal 152. (Smiech rečníka.) Ja si myslím, že je niekde založených 152 fasciklov. (Povedané so smiechom.) Viete, že tam je streda, Košice, Hlavná - a je to tam. Bol si? Nebol si? Bol si? Nebol si? Ako proste 152, presne.
Takže, pán minister, na vašu otázku. Ja si myslím, že tam bolo 200 ľudí. Ale keď vy vravíte 152, takže asi, predpokladám, 48 agentov tam bolo od vás, dobre? Ja neviem, ja som to nevidel, ktorý je agent. Predpokladám, že to máte veľmi dobre zmapované. Dobre? Ja si myslím, že 200 ľudí je dosť. Na dnešné pomery, na dnešnú mizériu, na dnešnú atmosféru strachu, vážení, 200 ľudí je dosť.
A ja vám dám ponuku. Viete, akú vám dám ponuku? Veľmi dobrú. Počúvajte dobre. Ja viem, že vám leziem na nervy, ja viem, že vám hrozne leziem na nervy, viem, že by ste ma najradšej utopili v lyžke vody. Dám vám veľmi dobrú ponuku. Chcete mať pokoj odo mňa? Povedzte Pavlovi Paškovi, nech zoberie 200 ľudí, nech prídu pred môj dom, nech sa pred nich postaví a povie, zakričme spoločne: "Vráť mandát!" Keď to urobia trikrát, bude ich 200 a povie to Pavol Paška, tak ho položím, ten mandát. (Rečník pobúchaním rukami na rečnícky pult naznačil položenie mandátu.) A máte pokoj. Máte pokoj! Je to dobrá ponuka? Budete mať pokoj. Na tri mesiace, či koľko je, budete mať odo mňa pokoj. Stačí 200. To SMER ľavou zadnou dá.
Prosím vás, je vás 83. To, keď to do týždňa, ale, pozor, nie zas ja budem čakať, kedy prídete. Do týždňa vám dám možnosť. Dobre? Máte týždeň na to, týždeň na to, vážení, aby Pavol Paška zozbieral 200 ľudí, príďte mi pred dom. Ja sa nebojím. Vyjdem na balkón a chcem sa pozrieť tým očom (pozn. red.: správne "tými očami"), ja ich chcem konečne vidieť. Chcem konečne vidieť tých ľudí, ktorí sú tí vaši ľudia, ktorí pôjdu za Pavlom Paškom! Ja chcem vidieť ľudí, ktorí budú nasledovať Pavla Pašku a budú kričať pred Hlinovým domom: "Odstúp!" Ja ich chcem vidieť. Ja sa postavím na ten balkón, počkám si a čestné slovo hovorím, keď trikrát zakričia: "Vráť mandát!" vzdám sa mandátu. Dobre? Dobrá ponuka?
Keď nie, vrátim sa do Košíc, vrátim sa do Košíc, ja neviem, kde vy to tam všade bývate, dobre, a ešte, vážení, sme neskončili. Ešte sme neskončili, lebo ja to pre tých Košičanov urobím a pre ľudí z Košíc, lebo tí ľudia to reálne povedali. Tí ľudia povedali, že chcú, aby ste odstúpili. Vy nepočúvate, nepočúvate, ignorujete, stále si myslíte, že ste na koni. Raz tá doba príde, že sa to zlomí.
To je podľa mňa veľmi férová ponuka, veľmi férová ponuka. Ak aspoň trošku férovosti v sebe máte, tak očakávam, že férovo zareagujete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.10.2015 o 18:56 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:13

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Hlina, vy ste tu hovorili o tých podpisoch. No, jednoducho existuje zmluva medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, pobočkou bratislavskou, kde je podpísaná Melánia Baroková a na druhej strane je podpísaný Mario Mikloši a jeho manželka Dagmar. Dostali mimoriadny sociálny balíček.
No a keď ukazovali pánovi ministrovi novinári tú zmluvu, on povedal, že on tam žiadny podpis nevidí. No ale potom asi si to zistil a ten podpis tam je. A viete, ako to obhajoval? Že, no čo keď je tam podpis, to je len administratívna chyba. Administratívna chyba. (Povedané so smiechom a zasmiatie sa v sále.) A ja neviem, kto vám to, pán minister, toto zožerie? Teda, pán Hlina, myslíte si, že toto niekto zožerie pánovi ministrovi, že pán štátny tajomník sa podpisuje kade-tade? Kade chodí, tam sa podpisuje?! (Reakcia z pléna.) Administratívne sa podpisuje. (Reakcia z pléna.) Prosím? Ukážem vám to. Ukážem vám všetky tie tri dodatky. Veď si to zistite.
Jednoducho, ja verím, že pán minister požiada svojich poslancov vo výbore, aby to pustili, aby sme si to vyžiadali aj s tým podpisom. Ja neviem, možnože ste to už vyzmizíkovali. Ale jednoducho tam je uvádzaný aj pán Mario Mikloši. Na troch dodatkoch. Na troch dodatkoch je tam podpísaný. A vy ste povedali, že je to administratívna chyba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:13 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:15

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. No, smutná správa z mikulášskej nemocnice, kde som ako medik trávil dva roky na internej praxi na vynikajúcom internom oddelení, vtedy ho viedol primár Mensatoris, a nás do tajov internej zasväcovala pani Dr. Hrivnáková. Tá ešte, myslím, dokonca žije, dá jej Pán Boh dobré zdravie. Tá posteľ nás tam zrejme stretla už vtedy, keď som tam chodil ako 22-ročný. Trošku som za tých 40 rokov ostarel, aj tá posteľ. No a, samozrejme, možno tam nemali umeleckých zváračov.
Zaujímala by ma taká jedna vec. Možno sú tu medzi kolegami takí, čo do toho vidia. Je zvláštne, že keď dostávaš ponuku na kvalitný prístroj diagnostický, tak štyri sú nastavené na jeden typ chladenia a jeden na druhý. Ja sa priznám, že nie som expert v chladení, a tak by ma zaujímalo, že či to nie je príznak toho, že trend asi smeruje k vzduchom chladeným.
A potom sa pýtam, že nakoniec mohli by sme tam aj mlynský náhon dať aj s kolesom na vodu a vrátiť sa pekne do histórie, ale ak je trend opačný, a to sa pýtam, či by nebolo prípadne záhodno v porovnaní s nákladmi na drahý prístroj raz a navždy pre budúcnosť vybudovať vzduchotechniku. Pretože nemyslím si, že vzduchotechnika v tej miestnosti môže byť tak veľká finančná položka, ako je drahý diagnostický prístroj, ktorý možno bude časom nasledovaný ešte lepším a novším, ktorý bude zrejme, ak je to trend, žiadať tento druh chladenia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:15 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:17

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca, za slovo. Pán poslanec Hlina, no, povedali ste nám tu niečo, čo ste sa pýtal v Košiciach ľudí, aby ste nám tu niečo tlmočil a tak. No ja vám odprezentujem niečo, čo mi bolo doručené, a nielen mne, viacerým poslancov, a bolo to adresované pánovi predsedovi parlamentu pánovi Pellegrinimu.
Je to výzva od občanov Slovenskej republiky, občanov Hornej Oravy a občanov zmiešaného územia na južnom Slovensku a pána Dr. Almášiho. Je to výzva na umiestnenie pacienta. Ktorí vyzývajú pána predsedu parlamentu, aby umiestnil pacienta poslanca NR SR Alojza Hlinu do liečebného ústavu na výkon liečby. A odôvodnenie: "Poslanec NR SR Alojz Hlina od získania mandátu..." (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, toto neviem, či je asi vhodné.

Martvoň, Anton, poslanec NR SR
Citujem výzvu občanov.
"... sa správa v príkrom rozpore s dobrými mravmi poslanca NR SR. Jeho urážlivé, nedôstojné, nepravdivé, dehonestujúce spolunažívanie spoluobčanov pravidelne na všetkých zasadaniach NR SR je nedôstojné pre rokovania NR SR..." (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, toto naozaj asi nie je vhodné.

Martvoň, Anton, poslanec NR SR
"Poslanec Hlina neovláda svoje konanie. Občania Slovenskej republiky považujeme za hlboké poníženie mať takéhoto poslanca..." (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:17 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:18

Július Brocka
Skontrolovaný text
Nebudem potrebovať ani dve minúty. Ja by som len povedal vetu, ktorá ma po vystúpení Alojza Hlinu napadla. Áno, kritériá na verejného funkcionára vo vysokej funkcii, aj v zdravotníctve, na to nestačí byť len odborníkom. To nestačí byť len, že je náš, to znamená zo SMER-u. Jednoducho to musí byť čestný a charakterný človek, ktorý vie, že kradnúť sa nemá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:18 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:18

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja neviem, či mám niečo povedať, lebo ešte dostanem po hube, a zajtra ideme na pohreb do Nitry. Takže začína tu byť atmosféra zvláštna, no.
Ja som dneska manželku zobral z nemocnici na Mickiewiczovej, zaniesol ju domov. Bola tam pár dní v starej barabizni, ale ľudia veľmi milí, seriózni, kvalifikovaní, obetaví. Čiže aj v starých barabizniach môžu byť dobrí lekári a dobré sestričky.
Ja myslím, že aj hlavný problém Slovenska je, a už dlhé, dlhé roky, proste to, že nevieme vybrať ľudí čestných, overených, nie na seba hrabajúcich, ale mysliacich aj na druhých. Proste nemajú prosociálne cítenie, čo im mama doma nedala, a preto to už nikdy nezískajú. Vždy budú takto rozmýšľať. Proste korupcia, ulievanie peňazí pre seba a toto, bohužiaľ, sa opakuje stále.
A ja, moje potešenie je to, alebo teda som presvedčený, že každá ukradnutá koruna sa raz vráti na toho človeka, čo ju ukradol alebo neoprávnene získal. Padne mu na hlavu a naozaj ho pricapí v mnohom. Niekedy to trvá veľmi dlho, ale to nastane.
Ja viem, že v Etiópii, možno som ten príklad tu už povedal, základom sú umelé hnojivá. Rozdeľovali ich Jezuiti. A prišli tam komunisti, Jezuitov vyhnali a nechali to robiť seba, teda svojich ľudí. Za pár rokov absolútna korupcia, hnojiva nebolo, ľudia sa obohacovali a tak ďalej. Čiže komunisti po desiatich rokoch pochopili, že znova tam musia zavolať tých Jezuitov, ktorí to odvtedy aspoň v tých rokoch, keď som to počul, znova ďalej spravodlivo si rôzne rozdeľovali, pretože vedeli, že niekto ich vidí aj vtedy, keď sú sami.
No, čiže to je náš problém. Ľudia takí, ktorí na tie miesta dorástli. A, bohužiaľ, je to hrozné, ale... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:18 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:21

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Aj rozmýšľam, že či mám reagovať. Rozmýšľam, že koľko malosti musí mať človek v sebe, keď číta anonym. Viete, že teda, že bol doručený, a teda ako keby to, že bol doručený, akože kvalifikovalo to. Mne bol tiež doručený ten list, ktorý to podpísal nejaký Ivan Almáši, ktorý neexistuje, hej. A hovorí, že občania Slovenskej republiky, podpis Dr. Ivan Almáši.
A proste, keby som ja mal čítať niečo, čo mi bolo doručené, hej. Viete, že predstavme si tú absurdnú situáciu, že budeme sem čítať to, čo bolo doručené. No potom, vážení, potom aby sme sem nemuseli fekály zavolať! Dobre?
Že naozaj, že som čakal, že či to vôbec niekoho napadne. Nesklamal som sa, hej. Že podľa mňa prekračujeme rubikony. Dávajme pozor, že odkiaľ pokiaľ, dobre? Že odkiaľ pokiaľ. Rád by som upozornil na to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:21 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:22

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Pani predsedajúca, chcem vás upozorniť, že ste porušili rokovací poriadok, vypli ste ma. Pred tým môj predrečník kolega Hlina tlmočil názory ľudí, ktorých nikto nevidel. Ja som taktiež v reakcii na neho tlmočil výzvu, ktorá sa týkala jeho, ktorá tu bola riadne doručená, a vypli ste ma.
Čiže chcem poprosiť o rovnaký prístup, aby ste vy neporušovali, teda vás chcem požiadať, rokovací poriadok... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.10.2015 o 19:22 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:23

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nebudem dlho, ale budem krátko aj kvôli kolegom, ktorí možnože majú dlhšiu cestu domov a na cintoríny. Ale do päť minút to, možno šesť minút, zvládnem.
Jedna poznámka taká predbežná je tá, že ma vždy fascinuje na kolegoch zo SMER-u, ako sú hákliví na niekedy možno osobnú tvrdšiu kritiku, tvrdšie slová. Hneď sú tuná prejavy, to sa nehovorí, nerozpráva proste, a hneď sú tuná apely, aby sme boli slušní. Keď ktokoľvek z nich alebo z ich vládnych kolegov rozpráva akékoľvek bludy, útoky, komolenie mien, tak proste tlieskame sa, proste ešte si do kolien búchame, aké to je strašne vtipné.
V princípe ako politika je: tvrdé dávaš, tvrdé berieš. V poriadku. Len potom mi príde zvláštne, keď tvrdé dávate, a je to vaše právo, ja nie som vôbec úzkostlivý, je to vaše právo, tak potom mi príde smiešne a až škôlkarské, keď opozícia alebo niekto urobí to isté, alebo dokonca len polovicu z toho, čo robíte vy, z tých nadávok a osobných útokov, kričíte: "Ale to sa už nerobí, poďte nás rýchlo si zastať, pani učiteľka, lebo ma bije spolužiak." To mi príde naozaj na úrovni materskej škôlky.
Čiže tvrdé dávam, tvrdé prijímam. Nie je problém, ale vy sa naozaj správate niekedy ako v materskej škôlke. Tak trošku ako "vyrastite" už.
A teraz k tomu, čo je predmetom odvolávania. Vôbec nie som nadšený tým, že si tu jednotlivé skupiny možno rozprávajú, kde má väčší vplyv Penta, kde majú väčší vplyv Paškovci, kde má väčší vplyv Pro Partners. Je to absurdne, sa priznám, že, a potom už budem hovoriť k pánovi ministrovi Čislákovi, že som aj uvažoval, že či tie kauzy alebo zverejnenie káuz spojených, a pravdivých káuz a škandalóznych káuz, spojených so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou nesúvisí s dátumom 30. september. Lebo 30. september je dátum, kedy sa môžu poistenci prehlasovať do iných poisťovní. A je tu trend podľa mňa za danej situácie správny, že sa prehlasujú poistenci do Všeobecnej zdravotnej poisťovne, najmä z Dôvery po tých všetkých škandáloch atď. Že či to načasovanie je úplne náhodné, lebo tie kauzy sú reálne. Tie kauzy sú reálne a sú odsúdeniahodné vo Všeobecnej zdravotnej. A či to nie je zámer ten čas smerovať tak, aby sa demotivovali poistenci napríklad z poisťovne Dôvera prehlásiť do Všeobecnej zdravotnej. O tej poisťovni Dôvera už som tu viackrát hovoril a k tomu sa nikto z vás nechce vyjadriť, ani z poslancov, ani, som vyzýval pána poslanca Rašiho, opakovane. Povedal, že on sa k tomu vyjadrí. Zatiaľ sa k tomu nevyjadril, že je strašne pekné a zaujímavé počúvať, a je to aj zaujímavý názor, že by mali mať zdravotné poisťovne zakázaný zisk. To je veľmi dobré a môžeme o tom diskutovať a či to má byť ústavným zákonom alebo či to je systémové, nie je. To je vecná diskusia.
Ale ak budete robiť také kroky, že na jednej strane zakážete zisk a na strane druhej vašimi zmenami a cez vašich ministrov umožníte vytiahnuť súkromným poisťovniam 15-ročný zisk, tak to je Potemkinova dedina, sa nehnevajte. Dôvera môže mať absolútne v trúbke váš zákaz zisku, keď im umožníte, a bolo to cez návrh pána poslanca Valockého, pozmeňovací v parlamente, rýchlo, rýchlo, aby cez účtovné špekulácie si Dôvera vytiahla z verejného zdravotného poistenia 400 mil. O čom potom je hromženie a búchanie po stole o zákaze zisku zdravotných poisťovní?! To si robíte srandu?
Ešte raz, čo sa udialo. Udialo sa to za vašej prvej vlády a malo to svoje nejaké náväznosti, že sa prijal návrh v parlamente, že formálne sa poistný kmeň prevádza bezplatne, a teda keď sa zlučovala Dôvera s Apollom, tak sa formálne predával, teda bezplatne ten poistný kmeň. No ale samozrejme, že účtovníci prišli k záveru, že, no ale on reálnu hodnotu nejakú má. On sa síce musí previesť akože bezplatne, ale reálnu hodnotu má. Tá reálna hodnota, to je tých 350 alebo 400 mil. To si my preceníme. Z toho vznikne negatívny goodwill, badwill a my to potom vyplatíme našim akcionárom pánovi Širokému a Pente pol na pol cez Cyprus, samozrejme, aby to bolo ešte, ešte najbezpečnejšie, a ministerstvo financií odklepne, že je to dokonca ešte aj bez zdanenia, napriek tomu, že my sme dávali podnet, aby to zdanené nakoniec bolo. Čistý zisk. Bez zdanenia 300 - 400 mil. eur. Ako to býva dobrým zvykom, pol na pol.
A fascinuje ma, že rozprávate všeličo možné. A by ma aspoň zaujímalo, keby niekto z vás nadobudol takú elementárnu odvahu povedať, že k tomu aspoň nejaký názor, lebo ani jedno slovo na minulej schôdzi, ani jedno slovo na tejto schôdzi. K tomu sa nedá čo povedať a v princípe mne je zle z toho, že za jednej vlády môže mať väčší vplyv Penta, za druhej Paškovci, ja neviem. Obidvaja majú pomerne veľký vplyv. Ale raz to je 6 : 4, potom to je 4 : 6 a tak ide naše zdravotníctvo a minister aj pán predseda výboru zdravotníctva hovorí, že v princípe v zdravotníctve je všetko v poriadku.
Funguje zdravotníctvo, áno, je pravdou, že sú na Slovensku dobrí lekári, mnohí, a dobré zdravotné sestry. Samozrejme, sú aj zlí lekári na Slovensku, ktorí možnože inde nie sú, lebo by ich tam už nepustili, ale na Slovensku, pretože majú kontakty a neviem čo, tak tam sú. A preto na Slovensku je ten problém, že keď niekto ide na operáciu, tak potrebuje najskôr zistiť, že ku komu ide, aby išiel k tomu dobrému chirurgovi a nie k tomu fušerovi. Čo vonku vo vyspelých krajinách nikto nerieši, ku komu ide na operáciu, lebo tam je nejaký benchmark. Tam nemôže byť chirurg len preto, že je kamoš s tým a s hentým a syn toho alebo onoho. To je problém, ale nehovorím, že tohto ministra. Len ale dlhodobejší problém.
Tento minister nie je problém, pretože tento minister je skôr len figúrkou. Nemyslím to osobne. Proste, že košická skupina má zdravotníctvo. Tak jeden minister odíde, druhý príde, proste vytiahneme z klobúka. To nerieši nič v zásade a to všetci vieme a všetci to poznáme. A to je najväčšia tragédia. A podľa mňa, pokiaľ sa táto situácia nezmení, nezmení sa ani zdravotníctvo.
Ak tu hovoril pán poslanec Baláž o tom, že my máme inú štartovaciu pozíciu, máme populáciu, ktorá je možnože viac náchylná na choroby alebo nie je tak zdravá, alebo zlé stravovacie návyky, málo pohybu. Všetko pekné a zaujímavé. Ale naozaj sa pozrite, keď porovnávate, koľko dáva Česká republika, kde nie je situácia ideálna, a Slovenská republika v absolútnych hodnotách na zdravotníctvo na obyvateľa, zistíte, že pomaly je to veľmi podobné číslo. Ale ak sa pozrieme, ako funguje české a slovenské zdravotníctvo, je to rozdiel minimálne o triedu. Minimálne o triedu!
A podľa mňa nastane zmena vtedy, keď sa aj zdravotníctvo v maximálnej miere odpolitizuje. Preto sa pýtam na mnohých schôdzach, v ktorých krajinách na svete poslanci vládnej strany sú riaditeľmi nemocníc? A pán poslanec Baláž povedal, že nevedel to zistiť. Však je Google, neni problém to zistiť asi. Problém je, že také krajiny proste na západ od nás neexistujú. A je to aj nonsens, prečo by funkcia riaditeľa nemocnice mala byť politická funkcia? Čo to súvisí s tým, či vládne SMER, alebo pravica? To ako súvisí?! Čo to je za nonsens, za nezmysel?
A druhá vec je potom prípady skorumpovaných tendrov v zdravotníctve trestne stíhať. Čo sa nedeje. To bolo tiež spomenuté. Kauza urgentného príjmu v Košiciach za tuším 23 mil. eur, ktorú sme začali stíhať za našej vlády. To nebolo, že neboli dôkazy. Boli odposluchy. Boli odposluchy, ktoré preukazovali, že tender bol dohodnutý a zmanipulovaný. Samozrejme, potom obvinení povedali, že, no ale to sme si len tak v princípe robili srandu v tých odposluchoch, to bolo celé inak. A prokurátor im uveril! A ktorý to bol prokurátor? Dušan Kováčik. Blahoželám! Blahoželám.
A aké je z tohto marazmu východisko? Už budem končiť tým pádom, lebo už som dlhšie hovoril, ako som sľúbil. Východisko nie je v prijímaní siahodlhých, veľkých zákonných zmien a reforiem. Východisko je v tom, aby, ak niekto poruší zákon, išiel sedieť. Na to netreba meniť zákony, stačí vymeniť, si myslím, na Slovensku štyroch ľudí a začnú sa diať divy: špeciálneho prokurátor, generálneho prokurátora, prezidenta Policajného zboru a šéfa NAKY. Ak by v týchto pozíciách boli ľudia, ktorí sú slobodní, nie sú nikomu zaviazaní, sú odvážni, vtedy by sa na Slovensku začali diať veci, ako sa dejú v Česku, ale aj v tom zaznávanom Rumunsku, si predstavte, v poslednom roku. Ako je to možné? Žiadne iné magické riešenie nepomôže, len mať v kľúčových pozíciách tohto štátu nezaviazaných, slobodných a odvážnych ľudí. A ja verím, že raz taká doba príde.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.10.2015 o 19:23 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Už dávno som čítal knihu, vždycky neviem, či dobre vyslovím Lee Iacocca, a to bol guru akvizícií, proste ... (pozn. red.: nejasne vyslovené) GGM, a on bol aj kráľom akvizície. A keď išli kupovať, tak vyhodnocovali tri ukazovatele: produkt, majetok a firemnú kultúru. A ja som si vtedy tých 15, ak nie 20 rokov dozadu povedal: A čo tam po firemnej kultúre. Produkt, majetok je podľa mňa vec, ktorú treba analyzovať. A on dokonca povedal, že v prípade, že tá akvirovaná firma nemala kompatibilnú firemnú kultúru, tak aj keby mala majetok, aj produkt, nechcú. Ne-chce-li.
A ja som došiel teda, v čom je čaro toho celého. Viete, čisto teoreticky. Keby niekto chcel kúpiť slovenské zdravotníctvo, tak vám garantujem, že Lea Iacocca by to určite nebol. Lebo firemnou kultúrou v slovenskom zdravotníctve nie je záujem pacienta. Veď vy na stránke ministerstva zdravotníctva ani nemáte pacient. Tam, myslím, že slovo pacient sa ani nenachádza. Viete, to je, nie je zmyslom slovenského zdravotníctva pomôcť pacientovi. Zmyslom je to urobiť tak, aby to bolo v súlade so zákonom. (Zasmiatie sa rečníka.) Ale v tom vyjadrení pre nás by bolo, že nech to ide už či to cez Belize, či cez kade, či cez tetu Anku, to je jedno, ale nech to príde domov, ku nám.
A skončím, a to ma zaujíma a ja som zvedavý, premiér Robert Fico, tak vládnete vy alebo Košičania? Premiér Robert Fico povedal, že keď sme zistili nedostatky, vyvodili sme opatrenia. To znamená Forai, teda Anka, tak to bolo povedané, ja som to počul, ja som tu bol. Dve hodiny po ňom príde pán Raši a povie, že všetko bolo v poriadku. Tak čo teraz si máme my, teda my, čo tomu nerozumieme, čo si máme o tom myslieť? Kto vládne v tejto krajine? Premiér Fico, vládnete vy alebo vládne tu Pavol Paška?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 19:33 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video