59. schôdza

11.12.2015 - 11.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:34 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:54

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, dámy a páni, rok sa s rokom stretol a ja tu stojím dnes ako jeden z navrhovateľov pri odvolávaní jedného z ministrov vlády Roberta Fica. Pred rokom to bolo odvolávanie Jána Počiatka pre kauzu Paywell, pre zabezpečenie služieb pri platbách palivovými kartami za elektronické mýto; trochu dlhý a zložitý názov. A dnes tu sme pre kauzu kompy. Takisto pre služby, ktoré na 15 rokov majú byť objednané. A podľa nás predraženo objednané.
A tie odvolávačky aj tie dôvody pre jednotlivé odvolávania pred rokom a dnes sú podobné. A vo svojom vystúpení na nich poukážem a pánovi ministrovi dám aj niekoľko otázok. Som zvedavý, či bude vedieť na nich odpovedať.
Dámy a páni, táto kauza, táto korupcia, pre ktorú odvolávame ministra Žigu, je podvod ako Brno. A aj malé decko pri zdravom rozume tomu rozumie a vie to pochopiť, a za chvíľu vysvetlím, aj prečo sú tie dôvody ľahko pochopiteľné.
Dámy a páni, korupcia vo výške 30, pri vyššej cene nafty až 50 mil. eur. za ďalších 15 rokov je príliš veľká čiastka preto, aby opozícia len preto, že je pred voľbami, nerobila nič. My máme povinnosť tu brániť peniaze všetkých občanov Slovenska. Je to štátny podnik Vodohospodárska výstavba a všetky peniaze, s ktorými narába, sú peniazmi občanov tohto štátu. A keď sa tu ide stratiť 30, možno až 50 mil. eur, tak my máme povinnosť tu kontrolovať vládu.
A pre niektorých občanov, ktorí sú aj na balkóne, alebo možno aj pre médiá, musím vysvetliť, prečo odvolávanie ministra Žigu. Pýtali sa ma niektorí, prečo nezaradíme takýto bod programu, prečo nezvoláme schôdzu s týmto bodom programu. Má to svoju logiku a my by sme tak urobili, problém je ten, že mimoriadnu schôdzu alebo bod programu nám by museli vládni poslanci schváliť. A keďže vieme, že by nám takúto schôdzu neschválili, musíme zvolať schôdzu s odvolaním pána ministra Žigu. A keď by bol pán minister Žiga pri prepuknutí tejto kauzy konal a vyvodil politickú zodpovednosť voči generálnemu riaditeľovi Vodohospodárskej výstavby pánovi Lazárovi, tak táto schôdza nemusela byť.
A pre tých niektorých kolegov, ktorí sa neustále oháňajú tým, že to vyšetruje ÚVO, že to vyšetruje NKÚ, že to vyšetruje polícia, Pán Boh zaplať, že to, že aj polícia vyšetruje už túto kauzu. Ale výsledok, neviem, kedy sa dozvieme. Ale oni vyvodzujú trestnoprávnu zodpovednosť. My tu vyvodzujeme politickú zodpovednosť. Pán minister nesie zodpovednosť za fungovanie štátneho podniku Vodohospodárska výstavba, a preto ho dnes odvolávame. Pre túto kauzu. A poukazujeme na to, ak by bol odvolaný generálny riaditeľ, ak by bola zrušená táto zmluva, tak táto schôdza nemusela naozaj byť.
Pán minister, chcem sa vás spýtať, lebo vy ste obhajovali verejné obstarávanie. Pán minister, môžte mi venovať pozornosť? Pán minister, obhajovali ste verejné obstarávanie, aké bolo transparentné a aké bolo kóšer. Ja vám hovorím, že bolo zmanipulované. Toto verejné obstarávanie bolo zmanipulované. Preto tomu rozumie aj malé decko.
Lebo 23. februára 2015 bola vypísaná súťaž na prevádzkovanie tejto kompy. Áno, vy ste hovorili, že už na jeseň 2014 bolo predbežné oznámenie. V predbežnom oznámení sa nenachádzajú technické parametre toho, kto chce súťažiť. V predbežnom oznámení sa len hovorí, že pripravuje sa takáto súťaž. 23. februára bola spustená súťaž na prevádzku tejto kompy. 26. 6. 2015 bola už podpísaná zmluva na prevádzkovanie tejto kompy. A od 1. 7. táto kompa začala prevádzkovať. Dámy a páni, 11. 8., to znamená o mesiac a niečo, táto firma už fakturovala Vodohospodárskej výstavbe 272-tisíc; 8. septembra 223-tisíc. Aká rýchlosť.
A ešte poukazujem pri týchto dátumoch na to, že 23. februára sa mohli uchádzači dozvedieť, aké sú technické parametre na túto kompu. A firma Ponton City už mala možno vyrobenú kompu alebo objednanú kompu? Veď tá kompa sa nevyrobí za týždeň, ani za dva. A 26. už podpísala zmluvu, od 1. 7. už prevádzkovala. Je evidentné a jasné aj malému decku, že majitelia tejto firmy museli vedieť technické požiadavky už predtým.
A ďalej boli vo verejnej obstarávaní nastavené takéto podmienky. Pán minister, kto splnil obrat za firmu Ponton City? Kto splnil obrat vo výške 5 mil. za posledné tri roky? Kto splnil za túto firmu obrat? Keď tá firma podľa verejne dostupných zdrojov mala obrat naozaj v roku 2013 4 eurá a v roku 2012 1 euro. Až v roku 2014 mala obrat 948-tisíc. O tom, na čom mala obrat, ešte budem hovoriť.
Takže kto za ňu splnil tento obrat, pán minister? Keď hovoríte, že to verejné obstarávanie také bolo transparentné a férové, kto za firmu, ktorá mala obrat 4 eurá, splnil obrat?
Ďalej, kto za túto firmu doložil referencie? Dve zákazky v objeme 1 mil. eur za posledné tri roky. Kto za túto firmu tieto referencie splnil? Za firmu, ktorá mala obrat 4 eurá. Ako mohli splniť obrat, ako mohli splniť referencie?
Po ďalšie. V súťaži bola podmienka, zábezpeka 1 mil. eura. Vy ste vo svojom vystúpení hovorili, že to zákon pripúšťa, a poukazovali ste niektoré stavby. Spomínali ste tuším, že Vodárenskú spoločnosť, ktorá za 38-miliónovú zákazku požadovala milión euro. Ale Vodárenská spoločnosť pri zákazke za 38 mil., tá zákazka za 38 mil. sa realizuje v priebehu dvoch, troch, možno do roka sa realizuje. Táto zákazka na služby bola na 15 rokov. A vy ste tam požadovali maximálne možnú zábezpeku 1 mil. eura, aby ste odradili ostatných uchádzačov.
Takisto bankový úver vo výške 1,6 mil.
Dámy a páni, toto verejné obstarávanie vykonávala firma Process Management. Pre Vodohospodársku výstavbu toto verejné obstarávanie vykonávala firma Process Management. A táto firma pre Vodohospodársku výstavbu realizuje niekoľko verejných obstarávaní. A, čuduj sa svete, táto istá firma robí poradenstvo pri elektronickom mýte na Národnej diaľničnej spoločnosti už asi päť rokov. Zazmluvnili ste ich niekedy v 2009 vy, keď ste boli vo vláde. A predstavte si, že táto firma za to poradenstvo pri elektronickom mýte si vyúčtovala už dodnes okolo 3,5 mil. eur. Veľmi šikovná firma. Aj na Vodohospodárskej výstavbe sa jej darí.
Chcem sa spýtať, pán minister, Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, nemá ľudí, ktorí majú odbornú spôsobilosť na verejné obstarávanie? Pán minister, štátny podnik Vodohospodárska výstavba, pritom koľko on obstarávala ročne, nemá ľudí na verejné obstarávanie? Musí si to objednávať u tejto firmy súkromnej? No musí, lebo keď má zákazka, veľká zákazka dopadnúť tak, ako je to naplánované pre firmu, ktorá je už dopredu, o ktorej sa vie, že vyhrá, tak to nemôžu ani ľudia robiť zo štátneho podniku, lebo náhodou by tú súťaž neurobili tak, ako si to predstavujete.
Celý scenár bol dopredu jasný. Dovtedy prevádzkovala kompu, prevádzkoval kompu štátny podnik, štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik zhruba za čiastku 0,5 mil. eura.
Vy ste vo svojom vystúpení povedali, že kúpila sa kompa. Ešte raz vám zopakujem. Ak by sa vo férovej súťaži štátny podnik, či Vodohospodársky podnik, alebo Vodohospodárska výstavba, vo férovej súťaži kúpil novú kompu s týmito parametrami, možno dneska by nebola schôdza. Ale jeden štátny podnik zrušil zmluvu s druhým štátnym podnikom na prevádzku kompy za pol milióna preto, aby mohol vypísať súťaž, aby túto súťaž vyhrala súkromná firma. A ja by som ešte vždycky nemal s tým problém. Ale keď tie služby, ktoré prevádzkuje súkromná firma oproti štátnemu podniku, sú predražené 5-, 7-, 9-násobne, tak toto v poriadku nie je. A toto je tá korupcia, o ktorej hovorím, vo výške 30 až 50 mil. eur.
Dámy a páni, zmluva na poskytovanie týchto služieb, lebo - pre niektorých kolegov - zmluva je tým právnym aktom (rečník zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu), ktorý dokladuje to, čo sa má robiť, za koľko sa má robiť a ako dlho sa to má robiť. Ak si niekto myslí, že súťažné podmienky, v ktorých bolo napísané, že predpokladaná cena na tieto služby je 25 mil., sa dajú použiť v nejakom obchodnom vzťahu alebo na súde, tak sa veľmi mýli. Pretože na súde a v obchodnom styku platí zmluva. A v zmluve sa jasne píše, že tieto služby sú objednané na 15 rokov a že je tam cena za jeden interval prepravy; za jeden interval prepravy. Ak je ten interval prepravy 20-krát do dňa, tak je cena plus s tou pohotovosťou, ktorá je päť hodín, dámy a páni, 4 730 eur denne; 4 730 krát 365 dní, robí to 1,7 mil. ročne. Za 15 rokov to je tých zhruba 23 mil. Ale, pozor, to je pri 20 obrátkach. Pri 35 intervaloch, mimochodom takýto interval premávky mala aj stará kompa, čiže intervale 35 obrátok, tak ako funguje dneska kompa, lebo tak ľudia požadujú, čo je v poriadku, je tá čiastka, denná čiastka bez navýšenia za tú cenu nafty, ku ktorej sa ešte dostanem, denná čiastka je 7 820 eur. Dámy a páni, denná, to znamená v slovenských korunách niečo na úrovni 230-tisíc slovenských korún denne, krát 365 dní, robí to 2 854-tisíc. Krát 15 rokov, pán minister, krát 15 rokov, 42 mil.; 42 800 000. To znamená, ak kompa bude premávať, tak ako dneska, 35-krát do dňa, tak za 15 rokov je ten objem bez navýšenia nafty 42 800-tisíc.
Pán kolega Puci, pán spravodajca, o jakej čiastke maximálnej je 25 mil., alebo pán minister Žiga hovoril o maximálnej čiastke 25 mil., kde to máte v zmluve? Že máte v zmluve v bode 2 napísané, že sa majú splniť všetky podmienky, ktoré boli pri verejnom obstarávaní? Vo verejnom obstarávaní je napísané, že predpokladaná hodnota zákazky je 25 mil. To je odhad, ktorý musí dať ten, kto vypisuje súťaž.
A teraz sa dostanem k tomu navýšeniu nafty. Naozaj, na prvé pozretie, aj keď ja som si pozrel, ako je to zadefinované v zmluve, človek preletí očami a povie si, je to štandardné, veď sa dvihne cena nafty a ten prevádzkovateľ bude mať o niečo vyššiu cenu. A tam sa definuje, a teraz dávajte pozor: "Ak sa dvihne cena nafty o 0,5 eur za 100 litrov, cena sa navýši o 0,8 %." Na prvý pohľad nič strašné. Až keď si to človek rozmení na drobné, čo je 0,5 eura za 100 litrov, to je pol centa, keď sa dvihne cena za pol centa na liter, vtedy je navýšená cena o 0,8 %. To znamená, aby sa to dobre počítalo, ak o 1 cent sa dvihne cena litra nafty v Rotterdame, o 1 cent, tak firma má navýšenie o 27 700 eur ročne. O 1 cent. Samozrejme, pri desiatich je to 270-tisíc, pri 30 centoch, čo sa môže, môže sa to stať, môže sa to stať, je tá čiastka, je tá čiastka za 15 rokov na úrovni 12 mil. eur.
Kolega Matovič ma ide kontrolovať, ale myslím si, že je to zhruba, áno, už to vidím.
Takže k tejto čiastke 42 mil., ktorá je bez navýšenia nafty len pri obrátkach, ktoré sú zadefinované ako dneska, treba pripočítať za to navýšenie nafty, ktoré nevieme, ako bude. Áno, pán kolega Lebocký sa tešil z toho, že ako ide cena nafty momentálne dole.
Mimochodom, pán minister, už tu nie je, nemôže to počúvať. Pán minister, vládni poslanci, ak je v zmluve klauzula o tom, že pri navýšení nafty stúpa cena, pri poklese ceny nafty nemala by tam byť klauzula o tom, že tá cena pôjde dole? Z logiky veci vyplýva, že áno. Ale takáto klauzula tam nie je. Ak ide cena nafty dole, cena zostáva stanovená tak, ako je stanovená. Len pri navýšení je tam tá klauzula.
Preto keď sme vystupovali či na tlačovej konferencii, alebo kolega Matovič rozprával a raz hovoril o 30 mil. a raz až o 50, pretože ak by cena nafty stúpala o 30-40 centov, tak to smeruje k tomu. Pretože keď štátny podnik prevádzkoval túto službu za pol milióna euro ročne, pri 15 rokoch je to 7,5 mil., aj s určitými generálnymi opravami a valorizáciou aj platov tá čiastka nepresiahne - 10, 11 mil.? A my máme podľa tejto zmluvy predpoklad, že to bude 42, 50, 55? Preto rozdiel medzi 42 alebo 55 mil. oproti 10, 11 mil. štátneho podniku je čiastka od 30 až do 50 mil. A preto hovorím o takej korupcii. 30 mil. zo štátneho rozpočtu by sa vám naozaj zišlo, ako tu niektorí kolegovia hovorili, na vyššie platy zdravotných sestier, na vyššie platy učiteľov.
V posledných dňoch štátny podnik Železnice Slovenskej republiky na príkaz ministerstva dopravy rušia štátne IC vlaky na trase Bratislava - Košice. Od 18. januára. A je to pre údajnú stratu, podľa informácií ministra dopravy, 1,2 mil. ročne. Aj to len po započítaní odpisov, lebo samotná prevádzka vychádza v pluse. To znamená, štátne IC vlaky zrušíme pre stratu, 1,2 mil., ale na kompe zaplatíme naviac o 30, o 40 mil. A vôbec nás to nebude trápiť.
A vládni poslanci hovoria, že načo sme zvolávali túto schôdzu? No na to, lebo tu má odísť z verejných peňazí naviac zbytočne predražený kšeft, zlodejina. Áno, vadia vám niektoré názvy. Ale čo, ako to máme nazvať, keď nie zlodejina?
Vystúpil za klub SMER-u, a to som bol veľmi prekvapený, že pán Blaha vystúpil za klub SMER-u. Vystúpil ako taký politruk, politický aparátčik. Najprv som tomu nerozumel a potom som si vlastne uvedomil, že, pán Blaha, vy ste boli asistent pána Pavla Pašku kedysi, a do rozpravy sú pripravení pán Raši, spravodajcom je pán Puci, ozval sa pán Petro, dokonca aj pána Otta Brixiho donútili ísť do rozpravy, hoci ho dali na kandidačnú listinu až na 98., tuším, miesto, čo podľa mňa za jeho výkon v parlamente za štyri roky je neadekvátne, ale to nie je moja starosť. Celá košická klika pod vedením krstného otca Pavla z Košíc tu povinne musí obhajovať túto zlodejinu. Musí obhajovať pána ministra Žigu, ktorý je takisto z tejto košickej skupiny, košickej kliky, na čele ktorej je krstný otec Pavol. Vy myslíte si, že už my fakt žerieme seno?
Pán Blaha, vy sa staviate do pozície, že idete obhajovať kompu pre súkromného podnikateľa, ktorá je päť- až deväťkrát drahšia, ako čo robil štátny podnik? Vy ste sa zbláznili?! Veď vy si tu úplne svoju reputáciu zničíte. Veď vy ste si štyri roky budovali reputáciu, že ste ortodoxný marxista, že všetko chcete zoštátniť. A keď štátny podnik, ktorý to robil za pol milióna, áno, mohla sa možnože vytendrovať nová kompa pre tento štátny podnik a mohol to pri týchto nákladoch prevádzkovať pre spokojnosť občanov, a vy obhajujete to, že príde súkromník, ktorý to robí niekoľkonásobne drahšie?!
Vysvetľoval som to aj kolegom na finančnom výbore, lebo tí sa ozvali a hovorili, že, ale veď súkromník a to a prečo vy pravičiari proti tomu niečo máte? My nemáme nič proti tomu, dokonca použili príklad, že my sme v minulosti privatizovali. Áno, ak niečo robí štátny podnik neefektívne a nastúpi súkromný prepravca v tomto prípade, tak tieto služby má poskytovať kvalitnejšie a lacnejšie ako štátny podnik. V opačnom prípade je to predražený kšeft, biznis, zlodejina. Doplňte si slovo, ktoré vám vyhovuje, ale je to, je to ono. Ide sa ukradnúť z peňazí občanov Slovenska predražený kšeft, a ortodoxný marxista za klub SMER-u to obhajuje. Veď vy ste si zničili reputáciu tu úplne.
A musím sa priznať, že ešte ma prekvapil v tej rozprave pán kolega Dušan Jarjabek. Ten mi do tej košickej kliky nejako nepasuje, ale možnože to vo svojom vystúpení vysvetlí. Je pravda, že pán Blaha je naozaj ortodoxný marxista, filozof, pán Jarjabek sa venuje kultúre. No, neviem, práve oni nám tu išli vysvetľovať túto ekonomicko-hospodársku záležitosť. No, čudujem sa im. Mohli ste to nechať radšej na iných, ale pravdepodobne iným sa do toho nechcelo.
Dámy a páni, obhajovať tento kšeft, túto zlodejinu sa nechcelo ani Robertovi Ficovi. Robert Fico prišiel na úvod, povedal, že robíme predvolebnú kampaň, povedal, že ich zbytočne zdržiavame od práce, povedal nám, že podpísal dneska zmluvu s Jaguarom, že vytvorí sa 3 000 pracovných miest. Áno, tešíme sa, že sa vytvorí 3 000 pracovných miest. Len hovoríme, že nekradnite. Nekradnite! Ale ani pol slovom, pán minister, vás neobhajoval, túto kauzu, ani vás osobne neobhajoval, pretože priznať sa k tomu, a obhajovať neobhájiteľné sa nedá, ak štátny podnik niečo robí za pol milióna ročne a súkromný prevádzkovateľ pri tých istých obrátkach za 2,8 mil. ročne bez navýšenia nafty, toto sa nedá obhájiť. To je päťnásobné predraženie.
Dámy a páni, nedá mi, aby som ešte nespomenul to, že keď som sa pozeral včera večer na faktúry, ktoré sú fakturované Vodohospodárskej výstavbe, tak tam som našiel aj za tú prevádzku kompy tých 272-tisíc už v auguste, ak by niekto pochyboval o tom, lebo, pán minister, mali ste chvíľu také vyjadrenie, že štát ešte neprišiel ani o jedno euro. Mám to niekde poznačené, v tom zmysle ste povedali, štát neprišiel ani o jedno euro. Prvé 26. júna podpísaná zmluva, 1. 7. prevádzka a 11. 8. už prvá faktúra na 272-tisíc, 8. 9. na 223-tisíc.
Ale, dámy a páni, pri tejto firme Ponton City, ktorá mala ešte pred dvoma rokmi, pardon, pred troma rokmi štvoreurový obrat, som našiel faktúry na úrovni 1 776-tisíc, 11. 8. Ďalej 18. 8. už za sedem dní znova faktúra na 936-tisíc. Dámy a páni, je to za bagrovanie usadenín, sedimentov na prívodnom kanáli. To znamená, takéto čiastky sa tam objavujú. Firma, ktorá nemala v minulosti žiadnych zamestnancov, odrazu za vlády SMER-u, za generálneho riaditeľa pána Lazára, odrazu ťaží sedimenty za 81 eur kubík; 81 eur kubík ťaží. A aj reálne to fakturuje. Ak by niekto o tom pochyboval, kľudne si môže tieto faktúry pozrieť.
Takže firme Ponton City sa za smeráckej vlády pri generálnom riaditeľovi Lazárovi darí. Nielen prevádzkuje kompu, ale aj bagruje sedimenty za 81 eur. Že to štátny podnik predtým robil za 34, no koho by to zaujímalo?
Vyjadrenia pána Žigu boli, že ale to predtým tam bol nominant MOST-u - HÍD a tam to bolo bez súťaže a teraz, teraz to je v súťaži. To znamená, áno, naučili ste sa robiť súťaže, keď vám to robí Process Management, že vám to podľa zákona urobí tak, aby vyhrala najdrahšia firma.
Mimochodom, na jednu vec som, pán minister, ešte zabudol pri verejnom obstarávaní. Hovorili ste tu o tom, ako bola elektronická aukcia. Elektronická aukcia, to je slovo, pri ktorom človek povie, elektronická aukcia - anonymne sa súťaží a dosiahne sa najlepšia cena pre štát. S tým sa dá súhlasiť. Pán minister, zabudli ste povedať, že jedna firma bola v súťaži. Jedna firma bola v súťaži, pretože tie prísne podmienky, tak ako boli nastavené, nemohol nikto splniť. Čiže jedna firma bola v súťaži a tá sama so sebou elektronicky súťažila. Nuž preto vám hovorím, že aj malé decko tomu musí rozumieť. Ak je firma sama v elektronickej súťaži, tak dá cenu takú, akú dá ona, a dobre vie, že nemusí súťažiť.
Mimochodom, proces verejného obstarávania funguje tak, že keď je v súťaži iba jedna firma, musí sa dávať zdôvodnenie. Musí sa dávať zdôvodnenie, prečo sa nezrušila tá súťaž, pretože bola iba jedna firma. Viete o tom, pán minister? Aj tu bolo urobené zdôvodnenie. Nebudem ho celé čítať. V zdôvodnení sa píše o tom, že ste oslovili, to, čo ste povedali vy, že firma oslovila tri firmy. V tejto súvislosti, ja viem, že mám veľa otázok, v tejto súvislosti sa chcem spýtať, bol oslovený aj Slovenský vodohospodársky podnik, aby mohol prevádzkovať tieto služby? Možno aj bol oslovený, neviem. Samozrejme, keď tam zbadal zábezpeku 1,5 mil. eura, tak aj keby chceli, aj keby sa odvážili rozmýšľať nad tým, že by sa chceli do súťaže prihlásiť, ak by mali tú odvahu sa prihlásiť, keďže je to jeden štátny podnik, aj druhý štátny podnik, za obidva nesiete politickú zodpovednosť vy ako ministerstvo životného prostredia, tak už tá zábezpeka 1 mil. eura by ich bola odradila od účasti v tejto súťaži. A v takomto zmysle je to odôvodnenie aj na konci tejto súťaže.
Pán minister, ďalšia moja otázka, lebo, viete, my opoziční poslanci na finančnom výbore sme dostávali otázky: A vy viete, koľko stojí taká kompa? No, podľa našich informácií tá kompa stojí od 1,5 do 2 mil. eur. Ale ja sa vás chcem spýtať, vy vládnete. Robila si Vodohospodárska výstavba alebo ministerstvo životného prostredia prieskum a zisťovalo, čo taká kompa stojí? Aby ste tu vy ako minister dneska mohol relevantne povedať: Ak by si to kúpila Vodohospodárska výstavba, toľko by stála kompa, také by boli odpisy ročné, toľko by boli náklady na mzdy, toľko by boli náklady na naftu, toľko by boli náklady na prevádzku, údržbu. A týmto spôsobom by ste nás možno presvedčili o tom, že ten súkromník, ktorý to robí dneska za 2,8 mil. ročne, že to robí skoro zadarmo. Lebo my máme veľmi silné indície a prepočty o tom, že súkromný prevádzkovateľ to robí dneska niekoľkonásobne predražené. Ale toto sme od vás nepočuli. Toto sme od vás nepočuli, koľko taká kompa môže stáť.
Mimochodom, niektorí kolegovia na finančnom výbore, vládni poslanci, pochybovali, či do dvoch miliónov sa dá kúpiť taká kompa. Sme im následne museli vysvetľovať, že to nie je námorná loď s nejakým veľkým ponorom. Samozrejme, pri verejnom obstarávaní firma si dala postaviť presne takú kompu, aké boli zadefinované technické požiadavky, presne na milimeter to splnili.
Ešte jednu vec by som rád povedal, ktorá tu ešte nebola spomínaná. Pre informáciu niektorých kolegov, aby to bolo aj pre zápis, aby to vedeli. Vodohospodárska výstavba, keď ukončila spoluprácu so Slovenským vodohospodárskym podnikom, tak za zrušenie tejto zmluvy ešte mu zaplatila 100-tisíc, ešte 100-tisíc mu zaplatila. To znamená, Slovenský vodohospodársky podnik nechal urobiť generálnu opravu za 200-tisíc tej kompy, ale Vodohospodárska výstavba s ním zrušila zmluvu a ešte mu zaplatila 100-tisíc. Lebo, viete, firma Ponton City musela vyhrať. Úkol znel jasne od začiatku: Táto firma to musí vyhrať, nech sa deje, čo sa deje, nejakých 100-tisíc, ktoré dáme Vodohospodárskemu podniku, to sú len drobné pri tých prepočtoch, ktoré tam sú.
Dámy a páni, ešte o jednej záležitosti by som rád povedal, ktorá tu ešte nebola spomínaná. Naozaj, a to je tá ďalšia podobnosť s tým odvolávaním ministra Počiatka pred rokom, keď sme ho odvolávali za ten predražený tender na palivové karty, ktorý tiež vyhrala firma, ktorá len tesne pred tým vznikla a ktorá mala pozadie, teda majiteľov v schránkovej firme na Cypre.
Mimochodom, pre vašu informáciu, Generálna prokuratúra vyšetruje tento podvod a očakávame výsledok.
Aj táto firma Ponton City má svoje schránkové pozadie. A, čuduj sa svete, člen predstavenstva pán Ľubomír Baník, ak by niekto pochyboval, tu je Obchodný register, je aj členom predstavenstva pražskej firmy Visegrad Asset Management, ktorý pôvodne sa volal inak a mal adresu na tej istej adrese v Spojených štátoch amerických vo Washingtone, na ktorej adrese bola aj firma Inter Blue, známa z emisnej kauzy. Čudujte sa svete, táto firma sídli na tej istej adrese.
Dámy a páni, je tam prepojenie aj na stranu SMER, a to v tom, že majiteľov Ponton City, teda spoločníkov firmy Ponton City zastupovala na valnom zhromaždení a podľa notárskej zápisnice zastupovala tá istá osoba - Dr. Michaela Töröková, ktorá je spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom už roky spoluvlastníčka firmy Real, s. r. o.
Dámy a páni, korupcia v tomto prípade kompy ešte nikdy nebola tak blízko vláde Roberta Fica, ako je to v tomto prípade. Predraženie, kšeft, zlodejina vo výške 30 až 50 mil. je jasná aj malému decku. A kto to chce obhajovať, toto neobhájiteľné, robí chybu. A preto aj kolegov z košickej kliky by som rád upozornil, nech si poriadne rozmyslia, čo budú hovoriť, alebo nech vystupujú tak ako pán Blaha, ktorý tu hovoril len nejaké politologické školenia a k samotnému meritu tejto kauzy sa ani nedostal vo svojom vystúpení, hoci nás na to niekoľkokrát upozorňoval, že teda on hovoril s odborníkmi a on vie, ako to bolo, a pán minister to veľmi dobre povedal. Tak ja som zvedavý, či pán minister Žiga v rozprave mi zodpovie na niekoľko otázok, bolo ich sedem alebo osem, ktoré sa dotýkali verejného obstarávania na túto zákazku a na to, ako funguje táto kompa. Je to zlodejina.
Opozícia má povinnosť vládu kontrolovať, upozorňovať a vo voľbách v marci 2016 si vláda bude musieť aj túto kauzu pred občanmi zodpovedať.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 15:54 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Na niekoľkých príkladoch si sa snažil dosť plasticky predostrieť, akým spôsobom sa hrá z môjho pohľadu rukojemnícka dráma. Voľným príkladom by sa to dalo opísať aj tým, že synátor by potreboval kúpiť tenisky, príde za otcom, aby mu kúpil tenisky. Idú do obchodu, za 30 eur ich kúpi, pretože ich potrebuje, no a následne 300 eur prepije v krčme. A keď príde domov a potrebuje to pred manželkou obhájiť, tak povie a ukáže synovi na nohy a povie, že ty si proti tomu, aby mal náš syn tenisky?
To je presne ten príklad, akým spôsobom sa dá päťnásobne, desaťnásobne predražiť potrebná vec. Takisto ako pri cétečku, takisto pri kompe je to jeden a ten istý scenár. Rukojemnícka dráma pre potrebné veci, ktoré má štát zaplatiť a kúpiť a občanom sprostredkovať, za predražené a následne ukradnuté peniaze. Takýmto spôsobom si ukázal, že sa to nedeje len v jednom jedinom prípade kompy, ale aj v iných rezortoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:30 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán kolega, som si myslel, že po včerajšku, kedy ste skoro zakázali neplodným párom ísť na umelé oplodnenie, tu už nič horšie nebude (smiech v sále), ale, žiaľbohu, asi som sa opäť mýlil.
Keď odhliadnem od toho, že mnohé tieto argumenty, tieto fakty nemajú absolútne ani logickú, ani vecnú, ani chronologickú súvislosť, tak skúsim z toho mála, čo som zachytil a čo malo možno nejakú síce veľmi latentnú a nepresnú, ale aj napriek tomu aspoň technickú výpovednú hodnotu, vybrať to, že vy sa mýlite. Vy sa mýlite v úplne bazálnych veciach, ktoré sa nám a ľuďom vonku snažíte podsúvať.
Pán kolega, vy argumentujete tým, že si vyzdvihlo veľmi málo uchádzačov ponuky alebo že sa o tom dozvedel veľmi úzky okruh uchádzačov. Ale si uvedomte, že však tie kompy, tie lode v Európe robí veľmi, veľmi málo subjektov. Však to nie je o tom. Však keď by sa prihlásil len jeden, tak sa tá súťaž zopakuje nanovo a bude sa to robiť snáď dovtedy, však bolo tu aj podanie na Úrad pre verejné obstarávanie, dovtedy, kým nebude vybratý jeden relevantný uchádzač z košiara tých, ktorí splnia podmienky. Ale vybrali si jednoducho podklady len traja a zvíťazil jeden. Jeden ten, ktorý mal relevantnú históriu, mal relevantné kvalifikačné predpoklady, a vybral ten, ktorý to vedel spraviť tak, aby tá kompa bola za čo najoptimálnejších podmienok prevádzkyschopná.
Hovorili ste tu o nejakom verejnom obstarávaní. A však na Vodohospodárskej výstavbe aj na ministerstve, keď už sa bavíme o tej transparentnosti, však muselo po voľbách za Radičovej vlády odísť milión ľudí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:31 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja na úvod chcem povedať, že pán poslanec Zajac sa nemýlil, on vedome klamal tým svojím vystúpením, ktoré tu odprezentoval. Áno, určite bolo toho veľa. Pokiaľ by si dneska nesedel na ušiach, odkedy sme tu, veľa z jeho otázok bolo už dávno predtým zodpovedaných. Len, bohužiaľ, je pravda, že pán poslanec Zajac vedome klame. Na to sme si tu už zvykli.
A pokiaľ sa jedná o, tak ako už začal kolega Brixi s tými súťažnými podmienkami, ako mohli niekoho súťažné podmienky odradiť, keď si ich ani nevyzdvihol? Ak sa chcete dozvedieť, aspoň v právnom štáte to tak funguje, ak sa chcete dozvedieť o súťažných podmienkach, musíte si ich vyzdvihnúť. Možno za vás to fungovalo inak, ale teraz to funguje tak. Keď niekto nepríde a si nevyzdvihne súťažné podmienky, nemôžu ho odradiť.
A čo sa týka tých klík. Pokiaľ podľa vás sú poslanci SMER-u z Košíc, z Košického kraja v košickej klike, vy z KDH ste v akej, vranovskej, prešovskej?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:33 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, po tom osobnom útoku by som chcel povedať, že ste klesol na úroveň Matoviča, ale, žiaľ, vy sa na tejto úrovni už nejaký čas pohybujete. To mi je veľmi ľúto, lebo KDH som si vždy predstavoval ako stranu, ktorá má aspoň snahu byť seriózna.
A keď ste hovorili o tej reputácii mojej ako marxistu, tak skôr je smutné, že vám sa nepodarilo za celé tie štyri roky vybudovať z vašej strany a z vašej osoby nejakú reputáciu kresťanského demokrata. Lebo kresťanská demokracia nie je o tom, že budete upaľovať bosorky, ktoré, podľa vás bosorky, ktoré si dovolili spraviť interrupciu, ako ste včera preukázali. O tom nie je kresťanská demokracia, o tom je inkvizícia. Vy ste sa vždy snažili kresťanskú demokraciu vnímať ako jedno nenávistné hnutie a opäť len dokazujete svoju osobnú nenávisť voči každému, kto s vami nesúhlasí. Vy ste človek, ktorý nemá s kresťanskou demokraciou nič spoločné.
Ale keď mňa obviňujete z toho, že podporujem súkromný podnik, viete, zo zákona musela byť vypísaná súťaž. Ja som ten zákon nepripravil, ale zo zákona, a to dobre veľmi viete, musela byť vypísaná súťaž a tam sa môžu, áno, zúčastniť aj súkromné podniky, a ak majú lepšie podmienky, tak vyhrajú. Ale ak chceme toto zmeniť, pán kolega, nech sa páči, poďme do toho! Poďte do toho s ortodoxným marxistom, ako vy mi hovoríte, a spravme iný zákon, že v súťažiach nebudú môcť byť súkromné podniky, iba štátne. Fantastické! Okej, poďme do toho. Budete prvý Zajac, ktorého poznám, ktorý je revolucionár. (Zasmiatie sa v sále.) To bude fantastické, teším sa na to. Budete taký kompanieros, súdruh. Tá kompa asi má konečne nejaký zmysel v tomto slove. (Povedané s úsmevom.)
Ale obávam sa, že toto asi nie je ten váš účel a účelom je iba očierňovať každého, kto má iný názor. A robiť teraz z nás kliky? Preboha, pán kolega! Ja som Bratislavčan ako repa, aj Dušan Jarjabek je Bratislavčan ako repa. Čo tu z nás robíte? Ja som bol v Košiciach trikrát v živote. Krásne mesto. Ale ja som bol v Bruseli, v Aténach, v Paríži viackrát než v Košiciach. Aká klika, preboha, človeče?! To sú zase konšpirácie, konšpirácie, konšpirácie. Už zavolajte Foxa, Maldera, nech vám konečne vymyslí nejakú konšpiráciu a odhalí ďalší príchod mimozemšťanov, lebo nič iné vám nepomôže.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:34 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Tibor Lebocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Povedané so smiechom.) No musím prestať, aby som sa nesmial.
No a teraz vážne. Pán poslanec Zajac, pred dvoma dňami tu, myslím, pán Muňko uviedol jedno také príslovie, že mýliť sa je ľudské, ale zostávať v omyle a šíriť tento omyl je diabolské; ale neviem, či to bol Čaplovič, alebo Muňko. No, vy tu hádžete 30, 50, desiatky miliónov, spomínate, čo by bolo, keby, napriek tomu, že je jednoznačné, že najvyššia suma je stanovená na 25 mil. Vy tu argumentujete, čo by bolo, keby.
A viete na základe čoho argumentujete? Na pofidérnej dopadovej štúdii, ktorá vychádza z absolútne zlých čísiel. Pretože pán Matovič pri svojich kalkuláciách vychádzal z toho, že už k 1. 7. 2015 by mala byť cena nafty o 100 % vyššia, ako v skutočnosti na burze v Rotterdame je. Pretože vychádzal z ceny 1,20, čo je bežný nákup nafty u nás na čerpacích staniciach, a v Rotterdame je 0,60. Čiže ešte aj tam ste sa pomýlili, no čo by bolo, keby? Z akých to podkladov vychádzate? A potom tu hádžete desiatky miliónov hore-dole a ešte sa pritom usmievate.
Urobili ste vy akúkoľvek kontrolu tejto "dopadovej štúdie", či je to dobre narátané? Aspoň to ste urobili? Nič ste neurobili. Vy len rozprávate, môžu sa stať škody v takejto a takejto výške, a pritom kalkulujete nezmyselne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:36 hod.

Ing. PhD.

Tibor Lebocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Zajac, vy ste tu zastávali výpredaj lacného bazáru. Ja ako štátny tajomník na ministerstve životného prostredia som mal s kompou obrovské problémy, núkal som ju v 2008 starostom a nechcem povedať, koľko nákladov tá kompa stála. Akonáhle príde nová kompa, stojí peniaze a musí byť, tam bola poruchovosť. Vy vôbec neviete, o čom hovoríte. Tak jak ste nevedeli o okruhu bratislavskom, kde ste strieľali 4 mld., chodili ste na výbor hospodársky, nakoniec je z toho miliarda, teraz máte strach, aby nebola podpísaná zmluva, treba čakať na voľby a trieskate jednu vec o druhú.
Ja vám doporučujem, nájdite na Slovensku firmu, ktorá sa na to podujme. Lebo to nie je tak jednoduché. To je to isté ako trieskate o ťažení štrku, tam je vyťažený 5 mil., možno 10 mil. dneska štrku, ktorý musíme sťažiť z Dunaja, musíme ťažiť aj tú sedimentáciu, ktorá tam je. Vy vôbec neviete, čo je o Gabčíkove, tam je len otázka času, že v Gabčíkove a vôbec skončí Vodohospodárska výstavba tam, kde skončili Česi s Mostom. Keď vám môžem povedať, to je len otázka času, v akom stave sa niektoré veci nachádzajú a treba ich riešiť, ale nie, čo tu vy vyprávate.
Vy neprídete s ničím konštruktívnym. Tu vás na niečo nahovorí Matovič a dneska sa k tomu pridáte a sedíte tu piati a neviete, o čom hovoríte. Veď sa spýtajte tuto kamarátov z Maďarska (smiech v sále), á, z MOST - HÍD, ktorý vám jasne povie, čo je s kompou, ako to vôbec má byť, ale netrieskajte, prosím vás, tu úplne nezmysly, ktoré, ktoré keď musí radový občan maďarský počuť tam, ktorý je šťastný, že tá kompa dneska premáva, lebo ja som ju nevedel zabezpečiť, nevie zabezpečiť druhú plavebnú komoru, vôbec neviete, čo je, čo má robiť Lazár a čo robí Lazár na Vodohospodárskej výstavbe. Lebo, rozumiete ma, to sú totálne nezmysly. Ja sa ospravedlňujem, že proste som takto emotívne vystúpil, ale hovorím vám... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:38 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán poslanec Zajac, vy skutočne prehadzujete veľkými vidlami miliardy hore-dole. Ja si to všímam už celé štyri roky, jak tu napádate stále pána ministra Počiatka pri každej vašej interpelácii a za vidly miliárd doprava, za vidly miliárd doľava atď.
Ja vám pripomeniem, vy vyčítate Ponton City, že ťaží štrk za 81 euro. Ak to bola firma, ktorú tam dosadila strana MOST - HÍD Technolab a ťažila za 85,5 eura, to bolo menej?
A keď sa spýtam, alebo vy sa spýtajte lepšie vášho kolegu pána Přidala, on chodil za pánom Lazárom a nabádal ho, aby nezrušil nevýhodnú zmluvu vo Vodárňach v Bratislave pre jeho kamaráta z Trnavy. Bol to pán Modrovič, spýtajte sa, či pozná pána Modroviča a či pozná firmu Dom servis, ktorá vykonávala vo Vodohospodárskej výstavbe Bratislava správu budov a zároveň robila aj účtovníctvo. A aby nemali s tým žiadne náklady, tak aj tie dámy, ktoré robili účtovníctvo, sedeli v tejto budove. To je okej? Alebo je to problém, prečo dneska robíte tuná cirkus s miliardami doľava-doprava, čo si vy ako tak premyslíte, že tak by to mohlo byť len zato, že nejaká firma pána Modroviča stratila správu budov a nevýhodnú zmluvu? Alebo preto, že musel byť zrušený celý odbor obstarávania zato, že porušoval zákony? Ale následne muselo byť zrušených ďalších nevýhodných zmlúv za 20 mil. euro. To je dôvod vášho vystupovania? Spýtajte sa vašich kolegov, možno vám odpovedia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:40 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Pán poslanec Zajac, zaútočili ste osobne na môjho dobrého kolegu Ľuba Blahu tuná, tak, dobre, tak aký požičaj, taký vráť.
Ja milujem odvolávanie ministrov v tomto predvolebnom čase preto, lebo tí opoziční chcú byť ešte opozičnejší a tieto preteky v opozičnosti sú fantastické úplne pre nás, čo to tu takto pozeráme, na tú pravú stranu. A vy ste sa k tomu teda dobre pripojili.
Poviem vám jedno tajomstvo. Vôbec nikto nás nenútil, aby sme vystupovali, robíme to radi. Preto, lebo je to nesmierne šarmantné a neskutočne jednoduché vám protirečiť, stačilo trochu počúvať ministra Žigu a nič iného nebolo treba. Tam máte odpoveď na všetko, čo ste doteraz povedali.
No a hovoríte o tom, že kto kedy vystupuje a ako, kto má aké číslo. Pán poslanec, nalejme si čistého vína. Tak, do pekla, kto chce byť tým predsedom KDH, ja alebo ty? No. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:41 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem pekne. Vážený pán poslanec... (Ruch v sále.) Pán poslanec, uberáte mi čas, pán poslanec Poliačik, poprosím, beriete mi čas trošku vydržte.
Takže dovoľte, pán poslanec Zajac, aby som sa teda mohol vyjadriť. Pán poslanec Zajac, napriek tomu, že sú známe fakty, ktoré tu boli nielen prednesené, ale sú overiteľné, napriek tomu vedome klamete.
A keď ste Ľuba Blahu nazvali marxistom, tak dovoľte mi, aby na základe toho, ako vedome klamete, aby som skonštatoval, že vy teda nie ste ani kresťanský, ani demokrat a vy dokonca, keď sa na vás takto zozadu pozerám, vy nie ste ani zajac, aj keď zajačie úmysly možno máte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:43 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video