Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 3:00 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 4:50 - 4:51 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Chren, veľmi kultivované vystúpenie, musím naozaj pochváliť, jeden z najserióznejších ľudí, ktorý vystúpil k tejto téme, jeden asi z mála, ak nie jediný, ktorý ste pochválil predsedu vlády Roberta Fica, že konal tak, ako mal, že pri tejto kauze piešťanského cétečka odvolal ministerku, bola odvolaná podpredsedníčka Národnej rady, a to tu nikto nepriznal, ani jeden z opozičných kolegov alebo kolegýň nepovedal pravdu. A taktiež je naozaj chvályhodné, že vtedy, keď mal padnúť Ivan Mikloš, ktorý znefunkčnil daňový úrad a celý daňový systém, že mal byť odvolaný. Aj to je naozaj, naozaj jeden z mála, ktorý ste to vtedy kritizoval, alebo ste aj priznal, že mohlo dôjsť k odvolávaniu za to, že Ivan Mikloš naozaj znefunkčnil daňový systém. A to je chvályhodné a je vidieť, že viete, čo hovoríte.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 15:39 - 15:41 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Mihál, to sa ani na vás nepodobá. Takú spŕšku vulgarizmov a také vystúpenie! Je naozaj od vás? Ja som si vás považoval ako odborníka na danú problematiku a dneska ste ma naozaj veľmi sklamal, aj ľudsky. Naozaj, akým spôsobom ste starostov hodil do jedného vreca a spravili z nás niktošov, rozkrádačov obecných rozpočtov. Naozaj, to si od vás nezaslúžime. To ste naozaj, naozaj prekročil svoj rubikon.
Vykrikujete o predraženom cétečku v Piešťanoch. Pán Mihál, veď nebolo vyplatené ani euro. A vy to veľmi dobre viete, že nebolo nič vyplatené, že to je pozastavené, že kvôli tomuto cétečku bola odvolaná ministerka, podpredsedníčka Národnej rady bola odvolaná. A vy tu plačete teraz nad nimi, jaké, chudátenká, ženy boli odvolané. Kedy ste vy našli odvahu? A boli ste vo vláde a jeden z vašich ministrov bol prvý na odstrel, ktorému padol daňový systém, vy ste nenašli odvahu, aby toho ministra, aby ste ho odvolali, lebo ste sa báli, že vám padne vláda. Vy ste tú odvahu nenašli. Ale premiér Robert Fico našiel tú odvahu a zakročil rázne, na druhý deň boli tieto obidve ženy, podľa vás, odvolané, chudátka.
Naozaj, naozaj, dneska, dneska ste to prepískli a hlboko ste ma sklamali a urazili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 7:27 - 7:29 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega, vy ste vyzývali nás členov strany SMER, aby sme niečo tvorili,, aby sme niečo robili pre ľudí. Ja vám poviem, čo robíme pre ľudí. Je nedostatok bývania pre mladé rodiny, každý rok vybudujeme aspoň jednu bytovú jednotku alebo teda jednu bytovku aspoň pre 26 rodín. To robíme, aby ľudia si mohli zakladať rodiny, mali kde bývať, za dostupnú cenu mohli prísť k bytu. Za 30 rokov, keď nám padne, že tá bytovka môže byť majetkom obce, tvoríme hodnoty. Robíme infraštruktúru pre založenie si individuálnej bytovej výstavby pre výstavbu rodinného domčeka. Robíme všetko pre to a krvopotne vybavujeme, aby sme prišli k pozemkom, aby sme dobudovali infraštruktúru, aby tí ľudia, ktorí chcú stavať rodinný dom, mali kde stavať. A ja pevne verím, že nás je tu veľa tých, ktorí sme aj zo samosprávy, ktorí robíme pre ľudí. A nie je pravda, že nám odtiaľ všetci utekajú, keď to všetci vykrikujete, že tu je všetko len to zlé a to najhoršie a že za všetkým tým zlým je len strana SMER – sociálna demokracia, premiér Robert Fico ako ten najhorší, lebo že už horšieho ani nie je. Však trošku treba mať sebareflexiu a naozaj vážiť si aj hodnoty, ktoré tu ostávajú. Nie je pravda, že si nás nikto neváži. Na nás sa pozerá svet aj Európa, aj Európska únia a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 3:00 - 3:01 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega, vy pravidelne a celkom fundovane kritizujete zo svojho pohľadu, ale je to naozaj len jednosmerné videnie a zabúdate úplne sám na seba. Pamätáte si, keď ste ako minister sociálnych vecí a rodiny potrebovali zdokonaliť svoju pamäť v angličtine a ste si objednali súkromný kurz v Anglicku za štátne úhrady? Z ministerstva práce, sociálnych vecí to bolo uhradené. A odhalil to váš štátny tajomník pán Beblavý. Ten keby to neprezradil, tak to nikto nevie. A doteraz to nie je z vašej strany normálne vysvetlené. A to je amorálne. A vy tu budete niekoho kritizovať?
A vy ste zabudli úplne na to, že Hornonitrianske bane keď vás privítali, ste im návrhom svojho zákona zobrali invalidné dôchodky, keď bezrukým, beznohým ľuďom, ktorí vás prosili, aby ste ten zákon napravili, ste im povedali, že: „Máte jednu ruku a ešte jednu nohu.“ Vy ste úplne na to zabudli? Môžete sa hanbiť, pán Kaník, za to. Vy nemáte naozaj morálne právo niekoho kritizovať a niekoho chcieť odvolávať, lebo vás vtedy mali odvolať vaši vlastní. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.10.2014 16:51 - 16:52 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
To, že Milan Rastislav Štefánik je významná osobnosť v našich dejinách, to je nám naozaj všetkým jasné a 28. október je preto aj pamätným dňom, kde si pripomíname tieto udalosti, ale, pán kolega Krajcer, vy ste bol ministrom kultúry, keď boli dva návrhy a ani jeden neprešiel a nebol schválený, aby bol štátnym sviatkom. Prosím vás, nedalo sa to vtedy nejakým spôsobom zariadiť, lebo aj pán kolega Kaník predkladal tento návrh, a teda boli dva, a prečo, prosím vás, to nebolo schválené, to by ma tak zaujímalo, keby ste nejakým argumentom to mohli nám všetkým vysvetliť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.10.2014 16:36 - 16:38 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
To, že Milan Rastislav Štefánik bol veľmi významná osobnosť nášho národa, to nám je všetkým jasné. Aj veľká vďaka patrí za to, že bol spoluzakladateľom Česko-Slovenska. A naozaj významnou mierou prispel k rozpadu monarchie. Ale, pán kolega Mičovský, ja musím pripomenúť, keď ste chválili za tvrdošijnosť pána Kaníka, že ak by bol pán Kaník úprimne myslel to aj s kolegami, aby 28. október bol štátnym sviatkom, tak to už dávno mohli uskutočniť. To je tiež naozaj fakt.
A členovia strany SMER, ale určite aj ja každý rok si pripomíname či už narodenie alebo aj tragickú smrť Milana Rastislava Štefánika a ideme si ho uctiť, k pomníku sa pokloníme Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, nielen deň predtým, než idem prekladať zákon. Ale to nepatrí na všetkých. Ale tí niektorí predkladatelia sú takí, že tak urobia len vtedy, keď to musia urobiť.
Musím povedať ešte jeden veľký fakt, že ma bolí pri srdiečku, keď naše významné osobnosti, tak ako bol Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik, ale aj Alexander Dubček, všetci traja zomreli tragicky. Neviem, či to bolo osudom, ale to je tragédia toho, že takéto významné osobnosti nás opustili tragickou smrťou. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2014 13:55 - 13:56 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán generálny prokurátor, vy ste v predošlej rozprave vypichol určité body, ktoré cítite a viete o nich, ktoré by bolo veľmi potrebné a urýchlene napraviť, aby sa dal do poriadku sudcovský stav, prieťahy v konaniach, prokurátori, ktorí nekonajú, premlčacia doba atď., aby sa nezopakovali prípady, keď štvormesačné intoxikované dieťa zomrie a rodičia sú zbavení zodpovednosti za smrť svojho dieťaťa. To je lajdácka robota všetkých zodpovedných inštitúcií.
Ja mám veľmi dobrý pocit z toho, že sa nebojíte vystúpiť a reagovať a ísť do rozpravy, keď kolegovia otvoria akúkoľvek kauzu. Ja vám, pán generálny prokurátor, naozaj verím, že to myslíte úprimne a začnete konať zo všetkých síl a nastolíte v blízkej budúcnosti poriadok v tejto problematike a že sa zvýši dôveryhodnosť súdov, prokuratúry a policajtov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2014 18:59 - 19:01 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega, no, kopli ste si do vlády SMER-u, do Fica niekoľkokrát, ale to už asi je taký folklór a ja sa tak zamýšľam, že kedyže to naše zdravotníctvo začalo ísť dolu vodou. Vy by ste si to tak trošku mohol aj spomenúť. Nebolo to tým, že SDKÚ, SDK vždy v nejakých koalíciách, keď riadilo zdravotníctvo, nerozpredalo sa všetko, čo bolo lukratívne? Také hrozienka sa povyberali zo zdravotníctva, sa sprivatizovali, rozpredali a teraz to zdravotníctvo, ktoré je to najťažšie, aby liečilo ľudí, ostalo na štáte. Nepamätáte si to?
Ešte čo sa dalo, sa všetko rozmontovalo počas vašich vlád. Čo vám hovorí také niečo ako Veriteľ? To je náročné slovo a naozaj a to bol vynikajúci výmysel, keď ste vládli vy, taký Veriteľ. Ešte šťastie, že ste nejakú úľavu nežiadali pre tých, ktorí majú krátku pamäť, lebo by som si musel myslieť, že potrebujete aj vy nejakú tú úľavu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2014 10:14 - 10:16 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega, my už na margo platov, my už niekoľko rokov asi debatujeme. A asi to musí byť, všeobecne sa treba ohlásiť, lebo naozaj za výkon volenej funkcie, to nie je plat, to je odmena. Aby ste si to raz a navždy zapamätali.
A je potrebné sa pozrieť aj do svojich radov. A keď ste vládli naozaj vy a keď bol pán Bielik starostom, keď bol pán Ďurkovský starostom, pán Frešo je ešte aj županom a vy ste ho podporovali vo všetkých kampaniach a stáli ste mu za chrbtom a tá podpora bola všeobecná, vtedy sa o platoch nerozprávalo.
Opäť sa stále len a len presviedčam, že ide o kus farizejstva. Prečo to tak stále musí byť, ja neviem. A asi vám to stále budem musieť pripomínať.
A ja nechcem ani vášho predsedu spomínať, ale aj pán Figeľ bol ten človek, ktorý bral iné príjmy, a nie predseda vlády, premiér Fico alebo ministri, no všetci dokopy, celá vláda toľko nezarobila ako váš predseda. No vtedy ste sa nezapájali do diskusie, vtedy ste boli ticho. Tak prečo, prečo stále musíte naozaj na túto tému nejakým spôsobom reagovať?
A ak je návrh o zníženie alebo teda udržanie platov, zmrazenie, tak ako to už prebieha niekoľko rokov, ja som štyri roky poslancom v Národnej rade a štyri roky to je stále, a či ste boli vy alebo my, stále to je to o tom, že sa zmrazovali platy. Ak mal niekto právo, tak, tak niekto, ten predrečník, lebo ten ešte, ešte nebol ani vo vláde, ani nikde, tak ten to môže kritizovať, ale nie vy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.10.2014 17:25 - 17:29 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 539/2008 Z. z. o podpore regionálneho rozvoja, tlač 1085, v druhom čítaní.
Za gestorský výbor bol určený Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Uvedený návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
Výbory zaujali k nemu nasledovné stanoviská: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 493 zo 7. októbra 2014 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet uznesením č. 333 zo 7. októbra 2014 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti uznesením č. 349 zo 7. októbra 2014 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 195 zo 14. októbra 2014 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uznesením č. 281 zo 7. októbra 2014 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky uvedených pod bodom III tejto správy vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré nebudem čítať, lebo ich máte pred sebou, je ich 14, a gestorský výbor odporúča hlasovať spoločne o bodoch 1 až 14 s odporúčaním gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o uvedenom návrhu zákona bola schválená v druhom čítaní gestorským výborom č. 197 zo 14. októbra 2014. Výbor ma určil za spoločného spravodajcu a súčasne ma poveril za prvé, predniesť spoločnú správu výborov na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky a za druhé, navrhnúť Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, ktoré vyplynuli z rozpravy, a hlasovať o predmetnom vládnom návrhu zákona ihneď po ukončení rozpravy k nemu a zároveň po skončení druhého čítania pristúpiť k tretiemu čítaniu ihneď.
Pán predseda, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis