59. schôdza

11.12.2015 - 11.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.12.2015 o 19:02 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, dnes ste spomenuli v nejakej faktickej poznámke moje meno v súvislosti, myslím, že vystúpením pána poslanca Rašiho, že som sa vás pokúsil z niečoho obviniť. Ja by som zareagoval na tieto vaše slová asi nasledovne.
Vy hovoríte, že si dokážete relatívne rýchlo naštudovať akúkoľvek problematiku a fundovane k nej vystúpiť. To zaznelo v tomto vašom poslednom vystúpení. Mňa zaráža na tom celom len jedno jediné, lebo otázku centier voľného času sme tu mali otvorenú niekoľkokrát. Pôsobili ste v obci Valča, myslím, že z tejto obce aj pochádzate. Dlhodobo sme sa bavili o tom, že v tejto obci sú zneužívané prostriedky v centrách voľného času a zariadeniach záujmovej činnosti.
Ja len chcem vám povedať, ak sa nemýlim, z dostupných prameňov obec má niekde okolo 1 600 obyvateľov, na základnej škole je niečo cez 400 žiakov. V zariadeniach pre voľnočasové aktivity bolo v roku 2011 6 789 žiakov, v roku 2012 6 229 žiakov (potlesk) a po prijatých opatreniach zariadenia voľnočasových aktivít zanikli.
Ja sa vás chcem spýtať, ak dokážete byť investigatívny v Šamoríne, po celej republike, dokážete si veľmi rýchlo naštudovať problematiku, ako je možné, že vo vašej obci ste nedošli na žiadne porušovanie zákonov? (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 18:58 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je to dosť smiešne, keby ste si aspoň naštudovali, odkiaľ pochádzam. Ja som z Blatnice, nie z Valče. To, že som v Blatnici učil deti v Základnej a Materskej škole, to je pravda. Ale jedno bolo cez ZUŠ-ku a druhé bolo cez úplne iné centrum voľného času. Vo Valči, je pravda, že bolo nejaké centrum voľného času a ja som sa na to pýtal Čaploviča. Ja som sa na to pýtal ešte Čaploviča, keď bol ako minister, že... (Reakcia z pléna.) Pch, s tým pánom choďte, viete kde. Ja som sa ho na to pýtal. Áno, tam pôsobilo centrum voľného času (reakcie z pléna), ktoré bolo pod zriaďovateľom nejakého športovca. A údajne, áno, on mal nejaké čierne duše. Ale ja som nefungoval pod ním. Tak aspoň si toto dajte do, prosím vás, do chochmesu, aby ste hovorili tuná aspoň naozaj relevantné údaje, pán Petrák.
Okrem toho ja som, keď som pôsobil v základnej umeleckej škole alebo v centrách voľného času, ja som mal vždy deti, dokonca som dostal kontroly. Takže dostal som kontrolu z inšpekcie školstva a ja som tam na tej hodine bol, učil som a mal som skontrolované dokumenty. Takže aspoň toto si, prosím vás, skontrolujte.
No a, pán Záhumenský, viete, Žiga nepredložil žiadne čísla, takže ja som sa nemal k čomu vyjadrovať. A ja som tuná nemal čo vyvracať. Žiga tu mal vyvracať tie podozrenia, ktoré tu sú. Nie my! Nie my sme tu na to, aby sme niečo vyvracali. To ste ešte furt nepochopili? My odvolávame Žigu! Neodvolávate nás. Nie my máme vyvracať! No v tomto ste, ja neviem, či fakt ste, to ste dostali nadiktované a nedokážete používať vlastnú hlavu, vlastný rozum? (Reakcie z pléna.) No vyzerá to tak, že nie. Ale viacerí, ktorí sa tuná dneska takto hlúpo vyjadrovali, no, ale už sa s tým musíme zmieriť. Chvalabohu, už len chvíľočku a potom už vás pošleme tiež na párky tam, kde je Babylonská veža s číslom 16, že?
No a v každom prípade, že to, či som expert, alebo nie som expert, viete, za mňa hovoria činy. Vyštudoval som jednu školu, druhú školu, možno ešte aj nejaký kurz navyše (reakcie z pléna), takže ja viem, že to z vás srší len závisť, že vy toto nedokážete. Obyčajná závisť! Chúďatká, no tak čo už s vami? Len vás môžem ľutovať. (Hlučná reakcia z pléna, smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 19:00 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:02

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Ja by som mal... (Prerušenie vystúpenia potleskom z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.12.2015 o 19:02 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:02

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som mal len takú prosbu procedurálnu na vás, pán predseda. Nie je to prvýkrát, keď v tejto snemovni zaznievajú buď citácie z anonymných, alebo fejk proste rôznych blogov, stránok. Teraz to zaznelo znovu, pán poslanec Záhumenský. Ja si myslím, že každý môže tu rozprávať v princípe, čo chce, a nech to hovorí za seba. Ale citovať anonymné veci, fejk veci pod fejk menami, sa mi zdá, že je pod úroveň tohto parlamentu. Ak to je naozaj podpísané reálnym človekom, nech každý cituje, čo chce, ale to sa mi zdá, že už je taká, už to zaznelo pri odvolávaní pána predsedu Pašku, v tom čase tam niektorí ďalší citovali, ale... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
V čom spočíva váš procedurálny návrh?

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Že keby ste mohli vyzvať poslancov, najmä teda vládnych, lebo zatiaľ to opoziční nerobili, že to sa mi zdá, že je veľmi... (Reakcie z pléna.) Fejk blogy alebo anonymné blogy? Som si nepostrehol, ale však všetkých vyzvite pre mňa za mňa, lebo to sa mi zdá byť pod veľkú úroveň sa odvolávať na anonymné zdroje alebo anonymné blogy, lebo to si potom napíše každý, čo chce. A môžem si napísať aj ja, čo chcem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.12.2015 o 19:02 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:04

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dámy a páni, vážený pán minister, vystupujem v rozprave preto, lebo pán minister, keď som ja a ďalší opoziční poslanci vystúpili a dali závažné otázky, ktoré súvisia s touto kauzou tejto kompy, tak na tieto závažné otázky ste neodpovedali. Preto vám tieto otázky znovu zodpoviem a vy máte šancu ešte v rozprave vystúpiť. Ak ste chlap, máte vysvetliť tieto závažné otázky, ktoré súvisia s touto kompou. A neseďte tam len a nepozerajte sa, ale vystúpte a odpovedajte na tie otázky. (Ruch v sále.)
V prvom rade najzávažnejšia otázka: Odpovedajte, prečo nemohol túto prevádzku kompy robiť Vodohospodársky podnik, štátny podnik, tak ako to robil roky predtým? Ak bolo potrebné urobiť generálnu opravu väčšiu, lebo podľa vás tá za 200-tisíc je málo, prečo sa neurobila generálna oprava tejto kompy alebo prečo sa nekúpila pre tento štátny podnik vo férovej súťaži nová kompa s príslušnými parametrami?
Ďalej som sa vás pýtal, zisťoval štátny podnik, koľko stojí takáto kompa s takýmito parametrami?
Ďalšia otázka. Pán minister, stíhate to sledovať? Chcem sa vás spýtať, prečo túto súťaž robila súkromná firma Process Management, prečo toto obstarávanie musela robiť súkromná firma Process Management, prečo to nerobia pracovníci štátneho podniku odborne zdatní?
Ďalej som sa pýtal? Kto ručil referenciami za firmu Ponton City, keď mali dokladovať za posledné tri roky zákazky vo výške dvakrát 1 mil. eur v príslušnej oblasti? Kto ručil referenciami za túto firmu, keď tá firma mala dva roky predtým 4-eurový obrat?
Ďalej sa vás pýtam, a pýtal som sa vás v rozprave a ste neodpovedali: Kto ručil za túto firmu obratom vo výške 5 mil. za posledné tri roky?
Utekáte preč, pán minister? Hanba.
Na tieto závažné otázky, ktoré súvisia s týmto verejným obstarávaním tu nebolo odpovedané. Vám to nevadí, vládni poslanci? Vám nevadí, že táto súťaž skončila tak, že niekoľkonásobne súkromná firma to bude robiť drahšie, ako to robil štátny podnik? Toto som sa vás pýtal niekoľkokrát. Aj pána ministra. A on vždycky mal možnosť túto súťaž zrušiť, lebo v súťaži bol iba jeden uchádzač. Súťaž sa v takom prípade má zrušiť alebo sa musí zdôvodniť.
A, samozrejme, firma Process Management a štátny podnik pod záštitou ministerstva životného prostredia to odôvodnili, že jeden uchádzač je v poriadku. Ale jeden uchádzač, ešte raz vám to zopakujem, súkromný prevádzkovateľ, keby to vysúťažil za nižšiu cenu a ponúkol kvalitnejšie služby ako štátny podnik, tak by to bolo v poriadku, ale tento súkromný prevádzkovateľ niekoľkonásobne drahšie. A môžme sa baviť o tom, že koľkonásobne drahšie.
Povedal som v rozprave, a pýtam sa pána ministra Žigu: Keď táto kompa bude chodiť 35-krát do dňa, ako chodí dneska a ako požadujú obyvatelia týchto obcí, tak tejto firme zaplatíme denne 7 800 eura, ročne 2 850 mil. a za 15 rokov 42 mil.! Za 15 rokov tejto firme zaplatíme 42 800-tisíc. Štátny podnik to robil za pol milióna a za 15 rokov zhruba za 7,5 aj s valorizáciou a nejakými opravami dajme tomu za 10. Rozdiel medzi 42 mil. pre súkromnú firmu a štátnym podnikom, ktorý to robil aj dovtedy, je 30 mil. Plus je tam ešte to škandalózne ustanovenie, keď bude drahšia nafta. Takže bavíme sa o predražení o 30 mil. smerom hore.
A na toto pán minister nevie odpovedať. Štátny podnik to robí za pol milióna, súkromný prevádzkovateľ za 2 mil. 800, a vládnym poslancom sa zdá, že prečo my tu máme mimoriadnu schôdzu? Nuž preto, že z daní a odvodov občanov Slovenska zaplatíme za tento predražený kšeft, za zlodejinu minimálne 30 mil. v najbližších pätnástich rokov. Preto ho dneska odvolávame, pretože mal zastaviť tento kšeft, mal zrušiť zmluvu a odvolať generálneho riaditeľa. Ale tak sa nestalo.
Na otázky, ktoré tu mu kladieme, ktoré súvisia s verejným obstarávaním a prevádzkovaním kompy, pán minister neodpovedá. Pán minister tu vždycky hovorí o nejakom politikárčení, o predvolebnej kampani, o krúžkovaní, o hovorení, kto tu na tom vytĺka kapitál, ale na tieto otázky neodpovedá. Že to nevadí vládnym poslancom, sa im čudujem, ale nám opozičným toto vadí, a preto navrhujeme odvolať ministra Žigu. A tým ho vyzývam, nech je chlap, nech príde do rozpravy a nech odpovie na tieto závažné otázky.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 19:04 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:09

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Zajac, no spomínali ste tu politikárčenie. Nie, ja tu nebudem opakovať všetky tie argumenty, ktoré zazneli vo vzťahu k opozícii, že prečo je to nedôvodné.
Ale spýtam sa vás tiež jednu otázku. Keď tvrdíte, že všetko bolo tak zle urobené, že všetko bolo v rozpore so zákonom, podal z vás tam na niekoho, na niečo nejaké trestné oznámenie? Nepodali ste. Jednoducho vy iba politikárčite a je zjavné, že nemáte žiadne dôkazy, že by tam bol porušený zákon. Inak by ste už dávno podali nejaké trestné oznámenie.
Čiže ja vás chcem poprosiť, prestaňte politikárčiť a skúste prejsť k nejakým faktom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 19:09 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:10

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Martvoň, veľmi dobre viete, že tento prípad už polícia vyšetruje. Polícia, prokuratúra vyvodzuje trestnoprávnu zodpovednosť. My sme politici, my vyvodzujeme politickú zodpovednosť voči tým, ktorí nesú túto politickú zodpovednosť, a preto tu odvolávame ministra Žiga, ktorý mal konať a mal pána generálneho riaditeľa Lazára odvolať a túto zmluvu, škandalóznu zmluvu zrušiť.
O jakom politikárčení tu hovoríte? Dal som tu možno desať vecných otázok, ktoré súviseli s touto zmanipulovanou súťažou a s týmto predraženým kšeftom na jednej kompe. Nie je na to odpovedané ani ministrom, ani ďalšími vládnymi poslancami. Počúvame tu oslavné básničky o tom, ako pán minister super pracuje. Pán premiér ho neobhajuje, ani tú kompu neobhajuje, miesto toho hovorí, že pán Žiga sa podieľal na investícii Jaguar.
Vystúpi za vás pán Blaha, pán Brixi, pán Jarjabek, pán Raši. Jeden lekár, druhý kultúrnik, tretí filozof, ďalší právnik. To ako súvisí s prevádzkou, s hospodárením, s ekonomikou? Vy nemáte na to ľudí? Neviete vecne odpovedať na tieto otázky? Nevidíte to?
Aj malé decko tomu rozumie, že to je kšeft ako Brno, je to zlodejina, je to predražené! A že sú tam asi s vysokou pravdepodobnosťou alobalové vratky tak, ako sa to dialo pri Hornonitrianskych baniach, keď váš kolega Jánoš tieto vratky finančné v miliónoch eurách balil do alobalu a vracal do strany SMER. S vysokou pravdepodobnosťou je to aj tu. A vidí to už aj malé decko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 19:10 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 19:13

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čiže, vážený pán predseda, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som v záverečnom slove možno tak trochu zhrnul tie svoje pocity. Ale najprv sa teda patrí poďakovať v prvom rade Árpádovi Érsekovi, že tú kauzu otvoril niekedy ešte v lete, Veronike Remišovej, že išla do hĺbky a, bohužiaľ, nemôžem poďakovať pánovi ministrovi, hoci dnes som mu poďakovať chcel, lebo myslel som si, že keď mu takto nahráme a dáme mu možnosť korigovať svoje rozhodnutie v prípade pána Lazára, tak ho jednoducho stiahne, povie, no, stalo sa, nevšimli sme si. Keď nič iné, tak aspoň pri tej nafte by povedal, že, áno, máte problém, lebo je to čistá matematika, a ak by to platilo a neplatili by slová pána Lebockého, že vlastne nafta bude už iba klesať, ako sa dočítal dnes ráno, keď sa vyspal, tak naozaj by sme okradli Slovenskú republiku, a to znamená aj našich voličov, o 31 mil. eur v prípade nárastu o tých 50 centov, ktoré som hovoril. V prípade nižšieho nárastu o niekoľko desiatok miliónov eur každopádne.
Vystúpenie pána ministra bolo iba čisté, by som povedal, klamstvá, klamstvá, klamstvá a skrývanie sa za rukojemníkov, za ľudí v dedinách, za starostov, ktorým podľa mojich informácií doslova hovorili, keď nepodpíšeš, žiadnu inú pomoc tvojej obci SMER neposkytne. Takto vydierať ľudí a ešte si ich sem doniesť a prinútiť ich, aby sem prišli akože bojovať za kompu, ktorú nikto z opozície nechce zrušiť, je zbabelé a iba ste tým potvrdili to, že sa veľmi bojíte toho, z čoho sme vás pred mesiacom obvinili a z čoho sme vás dnes spoločne ako opozícia obvinili v tomto návrhu na odvolávanie.
Pán minister postavil - môžte utekať, lebo sa to zle počúva -, ale poviem vám niečo, čo ešte neviete a aj v tom salóniku vzadu to počuť budete, pán minister postavil svoju argumentáciu na jednom kľúčovom fakte voči opozícii a povedal: akú to má logiku, že ma opozícia ide odvolávať, a nielen pán minister, ale aj vláda vo svojom stanovisku, keď ja som ako minister požiadal Úrad pre verejné obstarávanie o kontrolu?
A nebola by to Veronika Remišová, ak by sa zase na to trošku nepozrela do hĺbky a pozrela si životopis pani Zity Táborskej, šéfky Úradu pre verejné obstarávanie, a pozrela by sa do referencií a zistila, že posledné zamestnanie, ktoré mala, ktoré v tom životopise má, ktoré priznáva, je, že od roku 2008, v tom čase, keď sa zapojila do súťaže o šéfku na Úrade pre verejné obstarávanie, čuduj sa svete, bola práca pre firmu Process Management. Ak vám ten názov firmy nič nehovorí, tak, čuduj sa svete, je to firma, ktorá zinscenovala toto verejné obstarávanie.
Ešte raz. Pán minister Žiga hovorí, že je úplne mimo misu zo strany opozície ho odvolávať, lebo on dal skontrolovať Úradu pre verejné obstarávanie kauzu kompa. Šéfka Úradu pre verejné obstarávanie ako poslednú referenciu, svoje posledné zamestnanie si uvádza, že pracovala pre firmu, ktorá celé verejné obstarávanie zinscenovala v kauze kompa. Chápete tú absurditu? Keď teraz ešte nechápete, ja už neviem. Asi "komu není shúry dáno, v apatéce nekoupí".
Jednoducho nemôže tu minister vlády, aj vláda argumentovať tým, že dali skontrolovať niečo Úradu pre verejné obstarávanie, keď tento úrad vedie ženská, ktorá je vo veľmi blízkom vzťahu s ľuďmi, ktorí celú túto kauzu spáchali, ktorí mali na starosti akože to verejné obstarávanie.
Čiže to, čo som hovoril pred tým a ste ma tu strašne teda obviňovali, že jak ja tu považujem všetkých za skorumpovaných, previazaných a lojálnych SMER-u alebo zaviazaných SMER-u, tak v tomto prípade, bohužiaľ, znova platí. Šéfka úradu, kľúčového argumentu, o ktorý sa pán minister opieral, pracovala pre firmu a uvádza si to ako referenciu, ktorá kauzu kompa spáchala.
Ani raz som od pána ministra nepostrehol jediné slovo k cenovému dodatku o nafte. K cenovému dodatku, ktorý prisudzuje výhercovi verejného obstarávania jackpot navyše, keď minie navyše 3 mil. eur, vy mu dávate a hovoríte, že s tým súhlasíte, 33 mil. eur bez mihnutia oka, z našich spoločných peňazí. Ani raz som nepočul argument, to, čo tu hovoril Paľo Zajac, prečo tú kompu neobstaral štátny podnik? Keď dovtedy to dvadsať rokov zabezpečoval, prečo, keď bola zmluva o prevádzke kompy, prečo nepovedali štátnemu podniku, kúp kompu a budeš to robiť pre nás, uplatníš si odpisy a budeme ti platiť nie 490-tisíc či 348-tisíc ročne, ale budeme ti platiť povedzme 700-tisíc ročne? Prečo ste radšej podpísali zlodejinu, že budete platiť 4,9 mil. ročne? To je voči sume, ktorú platil jeden štátnik druhému, 13-krát navýšenie. Voči reálnym nákladom štátneho podniku 10-krát navýšenie. Tisícpercentné predraženie, a s vami to neurobí nič.
A stavím sa, že keď budeme hlasovať za odvolanie, tak pekne všetci poslušne stlačíme, svedomie necháme pred parlamentom a stlačíme proti. Ale ja naozaj neverím, napriek tomu, že stlačíte proti, že v hĺbke duše si nemyslíte, že ten Žiga s tým Lazárom a ešte aj s tým Ficom, ktorý ich kryje, spáchali svinstvo a nás tu nechávajú ich kryť. Ale asi viete, prečo to robíte. Áno, boli tu spomínané alobaly, vratky, možno aj vy máte z toho vratky. Ja neviem, či sa z tohto biznisu delíte všetci. Keď ho všetci takto obhajujete, zrejme to môže byť pravda.
Kľúčový argument ešte jeden, ktorý použil pán minister, bolo, že tá zmluva nikdy nemôže byť viac ako 25 mil. eur. Odvoláva sa na to, že v zmluve je napísané predsa bod 2.1, ktorý hovorí o tom, že platia všetky súťažné podmienky. Ale nie, v zmluve je aj bod 14.5, ktorý hovorí, že táto zmluva tvorí úplnú dohodu medzi zmluvnými stranami a neplatí absolútne nič iné okrem tej zmluvy alebo toho, čo je napísané v tejto zmluve.
A ak by bolo aj pravdou to, čo hovorí pán minister, čo pravdou nie je, tak je napísaný, že prepravca je povinný vykonávať služby s odbornou starostlivosťou, riadne a včas. Tu sa nikde nehovorí, že v dohodnutej cene. S odbornou starostlivosťou, riadne a včas. S odbornou starostlivosťou, riadne a včas. O tom hovorí bod 1 v súlade so súťažnými podkladmi. S odbornou starostlivosťou, riadne a včas. Nikde sa nehovorí, že podľa najvyššej alebo podľa cien, podľa cenovej doložky, čohokoľvek, čo bolo v nejakých súťažných podkladoch.
Jednoducho lož, lož, lož. Žiaden argument, ktorý by naozaj reálnym spôsobom vedel vás očistiť, či teda vás ako spolupáchateľov, alebo pána ministra, alebo pána generálneho riaditeľa Lazára.
Je taktiež veľmi smiešne, keď ešte sa vrátim k stanovisku vlády, keď vláda si napíše do stanoviska o opozícii: "Ide však len o umelo vykonštruované prepojenia, ktorých cieľom je len účelovo a z politických dôvodov navodiť dojem", a, čuduj sa svete, "že strana SMER má mať s týmto verejným obstarávaním niečo spoločné." Jako, že navodiť dojem, že strana SMER má s týmto verejným obstarávaním niečo spoločné? Konalo sa na základe príkazu ministra za SMER, robil ho generálny riaditeľ, politický nominant strany SMER. Akože navodiť dojem, že má niečo spoločné? Však SMER ho robil. SMER ho mal v rukách a kontrolovať ho má nominantka SMER-u, ktorá robila pre firmu, ktorá organizovala celé verejné obstarávanie.
Taktiež je zaujímavé, že vláda, že vy tu argumentujete, aj minister tu argumentoval, veď tu je skúšobná prevádzka, čo tu oni trepú o tom, že teraz 35-krát to jazdí. To iba teraz skúšame. Zistíme, asi ako ľudia by chceli jazdiť, a tomu prispôsobíme reálnu prevádzku. V zmluve nie je ani slovo o skúšobnej prevádzke. Akékoľvek jazdy nad 19-krát denne sú protizákonné, a keď sa preplácajú, tak je to priamo vykrádanie štátneho rozpočtu, za ktoré bude generálny riaditeľ Lazár niesť zodpovednosť, ak raz nebude vládnuť SMER.
Ale, čuduj sa svete, že vláda vo svojom stanovisku obhajuje kompu a hovorí, ročne predsa urobí o 60 % viac jázd. Na jednej strane hovoríte a podpíšete zmluvu na menej jázd, ako mala predošlá kompa, ale v obhajobe kompy hovoríte, a vláda to napíše do svojho stanoviska, že kompa urobí o 60 % viac jázd.
No jednoducho, pán minister, neobhájili ste sa, a tak ako som povedal aj v úvodnej reči, dnes nás prečíslujete, lebo tlačítka nepustia, ale morálne tento zápas sme vyhrali. A myslím si, keď neodvoláte ministra Žigu, že je našou úlohou v opozícii túto kauzu vysvetliť ľuďom tak jednoducho, že ju pochopia, a hlavne vaši voliči a aspoň 20 % z nich si povie, že sa im žalúdok obracia, ak by mali takýchto zlodejov voliť. Je to na vás. Máte stále ešte možno 5 minút, 10, pol hodinu do hlasovania a môžte zabrániť veľmi silnému argumentu opozície, na základe ktorého vieme presvedčiť vašich voličov, a verte, že to urobíme.
Je to iba na vás, vy sa rozhodnete, my sme urobili všetko pre to, čo je úlohou opozície. Upozornili sme na vaše zlodejiny, na zlodejinu, ktorá nie je len o pocitoch, o tom, že či to posúdi Úrad pre verejné obstarávanie, či to bolo v súlade, nebolo a, tak ako minister hovoril už dopredu teda, že všetko je v súlade so zákonom, ale je to aj o matematike. Pri zlodejine, pri tom predražení o 908 % (rečník zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu), ktoré vy schvaľujete, je to iba čistá, čistá matematika. Počítať vedeli už asi aj v prvotnopospolnej spoločnosti, chytili jednu líšku, dve líšky, troch zajacov, štyroch zajacov, spočítať to vedeli. Len vy dnes a už mesiac váš minister, pán premiér hovoria, že jedna sa rovná jedenásť a je to všetko v poriadku, že keď niekto minie navyše milión na naftu a preplatíme mu z našich spoločných peňazí, z daní ľudí, aj vašich voličov, 11 mil. eur, je všetko v poriadku. Bohužiaľ, ale pri navýšení o 50 centov (rečník zobral do rúk plagát, ukazujúc ho plénu) vy takýmto spôsobom okradnete aj vašich voličov o 31 mil. eur.
A to ani nehovorím o tom, že na samotnej prevádzke, alebo prevádzka samotnej kompy bez navýšenia nafty bude okolo 50 mil. eur s DPH, hoci doteraz to robil štátny podnik za 490-tisíc ročne, krát 15 rokov, je 7 mil. eur. Zo 7 mil. eur ste urobili zmluvu na 50 mil. eur a plus jackpot za 31 mil. eur. Zo 7 mil. eur ste urobili zlodejinu za 80 mil. eur pri náraste o 50 centov.
Áno, keď narastie iba o 10, tak je to zo 7,56, každopádne minimálne 50 mil. eur ukradnete dnešným vaším hlasovaním. Lebo som presvedčený, že keď dnes zahlasujete za odvolanie pána ministra Žigu, tak túto kauzu, túto zmluvu budete musieť zrušiť a s hanbou priznať, že ste si do prvej desiatky kandidátky dali človeka, ktorý kryje zlodejinu.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

11.12.2015 o 19:13 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:23

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, ak chcem zhrnúť dnešnú schôdzu do jednej vety, tak musím povedať, že máme za sebou osem a pol hodinový maratón opozičných predvolebných vystúpení. Očakával som, že sa dozvieme niečo nové, a tvrdili to aj páni poslanci pred týždňom, keď slávnostne oznamovali na tlačovej konferencii, že zozbierali 40 podpisov na odvolanie ministra Žigu a že majú, aj na otázku novinárov odpovedali, že majú nachystané nové fakty, ktoré celú vec posunú niekde ďalej.
Ja som tu dnes sedel celý deň, vypočul som si tie fakty a musím povedať, že nič nové sme sa nedozvedeli, stále sa točíme okolo toho istého, štyri týždne riešime jednu a tú istú vec, na ktorú sa už niekoľkokrát odpovedalo. A bolo to aj v diskusných reláciách, v ktorých boli účastní aj niektorí opoziční poslanci, aj generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, aj pán minister Žiga.
Takže opäť to klasické, blížia sa voľby, ideme do predvolebného boja, využijeme každú jednu príležitosť, aj pôdu Národnej rady, na to, aby sme tento predvolebný boj preniesli aj tuná.
Jedna možno taká faktická k šéfke ÚVO, pokiaľ ma pamäť neklame, tak ju vybrala pani Radičová za vlády pani Radičovej a páni opoziční poslanci, aj vy, pán Matovič, ste vtedy boli vládnymi poslancami a všetci ste s tým súhlasili, takže neviem, ako nato ste dnes prišli, že je smeráčka... (Reakcia poslanca Matoviča.) Ale vy ste s tým súhlasili, preboha. Vy ste ju tam vymenovali, vy ste ju tam vymenovali, áno. (Reakcia poslanca Matoviča.)
Jediný, kto klame na tejto schôdzi, ste vy od začiatku a pravidelne. A na to sme si za štyri roky zvykli. (Reakcia poslanca Matoviča.) Ja som vás nechal hovoriť, nechajte aj vy mňa. (Reakcia poslanca Matoviča.) Ale však ju vymenovala Radičová. (Reakcia poslanca Matoviča.) Typický pán Matovič, čiže dobre, pokračujem ďalej.
O tom, aký bol záujem zo strany opozície o dnešnú schôdzu, svedčí aj ich účasť počas rozpravy, keď v niektorých fázach tu boli až dvaja, z toho jeden predkladateľ.
Takže, dámy a páni, celá táto schôdza bola len a len o predvolebnom boji opozície, o tom, aby pán Matovič so svojou stranou OĽaNO nahnal percentá, aby mohol... (Reakcia z pléna.) Tak hnutie, pardon, dúfam, že som vás neurazil. (Reakcia z pléna.) No. O čom, o čom, pán Hraško, vy tu hovorte o nejakých rozmeroch, keď vykrikujete ako malý chlapec počas celej schôdze, neviete sa ani správať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 19:23 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:23

Róbert Puci
Skontrolovaný text
CVC-čka, áno, mŕtve detské duše.
Môžem vás ubezpečiť, páni opoziční poslanci, pána ministra Žigu neodvoláme, ja si myslím, že predniesol pádne argumenty na to a zdôvodnil všetky veci tak, ako ste mu vytýkali, že nie sú pravdivé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 19:23 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video