58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 10:44 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:44

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Neviem, či si to pamätáte, kolegovia, ja som na to upozornil na začiatku tohto volebného obdobia, keď si táto vláda schválila ten univerzálny splnomocňovák na zastupovanie v parlamente. Ja som už vtedy povedal, že si tu z toho budú robiť holubník. A presne to sa deje. Presne to sa deje. To nikdy predtým, čo si pamätám, čo sledujem parlament, nebolo, že by len tak mirnix-dirnix mohol hocijaký minister zastupovať hocijakého iného. To bolo spravené až tým tzv. univerzálnym splnomocňováčikom, ktorý sa schválil, myslím, na prvom zasadaní druhej Ficovej vlády. A dôvod je úplne jednoduchý, a to je presne to, čo Pavol Paška spravil z tohto parlamentu a súčasné vedenie v tom pokračuje. Z parlamentu je handra, slúžka vlády. V parlamentnej demokracii, na ktorú sa hráme, má celá vláda parlament úplne na háku.
A takto to vyzerá, že sa postrašia ľudia, majú sa akože prijímať zákony, ktoré ich majú ochrániť, a vedenie parlamentu, predseda parlamentu nemá toľko odvahy, aby povedal príslušnému ministrovi, alebo premiérovi, keď je to tak dôležité, aby sem, sakra, došiel a obhájil to. Namiesto toho tu bude sedieť pán Jahnátek a teraz pán minister zdravotníctva, pri všetkej úcte k nemu, akým spôsobom máme vecne diskutovať k týmto akože protiteroristickým opatreniam, keď tu nie je kompetentný člen vlády?
A je to dôsledkom jediného, z tohto parlamentu sa v rukách SMER-u stala handra v rukách vlády. Toto už nie je parlamentná demokracia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 10:44 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:46

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ti, Martin Poliačik, za reakciu. No ja, ako to celé nazvať? No veľmi jednoducho - zbabelosť. Obyčajná zbabelosť. Oni proste potrebujú, aby ten zákon prešiel čo najrýchlejšie bez toho, aby sa k tomu vôbec museli nejakým spôsobom vyjadrovať. No a čo už sa len k tomu môže vyjadriť minister pôdohospodárstva? Čo už sa len k tomu môže vyjadriť minister zdravotníctva? Veď ani možno nemajú šajnu, čo v tých zákonoch vlastne je. Takže je to skutočne obyčajná hnusná zbabelosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2015 o 10:46 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:47

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, ja už, ale nie, ináč to skúsim. Keby to jeden chcel vymyslieť, tak to tak nevymyslí, lebo keby chcel niekto urobiť, že ako to môže byť absurdné, hej, pri predstavovaní protiteroristických zákonov, že ako dať signál, že je to absurdné, tak pošlete namiesto predkladateľa ministra poľnohospodárstva. Hej? Ako naozaj, že keď chcete, hej, že... (Zasmiatie sa rečníka.) Nie, podľa mňa ani kultúra by nebola tak v sekcii, ako keď tu pošlete pána Jahnátka, ako ministerstvo poľnohospodárstva, fakt, hej. Lebo ešte niekto povie, že nejaký kultúrno-etický rozmer v tom terorizme by sa mohol nájsť. Zdravotníctvo je vecne príslušnejšie, lebo keď teda bude, tak budú liečiť. Ale poľnohospodárstvo, naozaj, že keď chcete fakt dať najabsurdnejšieho ministra ako z pohľadu rezortu, tak pošlite ministra poľnohospodárstva. Čiže to im vyšlo.
Ja mám rád ináč, že sa hovorí, že reč signálov, hej, že vyšlete nejaký signál a je ten... (Reakcie z pléna.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás, nediskutujte. Nech sa páči, pán poslanec. (Reakcie z pléna.) Pokračujte, pán poslanec, nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Dobre. No, keby to prípadne teda niekoho zaujímalo, hej, tak naozaj, že teda obhajovať protiteroristické balíky tu bol pán minister poľnohospodárstva. Naozaj, ako nič v zlom, to je z tých absurdných možností tá najabsurdnejšia.
Veľa už nového nepoviete, ja len v skratke zrekapitulujem to, čo som už hovoril. Podarilo sa im vytvoriť hystériu v tejto krajine, tu už je človek k človeku vlkom. Hej, vy ste toho, naozaj sa vám to podarilo, tu už sa bojíme otvoriť chladničku. Buď z nej vybehne jeden Robo, alebo druhý Robo, alebo nejaký utečenec, alebo terorista. A v tejto hystérii, v tejto atmosfére hystérie proste sa dobre robí. Tak ako sa v bahne dobre darí hávedi, tak v atmosfére hystérie sa proste dobre prijímajú veci, ktoré niekto potrebuje.
Pre ľudí, ktorí majú určitú mieru kritičnosti, kvôli plasticite a tomu, aby si to vedeli uvedomiť. Nikto mi nepovedal, pán Jahnátek to určite nevedel, možno pán Čislák to vie, ktorý parlament ešte prijíma protiteroristickú legislatívu v týchto dňoch, ktoré parlamenty v Európe horúčkovito zasadajú v týchto dňoch. Ak nezasadajú, čo teda nezasadajú, to znamená, že teraz čo? Že už majú tú legislatívu a my sme ju doteraz nemali? Ak sme my doteraz tú legislatívu nemali, nie je to nezodpovedné? Obzvlášť, keď sa dozvieme, že sem niekto doniesol sfetovaného islamistu?
Viete, to sú naozaj veci, ktoré by prípadne niekoho mohli zaujať, ale v tej presile, ktorej čelíme, ja viem, že toto je hlas v púšti, ale pre pokoj duše to človek aspoň povie.
Chýba nám, toto tiež bolo možno spomenuté, a mne, obzvlášť mne, keby som mal dať nejakú doložku ku zákonom, tak takú komparatívnu doložku, to znamená, ako sa s tým vysporiadal civilizovaný svet. Mne sa naozaj páči, vedieť, ako sa s tým vysporiadal civilizovaný svet. To mi chýba. A keď ideme niečo lámať na kolene a ideme zasahovať do, naozaj do trinástych komnát alebo do vecí, ktoré si niekto, za ne kto bojoval aj si ich váži, mali by sme byť mimoriadne rozvážni. To znamená, mala by tá diskusia byť rozvážna. Mala by byť primeraná aj časovo, ale aj mentálne, hej, že kto o tom diskutuje.
Ja som tu namietal tú sedemnástku v zákone o SIS, ale teraz, keď si človek zbežne pozrie aj zákon o pobyte cudzincov, na tie ustanovenia v zásade, že na hraniciach s Ukrajinou, ak tomu dobre rozumiem, môžte zastaviť niekoho a nepustiť ho v prípade, že budete mať podozrenie, že by mohol ísť niekde bojovať. Viete, prísne vzaté, a ešte to cizelujete, že aj jeho rodinného príslušníka alebo to dieťa, čiže predpokladáme, že teoreticky podľa tohto návrhu môžte zastaviť nejakého muža so ženou a s troma dvojročnými deťmi alebo jedno trojročné, že idú bojovať.
No, ja znova nehovorím, že neexistujú ustanovenia v modernej Európe, ktoré tieto veci cizelujú, ale, prosím vás, vy to neviete, predpokladám. Pán Jahnátek to, predpokladám, tiež nevedel. Ja potrebujem vedieť pre pokoj duše, že ako sa s tým vysporiadali iné krajiny. Pokiaľ dáte len prudko do zákona, že vás môže policajt otočiť na hranici a nepustiť vás a poviem vám, je predpoklad, že budete bojovať, tak mne to príde trošku vágne. Hej, že je odôvodnený predpoklad. No a u koho je odôvodnený predpoklad, že bude bojovať?
No tak pána Číža asi neotočia, hej, lebo však u neho predpoklad nie je, že bude bojovať. Ale koho? Roberta Fica? Ja by som teda, keby som bol policajt, otočil, však je vyšportovaný, má silné vyjadrenia, asi by som teda dôvodne mohol predpokladať. Že, viete, to sú také formulácie, ktoré sú podľa mňa mimoriadne nebezpečné. Ale to tu nikoho netrápi. Naozaj, tu nikoho nič netrápi. Tu už trápia to, že či Tesco je dokedy a či majú akcie, alebo nemajú v tom Tescu akcie. A pritom lámané na kolene veci, ktoré sú zásadného významu.
A, prosím vás pekne, to, čo urobil SMER s nami, mňa to mrzí, SMER si z nás opozície urobil pucvolu. Neviem, ktorí viete, čo je pucvola. My, čo sme chodili opravovať traktory, vieme, čo je pucvola. To je to, čo sa utiera starý olej tým, hej. A to sa tak používalo, že to je, že urobil si z teba pucvolu, ako utrel si s tebou topánky, hej, keď už utrel si olej, až potom s čistou si utrel topánky, keď šiel z garáže.
A SMER si urobil z nás pucvolu. Hodil nám to a čakal, ktorý priskočí, ktorý k tomu žvancu priskočí. A preto ma, ak dovolíte, jedna vec mrzí, lebo SMER šiel klasickou, osvedčenou taktikou. Vypýtam veľa, ale viem, že polka mi stačí. Hej, Čiže ja neviem potom, ak budeme robiť takto zákony, to už začal s tým minister Kaliňák, že on dal zákon, že na skúšku, že aká bude reakcia, a potom ho stiahol alebo zmenil.
SMER predložil návrh novely ústavy. Viete, keď niekto predkladá návrh novely ústavy, však to by mal byť trikrát prežutý návrh ústavy. To nemôžte návrh ústavy predkladať do parlamentu len tak, akože len tak ho predložím, hej. Čiže oni predložili návrh ústavy v dvoch bodoch, kde jedného oželeli, jeden bod. Ale však, ak ho predkladám, tak ja musím predkladať návrh zákona ústavy s plným vedomím. Nemôžem tam napísať, ja neviem, že nech zvony nebijú, a potom keď budú kádeháci protestovať, tak vypustím, že zvony môžu teda biť. Veď tak sa nemôže predkladať návrh novely ústavy.
Čiže SMER použil taktiku, funkčnú taktiku, vypýtam veľa v polke a kto sa mu na ňu chytí, mňa mrzí, že sa mu na ňu chytili niektorí naši kolegovia zo strany MOST - HÍD. Vyzerá to tak, prepáčte, vážení kolegovia. Ako špeciálne, špeciálne, teda v tejto krajine už naozaj nikto nič negarantuje.
Prosím vás, liberáli v konzervatívnom klube, slovník horší jak v Drážďanoch. Tu naozaj nikto nič už negarantuje. A my tu máme jednu stranu, ktorá sa formátuje ako občianska strana, a ja si dovolím tvrdiť, že dnešným hlasovaním bude slovenská verejnosť vedieť, slovenská aj národnostná menšina bude vedieť, že či sa tu formátuje nejaká občianska strana, alebo je to etnická strana, ktorá je ochotná pre svoje potreby byť veľmi pragmatická. Ako, prepáčte, ja budem naozaj formulovať opatrne, však jeden človek nikdy nevie.
Ale obzvlášť, obzvlášť nemôže byť komfortná s týmto riešením strana, ktorá sa formátuje ako občianska strana. Veď keby tu bola strana, tí SNS-áci, veď SNS-áci, to je všecko polo-, to boli bývalí vojaci, tak oni mali ordnung, hej, tak mali ordnung vo všetkom, tak tam by sa človek nečudoval, že majú tú senzitivitu na občianske práva nízku, že im to nevadí.
Ale ak sa formátujete ako občianska strana, tak musíte mať senzitivitu nie na tej strednej úrovni, musíte ju mať vyšpičkovanú. To znamená, najviac senzitívni by mali byť tí, čo sa formátujú ako občianska strana. A preto bude znova tým paradoxom tej, paradox a výrazom obrovskej absurdity to, že kde vlastne žijeme, že zmení sa ústava v tak dôležitých bodoch a za procesného nastavenia takého, že nám tu predkladajú to minister poľnohospodárstva za pomoci strany, ktorá je občianskou stranou podľa externej komunikácie. To ma, vážení kolegovia, mrzí.
Prepáčte, že som si dovolil niečo také povedať. Viete, zo mňa si pucvolu nikto robiť nebude. Ja viem, že niekto s tým nemá nejaký problém, to je úplne v poriadku, to možno sa len tomu treba niekedy začudovať. Ale ten signál by mal byť, tá konzistentnosť by mala byť, že niečo tým ľuďom garantujte. Keď poviete, že chcete byť občianskou stranou, tak buďte občianskou stranou! Keď poviete, že chcete byť liberálnou stranou, tak buďte liberálnou stranou! Keď chcete byť niekým, tak ním buďte! To je podľa mňa veľmi dôležité. Lebo potom nastáva tá situácia, že naši ľudia už neveria nikomu a ničomu a v zásade v tomto majú, majú pravdu.
A, vážení, a skončím s tým, že ja som v nedeľu, ja tie relácie vzhľadom na spôsob, ako sa vyberajú diskutujúci, nepozerám. Bol som však upozornený na nedeľnú reláciu o 5 minút 12, že tam zazneli veci zásadného významu, v úvodzovkách, tak som si ju z archívu pozrel. A môžem vám povedať, vážení, že v nedeľu večer diskutoval v relácii za 5 minút 12 nebezpečný človek. V nedeľu večer, teda poobede, ja som to večer pozeral, pardon, hej, ale v nedeľu poobede pri slepačej polievke ľudia pozerali a naozaj z tých vyjadrení, keby si niekto urobil rozklad, to sú také analýzy, také skríningy sa to porovnáva a neviem čo, tak vám poviem, že z toho vyjde, že v nedeľu poobede v Slovenskej televízii v priamom prenose rozprával jeden veľmi nebezpečný človek, ktorý nemal stopku, ktorý vedel a ktorý vie, že kvôli volebnému úspech a kvôli volebným percentám nebude rátať obete, tie obete sa porátajú potom. Išiel naozaj nieže na hranu, že sa hovorí, že plával po hrane, išiel ďaleko, hlboko pod hranu. Naozaj. To je môj dojem z toho celého.
A to, čo tam odznelo, ja viem, že naša miera kritičnosti je niekde ďaleko, ale ja som to povedal, možno jedno z mojich posledných vyjadrení v tomto parlamente, v nedeľu poobede na Slovenskej televízii rozprával nebezpečný človek, a nebol to Béla Bugár, ktorý bol jeho protidiskutujúci. V tom danom prípade, pán Béla Bugár, vy ste boli ten slabší článok toho, a prepáčte, obranu tých princípov, obranu toho, že čo opozícia je a má byť, by som si predstavoval ďaleko lepšie. Ďaleko lepšie. Prepáčte, v nedeľu rozprával nebezpečný človek... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prepáčte, že prerušujem, je 11.00 hodín. Takže predpokladám, že ešte...

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Minútu.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Minútu?

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Alebo možno len 30 sekúnd.
To som chcel povedať. Ale už či to padlo, alebo nepadlo na úrodnú pôdu, ja už neviem. Každopádne svoju povinnosť som si splnil, že som to avizoval.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2015 o 10:47 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:03

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, dávam procedurálny návrh, aby sme hlasovanie o zmene ústavy odložili až do momentu, kým tu nebude zástupca vlády.
Je absurdné, aby sme išli meniť ústavu na popud vlády v zrýchlenom legislatívnom konaní, a nikto z vlády si nedal ten čas to sem prísť aspoň obhájiť alebo aspoň byť pri tom, keď sa hlasuje.
Čo už sa robí v tomto štáte z parlamentu v parlamentnej demokracii, ak v skrátenom legislatívnom konaní na popud vlády, keď sa strašia občania, že tu rýchlo, rýchlo treba zmeniť ústavu, si nikto nedá ten čas z vlády sa sem prísť aspoň pozrieť? To čo už sme spravili z tohto parlamentu?! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 11:03 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, upozorňujem na to, že tu bol návrh procedurálny, aby sme prerušili rokovanie, neboli sme uznášaniaschopní, kým tu bude kompetentný člen vlády. Ráno rokujeme o protiteroristickom balíčku za prítomnosti ministra poľnohospodárstva, potom ho príde vymeniť minister zdravotníctva. Robíte si z parlamentu srandu?!
Ak by ste boli v opozícii vy a toto sa udeje za bývalej vlády, tak plafón tuná vyrazíte, si viem predstaviť. Je to absurdné, absurdné, aby členovia vlády, ktorí sú najmenej zodpovední za bezpečnosť na Slovensku, prišli si odsedieť zákony, ktoré považujete vy za kľúčové pre bezpečnosť Slovenska. Potom to je len čistý marketing a nič iné.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 11:04 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem. Mal som dojem, že to nie je celkom jasné, ako ste si tam hore v predsedníctve vyjasňovali, tak to chcem pripomenúť, že vás žiadam, aby ste dali hlasovať o tejto veci: prerušiť, tak ako to pripomenul aj pán poslanec Lipšic. Teraz keby ste o tom mohli dať hlasovať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 11:04 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:06

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Prvá vec, mám námietku, podľa mňa sa malo hlasovať najprv o mojom návrhu, tak ako bol predložený v pléne, a potom o návrhu pána Poliačika. Ale to je vedľajšia vec.
Tak žiadam v mene troch poslaneckých klubov, Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, Kresťanskodemokratického hnutia a MOST - HÍD, o zvolanie poslaneckého grémia okamžite. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 11:06 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:22

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ja mám na vás a na poslancov SMER-u len pomerne takú jednoduchú otázku. Vy ste hlasovali pri novele ústavy, pri hlasovaní... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
99.
Pán kolega, ak nemáte procedurálny návrh, budem vás musieť vypnúť. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
100.
Mám návrh, mám návrh... (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Mám návrh, aby aj ústavnoprávny výbor k tomu zaujal stanovisko, že ako je možné hlasovať pri pozmeňovacom návrhu, kde sa skracuje šesťdňová lehota pri mojom návrhu proti a o tri sekundy potom znova pri identickom návrhu za, že či to je možné nejako vysvetliť z hľadiska právneho. (Reakcie z pléna.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
101.
Ani vás sa nikto nepýtal, ako hlasujete. Hlasujete slobodne podľa vedomia a svedomia. Tak sa, prosím, nepýtajte kolegov, ani vás sa nikto nepýta, ako hlasujete.
Pán poslanec Jarjabek.
A, prosím, neporušujte rokovací poriadok.
Pán poslanec Jarjabek.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 11:22 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:22

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Ďakujem. Chcem poprosiť ctených kolegov, výbor pre kultúru a médiá, 12.30. A asi spravíme dva výbory hneď za sebou, aj mimoriadny výbor ohľadne odvolávania pána ministra Žiga. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 11:22 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:23

Daniel Duchoň
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Týmto oznamujem členom finančného výboru, že zasadnutie finančného výboru je dnes o 13.00 hod. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.12.2015 o 11:23 hod.

Ing.

Daniel Duchoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video