15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

27.6.2024 o 14:40 hod.

Mgr. PaedDr.

Martina Šimkovičová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

14:34

Zuzana Dolinková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, samozrejme, písomnú odpoveď vám doručím a keď som sa ja rozprávala s naším súčasným predsedom strany HLAS a koaličného partnera nášho, tak bolo mi prisľúbené, že po letných prázdninách by mala byť koaličná rada k takýmto etickým otázkam. Takže verím, že na jeseň by sme sa k tomu mohli dopracovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:34 hod.

JUDr.

Zuzana Dolinková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:34

Martina Šimkovičová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec, vám ďakujem za otázku. V prvom rade vás chcem ubezpečiť, že Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky využije finančné prostriedky určené na obnovu pamiatok maximálne efektívne. V programe Obnovme si svoj dom, prišlo pre rok 2024 takmer 1000 žiadostí. Z toho najviac ich prišlo pre podprogram 1.1 Obnova kultúrnych pamiatok, na ktorý sa konkrétne vy pýtate. Tam ich prišlo celkovo 408.
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v druhej polovici mája vymenovalo hodnotiace komisie a zverejnilo aj zloženie týchto komisií. Tie momentálne zasadajú a žiadosti vyhodnocujú. Komisia k podprogramu 1.1 Obnova kultúrnych pamiatok naposledy zasadala včera. Môžem vás ubezpečiť, že nijako nemeškáme a podpora obnovy kultúrnych pamiatok patrí k našim prioritám. Možno o niečo neskorší harmonogram jednotlivých krokov čiastočne vyplýva aj z toho, že tam bol predĺžený termín na predkladanie žiadostí. Ten bol posunutý z posledného novembrového dňa na posledný deň roka 2023. Zároveň v súlade s výsledkami vnútorného auditu s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť celé tieto procesy, ministerstvo prijalo plán opatrení na odstránenie nedostatkov. Upravené boli interné riadiace akty ako smernica o poskytovaní dotácií a organizačný a rokovací poriadok komisií. Schéma tak po novom umožní podporovať najmä projekty vedúce k úplnej a komplexnej obnove kultúrnych pamiatok, efektívne využitie verejných financií na projekty, ktoré sa definitívne a kompletne dokončia.
Medzi priority ministerstva patria sakrálne stavby v lokalitách Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a ďalšie kultúrne pamiatky po celom Slovensku. Systém dotačného programu bude pružnejší a podporí ich rýchlejšiu a, samozrejme, aj komplexnejšiu obnovu. Tento rok sa v rámci celého programu Obnovme si svoj dom rozhoduje o vyčlenení deväť miliónov eur. Zvyšných šesť miliónov eur bude alokovaných na priamu adresnú podporu obnovy kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. K týmto prostriedkom sa pridajú aj tie, ktoré sa nestihnú vyčerpať v rámci programu Obnovme si svoj dom. Zámerom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky je zabezpečiť plnenie cieľov z programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky a aspoň čiastočne zmierniť investičný dlh v rezorte kultúry.
V súvislosti s uvedeným chcem tiež upozorniť aj na pripravovanú účinnosť novelizovaného zákona o rozpočtových pravidlách, ktorá bude v platnosti od 1. augusta 2024. V nadväznosti na ňu bude ministerstvo kultúry uzatvárať zmluvy s úspešnými žiadateľmi o dotáciu až po 1. auguste 2024. Novela zákona hovorí o tom, ak zo štátneho rozpočtu boli poskytnuté fyzickým osobám alebo právnickým osobám kapitálové výdavky, tieto možno použiť na určený účel aj v troch rozpočtových rokoch bezprostredne nasledujúcich po roku, na ktorý boli rozpočtované. Uvedeným postupom umožní ministerstvo kultúry jednotlivým príjemcom dotácie z kapitálových výdavkov jej použitie o jeden rok dlhšie ako vyplýva z aktuálne platnej legislatívy.
Preto nevidíme dôvod, prečo by úspešní žiadatelia nevedeli dotácie využiť. V tomto prípade ide nielen o bežné, ale aj o kapitálové výdavky. Aj v minulosti bolo bežným štandardom čerpanie až v druhej polovici roka. To len na otázku, či ministerstvo kultúry mešká.
Zároveň chcem pripomenúť, že dotácia z tohto programu nie je nárokovateľná. Je to dobrovoľný príspevok štátu a nikto naň nemá ani zákonný nárok.
Ďakujem.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:34 hod.

Mgr. PaedDr.

Martina Šimkovičová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:36

Ján Hargaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani ministerka, za odpoveď alebo čiastočnú, lebo nedostal som tú hlavnú odpoveď na otázku, že kedy budú vyhodnotené, že tá otázka začínala týmto, že kedy teda budú vyhodnotené, že rozumiem tomu, čo ste popísali. Osobne si myslím, že teda zmena podmienok počas jazdy, alebo že po vyhlásení danej výzvy môže spôsobiť to, že niekto bude diskriminovaný, pretože ak boli nejaké inštitúcie, ktoré povedzme nepodali žiadosť, lebo si mysleli, že ju nestihnú zrealizovať v roku ´24 a vy hovoríte, že to potencionálne predĺžite aj na rok ´25, tak teraz sa môžu potenciálne cítiť dotknutí.
V každom prípade z toho, čo som teda vyrozumel z vašej odpovede, je, že výzva bola uzavretá v decembri a až v máji ste vymenovali komisie, ktoré teraz vyberajú z tých 408 žiadostí v tej konkrétnej podkategórii, na ktorú som sa pýtal. Chcel by som sa spýtať, že prečo teda päť mesiacov vám trvalo vymenovať komisie, ktoré mali vyhodnotiť výzvu, ktorá mala už nejak stanovené pravidlá, na tých sa predpokladám, že nič nemenilo.
A teda druhá doplňujúca otázka k tomu je, že ak takýmto spôsobom sa manažuje táto jedna konkrétna výzva, ako chcete presvedčiť verejnosť, aby vám dôverovala, že budete vedieť spravovať fondy, Fond na podporu umenia alebo Audiovizuálny fond, ktoré, o ktorých tu teda, o jednom z nich budeme budeme rokovať, kde budú vaši nominanti plniť túto istú funkciu. Ak päť mesiacov trvalo len vymenovanie komisie, tak naozaj mám obavu, ako efektívne budú tieto fondy fungovať a možno by ma naozaj zaujímal aj váš názor, že prečo takýmto legislatívnym procesom ničíte tieto inštitúcie. Je to naozaj veľmi neštandardný postup, keď poslaneckým pozmeňovákom tesne pred, na konci rozpravy sa úplne mení pôvodná myšlienka zákona.
Čiže poprosím vás, ak by ste mi mohli odpovedať na túto doplňujúcu otázku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:36 hod.

Ing.

Ján Hargaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Martina Šimkovičová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za doplňujúcu otázku.
To, že sa toto vyhodnocovalo v máji a v júni, to sú bežne stanovené termíny, čiže vždy v máji a v júni sa vyhodnocovali a tieto komisie prerokúvali tie dané konkrétne projekty. Takže my ideme v časovej následnosti, tak ako je to určené. Samozrejme, to súvisí aj s tým, že kedy sa robia tieto stavebné práce. My sme ale potrebovali celý ten mechanizmus zmeniť, to je to, čo som spomínala, aby sa teda tie peniaze nerozprskli do jednotlivých projektov, ale aby to bolo na oko vidiace, aby to malo aj nejaký mechanizmus v tom zmysle, že sa urobí tá úprava nejakého konkrétneho projektu tak, že to bude aj viditeľné a že tie peniaze teda padnú na úrodnú pôdu, aby sme ich teda nerozdrobili na drobné. To je na margo toho, že či sme tam čakali nejakú dobu na tvorenie komisií. My sme sa držali toho plánu, ktorý je bežne teda určený.
A pokiaľ ide o o fondy, tak to je asi už druhá otázka, ale veď tie budeme preberať aj dnes, myslím, že o sedemnástej.
A čo sa týka konkrétneho dátumu, ja mám a tam vám nepoviem presný teraz dátum, ale chceme, aby to v júli niektoré tie projekty boli konkrétne vyhodnotené.
Takže ja vám konkrétny dátum nepoviem, aby ste sa nemali čoho chytiť, že nepoviem vám, že 10. júla 2024.
Ďakujem.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:40 hod.

Mgr. PaedDr.

Martina Šimkovičová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:42

Martina Šimkovičová
Skontrolovaný text
vymazať rámček
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:42 hod.

Mgr. PaedDr.

Martina Šimkovičová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:45

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážená pani poslankyňa, dovolím si zastúpiť môjho kolegu Tomáša Druckera.
Vážená pani poslankyňa, ďakujem za otázku. V tejto súvislosti by som vám, by som vám chcel najskôr, by som vás chcel najskôr informovať, že dňa 21. júna 2024 došlo k podpísaniu memoranda o spolupráci medzi Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky, obcou Rakúsy, Prešovskou univerzitou v Prešove a Asociáciou škôl s vyučovaním rómskeho jazyka ohľadom pilotného projektu vytvorenia rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy.
Teraz k vašej otázke. Keďže ide o vytvorenie jedinej školy, tento krok nemôžeme považovať a ani nepovažujeme za systematickú odpoveď na všeobecnú otázku riešenia segregácie v oblasti školstva. Ministerstvo implementuje a plánuje viaceré kroky v tejto oblasti vrátane systému monitorovania segregácie národného projektu v prospech desegregácie, skríning niektorých detí zaradených do špeciálnych škôl a ďalšie. Podpora vzniku rómskeho národnostného školstva má potenciál prispievať k tomuto úsiliu, a to zabezpečením kvalitnejšieho vzdelávania pre deti v ich materinskom jazyku. Nemá však nahradiť ostatné kroky smerujúce k desegregácii slovenského školstva, ktoré presadzujeme konzekventne a ani z nich nemienime ustupovať. K vytvoreniu tejto školy má prísť postupne. Dôvodom je, že postupným procesom chceme predísť prípadným chybám a problémom, ktoré sú, samozrejme, pri akomkoľvek pilotnom projekte súčasťou diapazónu možností. Do procesu plánujeme zapojiť široké spektrum aktérov vrátane rôznych organizácií poskytujúcich podporu pre inovatívne školy.
Zároveň vás chcem ubezpečiť, že kroky, ktoré ministerstvo podniká, sú v súlade s národnou a európskou legislatívou.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:45 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:47

Ingrid Kosová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán minister, aj keď nie ten, ktorého by som tu chcela, pretože potom vám nemôžem dať doplňujúcu otázku. Takže vás len požiadam, či by ste mi potom nedal písomne tú odpoveď, lebo je to veľmi dôležité, že ministerstvo školstva deklaruje, že nejde o legitimizáciu segregácie, aj keď ja ešte nie som o tom presvedčená. Takže si budeme dávať pozor na ďalšie kroky tejto koalície, pretože osobne som, alebo podľa toho mienim, že nech to nazveme akokoľvek, ak ide o segregovanú školu, kde je 100 % rómskych detí, tak či to bude národnostná škola, alebo slovenská škola, tak vždy to bude segregácia. A nemyslím si, že tento pilotný projekt akýmkoľvek spôsobom prispeje k desegregácii.
Takže len ak by ste boli dobrý, môžte tlmočiť toto stanovisko od Progresívneho Slovenska pánovi ministrovi Druckerovi.
Ďakujem.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:47 hod.

Ing. Bc. PhD.

Ingrid Kosová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:48

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ubezpečujem vás, pani poslankyňa, že vám aj odovzdám potom písomne tie odpovede a budem tlmočiť vaše pripomienky môjmu kolegovi z vlády. Vážená pani poslankyňa, ako iste viete, členovia rómskej národnostnej menšiny na Slovensku dlhodobo čelia obmedzeniu ich práva na vzdelávanie v materinskom jazyku. Podľa údajov Atlasu rómskych komunít 2019 žije na Slovensku približne 450-tisíc obyvateľov rómskeho pôvodu, pričom 60 % z nich používa doma primárne rómsky materinský jazyk. Ako som už uviedol v odpovedi na predchádzajúcu otázku, memorandum o spolupráci medzi Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže slovenskej republiky, obcou Rakúsy, Prešovskou univerzitou v Prešove a Asociáciou škôl s vyučovaním rómskeho jazyka ohľadom pilotného projektu vytvorenia rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy, ktoré bolo podpísané dňa 21. júna 2024, má za cieľ tento stav a vytvoriť podmienky pre vzdelávanie v materinskom jazyku aj pre Rómov. Riešenie vzdelávania žiakov na úrovni základných škôl je prenesenou kompetenciou samosprávy, v tomto prípade samosprávy obce Rakúsy. Dôvodom štátnej intervencie v tejto oblasti je, že dnes neexistuje ani jedna verejná základná škola s vyučovaním rómskeho jazyka, čo indikuje, že ide o systematický problém a nie o individuálne zlyhania, či rozhodnutia obcí. Medzi dôvody neexistencie takýchto škôl patrí nedostatočný počet kvalifikovaných učiteľov, chýbajúce učebnice a ďalšie logistické potreby. Dostávame sa však do situácie sliepka a vajíčko. Ak chýbajú kapacity, nevznikajú školy. Ak nie sú školy, nevznikajú kapacity. Preto sa snažíme touto intervenciou vytvoriť nové podmienky v tejto oblasti. Pre zabezpečenie chýbajúcich kapacít plánujeme uplatniť takzvané dočasné vyrovnávacie opatrenie podľa § 8a antidiskriminačného zákona. Práve z týchto dôvodov sa súčasťou memoranda stali aj Prešovská univerzita v Prešove ako jedna z inštitúcií vzdelávajúca učiteľov rómskeho jazyka a tiež asociácia, ktorá združuje školy využívajúce rómsky učebný jazyk.
Chcem ešte raz zdôrazniť, že ide o pilotný projekt v jednej lokalite. Čo sa týkalo výberu lokality, obce Rakúsy, ako jediná iniciovala rokovania s naším ministerstvom o vytvorení rómskej národnostnej školy a túto iniciatívu sme po dôslednom vyhodnotení akceptovali a podporili. O žiadnej inej podobnej iniciatíve v tomto momente nevieme, ani nezvažujeme podporu vytvorenia ďalšej podobnej školy. Proces budeme monitorovať vrátane vstupného testovania a monitorovania zmien v kompetenciách detí, pričom ďalšie kroky zvažujeme až po vyhodnotení tohto monitoringu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:48 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:51

Beáta Jurík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď a nechcem vás teda tiež trápiť s doplňujúcou otázkou, keďže to nie je úplne vaša oblasť. Ja len že úplne nechápem teda, že prečo to nazývame pilotný projekt, ak nie je plánované aspoň zatiaľ rozšíriť to aj na ďalšie školy, a teda o to lepšie, ak sa neplánuje rozšíriť to na ďalšie školy.
Aj keď teda kolegyne mi tu už avizujú, že minimálne jedna ďalšia škola už v takomto režime funguje, alebo sa chystá fungovať, čo je teda maximálne problematické.
Lebo ak je toto spôsob, ako sa ministerstvo školstva snaží vyhnúť sankciám z infringement procedure, ktoré momentálne vedie voči nám Európska komisia práve za segregáciu rómskych detí v školách tak, že tie školy jednoducho premenuje na národnostné školy a bude sa snažiť argumentovať práve tým, že rómske deti sa potrebujú vzdelávať vo svojom materinskom jazyku, tak je to veľmi problematické, pretože to absolútne vyprázdňuje zo svojej podstaty slovo segregácia. Pretože jednoducho ak sú tie školy naďalej 100 % rómske, tak sa o segregáciu jedná a je úplne jedno, ako to ministerstvo školstva nazve.
A dúfam, že Európska komisia bude toto reflektovať, ak teda toto je cieľ.
Ďakujem.
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:51 hod.

Mgr. et Mgr.

Beáta Jurík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:54

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ospravedlňujem sa trošku za roztržitosť.
Pán poslanec, ďakujem vám za záujem o takúto dôležitú tému, ako sú pasy a aktuálna situácia s ňou. Ale dovolím si vám povedať, že tá otázka nie je veľmi správne položená pri všetkej úcte, pretože ten dôvod tej komplikovanej situácie s pasmi, ktorú sme zdedili a prapríčina, že prečo to tak je, to sa treba pýtať kolegov vašich. Kolegov vašich, ktorí, niektorí, jeden sedí za vami a jeden je s vami v jednej strane. Hovorím o dvoch ľuďoch. Prvým je bývalý minister vnútra pán Mikulec, no a druhým je váš stranícky kolega pán Ódor, ktorí svojou manažérskou neschopnosťou zapríčinili stav, aký dnes, respektíve pred niekoľkými týždňami bol v oblasti vydávania cestovných dokladov, že tu bol obrovský nápor. Nemá to spoločné nič so správnymi poplatkami a niečím podobným, pretože v štandardnej krajine, ktorá je riadená schopnými manažérmi, štát vie takéto situácie zabezpečiť tým, že prijíma štandardné manažérske rozhodnutia. O jednom manažérskom rozhodnutí, ktoré prijali títo dvaja páni, ktorých som tu spomínal, pán Mikulec a pán Ódor, som informoval ráno na tlačovke. To sa môžte opýtať pána Ódora, že ako sa mu podpisuje zmluva za 1 milión eur na tovar, ktorý do dnešného dňa na ministerstvo vnútra nie je dodaný, to sú tie panciere. Ale aby som sa vrátil späť a odpovedal aj vecne na túto tému, tak ako som povedal, za tou situáciou je bývalé vedenie ministerstva vnútra pod vedením pána Mikulca a vášho kolegu Ľudovíta Ódora, ktorí nezakontrahovali dodanie nových strojov na výrobu pasov a rovnako nezabezpečili dostatok čistopisov.
Pamätáte si, že som mal tlačovku v januári tohto roka, kedy som verejne kritizoval aj pána Mikulca, aj pána Ódora za ich manažérske zlyhanie, že nezabezpečili dostatok čistopisov, že sa báli podpisovať zmluvy, že celý proces jednoducho zanedbali. Koniec koncov, pri pánovi Ódorovi to vidíme pri verejných financiách, kedy nám ich odovzdal po Matovičovi a Hegerovi najhoršie a jediné, čo nám nechal, nie sú riešenia, ale kocky z lega. To sú tí manažéri.
No a k veci. Počet žiadostí o pasy sa, samozrejme, dostáva do normálu napriek tomu, že stále nie sme v situácii, aby sme všetky pasy vydávali v štandardnej lehote, pretože sme prišli do situácie, kedy po neschopnom Mikulcovi prišiel ďalší staviteľ kociek z lega a nevedel ten rezort riešiť. Neriešil problémy, ale staval lego asi aj na ministerstve vnútra. Cestovné pasy personalizuje len jedno pracovisko na Slovensku, Národné personalizačné centrum v Bratislave a problém s meškaním výroby pasov sa týka celého Slovenska. Snahou súčasného vedenia je preto vytvoriť nové personalizačné centrum, aby bol plne pokrytý dopyt občanov po nových dokladoch. Tak ako chystáme nové personalizačné centrum, tak rovnako pracujeme aj na záložnom pracovisku, ktoré v prípade rôznych rizikových situácií, ak dôjde k výpadku tlačiarne alebo podobne, bude z hľadiska toho, že tu máte nejakú kritickú infraštruktúru, zabezpečovať takéto potreby. Do konca minulého týždňa sme evidovali takmer 342-tisíc žiadostí, denne personalizujeme vo viaczmenných prevádzkach okolo 2000 pasov. Problém sú však technické zariadenia personalizačného centra, ktorých životnosť skončila už pred šiestimi rokmi. A nová technika bola obstaraná ešte v roku 2019, kedy ministerkou bola ministerka Saková. No predchádzajúce vedenie rezortu z neznámych dôvodov, asi pán Mikulec mal iné priority, ako je chodiť do práce, nové stroje nezakontrahovali za tri roky, čo tam bol Mikulec no a, samozrejme, pre Ódora, ten staval lego. Objednané však už sú. Objednala ich táto vláda, toto vedenie ministerstva vnútra. Dodané budú na jeseň, pretože ide o technické zariadenia. Veď vy to viete, že to nie je nejaká obyčajná tlačiareň, ale mohutné technické zariadenie. Po ich uvedení do prevádzky by sa už oneskorenie výroby dokladov nemalo opakovať. Čiže už tu nebude trpieť akýkoľvek občan za neschopnosť ministerstva vnútra, pretože robíme všetky kroky, aby to tak bolo urobené. Dokonca keď bude táto technika, mohli by sa cestovné doklady vyrábať dvakrát rýchlejšie. Rovnako tu chcem poprosiť všetkých občanov Slovenskej republiky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

27.6.2024 o 14:54 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video