59. schôdza

11.12.2015 - 11.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 17:11 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:44

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Sa mi zdalo najprv, že všetko podstatné už predkladatelia povedali, čo chceli povedať k tejto kauze kompy cez Dunaj, ale vďaka tebe, pán kolega Zajac, predsa len ďalšie argumenty o tom, ako tá súťaž bola zmanipulovaná, ako táto súťaž opäť je ďalšia kauza prepojená na schránkovú firmu a, čuduj sa svete, zasa je na svete garážová firma. Garážová firma to známa z emisného tendra, na tú myslím. A mi napadá, že páchateľ sa vracia na miesto činu, ten páchateľ, ktorý v minulosti kradol so SNS, tak teraz kradne so SMER-om.
No a, pán kolega Zajac, nedaj sa vyrušiť, že si vyvolal takú búrlivú reakciu vysokého počtu poslancov za SMER, to vôbec nenavodzuje dojem, že majú pravdu oni a nie ty. Ja som si všimol v tlači, že jeden denník robil anketu na túto tému, po zvážení argumentov alebo uverejnení argumentov predkladateľov a reakcií generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby, a vieš, ako tá anketa medzi čitateľmi dopadla? Komu v kauze kompa dôverujú viac? Generálnemu riaditeľovi Petrovi, teda Lazárovi, Ladislavovi Lazárovi 9 % a Igorovi Matovičovi 91 %. Ja si myslím, že to je pre ministra na odchod, alebo v takej športovej terminológii to je na uterák ministra Žigu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:44 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Zajac, no čo by ste očakávali od tých, čo dostali stranícku úlohu na všetko, úplne na všetko reagovať tým, že ten klame, to je klamstvo, znôžka klamstiev, nič iné sme tu nepočuli. Žiadne argumenty. A ešte povie niekto, že, že mali ste počúvať ministra Žigu. No ja som ho počúval, ja som tu celý čas sedel. Ale to, čo mu uniklo úplne, tak bola tá klauzula v tej zmluve, že 0,8 % pri zvýšení ceny tej nafty na rotterdamskej burze. Tu sa neohovorilo o zvýšení ceny nafty a že tá bude preplatená, pretože v zmluve je to postavené úplne inak. V prípade, že sa zvýši cena nafty na rotterdamskej burze, bude príplatok za každý otoč navýšený 11-násobne, čiže nie náklady preplatené, ale preplatený 11-násobok nákladov, nie tak, ako vám tuná niektorí kolegovia hovoria, ale tí nevedia asi počítať alebo, neviem, nechcú, nie, majú ako stranícku úlohu. Takže to ťažko môžeme očakávať niečo relevantné.
Skutočne, každý hovorí len o tom, že klamete, klamú tuná Matovič, ale to, že tu klame minister, že tu klamú ďalší, tak to je všetko v poriadku.
Takže úbohosť ich už naozaj dohnala k takému, že sa už uchyľujú len k tomu konštatovať, že sa tuná klame. A to chcú podsúvať aj občanom Slovenskej republiky.
Ale, ako sme hovorili, keby prestali rozkrádať tento štát, ani táto schôdza tu nemusela byť. Keby prestali rozkrádať, určite tento štát sa pohne úplne iným smerom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:46 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Prihlásilo sa na mňa toľko vládnych poslancov, že mám chuť vystúpiť v rozprave, ale skúsim vo faktickej.
Pán kolega Brixi, keby sa prihlásil len jeden, on sa prihlásil len jeden, po a). Hovoríte o relevantných kritériách, ktoré mali splniť. No splnil ho iba ten jeden, lebo presne boli vypísané naňho, preto museli aj odôvodniť to na konci súťaže, prečo len jeden, ale oni to zvládli.
Pán kolega Puci, že ako sa mali dozvedieť, keď si nevybrali podklady. Nuž v samotnom vypísaní súťaže sú tie základné technické kritériá a odborná spôsobilosť a ekonomická spôsobilosť zadefinované. Každý si to prečítal na internete. Keď si to prečítal a videl, aké sú tvrdé podmienky, no tak si nešiel ani prebrať podklady, lebo to nemá zmysel ísť do takej súťaže, keď mám zložiť milión eur zábezpeku.
A pre pána kolegu Lebockého, ale aj ďalších, ešte raz vám zopakujem. Bez navýšenia ceny za naftu pri tých obrátkach, ktoré tam sú dneska, 35 obrátok denne, ak to takto bude pokračovať, ja si myslím, že to bude takto pokračovať, lebo ľudia to takto chcú, to je v poriadku, táto firma zinkasuje 2,8 mil. ročne, krát 15 rokov, 42 mil. Štátny podnik to robil za pol milióna, to je, znamená, za 15 rokov za 7,5 mil., plus valorizácia, nejaké opravy, nech to bude 10 mil. Rozdiel je 30 mil. za 15 rokov. Nerozumiete tomu?! Nerozumiete tomu, že ten podnik bez navýšenia nafty to robí 5-násobne drahšie, s navýšením nafty, ktoré kľudne môže prísť rádovo v niekoľkých centoch a prejaví sa v tom, že navýšenie bude možno až 11-násobné? Keď tomu nerozumiete, týmto základným číslam, zbytočne sa s vami o tom baviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:47 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:50

Peter Muránsky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem, pani predsedajúca. Vážené kolegyne, kolegovia, nečakal som, že na záver volebného obdobia príde k takejto "hviezdnej" chvíli - k odvolávaniu ministra životného prostredia. Myslel som si, že v tomto volebnom období sa tomu vyhneme, aby sme riešili rezort ministra životného prostredia a ministra samotného, a nie tak, ako to bolo za tej bývalej Ficovej vlády, kde boli odvolaní dokonca traja ministri životného prostredia, ministerstvo životného prostredia bolo takmer zlikvidované. Teraz sa mi zdalo, že v tomto období sa tu niečo zlepšilo a že teda sme sa sporili o vecné otázky, či to bola otázka vody, odpadového hospodárstva alebo používania Environmentálneho fondu, to sú len také, pár bodov, na ktoré mám ja iné názory, ako má súčasné vedenie ministerstva, ale sme sa po vecnej stránke teda sporili. A toto je taká čierna šmuha, by som povedal, na záver volebného obdobia, ktorá sa odhalila alebo odkryla s touto kauzou kompy.
Ja som túto kompu sám bol pozrieť, bol som sa aj previezť, ja nepochybujem o tom, že táto kompa je potrebná, určite tí starostovia a obyvatelia tých dotknutých obcí majú radosť, že tá kompa funguje. Ale predsa len musíme hovoriť aj o okolnostiach, za ktorých bola táto kompa vybraná, a to už tu niektorí moji kolegovia povedali.
Že ide o závažnú kauzu alebo za malú kauzu svedčí aj to, že zatiaľ vystúpili len traja okrem predkladateľa a už sme tu šesť hodín v tejto sále a zrejme aj rovnaký čas ešte aj budeme, keď pozerám na počet tých, ktorí sa prihlásili do rozpravy. Verte mi, že mňa táto kauza naozaj neteší, ale skutočne je potrebné podľa môjho názoru zodpovedať na konkrétne otázky, ktoré tu už aj kolega Zajac alebo predtým kolega Érsek Árpád pomenovali alebo na ktoré sa opýtali.
Je teda naozaj, by som sa opýtal, pravdou, že teda štátny podnik predtým prevádzkoval túto kompu dokonca v roku 2013 iba za 490-tisíc a potom v roku 2014 za 1,1 mil.? A dneska táto firma Ponton City to bude robiť za 1,65 mil. a je tam rátaných 19 jázd denne? Je pravdou, že za určitých okolností sa môže zdvihnúť táto cena za 15 rokov používania kompy na 42 mil.?
Je skutočne takisto pravdou, že táto spoločnosť má schránkové pozadie? Je naozaj pravdou, že táto spoločnosť Ponton City mala podľa účtovnej uzávierky v roku 2013 obrat iba 4 eurá a nemala žiadnych zamestnancov a za prvých šesť mesiacov roku 2015 podpísala s Vodohospodárskou výstavbou zmluvy za 32 mil. eur bez DPH?
Je pravdou, že bolo potrebné zložiť až 1 mil. eur zábezpeku, hoc´ výroba kompy vraj stála 1 mil. eur? Je pravda, že boli potrebné na prevádzkovanie tejto kompy spôsobilosti I. triedy kapitána? Pritom kompa chodí z miestna A do miesta B, choďte si to pozrieť, aká je to vzdialenosť.
Je naozaj pravdou, že rekonštrukciu prístaviska pre túto kompu robila istá firma Dennon, s. r. o., ktorá nemá vedený žiadny majetok, má jedného zamestnanca a odkedy uzavrela zmluvu s Vodohospodárskou výstavbou, tak sa jej zdvihli tržby z 0 na 10 mil. eur?
A podobné otázky by som mohol klásť aj ďalej, asi by som sa opakoval, pretože niektoré už povedali moji predrečníci kolegovia. Ale pokiaľ tieto otázky nebudú zodpovedné, tak je tu jeden veľký otáznik nad politickou zodpovednosťou rezortného ministra a ešte väčší, by som povedal, otáznik nad zodpovednosťou štatutára a riaditeľa teda podniku Vodohospodárska výstavba.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 16:50 hod.

Ing. Mgr.

Peter Muránsky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:55

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemné popoludnie. Vážená pani predsedajúca, ctené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, nie som síce členom výboru pre životné prostredie, ale prácu pána ministra a ministerstva životného prostredia poznám a ako primátor Košíc vidím, čo sa v tejto oblasti dialo v minulosti a čo sa deje aj teraz, a poviem vám, že je to naozaj veľmi významný a pozitívny posun, a uvediem aj konkrétne príklady, aby to tu nebolo len o zlobe, nenávisti a sršaní hnevu, ale aj o tom, čo ministerstvo životného prostredia počas svojho pôsobenia urobilo a čo sme počas celého tohto obdobia všetci evidovali, a bez ohľadu na to, či ste z koalície, alebo z opozície, bolo to pozitívne vnímané.
Je jasné, že aj nová kompa slúži ľuďom, ktorí ju potrebujú, a tie argumenty na odvolanie ministra sú nielenže zbytočné, ale mnohokrát sú aj hlúpe a zámerne zavádzajúce, a napriek tomu, že viete, každý krok sa dá objektívne zhodnotiť a faktograficky podložiť, napriek tomu sa tu uvádzajú fakty, ktoré sú zámerne zavádzajúce, vytrhnuté z kontextu a nepravdivé.
Ale dovoľte mi, aby som povedal aj o tom, čo sa počas pôsobenia pána ministra a jeho tímu na ministerstve urobilo a z čoho doteraz majú výhody všetci naši občania. A začal by som hneď v meste, v ktorom žijem.
Zákaz ťažby uránu, všetci si pamätáte, ako nás táto téma traumatizovala, ako nás traumatizovala téma ťažby zlata pri Kremnici, a myslím si, že aj teraz je dobrá príležitosť na to, aby som povedal o mnohých pozitívnych témach, čo rezort urobil. A ako Košičan som veľmi spokojný, že sme spoločne s pánom ministrom a jeho tímom ľudí pripravili zákaz ťažby rádioaktívnych látok, ktorý reagoval najmä na možnú ťažbu uránu na Jahodnej pri Košiciach.
Po desiatich rokoch sa tak definitívne skončilo obdobie, ktoré traumatizovalo obyvateľov Košíc. Investori zaradili spiatočku a jasne pochopili, že bez súhlasu ľudí v miestnom referende jednoducho narazia. A až ministerstvo pod vedením pána ministra Petra Žigu nabralo odvahu nepredĺžiť geologický prieskum uránového ložiska, hoci sa s ním investori chcú súdiť, alebo dokonca podali žalobu.
Tá konferencia, ktorú som spomínal aj v príhovore, v Paríži, ktorá bola trápne dehonestovaná v mediálnych výstupoch pánom Matovičom, k tomu sa už vracať nebudem, ale spomeniem už len jednu vec, mimochodom, v Paríži sa nerobia chlebíčky, ale bagety a tak to bolo i na tejto konferencii.
Druhá pozitívna vec, ktorá je významná a ktorej zásluhy si môže pripísať ministerstvo životného prostredia pod vedením Peťa Žigu, je pitná voda. Pitná voda vo svete stúpa na cene aj na význame. Je to aj v súvislosti s tým, čo sa odohrávalo na konferencii v Paríži, pretože hrozba sucha a nedostatok pitnej vody sú naozaj hrozby budúcnosti, ktoré nás môžu postihnúť, a voda je a stále viac bude strategickou surovinou. A dobre si všetci spomíname, že až na návrh ministra životného prostredia vláda pitnú vodu definovala ako strategickú surovinu a rozhodla sa ju chrániť pre občanov Slovenskej republiky. Novela ústavy, ktorá bola predložená, zakázala jej vývoz do zahraničia a v októbri 2014 ju parlament schválil 102 hlasmi, aj hlasmi vás opozície, ktorí chcete pána ministra Žigu teraz odvolať. Podľa nej vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky nebude možné prepravovať cez hranice dopravnými prostriedkami a potrubím. Vodný zákon po novelizácii ďalej významne posilňuje ochranu a novinkou je aj zákaz viesť ropovod cez vodohospodársky chránenú oblasť, akou je Žitný ostrov. Slovensko má tak jednu z najvyššej miery ochrany vody v celej Európe a sme pripravení ísť do konfliktu aj s Európskou komisiou a to ešte nikdy nikto historicky neurobil alebo nikto nemal na to odvahu. Možno sa to zle počúva niektorým politikom, ktorí strašili a tvrdili nezmysly, že sa ide privatizovať voda a že ideme predať národné bohatstvo a nakoniec za ústavnú ochranu vody ani len nezahlasovali.
Druhá mimoriadne dôležitá informácia pre všetky regióny Slovenska, ktorá sa ich týka, zase na zásluhu ktorej má ministerstvo životného prostredia pod vedením Petra Žiga, je to razantná výstavba protipovodňových opatrení. Vážení poslanci z opozície, viete, že nemáme na Slovensku chránené pred storočnou vodou ani len všetky krajské mestá vrátane Košíc? A viete, kto začal situáciu s výstavbou protipovodňovej ochrany na Slovensku systémovo riešiť? Práve pán minister, ktorého chcete odvolať.
Ministerstvo životného prostredia zásadne rozbehlo roky trestuhodne zanedbávanú ochranu pred povodňami a to si vyberalo daň v podobe veľkých škôd. Do konca tohto aktuálneho roka dokončia vodohospodári zo Slovenského vodohospodárskeho podniku práce na dvadsiatich protipovodňových stavbách, ktoré významne ochránia ľudí a ich majetok na celom Slovensku. Ministerstvo životného prostredia sa zameralo na identifikované kritické miesta, ktoré ohrozovala veľká voda, a v posledných týždňoch boli iba na východe Slovenska odovzdané do užívania protipovodňové stavby v bardejovskej oblasti, v Kružlove, v Starej Ľubovni, Harichovciach či v Lipanoch. Zrekonštruované boli hate na Zemplínskej šírave, v Zalužiciach a vo Vyšnom Opátskom, u nás v Košiciach. A pred kolaudáciou sú viaceré poldre a ďalšie opatrenia, ktoré vylepšia ochranu Kežmarku či Ľubice. A viaceré opatrenia sa už stihli aj osvedčiť, napríklad v Starej Ľubovni doslova ochránila časť mesta dokonca aj vtedy, keď ešte nebola úplne skolaudovaná časť hrádze na rieke Poprad.
A ten posun vidíme na vlastné oči aj v Košiciach. Postupne otvárame jednu stavbu komplexnej ochrany za druhou. Je to obrovský posun. A napriek tomu, že dnes tu sypú niektorí žlčovité slová, ale budú to stavby a hrádze, ktoré postavil minister životného prostredia a Slovenský vodohospodársky podnik a ktoré ochránia Košičanov a mnohých ďalších obyvateľov nášho Slovenska. A prostriedky na vybudovanie komplexnej protipovodňovej ochrany schválila aj výjazdová vláda Slovenskej republiky pod vedením Roberta Fica - a to sú činy a nie vykrikovanie z opozičných lavíc.
Chránené majú byť v budúcnosti krajské mestá. Intenzitne sa pracuje napríklad aj na príprave ochrany Prešova, Banskej Bystrice a ďalších miest a v rámci nového operačného programu je do roku 2020 vyčlenených na protipovodňovú ochranu približne 400 mil. eur.
A čerešnička na torte, zásadným spôsobom sa podarilo zvládnuť rekordne vysoký Dunaj v roku 2013, všetci si to pamätáte, s minimálnymi škodami, kde sa osvedčila práve nová komplexná protipovodňová ochrana. A tie škody boli iba zlomkom oproti minulej povodni z roku 2002 a všetci sme to mohli vidieť v priamom prenose.
Ďalší úspech, Vodná elektráreň v Gabčíkove a jej prevzatie štátom, opätovné. Aj zásluhou dobrej práce ministra životného prostredia a vedenia podniku Vodohospodárska výstavba sa vrátila Vodná elektráreň Gabčíkovo do rúk štátu a napravili sa dôsledky nevýhodnej privatizácie. A to je zase zásluha a odvaha pána ministra, ale aj generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby.
Rozsudok v prospech štátu potvrdil aj Krajský súd v Bratislave. Prostriedky z prevádzky vodnej elektrárne najväčšieho vodného diela tak využíva opäť právoplatne Slovenská republika. A v súvislosti s týmto prípadom a privatizáciou orgány činné v trestnom konaní vzniesli obvinenia voči nominantom bývalej vlády, ktorá doslova odovzdala do rúk vodnú elektráreň talianskym privatizérom, veľmi podobným štýlom, ako sa v bare odovzdáva alkohol počas Happy Our.
Ďalej. Veľké upratovanie Slovenska, historicky prvý program na likvidáciu čiernych skládok. Zase je dôležité vedieť, že to je zase opatrenie, ktoré doteraz nikto neurobil. Ministerstvo životného prostredia, Peter Žiga a jeho tím pripravili a rozbehli historicky prvý program na odstraňovanie čiernych skládok na Slovensku s názvom Veľké upratovanie Slovenska. Momentálne je v plnom prúde. Viac ako dve stovky obcí a miest odpratávajú čierne skládky, ktoré ohrozujú životné prostredie. Získalo na to 10 mil. eur z Recyklačného fondu a o tieto peniaze bol rekordný záujem. Do programu sa prihlásilo celkovo 490 samospráv a dotáciu získalo 216 z nich, čiže skoro polovica všetkých uchádzačov. Obrovský záujem prekonal očakávania a toto je konkrétna pomoc, ktorá išla zo strany ministerstva životného prostredia pre ľudí, pre obce, pre životné prostredie a má naozaj v teréne neuveriteľný ohlas.
A zachytil som pozitívnu informáciu, že rezort životného prostredia tento program bude vyhodnocovať a nevylučuje, že v podobných aktivitách bude v budúcnosti pokračovať. Samozrejme, že len tento program Veľké upratovanie Slovenska problém čiernych skládok úplne nevyrieši, na to sa musí zmeniť aj myslenie nás všetkých, aby sme neboli ľahostajní voči svojmu okoliu.
Ďalší veľký zákon, ktorý prešiel, ktorý bol podporený a ktorý zase pomôže všetkých obyvateľom Slovenska, zákon o odpadoch. Je hanba, že na Slovensku stále nevieme separovať a recyklovať a že sme, bohužiaľ, na konci rebríčkov Európskej únie, ale aj to sa mení. Ministerstvo životného prostredia pripravilo a presadilo nový zákon o odpadoch, ktorý zásadne mení systém odpadového hospodárstva na Slovensku smerom k vyspelej Európe. Slovensko sa zásadne posunie k moderným európskych krajinám, teda k separovaniu a recyklovaniu, zatiaľ čo väčšina odpadu u nás končí na skládkach. V oblasti odpadového hospodárstva ide o revolučný prvok, ktorý od nás vyžadovala Európska únia. Dovozcovia a vývozcovia sa postarajú o vytriedený odpad na vlastné náklady, ľudia budú viac motivovaní separovať a obce podľa aktuálnych údajov ušetria ročne okolo 30 mil. eur.
Novinkou je aj to, čo trápi opäť nás, ktorí pôsobíme v mestách a v obciach, je to zákaz výkupu kovov od fyzických osôb v hotovosti, čo, veríme, povedie k poklesu kriminality, keď bežne miznú poklopy z kanalizácií, ploty, káble z diaľnic, a páchateľov bude možné ľahšie identifikovať.
Ďalšie pozitívne veci, ktoré ministerstvo životného prostredia vykonalo. Sanácia vážnych zosuvov, ako bolo napríklad pri Prievidzi či v Nižnej Myšli. Ministerstvo životného prostredia zásadným spôsobom rieši aj zosuvy, ktoré ohrozujú obyvateľov obcí a miest. Minister získal zdroje a vďaka jeho práci a úsiliu rezortu sa podarilo sanovať zosuv pôdy v Hradci, Veľkej Lehôtke, v obci Banka či v rámci Prievidze. Rekordne rýchle aj s pomocou vlády dali do poriadku Vrátnu dolinu, všetci si to pamätáme, ktorá utrpela devastujúce škody po letnej katastrofickej záplave a zosuve minulý rok. A pokračuje sanácia aj v obci blízko Košíc - v Nižnej Myšli.
Ďalšia vec, vďaka ktorej bude Slovensko čistejšie, je to systémová likvidácia environmentálnych záťaží. Po prvý raz v histórii Slovenska sa až za ministra životného prostredia Petra Žigu reálne začalo systematické riešenie a sanácia desiatky rokov starých environmentálnych záťaží, ktoré sa nachádzajú v rôznych kútoch Slovenska. Ide o dedičstvo z minulosti, z čias socializmu, ktoré ohrozuje zdravie ľudí a životné prostredie. Prvým z devätnástich plánovaných projektov na Slovensku zameraných na sanáciu starých environmentálnych záťaží je projekt Kamenné srdce v Devínskej Novej Vsi, úložisko nebezpečných toxických gudrónov v kameňolome Srdce natrvalo úplne odstránia do konca tohto roku.
Ministerstvo postupne pracuje na prieskume a odstraňovaní najproblematickejších záťaží, ktorých je na celom Slovensku takmer tristo. Momentálne sa odstraňujú staré envirozáťaže v 19 lokalitách, prieskum pokračuje v 54 lokalitách. Rezort chce začať ďalšie dôležité a mimoriadne komplikované sanácie problémových miest. Na tento účel rezort životného prostredia vybojoval od Bruselu alokáciu viac ako 180 mil. eur.
Ďalší pozitívny program - Operačný program Kvalita životného prostredia. Na to, aby sa podobné veci darili aj účinne financovať, potrebujeme, samozrejme, peniaze a podarilo sa pripraviť a medzi prvými v celej Európskej únii aj presadiť nový Operačný program Kvalita životného prostredia, ktorý nasmeruje do oblasti životného prostredia najviac peňazí v histórii. Využijú sa na to, využijú sa na budovanie protipovodňových opatrení, vodárenských projektov, odstraňovanie environmentálnych záťaží či ochranu prírody. Vďaka tomuto operačnému programu by malo viac ako 200 -tisíc obyvateľov Slovenska pocítiť zlepšenie v oblasti čistenia odpadových vôd, vyše 12-tisíc ľudí benefity nových protipovodňových opatrení, zrekultivovať by sa malo aj 452 hektárov územia. Na ochranu životného prostredia pôjde vďaka Operačnému programu Kvalita životného prostredia v histórii samostatného Slovenska najviac peňazí a v rámci tohto programu bude môcť Slovensko v rokoch 2014 až 2020 čerpať z európskych štrukturálnych a investičných fondov 3 138 mil. eur. A spolu s prostriedkami vyčlenenými zo štátneho rozpočtu tak bude mať Slovensko na ochranu životného prostredia viac ako 4,3 mld. eur. Čiže oproti minulému programovému obdobiu a Operačnému programu Životné prostredie, ktorý má objem 1,8 mld. eur, je to naozaj výrazné, výrazné zvýšenie a je to obrovský posun.
A mohol by som pokračovať ešte mnohými ďalšími významnými opatreniami, ako sú výstavba kanalizácií, čistiarní odpadových vôd, vodovodov, ochrany prírody, ďalšie a mohli by sme pokračovať ďalšími opatreniami pred povodňami, ako som už spomínal, či pri zosuvoch, likvidácii rizík environmentálnych, ochrane prírody či podpore životného prostredia.
Vážené dámy, vážení páni, vážený pán minister, minister životného prostredia by si zaslúžil za to, čo počas celého pôsobenia robil, ocenenie a nie primitívne odvolávanie z vymyslených a vykonštruovaných dôvodov, lebo jeho práca na rozdiel od mnohých jeho predchodcov má naozaj hmatateľné výsledky pre všetkých ľudí Slovenska.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 16:55 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán kolega Raši, keď ste urobili taký krásny odpočet, koľko peňazí pôjde na životné prostredie, tak dovoľte, aby som vás doplnil.
Pán minister Žiga zabezpečil, že z Operačného programu Životné prostredie v tomto rozpočtovom období 2007 - 2013 prepadne cca 500 mil. eur. Darmo sľúbite, že budeme mať veľa peňazí, keď tam máme odborníkov, ktorí to dokážu len zlumpovať a nečerpať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 17:10 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:11

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja neviem, či tento prejav nazvať Ódou na radosť alebo nejakou inou oslavnou básňou na svojho ministra. V každom prípade boli tuná spomínané neskutočné úspechy ministra Žigu. Napríklad tá ťažba uránu pri Košiciach, tá ma teda zaujala, pretože záhadným spôsobom potom pri vládnom návrhu nového stavebného zákona odtiaľ vypadla. Takže tuná sa chválite jedným úspechom, ktorý ale mohol byť korunovaný úplnou dehonestáciou toho vášho úspechu prijatím nového stavebného zákona, ktorý bol nakoniec po kritike stiahnutý. A mohli ste si ho schváliť, pretože na to stačila úplne vaša pohodlná 83-ka. Takže o čom to tuná vlastne točíte, že aký úspech? Nachvíľku a potom chvíľku ľudí oblbneme a potom im to zase zoberieme naspäť.
A v tomto by som sa vás aj opýtal na ďalšie úspechy vášho ministra pri prieskumných vrtoch na ťažbu ropy a bridlicového plynu v Oľke a Smilne. Toto je tiež akože rátané za úspech, zničenie krajiny pri prieskumných vrtoch schválených? A ľudia sa proti tomu postavili, aspoň teda zatiaľ v Oľke, aj v Smilne už písali nejakú petíciu. Takže to sú tie vaše také pseudo-, pseudochválenkárske reči.
No a čo sa týka tých povodňových opatrení, tak vraj sú systémovo riešené. No, veľké stavby na veľkú vodu, hhh, ale, žiaľ, má to niekedy aj opačný úplne efekt, pretože tie protipovodňové opatrenia sú robené akurát reguláciou a zdvíhaním, zdvíhaním v podstate brehov, alebo teda hrádzí, ale v konečnom dôsledku dochádza k rýchlejšiemu odtoku vody z nášho územia. Ale to ste už nespomínali, pretože sa tejto problematike nerozumiete absolútne. A vy ste tuším sám aj hovorili, že kto sa nerozumie, nemal by k tomu rozprávať. Takže sám ste si na seba povedali svoje.
Okrem toho chválili ste sa vecami, ktoré si myslím, že už mali byť hotové dávno za vašej prvej vlády, a neboli. Až teraz ste toho boli schopní. Koniec koncov my sme vám dobré riešenia podporili. Tie zlé, žiaľ, nie.
No a čo sa týka tých eurofondov, dúfam, že pri ďalších už nebudete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 17:11 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:13

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, zareagujem aj na to vaše prvé vystúpenie, kde ste hovoril, že na tie chlebíčky do toho Paríža, že hlásil sa aj Fecko na tie chlebíčky. Tak aby bolo jasné, myslím si, že z výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie má byť živo zastúpené, ako povedal kolega Huba. Prišla pozvánka, žiaľ, bolo povedané, že tých financií neni toľko, ako by malo byť, dobre, okej. Takže nakoniec sme tam nešli, hoci pán predseda Národnej rady sľúbil, že niečo bude riešiť. Dobre, nešli sme, potom sme povedali, dobre, boli tie útoky v Paríži, tak sme to nechali tak.
Berte to takto, že, áno, pospomínali ste kopu dobrých vecí, ja, samozrejme, za každú dobrú vec zdvihnem ruku, nemám s tým problém, ale musím vám povedať, že to je to dobro, čo ste vy čítali, ale máme tu ešte kopu vecí, ktoré neboli riešené. Jednu z nich vám môžem napríklad povedať, že vôbec sa nevenujeme chráneným vtáčím územiam, kde máme monitorovať určité územia, kde máme robiť pravidelný monitoring, ako tie biotopy vyzerajú. Iďte sa opýtať, ako je to riešené v reálnom živote s ministerstvom životného prostredia, keď ešte nemáme ani základné vyhlášky, ako sa majú správať jednotliví užívatelia týchto území, keď sú tam napríklad hniezda chránených živočíchov.
Myslím si, že spomínali ste aj poldre v Ľubici a ďalej. Áno, boli tam, iďte sa opýtať občanov, aké písali petície, aby tam tie poldre neboli. Žiaľ, aj Števo Kuffa, škoda, že tu neni, asi by vám tiež povedal svoje o tejto veci, ako tam ľudia prijímajú túto protipovodňovú ochranu.
Myslím si, že aj s tou vodou, to je ďalší problém. Zákaz predaja vody, myslím si, že sme nezakázali, len sme zlegalizovali predaj vody, čo sa týka obalov, v ktorých sú balené.
A na záver musím povedať ešte jedno, že, áno, všetko dobré, ktoré bolo urobené na tomto rezorte, sa dá jednou zlodejinou poprieť a znegovať a to ma trošku mrzí a tu tá zlodejina... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 17:13 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:15

Ján Senko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Raši, chcel by som sa pristaviť pri tvojich úvodných slovách, kde si hovoril o zmene geologického zákona, ktorého zmena smerovala k problematike ťažby uránu na Jahodnej, aj vtedy tu bola dusná atmosféra, aj vtedy sa tu viedli rôzne reči, bolo tu ťažké obviňovanie, nakoniec sa zákon podarilo presadiť. A ja osobne som veľmi rád, že v tom období sme mohli ako predkladatelia návrhu zákona na podporu zákazu ťažby kyanidovej technológie presadiť zmeny v banskom zákone aj po spolupráci s pánom ministrom Žigom a ministrom hospodárstva. Tento súvisel s ťažbou, s pripravenou ťažbou zlata na Podpoľaní a v Kremnici a tiež sme sa napočúvali na našu adresu rôzne nezmysly, počúvali sme kritiku, obviňovanie. Ale tak to už asi dnes tu v tomto parlamente chodí.
Dnes by si tieto zásluhy prisvojil veľmi rád niekto, kto o ne ani nestál a skôr komplikoval situáciu, kričal a v procese prípravy zákonov sa ani na nich nezúčastňoval a skôr komplikoval situáciu, nepriložil ruku k dielu. Bohužiaľ, taká je v súčasnom období realita našej politickej scény. Zdá sa, že úspechy sa neodpúšťajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 17:15 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:17

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Simon, asi bez komentára, pretože kým po pánovi ministrovi Žigovi vidno výsledky, po vašom pôsobení na ministerstve za vášho času neostalo vôbec nič.
Čo sa týka pána poslanca Hraška, viete, pán poslanec, vy sa vyjadrujete ku všetkému, tak vy ste, asi všetko viete, všade ste boli, všetko ste videli, preto sa ku všetkému vyjadrujete, proste ako taký Truhlík. Ale ja verím, že príde váš čas, aj keď sa tu bude rozprávať o vašom pôsobení v centrách voľného času, o mŕtvych dušiach, o tom, že centrá voľného času v obciach, kde boli prevádzkované, mali viacej žiakov, ako mala počet obyvateľov dedina. Že si spomenú niektorí bývalí vtedajší župani, ako ste sa ich snažili ovplyvniť. A že aj o tomto sa tu raz bude rozprávať a neviem, čo budete robiť, potom sa budete iba vykrúcať ako had, pretože budete vedieť, že všetko, čo sa tu hovorí, je veľká pravda. (Potlesk.)
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 17:17 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video