59. schôdza

11.12.2015 - 11.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:24 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:18

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Budem len taký profesionálny a vecný, lebo však s pani podpredsedníčkou sa nejakú chvíľu už poznám, ale ono je to tak, že tá kvalita tých príspevkov a tých prejavov sa meria práve tým, koľko faktických poznámok na vás je a ja som nechcel, aby ste v tomto peknom čase obstáli tak, že na vás nezareaguje vôbec nikto, lebo zjavne si z toho nemohol nikto nič dobré zobrať.
Ale fakt je ten, pani kolegyňa, že to, čo ste tu povedali, bolo absolútne bezobsažné, či už voči ministerstvu, ministrovi, téme, o ktorej tu dnes hovoríme, a dokonca i čomkoľvek, čo ste indikovali pro futuro, že by mohlo byť ako téma pre túto krajinu podstatné. Nejakých 120 káuz, 120 tém, prosím vás, pani kolegyňa, kto robí, robí aj chyby a v každom rezorte, v každej inštitúcii, kde sa reálne robí, sa môže vyskytnúť aj ľudské, aj personálne zlyhanie, za ktoré nikto z ľudí, ktorí tu mnohokrát sedia, reálne nemôžu.
Ja viem, že v OĽaNE, v Obyčajných ľuďoch je mnoho ľudí, ktorí neriadili ešte ani školskú družinu, a tak je veľmi ťažké od nich očakávať, aby prevzali zodpovednosť za svoje skutky, za svoje činy a, nedajbože, za riadenie štátu. Ale, žiaľbohu, vás chcem poprosiť, skúsme nedehonestovať ľudí, ktorí sa reálne o niečo snažia, ja som nepočul ešte ani zo strany vás, ani zo strany vašich kolegov dnes jednu pozitívnu vec na adresu ministerstva životného prostredia. A verte mi, keď chodíte do terénu, čím sa chválite, že tých vecí bolo na Slovensku urobené tisíce.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:18 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predseda. Vážená pani podpredsedníčka, spomínala si aj pána Trubana a to, na čo poukázal. Naozaj, možnože je to chvíľa na takú krátku rekapituláciu, ale ozaj len kratučkú. Jednoducho to sú veci, ktoré sú tu symbolom, to nie sú okrajové záležitosti, keď človek tohto rangu s tými skúsenosťami sa rozhodne prehovoriť, a nielen prehovoriť, ale podať trestné oznámenie, nuž mne to len pripomenulo to, čo tu zaznievalo pred tromi rokmi a z čoho sa tu mnohí smiali, kauza ForestPortal, kde sme poukázali na to, že existuje program, za ktorý sa tu vyfakturovalo 700-tisíc eur, a odborníci ani nie s takou odvahou, ako mal pán Truban, povedali, že nemá hodnotu ani 7-tisíc. Nuž taká malá spomienka. Je veľa na čo spomínať, len málo dobrého.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:19 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, ja by som chcel zareagovať tiež na tvoje slová, že prakticky sa nemá kto zastať našich prostých občanov, ktorí si myslia, že tu poslali najlepších azda do parlamentu. Lebo čo sú vlastne voľby? Raz za 4 roky občan povie, hovorím o Národnej rade, 150 najlepších hospodárov posielam, aby hospodárili s mojimi peniazmi, ktoré sa tu v republike vyzberajú, aby s nimi gazdovali. Ako s nimi gazdujeme? Poslali sme tu najlepších 150 hospodárov? Zdá sa mi, že vôbec nie.
A ako si spomenula, všetko sa robí veľmi sofistikovane a niekedy je ťažko vlastne to aj prelúsknuť, čo za tým všetkým stojí. Áno, všetko robia pri tichosti, len aby sa nič nedostalo von, a ja som ešte nevidel a nepočul, aby niekto povedal, že sorry, sorry. Neviem, čo sa musí stať, aby minister sám vyvodil voči sebe zodpovednosť a povedal, že, nehnevajte sa, vážení občania, nezvládol som to, a to je jedno, či bude modrý, fialový, teraz to nemyslím iba na súčasnú vládnu stranu, myslím na všetky, aby povedal, že, áno, idem preč, sorry. A to by bol u mňa nie politik, ale štátnik, ktorý by to vedel takto vyhodnotiť. Ako povedala pani Radičová, že štátnici sa ešte na Slovensku nenarodili. Ja tvrdím, narodili sa, ale ich musíme nájsť. Možno, že aj s lupou. Lebo to nie sú tí, čo sa budú tu tískať do parlamentu, že ja chcem byť ministrom, ja chcem byť prezidentom, ja chcem byť premiérom. To sú obyčajní ľudia s malým o, ktorí si svoju robotu tam dole robia poctivo a ktorí na to, aký momentálne význam má slovo poslanec, povedia, že kašlem na takú politiku. A tak dúfam, že sa v jednom volebnom období nájdu aj títo štátnici, ktorí vstúpia do Národnej rady, a ľudia si ich budú vážiť a naše Slovensko nezanikne v nejakej čiernej diere, ale pôjdeme niekde inde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:20 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:22

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, bol som sklamaný z vášho vystúpenia. Čakal som, že poviete nejaké argumenty, že vysvetlíte, prečo vlastne odvolávate ministra Žigu nejakými racionálnymi argumentami. Bohužiaľ, nezaznel jeden jediný argument, pani podpredsedníčka, vo vašom vystúpení. Posplietali ste hrušky s jablkami, vyliali ste si svoje emócie, ale neargumentovali ste.
Ja som, pani podpredsedníčka, známy tým v našej strane, že ak sa mi niečo neľúbi, ja to poviem, idem za konkrétnym ministrom, idem za vedením strany a jednoducho poviem, že sa mi to nepáči, že mám s tým problém, nech mi to buď vysvetlia, alebo nech urobíme nejaké opatrenia.
Ale vy ste na nepresvedčili, nikto z vašich poslancov, pani podpredsedníčka, ma nepresvedčil. Nikto nevyvrátil tie argumenty, ktoré tu zazneli vo vystúpení pána ministra Žigu. To jednoducho bol jeden argument za druhým. Vy tu len tárate a varíte z vody.
Bohužiaľ, pani podpredsedníčka, nadobudol som jeden dojem, že celá táto schôdza je len o kampani OĽaNO a o vnútornom boji v OĽaNE, pretože vy tým, že ste na kandidátke, ja neviem, na 140. mieste atď., vy musíte zápasiť o preferenčné hlasy. Preto každý jeden poslanec OĽaNA dnes vystupuje a snaží sa zaujať. Ale, pani podpredsedníčka, bohužiaľ, dnes ste veľmi slabá, nebodujete, predbehnú vás aj iní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:22 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Podmanický, ja som netušila, aký ste vy naivný, akože tak naivného predsedu výboru, sociálneho výboru, to som netušila, že máme. Vy si fakt myslíte, že to prekrúžkovanie mi zabezpečí jedno vystúpenie? No, tak naivita bokom. Naozaj naivita bokom.
Naschvál, keby ste boli počúvali, tak by ste povedali, že tých argumentov bolo povedané toľko. Z toho vystúpenia som si naozaj všetky pasáže, ktoré už boli tuná povedané, som ich vyčlenila, vôbec som o nich nehovorila, hovorila som iba náznak kompy. Hej? Takže smola. Myslím si, že toho bolo povedané toľko, že by sa to do koča nezmestilo, naopak, z vašej strany, zo strany vládnej strany SMER, bola akurát znôžka nejakých na jednej strane chválospevov na pána ministra, čo všetko urobil, ale argumenty, ktoré by vyvracali dôvody zvolania tejto schôdze, prepáčte, ani od pána ministra som nepočula, nevraviac od premiéra.
Naozaj tak krátke, slabé vystúpenie pán premiér už dávno nepredviedol. Ale aspoň vieme, že teda už je podpísaná konečne zmluva na Jaguar. Hurá! Budeme mať nové pracovné miesta, len som zvedavá, kedy začnete tvoriť aj podmienky pre tých, aby sa tu pracovné miesta vytvárali, nielen na základe investícií, kde jedno pracovné miesto vyjde aj na takmer 100-tisíc euro.
K tomu, pán Brixi, kto robí, robí chyby. Jakože, prepáčte, chyby za 20 mil. a my sa máme tváriť, že veď to je v poriadku? Tak ak takto vy vládnete, tak nech sa páči, vládnite ďalej. Nám to bude teda vždy prekážať.
Dôležité je, aby sa naozaj štátne prostriedky, alebo prostriedky, ktoré majú byť venované ľuďom, nedávali do vreciek jednotlivých firiem, ktoré sú vám spriaznené. To je, myslím, že princíp dobrého a spravodlivého vládnutia. A to, že ešte nemáme skúsenosť? Áno, tešíme sa, berieme to ako výzvu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:24 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:27

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, páni navrhovatelia, pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, myslím si, že tu zaznelo už mnohé a takisto sa budem snažiť držať dvoch zásadných faktov. A prvý je ten, že k dodatku alebo k vetičke, ktorá sa objavila v zmluve, čo sa týka, nazvem to prevádzkových nákladov, neodznelo ani v kratučkom vystúpení premiéra, ani pri obhajobe ministra samotného v hodinovom vystúpení ani pol slova. Ja by som chcel teda počuť a vyzývam na to, aby aspoň jedno jediné stanovisko zaznelo k tým 0,8 %, že keď bude rásť cena nafty, prečo za 10 centov sa bude preplácať 11-násobok; 11-násobok.
Ja som počas vystúpení či koaličných, alebo vládnych poslancov, alebo kolegov z opozície sa pýtal zásadný fakt. Sú ľudské pravdy, sú etické normy, sú zákonné nastavenia a mám pocit, že vo voľnom korčuliarskom alebo akrobatickom vystúpení, tzv. akrobacia v kontexte, sa nám nedostáva tej pravdy. Pravda sa totižto dá zamlčať alebo prekrútiť, alebo ohnúť a ja mám pocit, že tu sa niekto snaží pravdu jednoducho znásilniť. Nedá sa, nedá sa obhájiť, ak niečo stojí 10 centov a bude to stáť euro desať, 11-násobné predraženie.
Zaznievajú tu slová o tom, že presné alebo čiastočné pomenovanie 120 káuz, a tu kolega Brixi rozpráva o tom, že sa robia chyby. To je pravda. Ale ďalšie naše príslovie hovorí, že za chyby sa platí! A ja sa teda pýtam, ak robíte chyby, a tuto priznáva aj vládny poslanec, tak kto kedy niesol reálnu zodpovednosť? Pretože by sme tu nesedeli, lebo ak platí, že sa robia chyby a za chyby sa zároveň aj platí, tak ten, kto tú chybu spravil, bol v tomto prípade pán Lazár, minister by ho odvolal, bola by vyvodená vecná a politická zodpovednosť a nemusíme sedieť vo fóre obrovskom, politickom fóre, v pléne parlamentu, kde uplatňujeme kontrolnú právomoc opozície voči vláde a hovoríme, že niekto urobil chybu, ale za ňu nezaplatil ani politicky.
Toto je zásadný moment. A môžte sa to snažiť prelepiť Jaguarmi, môžte sa to snažiť prelepiť tým, ako uspel minister Žiga. Ak uspel tisíckrát a urobil tisíc dobrých vecí, v jednej zásadnej veci zlyhal, a to je, že kryje pána Lazára. A myslím si, že ďalej sa baviť nemusíme. Akúkoľvek nálepku tomu dáte, iba znásilňujete pravdu.
V mnohých tých vystúpeniach zaznieva nie celá pravda, v mnohých zaznieva prekrútená, zdvihnutý pozitívny moment, a ten negatívny ani nespomenutý, v mnohom je ohnutá. A ešte raz, trvám na tom, že sa aj počas tejto schôdze pravda jednoducho znásilňuje.
Ten príklad o tom, ako vediete spoločenskú debatu pri využívaní marketérskych stratégií, ktoré v zásade sa snažia urobiť lživý obraz, lživý obraz jednej rukojemníckej drámy, kde, viete, ak sa, ak niečo únosca alebo proste terorista chce spraviť a donútiť niekoho, aby vykonal jeho vôľu, tak prepotrebnú vec alebo niekoho, koho má rád, unesie a snaží sa niekoho niečím donútiť. Vy to robíte programovo, dobrú a prepotrebnú vec.
Veď to nie je o tom, že je tu jeden jediný poslanec, ktorý tu je teraz prítomný, ktorý nechce kompu? Dvihnite ruky, páni poslanci opoziční, aby sa odkryla tá pravda. Je tu jeden z vás? Žiadny taký tu nie je, to je pravda. Tá kompa je potrebná vec, ale dá sa obstarať aj spôsobom a dá sa prevádzkovať spôsobom, ktorá je jedenásťkrát drahšia. A to je to brutálne, to je to ohnutie, znásilnenie pravdy. Pretože ten príklad, ktorý som použil vo faktickej poznámke, že, áno, požiada synátor svojho otca, že potrebuje tenisky, ten mu ich za 30 euro kúpi. Následne 300 euro prešustruje, prepije, prehrá v automatoch, a keď sa má zodpovedať u manželky, no tak použije ten váš argument, to je ten marketérsky trik, a povie doma žene, keď sa ho pýta, kde je 330 eur, tak on sa ospravedlňuje iba a len tým: "Ty nechceš, aby on mal tenisky?" To je tá rukojemnícka dráma a to je tá najväčšia obludnosť.
Ja to zredukujem, aby sa nehovorilo o faktoch a nefaktoch. Chcem počuť od rezortného ministra, prečo pri tom, ako to je do bodky rozobrané, čo sa stane pri prevádzke, ostatné veci nechávam bokom, lebo sa opakovane na ne kolegovia pýtali, prečo pri nastavení parametrov pri prevádzke, pri možnej zmene ceny ropy, resp. nafty, prichádza k možnému, v horizonte 15 rokov, 31-miliónovému úniku, čo je naozaj miliarda korún, kto počíta ešte v starej mene.
A k tomuto môžme si tú tabuľku zobrať a môžme tam teda ukázať, s akým mechanizmom ráta ministerstvo a ako ten mechanizmus teda vníma, položku za položkou, nie je ich veľa, je ich, myslím, päť a máme vysvetlený zámer ministerstva životného prostredia, resp. organizáciu, ktorú priamo spravuje. Inak sa bavíme iba o zahmlievaní, ohýbaní, zamlčovaní alebo prekrúcaní pravdy.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 18:27 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:34

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Viskupič, to je presne o tej vašej selektívnej pravde, tých tisíc dobrých vecí, ktoré sa tu dennodenne opakuje, ktoré sa tu dennodenne robí, tak z toho vy nepoviete nič a vyberiete si tú jednu, ktorá vám práve sedí do tej politickej mozaiky, aby ste si cez ňu mohli urobiť kampaň, propagandu, poprípade nejakého ministra, funkcionára zošikanovať, pristaviť k múru. A vtedy to je v poriadku. Vtedy pravda je len tam, kde si ju vy v danom čase a na danom mieste vytvoríte.
Tak ja vám chcem niečo povedať, pán Viskupič. Na Vodohospodárskej výstavbe sa za ostatné štyri roky spravilo dohromady viac vecí ako v tejto krajine v iných rezortoch niekde dokopy. Od toho, že sa zobralo samotné Vodné dielo Gabčíkovo Talianom, kde sa ušetrili desiatky miliónov eur, ktoré sa používajú na rozvoj tejto krajiny, na rozvoj vodného hospodárstva, protipovodňových opatrení, rozvoj environmentálnej politiky, ochrany životného prostredia, biokoridorov - a vy poviete, že sa nič neurobilo?
Však pán Lazár, minimálne už keď mám ísť do veľmi ďalekej budúcnosti (pozn. red.: správne „minulosti“), keď v Košiciach za oných čias bol námestníkom primátora, tak zlikvidoval desiatky nelegálnych a čiernych skládok, pán Viskupič. No, nehovorím o iných veciach, ktoré sa tu urobili v rámci revitalizácie vodných plôch, vodných koridorov, prepravných služieb, lodnej dopravy - a vy poviete, že sa nič nerobí? Nemáte, pán Viskupič, prehľad, bazálny prehľad o tom, čo sa deje v tejto krajine.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:34 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nemusím chodiť ďaleko, keď budem hovoriť o pravdivých výrokoch, stačí rozobrať jednu a jedinú faktickú poznámku pána Brixiho. Ani raz, ani jeden jediný raz som ja nepovedal, že sa nič neurobilo. To je, čiže na tomto vystavaná faktická poznámka dokumentuje iba a len to, že viete pravdu zamlčať, prekrúcať, ohýbať a znásilňovať.
Ja som hovoril, že keď minister urobil tisíc dobrých vecí, v jednej zásadnej veci zlyhal, a to, že kryl pána Lazára. Pretože neprišli tie zásadné argumenty, z ktorého bol zásadne obvinený. Neprišiel s argumentami, či je naozaj pravdou to, že pri prevádzke kompy prichádza k 11-násobnému predraženiu. To je vec, na ktorej stojí a padá to, ako som vystúpil k rozprave.
Čiže ak si chcete vystavať svoju faktickú poznámku na tom, že ja hovorím o pánovi ministrovi, že nič neurobil, nie, tak to nie je. Ja som hovoril, že sám ste do tejto debaty priniesli to, že, áno, ak robíte, robíte aj chyby. A ja hovorím a pýtam sa opäť, a už to mu ostatne ako rečnícka otázka, čo nasleduje, ak niekto urobí chyby v normálne nastavenom procese? Ak robím chyby, tak za chyby sa platí, a v tomto prípade nie.
Mrzí ma iba, že to musím opakovať, pretože viem, že to viete a iba z politických a účelových dôvodov ste opäť preliepali tú základnú otázku a základnú pravdu, lakujúc obraz, že predsa minister robil veľa dobrého, tak prečo upriamujeme pozornosť iba na túto jednu vec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:35 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:38

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tuná akosi vládne buď hluchota, alebo slepota. Alebo nazvať to hlúposťou? Neviem. Argumenty boli použité už na začiatku. Ale očakávalo sa, hhh, že vyvracať, nie sa tu niekto príde, ale tuná bude niekto druhý. Ale k vyvracaniu podozrení akosik nedošlo. To sú tie, boli tu uvedené chválospevy na ministra, ktorého odvolávame.
Ja by som sa ho v tejto chvíli aj chcel opýtať, lebo tuná keď som prechádzal okolo, tak hovoril, že my dvaja sa ešte stretneme. Ja som tuná, tak neviem, ako to myslel. Či to mám brať nejak inak, alebo brať to ako vyhrážku, či? (Reakcia z pléna.) Jaj, na výbore, aha. Dobre, pekne ste to zahrali. Takže vyhrážka už nebude, už je to len, že sa stretneme na výbore. Neviem na akom, keďže výbory asi zasadať nebudú. V každom prípade tuná vidíme postoj ministra, ktorý momentálne odišiel zo sály.
Boli tuná vedené chválospevy na to, čo sa urobilo. Ja by som si dovolil pripomenúť, keďže sa končí volebné obdobie vládnej strany, že sa čo sa neurobilo. A to, čo sa neurobilo, tak je odrazom nesplnenia vládneho programu strany SMER.
Vláda Roberta Fica sa v programovom vyhlásení zaviazala o ochrane pred povodňami zabezpečiť dôslednú realizáciu efektívnych protipovodňových opatrení a programov na zvyšovanie vodozádržnej schopnosti krajiny dostupnými ekologickými aj technických prostriedkami. Vláda Roberta Fica úplne odignorovala zadržiavanie vody v krajine. Naopak, podporovala regulácie tokov, aby Slovensko ešte rýchlejšie vysychalo.
Vláda Roberta Fica sa v programovom vyhlásení zaviazala aj výraznejšie podporovať aktivity obcí, podnikateľov a mimovládnych organizácií zameraných na regeneráciu poškodeného prírodného prostredia, ochranu, revitalizáciu ekosystémov zaťažených, ako aj v chránených územiach s cieľom zlepšiť poskytovanie ekosystémových služieb ako mimoprodukčných funkcií poľnohospodárskej, lesnej a urbanizovanej krajiny. Nesplnené.
Ďalší bod. To je programové vyhlásenie, nie to, čo sa urobilo, to je to, čo sa neurobilo.
Vláda Roberta Fica vyšetrovala obce, zastavila podporu projektov v obciach, ktoré verejne prezentovali, že projekty zadržiavania vody v krajine im pomáhajú. Zruinovala malé firmy, ktoré pomáhali obciam realizovať vodozádržné opatrenia a kriminalizovala podporovateľov vodozádržných opatrení v krajine. Podporuje len reguláciu tokov, aby Slovensko ešte rýchlejšie vysychalo a voda odtekala čím rýchlejšie preč.
Vláda Roberta Fica sa programovým vyhlásením zaviazala vytvárať zelené pracovné miesta vo vodnom hospodárstve, vo výskume, vývoji a inováciách, v technológiách a výrobkoch prívetivých k životnému prostrediu. Nevzniklo ani jedno zelené pracovné miesto a nevznikol ani jeden konkrétny inovatívny produkt pre zelené inovácie. Toto je výsledná práca ministra, ktorého dneska odvolávame.
Vláda Roberta Fica sa programovým vyhlásením zaviazala podporovať prípravu opatrení súvisiacich s adaptáciou poľnohospodárstva na zmenu klímy prostredníctvom takých spôsobov hospodárenia, ktorými sa zvýši zadržiavanie vody v krajine. Už som spomínal, nesplnené. Vláda toto úplne odignorovala a nechala Slovensko naďalej vysušovať.
V programovom vyhlásení sa zaviazala podporiť zalesňovanie poľnohospodársky nevyužívaných a ostatných degradovaných nelesných pôd s prioritou zalesňovania pôd extrémne ohrozených vodnou eróziou svahovými deformáciami. Zámerom je tiež chrániť krajinu pred povodňami a vytvárať nové pracovné miesta na vidieku. Celé zlé. Vláda toto absolútne odignorovala. Nechala naďalej degradovať krajinu a viac ju vysušovať. Hhh, vzniklo vôbec na vidieku nejaké pracovné miesto nové?
Vláda Roberta Fica sa programovým vyhlásením zaviazala podporovať rozvoj produkcie biologických zdrojov v poľnohospodárstve, lesnom a vodnom hospodárstve pre tradičné spracovateľské odvetvia. Aj toto bolo úplne odignorované.
To len na ódu poslanca Rašiho, ktorý tuná ospevoval to, čo minister spravil. Zabudol však povedať to B, na ktoré aj on upozorňoval, že niekto tu hovorí A, ale nepovie B, tak ani on nepovedal B, že toto je to, čo minister nespravil a priamo je to zakotvené v programovom vyhlásení tejto vlády.
Poďme však k tomu, čo je vlastne kvázi dôvodom, pretože toto sú len také drobnosti, ktoré minister ešte vlastne nespravil, hej. Za to mal byť už odvolaný dávno.
Hovoríme o kauze kompa a o pánovi Lazárovi, ktorý si urobil svoju prácu dobre, samozrejme, pre tých vyvolených.
Mám tuná články z 8. a 9. júna 2010, ktorý má titulok "Zarobia na solárnych elektrárňach aj ľudia z ministerstva?", prípadne kauza "Kto ovládne solárny biznis?" A tu si dovolím citovať: "Limit padol za dva dni. Šancu získať licenciu tak mal iba ten, kto žiadosť podal hneď v pondelok. Balík 120 MW totiž rozdelili za dva dni. Úspešných bolo prvých 36 firiem, ktoré splnili všetky podmienky. Zistili sme, že za viacerými z nich sú rovnakí ľudia, ktorí sa v solárnom biznise doteraz nepohybovali, majú však blízko k ministerstvu hospodárstva, k SEPS či k ďalším energetickým spoločnostiam. Svieti aj Ficov človek. Člen SMER-u a riaditeľ košickej teplárne Ladislav Lazár sa objavil za dvoma firmami, ktoré od SEPS získali licenciu na výstavbu solárnych elektrární. SEPS patrí pod rezort hospodárstva, ktorý ovláda SMER s ministrom Ľubomírom Jahnátkom", to je ešte z tej prvej vlády. "Lazár sa s ním osobne pozná, rovnako ako so štátnym tajomníkom rezortu Petrom Žigom," vtedy na hospodárstve, dneska na životnom prostredí, "ktorý je zároveň krajským predsedom SMER-u v Košiciach. Ladislava Lazára v roku 2006 dosadil aj do predstavenstva košickej teplárne a Robert Fico ho osobne podporil vo voľbách na primátora Košíc. Lazár kandiduje za SMER aj do parlamentných volieb."
Takže vidíme, aké sú to spojenia? Fico osobne podporil Lazára, takže keďže sú tam dobré kontakty, tak prečo by asi niekto chcel odvolanie Lazára za takýto kšeft?
A aby sme vedeli, že čo sa muselo stihnúť, pretože podobne to funguje aj pri tomto kšefte. Tak "podnikatelia sa zhodli na tom, že bez niekoľkomesačnej prípravy sa licencie nedali transparentne získať. Ak by sa o výzve dozvedeli až v piatok, keď bola zverejnená, cez víkend by museli vybaviť aj iné dokumenty: ako notársky overenú kópiu súhlasného stanoviska príslušného prevádzkovateľa distribučnej spoločnosti, do ktorej je plánované zaviesť výkon solárnej elektrárne, vlastnícky alebo nájomný vzťah k pozemku. Nájsť vhodný pozemok trvá aj pol roka".
Takto tendenčne sa dajú nastaviť za vládnej garnitúry či už výberové obstarávania, alebo nejaké iné veci, ktoré majú byť potom priklepnuté svojim ľuďom. Presne takisto to bolo aj v tejto kauze.
Je skutočne zaujímavé, že firma, ktorá mala donedávna obrat 4 eurá, si zrazu zadá výrobu kompy, ktorá trvá teda pár, pekných pár mesiacov, ale v priebehu štyroch mesiacov už v podstate vyhrala výberové konanie na túto kompu. Zaujímavé, že poznala parametre. Hovorilo sa, že tieto parametre si navrhli starostovia. Tak ako sa potom dostali k tej firme, ktorá za nejakých zvláštnych okolností tie parametre presne odhadla, aké budú potrebné na tú kompu. A že už mala aj nachystaný milión ako zábezpeku a mala už aj od banky potvrdenie na úver vo výške 1 600-tisíc. To sú také priehľadné veci a toto nikto z vás nevyvrátil. Aj keď ste sa pokúšali nejakými takými pseudofaktami, ale to je, to je nepriestrelné. Skrátka, to nesedí.
Ako vy si fakt myslíte, že ľudia sú tak blbí, že im toto, že vám toto zožerú? Fakt si myslíte, že sú ľudia tak hlúpi? Viete, ľudia nie sú, to si len vy o nich myslíte, pretože ste ďaleko od reality.
Keď som hovoril aj vo faktickej poznámke, nebol tu vyvrátený jeden dôležitý fakt, o ktorom sa tu hovorilo niekoľkokrát. A to je ten záhadný koeficient 0,8 v zmluve, ten nebol daný v podmienkach, ten je napísaný v podpísanej právoplatnej zmluve na prevádzku kompy; 0,8 % navýšenie na každú otočku kompy pri zvýšení ceny nafty. Tu sa nehovorí o zvýšení nákladov. Náklady sa určite zvýšia, keď sa zvýši cena nafty. Ale tu sa nejdú preplácať náklady, ale 11-násobok preplácania nákladov. A tohto sa nikto z tých, ktorí boli prihlásení do rozpravy alebo s faktickými poznámkami, absolútne nedotkol. Tomuto ste sa elegantným spôsobom všetci vyhli. Úplne všetci! A toto práve robí to predraženie celej kompy.
A ak niekto bude tvrdiť, ešte raz, že tá zmluva je maximálne na 25 mil., tak sa pýtam, že keď sa vyčerpá do šiestich rokov 25 mil., potom čo? Potom sa vás budú pýtať starostovia, že čo ďalej? Vypíše sa nové verejné obstarávanie, lebo toto sa už minulo? A dám ďalším 25 mil., či 30, hej? Áno, toto sú tie vaše kšefty. Zahmlievať, klamať, podvádzať a v konečnom dôsledku všetko kradnúť.
Minule mi tu niekto hovoril, že ale ja som nič neukradol. Spolupáchateľstvo je tiež trestným činom. Presne tak sa isto posudzuje, takisto ako páchateľ trestného činu sa posudzuje aj spolupáchateľ. A všetci, ktorí schvaľujete takýto proces, tak ste spolupáchateľmi. Tak potom nerozprávajte a nevytáčajte sa z toho, že vy do toho nepatríte. Patríte presne do tejto vašej garnitúry.
No a čo sa týka ešte ministra životného prostredia, to, čo všetko ako krásne robí. Ja som mu teraz nedávno, minulý týždeň vo štvrtok, predložil niekoľko interpelácií, ešte ich musím podať v písomnej forme. Ešte sa spracúvajú. Pýtal som sa v nich napríklad na priehrady, Krpeliansku a ďalšie dve, ktoré sú kontaminované sedimentami, alebo teda sú zanesené sedimentami, ktoré sú kontaminované z výrob Oravy a Liptova. Doteraz absolútne nič s týmito priehradami nikto nerobil. A to je pritom objem, ktorý mohol byť využitý pre protipovodňové opatrenia. A nemôže.
Potom som sa pýtal na nový vodný plán, ktorý hodilo ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania. Je tam pár takých zvláštností, že sa zabudlo na manažmenty povodí menších tokov. Manažment, samozrejme, veľkého povodia vo vodnom pláne zahrnutý je. Ale pokiaľ nemáme vychádzať z reálnych údajov mikropovodí, kam sa chceme dostať? Poznáme vodnú bilanciu? Tu sa nejedná o vodnú bilanciu behom jedného roka, dvoch, troch, piatich. Tu sa jedná o vodnú bilanciu desiatok rokov, pretože Slovensko sa vysušuje.
Keby ste nevedeli, tak vodná bilancia sa spočítava zo zrážok spadnutých na danom území a od nej sa odpočítavajú, odpočíva výpar a odtok. To len tak pre ilustráciu, ak by si náhodou niektorí mysleli, že sa tematike nerozumiem.
No a sú tam, samozrejme, ďalšie problematické veci. Malé vodné elektrárne, ktoré sa schvaľujú na Malom Dunaji a na Hrone. Čistá betonárska loby. Nie minister riadi ministerstvo, ministerstvo riadi ministra, takto to je. Minister je len obyčajná figúrka v tejto roli (pozn. red.: správne "role").
Ekonóm vo funkcii ministra životného prostredia. Keby sa ma niekto pýtal, že či sa vôbec rozumiem problematike napríklad takej vody, tak na Stavebnej fakulte sme, predstavte si, mali aj vodné stavby a počítali sme aj výstavbu priehrady, aj potrubia. Mimochodom, tie priepusty, ktoré sa robia popod cestu, niekedy musia mať viacej rúr. Viete prečo? Pretože najrýchlejší prietok majú tieto potrubia tesne pod naplnením maximálneho limitu, keď zoberieme prierez potrubia, tak tesne pod úrovňou maximálnej hladiny vody. Preto niektoré priepusty majú aj viacero rúr.
Takisto sme navrhovali aj tunely. Takže ja viem presne, ako sa počíta tunel, ako sa počíta ostenie tunela, a netreba mi tuná dávať nejaké príklady kanála La Manche. Pán minister, ja som stavebný inžinier, ste sa dobre sekli. Viete, ale to ste nevedeli, čo? Mali ste si to najskôr naštudovať. Počítal som aj tunely. Takže viem presne, ako sa to počíta, a nie je problém spraviť tunel dneska popod veľké koryto. Hhh, veľké tunely sa robia na Západe úplne bežne popod veľké rieky. Samozrejme, záleží o cene. Ale potom údržba je ďaleko nižšia ako povedzme na obyčajnej pozemnej komunikácii, kde sa absolútne so zimnou údržbou napríklad nemusí počítať.
Takže to sú také vaše pseudoargumenty, ktorými sa snažíte vyvrátiť to, že vy vlastne nemáte ani dôvod na to, že by sme vás odvolávali. Dôvodov tu je hneď niekoľko. Vy si neplníte normálne funkciu ministra životného prostredia, neplníte programové vyhlásenie vlády a kryjete kšefty, kryjete kšefty ľudí, ktorí keď sú v solárnom biznise, dostanú solárne elektrárne a zrazu sú šéfmi Vodohospodárskej výstavby. To je paradox, čo? Niekto kšeftuje so solárnou elektrikou a vzápätí sa v ďalšom období stane riaditeľom Vodohospodárskej výstavby. Akosi mi uniká podstata.
No a ešte možno poznámku pre niektorých, ktorí sa snažia nahovoriť niekomu, že sa niekto nevyzná do problematiky alebo že sa vyjadruje ku všetkému. No už na základnej škole mi hovorili, že všade bol, lebo mal som otca, ktorý ma skutočne vodieval všade. Tak možno pre jedného poslanca, vysvetlím mu to trošku v jeho reči, že keď správne použijem zariadenie, ktoré sa nachádza trošku nižšie ako cavum oris, a ako sa hovorí, že urobím to, čo v myokardiu, to na papilách, tak sa mu to potom cez tri najmenšie kostičky nachádzajúcej sa blízko Eustachovej trubice dostane až do orgánu, ktorý je kryté v craniu, tak mu to dôjde a uvoľní sa mu sfinkter a urina bude jeho najmenší problém, len to budeme potom musieť všetci registrovať cez receptory v cavum nasi. On to pochopil, komu to bolo určené.
Takže ja si dokážem veľmi rýchlo naštudovať určitú problematiku a tú, ktorú mám blízko, tak si viem naštudovať veľmi dopodrobna.
Ešte by som sa napríklad skúsil opýtať, pretože bežia posudzovania na životné prostredie v rámci EIA, a všimol som si za poslednú dobu, že bolo schválených niekoľko prasačích fariem, ale s takou kapacitou, dokonca s desaťnásobnou kapacitou v niektorých prípadoch. Malá farma, ktorá kedysi bola v družstve s kapacitou 2 600 ošípaných, zrazu dnes, alebo teda v tomto období schválilo ministerstvo na kapacitu na 26-tisíc ročne. Hovoríme o produkcii hnojovice, teda tej prasačej močovky v objeme 58-tisíc, a teraz som si nie presne istý, môžem si to pozrieť, to nie je problém, aby som netáral bludy, aby ma zase niekto náhodou neobvinil, že tuná rozprávam len čísla z brucha, á, tu to máme, 35-tisíc metrov kubických hnojovice ročná produkcia.
Ja som sa pýtal pána ministra, som zvedavý, čo mi odpovie, že aká je ešte koncentrácia fekálií ošípaných deklarovaných ako hnojovica ešte neškodná pre našu prírodu a pre pôdu bez toho, aby nekontaminovala povrchové a podzemné vody a pôdu, myslené, samozrejme, na rozstrek určitého objemu na meter štvorcový pôdy.
Toto sú problémy, ktoré sa neriešia. Dánske firmy, alebo teda dánski investori tuná majú určité asi zrejme výhody.
Ale ešte som si všimol jeden paradox, keď sa hovorilo o protipovodňových opatreniach, ktoré tuná ospevovali ďalší poslanci, a teda konkrétne aj poslanec Raši, tak posudzovanie na životné prostredie sa deje aj pri rekonštrukciách ciest, napríklad aj I. triedy, ktoré sú v Slovenskej správe ciest. To síce nepatrí pod rezort životného prostredia, ale posudzovanie sa robí pod ministrom životného prostredia. A viete, čo je zaujímavé? Že tam sa schváli, že sa vybetónujú priekopy a rigoly, ktoré odvádzajú vodu z cestného povrchu, samozrejme, čo najrýchlejšie, pretože tam nie sú žiadne zábrany. Pekne-krásne rýchlo do kanála a šup do toku. No a potom minister musí robiť protipovodňové opatrenia. To sú paradoxy, čo?
Takže oni si vlastne schvaľujú opatrenia na to, aby potom mohli robiť protiopatrenia. Nie je to trochu neefektívne? Alebo trošku blbé? Len to by, samozrejme, musel minister dodržiavať to, čo si naplánovali v programovom vyhlásení vlády, a to je tá vodozádržná funkcia, ktorá sa absolútne ignoruje. No a potom, samozrejme, sa chodí na klimatické samity jednať len o CO2 namiesto toho, aby sa konečne začala brať do úvahy nie zmena klímy, ale vysušovanie teritória z tohto titulu, že sa odvodňuje územie.
Takže dôvodov na odvolanie ministra je tu dosť, nielen jedna kompa, ktorá je desaťnásobkom predraženia obyčajného cétečka, za ktoré padol Pavol Paška a padla Zvolenská. Desaťnásobok predraženia. Samozrejme, ešte sa nič neukradlo, ešte to nie. No jasné, vám by bolo najlepšie, keby sme boli ticho, keby sme sa k tomu vôbec nevyjadrovali. Však to by bolo pre vás najlepšie.
Raši hovoril aj o tom, že sú pripravené financie na revitalizáciu krajiny na nové obdobie, eurofond, čerpanie eurofondov. Ja pevne verím a dúfam, že pritom už vy ako SMER nebudete. Viete, pretože vy žeriete financie štátneho rozpočtu ako kyselina a furt nemáte dosť. A to je na tom ten najväčší problém.
Skryt prepis

11.12.2015 o 18:38 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán Hraško, vy si myslíte, keď budete stokrát opakovať lož, že sa stane pravdou. No nestane sa pravdou. Ale mali sme možnosť dneska vidieť taký zázračný úkaz, jak ste sa z experta na mŕtve duše z centra voľného času prerobili doslova od večera do rána na experta na vodu, slnko, zdravotníctvo, poľnohospodárstvo, malé vodné elektrárne, ja neviem, životné prostredie a všetko. Čiže vy ste absolútne expert na všetko. Netreba tu vôbec nikoho, žiadnych expertov, stačí vás a vy dokážete vyriešiť za päť minút všetky problémy krajiny. Gratulujem vám! Len Boh nech ochraňuje Slovensko pred takými expertami, ako ste vy, na všetky otázky nášho kultúrneho, spoločenského, hospodárskeho a neviem ešte akého života. (Potlesk.)
Ja si myslím, ja si myslím, že na všetky otázky, ktoré tu dneska už stokrát ste opakovali cez vaše lživé čísla, bolo vám odpovedané, ale nechcete počuť žiadnu odpoveď. Vy máte svoju odpoveď danú dopredu, danú, napísanú, ktorú vám poslali a dneska ju tu ixkrát opakujete napriek tomu, že ste nevyvrátili čísla, ktoré predložil pán minister Žiga. Takže škoda vám, škoda času tráviť vôbec nejakými argumentáciami, čosi vám rozprávať.
Ale keďže ste sa aj stali expertom na tunely, tak by bolo možno zaujímavé, keby ste možno aj porozprávali o tuneli, o ktorom píše nejaký bloger Karol Pikusa, ktorý píše, kde nabrala žena pána Igora Matoviča 17,5 mil. eur na účte. Možno by bolo zaujímavé poznať, že 70 % prostriedkov získal už vstupom do politiky, čo by bolo v záujme, keby ste aj o týchto otázkach vedeli porozprávať, že kým ste expert na tunely.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:57 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video