Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

10.11.2015 o 17:59 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.11.2015 11:49 - 11:50 hod.

Alojz Hlina
Ďakujem pekne. V zásade veľa podobného, čo povedal kolega Lipšic. Ale ja na to upozorňujem dlhodobo. Poslanci tu dneska pobehujú polonahí, fúkajú do nejakého respirátora, ministri odovzdávajú striekačky. Proste to ste urobili z parlamentu. Naozaj by som poprosil, ak neviete, pozrite si heslo, že čo je parlament, a podľa toho by sme mohli postupovať.
Ďakujem pekne
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2015 18:15 - 18:15 hod.

Alojz Hlina
Ďakujem veľmi pekne. Musím povedať, pán predseda, že vzácne s vami súhlasím a s týmto návrhom sa stotožňujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.11.2015 17:23 - 17:23 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Mňa, mimochodom, zaujíma, že z čoho je to uhrádzané, pán Raši, starajte sa o zdravie pacientov, dobre. Naozaj tu furt niekto chodí po parlamente. Tu ste spravili hospitál z parlamentu. Robte hospitál z hospitálov. Mňa naozaj zaujíma, kto zajtra tam príde, prosím vás. Sú iní ľudia, ktorí sú chorí, ktorí nevyhnutne potrebujú zdravotnú starostlivosť. Prečo poslanci majú takéto výhody oproti iným ľuďom? Absolútne tomu nerozumiem. A zaujíma ma, kto to platí, prosím vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2015 16:47 - 16:57 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, aj vo svetle najnovšieho uprisingu alebo ľudí sa konečne niekto tu zobudil, nedá mi teda nevystúpiť aj v druhom čítaní, ja som vystúpil aj v prvom čítaní k tomu. A namietal som, o čom to je a že to je nenáležité. Ale však nechcem sa opakovať. Pokúsim sa priniesť niečo nové do tej problematiky, skúsim to.

Ak som začal tým, že sa niekto zobudil, som rád, že sa niekto zobudil. A naozaj to oceňujem, lebo my tu už aj s kolegami hovoríme o cédečkovom kráľovi. Tuná pán kolega je cédečkový kráľ, proste na ministerstve pod 30 MLK nejde, hej, to proste úplne oni majú radi, lebo to nikto nikdy neskontroluje. Tri roky to tu hovoríme, hej, a som rád, že tá IT komunita, ale aj prezident sa zobudil v tomto a začína toho byť dosť, že už sa na to nedá pozerať, naozaj.

Prosím vás pekne, ak sme na to minuli 900 mil. eur, kde sú, kde sú tie peniaze. Ináč, to je problém minúť tie peniaze. A zoberte si, že naši to dokázali. Ja mám takého známeho výtvarníka v Košiciach. Ja vám poviem reálne, teda ste minuli 900 mil. eur do internetizácie, a neviem, ako to všetko zložito nazývate v tejto spoločnosti, a ten výtvarník si šiel v Košiciach, kde býva 50 rokov, vybaviť opis rodného listu a bolo mu povedané, že keďže sa narodil v Piešťanoch, musí ísť kvôli tomu do Piešťan. Viete, je dneska rok 2015. Naozaj, prosím vás pekne, za tých 900 mil. by mu ho mal niekto doniesť domov a ešte, by som povedal, zaliaty v plexiskle. Ale je to tak.

Naozaj tie schopnosti našich sú enormné na to, ako minúť, a oni milujú, naozaj tieto určité skupiny, milujú tento IT biznis lebo tam sa to dá. Niečo ťažko schováte v moste, lebo tam zmeriate aspoň kubíky. U nás podniká v IT dokonca aj taký Široký. Ale podľa mňa podnikajú v IT biznise aj iní experti, ľudia, ktorí horko-ťažko rozoznajú hardvér od softvéru, aj sa to naučili preto, lebo vedia, že na softvéri je to ľahšie ako na hardvéri. Preto sa naučili, aký je rozdiel medzi softvérom a hardvérom. Naozaj, to je znakom toho, kam ste to dostali, že firmám, ktoré sú úspešné u nás, v Silicon Valley by nedali možno ani zametať pred parkoviskom. A u nás to sú IT borci. Meno som z nich už jedno spomenul. Myslím si, že tých mien je viac.

Teším sa tomu, že sa zobudila tá komunita a začína sa pýtať, ja sa tomu teším, ak sa konečne začína pýtať Európska komisia nášho štátu, čo dovolil náš štát a ako je možné, že ľudia prichádzajú o byty za to, že si požičali 600 eur. Tak verím, že sa Európska komisia zobudí a začne sa pýtať, kde sme dali tých 900 mil., vážení, medzi ktoré aj my sme vám poslali nejaké peniaze. To bude odpočet. Na to som fakt zvedavý, keď sa niekto začne reálne pýtať, do čoho tie peniaze šli.

Všimnite si ten model, ktorý funguje jednoducho. Musí to znieť zložito, eHealth, eGovernment. Proste musí tam byť minimálne jedno anglické slovo, lebo jedno anglické slovo na slovenské pomery dáva takých 100 MLK navyše, lebo to znie tak dôležito, však. Proste dajte tam niečo anglické, eHealth, všetci o tom hovoria, kde je, čo to je... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán poslanec, teda, prepáčte, len nie som si celkom istý, či viete, o čom máme druhé čítanie. Je to o jednotnom informačnom systéme v cestnej doprave, ak to registrujete. (Smiech v sále.)

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán podpredseda, softvér, hardvér, to ja vám poviem. Mám vám to vysvetliť? Vy to podľa mňa tiež neviete, tak nechajte ma kľudne hovoriť, dobre, vydržte to, však to nevadí, vám to už neutečie. Kam sa ponáhľate? Však... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Vám pripomínam, že máme druhé čítanie o jednotnom informačnom systéme v cestnej doprave, keby ste si niektoré veci nechali na otázky pánovi ministrovi napríklad v interpeláciách alebo podobne. Ale keď usúdite, že takto dodržiavate rokovací poriadok, nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán kolega, vy mne naozaj nič nemusíte pripomínať, dobre, naozaj. Kľudne si tam seďte, pozerajte sa pred seba a vydržte.
Prosím vás pekne, to je základ, dať tam anglické slovo aspoň jedno. Tomu ja sa až čudujem, že tento zákon sa volá tak triviálne. Ako sa to volá vlastne? Tam tých vašich nenapadlo šupnúť aspoň jedno anglické slovíčko, možno by to sa potom ľahšie obhajovalo. Celý váš jednotný informačný systém (Alebo ako to vlastne voláte?) je nič. To je proste len zákonný podklad na to, ako vybrať nejaké milióny z tohto štátu a povedať, že je to podľa zákona.

To, čo robí Google zadarmo, tak vy idete robiť za peniaze, za peniaze ľudí. Niektorí chudáci nevedia, čo si večer dajú do hrnca, keď hlavné je, že sú internetizovaní, že sú vystavení na internetovej diaľnici už na Slovensku pomaly. A 900 mil. je 900 mil. To, čo robí Google zadarmo, vy idete robiť za peniaze. To je celé. Prečo to robíte?

A to je môj procedurálny návrh, pán minister, či ste to, spravodajca, možno budúci minister. (Ukázanie rukou na spravodajcu.) Prosím vás, ja v tejto krajine neviem, čoho sa tu človek ešte dožije. Tu už môže byť ministrom hocikto. Viete, naozaj, pán minister (Ukázanie rukou na predkladateľa.), pred vami váš kolega sa s nami aspoň rozlúčil. Neviem, či vy sa rozlúčite po záverečnom slove, asi sa fakt potom rozlúčite s nami, lebo vy už v tomto volebnom období do parlamentu neprídete. Vás je aj škoda odvolávať, keby prišlo k tomu odvolávaniu, lebo nemá význam odvolávať vás z funkcie ministra. Viete, sú medzi nami ľudia takí, že keď ich niekto opľuje, ako hovorí Jožko, tak povedia, že prší. Proste to je naozaj. Proste vy by ste mali vyhrať súťaž kamennej tváre. S vami nepohne nič. Vy to proste tu odsedíte, vydržíte, vám je to úplne jedno. Vy máte svoj svet a v tom svete proste fungujete podľa nejakých pravidiel. Však je to tak?

Môj procedurálny návrh je, a teraz ma opravte prípadne, pán podpredseda, mentálne to neviem obsiahnuť, aký vlastne má byť procedurálny. Dajte to preč, také asi nie je z rokovacieho poriadku. Tak, dobre, ako sa to volá oficiálne? Je to stiahnutie návrhu na dopracovanie? Ja nechcem ani, aby ste to dopracovali. Čo chcete na tom dopracovať? Však je to návrh nerokovať ďalej o návrhu, dobre, čiže toto. Takýto procedurálny návrh dávam v dobrom, pán minister, prosím vás, stiahnite to z rokovania, nerokujme ďalej o tom, dobre. A ja viem pre vás zabezpečiť to, že pugl už urobíme, ináč www.pugl.sk si pozrite k tomu, vážení, dobre. Verím, že to raz niekto nafuluje, budú tam informácie, čo sme „dokázali“, čo tento štát dokázal za 900 mil., však. Robím teraz avízo, všetci tí, ktorí máte nejaké poznatky, tak kľudne môžete na ten portál potom prispievať. Ako majú niekde Google, tak my máme pugl, hej, priznávam, že je to inšpirované tuná prvými písmenami priezviska pána nášho ministra a že sa dozvieme, do čoho sme vlastne investovali. Čiže tento portál už urobíme, pán minister, lebo už ho začali robiť, ale viem vám sľúbiť, že neprídeme vám pod okná robiť žúrku, tú Google žúrku, ktorú avizujem. (Ruch v sále.) Počkám, kým sa dohovorí, kľudne, dobre. Ak to stiahnete teda, pán minister, nebudeme robiť žúrku, nebudeme chodiť pred vaše ministerstvo, nebudeme to obaľovať alobalom, veľa vecí si odpustím.

A ja mám kopu inej roboty teraz, naozaj, len ja už neviem, čo tu má pomôcť. Naozaj ja neviem už, aká 3D forma, aká vizualizácia toho problému má pomôcť na to, aby sme si uvedomili, v akej absurdnej dobe žijeme, že niekto tam dal 900 mil. eur a v Košiciach, keď chcete opis rodného listu a nenarodili ste sa v Košiciach, tak vám povedia, že musíte ísť tam, kde ste sa narodili, v roku 2015. My sme www.ctpristroj.sk vytvorili. Vytvorili to, ináč, ľudia z Košíc, mladí ľudia z Košíc vytvorili portál www.ctpristroj.sk a tento portál, pán minister, bude zachraňovať životy normálne, keď ho budete funkčne používať. A v tejto chvíli aj oceňujem, že ministerstvo zdravotníctva prišlo a pomáha tomu portálu, aby ožil. Viete, koľko to stálo? To bolo pro bono, to nebolo dokopy nič, len časť tých ľudí po večeroch robila ten softvér. (Ukázanie rukou na predkladateľa.) Poďte sa teraz s nami rovnať. Čo tam dáte vy do pľacu? My tam www.ctpristroj.sk dávame, dajte tam vy z vášho ministerstva niečo a povedzte, koľko to stálo, poďme si to porovnať.Pán minister, naozaj ak to stiahnete to, prosím vás, dobre, ušetríme si veľa času, nepríjemností. Ja viem, že v tejto krajine je to smutné. Ja viem, že v tejto krajine krčmových hrdinov to je smutné, ale už to trošku ožíva, už tí ľudia prestávajú byť ochotní nechať zo seba robiť somárov, odmietajú sa pozerať na niečo, na čo sa nedá pozerať. Čiže ja by som neriskoval, nepokúšal draka, dobre. Takže teraz by som naozaj odporúčal stiahnuť to. A ak by sa tak stalo, ušetrili by sme si čas aj nejaké prípadne s tým spojené nepríjemnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2015 15:57 - 15:59 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja teda by som dal taký aj konštruktívny návrh, keď už ten návrh toho zákona tu je. Tak v tej Rimavskej Sobote tá automobilka nebude. Ale ja mám taký jeden návrh, viete, ak existuje ten dopyt, mala by sa vytvoriť aj ponuka. A pokiaľ je v tejto krajine dopyt po čítačkách peňazí, ja navrhujem naozaj prípadne aj výzvu, že ak by niekto sa chcel ubrať tým smerom, že čo by sa dalo predať, vyzerá to tak, že na Slovensku by išli čítačky peňazí. Takže ak by vznikla niekde v Rimavskej Sobote taká malá fabrička, ja by som tipoval, že by to vydalo na takú malú fabričku na čítanie peňazí, tak verím, že prípadne ministerstvo to podporí. Rovnako aj kolega, ktorý odchádzal mi hovoril, že vyzerá to tak, že aj hliníkové fólie by našli odbyt. A dokonca poďme tu aj širšie. Ja by si dokonca vedel predstaviť, že by sme sa mohli zapísať aj do svetovej histórie aj ako výskumníci a vedci. A ja by som prípadne, pán minister, dal do pozornosti, či by ste nevyhlásili nejakú výskumnú úlohu, ako urobiť takú čítačku peňazí nehlučnú. Viete, je dopyt po tom, lebo to ruší. A naozaj keby naši výskumníci a vedci vytvorili nehlučnú čítačku peňazí, tak nielenže by to ocenili manželky našich niektorých politikov, lebo ja si myslím, že by to malo celosvetový dopad. Naozaj mafiáni a všelijakí korupčníci z celého sveta by boli vďační slovenským výskumníkom, ako im takto zjednodušili život, a za to, že vyvinuli nehlučnú čítačku peňazí. A naozaj my sa inšpirujme, ak teda veci sa javia tak, ako sa javia, a je tu dopyt po takomto zariadení, vieme, ako by sa to dalo vylepšiť. Pán minister, naozaj v dobrom dávam do pozornosti, prípadne aj niekto z vašich či by sa na to nepodujal... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 11.11.2015 14:39 - 14:43 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, ja budem veľmi stručný a krátky, ono by som to možno stihol povedať aj vo faktickej, ale nevedel by som sa vo faktickej celkom napojiť na to, čo kolega hovoril.

Ak teraz hovoríme o zákone o navrátení nezákonne vyvezených, možno pre ľudí to poviem, kultúrnych pamiatok a posilňujeme ho, lebo filozoficky ho posilňujeme, nuž hádam to pomôže. Tak by som chcel povedať, hádam pomôže ešte to, čo sa ešte nevyviezlo či v tatrovkách, hej, alebo v škatuliach, hádam nejako ešte z toho zostane, pretože tu bohviečo nemáme a to čo aj sme našli, tak rýchlo predáme, Berniniho za cenu busty ja neviem zo sadry. Ja ináč žasnem, ako je to vôbec možné, že toľko ľudí okolo toho chodilo a nezistili sa to. To neviem teda, že bohvieako to vlastne bolo. Ale chodili ľudia okolo Berniniho. Ja keby som sa živil tým, že som nejaký kunsthistorik, tak niekto asi niečo o tom vie, ale tak niekto za to zaplatil možno. Do toho sa ja púšťať nejdem.

Ale pozrite sa, toto ma v tejto krajine zaráža, ak sa niekto niečím živí, ako je toto možné. Čiže ak sa niekto živí tým, že je kunsthistorik, tak povie jasne, prosím vás, to Bernini nebol ani náhodou. Ale teraz zisťujeme, čo keď to bol Bernini, niekto za to zaplatil. Ale do toho ja sa púšťať nejdem. Ono to svedčí o tej asi úrovni, ako si tu žijeme, a koniec koncov keď oproti ministerstvu kultúry to vyzerá, ako to vyzerá, tak tiež asi aj to dokladuje, ako kde sme, aj to, že my kultúrne pamiatky odvážame v tatrovkách. To tam ten zákon nerieši.

Prípadne by to tej Európskej komisii bolo treba povedať, že oni, chudáci, chcú, aby sa teda to dedičstvo zachovávalo, zaväzujú tie parlamenty, aby prijali legislatívu. Ale oni nerátali s tým, že sú krajiny, kde sú schopní naložiť nejakú vykopávku do tatrovky a odviezť ju, hej. To možno by stálo za to, možno si do vnútra urobiť ten náš zákon.

Takže ja len tým skončím, že je to neskoro síce, ale predsa. Možno hádam dúfam ešte, ak by niekde niečo podobné našli, tak sa to hádam ochráni, nevyvezie a keď to, čo je už tu a je nejako registrované, hádam to aj zostane tu. Viete, na tie obrazy z predajní IIKEA alebo BAUMAX to zase až také tvorivé nie je.

Ale ešte jednu vec som chcel, pán minister, povedať. Nechcem vás interpelovať, lebo bohvieako by to bolo, keby ste mi odpovedali na tú interpeláciu. A ja nechcem, aby ste prznili dielo barda v slovenskej literatúre. Ja, keď som pred pätnástimi rokmi robil jeden interiér, tak sme na stenu dali namaľovať básničku od majstra Rúfusa Modlitba za Slovensko. A či veríte, či neveríte, ja som si od neho vypýtal súhlas, či to tam môže byť. A súhlasil majster Rúfus s tým, že to môže byť tam. A mňa tešilo, keď sa tí mladí ľudia učili s tým, že kto sa vie z nich naučiť tú básničku. Mňa to fakt tešilo. Stadiaľ som sa dozvedel, že vy púšťate na vašich mítingoch od neho básničku Modlitba za Slovensko. Ja si dovolím tvrdiť, že maestro Rúfus by nesúhlasil s tým, aby ste vy v takom kontexte, ako to púšťate, jeho básničku púšťali.

A druhá vec, pán minister. Však vy ste nejaký socialista, vy potrebujete nejakú básničku o stvoriteľovi, vy nemáte niečo od Lenina, nemáte niečo od Marxa? Veď si tam pustite niečo od vašich. Prečo potrebujete na vašich mítingoch púšťať, proste citovať básničku od majstra Rúfusa, ktorá hovorí o stvoriteľovi. Čo majú so stvoriteľom tam na tom pódiu tí, ktorí sú tam? Čo vy s tým máte?Čiže pán minister, nejdem vás zdržiavať. Mňa zaujíma pre túto chvíľu procesne, teda máte súhlas, predpokladám, už nie od neho, lebo chudák majster Rúfus zomrel, ale od jeho rodinných príslušníkov, máte súhlas, čiže SMER má súhlas od rodinných príslušníkov pána Rúfusa na to, aby mohol citovať a púšťať na ich mítingoch básničku Modlitba za Slovensko? Ste povedali, že ho máte. Čiže, áno, dobre, vážení občania, tak, prepáčte, podľa mňa je pošpinená, poškodená pamiatka jedného z mála bardov slovenskej literatúry. Veľa toho nemáme. A ak jeho rodinní príslušníci sa znížili k tomu ja neviem či za peniaze alebo za čo, že vám s tým súhlasili, tak ma to mrzí. Mrzí ma to kvôli Rúfusovi. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 10.11.2015 17:59 - 18:13 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, k tomuto návrhu ja som vystupoval v prvom čítaní a som rád, že má zmysel vystúpiť. Niekedy sa človek borí s takou márnosťou a vidíte, niekedy sa zadarí, že aj to niekde doletí, keď sa niečo povie. A niektoré postrehy uvediem. Filozoficky a, žiaľ, musím to povedať, filozoficky je to tak, že keby sme my mali konať prospotrebiteľsky, to znamená, tak ako ochrany spotrebiteľa, tak by to vyzeralo zúfalo. My v zásade, čo som tu ja svedkom za tieto tri a polroka, tak útrpne na poslednú chvíľu a v nevyhnutnom rozsahu aplikujeme smernice na ochranu. Pravdou je, že keď príde pán minister, tak aj počúva a má zmysel niečo povedať, možno pri iných ministroch by to nemalo. Ale to naozaj, to naše mentálne nastavenie je také, hej, čiže to nebola nejaká iniciatíva zvnútra, poďme, ochráňme, my to len teda už musíme, lebo je to transpozícia.
Možno si nepomôžem, mne sa vynára aj tak, u nás je tak hlboko zakorenený, aj v ľuďoch, taký ten historický obraz nejakého zlého Žida, viete, takého čo, úžerníka, hej. Ale podľa mňa je to mimoriadne nespravodlivé, mimoriadne nespravodlivé, lebo viete, toto by Žid nikdy neurobil, ani v tom obraze, čo je schopný urobiť našim ľuďom Košičan. Viete, že čo sú schopní našim ľuďom urobiť susedia, viete, že naši, hej. Že keby som pokračoval v tom, viete, že naozaj vytvárame nejaký mentálny obraz nejakého úžerníka, niekoho, história, hej, takého. Proste nepochopenie, totálne nepochopenie, že naši ľudia, váš sused spolustranník z jedného mesta, že čo dokáže urobiť. To je, že jak sa hovorí, človek človeku vlkom, je málo. Naozaj, že my, ja mám veľké výhrady voči Európskej únii, voči tomu systému, tomu socializmu a neviem čomu, ale v tomto prípade, chvalabohu, za Európsku komisiu, Európsku úniu, lebo keby na nás záležalo, naozaj keby na mentálnom nastavení nás, našich ľudí záležalo, že ako ideme ochrániť spotrebiteľa, tak to by bolo zúfalé, to by bolo naozaj zúfalé, hej. Čiže by som aj trošku poboril tie mýty, že jak ste prešli licencovaním. Licencovanie sa urobilo preto, lebo ste ho museli urobiť, vy ste ho nechceli urobiť. SMER ho musel urobiť, hej.
Naozaj ma to mrzí, že nemáme to v sebe, že ochránime nejakú pani zo Spišskej Belej. My to nemáme v sebe. My už len, keď teda je nevyhnutné, tak sa niekto zobudí, keď tu niekto robí okolo toho krik, tak sa niekto zo... Chvalabohu, aspoň aj za to, chvalabohu, ešte aspoň aj za to, že ste nezatvrdli, že tie srdcia vám nezatvrdli tak, ako niekomu môže zatvrdnúť srdce. Ja žasnem nad tým, jak niekomu môže stvrdnúť srdce, hej, že jak je niekto schopný proste si urobiť z pani na dôchodku otrokyňu, finančnú otrokyňu. Že jak je niekto. A ešte potom sa chváli na titulke nejakého bulváru, hej, že ako oslavoval narodeniny a že koľké hviezdy, hviezdy nášho celebritného neba a jak sa to ony volajú, tie všelijaké tie, mu tam boli tiež na tej oslave, a že koľko tá oslava stála. Normálne žasnem, normálne niekedy ma z toho napína. A to je z týchto peňazí, z tých peňazí, že si urobíte z biedneho človeka otroka.
Som rád, že sa niečo mení. Ja som v prvom čítaní avizoval, že by som názov toho zákona dal iný, ale už budiš. Avizoval som, že by sme nemali urobiť totálny automat, to znamená, tí, čo prejdú cez sito, cez spotrebiteľský zákon, že okamžite sú veriteľmi aj z tohto zákona. Som rád, že, že ministerstvo tam zapracovalo aspoň niečo. Keby na mne záležalo, bol by som tvrdší, ale viem sa tešiť aj z mála. A koniec koncov však doba nekončí a možno nám aj aplikácia ukáže, že čo sa deje a čo sa bude diať. A tu by som spravil také avízo, lebo my sme v zásade mali pripravený ten pozmeňovák aj na váš zákon, pán minister, a keďže to nebolo odkonzultované, my ho kľudne vieme predložiť aj k pánovi Borecovi, trestná zodpovednosť firiem. A tu by som teda to avízo urobil, že v čom by sme mohli byť ešte prospotrebiteľskí. Už keď máme tento stav. Je lepší, ako bol. Len viete, keď sú tu niekde u nás ľudia mentálne nastavení, že ako oni už teraz vedia ako s tým, čo zajtra o jedenástej schválime, oni už teraz vedia, ako s tým vybabrú, hej. Toto je, toto je hrozné, že proste ctihodní občania už teraz vedia, ako s tým vybabrú, hej.
A mrzí ma, že aj tu z tejto spoločnosti nezaznieva jasný signál, že nevybabrite s nami. Tu znova poviem na príklade, pán minister, že 2. 9. do videa pánovi Kordovi predstaviteľ spoločnosti Pohotovosť tvrdí, hovorí, že poskytujú úvery, lebo že nemajú pocit, prečo by nemali. O miesiac neskôr sa zbadali, nie ten istý, ale ten človek, čo stál vedľa neho, tvrdil policajtom, že nie, oni neposkytovali úvery. A vyšetrovateľ sa s tým stotožnil. Viete, ja neviem, teda ja viem, že všetko sa dá zmeniť, aj videá tu nič neznamenajú pre niekoho, ale ak na jednej strane tvrdíte, je obrazový, zvukový záznam, nebol vyhotovený nelegálne, lebo tu by možno ešte niekto mohol namietať, že nelegálne vyhotovený, bol legálne vyhotovený, on to normálne potvrdil do kamery, že poskytujú, o mesiac neskôr sa zbadali a vyšetrovateľ sa stotožnil.
Viete, akú majú mať ľudia vieru v ten systém, keď, keď toto nie je ničím, keď toto nie je ničím? Chvalabohu, sa mi podarilo zozbierať podpisy. Aj ľuďom avizujem, prosím vás, toto nie je téma, kde, ktorá bude v palcových titulkoch preto, lebo tieto firmy sú nositeľmi veľkého reklamného balíka, hej. Čiže len dávam do pozornosti, bude mimoriadny výbor, branno-bezpečnostný výbor, bude tam pozvaný pán Kaliňák a bude tam pozvaný pán Gašpar a bodom programu bude, ako polícia postupuje pri vyšetrovaní konania nebankových subjektov. Dávam fakt to do pozornosti. Dohľadajte si tie informácie, budete ich ťažko dolovať, nebudú to top témy, lebo polícia zly-ha-la. Ona neposlala jasný signál, nikomu tu neposlala jasný signál: chlapci, s nami už nie, chlapci, s nami už nie. Dokonca polícia koketuje s týmito skupinami, lebo by ste neverili, dokonca Pohotovosť vytvára polícii čísla, lebo my máme objasnenosť v ekonomickej kriminalite vysokú. Viete, prečo máme objasnenosť ekonomickej kriminalite vysokú? Lebo keď si viete požičať, trebárs do Pohotovosti, a poviete, aký máte príjem, 300 euro z dôchodku, tak povie ten sprostredkovateľ, viete čo, napíšme 400, aby vám vyšlo viac. Ten, chudák, nevie, povie, že dobre, potom za tento úkon, by ste neverili, pán minister, za tento úkon potom Pohotovosť zažaluje toho človeka za podvod a súdy, súdy, už sú rozsudky a polícia si toto vykáže, že je objasnenie ekonomickej kriminality.
Čiže my máme teraz čo iných podvodníkov, tu sú, chodia vyobliekaní v najlepších týchto, tak toto sú terajší podvodníci, ktorých chytá naša polícia. To normálne oni sa majú v tomto aj radi, lebo asi to v tých tabuľkách sa niekde ukáže, hej. Čiže z biedaka spravíte podvodníka, on je zaškrtnutý, že vyriešené. By ste neverili, do akých bizarných vecí toto všetko ide. A ja na to upozorňujem tri roky a som rád, že si pálenie rozsudkov všimla aj Európska komisia, že ich konečne zažaluje, pán minister, konečne zažaluje túto republiku. Ja to nerád hovorím, ale konečne nás zažaluje. A som zvedavý, že koľko budeme platiť my za úžerníkov a za to, že sme nekonali, že ste nekonali, že tí, čo mali, nekonali. To si niekto bude musieť ešte akože odpykať a zaplatiť, to si ešte bude musieť niekto odpykať a zaplatiť.
To už nehovorím o tom, že čo s tými ľuďmi, ktorým sa ublížilo. Tu sa strašne veľa ľuďom ublížilo. Tých chudákov nikto nepočúva. Všetci sme sa tvárili, nevidíme, nepočujeme, až nakoniec musela prísť Európska únia. Ten súd bude. Viete, tak ak vy chránite, kolegovia zo SMER-u, ak vy chránite Slovensko, prosím vás, chráňte, robte aj svetový mier ako venezuelská miska, ale skúste najskôr ochrániť našich ľudí, skúste ich najskôr ochrániť. To je tak, ako keby som si povedal, že celkom aj za to berieme peniaze, hej. Že my sme, nás nevolili v Sýrii ani v Eritree, ani neviem kde, je našou povinnosťou ochrániť našich ľudí. Nezvládli sme to, pán minister. Sú, sú veľké počty, tisíce konaní, desaťtisíce ľudí sú na čakačke, čo im zo života spravil niekto peklo preto, lebo sme sa na to pozerali.
No a ten pozmeňovací návrh, lebo bolo by to aj tu, ale dáme ho do trestnej zodpovednosti firiem, a toto avízo robím. Lebo aká môže situácia nastať? Chvalabohu, sa podarilo do zákona o trestnej zodpovednosti firiem dať aj trestný čin úžery, s čím sa nerátalo, ale vyzerá, že to prejde, čo je veľmi dobrá vec. Ja by som osobne navrhol aj nedovolené podnikanie a nebudem s tým zaťažovať z časového, to, že údajne už neprejde. Ale dobre, zase tešme sa z mála. Ak tam teda prejde úžera, tak aj z týchto okolností, ktoré tu sú, to znamená, že stále je to svojím spôsobom automat, hej, že to znamená, že ak niekto splní formálne náležitosti, teraz sme ich sťažili výškou imania a zdrojov a neviem čo, stále je to určitým spôsobom automat, to znamená, že ak tie podmienky splní, tak tú licenciu dostane a môže s tými ľuďmi robiť čo chce. A ten návrh by sa týkal toho, lebo ja som zvedavý, jak to chcete uchopiť potom. Ak bude podozrenie, že nejaká nebanková spoločnosť pácha trestný čin úžery, ktorý už bude ako trestný čin právnickej osoby, policajt sa konečne s tým stotožní, lebo to, viete, teraz nám Európska únia povie, že čo ste robili, a keď tu by bola polícia, tak ako by mala robiť polícia, tak dávno, dávno, dávno by mali byť niektoré firmy riešené a ľudia, teda konatelia doteraz, ale odteraz prijatím toho zákona riešené za úžeru.
Teraz nastane situácia, že dobre, nájde sa niekde nejaký policajt-hrdina, policajt-hrdina, ktorému nezavolá Fero, Jano, Jožko, hej, lebo tu by neveril, kto by všetko volal na ochranu, a znesie obvinenie za úžeru. A teraz ten pozmeňovací návrh bude hovoriť to, a to dám naozaj do pozornosti pre dobro veci, buďme už trošku fakt, že prospotrebiteľskí, že tento úkon, ak ho niekto vydá, tak dôsledkom toho by malo byť, že sa pozastaví tá banková licencia. Lebo ja, viete, keď niekto vznesie obvinenie, to teda ešte stále nič neznamená, či platí prezumpcia neviny alebo... A mňa zaujíma aj možno z teoretického hľadiska pri právnických firmách, ak vznesie nejaký vyšetrovateľ obvinenie z trestného činu úžery, vieme, ako to na našich súdoch chodí, po troch, po piatich rokoch súd rozhodne, že bola, abo nebola, a teraz si predstavte, že po piatich rokoch povie, že bola, hej. A teraz ona, tá firma pokračuje v tej činnosti. Potom čo s tými ľuďmi, ktorí päť rokov nepožívali žiadnu ochranu, hej? Čiže potom oni čo si budú nárokovať od štátu? Že štát im nezabezpečil ochranu, keď tak dlho posudzoval činnosť nejakej firmy? No, čiže to bude naozaj pôsobiť aj z tohto pohľadu, že štát využije tie možnosti, ktoré má, a v zmysle toho obvinenia sa pozastaví licencia. Ja si myslím, že je to korektné. Do rozhodnutia, môže prokurátor zrušiť uznesenie vyšetrovateľa, môže rýchlo prebehnúť súd a vtedy, ak sa nič neudeje, sa im licencia vráti. Štát má mať právo, štát má mať nejakú silu, štát má mať právo prostredníctvom, v tomto prípade NBS-ky, dokonca NBS-ka už teraz má právo posudzovať, má právo posudzovať a pri podozrivom konaní môže odňať, pozastaviť licenciu. Čiže ak sa nájde vyšetrovateľ a prokurátor mu to udobrí a budeme mať trestný čin právnickej osoby úžera, bude vznesené obvinenie, ten návrh sa bude týkať toho, chcel som ho predložiť teraz, teraz sa už opakujem, ale predložím ho, keď tu bude pán Borec. Lebo chcem to odkonzultovať, chcem, aby sa to prijalo, a nechcel som vás prekvapiť. Tak áno, chlapci moji zlatí, keď ste to dopracovali tam, tak kým sa nerozhodne, ako to vlastne bolo, tak tá vaša licencia bude pozastavená. My musíme vyslať jasný signál. Táto krajina musí vyslať jasný signál, odtiaľ-potiaľ, vážení. Ako naozaj odtiaľ-potiaľ, vážení, lebo nás to zničí. To zničí tú krajinu, úplne to zničí. A som rád, že si to už niektorí kolegovia tu aj uvedomujú. Len smutné na tom je, že to muselo dôjsť tak ďaleko, že našich ľudí musí ochrániť pomaly Európska únia, hej, že to sme nemuseli, mohli sme sa z kratšej cesty vrátiť. Ale svetlá výnimka v tomto smutnom príbehu, čo sme našim ľuďom dovolili, sú aj, nejaká osobná angažovanosť niektorých ľudí, aj predstaviteľov v tomto prípade vlády, lebo naozaj ja zatiaľ, čo sme sa o niečom bavili, tak aká-taká spätná väzba zo strany ministerstva financií bola, a to v tejto chvíli oceňujem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2015 14:36 - 14:38 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Všetko má zmysel. Aj má zmysel, že sa naštartujete a že vás vyduríme ako takého jazveca z diery a vy potom vystúpite, a nech ľudia vidia. Naozaj podľa mňa je pre spoločnosť veľmi dôležité, aby ste, niektorí z vás, rečnili čo najviac, lebo veci sa dajú tak zmodifikovať, keď svieti kamera a tú minútu častokrát človek zvládne bez toho, aby sa prekecol. A už keď je to viac, tak sa dá odhaliť, tie, by som povedal, tie pauzy v tom myslení. Čiže je naozaj pre spoločnosť veľmi dôležité, aby niektorí poslanci SMER-u čo najviac hovorili, obzvlášť, keď sú tu niektorí veľmi dlho. Ono je to potom takým znakom toho, že čo všetko sa dá a ako dlho sa dá prežiť v parlamente. To je podľa mňa dobré a správne.
A viete, pán kolega, to vaše vzdelanie. Ja som kandidoval a budem znova kandidovať s heslom Lepšie kvalitné montérky jak nekvalitný diplom. Dneska platí, že nezobrali ho do roboty, ide na vysokú. Prosím vás, vy si naozaj myslíte, že ja by som neskončil nejakú vysokú školu? Teraz, čo tu funguje korešpondenčne? Naozaj si to myslíte?
A to, čo ste hovorili, že muž, čo sadil stromy. Či veríte, či nie, pán kolega, ja som čítal viac kníh ako vy novín. A to, že ste spomenuli, muž, ktorý sadil stromy, áno, to som tu spomínal v parlamente, lebo to je fantastická kniha. Dokonca ja ju rozdávam zadarmo. Ja som kúpil, myslím, 500 výtlačkov, rozdávam ich ľuďom zadarmo, aby sa inšpirovali tým príbehom, že sa dajú veci meniť, aby nerezignovali. Lebo naozaj, keď vidí človek tak spupného človeka ako ste vy, s tými vašimi, proste s tým rituálnym tancom, 25-ročným, ktorý je už vybrúsený do dokonalosti, tak si niekto povie a povie: nemá to zmysel. A ja hovorím: má to zmysel. Má zmysel sadiť stromy, má zmysel stavať katedrálu z malých tehál, lebo na konci je výsledok. Má zmysel vás vymeniť, pán Číž.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2015 14:23 - 14:25 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Aby to nezostalo zle pochopené alebo nepochopené, ja som určite a ja som posledný, kto by generalizoval v tejto sále, čiže určite a viem aj ja o veľa asistentoch, ktorí si zaslúžia ďaleko viac ako, za to, za čo robia. A ja si myslím, aj taký Tibor, keby spravil takú video upútavku, že kto je, čo je a čo robí, tak by sa nemusel hanbiť, hej, A kopu iných. Ale ja by som si naozaj pozrel niektorých tých asistentov tuná od kolegov, že jak by sa nám zaprezentovali v nejakej videoupútavke, že kto sú, čo sú a čo robia pre SMER, prípadne. Ja budem hovoriť o SMER-e. Ja budem hovoriť o SMER-e, pán starosta.
A prosím vás, my spúšťame teraz taký portál www.robimezavasepeniaze. To bude statická kamera, ktorá bude snímať nejakú stavbu. Teraz budeme snímať most Lafranconi, aby ľudia videli, že koľkí ľudia na ňom robia. A áno, nevylučujem, že spravíme, lebo to už dneska prudko zlacnelo, spravíme takú IP kameru, ktorá bude vedieť robiť časozberné video trebárs aj z priestorov Západnej terasy. A potom si spravíme časozberné video za mesiac, za polroka, za rok o návštevnosti toho objektu. Viete, to sa dá urobiť. Všetko sa dá krásne urobiť. Nech ľudia vidia. Nech ľudia vidia, čo za tú pol miliardu dostali. A, lebo viete, to sedí, robíme za vaše peniaze. Naozaj, tí asistenti, prosím vás, Západná terasa je dom duchov. Dom duchov. To je dom duchov. Tam, kde je smerácka časť, tam sú pavučiny. Keby tam nechodili upratovačky, tak teraz by tam boli pavučiny, že by to trčalo z okna, prosím vás. Však to viete. To vedia všetci. Keby niekto si fakt dal, že odservisoval tie počítače, jak povedal kolega Zajac, tie neboli zapnuté ani. Prosím vás, veď to zistite, tú históriu, že čo ten počítač robil. To by sme sa dozvedeli, že ako sú využívané tie hardvéry. Prosím vás, tá kancelária vyšla na 200- alebo 300-tisíc či koľko eur. To zariadenie, ako bolo amortizované? Nikým, ničím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.11.2015 14:06 - 14:19 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, myslím, že to Werich povedal, ale neviem, či to poviem presne, jak to povedal, že: sú tu ľudia, ktorí tu už dávno nemali byť, a sú tu ľudia, ktorí tu ešte dlho mali s nami byť. Hej, že tá relativita toho času, že či teda na púte životom, ale aj bytia tu v tomto parlamente, niekedy fakt platí. A v tomto platí absolútne, fakt sú medzi nami ľudia, ktorí tu vôbec nemali byť, alebo keď, tak veľmi krátko. A sú tu aj ľudia, ktorých teda, má zmysel ich bytie v tomto priestore. Niektorí ľudia by nieže mali brať plat, ale mali by platiť za to, že produkujú CO2 a niekto to musí odsávať. Že naozaj je to, žiaľ, tak, musím to povedať. A hovorím po štvorročnej skúsenosti.
Naozaj, kolegovia, sú tu medzi vami ľudia, ktorým by som ja nedal ani pivo čapovať. Niektorí z vás, nehnevajte sa, ani pivo by som nedal čapovať. Ale rešpektujem vôľu voliča, ktorému stačí asi vystúpenie typu, ako sme boli svedkami.
Mimochodom, tú poznámku si neodpustím, bo to súvisí. Včera to bolo, myslím, že niekde chodíte po tých kulturákoch a púšťate Modlitbu za Slovensko. A ja som pred pätnástimi rokmi, keď som robil jeden priestor, tak som tú Modlitbu za Slovensko napísal na stenu. Je to ináč krásna báseň od Rúfusa. A majster Rúfus vtedy ešte žil. A my sme sa ho pýtali, že či môžeme použiť tú jeho báseň, a mali sme súhlas. Mňa by zaujímalo, že či ste si vy pýtali, od majstra Rúfusa už nie, ale od možno, ide o pozostalých, že či môžte. Lebo podľa mňa majster Rúfus by asi nesúhlasil s tým, že aby sa takýmto spôsobom zneužívala jeho báseň. To by som si dokonca bol tým aj istý.
Takže typovo, tento typ ústavných činiteľov, nieže zmrazené platy, to nieže zmrazené, to naozaj by mali povracať to, čo bolo vyplatené. Ale ja som primárne nechcel o tom rozprávať, lebo to je taká večná téma. Mňa zaujalo to, že ste to vyriešili, čo sa týka asistentov. Hej, čiže všimnite si procedurálne, že akým systémom SMER pracuje. Oni sa tak zamysleli a vymysleli, hej. Teraz nám to tu predložili ako hotovú vec, že ako oni teda vyriešia excesy, ktoré sa stávajú. A treba povedať, že sa stávajú excesy. Prosím vás, ja len, ľudia, aby si to vedeli predstaviť.
Vážení občania, viete, koľko vás stoja asistentské služby? To nieže poslanca stoja tí asistenti. Viete, koľko ľudí našej krajiny stoja asistentské služby? Som si to poznačil, pol miliardy starých korún, ja to rád počítam za volebné obdobie. Počúvajte, to je, to je hrča peňazí. Pol miliardy starých korún za volebné obdobie. Za tie peniaze by sme mali naplniť Alexandrijskú knižnicu, prepísať nanovo. Viete, že ten mozgový tras, čo by sme vygenerovali, ľudia, ktorí pre nás robia, tie kapacity z verejného života, hej, tak by mali prepísať, nanovo napísať Alexandrijskú knižnicu za tie peniaze, prosím vás.
A teraz, ľudia, si povedzte, sami si odpovedzte, čo ste za tú pol miliardu videli, videli, počuli, zažili. Ako sa to, s akými efektami ste sa vy stretli, okrem kaderníčky?
A ja keby som to chcel riešiť, a ja by som to navrhol aj do zákona, už čert to ber, že ak niekto robí za vaše peniaze, hovorím teraz za ľudí, peniaze ľudí tejto krajiny, že nech sa predstaví, že nech si každý spraví nejakú videoprezenciu, že áno, ja som "xy" asistentský poslanec pána Mikloška a budem sa venovať zahraničnej ekonomike alebo zahraničným vzťahom. Viete čo, viete, aký by to bol krásny filter? Viete, aký by to bol krásny filter? Viete si to predstaviť? Teraz sa, vážení, zamyslite, koho máte za asistentov a predstavte si, že by bol povinný natočiť minútové video, kde by povedal, že kto je, čo je a čo robí pre toho poslanca. To by sme sa nasmiali, vážení. Češi, Pelíšky, dedičstvo je nič. Je nula bodov oproti tomu, keby sme tých vašich poslancov zaviazali, nech natočia video, že kto sú, čo sú a čo idú urobiť pre vás. Ja by som tú kaderníčku z Prešova chcel vidieť, jak povie, že jak radila, neviem ktorému poslancovi, v zahraničnej ekonómii. To by bolo fantastické video! Prosím vás, toto by som ja navrhoval. Viete, že to by bol taký filter, aby sme to nezneužívali.
Ľudia, občania, verte, alebo neverte, za volebné obdobie, ktoré som tu ja bol, teraz nám už končí, chvalabohu, tak ste, poslaneckí asistenti stáli vás, vás, vás, to šlo z verejných zdrojov, pol miliardy korún. Možno si niekto dá tú robotu, že vyzbiera, kto to bol, čo to bol, kam to šlo. To sú obrovské peniaze. Z pol miliardy korún sa dá postaviť Petržalka, to jest malé mesto, proste dá. Týmto smerom by som šiel.
Išiel by som tým smerom, že keď už sú to také peniaze, tak dať ich tomu, kto skutočne je niekým, niečím, čo aspoň niečo predstavuje. Lebo keď sa kaderníčka vyjadrí do videa, že bude robiť zahraničnú politiku, tak asi, asi ju niekto odhovorí, že nie. Čiže to je jeden filter.
A druhý filter, ktorý by som ja nastavil, keby som skutočne mal záujem zlepšiť prácu, tak poviem, že dajme to ľuďom. Ja som za. Už keď je to, dajme to ľuďom, dajme to asistentom. Lebo problém je, že, aj v tom, pán minister, že koľko z toho šlo na nejaké všelijaké bejváky alebo nejaké akože kancelárie, ktoré Galis ani nevedel, že má. Viete, tu minule zistil až po novinárskej otázke, že má kanceláriu v Žiline. Naozaj, to sú obludné veci, hej. Ja by som šiel tým smerom. Financovanie z týchto peňazí nejakých kancelárií je tunel. To je tunel. Smeráci, vy to tunelujete cez svoje nejaké, že to platia tým vašim. To je proste jeden prachsprostý tunel, hej, ako prelievate peniaze. Príde mi ho hrozne nekorektné. Potom je lepšie, naozaj, povedať, že toto, dajte to aspoň ľuďom, lebo tí ľudia to aspoň vrátia do ekonomiky, hej. Už keď z neho úžitku nebude, už keď nájdete tie krásavice na tých vysokých opätkoch, už sa tu budú štapacírovať, nebudú vedieť ani prečítať, jak sa číta zákon, ale aspoň si kúpi kabelku. To znamená, podporí rast tej ekonomiky. Aspoň niečo z toho bude, čo by, podľa mňa z tohto pohľadu možno o niečo lepšie, ako keď sa to utopí v nejakých straníckych priestoroch, čo je veľký podiel tých peňazí.
Čiže ak by ste vy hrali poctivú hru s ľuďmi tejto krajiny, tak týmto smerom by som šiel. To znamená, vyňal by som, že to môže ísť do prenájmov, a dal by som to poslaneckým asistentom a tí by mali povinnosť spraviť riport po ukončení, po ukončení práce a mali by, nejak sa to dá, mali sa nám predstaviť, že kto sú, čo sú, keď nám tu už chodia. Ja neviem, kto tu všetko chodí po tom parlamente, prosím vás. Ja mám dvoch. Ale tu sú exoti, niektorí z vás, ktorí majú, neviem koľkých, za jedno euro. A tí jednoeuroví, by ste neverili, akú úctu požívajú v danom regióne. To by som vám vedel hovoriť, špeciálne na Orave nejakí jednoeuroví poslaneckí asistenti. By ste neverili (vyslovené s pobavením), jakí to sú ctihodní občania v danom regióne. To je normálne, to všetci blednú závisťou, že kto sa vlastne môže stať poslaneckým asistentom. A ten človek po tých krčmách chodí a máva s tým preukazom, asistent, neviem čo, minister pomaly. Viete, toto, áno, len vy ste to vyriešili znova takým spôsobom, v zmysle najlepších tradícií SMER-u, že zle.
Ja sa nestotožňujem, samozrejme, s týmto návrhom, lebo nič nerieši. Rieši len váš exces. Ako ste sa vy vysporiadali s vaším excesom, že ste si tu, že si sedem či koľko poslancov objednalo služby u pani kaderníčky? Ako ste sa vysporiadali s tým excesom? Hm, mimochodom, vážení, tá pani písala, musela odovzdávať faktúry a na faktúre musela písať, čo robila. Pán minister, podľa mňa sa na tom zhodneme, keď píšete faktúru a hovoríte, že ste niečo robili a podpisujete... Keby ste to nerobili, to podľa mňa má už aj nejaký trestnoprávny rozmer, nie? A druhá vec, u ľudí, ktorí tú faktúru prijali, a tiež ju podpísali, lebo ja to presne robím mojim asistentom, on mi napíše, čo robil, ja mu to podpíšem, že akceptujem. Áno, tak siedmi poslanci, siedmi poslanci SMER-u, pre ktorých zahraničnú politiku robila táto kaderníčka, prosím vás, vy ste to stvrdzovali svojím podpisom. Stvrdzovali ste svojím podpisom pravdu alebo podvod? Zosnovali ste zločineckú skupinu za účelom... No, pán Susko, to sa smejete, čo? To sa smejete? A vy ste tu za právnika, však? To ste, áno, čiže dobre, vážení, nevadí. Tu už minule Raši vysvetľoval, že podpis nie je podpis. Nie, on povedal, že síce podpísal, ale nepredalo sa. Čiže, pán minister, to ste nevedeli, čo my tu vieme, podpis nie je podpis.
Čiže teraz tu pán Susko sa smeje, že nič. Že, prosím vás, napíšte na faktúru, čo chcete. Napíšte na faktúru, čo chcete. Pošlite to štátu, nájdite si nejakého úradníka, ktorý vám to podpíše, a pán Susko sa bude smiať. Áno, toto je presne kultúra SMER-u. Vážení občania, nájdite si nejakého úradníka, čo sedí na nejakom "badžete", napíšte mu, že ste mu čistili okná. Tri roky, alebo štyri. To je úplne jedno, lebo to sa neskúma. Hlavne to tam napíšte, podpíšte to a nechajte si to od neho stvrdiť, že je to v poriadku. Nič neriskujete. V tejto krajine nič neriskujete. To je nič. To je chi-chi-chi, cha-cha-cha. Tam sme to dopadli.
Ako chcete od ľudí, ktorí sa boria dennodenne s tým ako prežiť, ako chcete od nich, aby dodržiavali, keď tu z toho máme takéto šousty? Tu z toho máme takéto šousty. Aké to, tu etalón, etalón parlamentnej disciplíny a neviem čoho všetkého, však, pán Číž? Ako ste sa vy k tomu postavili teda? Ako ste vy vyriešili tento poklesok? Nijako, nijako. Dali ste tu nejaký návrh, že troch. A to má to vyriešiť?
Vážení občania, píšte faktúr, koľko chcete. Nájdite si toho úradníka, nikto nič neriskuje v tejto krajine. V tejto krajine nič neriskujete. Nič, to je úplne v poriadku. Tu touto snemovňou to máte prepotvrdené, že sa nikomu nič nemôže stať. Tak sme dopadli. Tak dopadlo právo v tejto krajine, prosím vás. Tak dopadlo právo v tejto krajine, že už našich ľudí nechránia naše súdy, ale Európska komisia. Tam sme dopadli. Tam sme dopadli.
Ja som len zvedavý, koho vy to chránite na tých mítingoch? Jak to tam máte napísané, že chránite. Koho vy to chránite, keď vy neviete ochrániť vlastných ľudí? Keď našich ľudí chráni Európska komisia. Keď Európska komisia ide žalovať našu republiku a bude ju žalovať, musí ju žalovať za to, lebo sme ukázali Európskej komisii, všimnite si, keď sme pálili tie rozsudky. Čo tu stvárate? Musí žalovať túto republiku. Musí, a to len bude hanba. To som zvedavý, jak sa budete chodiť biť do pŕs, že čo ste vy dovolili v tej krajine. Že čo ste dovolili v tej krajine, keď biedneho človeka, mu zobrali byt za to, že si požičal 600 euro, a dostal to rozsudkom v mene republiky. A nikto sa ho nezastal. Nikto.
A tu chránite... Koho to chránite? Koho chránite, keď vlastných ľudí neviete ochrániť? Koho chránite? Ako ste toto vyriešili? Ako ste vyriešili kaderníčku? Ako skončila kaderníčka? Čo chi-chi-chi, cha-cha-cha, málo korún. Princíp, vážení. To je princíp. Ako ste vyriešili kaderníčku? Kaderníčka klamala, keď písala faktúry? A poslanec, ktorý podpisoval, klamal. Poslanec, ktorý to podpisoval, klamal. Dlhodobo klamal. Ako ste to vyriešili? Týmto pozmeňovacím návrhom?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis