27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:35 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Krajniak, k tej pomoci ľuďom. Vo svojom okolí, vo svojom regióne som žiadnu pomoc, žiaľ, nevidel. Dokonca ani jednu. Vidím len biedu a krach v mojom zničenom regióne. Ľudia vašim rečiam o pomoci neveria. Firmy skrachovali, živnostníci majú celé vagóny dlhov. Častokrát si požičiavajú od rodiny alebo ešte aj, žiaľ, od úžerníkov. Jedinú pomoc vidia mnohí akurát tak u mňa. Veľkú časť výplaty darúvam napríklad na splatenie dlhov ľudí na nájomnom, lebo by stratili strechu nad hlavou. Ďalej napríklad financie na pohreb či na lieky a rehabilitačné pomôcky, za dlhy za elektriku. To ešte v mojom regióne nebolo v takejto miere. A napríklad len v Tisovci pred pár týždňami kvôli všetkým možným finančným opatreniam tejto vlády skrachovala fabrika, kde sa šili šaty. Samozrejme, v Tisovci napríklad skrachovala aj strojárska výroba, pretože boli potrebné sankcie proti Rusku. Takže toto ľudí trápi. Nemajú na základné veci. A tá vaša pomoc? Neviem, nevidel som.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:05 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán poslanec Taraba, rozumiem to, čo ste hovorili o tom deficite a výdavkoch, len chcem upozorniť, že pokiaľ sa nemýlim, len v tomto roku s ohľadom na tú vlnu pandémie na pandemickú pomoc muselo ísť dokopy už dva miliardy eur. To znamená, to je niečo, čo asi nie je spor, že sme mali vyplatiť. Skôr mám pocit, že opozícia kritizuje, že tam malo ísť ešte, ešte viac. Čiže to je na odbornú debatu. Proste v takomto stave s tým deficitom počítať musíme. Asi ísť na vyrovnaný rozpočet v tomto stave ekonomickej a sociálnej krízy by bolo ilúziou a bolo by to aj škodlivé pre ekonomiku.
Pán poslanec Schlosár, asi neexistuje človek, ktorý mal s pánom Haščákom z Penty toľko sporov ako ja, alebo nie som si istý, či na niekoho dal viac trestných oznámení ako na mňa. A roky som kvôli tomu, ako som sa k Pente správal, chodil na súdy a na vypočúvania a neviem čo ďalšie. Čiže môj vzťah s Pentou rozhodne priateľský nie je.
Pán poslanec Beluský, dôchodková reforma už vo februári vlastne bola v MPK. To znamená, naše nejaké návrhy, predstavy ministerstva práce, ale aj ministerstva financií boli v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ale kvôli plánu obnovy, kde sa tiež finalizovali nejaké limity tej dôchodkovej reformy, sme ešte čakali s tým. Museli sme počkať, kým bude vlastne fixnutý plán obnovy, lebo k tomu sa tiež vyjadruje Európska únia. Ak by vás k tomu čokoľvek zaujímalo, neni problém, akože ozvite sa mi, môžme sa stretnúť, poviem vám, v jakom je to stave. To je taká vec, kde asi by opozícia a koalícia akože mala komunikovať normálne, čiže nemám problém.
Pán poslanec Urban, pán poslanec Kočiš, to sa bude prepočítavať, tie kapacity, čo ste hovorili, čo sa týka nemoc... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:05 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:09

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia z vlády, kolegyne a kolegovia tu v Národnej rade, aj keď je neskoro v piatok a vidíme tú obsadenosť, aj tak si poďme povedať, čo sa týka školstva a kapitoly ministerstva školstva v programovom vyhlásení vlády. My sme o tom diskutovali so všetkými poslancami, aj s opozičnými, aj s koaličnými, keď sme pripravovali aj revíziu, a nakoniec v rámci tej revízie programového vyhlásenia za školstvo sme sa zhodli, že je napísaná dobre. Lebo keby sme ju chceli napísať aktuálne, to všetko, čo školstvo by potrebovalo, tak by nám nestačilo tých pár strán a museli by sme pridať niekoľko desiatok strán, aby sme vykryli všetky problémy, ktoré nám tu predchádzajúce vlády nechali a my sme sa museli počas tej najväčšej pandémie v školstve s tým popasovať, či už po organizačnej stránke, alebo aj po stránke finančnej.
Ja som veľmi rád, že sme sa s ostatnými kolegami vo vláde dohodli, že v rámci preambuly bude školstvo spomínané niekoľkokrát, že bude spomínané v rámci podpory dištančného vzdelávania, že bude spomínané v rámci podpory kvality vzdelávania, ale že bude tam vpísané, ako je školstvo dôležité, ako je tá najväčšia výzva na nasledujúce roky aj po všetkých tých veciach, ktoré sme predchádzajúce mesiace reálne zažívali a získavali sme tie skúsenosti, kde za niekoľko ani nie rokov, ale možno aj desaťročí, čo sa udialo negatívne v školstve, ako bolo dlhodobo zanedbávané. A až táto vláda v rámci či už bývalého programového vyhlásenia vlády, ale aj tohto garantovala, že školstvo je naozaj prioritou, čo dokázala aj navýšením rozpočtu o sto miliónov v rámci kapitoly školstva na tento rok.
Keď máme rozobrať programové vyhlásenie vlády, a niektorí kolegovia z opozície hovorili, že vlastne je to to isté a že čo ste urobili za ten rok, tak môžme si nakoniec povedať, ako sme sa postavili k tej celej pandémii, ako sme vykrývali tie finančné straty, ako sme vykrývali všetky problémy, ktoré sme mali. Ale ja to tak trošku odčlením ku koncu tohto vystúpenia a poviem, že na čom sme pracovali v rámci tých systémových zmien, ktoré nás čakajú v nasledujúcom období. Pretože to sa objavilo aj v tom predchádzajúcom programovom vyhlásení vlády a to sa objavuje aj v tomto a ja som veľmi rád, že v nasledujúcich mesiacoch budeme môcť tieto návrhy zákonov na systémové zmeny v školstve prinášať do Národnej rady. A už na tejto schôdzi, ktorá nás najbližšie čaká, budeme mať jeden veľmi výrazný návrh zákona, ktorý sa objavil aj v programovom vyhlásení vlády, za čo ja ďakujem, za tú spoluprácu, aj pánovi ministrovi vnútra pánovi Mikulcovi, kde sme rok diskutovali o tom, ako zjednotiť riadenie a financovanie a správu školstva, akým spôsobom napraviť to, čo sa udialo v 2013. roku za predchádzajúcich vlád, kedy sa prerozdelili jednotlivé kompetencie v oblasti školstva absolútne nezmyselne. Absolútne nezmyselne a boli vsunuté do kompetencií iných ministerstiev.
Za ten rok sme s pánom ministrom v množstve diskusií museli riešiť to, ako sa budeme starať o školy v dvoch kapitolách. Ako sa budeme starať o školy v rámci pandémie a rozvozu jednotlivých respirátorov, rozvozu digi... rozvozu ochranných prostriedkov. Ako sa budeme starať a ako odmeny, čo sa týka na konci roka, ako budeme dávať zamestnancom v dvoch kapitolách aj pod ministerstvom školstva, aj ministerstvom vnútra. A ja som veľmi rád, že sme predpripravili aj jednotlivé systémy na to, aby mohlo od budúceho roku prísť k tomuto prerozdeleniu, respektíve spojeniu, čo je niečo veľmi zásadné v rámci školstva, že riadenie školstva sa dostane pod jednu strechu.
V programovom vyhlásení vlády sme ako vláda garantovali, že budeme podporovať predprimárne vzdelávanie, že reálne sa zaviažeme k tomu, aby nárokovateľnosť na miesto v materskej škole nebola iba pri päťročných, čo priniesla predchádzajúca vláda; o tom sa môžeme tiež porozprávať, s akými problémami sa posledný rok pasujeme. Ale to, že tá ambícia aj cez plán obnovy bude, aby sme už na začiatku alebo na konci tohto volebného obdobia alebo začiatku budúceho volebného obdobia vedeli garantovať aj miesta v materskej škole aj pre štvorročné, aj pre trojročné deti.
Keď sa vrátime k predprimárnemu vzdelávaniu od päť rokov, čo priniesla predchádzajúca vláda, kde ja som bol ešte v opozícii a viedli sme na školskom výbore naozaj dlhosiahle diskusie o tom, že či to vôbec bude reálne, aby v tom 2021. sa udialo niečo také, že či v tých skupinách, ktoré potrebujeme podporiť, budeme vedieť vystavať materské školy. A vtedy mi všetci garantovali z minulej vlády a zo súčasnej opozície, ako sme na to predpripravení, ako sú na to pripravené finančné prostriedky, ako sú na to pripravené projekty, ako samospráva bude veľmi rýchlo čerpať, ako budú súčinné.
A my sme prišli a prišli sme do toho, že sme na stole na ministerstve školstva nenašli ani jednu analýzu o tom, v akom stave sa nachádza predprimárne vzdelávanie. Nenašli sme jednu analýzu, koľko potrebujeme vybudovať miest, kde máme materské školy a kde ich potrebujeme dobudovať. Aká bude prognóza detí, čo sa týka populačnej krivky, a kde, v ktorých regiónoch potrebujeme niečo také urobiť. A napriek tomu sme stáli pred rozhodnutím, že predprimárne vzdelávanie bude platiť už teraz v septembri v ´21. roku, a išli sme do toho. Neurobili sme to, čo urobili predchádzajúce vlády, že sme stále posúvali a posúvali jednotlivé opatrenia, iba tak populisticky sme sa tvárili, že veď to bude, len teraz sme nestihli. Veď ešte musíme doriešiť nejaké eurofondy alebo ostatné veci, aby sme splnili ten termín, a išli sme do toho. Reálne sme išli do toho, vytvoril sa tím a začali sme sa predpripravovať na to, že od septembra budeme chcieť poskytnúť predprimárne vzdelávanie každému jednému dieťaťu od päť rokov.
A môžem vám povedať, že aj tú novelu, ktorú teraz prinášajú poslanci OĽANO, je novela, ktorá už mala byť začlenená v rámci toho pôvodného zákonu, ktorý sa prinášal. Kde chceme pomôcť aj rodičom a deťom, ktoré majú svoje deti, alebo rodičom, ktorí majú svoje deti v nesieťových alebo v neregistrovaných materských škôlkach. Tie by museli vlastne, tieto deti v piatich rokoch vytiahnuť von, dať ich do nového kolektívu a následne potom ako šesťročné opäť by ich museli vytiahnuť a dať do ďalšieho kolektívu, na čo nikto nemyslel. A preto ideme vytvárať samostatný register, aby sme mohli aj takýmto školám alebo škôlkam reálne pomôcť.
Sú veci v rámci adaptácie priestorov, že aby sme sa pokúsili vyriešiť ten problém, ktorý tu nebol vyriešený, čo sa týka miest a čo sa týka umiestnenia týchto detí a výstavby materských škôl, tak prinášame aj túto novelu, respektíve poslanci strany OĽANO, aby sme vedeli poskytnúť deťom, čo sa týka vybavenia, zariadenia aj v základných školách. Že keď nevieme postaviť alebo predchádzajúce vlády nevedeli postaviť materské školy a ten čas, ktorý sme my mali, nedokážeme dotiahnuť jednotlivé projekty takým rýchlym spôsobom, aby sme pomohli rodičom, aby sme mohli umiestniť tieto deti aj napríklad v poloprázdnych základných školách, kde budeme investovať do toho a podporíme samosprávu, aby si mohli vybudovať priestory pre materské školy a množstvo ďalších vecí na to, aby sme neposúvali stále veci dopredu nejakým, dobou účinnosti, ale aby sme ich naozaj realizovali. Lebo raz sa musí začať a pokiaľ nezačneme teraz, počas tejto vlády, tak už reálne nedotiahneme jednotlivé veci ďalej.
Keď som spomínal materské školy, k tomu mi napadnú napríklad eurofondy. Eurofondy, čo bol obrovský problém predchádzajúcich vlád, a my sme písali ohľadom eurofondov a efektívneho využívania, zakontrahovania a následne aj čerpania a vyčistenia z transparentnosti jednotlivých, jednotlivých či už výziev, alebo eurofondov. Tak tak, ako sa to objavilo v predchádzajúcom programovom vyhlásení v školstve, tak sa to objavilo aj teraz v tomto programovom vyhlásení.
Mali sme obrovské problémy s tým, ako sa vysporiadame s tými spornými stimulmi na vedu a výskum, čo bola obrovská kauza predchádzajúcej vlády, a ak sú tu aj poslanci z predchádzajúceho volebného obdobia, tak vedia, čo sme tu zažívali, akým spôsobom sme sa museli popasovať s tým, aby sme vydokladovali, že naozaj tieto sporné stimuly na vedu a výskum boli kontroverzné. A v rámci tých kontroverzných stimulov sme ich vyčistili, sme ich vysporiadali aj so všetkými ostatnými organizáciami, ktoré dozerali na transparentnosť, aby sme konečne urobili ten rez a nastavili podmienky tak, ako majú byť.
Viete, veľa sa rozpráva v rámci toho, že nič nerobíme alebo nejakým spôsobom sa nestaráme o eurofondy, a tak ako spomínali aj pán premiér alebo aj pán minister Krajniak, eurofondy reálne dávame dokopy. Reálne ich dávame dokopy tak, aby sa začalo zazmluvňovať alebo aby sa začalo reálne čerpať. My máme dve časti v rámci eurofondov, čo sa týka v školstve, a to je v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra na vedu a výskum, čo bola najviac kontroverznejšia časť predchádzajúcich vlád. A za jeden rok do konca marca v rámci kontrahovania z 300 miliónov, ktoré urobila predchádzajúca vláda alebo prechádzajúce vlády pomaly za šesť rokov alebo päť rokov, my sme za jeden rok urobili kontráciu na 498 miliónov, čo je o 200 miliónov viac. My sme za jeden rok dokázali nakontrahovať to, čo predchádzajúce vlády za niekoľko rokov. V rámci čerpania sme zvýšili čerpanie o 60 miliónov. Čo je znova, že predchádzajúce vlády, ktoré mali čerpanie niekde okolo 48 miliónov, my ich máme teraz 109 miliónov. Za predchádzajúcej vlády za niekoľko rokov dokázali vyčerpať taký finančný objem ako my za jeden rok tým, že sme nastavovali podmienky, že ľudia reálne sa pozerali zodpovedne na to v rámci jednotlivých projektov.
Súčasne sme aj v spolupráci s pani ministerkou Remišovou vyhlásili aj dve výzvy na boj s pandémiou COVID s alokáciou sto miliónov. A vyhlasovali sa minulý rok a momentálne už máme zazmluvnených 25 projektov v objeme 74 miliónov. To je znak toho, ako pokračujeme cielene, aby sme vyčerpali každé jedno euro, aby táto krajina neprišla o finančné prostriedky, ktoré nám boli poskytnuté, aby sme ich naozaj rozvíjali ďalej. Možno aj v kapitole ľudských zdrojov, čo je najvýraznejšia kapitola pre ministerstvo školstva, kde kontrahácia za predchádzajúce vlády bolo 228 miliónov. My máme teraz 334, čo je o 106 miliónov viacej ako predchádzajúce vlády za niekoľko rokov. My to máme teraz za jeden rok.
V rámci národných projektov, to možno školákom povie viacej pri pomáhajúcich profesiách, keďže sa pozeráme na pandémiu, veľa cestujeme a na ministerstve sú kolegovia reálne z praxe, tak v rámci pomáhajúcich profesií sa vyčlenilo 82 miliónov na to, aby sme všetok podporný personál, ktoré, či už potrebovali deti v školách, alebo ich budú potrebovať, keď sa teraz vrátia, alebo aj učitelia, aby sme vedeli poskytnúť inkluzívne tímy, aby sme vedeli poskytnúť špeciálnych pedagógov, vychovávateľov, pre mňa aj logopédov alebo pomocný personál. Na to išlo 82 miliónov, ktoré sme okamžite vyčlenili a začali diskutovať o tom.
Sú finančné prostriedky, ktoré sa mohli realokovať, ktoré mohli prepadnúť, ktoré sme mohli nevyužiť, a my sme začali komunikovať s ministerstvom práce a s pánom ministrom Krajniakom o tom, aby sme tieto finančné prostriedky vedeli využiť cielene pre oblasť školstva. Takže sme podporili dvadsať, 23-tisíc zamestnancov v 2 700 materských školách v objeme skoro 60 miliónov. Následne, keď sa vyplatili tieto finančné prostriedky a videli sme, že ostávajú ďalšie úspory a ďalšie finančné prostriedky, išli sme ďalej. Boli to základné umelecké školy, kde zo 716 základných umeleckých škôl sme podporili viac ako šesťtisíc zamestnancov. Pozerali sme sa na eurofondy tak, aby naozaj každé jedny peniaze, ktoré dostala táto krajina, aby sme ich vedeli využiť. Aj o tom je programové vyhlásenie vlády. To predchádzajúce, ale aj to súčasné.
Takto môžme ísť ďalej, čo sa týka napríklad základného a stredného školstva alebo vysokého školstva, len by nám asi nestačil ten čas, ktorý tu je. V rámci toho základného školstva, keď sme prišli, tak ja vám môžem povedať celú tú genézu, že čo sme našli, respektíve čo sme nenašli na ministerstve školstva. Pretože okrem jednotlivých, jednotlivého problému digitalizácie, lebo školy chceli poskytnúť svojim žiakom a učiteľom počítače, pretože, samozrejme, sme mali rodiny, a vieme o tom cez jednotlivé analýzy, ktoré nemohli sa vzdelávať dištančne, ktorí nemali prístup k dištančnému vzdelávaniu. Ako sme učiteľom potrebovali vykryť jednotlivé dáta, na čo sme požiadali mobilné, mobilných operátorov, ktorí súčinne v podstate poskytli tieto dáta viac ako 31-tisíc učiteľom, a v súčasnosti to aj pokračovalo stále, aby sme takýmto spôsobom mohli pomôcť učiteľom.
Vyčleňovali sme okamžite prvé finančné prostriedky aj v súčinnosti s ministerstvom financií, kde išlo prvých šesť miliónov, potom išli tri milióny na tie základné veci, aby si školy mohli dokúpiť aspoň tablety, aby ich mohli požičiavať svojim študentom alebo žiakom. Keď som cestoval po Slovensku, tak sme našli aj prázdne triedy. Ja som sa pýtal, že kde sú všetky tie počítače, ktoré boli nakúpené, kde mi hrdo jednotliví riaditelia a riaditeľky hovorili, že my sme ich požičali svojim študentom. A to je ten cieľ, pre ktorý aj v pláne obnovy máme tú obrovskú sumu finančných prostriedkov, ktorú chceme investovať do digitalizácie a ostatných vecí.
Jednu vec, ktorú si vôbec neuvedomujeme a ostatní kolegovia z okolitých krajín sa na nás tak pozerajú, že ako sa to vôbec podarilo, prednostne sme zaočkovali učiteľov. Zaočkovali sme ich preto, aby sme čo najrýchlejšie dostali deti do škôl, aby sme tam vytvorili bezpečné prostredie, a takto sa nám v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva podarilo zaočkovať viac ako 50-tisíc učiteľov, ktorí už teraz prichádzajú do druhej dávky jednotlivých vakcín. A to je niečo, čo sa nepodarilo ani okolitým krajinám, aby sme dali ako vláda jasný signál, že školstvo je dôležité a že tak ako v pláne obnovy, o ktorom sa môžme rozprávať, je obrovská alokácia na podporu školstva, tak sa budeme na školstvo pozerať aj tými ostatnými pomocnými mechanizmami na to, aby sme vyslovili alebo dali najavo, že školstvo je priorita.
Keď som spomenul plán obnovy, tak ja by som sa tým aj chválil, čo sa nám podarilo. Čo sa nám podarilo ako vláde vytvoriť v rámci plánu obnovy jednotlivých opatrení, pretože, a to možno si neuvedomujeme úplne, mali sme tu množstvo dokumentov. Za školstvo sme mali niekoľko dokumentov, z ktorých sme čerpali aj my, keď teraz pripravujeme jednotlivé legislatívne návrhy, ale všetky tieto dokumenty nemali finančné krytie. My sme v rámci plánu obnovy jednotlivých štyroch, respektíve piatich komponentov, ktoré sa nám aj, ktoré sa nás aj dotýkajú, sú konkrétne opatrenia, ktoré sú konkrétne vyčíslené a tieto opatrenia sú aj finančne kryté. To sa tu nestalo za ostatné roky, aby sme takýmto spôsobom výrazne podporili školstvo.
Je určených 180 miliónov eur na digitalizáciu škôl a zakúpenie počítačov alebo jednotlivých komponentov pre učiteľov a žiakov, pre inkluzívne učebne a pre jednotlivú podporu žiakov, nielen pretože by mala prísť nejaká ďalšia vlna pandémie, ale aj pretože v rámci kurikula a obsahu vzdelávania, kde chceme prechádzať k tomu z toho memorovania k takému prierezovému vzdelávaniu medzi predmetmi, sme mohli mať aj online vyučovanie alebo vypracovávanie jednotlivých vecí a projektov pre žiakov.
Stodesať miliónov je určených na dobudovanie kapacít a rozšírenie materských škôl, dobudovanie kapacít aj základných škôl. Ja neviem, že či máme ako spoločnosť informáciu, že ešte v roku 2021 po predchádzajúcich vládach máme niekoľko desiatok škôl, kde je dvojzmenná prevádzka. Dvojzmenná prevádzka, ktorú sme možno zažili aj my, keď sme boli deti, ja aspoň na tom prvom stupni si pamätám, že takýmto spôsobom bolo riešené vzdelávanie. Toto nám tu nechala predchádzajúca vláda a my sa potrebujeme s tým vysporiadať, že na viac ako desiatok základných škôl je dvojzmenná prevádzka. Ja som bol teraz na jednej škole, kde bolo 800 žiakov v dvojzmennej prevádzke len kvôli tomu, že nemali investované finančné prostriedky, neboli podporené nejakým spôsobom, aby sa vystavala ďalšia základná škola alebo aby sa dostavala.
A na toto sme sa pozerali v rámci plánu obnovy, že ako budeme vedieť využiť tých 110 miliónov okrem ostatných investícií, ktoré sú tam pri zmene kurikula napríklad, kde sa dotýka, nie vypracovávanie nových štátnych vzdelávacích programov a ostatné náležitosti, ktoré sú, ale cielene sú tieto finančné prostriedky investované alebo budú investované do učiteľov, do vzdelávania učiteľov cez jednotlivé workshopy, ale nie vzdelávanie učiteľov cez štátne inštitúcie, ale ostatné inštitúcie, ktoré budú akreditované, ostatné inštitúcie, ktoré tu fungujú už desať rokov a odvádzajú omnoho lepšiu prácu v rámci vzdelávania učiteľov, ako to robia štátne inštitúcie, ktoré sme tu mali.
Od toho sa, samozrejme, odvíja trh s učebnicami, pretože na to, aby sme inak vzdelávali, tak potrebujete mať aj inak zostavené učebnice a aby sme nejakým spôsobom posúvali súčasnú generáciu naozaj do toho 21. storočia, aby to nebolo o tom základnom memorovaní, že odrozprávate nejakú poučku alebo poviete, že áno, žiarovka mi svieti, s čím som sa stretol s niektorými, v niektorých školách, a nebudú vedieť ani vysvetliť, že prečo tá žiarovka svieti. Že tá logickosť, ktorú potrebujeme, aby získali mladí ľudia na to, aby vedeli ju využívať vo svojom budúcom živote, nie kvôli tomu, aby sa zamestnali, ale aby si plnili svoje sny, aby mohli podnikať, aby mohli reálne uspokojiť aj svoju budúcu rodinu a aby neboli v nejakom postavení, že sa budú báť fungovať v tejto krajine.
Takže toto sú všetky náležitosti, ktoré sa objavujú aj v programovom vyhlásení vlády, v tom predchádzajúcom aj v tomto, a vo všetkých ostatných dokumentoch, ktoré nás čakajú. A ja sa veľmi teším, že to najsilnejšie, čo nasledujúce obdobie budeme realizovať, a to je plán obnovy pre školstvo, je tak pozitívne a s tak výraznou podporou aj všetkých ostatných členov vlády.
Ďakujem vám.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 15:09 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister školstva, ja sa vás chcem spýtať na jednu vec, ktorú ste v prejave nespomenuli, a to je pripravovaná novela zákona o vysokých školách, ktorá si v akademickej obci, ktorá dostala v akademickej obci veľkú, veľkú vlnu kritiky. Veľa vysokých škôl aj senáty sa voči tej pripravovanej novele veľmi ohradili, pretože ony to tak tvrdia, to budem tak parafrázovať, že sa vlastne chystáte ako keby ukradnúť tú ich samosprávnosť vytvorením nejakej správnej rady, ktorá bude, ktorá si vlastne ako keby zobere niektoré kompetencie akademických senátov, ktoré vlastne rozhodujú o majetkoch, o tom, kto bude dekan, rektor a podobne. Ja sa vás chcem spýtať, pán minister, v akom je to stave, či to teda ste od toho už úplne upustili, že po tej vlne kritiky ste si povedali, že to neurobíte, alebo či to stále pripravujete, či chystáte nejakú diskusiu, nejaké zmeny, jednoducho chcem vedieť a myslím si, že aj tí zástupcovia akademickej obce potrebujú vedieť, čo sa vlastne ide v tejto veci robiť.
Ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:28 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister školstva, najprv taká úsmevnejšia technická poznámka. Moja profesorka slovenčiny sa veľmi rozčuľovala nad výrazmi predzásobenie, predpríprava. A predprípravu ste viackrát povedal, to slovo. Príprava je príprava a ja tiež nechápem, že čo je to predpríprava pred prípravou. To sa ako pripravujeme na prípravu? Čo to obsahuje? Aké kroky? To znamená, predpríprava, to je, že sadnete si na kávičku s kolegami a si poviete: No, ideme robiť prípravu. Čiže toto je predpríprava? Alebo no, takto k tomu.
A teraz ešte jedna vec. Napríklad logopédi, ktorých ste spomínal. Odkiaľ ich zobrať? Ich nie je pretlak ako pri niektorých študijných odboroch na nezmyselných vysokých školách, kde sa kupujú diplomy. Odkiaľ zobrať toľko špeciálnych pedagógov, keď škôl, kde by boli potrební, je veľmi veľké, obrovské množstvo, strašné množstvo. Napríklad v mojom regióne je to tiež obrovské množstvo škôl, možno 90 % škôl, ktoré by potrebovali toľko logopédov, psychológov a špeciálnych pedagógov. Neviem, skade ich zobrať.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:29 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Rokujeme teraz o programovom vyhlásení vlády. Vystúpil pán minister školstva k časti o školstve, o vzdelávaní, a takisto budeme vyjadrovať vlastne týmto, schválením tohto programového vyhlásenia vlády aj dôveru vláde.
Ja musím poukázať na doterajšiu veľmi dobrú spoluprácu, veľmi konštruktívnu spoluprácu naprieč koaličnými stranami medzi pánom ministrom a naším výborom, poslancami, či už koaličnými, ale aj opozičnými, že sa snažíme o to, aby podľa možnosti boli pripomienky zapracované a snažíme sa o to, aby to naozaj bola, bolo na úrovni teda vzdelanej, kultivovanej.
A pri tejto príležitosti ja by som chcel spomenúť, dovoľte, milí kolegovia, povedal som si, že sa prihlásim o slovo aj kvôli tomu, aby som spomenul nášho zosnulého kolegu Ľubomíra Petráka, ktorý by sa určite prihlásil teraz do rozpravy a povedal by také korektné, vecné stanovisko, ako mal vo zvyku. Tak chcem ako jeho nástupca na poste, na poste predsedu školského výboru spomenúť na Ľuba a vzdať česť jeho pamiatke aj pri tejto príležitosti, hovorím, keby určite on vystúpil. Myslím si, že ten odkaz naplníme aj tým, že sa budeme snažiť teda korektne na tejto oblasti vzdelania, mládeže, detí spolupracovať a že budeme ďalej postupovať konštruktívne a tie dobré plány, ktoré sú spomenuté, že dovedieme do úspešného konca.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:30 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:32

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán minister, ja mám takú jednu obavu, že ak budú prostriedky ministerstva školstva investované tak úžasne, ako boli investované doposiaľ počas vášho prvého roku na poste ministra, tak mám naozaj veľkú obavu, že to bude naozaj investícia chaosu a nesystému, nakoľko už jasný príklad toho, že ste nevedeli zmanažovať dištančné vzdelávanie žiakov, či už základných, alebo stredných škôl, a nechali ste všetko napospas rodičov, napospas učiteľov, nepripravili ste ani domácnosti, ani základné či stredné alebo vysoké školy na to, akým spôsobom toto dištančné vzdelávanie upraviť alebo ako sa k nemu postaviť, prispôsobiť, je znakom toho, že ministerstvo školstva pracuje naozaj nesystematicky a chaoticky.
Chcete etablovať nevyužité priestory základných a materských škôl na buď materské, alebo základné školy. Áno, môžem súhlasiť, teda možno aj musím súhlasiť, nakoľko každý jeden priestor, ktorý sa dá zmysluplne využiť, musíme použiť tak, aby tam mohla prebiehať buď predprimárna, alebo primárna výučba.
Spomínal ste vo svojej rozprave dvojzmennú prevádzku. Áno, pripúšťam, na Slovensku existuje ešte niekoľko základných škôl, kde naozaj tá dvojzmenná prevádzka žiakov prebieha, ale tieto základné školy sa nachádzajú vo veľmi špecifickom prostredí, kde je ten prísun žiakov naozaj nie kvalitný, ale iba kvantitný. Takže naďalej strkať peniaze do oblastí, ktoré ste tuná na záver spomenul, netvrdím, že to netreba, ale treba to posudzovať veľmi citlivo a nehrnúť sa do všetkých týchto vecí nejako veľmi po hlave.
Ale za vašu iniciatívu naozaj ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:32 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, viete, čo je výsledkom vášho pôsobenia vo funkcii ministra školstva? Okrem teda toho, čo hovoríte, ale čo sú v podstate len také propagandistické reči tu pre nás poslancov. To, že ste z našich detí urobili hlupákov tým, že ste zavreli školy, dve zrušené maturity. A teraz mi povedzte, ako tie deti, ako tí študenti k tomu prídu, že nemohli absolvovať maturity tak ako my všetci, že akým spôsobom im to vysvetlíte alebo akým spôsobom to oni budú vysvetľovať svojim deťom, že nemohli absolvovať maturity tak ako všetci ostatní?
Že bol nejaký COVID? Nie. Že ste tam bol vo funkcii vy a že tam bol váš šéf Matovič a teraz Heger, to je pravý dôvod, prečo oni nemohli maturovať. Pretože mi vysvetlite, čo je to za logiku, čo je to za logiku, že človek si mohol v tom čase ísť nakúpiť niekde do drogérie toaletný papier, ale nemohol zmaturovať. Vari na tých maturitách, na tej ústnej časti sa zišlo viacej ľudí ako niekde v nejakých hypermarketoch alebo v MHD? Nezišlo sa tam viacej ľudí, je to to isté. Je to absolútna absurdita. A za takých istých podmienok, aspoň za takých istých podmienok, ako mohli ísť ľudia do práce, tak takisto mohli ísť aj tí študenti na tie maturitné skúšky. A napriek tomu nešli. Čiže toto, z tohto hľadiska je absolútna absurdita, snáď už len väčšia môže byť to, čo teraz pripravujete, aby si mohli študenti meniť niekde na maturitných vysvedčeniach pohlavie, lebo to, to je ešte možno väčšia absurdita ako toto, čo som povedal pred chvíľou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:34 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vy ste členom pandemickej komisie, ak dobre viem, a prosím vás, mali by ste, mali by ste žiadať aj, aby v pandemickej komisii bol nejaký školský psychológ a klinický psychiater, lebo už teraz môžeme vidieť na tých deťoch, ako sa online alebo teda dištančné vzdelávanie na nich odzrkadlilo. A môžme to vidieť aj my, čo sme otcovia, ale takisto to vidia aj pedagógovia a vychovávatelia v školách, pretože na tých deťoch sa to odzrkadlilo tým, že majú problémy a poruchy s vnímaním, takisto majú zhoršené správanie, majú rôzne depresie. A hlavne sa to odzrkadlilo na integrovaných žiakoch, ktorí mali školskú asistentku. Takíto žiaci sú doma a oni to učivo jednoducho nestíhajú a nestíhajú to robiť s rodičmi, pretože tí rodičia musia aj chodiť do práce. A veľa ľudí v takýchto prípadoch aj prišlo o zamestnanie a aj keď sa tí rodičia chcú svojim deťom naplno venovať, jednoducho nevedia nahradiť tú nejakú školskú asistentku.
Čiže do budúcnosti by sme mali naozaj vyčleniť viaceré finančné prostriedky na školenie takýchto zamestnancov, a hlavne mali by sme pre takýchto zamestnancov aj zatraktívniť túto prácu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:35 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, ja by som sa tiež chcela zmieniť, chcela by som nadviazať na pána kolegu Schlosára a zmieniť sa o tom, ako vlastne fungovali za vašej pôsobnosti jeden rok školy. Dozvedela som sa teda, že boli čerpané obrovské prostriedky, jak ste sa zlepšili oproti predchádzajúcej vláde za tento rok. Ale ja sa pýtam, ale načo? Veď všetky školy boli zatvorené, počnúc materskými až po vysoké školy. Tak kde sa tie prostriedky čerpali?
Ja si myslím, že kritérium hodnotenia kvality práce ministerstva školstva nie je to, koľko sa čerpalo prostriedkov, ale aký osoh bol z tých prostriedkov. To znamená, ako sa skvalitnil vzdelávací proces. A jaký tu bol vzdelávací proces? Deti nemohli rok chodiť do školy a nechalo sa to na rodičoch a na tzv. dištančné vzdelávanie, online, kedy tí rodičia hodinu-dve museli robiť pedagógov deťom. A ja vám poviem z vlastnej skúsenosti, že to, čo nazývate dištančným vzdelávaním, to nie je ani 5 % toho, čo tie deti mali dostať. A skutočne, ja som sa rozprávala s mnohými rodičmi, obrovské, a všetci sme sa zhodli na jednom, že to, čo za jeden rok vašej vlády ste urobili s deťmi, to je ťažký zločin na slovenských deťoch. Je to skutočne zločin. Je to neospravedlniteľné a nie je to v žiadnom štáte. Poznám situáciu v Rakúsku, poznám situáciu vo Švajčiarsku aj v Čechách a nikde, nikde nedošlo k takému ťažkému poškodeniu vzdelávania detí ako u nás. Takže k čomu tie čerpania tých prostriedkov? Ja by som povedala, nie čerpanie, bolo to vyhadzovanie verejných financií.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:37 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video