32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:10 hod.

Mgr. PhD.

Peter Pollák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:04

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážení páni europoslanci, panie europoslankyne, ja by som rád spýtal, nebudem to naťahovať, tak poviem len jednu otázku. A mňa by zaujímalo, včera Národná rada v podstate odhlasovala uznesenie predložené bývalou europoslankyňou Ankou Záborskou o správe Matić a ja by som chcel vedieť, ako vy ako europoslanci sa k tejto správe postavíte, keďže v pondelok sa má o nej hlasovať, že či tak, ako bolo prijaté na Slovensku, či budete hlasovať aj vy tak, to znamená, odmietnete tú správu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:04 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:05

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážení europoslanci, som rád, že ste prišli, že ste predniesli svoje príhovory. A možno to bude aj všeobecnejšia otázka, ale ja som chcel zareagovať práve na pani Nicholsonovú, ktorá odišla pred chvíľočkou. Ale nevadí, ale na niektoré veci mi odpoviete asi aj vy.
Takže zažili sme minulý rok veľmi ťažké časy nielen v celej Európe, ale celosvetovo. A my pracujeme v zdravotníckom výbore a bavili sme o tých vakcínach a pani Nicholsonová spomenula, spomenula problémy s dovozom Sputnika a potom následné veci. Na zdravotníckom výbore ja som dal otázku, ako to je s vakcínami v Európskej únii? Konkretizoval som to a bavili sme sa potom o tom, že, že vyrobených vakcín je dosť, ale neprichádzajú na Slovensko. Neviem, či taký problém mali aj iné členské krajiny, alebo do akej miery mali ten problém, ale neprichádzali na Slovensko. A bol som upozornený na to, že jednoducho napríklad, myslím Izrael bol veľmi rýchlo zaočkovaný do istého percenta a u nás sme ešte nechyrovali. A bol som upozornený na to, že zmluvy, a na to sa chcem opýtať, sú spravené tak, že napríklad firme Pfizer, ktorá vyrábala vakcíny, bolo jednoduchšie a ľahšie alebo výhodnejšie dodávať tie vakcíny za väčšie peniaze do iných krajín a tým pádom viazli dodávky napríklad aj na Slovensko. Takže jednoduchým spôsobom, jednoducho nás preplatili.
No a teraz predpokladám, že to išlo mimo vás europoslancov, samozrejme, ale ak má byť Európska únia silná, nemôže sa stávať, že nám niekto takto "vyfúkne" vakcíny, ktoré sú v Európskej únii schválené, a idú mimo EÚ a predávajú sa mimo EÚ, keď to je podchytené nejakými zmluvami. Chcem sa opýtať, či ste tento problém riešili aj vy ako europoslanci, či máte vedomosť, že tak, ako boli nastavené tie zmluvy. A ešte, to už som ale povedal, že či to tak bolo aj v iných krajinách, alebo tie zmluvy boli nastavené pre rôzne krajiny rôzne.
Takže ja Európskej únii ako projektu, veľkému projektu, samozrejme, že dôverujem, verím, verím mu a asi väčšina ľudí na Slovensku, ale v tejto krízovej dobe sa ukázala Európska únia pri zabezpečení dodávok vakcín ako, poviem to, málo flexibilná.
No a teraz ešte posledná vec, sa vrátim na začiatok. Pani Nicholsonová hovorila o tom Sputniku. Ak by tie dodávky na Slovensko schválených vakcín z Európskej únie boli v dostatočných množstvách, tak asi by nebol taký tlak zabezpečovať iné vakcíny aj mimo EÚ. Neviem, snáď ste mi porozumeli, že na čo sa pýtam.
Ďakujem zatiaľ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:05 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:10

Miriam Lexmann
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Odpoviem v takom poradí, ako sme dostali otázky a budem teda veľmi stručná, keďže mám len tie dve minúty. Zitka, čo sa týka eurofondov, ja sama sa za to zasadzujem, aby išlo viac financií do regiónov. Tento týždeň som vydala správu, kde som sa zasadzovala za to, aby z Európskeho sociálneho fondu sa dalo čerpať aj prostredníctvom tých miestnych akčných skupín, preto lebo tak je to v Českej republike, tak je to v Poľsku a tak dokážeme sociálnu pomoc priniesť priamo do regiónov. Ale, žiaľ, my europoslanci môžeme iba navrhovať riešenia, ale nedokážeme ich naplniť, čiže tuto je naozaj otázka na našu vládu a apelovať spolu s nami, aby sa urýchlilo to čerpanie a aby naozaj išlo viac tých peňazí priamo do regiónov, lebo vieme, že to je potrebné a prináša to účinnejšiu a efektívnejšiu pomoc, hlavne teraz v postpandemickej dobe, keď je to potrebné.
Pán poslanec Kmec, veľmi rada by som zareagovala na mnohé otázky, ale keďže mám len dve minúty a vy ste vlastne skôr hovorili komentáre (povedané s úsmevom), tak neviem, na čo, na čo zareagovať. Ale súhlasím s vami v tom a ja sa teda sama zasadzujem za to, aby Európska únia bola aktívnejšia v zahraničnej politike. Viem, že tam máme v niektorých veciach rôzne názory, v niektorých práve zdieľame podobný názor, ale myslím si tiež, že je nevyhnutné, aby Európska únia zohrávala väčšiu úlohu, preto lebo to sa týka aj s tou otázkou, ktorú tu niekto otvoril, migrácie. Keď my budeme aktívnejšie sa zasadzovať, aby sa riešili konflikty lokálne, tak tým spôsobom budeme aj riešiť čiastočne otázku migrácie a usmerňovať ju. Čiže to si myslím, že je veľmi dôležité a je to v záujme aj našich občanov.
Tomáš, neber to ako, ako neúprimnosť, ja hlasujem, keď mám pocit, že niektoré uznesenie je v rozpore s princípom subsidiarity, tak sa snažím si zistiť, získať právnu analýzu. Ja si naozaj myslím, že keď je to v zmluvách, tak to musia dodržiavať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

18.6.2021 o 13:10 hod.

Miriam Lexmann

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Vladimír Bilčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne a veľmi si vážim aj, že ste tu zostali v takomto hojnom počte, nemáme tu presilovku a ďakujeme pekne za tie postrehy aj otázky.
K pani poslankyni Pleštinskej, k tým eurofondom, to je Achillova päta každej vlády, ktorá tu bola od vstupu do Európskej únie. Čo vám viem sľúbiť, je, že monitorovacia misia, ktorá vlastne vznikla po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa ako odložená misia konečne chystá na jeseň na Slovensku, dúfam, že nám pandemická situácia dovolí a budeme sa pýtať práve na tento problém. Ja myslím, že tá loptička je hlavne tu doma v tých procesoch. Ale určite je to téma, ktorú všetci pozorne sledujeme a budem sa rád o nej baviť aj v súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy.
Pán poslanec Kmec, ja si myslím, že Slovensko vyslalo inak dobrý signál tým, že Konferencia o budúcnosti Európy dostala pozornosť od najvyšších ústavných činiteľov. Súhlasím, že potrebujeme spraviť viacej a potrebujeme spraviť viacej hlavne v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch medzi tými plenárnymi zasadnutiami v Štrasburgu, v teréne medzi ľuďmi. Opäť dúfam, že nám to pandemická situácia dovolí, ale ja si myslím, že zatiaľ Slovensko sa postavilo k tejto téme veľmi aktívne, veľmi konštruktívne a ukazujeme, že naozaj nám na tom európskom projekte záleží, a to si myslím, že je, že je dôležitý signál.
K Tomášovi Valáškovi len jedna vec, k tej migrácii. Je Slovensko pripravené urobiť niečo iné ako v 2015 - 2016? To je zásadná otázka. Ale budeme mať o tom debatu v deviatich pracovných skupinách na Konferencii o budúcnosti Európy, toto bude veľká téma, určite nie jedna. Vieme všetci, že potrebujeme ix projektov dokončiť. Možno na ich dokončenie potrebujeme niektoré nové nástroje, a to je práve to, čo by mala priniesť táto konferencia a potom povedať, že ako teda tie nástroje vieme zrealizovať aj v praxi.
Posledná vec, pán Čepček, nemyslím si, že Matićova spáva je najdôležitejšia vec budúci týždeň v pléne. Nechystám sa hlasovať proti nej.
A, pán Šefčík, myslím si, že dnes najväčší problém Slovenska je zaočkovať dostatočný počet ľudí. To je najväčší problém... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:10 hod.

Vladimír Bilčík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Krátke komentáre k tým komentárom, potom odpovede na otázky.
Pani Pleštinská, oceňujem osobitne tú emocionálnu rovinu, že ste si spomenuli na tých ľudí, ktorých si aj ja pamätám, a tiež som si ich vážil.
Pán Kmec, tam sme na jednej lodi, pokiaľ hovoríme o tej angličtine. Neviem, mne sa to teda veľmi páčilo, niečo na spôsob zjednocovania, jazyk by to mal byť.
K pánovi Valáškovi, to poistenie vkladov sa ma dotklo asi najviac. Rozumiem tomu, že integrácia, integrácia musí postupovať, nie je to stabilný systém a teda posúva sa. Ale ľudia žili v rodinách, obciach, mestách, štátoch, nadštátnych celkoch a ono to, nič z toho sa neruší, stále ešte tak žijeme a teda keď, keď má napríklad Nemecko svoje banky ošetrené a iný štát nemá ošetrené, tak spojiť to nie je jednoduché. Nehovorím, že nie, ale nie je to jednoduché.
K pánovi Čepčekovi k tej správe Matić, ja som za to, aby sa nastavila právna úprava umelého prerušenia tehotenstva tak, ako je to u nás, aj v iných krajinách, ale netlačím na to, lebo by som tým mohol ohroziť tie veci, ktoré sa v integrácii dohodli. Čiže do týchto etických tlakov nie veľmi chodím, preto sa zdržím hlasovania.
A pánovi Šefčíkovi k tým vakcínam, no ja si myslím, že komisia vie dobre, že nakúpila vakcíny pre všetkých, jasné, toto treba, ale hrala tam takú hru, aby nakúpila čo najlacnejšie a týmto sa stalo, že ako keby mala monopolné postavenie a zrazila tú cenu, akoby ju zaregulovala a chcela nakupovať príliš lacno. A potom sa stalo to, že ich bol nedostatok. Jeden z dôvodov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:10 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Ivan Štefanec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani poslankyňa Pleštinská, milá Zitka, ďakujem aj za tie povzbudzujúce slová, aj za tú spoluprácu v rámci eurovýboru. K tým eurofondom naozaj si myslím, že to riešenie je najmä na slovenskej strane, aby sme uchránili ten takzvaný gold-plating, aby neboli to dotačné bariéry. Myslím si, že treba zjednodušiť procesy. Problém je s verejným obstarávaním na Slovensku a takisto s ľudskými zdrojmi, ktoré by mohli byť viac decentralizované aj na tých krajoch a viac by sa tomu mali povenovať nielen na vláde, ale aj na krajoch. Čiže celé, celé to rozdelenie eurofondov, to je veľká príležitosť pre zlepšenie, ale rád si vymením aj názory a skúsenosti z iných krajín.
Pán poslanec Kmec, takisto súhlasím s tou angličtinou, s vašou myšlienkou, veľmi mi to je blízke, aj podporujem. Takisto myšlienka sociálnej dimenzie a úspešnosti digitálnej transformácie, zelenej tranzície je kľúčová. Proste to je, keď to nebude dostupné ľuďom, tie technológie, tak nemôžu byť úspešné. A to sa týka aj digitálnej infraštruktúry, aj dostupnosti pre nové elektrické či hybridné autá.
Pán poslanec Valášek, no subsidiaritu si ctím. Subsidiaritu si ctím a verím, že by sme si ju mali ctiť všetci. Keď majú v inej krajine iný pohľad na otázky rodiny, ja to rešpektujem. My máme ústavný zákon o ochrane rodiny a treba to rešpektovať. A myslím si, že to je rovnaké a tu je rovná potreba pre poslancov Národnej rady a europoslancov rešpektovať tento princíp. Osobne ja tu nevidím zdôrazňovanie princípu subsidiarity nejak ideologicky, ale skôr pragmaticky. A bol by som rád, keby sme hovorili o faktoch a v tomto ale nie o ideológii.
Pán poslanec Čepček, no ako som sa vyjadril, ja budem hlasovať proti tej správe, lebo ju považujem za škodlivú, až nebezpečnú.
A, pán poslanec Šefčík, tiež si myslím, že vakcín je dosť. Problém nebol s Pfizerom, ale s Astrou Zenecou... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:10 hod.

Ing. PhD. MBA

Ivan Štefanec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. K tým administratívnym prekážkam ohľadne eurofondov. Naozaj to vnímame tak, že Slovensko je jedna z problematických krajín, ktorá míňa málo, a keď ich míňa, tak v minulosti ich míňala, míňala v podstate nejakým sporným spôsobom, a ono v podstate aj Slovensko malo z toho aj nejaké problémy. Samozrejme, ako člen výboru REGI sa tejto téme intenzívne venujem a som rád, že koncom mesiaca, tohto mesiaca bude misia komisárky Ferreira v podstate na Slovensku a práve sa teda budem venovať v podstate eurofondom. A ja som inicioval ešte pred covidom misiu celého výboru a práve včera som hovoril s predsedom výboru REGI, tá misia bude uskutočnená a hneď ako to budú povolené misie, tak bude misia výboru REGI práve v podstate zameraná na čerpanie eurofondov, problematické čerpanie eurofondov na Slovensku.
A k správe Matić, budem hlasovať proti tejto správe.
Čo sa týka vlastne vakcín, nemyslím si, že by Slovensko bolo nejakým spôsobom ukrivdené oproti ostatným členským krajinám. Verte, že keby sme si nakupovali vakcíny samostatne, tak Nemci by, by vlastne mali tú zaočkovanosť niekde úplne inde, v čase keď teda bol ten problém s nedostatkom vakcín na Slovensku. Dnes tých vakcín, chvalabohu, je dostatok. Vnímam teda aj snahu Slovenska získať v čase, keď nebol dostatok vakcín, aj neregistrovanú vakcínu na teda, na záchranu života a teda zdravia ľudí. Chvalabohu, tých vakcín dnes už je dostatok. Samozrejme, tak ako tu už bolo povedané kolegom Štefancom, naozaj, alebo teda aj kolegami, tá cena v podstate sa výrazným spôsobom znížila, keďže sme nakupovali v podstate centrálne a jednotne. Takže verím, že teraz je na nás všetkých a aj na nás, aby sme urobili maximum pre to, aby tí ľudia v podstate na Slovensku boli v čo najväčšom rozmere zaočkovaní, pretože nám hrozí naozaj tretia vlna, ktorá môže mať katastrofálny dopad... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:10 hod.

Mgr. PhD.

Peter Pollák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Martin Hojsík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, a čo sa týka reportu Matić, ženské práva sú ľudské práva. Reprodukčné práva sú ľudské práva, preto, samozrejme, budem hlasovať za.
Druhá vec je to, že ma mrzí viac ako to, že Národná rada prijala uznesenie vyjadrujúce nesúhlas, na to máte plné právo, rovnako ako moji kolegovia majú plné právo hlasovať za, len ma mrzí ten tón, že Európsky parlament nemá čo k tomu hovoriť ani v nelegislatívnej správe, pretože podobné veci počúvame aj od diktátorov, ktorým nemáme kecať do ochrany ľudských práv, pretože my nemáme zasahovať do záležitostí štátov. Máme právo vyjadriť názor a za tým si budem stáť.
Čo sa týka vakcín, tak ten problém podľa mňa bol nielen v nedodržiavaní zmlúv od Astry Zenecy a ktoré postihlo všetky členské štáty, ten problém bol aj špeciálne u Pfizera, že neskorým objednávaním zo strany slovenskej vlády na európskej úrovni sa dohadovala len rámcová zmluva. Ako člen výboru pre životné prostredie a verejné zdravie viem, že tam sa museli jednotlivo potom ešte na úrovni členských štátov objednávať vakcíny v rámci tých kvót pridelených podľa počtu obyvateľstva. Jediným kritériom bol počet obyvateľstva. A bez spoločného postupu sa obávam, že by sme boli na tom ako Ukrajina. Žiaľbohu, v súčasnosti naozaj tým problémom je, že neočkujeme, že je nezáujem ľudí a že aj zo strany našich vládnych predstaviteľov bolo počuť vyjadrenia podkopávajúce niektoré vakcíny, ktoré sú povolené, a to nehovorím o spochybňovaní vakcinácie ako takej od predstaviteľov niektorých opozičných strán. Takže verím, že urobíme všetko pre to, aby sme čo najviac ľudí na Slovensku mali zaočkovaných.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:10 hod.

Martin Hojsík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:25

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som sa, toto nie je záverečné slovo, ja som sa pýtal podpredsedu a vtedy predsedajúceho Gábora Grendela a bolo procedurálom alebo všeobecným súhlasom, že pán Kuffa iba dokončí s faktickými, a že záverečné slovo a hlasovanie bude v utorok...(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Hlasovanie bude v utorok, ale ja si myslím, že by sme mali tento bod normálne teraz ešte skončiť.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) To mi on povedal, že v utorok.
Áno? Ja som za. Len tak mi to bolo oznámené, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nie, nie, to jakože tento bod, týmto bodom dneska skončíme. Ja som to tak pochopil, že pán poslanec Kuffa keby tu bol, dokončí svoju reč, dávam záverečné slovo jednému, druhému a hlasovanie bude v utorok. Áno.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
No dobre, dobre, v poriadku. Takže ja iba veľmi krátko poďakujem za celú diskusiu.
Možno aj, aj keď bola taká troška, ktorá odvádzala troška pozornosť od toho zákona, my sme spravili malý krôčik a nikdy sme nehovorili, že to je nejaká veľká zmena. Nie. Ale to je zmena, ktorú sme zistili, že treba spraviť, o ktorú bojuje roky jeden pán doktor a týka sa mnohých ďalších alebo niektorých ďalších.
Chcem ešte upresniť, že ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo financií určite budú participovať na tom, určite nebudú robiť žiadne prekážky pri tejto maličkej zmene, tak ako to bolo uvedené. A ja som len chcel vysvetliť svojím, svojou argumentáciou to, že, že tento zákon nebude mať priamy dopad na verejné financie. No verím, že tento zákon podporíte, tak ako v prvom čítaní, tak aj v druhom a, a v treťom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:25 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:26

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Termín hlasovania bude v utorok o jedenástej hodine. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 13:26 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video