Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

11.12.2014 o 18:50 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2014 12:56 - 12:58 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Vážený pán exminister Figeľ, mohol by ste mi, prosím vás, vysvetliť a povedať, čo je podľa vás väčší problém: Ak niektorý minister vytendruje pre štát lepšiu cenu a výhodnejšiu zmluvu, ako bola pred jeho nástupom, tak ako to spravil pán minister Počiatek, alebo je podľa vás väčší problém, ak minister dovolí v deň svojho odchodu z funkcie, ako keď ste odchádzal vy, podpísať zmluvu na nepotrebný softvér za 4 mil. eur? A to ste urobil vy Železničnej spoločnosti Slovensko.
Prosím vás, pán Figeľ, musím vám pripomenúť, že súťaž na SkyToll bola podľa vás a podľa dokumentu, ktorý ste podpísal, bola okej, bola v poriadku. Mohli by ste nám dať porozdávať všetkým prítomným ten dokument, aby sme si ho mohli prečítať? Lebo veľmi by ma zaujímal. A viete, prečo, pán Figeľ, subdodávatelia nemajú zaplatené? Lebo vy ste si spravili z nízkych cien marketing.
Skryt prepis
 

11.12.2014 18:50 - 18:52 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Vážené kolegyne poslankyne, vážení kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj za spravodajcu k návrhu zákona o štátnom občianstve. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť a Výbor Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Prosím, pani podpredsedníčka, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2014 11:40 - 11:41 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Brocka, doba je teraz taká, že mladí ľudia vstupujú do manželstva až po určitom čase. Možno aj po rokoch, možno aj niektorí desať rokov žijú a do manželstva sa nehrnú, lebo im to spoločnosť toleruje. My, keď sme boli mladší, tak naozaj tí starí rodičia, keď sme sa priatelili nejaký rok, tak už nás nabádali, či nie je dobré zorganizovať sobáš. A teraz je tých sobášov naozaj pomenej a pravdepodobne, keby sme prijali takýto zákon, tak tých rozvodov by naozaj bolo viacej. Lebo vy ste polemizoval, že či by bolo viac alebo menej, ale ste povedal, že áno, určite by to zvýšilo rozvodovosť. A hlavne mladí ľudia by bez nejakého dôkladného zváženia a nejakého pokusu o nejakú dohodu medzi manželmi by sa rozviedli. Navštívili by notára a bolo by za jeden-dva dni po manželstve. A bola by to veľká škoda. Ja som to tu v pléne už raz spomenul, že najkrajšie na manželstve býva udobrovanie, a preto si myslím, že by bolo škoda, aby to niektorí naši spoluobčania nezažili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2014 16:08 - 16:08 hod.

Dušan Bublavý
Jozef, je chvályhodné, že ťa trápi, ako sa kšeftuje v Trnave s pozemkami, ale ja by som ťa chcel upozorniť, že návrh tohto zákona rieši o, aby som to presne prečítal, ktorým sa mení zákon č. 446/2001 Z. z. o majetku vyšších územných celkov. Čiže, aby si pochopil, tento zákon rieši územné celky a nie samosprávu Trnavy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2014 15:26 - 15:27 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ja budem hovoriť za samosprávu a za obce. Ja si myslím, že obce a v mojom okolí, čo poznám, v našom kraji poväčšinou všetky spolupracujú s úradom práce a zapájajú ľudí, či už z aktivačných alebo obecných služieb a tak sa dá najjednoduchšie a najlacnejšie poupratovať aj dedina. Tam sa zakúpia len potreby na čistenie a ja si myslím, že tých ľudí, ktorí sú nezamestnaní a ktorých je dosť, treba ich zapojiť a dá sa tak pomôcť obci ušetriť finančné zdroje. Čiže nie najímať si nejakú firmu, kde sa dajú míňať obecné zdroje a sneh odpratávajú buď v spolupráci s PD-čkami, s družstvami, alebo vo vlastnej réžii majú zakúpený traktorík a ním si odpratávajú sneh. A ja si myslím, že netreba podceňovať obce, že by boli zlým hospodárom. Každá obec vie, že ak takto finančné zdroje ušetrí vo vlastnej réžii, tak naozaj môže počítať s týmito finančnými zdrojmi na opravu chodníka alebo cesty, alebo zrekonštruovať obecné priestory, ktorých je naozaj vo veľkej miere a ja si myslím, že dôverujte aj nám, že obec je aj dobrým hospodárom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2014 12:49 - 12:51 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Petrák, naozaj si vystihol populizmus tohoto návrhu. Naozaj, pán kolega Beblavý má pravdu, je nedostatok miest pre naše deti v predškolských zariadeniach, a preto vláda Roberta Fica od budúceho roka navyšuje 10 mil. eur pre rekonštrukciu materských škôlok a aj na výstavbu nových.
Ja si myslím, že navrhovať teraz navýšenie podielových daní, keď naša vláda naozaj tieto podielové dane navyšuje, na rozdiel od vlády Ivety Radičovej, ktorá z tých 73 % znížila na 65. Naša vláda navrhuje a navyšuje na 68. A až sa chceme priblížiť k tým naozaj 70 %, ktoré obciam a mestám patria. Čiže to všetko, čo ste vy zanedbali, tak my sa snažíme teraz dávať do poriadku. Ale to nechcem povedať, že miesta v predškolských zariadení má len jedna vláda Ivety Radičovej na vine. Tento systémový nedostatok je dlhoročný. A že ho treba riešiť, tak to začína až teraz prvá vláda.
Takže ja by som bol veľmi rád, keby tých finančných prostriedkov bolo v budúcnosti čím ďalej viac investovaných do predškolských zariadení, aby naozaj tie obce a mestá mohli poskytnúť tieto miesta, ktoré naši rodičia pre svoje deti potrebujú. Ale nie nejakými populistickými navyšovanými príspevkami do výšky rodičovských príspevkov, ktoré sa v tomto návrhu zákona naozaj nachádzajú. Ja si myslím, že to treba riešiť systémovo a nie tak, ako to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2014 11:35 - 11:37 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V rozprave bola spomínaná terminológia taká futbalová, že byť členom Národnej rady je byť ako keby v Premier League a kandidovať do samosprávy ako keby to bola druhá liga. To pred kolegom Blanárom spomínal pán Hlina. Ja by som chcel doplniť, že podľa mňa byť v samospráve to už nie je druhá liga, ale ako prvá, lebo určití kolegovia, ktorí prišli do Národnej rady pred štyrmi rokmi, zdegradovali, žiaľ, Národnú radu. Ja si myslím, že žiadna druhá liga nie je byť starostom alebo županom alebo primátorom.
A aby som sa mohol ja dostať do Národnej rady, tak mi to trvalo skoro 50 rokov. A som vďačný predsedovi vlády Robertovi Ficovi a strane SMER, že som mohol kandidovať za túto stranu a stáť sa členom zákonodarného zboru. A naozaj mi to trvalo 50 rokov. Ale umožnili mi to aj kolegovia poslanci z KDH, ktorý schválili takýto zákon v roku 2004. Takže aby na to pán kolega Brocka, Přidal, aby naozaj na toto nezabúdali.
A to, že môže byť analfabet starostom a nemusí vedieť ani čítať, ani písať, a kolegovia z Národnej rady pozastavia účinnosť zákona ešte pred komunálnymi voľbami, to sa môže tiež hanbiť určitá časť Národnej rady, ktorí podali toto na Ústavný súd. A ja, ktorý viem a chcem robiť starostu, a ja kandidovať za starostu nemôžem, a analfabet starostom môže byť.
A musím ešte doplniť pána kolegu Juraja Blanára, že strana KDH zabudla, že pán Frešo kandidoval aj za nich a stal sa županom. Že pán Ďurkovský bol primátorom, ktorý priviedol Bratislavu do veľkej katastrofy. A pán Figeľ, ktorý bol, ktorý bral tri roky rentu, ktorá bola vyše 400-tisíc, a bol aj ministrom, to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2014 11:47 - 11:48 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Lipšic, odkedy fungujú schránkové firmy? Ako dlho obchodujú so štátom? Koľko rokov ste vy bol ministrom či už spravodlivosti, alebo vnútra? Prečo ste s touto pliagou, podľa vás pliagou, ktorá kšeftuje, prečo ste vtedy neurobil poriadok? Prečo sa teraz naozaj oháňate tým, že na námestiach sa zapájate a štengrujete ľudí, aby naozaj na uliciach sa začal robiť poriadok? Vy robte poriadok vtedy, keď vládnete, keď ste minister, a robte zákony vtedy, keď môžete, a nie, keď vám klesajú preferencie. To je naozaj len marketingový ťah pre vašu stranu, aby vám stúpli preferencie, ale nie, že chcete zodpovedne urobiť poriadok vtedy, keď nemôžete. Čiže naozaj skúste tvoriť zákony vtedy, keď sa vám dá, keď ste aj súčasťou Národnej rady, a neoháňať sa ulicou. Lebo tá nám určite, Slovensku v prosperite nepomôže.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2014 14:48 - 14:50 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán exminister, vy ste niekoľkokrát spomínali samosprávy a ste spomínali, že bude nárast finančných zdrojov pre samosprávu. A ja vám musím pripomenúť, ja viem, že keby ste vy vládli, tak určite tie samosprávy by taký príjem nemali. A to hlavne z niekoľko dôvodov. Kto znížil samosprávam z fyzických podielových daní na 65%? Musela prísť naša vláda, aby navyšovala príjem z daní fyzických osôb. No nesmejte sa. To nie je na smiech. Ale to je tragédia. Kto samosprávam stúpil na krk? Vy ste spomínal niekoľkokrát brzdu, no vy ste stúpili na brzdu, že skoro auto skapalo. Pán exminister, naozaj sa môžete hanbiť. Kto vyrubil daň z predaja majetku na samosprávu? No vy. Musela prísť naša vláda, aby toto zrušila. Vy si to uvedomte. A teraz kritizuje návrh, aký máme strašne zlý, pomaly by mala prísť apokalypsa. No ona bola prišla, keby ste boli pokračovali.
A kto si sám povalil vládu, keď ste už nevedeli kam z konopí? No vy ste si ju sami zrušili. Nikto druhý, nikto na vás nerobil nátlak. Nevedeli ste, kam z konopí. A môžete sa usmievať všetci, koľko vás je tam z SDKÚ, alebo už ani neviem ako ktorá strana, koľko ich máte. Skrátka ste nevedeli, čo máte robiť. A teraz vy nemáte ani morálne právo kritizovať, že pán minister pripravil zlý rozpočet. No vy by ste ho takýto určite nepripravil. (Reakcia z pléna.) Tak sa moc nečudujte.
Naozaj nemáte žiadne právo kritizovať tento rozpočet.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 18:07 - 18:09 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Áno, pán kolega Chren, bolo to ráno nejako okolo štvrtej, piatej, keď ste mal vystúpenie, a naozaj musím oceniť, aj teraz to vystúpenie bolo veľmi kultivované, ale musím aj pripomenúť, ako ráno som povedal, že kauzy, ako je cétečko Piešťany a podobne, že pán predseda vlády Robert Fico naozaj zareagoval a bola odvolaná ministerka zdravotníctva, bola odvolaná podpredsedníčka Národnej rady. Odvolal ich predseda Robert Fico, to, čo nikto kedysi naspäť zopár rokov, tak ako pán Mikloš mal byť odvolaný, ale nikto sa nenašiel, aby Mikloša odvolal za pád daňového systému.
Určite nie som zástancom schránkových firiem a som proti tomu, aby štát s nimi obchodoval. Ale aby som bol vyzývaný, že sa mám báť ísť medzi ľudí, aby bol ohrozovaný predseda parlamentu a jeho rodina, to je, naozaj sme ďaleko zašli, aby nám bolo prisudzované, že aby sme nedopadli tak, ako Ceauşesco. To naozaj je veľmi rýchlo, aby tu bol nový Majdan. No musíme byť súdni, ak nechceme, aby sme dopadli zle, náš štát a naša spoločnosť.
Ja si myslím, že robím 12 rokov pre ľudí v komunále a vyzerá to tak, že ďalšie štyri roky dostávam dôveru. A ak by ľudia neocenili to, že človek pre nich robí dobre, tak si ho nezvolia. Ale aby ma niekto zastrašoval, že sa mám báť ulice, ja som na ulici vystupoval, chodil som medzi ľudí, chodiť budem, žijem medzi nimi a žiť budem a budem aj robiť pre nich, tak ako určite väčšina... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis