15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:45 hod.

JUDr.

Branislav Vančo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:37

Zuzana Dolinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladá Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 2/2005 o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí a o zmene zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 o ochrane zdravia ľudí v znení neskorších predpisov.
Návrhom zákona sa vykoná zosúladenie s európskou legislatívou a predĺži sa obdobie na vypracovanie a predloženie akčných plánov v štvrtom mapovanom kole z doposiaľ uvedeného jedného roka na lehotu takmer dvoch rokov po vypracovaní a následnom odovzdaní strategických hlukových máp.
Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie a následnú podporu predloženého návrhu zákona.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:37 hod.

JUDr.

Zuzana Dolinková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:38

Adam Lučanský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 2/2005 Z. z. o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí a o zmene zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí v znení neskorších predpisov v znení neskorších prepisov, tlač 219a.
Uvedený vládny návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Ústavnoprávny výbor súhlasil s návrhom zákona a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť. Výbor pre zdravotníctvo súhlasil s návrhom zákona a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v časti IV časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k parlamentnému, k predmetnému vládnemu návrhu, tlač 219, vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje štyri pozmeňujúce návrhy. Gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 4 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť. Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 49 z 11. júna 2024, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu a Zdenka Svobodu za náhradníka k predmetnému návrhu zákona v prípade neúčasti spravodajcu.
Pán predsedajúci, skončil som, môžte otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:38 hod.

Ing.

Adam Lučanský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:41

Adam Lučanský
Skontrolovaný text
Termín hlasovania zajtra o jedenástej.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:41 hod.

Ing.

Adam Lučanský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:41

Zuzana Dolinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ministerstvo zdravotníctva predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 139/1998 o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov a o zmene zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/95 o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov na základe Plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky na mesiac apríl.
Účelom návrhu zákona je doplniť prílohu č. 1 o päť omamných látok prvej skupiny a o tri psychotropné látky prvej skupiny na základe rozhodnutia prijatého Komisiou úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu. Zároveň na základe podnetu ministerstva vnútra a Policajného zboru sa navrhuje zaradiť jednu omamnú látku prvej skupiny a desať psychotropných látok prvej skupiny do prílohy č. 1.
Vážený pán predsedajúci, vážení páni poslanci, vážené panie poslankyne, dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie predloženého návrhu nariadenia, zákona, predloženého návrhu zákona.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:41 hod.

JUDr.

Zuzana Dolinková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:43

Peter Slyško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený gestorským Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k navrhovanému uvedenému zákonu, tlač 311.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Návrh zákona obsahuje stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky a Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré na mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave sa uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný návrh zákona v druhom čítaní do 6. septembra 2024 a v gestorskom výbore do 9. septembra 2024.
Pán predseda, pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:43 hod.

Peter Slyško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:45

Branislav Vančo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážená pani ministerka, vážení páni poslanci, pani poslankyne, máme pred sebou návrh, návrh zákona, ktorý ide regulovať veľmi, veľmi citlivú vec. Na začiatok budem, budem pozitívny a chcem oceniť prístup ministerstva, pani ministerky, pokiaľ ide o prijatie pripomienok verejnosti a odbornej verejnosti ohľadom, ohľadom CBD. To je krok správnym smerom a verím, že aj v budúcnosti, aj v iných veciach bude ministerstvo a pani ministerka takto, takto postupovať a oprávnenú konštruktívnu kritiku, ktorá môže zlepšiť tú reguláciu alebo veci, tak, tak prijme. Pokiaľ však ide o samotnú reguláciu HHC látok a teda derivátov HHC, my si uvedomujeme a ja si uvedomujem veľmi, že to je, že to, čo sa deje v súčasnosti, tak je neprijateľné a, samozrejme, to, že sa deti, maloletí dostávajú k týmto látkam, nemôžeme akceptovať a musíme konať.
Na druhej strane treba povedať, že tento návrh nejde dobrou cestou, pokiaľ sa týka riešenia tejto situácie, pretože, pretože zaradenie do zoznamu zakázaných látok jednoducho bude znamenať aj kriminalizáciu, kriminalizáciu užívania alebo teda, ak si to niekto zadováži alebo podobne a, a to je niečo, čo, s čím sa potýkame aj pri, pri, pri iných látkach, potýkame sa s tým v prípade marihuany, kde za pár jointov tento štát ničí mladým ľuďom životy, ktorý jednoducho namiesto toho, aby im pomohol v takýchto situáciách dostať sa zo závislosti alebo, alebo z tých problémov, ktoré vedú k tomu, k tomu užívaniu, tak, tak ich tento štát zatvára aj do väzenia natvrdo a na dlhé roky a obdobná situácia teraz, ak tento návrh bude schválený, tak nastane aj v prípade HHC a jeho derivátov. Naozaj kriminalizácia nie je cesta v tomto prípade.
V dôvodovej správe vidíme napísané k tomuto návrhu, že tento návrh má výrazný potenciál prispieť k zvýšeniu sociálnej ochrany obyvateľstva a prispieť k prevencii vzniku závislosti od užívania omamných látok a psychotropných látok vrátane prevencie liečby zdravotných následkov osôb závislých od užívania týchto látok tým, že bude pružnejšie trestnoprávne postihovať nezákonnú činnosť subjektov zameraných na nezákonnú výrobu, distribúciu a predaj omamných látok a psychotropných látok. S týmto si dovolím nesúhlasiť, pretože kriminalizácia neprispeje k prevencii a návrh nepredstavuje žiadne pružnejšie trestnoprávne postihovanie. To jednoducho nie je pravda. Tým, že sa to zaradí iba na zoznam zakázaných látok, nedochádza k tomu, že by sa pružnejšie trestnoprávne postihovalo takéto konanie a bude to presne ako, ako s marihuanou, kedy ľudia, väčšinou mladí ľudia sedia vo väzení za pár jointov.
V Českej republike, kde aj teda v dôvodovej správe sa hovorí o príklade z Českej republiky, zase to nie je úplne pravda, pretože oni išli tiež zákazom, ale bez kriminalizácie s tým, že tento zákaz je dočasný a s tým, že v roku 2025, dovtedy bude musieť byť pripravená novela novej regulácie, pričom táto regulácia, táto regulácia bude mať za cieľ naozaj obmedzenie predaja iba tým ľuďom, ktorým, ktorí nie sú ohrozené skupiny, nie sú to maloletí a podobne, zároveň v registrovaných predajniach, ktoré sú kontrolované, jednoducho taká regulácia, ktorá zodpovedá roku 2024 alebo 2025 a nie, nie, nie 20. alebo 19. storočiu, kedy si povieme, že niečo je zlé, tak odtnime tomu človeku ruku, kto to robí, takto by sme v súčasnej dobe nemali postupovať. Ak si uvedomujeme, že ten problém je hlbší, tak by sme sa mali ho snažiť aj po nejakej hlbšej úvahe, aj nejakom dlhšom čase, ja naozaj dávam za príklad pani ministerke príklad z Českej republiky, toto je tá cesta, ktorou by sme mali ísť, je to rozumné riešenie. Na jednej strane veľmi rýchlo rieši ten akútny problém, že sa k týmto látkam dostávajú alebo produktom dostávajú maloletí alebo ľudia, ktorí by sa k nim nemali dostávať, ale zároveň sa pripravuje poctivá regulácia, ktorá zodpovedá aj vedeckým poznatkom, aj pokroku, aj dobe, v ktorej žijeme.
Chcem ešte na záver povedať, že tak či tak, aj keď tie látky budú zakázané, vieme, že, že začne fungovať čierny trh, a to, samozrejme, tiež tento zákon, tento zákon nerieši. Samozrejme ten trest, tie trestnoprávne postihy alebo teda vyšetrovanie je tu možné, ale, ale akonáhle niečo iba zakážete, zároveň tu kriminalizujete, tak vytvára akoby, že ten dopyt nezmizne jednoducho, stále, stále tu bude, akurát sa zvýšia náklady, zvýši sa cena, bude sa na tom, budú na tom tí ľudia zarábať ešte viac. V konečnom dôsledku aj tak vieme, že vie polícia vyšetriť len mizivé percento z toho. Čiže, čiže reálne, reálne tento problém nebude vyriešený týmto návrhom zákona, žiaľ, preto, preto ho nemôžeme podporiť ako Progresívne Slovensko, pretože, pretože aj keď si uvedomujeme ten problém a budeme pripravovať aj, aj pozmeňovací návrh v druhom, v druhom čítaní, ktorý pravdepodobne bude kopírovať to české riešenie, alebo, alebo niečo podobné. Jednoducho aj keď vnímame, že tento problém tu je a je vážny a chceme sa ním zaoberať, musíme ísť inou cestou.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:45 hod.

JUDr.

Branislav Vančo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:53

Zuzana Dolinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, materiál návrh na zvolenie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa predkladá na základe ustanovenia § 26 ods. 3 zákona 581/2004 o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, podľa ktorého členov dozornej rady volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky na návrh vlády. Návrh na zvolenie doktora honoris causa prof. Štefana Durdíka do funkcie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou predkladáme s účinnosťou od dňa 25. júna 2024. Navrhovaný kandidát spĺňa všetky zákonom stanovené požiadavky.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi požiadať vás o podporu a schválenie predloženého návrhu zákona.
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.6.2024 o 18:53 hod.

JUDr.

Zuzana Dolinková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:54

Peter Slyško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, vláda Slovenskej republiky predložila Národnej rade Slovenskej republiky v súlade so zákonom č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov návrh na zvolenie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil predložený návrh Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo s tým, že podá správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výbore a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky. Dôvodom predloženia návrhu je uplynutie päťročného funkčného obdobia člena dozornej rady úradu Juraja Váňu dňom 24. jún 2024.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo prerokoval predložený návrh, tlač 312, dňa 11. júna 2024. Výbor konštatoval, že navrhovaný kandidát spĺňa zákonom stanovené požiadavky a vyslovil súhlas s kandidatúrou. Výbor súhlasil s návrhom vlády Slovenskej republiky na zvolenie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky návrh vlády Slovenskej republiky
1. vziať na vedomie podľa § 24 ods. 8 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zánik funkcie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Juraja Váňu dňom 24. jún 2024 a
2. zvoliť podľa § 26 ods. 3 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Štefana Durdíka do funkcie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dňom 25. jún 2024.
Predseda výboru ma poveril predniesť na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky správu o prerokovaní návrhu na zvolenie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo výbore.
Pán predsedajúci, skončil som. Prosím, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.6.2024 o 18:54 hod.

Peter Slyško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:56

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov.
Cieľom vládneho návrhu zákona je zosúladiť právnu úpravu Občianskeho zákonníka so závermi vyslovenými Súdnym dvorom Európskej únie v rozsudku č. C 598/21, v ktorom poukazuje na nesúlad vnútroštátnej právnej úpravy s právnymi normami Európskej únie, najmä so Smernicou Rady 9313 EHS 5. apríla 1993 o nekalých podmienkach v spotrebiteľských zmluvách v platnom znení. Súdny dvor uviedol, že súčasná právna úprava nezohľadňuje proporcionalitu možností obchodníka uplatniť predčasnú splatnosť úveru vo vzťahu k závažnosti nesplnenia zmluvných povinností zo strany spotrebiteľa, ako napríklad výška omeškaných splátok, ich pomer k celkovej výške úveru a dĺžke trvania zmluvy.
Na základe uvedeného sa navrhujú nové pravidlá, pokiaľ ide o plnenie zo spotrebiteľskej zmluvy, ktoré sa má vykonať v splátkach. Navrhovaná právna úprava upravuje možnosť obchodníka požadovať od spotrebiteľa úhradu celého plnenia, resp. celej dlžnej sumy zo zákonom stanovených podmienok, ktoré zohľadňujú nielen počet omeškaných splátok, ale aj ich celkovú omeškanú výšku vo vzťahu k výške poskytnutého úveru alebo iného plnenia, na ktoré je spotrebiteľ podľa spotrebiteľskej zmluvy povinný. Súčasne sa zavádza obligatórna povinnosť obchodníka pred uplatnením práva na tzv. zosplatnenie plnenia, vyzvať spotrebiteľa na vrátenie omeškanej sumy splátok, určiť dodatočnú lehotu na jej vrátenie, ktorá nesmie byť kratšia ako 15 dní a upozorniť spotrebiteľa na právne následky s tým spojené, t. j. na zosplatnenie. Navrhovaná právna úprava nevylučuje možnosť dojednania primeranej úpravy podmienok splácania dlžnej sumy rešpektujúc princíp zmluvnej voľnosti.
Dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie vládneho návrhu zákona a jeho podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.6.2024 o 18:56 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:58

Zuzana Plevíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpila v prvom čítaní ako určená spravodajkyňa k uvedenému návrhu zákona. Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona do 9. septembra 2024. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako určená spravodajkyňa odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výboru vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.6.2024 o 18:58 hod.

Mgr.

Zuzana Plevíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video