16. schôdza

20.10.2020 - 5.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

4.11.2020 o 15:39 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja budem vecný, myslím, že moji kolegovia – aj pán Viskupič, aj Edo Heger – vám povedia naozaj, k daňovému odvodu budú hovoriť. Ale ja keď vidím vaše vystúpenie a počúvam ho (rečník si zhlboka vzdychol), vždy mám pocit, mne chodí mráz po chrbte, pretože človek, ktorý aj teraz, prepáčte (rečník si opäť zhlboka vzdychol), vy tak pôsobíte na najcitlivejšie veci u ľudí, vy tu rozprávate, že bolo vám ľúto, že dieťa malo obed zadarmo. Ako keď mi toto povie niekto, že mne bolo ľúto, že malo dieťa obed zadarmo, keď vy, pán Kamenický, váš Alibaba a vaša celá banda zlodejov, zbojníkov, to, čo ste vy tu rozkradli a urobili a vy pôsobíte na naj, najpriro... také najcitlivejšie pudy u ľudí a toto im podprahovo dávate, že my tu okrádame národ, že my tu deťom berieme veci. Vy nemáte kožu na tvári! Zvlášť vy, financmajster a finančník smerozderu, ktorý tu naozaj rozkradol tu to.
Viete, ja som, keď som nebol v parlamente a nevidel som, čo sa tu dialo všade, ale teraz! A tu, toto robíte, ale vyjdete za dvere a za dverami sa usmievate, ste širokí, veselí smeráci a keď sa vás pýtajú, tak to je divadlo, to je divadlo. Vy tu hráte divadlo a pôsobíte takýmto naozaj neľudským spôsobom na city. Je to niečo, čo naozaj s ľudskosťou nemá nič spoločné. Nikto od nás nechce nikomu ubližovať, práve naopak, pomáhať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 15:19 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, začnime od začiatku, aby sme si to ešte raz ujasnili. Zákon bol prijatý kedysi dávno, pre rok 2020 mal, uplatňoval sadzbu bankového odvodu 0,2 percenta a pre rok ´21 mal byť 0 percent, mala byť nulapercentná sadzba. Toto bolo prijaté a platné a tesne pred voľbami strana SMER alebo teda predchádzajúca vládna koalícia pretlačila, to je drakonické zvýšenie, na 0,4 percenta, takže vlastne zdvojnásobila bankový odvod. Čiže ak, ak pán kolega Kamenický rozpráva, že teda odpustili sme bankám 150 mil., no, to nie je žiadne odpustenie, to by normálne že nebolo, ten odvod bol plus-mínus tých 150 mil. pre tento rok a ďalej by banky neplatili. Takže, takže tak.
A potom pokračoval, proste počítal miliardy aj v ďalších rokoch. No tam už vlastne by nebolo čo počítať, to znamená, proste počíta sa to, čo, to, čo vytvorila, vytvorila strana SMER. Ja by som to možno prirovnal, že postavím si papierového draka, dobre veľkého, a potom s ním veľmi úspešne bojujem.
No potom pán kolega Kamenický veľmi rýchlo vyčerpal tému, a teda posunul sa úplne ku inému zákonu. Dobre, to asi veľmi nestihnem skomentovať, ale ešte skúsim aspoň tie opravné položky bánk. Tak to ich, pán kolega, ale teda chválite, pretože sa správajú zodpovedne a už to aj pán podpredseda vlády povedal, banky sú chrbtovou kosťou ekonomiky, či sa nám to páči alebo nie. A ak chceme túto krízu úspešne zvládnuť, tak ich potrebujeme v čo najlepšej kondícii. Ak ich zarežeme, zlikvidujeme alebo im teda hodne sťažíme situáciu, to nijakovsky kríze nepomôže a banky by aj tak našli cestu proste, ako si, ako to vyriešiť iným spôsobom. Čiže pot... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 15:21 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Pročko, viete, vy tu hovoríte o divadle; jediný divadelník, ktorý tu je v tejto sále, ste vy. A mňa nebavia nejaké osobné invektívy a vyprosujem si od vás, aby ste o nás hovorili ako o zlodejoch.
A poviem otvorene, je tu jedna veľká, obrovská náhoda, viete, keď už hovoríme o tom, že kto tu kradne, ja sa vás opýtam, vypočítajte mi matematicky, ako je pravdepodobné, že testy, ktorými otestujete celý národ, náhodou sa kúpili v Trnave zo všetkých miest, ktoré sú na Slovensku, že, že osoby sú spojené s manželkou pána Igora Matoviča, že náhodou je tam ešte, ešte kontakt na Liberálny dom SaS-ky a že náhodou je tam kontakt na štátneho tajomníka SME RODINA. To je náhoda? A vy hovoríte o nejakej zlodejine? Koľko sa tam zarobilo? Povedzte mi!
Pánovi Viskupičovi, takto, počíta sa to, čo je vo vašej dôvodovej správe a tam je to napísané, ja som si nevymýšľal čísla, o ktorých sa bavíme. Ďalej hovorím o tom, že viete, ľudia tu trpia, ale zisky bánk stále sú také, že veľmi komfortné, veľmi komfortné. Sú tu krajiny, ktorých banky majú problémy a treba im pomáhať. Slovenské banky tie problémy nemajú, nemajú. Tu majú problémy obyčajní ľudia.
A hovoríte, že chrbtová kosť, ja to neberem, však máme tu finančnú stabilitu, však my sme za to kedysi zaplatili 11 mld. slovenských korún. Ja si to pamätám. A robíme všetko pre to, aby tie banky boli zdravé, ale sú zdravé až tak, že to ľuďom kole oči. Toto je ten problém. Aj ony sa musia nejakým dielom podieľať na tomto, čo sa tu deje. Nemôže to byť o tom, že my napakujeme tie peniaze tým bankám a pozeráme sa na to, ako ľudia nemajú čo jesť. A tu nehovorím o žiadnych oných, patetických veciach, však sa pozrite, ľudia ako vnímajú, ten COVID môže trvať veľmi dlho, môže a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 15:23 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:26

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Dovolím si ešte trošku zhrnúť aj zareagovať.
Pán Kamenický, je naozaj zaujímavé vás počúvať. Musím povedať, skonštatovať a nadviazať na kolegu Pročka, s vami sa nedá viesť vecná diskusia. S vami sa naozaj nedá viesť vecná diskusia, keď vy si vyprosujete to, že vás niekto nazýva alebo vás spája s tým, že, že sa tu kradlo za vašej vlády, že to malo niečo dočinenia s vami. Tak dovoľte mi, aby som vám možno spomenul pár mien. Prosím vás, hovorí vám niečo meno pán Kičura? Dobrý priateľ pána Roberta Fica? Ktorého ste vy podpredseda v strane? Hovorí vám niečo pani Jankovská? Nominantka SMER-u, štátna tajomníčka? Mám spomínať ďalšie akcie, ako kauza Dobytkár, Víchrica, Búrka, Božie mlyny? Ako naozaj majte súdnosť, majte, prosím vás, súdnosť! Ako teraz naozaj nie je čas, aby ste si tu niečo vyprosovali, ale však, samozrejme, môžte si povedať, čo chcete.
Viete, preto som aj povedal v tom úvodnom slove, že budete tu počuť rôzne ilúzie, a tak aj bolo. Vy ste naozaj schopný a ja žasnem nad tým, vy ste úplne schopný proste klamať ľudí do očí, viesť ich do záhuby, lebo to je to, čo ste robili, a ešte ich pritom chladnokrvne do tváre klamete. Ja by som nechcel mať vaše svedomie. Naozaj nechcel by som mať vaše svedomie.
A ja vám poviem... (Potlesk.) A teraz vám poviem, vy tu začnete vypočítavať nejaké cifry z bankového odvodu. Pán kolega, ja dobre viem a vy dobre viete, že ja viem, a vedia to tiež, pár ľudí na Slovensku to vie, čo sa tejto téme venuje, že to, že ste si nakreslili do rozpočtu bankový odvod na rok 2020, ´21, ´22, je ilúzia, čistá ilúzia. Vy dobre viete okolnosti, kvôli ktorým ste si to kreslili. Vy dobre viete, jak vám Andrej Danko sfúkol sto miliónov na daň z cigariet, ktorý ste potrebovali na to, aby ste zostavili rozpočet. Ja to viem tiež veľmi dobre. (Výkriky z pléna. Zaznievanie gongu. Vstup predsedajúceho.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím vás, pán poslanec, mali ste možnosť vystúpiť a reagovať.

Heger, Eduard, podpredseda vlády a minister financií SR
Zle sa vám to počúva, je mi to úplne jasné, ale mám nádej, že máte nejaké svedomie, keď sa vám toto ozýva. (Zaznievanie gongu.)
150 miliónov, 380 miliónov a podobné nezmysly, ktoré ste tu rozprávali. Viete, čo ste do rozpočtu nedali? Vy dobre viete, aký ste predkladali rozpočet. S nekrytými výdavkami na tento rok, na budúci a na ten ďalší. 700 miliónov? 1,2 miliardy? 2,1 miliardy? To boli sumy, ktoré, ktorý ste sem priniesli rozpočet? Vy ste do... viete, čo ste do rozpočtu nedali? Nakreslili ste si tam ilúziu bankového odvodu a to je to, čo hovorím. V tých bankách majú ľudia svoje príjmy, oni tam majú svoje peniaze. Vy keď položíte bankový odvod, položíte im všetky ich peniaze. Vy si uvedomujete, čo rozprávate? Vy ste úplný, ako fakt kamikadze. (Reakcia z pléna.) Ale, pán kolega, však budete mať druhé čítanie, nebojte sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím, kľud.

Heger, Eduard, podpredseda vlády a minister financií SR
To hovoríte vy, čo ste tu predvádzali osem rokov svoje extempore? Dobre.
Teraz vám porozprávam, čo ste do rozpočtu nedali. Napríklad tohtoročného. Do tohtoročného, do tohtoročného rozpočtu ste nedali napríklad oddlžovanie nemocníc. Nemocníc, ktoré ste mali osem rokov v područí, ktoré sa pravidelne zadlžovali, pravidelne ste ich oddlžovali a znovu sa pravidelne zadlžovali a majú dlh vyše 600 miliónov eur. Dokonca po vláde, jednofarebnej vláde vašej musel prísť v roku 2016 krízový manažér na rezort zdravotníctva, ako ste ho nazvali. Čo znamená, keď príde na rezort krízový manažér po tom, ako vládnete sami štyri roky? No, že ten rezort je v kríze, ináč by ste tam krízového manažéra nepostavili. Takže to bola vizitka vášho vládnutia, jednofarebnej vlády.
Zabudli ste do rozpočtu dofinancovať veci napríklad na ministerstve vnútra vo výške 200 mil. eur. Na IT – a tomu sa budeme ešte venovať, aby sme vám urobili vizitku toho, čo všetko ste si stihli ešte poschvaľovať pred odchodom. Zabudli ste do rozpočtu dať stíhačky, platby za stíhačky, ktoré ste si vymysleli. Stíhačky, Slovensko kupuje stíhačky. Nemá dobudovanú mechanizovanú brigádu, ktorú potrebuje na východnej hranici, ale ide si kupovať stíhačky. Za dve celé neviem koľko miliardy. Toto bola vaša sociálna politika, kúpiť za dve miliardy stíhačky. (Potlesk. Zaznievanie gongu.) Samozrejme, zabudli ste do rozpočtu dať stavby za, vo výške 460 mil. eur. Zabudli ste dať do rozpočtu, ani nie že zabudli, vy ste ich tam ani nedali, pretože keď sa bavíme o trinástych dôchodkoch, ktoré ste sľúbili už v roku 2010 vo svojej kampani, tak tie ste dokonca ani nedali do rozpočtu minulý rok, ani ste ich nedali do rozpočtu! A mne tu idete rozprávať niečo o rozpočte? Pán kolega, majte súdnosť!
Sto miliónov eur ste zabudli dať Sociálnej poisťovni do rozpočtu, do správneho fondu, že? Ktoré sme museli my hneď opravovať a dať tam tých sto miliónov. Sám pán Vážny na vláde, na vláde povedal nám do očí, áá, to bolo len také, to sme tak rýchle zinscenovali, lebo sme potrebovali ten rozpočet spraviť, tak my sme to napísali a hneď na druhý deň sme to museli opravovať. Akože neskutočné! Takže toto bolo vaše rozpočtovanie. A mohol by som vypočítavať ďalšie sumy. To, že ste nedaňové príjmy, samozrejme, navýšili na to, aby ste vedeli nakresliť rozpočet, ktorý bol nesplniteľný, tak to ani nebudem spomínať.
Keď hovoríte, že sme na chvoste v pomoci. Pán kolega, opäť, buď neviete, alebo klamete. Oboje je veľmi smutné. Pán kolega, poprosím vás, oboje je veľmi smutné. Ak neviete, že to nie je pravda, je smutné, treba si to doštudovať, a ak viete a klamete, je to ešte smutnejšie. Pretože to, tá štatistika, ktorá vyšla, to bolo v sľuboch. Lenže to je presne vám blízke, vy ste tí, ktorí sľubujete a nesplníte. Samozrejme, že vy by ste nasľubovali hory-doly, keby ste tu boli, ale my ľuďom hovoríme pravdu, my ľuďom hovoríme pravdu. A tak to bolo aj v prvej pomoci, tak je to aj v druhej pomoci. A to, čo im sľúbime, im dáme. A dáme im toľko, koľko sa dá, toľko, čo ste tu vy zanechali.
A mohol by som rozprávať o vašich zadlžovačkách Slovenska. Však sa pozrite na susedné Česko. Išlo do krízy s 29 % HDP dlhu. My 48 a pol. Pán kolega, všimli ste si najnovšiu notifikáciu? Tak veľmi ste sa snažili, aby ste mali na konci minulého roka dlh pod 48 %, aby ste mohli povedať, že ste neprekročili sankčné pásmo. No musím vám povedať, prekročili ste ho. Dneska sme mali na vláde súhrnnú správu a predstavte si, čuduj sa svete, 48,5 percenta. (Reakcia z pléna.)
Pán kolega, áno, áno, áno, jasné... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím vás, nekomentujte.

Heger, Eduard, podpredseda vlády a minister financií SR
... vyvŕšte sa, vyvŕšte sa tu, lebo, samozrejme, zle sa vám to počúva, lebo to je vizitka vašej práce. A mali by ste sa častejšie pozerať do zrkadla. Do zrkadla morálneho, samozrejme, a do zrkadla vašich výsledkov.
Takže, čiže prekročili ste sankčné pásmo. Už sa ani nemôžete chváliť tým, že ste dostali dlh pod sankčné pásma. No nedostali ste.
A keď hovoríte ešte, spomeniem na záver, už len tie obedy zadarmo. Pán kolega, som otec štyroch detí, z toho tri sú školopovinné a musím vám povedať, že neviem, čo sa deje, ale tie obedy zadarmo vyzerajú tak, že za jedno dieťa platím 16,84 mesačne obedy, za druhé 15,30 a za tretie 14,44. Prvák, štvrták a siedmačka. Tak nerozumiem: Kde sú tie obedy zadarmo? Opäť ste sľubovali holuba na streche a dali ste ľuďom niečo úplne iné. Takže prosím vás, už radšej nehovorte nič, ak nechcete hovoriť pravdu.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2020 o 15:26 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:35

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Ja už len pár slov. No, toto je exemplárny prípad, že prečo je dôležité prijímať dobré a kvalitné zákony. Teraz, teraz vlastne vidíme všetky tie konzekvencie, vidíme, ako, ako ťažké a koľko energie to kopu ľudí stojí, aby sme sa dostali vlastne naspäť do stavu, kde sme vlastne boli pred prijatím tohto škodlivého, tejto škodlivej zmeny zákona.
Ja si to dovolím teda ešte raz zopakovať. Proste zákon o bankovom odvode bol prijatý, ak si dobre pamätám, v roku 2011 či ´12, tak nejak, a postupne mal nejaké sadzby, a teda pre, a mal teda aj nejaké zmeny, ale pre rok 2020 platilo, že teda 0,2 % pasív banky je tam proste presný výpočet, čo bolo okolo tých 150 mil. platba proste, plus-mínus, s tým, že teda to na konci, na sklonku minulého volebného obdobia minulá koalícia proste presunula na 0,4, tak sa vlastne tá platba teda akoby zdvojnásobila. Hej? A keď dneska teda pán, pán Kamenický hovorí, že sme zobrali proste bankám tých 150 miliónov, to, to by proste nebolo. To jednoducho, fakt tá stabilita je dôležitá. Pre budúci rok už by bolo, bola, bola sadzba nula, no a to je vlastne presne to, čo s veľkou námahou teda verím, že sa nám teraz tu podarí dosiahnuť.
No a ešte, ešte teda jedna vec. Samozrejme, pán Kamenický hovoril, dopady na rozpočet sa, samozrejme, vždy vypočítavajú z platných zákonov. To znamená, samozrejme, aktuálne je platná alebo teda bola platná sadzba 0,4, takže tie, tie dopady sú tam, tie čísla tam sú, ale ešte raz. Papierový drak, škodlivo a nesprávne prijatý zákon, a majme to všetci na pamäti, fakt, ako ťažké je potom dostať tie zákony naspäť do stavu férového a slušného. Či sa nám to páči alebo nie, jasné, banky obľúbené nie sú, ale sú chrbtovou kosťou každej ekonomiky nielen tej slovenskej. A verme, máme dosť problémov, ak by sme mali problémy ešte aj teda so stavom bánk a ich kondíciou, tak to by sme mali problémov ešte viac. Takže buďme radi, že teda tie naše banky sú v stave, že teda nemusíme ich zachraňovať, že si plnia tú svoju úlohu v ekonomike, a normálne ja dúfam, že nás touto krízou prevedú tak, že zase zasvietia dobré časy.
Ďakujem, len toľko som chcel.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2020 o 15:35 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:39

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, návrhom zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkoch a o riešení stavu ropnej núdze a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, sa transponuje smernica Rady EÚ, ktorou sa stanovuje všeobecný systém spotrebných daní do legislatívy Slovenskej republiky.
Smernica transformuje v súčasnosti používaný administratívny papierový systém na kontrolu prepravy zdaneného minerálneho oleja medzi členskými štátmi v Európskej únii na elektronický, čo je veľmi výrazný a dôležitý posun.
Návrh zákona tiež stanovuje jednu sadzbu spotrebnej dane na benzín a jednu sadzbu spotrebnej dane na naftu na úroveň dnešnej zvýhodnenej sadzby spotrebnej dane bez ohľadu na objem biopaliva, ktorý je v nich primiešaný z dôvodu nedostatku biopaliva druhej generácie na trhu.
Rušíme platné, ale neúčinné ustanovenia upravujúce označovanie pohonných látok identifikačnou látkou, nanomarkerom. Zjednodušenie; zjednodušuje a elektronizuje systém vydávania, povolenia a evidencie spotreby daňovo zvýhodneného minerálneho oleja užívateľským podnikom a v čl. II aktualizuje kódy kombinovanej nomenklatúry minerálneho oleja v prílohe tohto zákona v súlade s platným colným sadzobníkom.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovolím si vás požiadať o podporu pre prijatie a schválenie predloženého vládneho návrhu zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2020 o 15:39 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:41

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne. Vážený pán minister, vážené pani poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedené návrhy prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.11.2020 o 15:41 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:43

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Kolegyne, kolegovia, opäť vlastne vládny návrh zákona, ktorým sa transponujú právne predpisy Európskej únie, ktorými sa v súčasnosti v praxi používaný administratívny papierový systém na kontrolu prepravy zdanených alkoholických nápojov medzi členskými štátmi Európskej únie transformuje na elektronický.
Umožňuje sa oslobodenie výživových doplnkov s obsahom liehu, ak sú predávané v spotrebiteľskom balení s objemom najviac do 0,1, 0,15 litra, od spotrebnej dane.
Návrh zákona zároveň obsahuje úpravy vyplývajúce z poznatkov správcu dane pri výkone daňového dozoru v praxi, zamerané na zjednodušenie podnikateľskej činnosti daňových subjektov, a to napríklad zavádzajú sa elektronické procesy v užívateľských podnikoch, ktoré používajú alkoholický nápoj oslobodený od spotrebnej dane. Eliminuje sa povinnosť predkladať písomné potvrdenie, ktorými už správca dane disponuje z iného zdroja.
Uvedenými zmenami ministerstvo financií smeruje k zníženiu administratívnej záťaže daňových subjektov a minimalizácii daňových únikov.
Ešte jedna dôležitá zmienka. V tomto zákone, ste postrehli, že vlastne chceli sme zrušiť vlastne súkromnú výrobu destilátu v tzv. tých domácich páleniciach, ktoré tu boli teda schválené za minulého, za minulé volebné obdobie predchádzajúcou vládou, pretože nám hrozil infringement z európskej, z Európskej komisie. Však komunikovali sme s Európskou komisiou a keďže od budúceho roka, od 1. 1. 2022 má prísť do platnosti európska smernica, ktorá umožní aj vlastne takéto súkromné pálenice popri pestovateľských páleniciach a popri klasickej výrobe liehu, tak môžme od tohto bodu upustiť, pretože počas tohto, budúceho roka by teda nepristúpila k infringementu z dôvodu toho, že už od 1. 1. 2022 bude vlastne platiť tá smernica a v tom prípade tento zákon bude v súlade so smernicou, kde bude potrebné tento zákon z hľadiska tej súkromnej, súkromného pálenia ešte doladiť budúci rok.
Sú tam nejaké nedostatky, ktoré bude treba dočistiť, ale tým pádom by sme vlastne v druhom čítaní túto časť vypustili s tým, že budeme čakať na to, kým to, kým tá smernica príde do platnosti, a zatiaľ ten rok, myslím, že aj Európska komisia bude akceptovať to, že takýto zákon máme v platnosti, hoci za normálnych okolností by voči nám spustili infringement. Takže to len dávam na vedomie, že by potom sa to, či už na výbore by som požiadal kolegov poslancov a poslankyne, alebo v pléne by sa toto eliminovalo.
Takže ďakujem veľmi pekne za pozornosť a prosím o podporu. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.11.2020 o 15:43 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:46

Erik Ňarjaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Zatiaľ len podpredseda, ďakujem.

Ňarjaš, Erik, poslanec NR SR
Pán, á, pán predseda (povedané s pobavením), okej.
V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedené návrhy prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.11.2020 o 15:46 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:48

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Ja len pár slov.
Chcem teda oceniť a poďakovať pánovi ministrovi, že teda aj takto prezentoval to, že nájdeme spôsob, ako tie súkromné pálenice zatiaľ zachovať, to je ten prvý krok, a potom, samozrejme, spoločne nájdeme spôsob, ako teda už v tom novom zákone tomu dať aj skutočne zmysel. Lebo pravda je taká, že dnes tie súkromné pálenice, no, nefunguje to, je ich, je ich pár, proste potrebuje to zmenu, tak ako, tak ako pán minister povedal. Takže len toto som chcel deklarovať a myslím si, že na výbore teda zvládneme, zvládneme to, aby to ustanovenie teda sa vlastne, aby vypadlo, aby sa nerušili. Len toľko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2020 o 15:48 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video