16. schôdza

20.10.2020 - 5.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 11:59 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 11:53

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ďakujem veľmi pekne za slovo. Dovoľte v prvom rade, aby som sa poďakoval všetkým na Slovensku, ktorí chodia darovávať krv a takýmto spôsobom pomáhajú v nemocniciach zachraňovať životy, a či už pri rôznych operáciách, ale aj pri rôznych autonehodách a rôznych nešťastiach, ktoré sa stávajú, stávajú u nás na Slovensku a je to bežná realita.
Ja skúsim povedať tak, tak ľudsky a tak z praxe, zhodou okolností včera ráno o šiestej, ešte pred rokovaním Národnej rady som bol darovať tiež krv, lebo tiež som darca. Vždy, keď mi to umožní či zdravotný stav, alebo tie podmienky, tak idem darovať krv. Mám krv nulku negatív, čiže je to krv, ktorá je po..., je využiteľná, dá sa použiť pre každého vlastne človeka s rôznou inou krvnou skupinou. A keď som povedal pani doktorkám, sestričkám a hlavne tým darcom, ktorí tam boli, že je tu takýto návrh, novelizácia, novelizácie Zákonníka práce, že ten darca, ktorý v daný deň pôjde darovať krv, bude mať v tomto, v tomto dni pracovné voľno, tak ako bolo povedané, nie 24 hodín, ale v rámci toho pracovného dňa, tak musím povedať, že veľmi, veľmi uvítali túto novelizáciu. Veľmi to pomôže pri tom, aby tí ľudia možnože viacej chodili darovávať tú krv, a treba povedať, že aktuálna situácia s krvou na Slovensku je veľmi zlá, je nedostatočná, lebo pri tejto nešťastnej pandémii koronavírusu všetci registrujeme to, že určitá skupina ľudí sa obáva chodiť von, nechodí, čiže tým pádom aj majú takýto strach.
Ja si myslím, že tak, ako to už bolo povedané z viacerých mojich predrečníkov, že táto novelizácia má úprimne pomôcť tomu, aby možnože ľudia viacej chodili, aby sa to zjednotilo v rámci Slovenska, že sú veľké firmy, kde to majú v kolektívnych zmluvách, sú tie menšie, kde ich, kde to nemajú, a touto novelizáciou tohto Zákonníka práce sa to spoločne zjednotí a tým pádom ľudia, ktorí budú chodiť darovávať krv, budú môcť mať v rámci toho dňa pracovné voľno. Určite vieme, že keď má niekto sedavú robotu, vie obsedieť, ale tak, ako povedal aj pán kolega poslanec, sú, ktorí chodia darovávať a musí ísť do práce, možnože robí robotníka niekde na stavbe a je veľmi ťažké pracovať v rámci toho dňa, keď mu odoberú vyše 400 ml krvi a musí ešte vykonávať takúto ťažkú náročnú prácu.
Chcem úprimne poďakovať za to, že tu máme takýto návrh tohto, tejto novelizácie, a poprosiť aj koaličných poslancov v rámci pléna, aby podporili túto novelizáciu, lebo je to pre ľudí na Slovensku veľmi dobré a pomôže to každému z nás, keď taká situácia príde, že si bude vyžadovať transfúziu krvi.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2020 o 11:53 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán kolega, ja som tiež podobne ako ty niekoľkonásobný darca krvi a aj Trenčianska župa pravidelne robí odbery tejto krvi, kde pozývame mobilnú transfúznu jednotku ku nám na župu, a vždy je tam veľa ľudí, ktorí chcú darovať túto krv. Bohužiaľ, v súčasnosti táto situácia to neumožňuje, a keďže som aj ja PCR negatívny, tak pôjdem teraz najbližšie dni darovať krv zas do nemocnice v Považskej Bystrici, kde už niekoľkokrát nás vyzývali, aby sme tento nádherný čin prišli urobiť, a chcem povedať a podotknúť a podčiarknuť aj slová mojich predchodcov, predrečníkov, ktorí povedali, že nezáleží, či je tá krv opozičná alebo koaličného politika, ale že tá krv zachraňuje naozaj životy a zdravie obyvateľov Slovenska.
A poznám aj ja niektoré firmy, ktoré napríklad to majú v kolektívnych zmluvách, napríklad Continental v Púchove, že keď ide darovať krv, tak, samozrejme, má deň voľna, ale nie všade je to takto platné a som veľmi rád, že takýmto spôsobom budeme môcť zakotviť aj do vyššej zákonnej normy, čiže do zákonníka, do Zákonníka práce, pretože naozaj tí ľudia, ktorí robia aj na 4 smeny, robia 12-hodinovky a tak ďalej, tak nemôžu potom sa vrátiť po darovaní krvi do práce a plnohodnotne túto prácu vykonávať. Takže chcem nejakým spôsobom všetkých vyzvať v tejto Národnej rade Slovenskej republiky, aby podporili túto novelu zákona, Zákonníka práce.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 11:56 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najskôr by som sa chcel poďakovať pani poslankyni Vaľovej za to, že tento zákon v podstate pripravila, a my ako spolupredkladatelia určite podporíme.
Za mňa, ja som v minulosti darovával krv a organizoval som na ministerstve financií takisto akciu, kde sme darovali krv, a chcem poďakovať všetkým bývalým kolegom na ministerstve financií, že sa ich zúčastnili. Bohužiaľ, teda ja, vzhľadom na anamnézu mi doktorka nedovolila darovať krv, ale o to viac si vážim kolegov, čo robia v tejto veci. Títo ľudia nedostávajú peniaze, treba, skutočne počúvam mnohokrát výzvy na darovanie krvi, taká krvná skupina, onaká krvná skupina a je, krv je životodarná tekutina. A musíme s ňou tak aj narábať a musíme nejakým spôsobom motivovať ľudí, aby chodili viac darovať krv, a takisto jak kolega Takáč, ktorý bol včera bledý, musím povedať, mnohí ľudia, ich to vyčerpá, tých 400 ml krvi je dosť veľký odber, a preto si musia oddýchnuť a ja veľmi kvitujem, že budú mať 1 deň voľna a budú sa môcť zregenerovať. Takže dúfam, že v budúcnosti tých výziev na darovanie krvi bude stále menej a menej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 11:58 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne aj kolegom za podporu a verím tomu, že táto novelizácia prejde aj spolu s koaličnými a opozičnými, a verím tomu, že tí, ktorí darujú krv na Slovensku, budú môcť mať deň voľna. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 11:59 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:59

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne vám ďakujem, milí kolegovia, ale aj milí predkladatelia, moji spolupredkladatelia, teda za rozpravu. Chcela by som ešte raz poprosiť všetkých naprieč politickým spektrom, lebo je to ozaj novela, ktorá nie je politická, o jeho podporu.
Jediné úskalie, možno ktoré v tejto novele je, že ministerstvo financií napísalo, že to bude mať nejaký, nejaký dopad na, na financie samosprávy a verejnej správy. Ja som tu počula dnes slová pána primátora, počula som tu aj slová predsedu VÚC, ktorí vlastne rozprávali samostatne, že, že vlastne by to nebol problém, pretože si myslím, že to bude absolútne minimálny finančný nárast pri rozpočtoch v týchto samosprávach alebo pri rozpočtoch štátu.
Aby som uviedla správnosť, podľa ktorého sme aj vychádzali z tejto novely, tak táto novela bola konzultovaná a bola podobným spôsobom, alebo teda doslova poviem, že bola vyňatá a vložená do tohto zákona z kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, a to z kolektívnej zmluvy prokurátorov a sudcov a policajtov, ktorí dneska už naozaj toto v kolektívnej zmluve majú, preto tu hovorím, že naozaj dochádza medzi ľuďmi k diskrimináciami, diskriminácii, rozdeľujeme spoločnosť, pretože sú ľudia, ktorí už majú ten jeden deň voľna, ktorí podľa mňa si ho aj zaslúžia, a naozaj tam prichádza k darovaniu 1- až 2-krát do roka, ale ako sa hovorí, maximálne môžu ísť 4-krát muži, 3-krát ženy.
Preto vás ešte raz prosím aj v mene darcov, firmy, lebo vidím, že v tejto miestnosti, aj ja som darca krvi, aj keď možno nemám žiadne ocenenie, chodím tak len sporadicky, ale keď je potreba, tak idem, preto vás chcem poprosiť aj v mene darcov, chcem vás poprosiť aj v mene tých ľudí, ktorí túto krv naozaj budú potrebovať, a vidím, aká je momentálne situácia v spoločnosti, že táto krv je nenahraditeľná nielen teraz, ale aj vždy, a zároveň aj poďakovať všetkým, ktorí zachraňujú životy, a verím, že nebudeme im ďakovať iba slovami a takto, ako sa hovorí, že tak iba do vetra rozprávať, ale verím tomu, že táto snemovňa vydá signál, že poďakovanie darcom krvi bude aj to, že dnes schválime novelu, ktorá už je bežne v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa, ktorú v roku 2003 zmenil Ľudovít Kaník, ktorý zmenil aj 20 sociálnych zákonov, kde sme my museli vracať všetkým invalidné dôchodky, a naozaj boli to veľké krivdy, ktoré sme museli odstraňovať. To vie pán riaditeľ Sociálnej poisťovne, skoro až 600 mil., kde rozhodol Ústavný súd, a toto bola špička v ľadovci, ktorú sme chceli na konci upraviť.
Ale ako hovorím, nie je to politická novela, poprosím všetkých, naozaj sa nejedná o veľké finančné prostriedky, pomôžme týmto ľuďom, pomôžme sami sebe, deťom a všetkým, ktorí nikdy nevedia, kedy budú odkázaní na to, aby darovaná krv týchto darcov im zachránila život.
Veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.11.2020 o 11:59 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
16. schôdza NR SR - 7.deň - B. popoludní
 

14:03

Andrej Doležal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani poslankyňa, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som uviedol materiál, vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 213/2019 Z. z. o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 20/2020 Z. z.
Ide o to, že s účinnosťou od 13. marca 2020 boli zásadným spôsobom obmedzené civilné lety s destináciou Slovensko a letiskové spoločnosti tak prišli o značnú časť svojich príjmov. S cieľom zabezpečiť čiastočnú kompenzáciu pre letiskové spoločnosti predložený návrh zákona predstavuje právny základ, ktorý umožní Ministerstvu dopravy a výstavby Slovenskej republiky najneskôr do 31. decembra ´21 poskytnúť príspevok v civilnom letectve zo svojej rozpočtovej kapitoly.
Ten zákon alebo ten systém je postavený tak, že letiskové spoločnosti budú môcť požiadať až o 85 % tzv. oprávnených nákladov. Tieto náklady nebudú, alebo tie oprávnené náklady sú všetky tie náklady, ktoré sa nekrížia, resp. neboli vyplatené inou dotačnou schémou alebo schémou pomoci napr. zo strany rezortu ministerstva dopravy alebo cez kurzarbeit ministerstva práce a sociálnych vecí. Čiže oprávnené sú len tie, na ktoré neboli poskytnuté iné dotácie.
Dovoľujem si vás týmto požiadať o podporu pri prerokovávaní predloženého vládneho návrhu zákona a o jeho schválenie v druhom čítaní. Ďakujem.
Skryt prepis

4.11.2020 o 14:03 hod.

Ing.

Andrej Doležal

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:05

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, podávam spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 213/2019 o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 90/2020 Z. z. (tlač 319a), v druhom čítaní.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 389 zo 4. novembra 2020 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre hospodárske záležitosti. Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru v určenej lehote žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Návrh zákona odporúčali Národnej rade Slovenskej republiky schváliť ústavnoprávny výbor uznesením č. 134 zo 4. novembra 2020, výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 97 zo 4. novembra 2020, výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 81 zo 4. novembra 2020.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky uvedených pod bodom III tejto správy nevyplývajú žiadne pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 213/2019 o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 90/2020 (tlač 319), schváliť.
Spoločná správa výborov o výsledku prerokovania návrhu zákona v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre hospodárske záležitosti č. 83 zo 4. novembra 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril predložiť návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

4.11.2020 o 14:05 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:09

Andrej Doležal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi z poverenia vlády Slovenskej republiky uviesť vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu v znení neskorších predpisov v súvislosti s ochorením COVID-19.
Vláda Slovenskej republiky vypracovala predložený návrh zákona o podpore cestovného ruchu s cieľom zabezpečiť podporu a opätovné reštartovanie odvetvia cestovného ruchu, ktoré je najviac zasiahnutým odvetvím ochorením COVID-19.
Predmetom návrhu zákona je úprava, ktorá umožňuje zabrániť zániku tých organizácií cestovného ruchu, ktoré kvôli pandémii ochorenia COVID-19 nedosiahli dostatočný počet prenocovaní.
Zároveň úprava umožňuje pri výpočte výšky požadovanej dotácie zo strany Ministerstva dopravy a výstavby a výstavby Slovenskej republiky v rokoch ´22 a ´23 vychádzať z údajov o vybraných členských príspevkoch a vybranej dane za ubytovanie v roku 2019.
No a tá najpodstatnejšia zmena a úprava zákona sa týka schémy štátnej pomoci a pomoci de minimis pre podporu podnikov v odvetví cestovného ruchu pre zníženie negatívnych dopadov pandémie ochorenia COVID-19.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, prosím o podporu pre prijatie a schválenie predloženého vládneho návrhu zákona. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.11.2020 o 14:09 hod.

Ing.

Andrej Doležal

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:11

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, predkladám spoločnú správu výborov slovenskej národnej republiky (pozn. red.: správne malo byť "Národnej rady Slovenskej republiky") o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu v znení neskorších predpisov v súvislosti s ochorením COVID-19 (tlač 321), v druhom čítaní.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 390 zo 4. novembra 2020 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre hospodárske záležitosti.
Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru v určenej lehote žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Návrh zákona odporúčali Národnej rade Slovenskej republiky schváliť ústavnoprávny výbor uznesením č. 135 zo 4. novembra 2020, výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 98 zo 4. novembra 2020, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 46 zo 4. novembra 2020 a výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 82 zo 4. novembra 2020.
Z uznesení výborov uvedených pod bodom III tejto správy vyplýva šesť pozmeňujúcich, doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča hlasovať o bodoch 1 až 6 spoločne s odporúčaním schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu v znení neskorších predpisov v súvislosti s ochorením COVID-19 (tlač 321), schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto spoločnej správe, ktoré gestorský výbor odporúčal schváliť.
Spoločná správa výborov o výsledku prerokovania návrhu zákona v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre hospodárske záležitosti č. 84 zo 4. novembra 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril predložiť návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.11.2020 o 14:11 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:15

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, v podstate mne by stačila možno faktická, ale keďže nemám tú možnosť, tak idem takto a bude to krátke. Po komunikácii s pánom ministrom a s pani ministerkou kultúry moje presvedčenie je, že napríklad tento návrh zákona podporí zároveň aj kultúru, to chcem poznamenať, pretože je veľa vecí, ktoré, aj keď sa nezdajú, patria pod cestovný ruch, ale zároveň patria pod kultúru. Takže budem rada, ak tento zákon schválime, pretože zároveň pomôžeme aj ďalšej časti kultúry, ktorá zároveň podporuje a preniká do cestovného ruchu. Všetci máte vo svojich obciach, vo svojich mestách napríklad kultúrne pamiatky. Všetci máte svojich sprievodcov, máte svoje prírodné pamiatky, takže ja len chcem upozorniť na to, že podporou tohto zákona podporíte zároveň aj kultúru a pomôžete, aby trochu prežila, pretože tá situácia nie je dobrá.
Naopak, chcem poďakovať nielen za tú kultúru ako takú, ale chcem poďakovať aj za všetkých ľudí v cestovnom ruchu. Pretože tá situácia od toho septembra je pre nich katastrofálna a naozaj melú z posledného. Vieme veľmi dobre, neviem ako vy, ale v Bratislave ja to sledujem veľmi intenzívne. Padlo nám strašne veľa najmä reštauračných zariadení. Veľmi zlá situácia je najmä pre tzv. biznis hotely. Tie sa nachádzajú väčšinou v mestách. Ešte pobytové hotely ako-tak s odretými ušami, ale biznis hotely sú v katastrofálnom stave a ak prežijú, tak to bude len čistým zázrakom. Príklad hotela Devín napríklad, ktorý musel prepustiť až polovicu zamestnancov, dokonca už prišlo k predaju toho hotela do iných rúk. Ja by som bola veľmi nerada, pretože, samozrejme, tie biznis hotely žijú z konferencií, žijú z akcií, ktoré sa tam konajú; nekoná sa nič.
Čiže ja chcem ešte raz poďakovať za tento zákon. Chcem poďakovať aj za to, že okrem týchto hotelov sa pomôže aj kultúre. A pevne verím, že za zákon zahlasujete. Ďakujem, to je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie

4.11.2020 o 14:15 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video