15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

11.6.2024 o 16:00 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Zora Jaurová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Michelko, my sme mali strašne veľa debát na túto tému a myslím si, že aj celkom dobrých. A ja som práve preto troška šokovaná týmto vaším posledným prejavom, lebo podľa mňa ste vlastne teraz ukázali, že vy vôbec nerozumiete tomu, ako ten fond funguje. A poviem len tri veci. Bolo ich tam viac.
Prvá je, že vy hovoríte, že tá rada bude len odvolací orgán, ktorému zavolá ten žiadateľ, a oni zistia, že je problém a zmenia to rozhodnutie. Ale to je predsa nezmysel. Ten žiadateľ nebude v tom čase vedieť, či dostal, alebo nedostal podporu. Rada sa rozhoduje prv, než sa žiadateľom oznamuje, či tú podporu dostali, alebo nedostali. To znamená, že toto celé, čo hovoríte, je úplne mimo toho procesu.
Druhá vec je, čo ste tu hovorili o tom, že aký gól si dal fond do vlastnej bránky, tak tam podľa mňa vy nerozumiete tomu, ako tí ľudia rozhodujú. To, že vydavateľovi sa povie, že vyberte si päť z desiatich titulov, je úplne štandardný model, ktorý sa používa na podporu kultúry všade na svete. Používa sa na podporu kultúry na európskej úrovni pri vydavateľoch, pri filmovej produkcii, pri akomkoľvek, akejkoľvek podpore kreatívneho priemyslu. Tie komisie si proste pozrú, či v tých tituloch nie je niečo závadné a potom nechajú na vydavateľa, ktorý z tých titulov chce vydať skôr a ktorý nie, keďže nemôže vydať všetky. Je to úplne štandardná vec.
A posledná vec. Ak v polovici septembra všetko bude fungovať a bude vyhlásená výzva, ja vám tu verejne sľubujem, že vás pozývam na večeru.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.6.2024 o 15:49 hod.

Mgr. art.

Zora Jaurová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No už ste to počuli v predchádzajúcich faktických, ale naozaj, vy vôbec nemáte ani šajnu, ako to funguje. Vy ste dali jeden jediný príklad a to ste povedali, že aby si vybral z desiatich, aby si vybral tie svoje. No veď to je normálne, to je absolútne normálne, nech si vyberie.
Viete, čo sa Mare snívalo, to sa Mare nestalo, ale vám sa to stalo. Vám sa sníva o korupcii a vy tú korupciu hneď ste aj začali spomínať. To bolo tak úžasné, jak ste to tu pekne povedali na plné ústa, že to je korupcia. To je nádherné. Toto sú tie dôkazy. Toto je to, čo človek má v tom podvedomí. Viete, rozprávali ste, ako tento zákon bude obmedzovať. No už ste to počuli, ja vám to ešte raz poviem. Rada bude obmedzovať a vy ako človek a vaši nadriadení, ako je Danko a ďalší, takto to roky fungovalo počas vlády Roberta Fica, počas jeho vlád a bude to takto fungovať. To takto sa ovplyvňuje a vy budete to riadiť, Michelko, lebo vy ste teraz veľký kráľ, veľký king. A súhlasím s vami, nie celá kultúrna obec hovorí, že toto je odporná klientelistická vec. Nie celá. Ale tí vaši, vaši spriaznení umelci. Ja keď si pozerám videá niektorých mojich kolegov, ako vás podporujú, akí sú národní, akí sú hrdí, ako to robíte dobre, tak takíto nie. Títo budú rozprávať, že to je skvelé, to je fantastické. Ten Michelko, to je výborný človek. Ten bude rozdeľovať nám, národným umelcom a tí ostatní, liberálni, bože, tí, tí môžu skapať od hladu.
Pán Michelko, vy neviete, o čom rozprávate. Vy nemáte ani šajnu, ale dostali ste moc a ako sa hovorí, mám moc a robím, čo chcem úplne všade. Pán Michelko, hanba, hanba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.6.2024 o 15:51 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Roman Michelko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za vystú... za slovo. No, jasné, že k Pročkovi sa nebudem vyjadrovať, ale dobre. Čo je podstatné.
Veľmi dobre rozumiem, ako funguje fond. Od vzniku, od roku ´15 som bol jeho žiadateľom, takže mám veľmi silnú osobnú skúsenosť. Prvá vec. Samozrejmé, že to nebude tak, že žiadatelia budú volať radným, členom rady a nejakým spôsobom intervenovať. Radní, členovia rady budú dostatočne oboznámení a ´in´ pre jednotlivé druhy umenia a pozrú sa, čo je a čo nie je podporené a v prípade preventívne, ak tam niečo zásadné podporené nebude, ale naopak, niečo extrémne škandalózne a umelecky gýčovité podporené bude, tak budú môcť preventívne z vlastnej iniciatívy zasiahnuť a resp. budú môcť presvedčiť svojich kolegov z iných druhov umenia a dať argumenty, prečo toto nepodporenie toho alebo oného projektu by bolo veľkou kultúrnou ujmou a naopak podporenie niečoho by bolo podporenie gýča a mrhania verejných prostriedkov. Čiže žiadne intervencie, len verím v kompetentnosť a súdnosť členov rady, ktorí nebudú politici, nebudú, nebudú úradníci, alebo ak, tak úradníci, ktorí dlhodobo pôsobia v umení a poznajú kontext.
No a čo sa týka tých ďalších vecí, v živote sa nestalo, že by komisie dali, že vyber si ty, vydavateľ. To sa stalo prvý a jedinýkrát. Vždycky boli rozhodnuté tie-ktoré tituly presne a menovite. Toto sa stalo prvýkrát a bude to kapric, bude to nejaký nový a navyše stalo sa to iba v dvoch vydavateľstvách, zaujímavé. Takže ako toto nedávajme, že to je štandard. To naozaj štandard nie je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.6.2024 o 15:53 hod.

Mgr.

Roman Michelko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:00

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení poslanci, ubytovanie odídencov z Ukrajiny je z hľadiska ich pobytu na našom území kľúčové. Súčasný systém umožňuje poskytnúť všetkým odídencom dotované ubytovanie do konca júna tohto roku 2024.
Predložená novela zákona o azyle, ktorá má nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2024, už s takýmto systémom nepočíta, pretože predstavuje enormnú záťaž na verejné financie. V prípade neprijatia nových opatrení, ktoré by zabezpečili kontinuitu podpory odídencov, by veľký počet z nich mohol zostať bez strechy nad hlavou. Vzhľadom na to, že Slovenská republika je povinná zabezpečiť podporu aspoň zraniteľným skupinám odídencov, je potrebné prijať príslušné opatrenia čo najskôr. Prijatie týchto opatrení prispeje k zabezpečeniu základných ľudských práv a slobôd osobám, ktoré hromadne utekajú pred vojnovým konfliktom na naše územie, ako aj osobám, ktoré na území Slovenskej republiky už požívajú ochranu. Ochrana života a ľudskej dôstojnosti sú v čase vojnového konfliktu prvoradé. Rovnako dôležité je aj zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, ktorú zraniteľným a chráneným osobám návrh zákona zaručuje. Vzhľadom na možné ohrozenie základných ľudských práv a základných slobôd odídencov v súvislosti s ich hromadným prílevom na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny sa navrhuje, aby Národná rada Slovenskej republiky prerokovala vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 480/2002 Z. z. o azyle a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, v skrátenom legislatívnom konaní.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, páni, dámy poslankyne, vážení páni poslanci, záverom si vás dovoľujem požiadať o podporu predloženého návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.6.2024 o 16:00 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:02

Michal Bartek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 362 z 10. júna 2024 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 480/2002 Z. z. o azyle a o zmene a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 353, na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 17. schôdzi dňa 10. júna 2024 a prijal uznesenie 33, ktorým odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s prerokovaním o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 480/2002 Z. z. o azyle a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 354, v skrátenom legislatívnom konaní na 15. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.6.2024 o 16:02 hod.

Michal Bartek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:04

Zuzana Števulová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja len v krátkosti by som chcela povedať, že v zásade ako človek, ktorý nastavoval právnu, teda celkovú pomoc odídencom a odídenkyniam z Ukrajiny a v zásade viem, ako fungujú tieto príspevky, viem, že vlastne do 30. 6. je tam predĺžená tá schéma, čiže treba to naozaj urýchlene upraviť a máme stále tú mimoriadnu situáciu, nemám problém ani so skráteným legislatívnym konaním, ani v zásade s filozofiou toho zákona. Však kým som ešte pôsobila v Lige za ľudské práva, tak sme hneď na začiatku vlastne toho príchodu odídencov vydali aj štúdiu, ktorá je založená vlastne na tom, že máme skúsenosť s integráciou ľudí s azylom a doplnkovou ochranou a naozaj ten princíp pri integrácii je taký, že tá najmasovejšia pomoc má byť poskytnutá na začiatku a potom tá pomoc má ustupovať a má sa tlačiť vlastne k tomu, aby tí ľudia boli čo najviac samostatní a sebestační. A v zásade na, s tým ako keby plynúcim časom sa už tá pomoc má adresne poskytovať len zraniteľným skupinám. Čiže ja v zásade vecne nemám vôbec problém s tým, ako je to navrhnuté, ale chcem sa vás, pán minister, spýtať, pretože si myslím, že aj vzhľadom na tú krátkosť času, aj vzhľadom na to nastavenie tých zraniteľných skupín, či sa tam dá ešte hovoriť, možno o rozšírení nejakých kritérií, trebárs pre deti nielen do päť rokov, ale napríklad do 18 a podobne. Super.
Tak ak ste tomu otvorení, tak my v zásade nemáme problém ako klub s týmto návrhom zákona.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 16:04 hod.

JUDr.

Zuzana Števulová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:05

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ešte raz.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, hlavným cieľom predloženého návrhu zákona je transpozícia smernice o podmienkach vstupu a pobytu štátnych príslušníkov tretích krajín na účely vysokokvalifikovaného zamestnania, tzv. modrá karta. V tejto súvislosti sa znižuje výška platového prahu v rámci mesačného príjmu vysokokvalifikovaného zamestnanca, ktorý je potrebné dosiahnuť na získanie modrej karty, čo by malo uľahčiť nábor vysokokvalifikovaných zamestnancov. Vysokú kvalifikáciu bude možné získať aj na základe vyšších odborných zručností. Transpozícia smernice si vyžadovala aj novelizáciu zákona o službách zamestnanosti, ktorý je previazaný so zákonom o pobyte cudzincov. O vydanie potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta bude žiadať výlučne zamestnávateľ elektronickými prostriedkami, a to aj v prípade modrej karty. Predlžuje sa obdobie, na ktoré sa bude toto potvrdenie vydávať zo štyroch na päť rokov. Tým sa umožní plynulý prechod na dlhodobý pobyt bez potreby obnovy modrej karty, čím sa zníži aj administratívna záťaž dotknutých subjektov.
V rámci prípravy návrhu sa v podstatnej miere vyšlo v ústrety požiadavkám zamestnávateľov. Zmenil sa systém povoľovacieho procesu a štátny príslušník tretej krajiny bude môcť začať pracovať u zamestnávateľa už pred rozhodnutím o udelení povolenia na pobyt. Podmienkou bude súhlas úradu práce sociálnych vecí a rodiny na podanie žiadosti o udelenie pobytu. V súlade so, so žiaducim etablovaním odídencov do našej spoločnosti im novela zákona umožní podať žiadosť o iný druh pobytu na policajnom útvare na území Slovenska a tiež budú môcť začať vykonávať podnikateľskú činnosť. Návrhom zákona sa zohľadňujú odporúčania schengenskej hodnotiacej komisie z hodnotenia Slovenskej republiky v roku 2019, týkajúce sa oblasti návrhov štátnych príslušníkov tretích krajín na území Slovenskej republiky. Na základe poznatkov aplikačnej praxe sa umožní udeľovať národné vízum aj v súvislosti s podaním žiadosti o udelenie pobytu na území Slovenska, čím sa celý proces udeľovania pobytu skráti. S cieľom skrátenia čakacích lehôt na zastupiteľských úradoch sa zavádza takzvaná, takzvaný externý poskytovateľ služieb, ktorý bude prijímať žiadosti o udelenie národného víza v najvyťaženejších destináciách.
V nadväznosti na predložený návrh zákona sa novelizujú aj zákony o správnych poplatkoch a zákon o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky. Pripomienky, ktoré vzišli z rokovania výborov Národnej rady, odporúčam schváliť a tým pádom vás, vážený pán predsedajúci a vážené dámy poslankyne, páni poslanci, si dovoľujem požiadať o podporu predloženého návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

11.6.2024 o 16:05 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:06

Samuel Migaľ
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Dovoľte mi, aby som ako spravodajca výboru predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a ktorými sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov. Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 232 z 3. 4. 2024 pridelila tlač č. 225a na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady, Výboru Národnej rady pre sociálne veci, výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému výboru. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko. Výbory Národnej rady, ktorým bol návrh zákona pridelený, zaujali nasledovné stanoviská: ústavnoprávny výbor odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Výbor pre sociálne veci odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Výbor Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny o návrhu nerokoval, nakoľko nebol uznášaniaschopný. Z uznesení výborov Národnej rady vyplývajú pozmeňujúce návrhy uvedené pod bodom 3 tejto spoločnej správy.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, tlač 225, vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom 3 tejto správy a v stanoviskách poslancov vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča hlasovať o bodoch zo spoločnej správy takto: o bodoch č. 1 až 44 hlasovať spoločne a tieto schváliť. Zároveň odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto správe. Gestorský výbor určil spoločného spravodajcu výborov mňa, teda Samuela Migaľa, vystúpiť na schôdzi Národnej rady k uvedenému návrhu zákona v druhom a treťom čítaní, predniesť spoločnú správu výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru. Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť č. 34 na svojej osemnástej schôdzi.
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Skončil som, pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

11.6.2024 o 16:06 hod.

Mgr.

Samuel Migaľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:09

Zuzana Števulová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ešte raz. Ja budem stručná, v zásade som predtým v rozprave v prvom čítaní k tomuto návrhu zákona, a len stručne zosumarizujem, povedala, že ja nemám problém s tou transpozíciou. Mala som tam v zásade tri výhrady, ktoré sa jednak týkali povinnej skúšky zo slovenčiny v prípade dlhodobého pobytu, prehliadania telefónov a elektronických zariadení, zadržaného cudzinca vlastne, tiež neudelenia alebo neposkytnutia pobytu v prípade bezpečnostných dôvodov. V zásade aj vítam, že tie pozmeňujúce návrhy vás, pán spravodajca, tú skúšku zo slovenčiny upravili tým spôsobom, že tam naozaj tá nadbytočná povinnosť účasti zástupcu ministra vnútra, ministerstva vnútra nebude potrebná. Myslím, že, ja stále síce nesúhlasím vôbec s tou skúškou zo slovenčiny, ale myslím si, že toto zmiernenie v zásade je prospešnejšie celej situácii a trh ukáže, akým spôsobom sa s tým jazykové školy aj samotní cudzinci a cudzinky vysporiadajú.
A tiež chcem povedať, že aj tá navrhovaná právna úprava, ktorá sa týka vlastne zdôvodňovania rozhodnutí, ktoré obsahujú utajovanú informáciu, tak ako sme si to vyjasnili na ústavnoprávnom výbore so zástupcami ministerstva vnútra, ma v zásade uspokojila. A pokiaľ teda tá prax bude naozaj taká, ako bolo deklarované, tak verím tomu, že sa vyhneme tretiemu nálezu Ústavného súdu, lebo mám za to, že je to naším spoločným cieľom, aby už tie odôvodnenia a aj tie konania boli v súlade s tým, čo už dvakrát od nás Ústavný súd požadoval. A v zásade ale teda by som s tým zákonom ako celok nemala vôbec problém, len teda moja veľká výhrada smeruje už aj k tomu, čo namietal aj pán verejný ochranca práv vlastne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Je to práve ten článok I bod 80, ktorý umožňuje vlastne prehliadanie elektronických zariadení vrátane telefónu zadržaných cudzincov na základe ich písomného súhlasu.
Ja, aby bolo úplne jasné, teda idem k tomu podať aj pozmeňujúci návrh o chvíľku, len teda, aby som to vysvetlila, nemám problém s týmto oprávnením, že myslím si, že ministerstvo vnútra má právo zaviesť takúto právnu úpravu, ale podľa môjho názoru, tak ako je napísaná v tejto novele, nespĺňa ústavnoprávne požiadavky na možnosť zásahu štátu do práva na súkromný život, pretože vlastne neobsahuje ako keby ustanovenie, ktoré by hovorilo o tom, že je to iba to ´measure of last resort´, teda ako keby nevyhnutné opatrenie, ktoré sa použije len v prípade, keď nie je možné použiť iné opatrenia na zistenie tej totožnosti alebo, alebo krajiny pôvodu. Takisto mi tam chýba zdôvodnenie, teda právna úprava, ktorá by upravila, že teda ten súhlas, keďže by mal byť v súlade s nariadením o, o GDPR, že je teda odvolateľný bez nejakých následkov. Akým spôsobom a v akom rozsahu má právo ten policajt prehliadať ten telefón, čo bude robiť s tými získanými údajmi, kde budú zaznamenané a dokedy budú niekde uložené, či sa môže ten cudzinec niekde odvolať v prípade vlastne, keď nesúhlasí s tým zásahom alebo má pocit, že s tými údajmi je, je neoprávnene nakladané. Čiže ja si myslím, že by bolo vhodnejšie z takého ústavného a zákonného hľadiska, ak by tento konkrétny článok bol, tento bod vypustený a ak by zákonodarca zvážil jeho prepracovanie a predloženie naozaj po dôkladnom teda posúdení z hľadiska súladu s ústavou a so všeobecným nariadením o, o ochrane osobných údajov.
A preto podávam tento pozmeňujúci návrh, pán predsedajúci a pán spravodajca, je to pozmeňujúci návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Zuzany Števulovej k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 225.
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladám nasledujúci pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 225.
Bod 1. V článku I sa vypúšťa bod 80.
Ostatné body sa primerane prečíslujú.
Ďakujem, skončila som. A teda vzhľadom na tieto argumenty, ktoré som uviedla, vás prosím o podporu tohto návrhu a zváženie vypustenia, tohto bodu a teda jeho prepracovania, predloženia v nejakej nasledujúcej novele.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 16:09 hod.

JUDr.

Zuzana Števulová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Samuel Migaľ
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ďakujem veľmi pekne. Ja si takto predstavujem, že bude spolupracovať opozícia s koalíciou, vecne, rozumne, bez nejakých emócií a s návrhom, s ktorým ste prišli. Vidíte, pán minister to sľúbil, bolo to zapracované do tohto zákona.
A čo sa týka tohto pozmeňovacieho zákona, samozrejme žiaden zákon nie je vytesaný do kameňa a v prípade, že, v prípade potreby praxe, že by sa to potrebovalo zmeniť, samozrejmé, že keď to prax ukáže, tak môžeme, v zásade celý tento problém nahliadania do toho telefónu v princípe sa bude používať ako krajná možnosť. Ako naozaj, keď už nebude iná možnosť preukázania krajiny pôvodu, odkiaľ pochádza tento cudzinec. A to je veľmi dôležité obzvlášť z pohľadu súčasnej bezpečnostnej situácie, ako u nás, tak aj vo svete. A to je z môjho pohľadu prevyšujúci záujem pred ochrannou súkromia toho človeka, ktorý žiada nejaký pobyt u nás. Čiže do istej miery by sa mal podriadiť takýmto pravidlám. Ale, samozrejme, ako hovorím, pokiaľ prax ukáže, že by to bolo nejakým spôsobom zneužívané, alebo nadužívané, nehovorím, že to sa nemôže zmeniť, ale v zásade to asi ostane takto, ako to je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.6.2024 o 16:13 hod.

Mgr.

Samuel Migaľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video