15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

21.6.2024 o 15:46 hod.

Mgr.

Veronika Veslárová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 15:29

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Ja už by som chcela povedať len jednou vetou. Ďakujem kolegom z KDH, aj na výbore bola veľmi aktívna pani predsedníčka pre ľudskoprávny výbor z Progresívneho Slovenska, že nezostali ticho v tejto téme. A mrzí ma, že vlastne ani tu sme nepočuli žiadny hlas z koalície, ktorý by nám vysvetlil, prečo v tejto téme mlčia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.6.2024 o 15:29 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:29

Marián Čaučík
Skontrolovaný text
Áno, chcel by som navrhnúť termín hlasovania o tomto bode v piatok 28. júna o 11. hodine, ak to hlasovanie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

21.6.2024 o 15:29 hod.

Ing.

Marián Čaučík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:34

Veronika Veslárová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo.
S poslankyňou Janou Hanuliakovou navrhujeme zmenu zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Z. z. o živnostenskom podnikaní a predkladáme tento návrh zákona na rozšírenie odľahčovacej služby aj pre blízke osoby.
Jedná sa o zmenu § 54 ods. 1 a bližšie poviem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvá.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.6.2024 o 15:34 hod.

Mgr.

Veronika Veslárová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:35

Simona Petrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 330. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií a Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 330 z 27. mája 2024 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 6. septembra 2024 a v gestorskom výbore do 9. septembra 2024.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

21.6.2024 o 15:35 hod.

Mgr.

Simona Petrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:35

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Otváram všeobecnú rozpravu. Do rozpravy som nedostal žiadnu písomnú prihlášku. Otváram možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.
Do rozpravy sa zatiaľ prihlásila navrhovateľka. Nezachytil som, pani spravodajkyňa, či ste sa hlásili do rozpravy aj vy. Nie, dobre, zatiaľ máme len pani navrhovateľku. Ešte niekto? Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.
Nech sa páči, pani navrhovateľka, máte možnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.6.2024 o 15:35 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:37

Veronika Veslárová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, už desať rokov sa venujem bezplatnému sociálnemu poradenstvu najmä pre seniorov a zdravotne znevýhodnených aj v otázkach týkajúcich sa sociálnych služieb. Za toto obdobie som sa stretla s rôznymi prípadmi rodín či jednotlivcov, ktoré pre nedostatok informácií nevedeli, na aké výhody majú nárok, alebo pokiaľ sme sa aj spoločne dopracovali k výhodnému cieľu, narazili sme na administratívne prekážky, ktoré túto tzv. plynulú plavbu nijako neuľahčovali. Táto práca mi ukázala, aké medzery majú rôzne formy pomoci pre osoby so zdravotným znevýhodnením, ale zároveň mi bola častokrát motiváciou pre inšpiráciu a túžbu po zmene tohto systému, pretože všetci si zaslúžime adekvátnu pomoc.
Odľahčovacia služba je na Slovensku poddimenzovanou oblasťou, ktorej sa legislatívne nevenuje dostatočná pozornosť a nie je nastavená plne efektívne.
Z tohto dôvodu vznikol aj tento návrh zákona, ktorého cieľ je jasný: chceme rozšíriť poskytovanie odľahčovacej služby aj pre iné osoby, konkrétne pre blízke osoby fyzickej osoby s ťažkým zdravotným znevýhodnením alebo teda postihnutím, ktoré sa o túto osobu starajú. V súčasnosti má totižto nárok na odľahčovaciu službu fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím v zmysle zákona o sociálnych službách. Táto služba sa v súčasnosti poskytuje len tejto úzkej skupine fyzických osôb. Odľahčovaciu službu však potrebujú aj osoby, ktoré sa starajú o ťažko zdravotne postihnutého a nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie. Aj oni potrebujú odľahčovaciu službu na zotavenie, potrebujú ísť k lekárovi a podobne.
Som si viac ako istá, že vo svojom okolí každý z nás pozná niekoho, kto sa nachádza v náročnej situácii kvôli zdravotnému znevýhodneniu. Tieto osoby čelia dennodenným výzvam, ktoré si vyžadujú neustálu starostlivosť a podporu. Spoločnosť má zákonnú povinnosť poskytnúť im čo najviac pomoci, aby mohli žiť dôstojný a plnohodnotný život a aby napríklad za pomoci efektívnej odľahčovacej služby mohli načerpať nové sily vďaka odpočinku.

-----------------------------------------

Je to neuveriteľne vyčerpávajúce. Odľahčovacia služba má byť pomocou, no naozaj je to tak aj v realite? My navrhujeme, aby sa odľahčovacia služba rozšírila aj na blízke osoby, ktoré opatrujú ťažko zdravotne postihnutú osobu. Sú to napríklad rodičia, manžel, manželka, druh či družka. Táto skupina nemá nárok na odľahčovaciu službu, aj napriek tomu sú to ľudia, ktorí opatrujú zdravotne znevýhodnených v domácnosti. Aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím odporúča vo svojej aktuálnej správe rozšíriť poskytovanie odľahčovacej služby aj na iné osoby.
V dohovore o právach osôb so zdravotným postihnutím v čl. 28 – primeraná životná úroveň a sociálna ochrana – zaväzuje zmluvné strany poskytovať sociálnu pomoc rodinám starajúcim sa o osoby so zdravotným postihnutím. Zmluvné strany uznávajú právo osôb so zdravotným postihnutím na sociálnu ochranu a na využívanie tohto práva bez diskriminácie na základe zdravotného znevýhodnenia. Podniknú príslušné kroky, ktorými zaručia a presadia uplatňovanie tohto práva vrátane opatrení, ako zabezpečiť osobám so zdravotným znevýhodnením rovnaký prístup k vhodným a cenovo dostupným službám. Niekto by povedal, že ide len o malú zmenu v znení legislatívy, ale skutočne ide o veľkú pomoc pre rodiny zdravotne znevýhodnených. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že pomoc týmto rodinám a jednotlivcom nie je len morálnou povinnosťou, ale aj prejavom solidarity a humanity v našej spoločnosti. Buďme spoločne pozitívnou zmenou a meňme slovenskú spoločnosť na ohľaduplnú a pomáhajúcu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.6.2024 o 15:37 hod.

Mgr.

Veronika Veslárová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Tina Gažovičová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som sa chcela len stručne poďakovať kolegyni Veslárovej, ktorá naozaj ako obdivuhodne spája aj svoju profesiu právničky aj s tou osobnou skúsenosťou osoby so zdravotným znevýhodnením a myslím, že má naozaj také, akoby jedinečný vhľad do toho, že čo všetko ľudia so zdravotným znevýhodnením a ich blízke osoby potrebujú. A ja tým, že sa dlhodobo venujem aj inkluzívnemu vzdelávaniu a veľa sa stretávam s rodičmi, ktorí majú deti so zdravotným znevýhodnením, tak vnímam aj ich časté obavy, častú preťaženosť, častý aj strach z toho, že ako to budú zvládať, keď povedzme už tie deti nie sú malé deti, ale sú to, sú to aj dospelí ľudia, ako je to aj fyzicky náročné sa starať o osobu s ťažkým zdravotným znevýhodnením. A ako naozaj si myslím, že presne toto sú také návrhy, ktoré by mali byť posunuté do druhého čítania, aby mohli byť detailne rozdiskutované na sociálnom výbore a aby naozaj sa toto plénum venovalo aj tomu, ako pomôcť tejto skupine ľudí a teda ich blízkym.
Takže ďakujem ešte raz za ten návrh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2024 o 15:42 hod.

Mgr. PhD.

Tina Gažovičová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja takisto v prvom rade by som chcel poďakovať navrhovateľke, že takýto návrh podala, a v druhom rade by som chcel upozorniť na to, že naozaj treba obdivovať a pomáhať tým ľuďom, ktorí sa starajú o ťažko zdravotne postihnutých blízkych v rodinnom prostredí, lebo vieme veľmi dobre, že pokiaľ o tohto človeka sa stará nejaká štátna inštitúcia, že je to výrazne, výrazne drahšie, ako keď, ako keď dostáva tú opateru od rodinných príslušníkov a, samozrejme, tá opatera je aj vrúcnejšia a lepšia. Poznáme v poslednom období pár tragických prípadov rodín alebo matiek, ktoré, ktoré naozaj nevedeli riešiť túto situáciu, lebo títo ľudia sa denne 24 hodín o týchto svojich blízkych starajú, takže návrh na odľahčovaciu službu je naozaj to, čo by sme mali podporiť. Stojí to, stojí to spoločnosť pár korún a rieši to pár problémov, ktoré, ktoré nevieme riešiť inak, a určite pomáha to tým ľuďom, ktorých, ktorých treba obdivovať, že tento ťažký údel sa rozhodli niesť sami.
Ešte raz ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2024 o 15:43 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Veronika Veslárová
Skontrolovaný text
Ďakujem obom poslancom, aj pani Gažovičovej, aj pánovi Ledeckému, a prosím o podporu tohto návrhu zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2024 o 15:45 hod.

Mgr.

Veronika Veslárová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:46

Veronika Veslárová
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Navrhujeme zmenu zákona č. 599/2001 Z. z. o osvedčovaní listín a podpisov na listinách okresnými úradmi a obcami v znení neskorších predpisov. Tento návrh predkladáme preto, aby sme zabezpečili osvedčovanie listín pre tých, ktorí zo zdravotných dôvodov sa nemôžu zúčastniť overovania listín na úrade.
Bližšie poviem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvá.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.6.2024 o 15:46 hod.

Mgr.

Veronika Veslárová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video