61. schôdza

11.2.2016 - 12.2.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:01 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:01

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Toto bolo úžasné, ja teda si dovolím porušovať rokovací poriadok, pán predrečník, ale, dobre, teda ja nie som odborník na zdravotníctvo, ani sa tak necítim, som skôr pacient ako zdravotník, ale rozumiem aj zdravotným odvodom, pán minister, ktoré patria do vášho rezortu. A zdravotné odvody sú vlastne významným zdrojom peňazí, ktorý do rezortu tečie. A vy hovoríte, že peňazí tam niet, a preto niet na zvyšovanie platov zdravotných sestier. Tak ja tým, ktorí nevedia, čo sa tu schválilo, čo ste tu predložili, poviem, novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá platí od 2. januára 2016, zrušila zdravotné odvody z dividend akcionárov, ktorí si kúpili akcie na nejakej burze. Čiže predpokladám, že sú to vaši sponzori, ktorí sú v pozadí strany SMER. Ani neviete, o čom teraz hovorím, však vy sa v tom nevyznáte, jasné. Vy ste, skrátka, zrušili zdravotné odvody, vy ste, skrátka, zrušili zdravotné odvody z dividend, ktoré by inak platili akcionári. Vy ste to, skrátka, zrušili. Navŕtali ste do zákona dve diery. Toto bola prvá z nich, pričom druhá je tá, že zdravotné odvody sa neplatia ani z likvidačného zostatku, keď niekto dá firmu do likvidácie. Čiže vy ste vedome, ako teraz prikyvujete, urobili dve diery do zákona. O to je menej zdrojov v zdravotnom poistení. Aj preto, vážené sestry, nemôžete mať vyššie platy, lebo nie sú na to peniaze. Ale zato ste ušetrili peniaze vašim sponzorom. Ďakujem pekne aj v ich mene. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:01 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:03

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, hovorili ste o nastavení transparentnosti v zdravotníctve po kauze CT. Ale ja sa chcem opýtať, čo ste robili do tej kauzy? Žiadnu transparentnosť tu totižto nevidno. A čo keby sa vám na to neprišlo?

Chcem ešte povedať, tie sestry, ktoré akože nechýbajú, lebo vraj v Prešove bolo sedem vojenských zdravotníkov, tak vysvetlite mi, prosím vás, ako sedem nahradí tristo. Ja tomu trošku nerozumiem. (Potlesk.)
No životne dôležitým prvkom na správne fungovanie nemocničnej starostlivosti je tzv. stredný zdravotnícky personál. Ono je to, viete, taká poctivá práca tých obetavých kvalifikovaných sestier, ktorá pre pacienta je rovnako dôležitá ako práca lekárov, špičková technika a prístroje. Ich prácu nič a nikto nemôže nahradiť, lebo kvalita zdravotnej starostlivosti nemôže a, samozrejme, ani nebude stúpať bez zabezpečenia primárneho odmeňovania zdravotných sestier, pôrodných asistentiek, záchranárov alebo fyzioterapeutov. Hádam mi nechcete tvrdiť, že nič neviete o tom, že nám do Rakúska a do Nemecka odchádzajú vysoko kvalifikované a diplomované zdravotné sestry? Ony radšej chodia, s prepáčením, utierať rakúskym a nemeckým dôchodcom zadky. A niet sa tomu čo čudovať.Opäť hovoríme o videní perspektívy. Pritom podľa údajov OECD, čo sa týka postu zdravotných sestier na tisíc obyvateľov, Slovensko je takmer na poslednej priečke. V roku 2013 ich malo na tisíc obyvateľov Dánsko 16,3, Nemecko 13, Rakúsko 7,9. Na Slovensku to bolo 5,8. Pritom priemer v OECD je 9,1. V prepočte teda na Slovensku chýba viac ako 5-tisíc zdravotných sestier. Je smutné, že zdravotné sestry musia siahať po takých opatreniach, ako sú hromadné výpovede. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:03 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:05

Mikuláš Huba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Múdri ľudia zvyknú hovoriť, že 21. storočie má šancu prežiť len v prípade, že pôjde cestou win-win stratégie, teda viacnásobných víťazstiev, teda takých riešení, ktoré, pokiaľ možno, budú víťazstvom všetkých zúčastnených. A preto ma veľmi znepokojuje, že ako ministerstvo, tak napokon aj celá vláda podliehajú nebezpečnej ilúzii, že či už nad prírodou, nad učiteľmi, v tomto prípade nad zdravotnými sestrami sa dá zvíťaziť silou, že víťazstvom bude, keď tie sestry ponížite, dourážate a násilím prinútite vrátiť sa do nemocníc, pričom robíte si úplne falošné ilúzie, že sa budú s úsmevom, s totálnym nasadením a obetavo starať o nás, áno, o nás všetkých, lebo všetci sme či už reálni alebo potenciálni pacienti. To je však hlboké nedorozumenie. Takéto silové riešenie jednoducho v tomto prípade nemôže fungovať. Tie sestry možno prinútite vrátiť sa do nemocníc, ale nebude to celospoločenské víťazstvo, bude to celospoločenská porážka. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:05 hod.

prof. RNDr. CSc.

Mikuláš Huba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:06

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja som počúval vaše vystúpenie tak neodborne ako budúci pacient, ako človek, ktorého chytá hrôza, že minister zdravotníctva môže prejaviť v tejto vážnej situácii toľko nepochopenia pre to, čo sa teraz deje, váš odpočet bol taký prvomájový, taký nádejný, v ňom tak všetko krásne znelo, len akosi ste sa vyhli tomu podstatnému, ako vyriešiť túto situáciu úprimne. Trocha pokory, trocha úprimného priznania, toho, že naozaj všetko nie je tak dobré, ako to vyplývalo z vášho prejavu, že všetko je tak pripravené a všetko je tak riešené, mi tam chýbalo. Prečo neskúsite sa pozrieť na svoju funkciu ako na funkciu človeka, ktorý sa snaží riešiť veci aj s ľudskosťou, s pochopením pre tie 500-, 600-eurové sestry a s pochopením pre tých pacientov, ktorí sú odkázaní na ich služby? Zdá sa mi, že ste nepochopili toto a to, že ste sa vôbec v tom v prvomájovom odpočte nevysporiadali s tými otázkami, aké hlavy by to mali padnúť za tie bielené karty, za tie vrtuľníky, za tie cétečká, za tie pozemky a to všetko. Naozaj vám nechýbal kus pokory? Ja si myslím, že vám chýbal, lebo toto bolo nepekné vystúpenie bez toho, aby ste porozumeli situácii, ktorá nás pacientov, tých dnešných alebo tých zajtrajších, znepokojuje. Kto vás teraz počúval, ten musí byť zdesený. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:06 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:08

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, tých problémov v zdravotníctve je nepochybne viac. O nich určite viete a vie o nich každý, kto v zdravotníctve robil. A ja ako človek, ktorý sa nevenuje zdravotníctvu, vnímam ako najväčšiu chybu dneska, že chýba DRG, chýba eHealth. Sú tu rôzne kauzy, ktorým sa určite budú venovať kolegovia dosť podrobne, ktoré neboli doteraz vysvetlené. A to sa potom prejavuje aj v takej jednej možnože základnej veci, ktorá ukazuje, že nožnice medzi tými, ktorí na zdravotníctve ryžujú, a tými, ktorí živoria, sa roztvorili do takej šírky, že už niet cesty späť, ako štrajkovať. Proste tí ľudia už sú vyšťavení, nemajú síl, nemajú chuti, nemajú motiváciu a potom sa čudujeme, že dali výpovede. Podľa mňa aj keby ich stiahli, aj keby ich prijali späť, tá situácia sa nezlepší určite. Vládna strana SMER to dotiahla do štádia, keď tá náprava bude trvať niekoľko rokov. A teraz s tým nič nerobíte. Vy ste povedali, že niektoré tie sestričky odtiaľ neodišli. Prečo sa tak stalo? Rovnako ako učitelia táto stredná vrstva musí platiť hypotéky, musí živiť rodinu. Tie sestry sú rukojemníkmi, nemôžu odtiaľ odísť, nemôžu povedať, že kašlú na to, veď sú regióny, kde nemajú robotu. Nie je to preto, pretože mali dobré podmienky.
Úplne posledná vec. Vy ako minister zdravotníctva máte podľa mňa psiu povinnosť chrániť zdravotníckych pracovníkov. Aspoň ste sa prihovorili u toho predsedu parlamentu za takú elementárnu úctu, aby sa nerokovalo cez noc, aby tu nemuseli byť do noci od rána? Aspoň to ste urobili? Pochybujem o tom. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:08 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:10

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, vzdialenosť vášho prejavu od reality nášho zdravotníctva, ako ju zažívajú každý deň aj pacienti, aj zdravotnícky personál, je asi najväčšia, o akej som na Slovensku počul od čias Vladimíra Mečiara, taký neskutočný falošný tón, aký ste nasadili, naozaj také nielen svetlé zajtrajšky, ale svetlé dnešky, ktoré ste zabezpečili. Ja sa chcem spýtať, kto vám to radí, kto vám to písal? Musím vám povedať, že keby sme video vášho vystúpenia povinne pustili dospelým obyvateľom Slovenska, tak nič horšie by sa vám ani vašim patrónom stať nemohlo, lebo tie úžasné dnešky, ktoré ste nakreslili, nevidí nikto okrem vás. A jedna z najhorších vecí, ktoré sa môžu človeku vo verejnej službe stať, je, keď je už tak mimo reality alebo je ochotný predstierať, že je tak mimo reality, že to už ľudia vidia, že už sa to nedá nijako zahmliť. Ale váš prejav bol absolútne mimo reality, kohokoľvek, aj vašich vlastných voličov, ktorí vás tu nevidia, a nie opozičných. Ja nepoznám človeka v tejto krajine, nestretol som mimo tejto Národnej rady takého, ktorý by si myslel o našom zdravotníctve to, čo ste tu vy predviedli, pričom teraz je úplne jedno, či ten človek volí Fica alebo Procházku. Jednoducho ľudia vidia, aký je to průser, v akom to je. A namiesto toho, aby ste to priznali a pomenovali nejaký plán, skutočný plán, práve tak naozaj ste si nezadali so 17. zjazdom strany, ktorý tiež prišiel krátko pred pádom režimu. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:10 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

22:10

Viliam Čislák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Mičovský, spomínali ste tu potrebu väčšej pokory. Keďže ste spomínali, že pán poslanec Uhliarik tam vymenoval viacej vecí, ktorých chcel odpočet, tak som sa nemohol niektorej faktografií, ktorú som musel takto sucho povedať, vyhnúť, zvlášť keď som spomínal, že DRG a eHealth jednoducho sme spustili my. To sa nám dlho zazlieva.
Spomínali ste pokoru, pokiaľ ide o zdravotné sestry, ktoré majú 500-, 600-eurový plat. Vy si myslíte, že sa rozprávame o tých sestrách, ktoré sú na balkóne, ktoré majú 500-, 600-eurový plat?
Pán poslanec, ak som spomínal, že ide 48-tisíc zdravotníckym pracovníkom 55 miliónov eur, tak ide z toho 45 mil. pre 20-tisíc. To znamená, som sa snažil nie zľahčovať tie 2 %, ktoré nie sú mi ľahostajné. Ale zdôrazňujem to, že pokiaľ ide o tých, ktorí nekričia, jednoducho to neznamená, ako ste vraveli, že sú nespokojní len preto, že doma sedia, sú ticho a musia splácať hypotéky. Priemerné mzdy v našich zdravotníckych zariadeniach, teda štátnych, čo sa týka sestier, sú tisíc, 1050, 1100 eur. Dámy, ak hovoríte že to tak nie je, tak, prosím vás pekne, ukážte pánovi poslancovi príslušný platový dekrét, začiernený poprípade, ak hovorím klamstvo. O to by som chcel poprosiť.
Pán poslanec Hraško, spomínali ste, čo robia vojenské sestry v nemocniciach, ako môže byť, že nahradia sestry, ktoré tam dovtedy boli. Nuž je štandardný proces taký, že napríklad na Slovensku dlhodobo je 39 sestier v rámci ministerstva obrany, ktoré tzv. plávajú po našich nemocniciach a jednoducho fungujú v tej-ktorej nemocnici, ktorá je potrebná, a nie je to žiadny krízový ani žiadny núdzový stav.
Spomínate odchod tých sestier do zahraničia. No, bohužiaľ, žijeme dneska v dobe, keď je voľný pohyb trhu aj pracovníkov a všetko sa hýbe smerom na západ. Ale, ešte raz, priemerná mzda... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

11.2.2016 o 22:10 hod.

MUDr. MPH

Viliam Čislák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:15

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené dámy poslankyne, ctení páni poslanci, ctení hostia, dovoľte mi, aby som predložil na úvod svojho vystúpenia v rozprave návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k prijatiu opatrení na ochranu práv pacientov a na stabilizáciu postavenia zdravotných sestier a zdravotného systému ako celku so zameraním na zníženie zadlženia (tlač 1873.)
Národná rada Slovenskej republiky po A konštatuje, že v súčasnej situácii je dôležité, aby sa dôvera pacientov k zdravotníckym pracovníkom posilňovala a ozdravenie slovenského zdravotníctva pokračovalo, zdravotníctvo sa týka skutočne všetkých, bez ohľadu na stranícku príslušnosť, na zmýšľanie a na vnútorné vyznávanie hodnôt, je to špecifický rezort a treba rátať s tým, že niektoré benefity sa zúročia až po dlhšom čase, B. žiada vládu Slovenskej republiky, aby v záujme pacientov aj zdravotníckych pracovníkov pokračovala v prísne nastavených podmienkach 1. DRG systému a dodržiavania schváleného harmonogramu, DRG systém musí byť prioritou aj v budúcej vláde a je významným ekonomickým stabilizačným prvkom, 2. eHealthu a dbala na to, aby sa nestalo to, čo sa stalo v minulosti, keď bolo spúšťanie eHealthu takmer na dva roky v rokoch 2010 až 2012 zastavené,
3. nových pravidiel pri nakupovaní zdravotníckej techniky, tieto opatrenia zvyšujú transparentnosť a efektivitu nákupu prístrojov, 4. vykonávanie auditov nemocníc, 5. každoročného prideľovania potrebných kapitálových výdavkov nemocniciam na ich rekonštrukciu a zvýšenie benefitov pre pacientov, 6. zachovania sociálne únosnej liekovej politiky, 7. komunikácie s pacientskymi profesijnými odborovými organizáciami v dôležitých otázkach, 8. rozvíjania podľa potrieb zdravotníckych pracovníkov, zlepšovania zákona o spoločnom odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov.“
Podpísaný Richard Raši, nech sa páči, pán spravodajca.
Ďakujem pekne. Dovolím si len poznamenať, že tak ako keď sa dávajú pozmeňujúce návrhy, aj návrh uznesenia musí byť vždy prečítaný od A po Z, aby nedošlo ku žiadnemu zmätku pri prepise.
Ctené dámy a páni, stretávame sa na pôde Národnej rady, lebo opoziční poslanci si to želali a v kontexte predvolebného obdobia je to téma, ktorá sa naozaj dá aj v situáciách, ktoré sú ťažké, jednoducho politicky zneužiť, a preto mi dovoľte, tak ako to robím každý raz, aby som aj toto svoje vystúpenie využil aj na to, aby som zopakoval, čo sa všetko urobilo pozitívne pre ten systém a čo, bohužiaľ, kvôli riešeniu mnohých iných akútnych problémov, ako sú to v súčasnosti aj problémy, ktoré nastali po výpovediach zdravotných sestier, aby som spomenul aj témy, ktoré jednoducho zanikajú a k verejnosti sa dostať nevedia.
Tak ako to bolo niekoľkokrát dokonca aj kritikmi systému zdravotníctva povedané, urobili sa aj zásadné veci, ktoré pomáhajú danému systému a zabezpečujú to, aby zdravotná starostlivosť mohla byť poskytovaná aj v budúcnosti, po rokoch prešľapovania a prizerania sa na to, ako nám na Slovensku ubúdajú všeobecní lekári, sa táto problematika začala riešiť.
Vytvoril sa Rezidentský program pre všeobecných lekárov tak, aby sa zabezpečili všeobecní lekári aj v čase, keď súčasní lekári, ktorých vekový priemer je veľmi vysoký, odídu do dôchodku, začali sa konečne riešiť aj poplatky, čo je veľký problém, ktorý sa týka najmä našich pacientov.
Najmä preto, že kreativita pri tvorbe tých poplatkov je naozaj veľmi, veľmi výrazná, sa prijal zákon, keď po rokoch nič neriešiacich diskusií vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá stanovila čím nesmie poskytovateľ zdravotnej starostlivosti podmieňovať zdravotnú starostlivosť.
Zviedol sa veľmi významný model do prerozdeľovacieho mechanizmu finančných prostriedkov zdravotných poisťovní, tzv. PCG-model, kde sa finančné prostriedky posúvajú smerom k pacientom, teda zabraňuje sa tomu, aby tieto poisťovne robili selektívny kontrakting a selektívne vyberanie si pacientov pri prepoisťovacom mechanizme, aby nebolo pre ne výhodné mať len zdravých pacientov a aby sa finančné prostriedky, ktoré sú v zdravotnom systéme, viazali nielen na pacienta, ale aj na jeho chorobnosť a jeho nákladovosť.
Z hľadiska reexportu liekov, ktorý sa stal výrazným problémom v posledných rokoch, asi jediná v Európe, ktorá prijala aj legislatívne normy, ktoré zabraňujú reexportu liekov, tu prichádzajú prvé výsledky, prichádzajú prvé pokuty, prvé zastavovania distribúcií a tým cieľom má byť to, aby sa naozaj lieky zo Slovenska nedostávali. A tento model, ktorý sa tu vytvoril a ktorý sme implementovali do legislatívy, je model, ktorý začínajú po nás opakovať aj iné krajiny v rámci Európskej únie.
Špecifikom a úplné nóvum, ktoré bolo zadefinované, prezentované ministrom zdravotníctva, je nóvum týkajúce sa nákupov zdravotníckej techniky. Vytvára sa databáza zdravotníckej techniky, ktorá doteraz v našom systéme absentovala, a preto nebolo možné porovnávať ceny nakupovanej zdravotníckej techniky. Zaviedla sa tzv. cost-benefit analýza, teda každý nákup akejkoľvek zdravotníckej techniky bude podliehať schvaľovaniu, komisii, ktorá bude obsahovať zástupcov zdravotných poisťovní aj tretieho sektora. A bude to práve preto, aby nevznikali domnienky pri nákupe zdravotníckej techniky a aby sa jasne dalo povedať, čo je kúpené efektívne a čo kúpené nie je efektívne a zároveň aj platcovia, teda zdravotné poisťovne aby povedali, či pre ich pacientov daný nákup a daný zdravotnícky prístroj prináša alebo neprináša benefit.
Začali sa robiť a aj v týchto chvíľach sa prevádzajú rekonštrukcie nemocníc a rekonštrukcie najmä ich častí, ktoré sa týkajú pacientov a zdravotníckeho personálu, ktorý sa v nich nachádza. Dochádza tam k rekonštrukcii oddelení, k rekonštrukcii čakární, ambulancií, vláda vyčlenila 30 mil. eur, aby sa komfort pacienta v nemocnici dostal na takú úroveň, ako si to prajeme my všetci, a aby sa ten historický dlh investícií do technickej infraštruktúry nemocníc postupne vymazával.
Ďalšie zmeny, ktoré sa uviedli do praxe aj v súčinnosti s Transparency International Slovensko, sú zmeny, ktoré sa týkajú vzťahu medzi farmaceutickým priemyslom a zdravotníckymi pracovníkmi. Aj keď povinnosť zverejňovania týchto údajov bola už od roku 2011, prijali sa nové opatrenia, aby sa eliminovalo akékoľvek nekalé konanie, subjekty farmaceutického priemyslu musia tak každý polrok predkladať Národnému centru zdravotníckych informácií správu o kompletných nákladoch na propagáciu, marketing, ale aj peňažné a nepeňažné plnenia, ktoré sa týkajú ich vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a s lekármi. A všetky tieto údaje budú zverejnené na webovom sídle Národného centra zdravotníckych informácií. Aj toto je jedna z možností, čo bude znamenať úsporu v objeme 7 mil. až 20 mil. eur ročne.
Ďalšie... Vážený pán poslanec, ja budem taký korektný, ja k vášmu vystúpeniu nebudem mať žiadne poznámky počas vášho vystúpenia, uplatním to iba vo faktickej poznámke, ste inteligentný človek, verím, že to zvládnete aj vy takto urobiť. Ďakujem pekne. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, prosím pekne, keby ste boli ticho, ste na tabuli prihlásený do rozpravy, tak potom sa vyrozprávajte, keď budete za tým kecpultom.

Raši, Richard, poslanec NR SR
Urobili sa aj ďalšie zmeny, z ktorých niektoré spomínal aj pán minister zdravotníctva, v ktorých chceme pokračovať aj naďalej. Sú to zmeny týkajúce sa doplatkov, pričom našou ambíciou je aj naďalej rozširovať skupiny pacientov, ktorým sa budú doplatky za lieky vracať a stále znižovať limity spoluúčasti pacientov jednak u seniorov a jednak pokiaľ ide o naše deti.
No a prijal sa aj zákon, ktorý po zákone, ktorý rieši minimálne mzdové nároky lekárov, rieši aj minimálne mzdové nároky ostatných zdravotníckych pracovníkov. Je to zákon, ktorý vyvolal aj polemiky, ktorý vyvolal aj to, že zdravotné sestry podali výpovede. Ale filozofia tohto zákona sa týka kompletne všetkých zdravotníckych pracovníkov, týka sa zdravotníckych pracovníkov, ktorí pracujú v nemocniciach štátnych aj v nemocniciach neštátnych, v lôžkových zariadeniach, kde väčšina z týchto zariadení je členom Asociácie nemocníc Slovenska a Asociácie štátnych nemocníc Slovenska, celkovo ide približne o 56-tisíc zamestnancov. A keď od nich odrátame lekárov, tak tento zákon je smerovaný ku všetkým ostatným zdravotníckym pracovníkom, nielen k zdravotným sestrám, k sanitárom, k tamojším laborantom, ale aj k ostatným profesiám. A čo je dôležité, je, že tento zákon bol prijatý aj s finančným krytím, a teda eliminujeme to, aby nemohol byť napríklad kvôli svojmu finančnému nekrytiu napadnutý na Ústavnom súde.
Chcem sa ale vrátiť aj ku navrhovateľovi a k jeho výčitkám, pokiaľ ide o mnohé kroky, ktoré podniklo ministerstvo zdravotníctva. Využijem na to túto príležitosť, pán poslanec Uhliarik. A chcel by som teda pripomenúť možno mnohé vaše kroky, ktoré ste urobili, aby sme sa vrátili možno späť a neboli úplnými farizejmi, ale spomenuli si na to, čo ste urobili aj vy. Všetci si spomíname, že hneď po nástupe novej vlády bolo nevyhnutné riešiť problémy, ktoré takpovediac vypadli zo skrine Ivana Uhliarika, pričom hneď spomeniem problémy, ktoré rezonovali aj tu v Bratislave.
Problematika parkovania pred nemocnicou v Bratislave. Spomínate si, že Ivan Uhliarik síce tvrdil, že zodpovedne za spoplatnenie pracovísk pred nemocnicami v Petržalke a v Ružinove nenesie on, zaujímavé však je, že práve jeho ministerstvo dalo súhlas na začatie verejného obstarávania a zabezpečenie parkovísk v blízkosti nemocníc, a to v decembri 2011, teda v čase, keď začali platiť výpovede lekárov a v slovenskom zdravotníctve bol vyhlásený núdzový stav. A vtedy, keď sa riešil štrajk lekárov, minister so svojím riaditeľom riešil zmluvu na parkoviská.
Pán poslanec, druhá kauza, ktorá sa týka vášho pôsobenia, to je vaše osobné zainteresovanie sa a spojenie vašej minulosti s pôsobením vo svojej funkcii, keď kritizujete rozličné prepojenia, čo je skutočnosť, ktorá sa týka vás s tým, že posledných štrnásť rokov predtým, ako ste sa stali ministrom, ste pracovali vo farmaceutických firmách a obchodovali s liekmi.
Tá posledná firma Ozone Laboratories Slovakia, ktorej ste boli konateľom, nie jej zamestnancom, ako ste sa to snažili niekoľkokrát zľahčovať, mala svoju matku, teda firmu, ktorá je vlastne na Cypre, podľa všetkého v schránke. A v tejto súvislosti je niekoľko zaujímavých faktov. Zo spomínanej firmy ste odišli 24 hodín predtým, ako vás menovali za ministra. Hneď v roku, keď ste sa stali ministrom, stúpol tej firme obrat z 2,1 mil. eur na 7 mil. eur, čiže viac ako 3,5-násobne. A touto firmou sa to nekončí.
Firma EURO MEDIUS, ktorú ste v roku 2004 založili a v ktorej ste v júli 2010 spravili jedinou spoločníčkou vašu manželku, v prvom roku vášho vládnutia dvadsaťsedemkrát znásobila svoje tržby.
Ďalšia kauza – Dr. MAGNET. Štátna zdravotná poisťovňa na váš príkaz prehodnotila zmluvy štátnych diagnostických techník, čoho výsledkom bolo to, že pri štátnej Magnetickej rezonancii sa otvorilo pracovisko súkromnej Magnetickej rezonancie.
A sú tu mnohé a mnohé ďalšie veci a aj eHealth, ktorý zvyknete kritizovať, je vaším maslom na vašej hlave, pretože zastavenie eHealthu na dva roky prebiehalo a nastalo práve počas vášho pôsobenia.
Ctené dámy, vážení páni, v návrhu na zvolanie dnešnej schôdze boli okrem nosnej témy, teda témy zdravotných sestier spomenuté aj témy tzv. tety Anky, nákupu piešťanského cétečka, zadlžovania nemocníc.
Všetci dobre vieme, čo sa týka piešťanského cétečka , konal nielen minister Čislák, ale konajú aj všetky orgány, ktoré to vyšetrovať môžu, koná aj Národná kriminálna agentúra. A boli sme tam na poslaneckom prieskume a keď si spomínate aj keď sme tam my ako poslanci boli na poslaneckom prieskume, na základe informácií a dát, ktoré sme tam dostali, sme jednoducho nemohli vyriecť žiaden ortieľ. Ja som rád, že sa to prešetruje a že raz vyjde tá pravda najavo. A myslím si, že dovtedy, keď sa akýkoľvek nákup, ktorý vzbudzuje pochybnosti, nevyšetri kompetentnými orgánmi, mali by sme jednoducho na to počkať. A napriek tomu bola vyvodená politická zodpovednosť už pri podozreniach na tých úplne, úplne najvyšších poschodiach politickej hierarchie.
Takisto sa to týka aj tzv. zazmluvňovania osoby blízkej, bývalého generálneho riaditeľa. Napriek tomu, že ešte stále prebieha šetrenie tých zmlúv a ich komparácia s inými zmluvami, ktoré sú uzatvárané s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, bývalý generálny riaditeľ odstúpil z funkcie, a napriek tomu, že ešte to vyšetrovanie žiadnym z orgánov, ani Najvyšším kontrolným úradom ani Národnou kriminálnou agentúrou či Generálnou prokuratúrou nebolo dokončené, napriek tomu sa vyvodila zodpovednosť a čaká sa na to, ako toto všetko dopadne, aké výsledky tieto kompetentné a nezávislé orgány vyrieknu.
A čo sa týka poslednej medializovanej kauzy, videli sme najmä pánom poslancom Beblavým prezentovaných množstvo grafov. Tu takisto pokiaľ chceme byť korektní, musíme počkať na to, koľko je pravdy na ziskovosti, je pravdy na obratoch. Skomparovať to so šiestimi pracoviskami, 45-tisíc pacientmi, dvesto zamestnancami, príslušnými mesačnými výkonmi, ktoré sa netýkali iba rehabilitácie, ale ktoré sa týkali aj ambulantnej poliklinickej starostlivosti vo viac ako desiatich poliklinikách, opäť opakujem, pokiaľ nemáme korektné, nezávislým orgánom potvrdené informácie, by sme nemali, aj keď ide o predvolebnú kampaň, vynášať súdy.
A čo sa týka situácie zdravotných sestier, samozrejme, každý z nás má na danú situáciu rozdielny názor, čo je úplne prirodzené. V každom prípade sa dnes nachádzame v momente, keď verím, že sa tá situácia začne postupne upokojovať, tak ako sú úplne čerstvé informácie v Žiline, keď sa pripravila nová kolektívna zmluva, kde všetci veríme, že bude zapracovaných čo najviac podmienok a požiadaviek všetkých tých sestier, že táto kolektívna zmluva sa bude týkať úplne všetkých zamestnancov a že po tých týždňoch alebo mesiacoch, keď sa psychicky nekomfortne cítili nielen sestry, ktoré dali výpovede, ale aj manažmenty nemocníc, ktoré sa trápili so zabezpečením zdravotnej starostlivosti, sa táto situácia navždy vyrieši a opäť budú môcť sa psychicky cítiť komfortne nielen tie sestry, ale aj pacienti a všetci zdravotnícki pracovníci v našich nemocniciach. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.2.2016 o 22:15 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:31

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som vaše vystúpenie, pán poslanec Raši, veľmi pozorne sledoval a idem z toho trošku odškrtávať.

Teda Rezidentský program. Súhlasím s tým, to je dobrý program a treba ho rozvíjať ďalej.

Zavedenie PCG, čo, mimochodom, pripravila predchádzajúca vláda Ivety Radičovej, Úrad pre dohľad, ktorému šéfoval pán Gajdoš. Je to zavedený dobrý prerozdeľovací systém.

No ale tu už by som pomaličky začal končiť s odfajknutím úspechov, lebo je tu rušenie tých poplatkov? Myslíte, sú to tie poplatky, ktoré vyvolali ešte väčší poplatkový chaos v ambulanciách, pre ktoré sa pán prezident obrátil na Ústavný súd? Zakázali ste z nich päť poplatkov, ktoré sa premenovali a vyberajú sa ďalej? Alebo hovoríte o tom, že na konci funkčného obdobia po prevalení všetkých tých káuz idete porovnávať ceny prístrojovej techniky s jej cenami v okolitých krajinách na konci funkčného obdobia, že idete urobiť analýzu cost-benefit?
Ja by som skôr privítal vysvetlenie, prečo sa pán Senčák, ktorý bol vedúci služobného úradu na ministerstve zdravotníctva a podpisoval všetky nákupy a súhlasy s nákupmi, potom stal podpredsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a teraz kontroluje kauzu tety Anky a kontroluje kauzu toho maséra, čo dostal tie zmluvy. To by ma skôr zaujímalo.

Nehovorili ste, pán poslanec Raši, o jednej zdravotnej poisťovni, vlajkovej lodi, ktorou nás zabával pán premiér rok a pol, o integrovaných centrách zdravotnej starostlivosti, nezmyselnom projekte, od ktorého ste, chvalabohu, ustúpili, ani slovom o veľkom PPP projekte, novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorý sa skončí rovnako, ako skončila jedna zdravotná poisťovňa.Ste hovorili, čo všetko vypadlo zo skrine po ministrovi Uhliarikovi, a viete, čo vypadlo vláde Ivety Radičovej? Bol to 65-miliónový dlh Všeobecnej zdravotnej poisťovne a tempo zadlžovania... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:31 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:33

Ivan Uhliarik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, toto je fakt slabé, akože naozaj klamete. Ja už som aj posielal daňové priznanie viete, vy chcete porovnávať jednu lekáreň mojej manželky s vašimi kauzami typu tety Anky, Kostku, miliónového cétečka a podobne? A klamete, nech sa páči, môžeme si to pozrieť, niekoľkokrát aj stokrát.
Poďme k tým faktom, povedali ste niekoľko vecí, ktoré ma naozaj zarazili, pretože si myslím, že si fakt robíte humor z pacientov, zo zdravotníkov, z poslancov.
Čo sa týka tých poplatkov, pán poslanec, choďte do vašej nejakej košickej polikliniky niekedy ráno o 4.00 hodine alebo po 5.00 hodine, keď tam tí ľudia stoja, dostanú od kardiológa 20 časeniek a keď náhodou sú tam na dvadsiatom prvom mieste, idú tam od rána od 4.00 hodiny stáť znovu. Takto ste vyriešili tie poplatky?
Po druhé, čo sa týka všeobecných lekárov, ja nespochybňujem Rezidentský program, no ale kedy sa vyliahne ten prvý rezident? Bude to o niekoľko rokov.
Zaviedol som jednu vec, ktorú bývalá ministerka Zvolenská zrušila absolútne zbytočne, aby každý dvakrát atestovaný lekár mal v tejto republike právo po šiestich mesiacoch preškolenia ísť na atestáciu zo všeobecného lekárstva. Povedzte mi, čo je na tom zlého? Stihlo to využiť tisíc lekárov. Potom to bývalá ministerka Zvolenská zrušila.
Vy hovoríte o tom, že vláda vyčlenila 30 mil. na zlý technický stav nemocníc? Povedali ste aj to B? Viete, koľko, vážení páni poslanci z vládnej strany, dlží len Univerzitná nemocnica Bratislava? Je to viac ako 50 mil. To myslíte fakt vážne? Veď nerobte si z toho naozaj žarty, veď viac ako 50 % ľudí vníma zdravotníctvo ako jeden z najvážnejších problémov tohto štátu, tak sa k tomu tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 22:33 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video