Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2015 o 18:46 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 17:32 - 17:33 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Igor, ja ti chcem len pripomenúť nejaké fakty. DPH sa bude odvádzať až po zaplatení faktúry. Schránkové firmy nebudú môcť obchodovať so štátom. Hádaj, ktorá vláda to dokázala a koľko rokov sa na to čakalo? (Reakcie z pléna.) Riešenie, ktoré by pomohlo živnostníkom, naozaj si nepodporil, Igor, to je pár mesiacov naspäť. To je fakt. To kolega mal pravdu predo mnou.
Nadávaš na predsedu vlády Roberta Fica. Prosím ťa, povedz mi aspoň jedného schopnejšieho politika, ktorý je teraz na Slovensku. Aspoň jedného. Veľmi rád by som to počul. (Reakcie z pléna.)
Igor, ale uvedom si aj to, kto týchto malých živnostníkov aj tieto malé firmy do tohto stavu dostal. Naozaj aj tie zmluvy, do ktorých boli tlačení Váhostavom, ktorý treba takisto potrestať, to si treba uvedomiť, že aj ministerstvo má na tomto podiel, ktorý za vlády podpredsedu Národnej rady prinútilo týchto ľudí a firmy, aby išli tak nízko s cenou. No a už sa vedelo vtedy, že ten inštitút, ktorý sa teraz prejednáva zajtra alebo pozajtra, naozaj už vedel Váhostav, že ho využije, aj kvôli tomu títo ľudia nemajú zaplatené. Preto treba s tým spraviť poriadok raz a navždy a nič nám nepomôže, že sa tu budeme hádať sprava, zľava. Treba naozaj schváliť taký zákon, ktorý to raz a navždy vyrieši.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 10:42 - 10:43 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis

86.
Pán kolega Brocka, ja som to už dnes spomínal, že bola založená zopár týždňov naspäť politická kultúra, keď kvôli podozreniu odstúpil predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva. Vy ste tu citoval a ja si dovolím tiež citovať, prečo by mal odstúpiť pán Figeľ ako podpredseda parlamentu, a to z tohto dôvodu, na problémy, ktoré pôsobia nereálne ceny diaľnic, ministra Figeľa upozorňoval riaditeľ Slovenskej správy ciest za KDH, člen KDH v roku 2011 pán Pavlásek. Citujem: "Viacerým nižším firmám, ktoré sa podieľajú na výstavbe diaľnic, hrozí krach. Ako obstarávateľa Slovenskú správu ciest kontaktovali mnohí subdodávatelia, že nedostanú zaplatené, pretože vysúťažené ceny sú príliš nízke." A rovnako vec hodnotil aj externý analytik Ing. Jiří Vacek (CEEC Research), časť minulých zákaziek firma zazmluvnila za veľmi nízke ceny, čo je guľa, ktorá ju ťahá dolu, Hospodárske noviny - zdroj.
Takže ja si myslím, že keby sme politiku brali reálne, tak ako ju naznačil Jožko Mikloško, pozeráme reálne aj do budúcnosti, a s kým chce kto vládnuť, lebo vy ste tu spomínali niekoľkokrát, že nikto so SMER-om nebude chcieť vládnuť. Ja si myslím, že reálne na svet pozerá Jožko, aj keď je tu z nás najstarší, lebo reálne vládnuť, nejaký zlepenec nemá cenu pre ľudí a bude to strata času. Takže je naozaj pozerať pozitívne dopredu to najlepšie.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.4.2015 9:02 - 9:04 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis

8.
Ja by som chcel kolegu Martina upozorniť na určité fakty, ktoré sa stali za posledné obdobie, za pár týždňov naspäť, že sa otvorilo naozaj nebo nedotknuteľných.
Treba mať na zreteli, že padli vplyvní ľudia a nominanti SMER-u s podozreniami, či to bol už predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu alebo aj ministerka zdravotníctva. Dépeháčka sa bude odvádzať až po zaplatení faktúr. Schránkové firmy nebudú môcť obchodovať so štátom, ale v tejto očiste by sme mali pokračovať. A takisto by mal zodpovednosť politickú a politickú kultúru zachovať aj pán podpredseda parlamentu pán Figeľ a sám mal odstúpiť a nemuselo k nejakému odvolaniu prichádzať dnes. Nie kvôli štátnej expertíze, ale kvôli skutkom na ministerstvách, keď bol pánom ministrom, lebo už riaditeľ správy ciest a nominant KDH pán Pavlásek v roku 2011 upozornil na to, že tie ceny nie sú reálne, že 40-, 50-percentné ceny nie je uskutočniteľné vybudovať diaľnice a že niektorí a hlavne malé firmy nebudú mať zaplatené. Už vtedy to, upozornil na to nominant KDH. Ale potvrdili, potvrdili aj odborníci, že tie ceny nie sú v poriadku, takisto aj živnostníci a živnostenský zväz už vtedy upozornil, že Váhostav, Váhostav kalkuloval s tým, že pôjde do reštrukturalizácie. Čiže už vtedy sa špekulovalo o tom, že sa využije tento inštitút. Takýto postup ministerstva nie je šetrenie, ale je to hazard.
A ja si myslím, že aj reálne ceny by mali byť posudzované verejným obstarávaním, a nie bazárové ceny.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 15:59 - 16:00 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Igor, neprávom si ma obvinil, že by som na teba hlučne reagoval. A kvôli tomu zareagujem aj na mikrofón. Všetci smeráci sú podľa teba, nechcem to ani opakovať. Ale ja ti pripomeniem, keď si bol ty vo vláde, Igor, ty si tu rozprával všetkým, ako ťa niekto chcel podplácať, aby padla vláda. Naozaj si nám to nikdy potom nejakým spôsobom nepodal, kto chcel, aby padla vláda. A keď si bol vo vláde, mohol si porobiť poriadok so všetkými. A bolo jedno, či to boli dépeháčkári, či to boli reštrukturalizácie k zákonom, ktorý bol z roku 2005. Veď si mohol dať nejaký návrh. Mohol si bojovať. Ale v tej dobe, aj keď to bolo len krátko, necelé dva roky, ale z vašej strany nebolo nič. A teraz odrazu by ste chceli všetko meniť, proti všetkému bojujete. A keď je tu nejaký návrh zákona, ktorý by mal pomôcť živnostníkom, ktorí sa dostali cez tieto tendre, naozaj podpísali také zmluvy, keď sami dobre vedeli a, žiaľbohu, aj manažéri tých firiem, keď podpisovali, že niekto nedostane zaplatené. A teraz, keď sa to chce riešiť, tak obviňujete všetko krížom-krážom.
Podporte tento návrh zákona, aby to tým živnostníkom naozaj pomohlo a aby sa zatočilo s tými firmami, ktoré hneď išli do tendrov s tým, že niekto nedostane zaplatené. A, žiaľ, teraz sú to tí živnostníci, ktorých nám je všetkým ľúto, že to takto dopadlo. Podporte tento návrh zákona!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2015 18:46 - 18:47 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Hlina, ďakujem ti pekne za odborné školenie kolegov z OĽaNO. Ja keď som si prečítal návrh zákona a bod 4 čl. 98 ods. 1 znie: "Výsledky referenda sú platné, ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda." Takže si predstavme, že desať účastníkov referenda, z toho šesť ľudí zahlasuje a referendum je platné. Veď to je odtrhnuté od reality, prepánakráľa. Takže keď chceme takto tvoriť zákony a s takýmito návrhmi, to je naozaj na zasmiatie. Igor, no tento návrh je ozaj na zasmiatie. A ešte keď je to ústavný zákon. A akým spôsobom a s kým ho chcete schváliť?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.3.2015 10:28 - 10:29 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Brocka, dnes ste ma potešil a musím vás pochváliť, lebo som veľmi rád, že vy aj KDH podporíte tento návrh zákona. A spomínal ste, že KDH už pripravovalo takýto zákon už dávno v minulosti, tam ma to zase mrzí, že ste asi svojich koaličných partnerov nepresvedčili, aby takýto návrh zákona vôbec bol predložený a nie ešte schválený. Takže keby sa vám to bolo podarilo oveľa skôr, tak by som vás ešte lepšie pochválil, ale, žiaľ, to ste nezvládli v minulosti, takže nečudujte sa, že nieže by sme my nejaké hrozienka vyberali, ale toto je to, čo bolo potrebné a je potrebné, aby takýto zákon uzrel svetlo sveta, aby bol schválený.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.3.2015 10:10 - 10:11 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Alojz, netreba dehonestovať dobrý zákon, keď je dobrý, veď nikto 20 rokov neprišiel s takým návrhom, aby sa schválil minimálny dôchodok. Viete, teraz nemusí starodôchodca chodiť a vybavovať sociálne príspevky v hmotnej núdzi, nie je to dobré pre tých našich starodôchodcov? Nebolo to už dávno potrebné?
Pomiešať v rozprave všetko možné a kritizovať celú vládu, keď predkladá minister práce, sociálnych vecí a rodiny zákon, ktorý bolo už dávno potrebné mať, to nie je seriózne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.3.2015 19:05 - 19:05 hod.

Dušan Bublavý
Ja len, pán Kaník, aj závisť je ľudská vlastnosť.
A pánovi Kuffovi veľmi pekne ďakujem za to, že podporí tento zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.3.2015 18:55 - 19:01 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka. Kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, dovoľte mi niekoľko myšlienok a poznámok k vládnemu návrhu zákona, ktorým prvýkrát v novodobej histórii Slovenska zavádzame do zákona o sociálnom poistení dva nové inštitúty, a to minimálny dôchodok a vyrovnávajúci príspevok. Takmer dve desaťročia sa na Slovensku hovorí o potrebnosti zaviesť minimálny dôchodok, ale viacero aktivít a úsilia a návrhov v tejto oblasti vynakladali aj odborové organizácie združené v Konfederácii odborových zväzov, ale aj organizácie združujúce seniorov, vrátane Jednoty dôchodcov, Klubov dôchodcov, ale často sa o tomto inštitúte hovorilo aj medzi sociálnymi partnermi na tripartite a taktiež vo vláde, keď jej súčasťou bola strana SMER - sociálna demokracia.
Dnes môžem ako jeden zo zákonodarcov iba s radosťou konštatovať, že konečne nadišiel čas, keď sa tieto návrhy stávajú skutočnosťou. Žiadna z doterajších vlád, v ktorých prevládali pravicové politické strany, nedokázali ani len pripraviť, a nie že ešte predložiť do Národnej rady Slovenskej republiky takýto návrh.
Naša vláda túto úlohu zakotvila do legislatívneho plánu a s plnou vážnosťou a zodpovednosťou pripravila riešenie, ktoré po viacnásobnom prerokovaní so sociálnymi partnermi dnes predkladá do slovenského parlamentu. Som rád, že môžem pritom aj ja svojím hlasovaním prispieť k historického zlomu v sociálnom poistení.
Prijatím tohto zákona sa zaradíme medzi krajiny Európskej únie, ktoré majú minimálny dôchodok zavedený aj napriek tomu, že priemerný starobný dôchodok majú omnoho vyšší ako na Slovensku.
Už niekoľko rokov bolo často počuť rôznych aj krikľúňov, a to nielen medzi samozvanými politológmi, ale aj medzi časťou poslancov najmä z opozičných lavíc, že minimálny dôchodok je nezmysel a že je nesystémovým riešením, ba dokonca myšlienky o stanovení minimálneho dôchodku označovali za návrat k minulosti. Ja som veľmi rád, že dnes mnohí aj z opozície priznali, že minimálny dôchodok je potrebné prijať.
Ale mrzí ma, že títo kolegovia, ktorí to nepochopili, nedali si toľko námahy, aby sa presvedčili, v ktorej krajine Európskej únie majú hranicu minimálneho dôchodku stanovenú zákonom a už poriadne dlho, dávno. Medzi také krajiny patria Veľká Británia, Rakúsko, Luxembursko, Nórsko, Dánsko, Belgicko, Španielsko, Portugalsko, Írsko, Island, Taliansko a vo svete i mnohé ďalšie krajiny, ktorých starobné dôchodky sú výrazne vyššie ako u nás. Aj dnes počujeme a ešte určite budeme počuť aj tu v parlamente od poslancov, ktorí sa nezmôžu na nič, len označovanie tohto návrhu len ako predvolebný ťah. Každá vláda, ktorá viedla krajinu doteraz, mala takú istú možnosť minimálny dôchodok zaviesť a navrhnúť v parlamente.
Neurobila to ani jedna vláda a ja som veľmi rád, že je to práve naša sociálnodemokratická vláda, ktorá k takémuto kroku pristúpila.
Uvedomujem si, že navrhovaná výška minimálneho dôchodku je sumou, ktorá nie je, ktorá by zaručila bezstarostný život dôchodcu či umožňovala by žiť poberateľovi na vysokej životnej úrovni, ale aspoň zaručuje to, že nebude patriť medzi hmotne odkázaných, ktorí sú odkázaní na sociálne príspevky v hmotnej núdzi. Uvedomujem si však aj to, že týmto zákonom stanovený minimálny dôchodok nebude večný, a pokiaľ to čo len trocha umožní ekonomika štátu, verím, že budeme navrhovať aj jeho zvýšenie.
Vítam aj návrh vlády, ktorá v predloženom návrhu zákona navrhuje zaviesť inštitút vyrovnávajúci príspevok. Ide o riešenie citlivej oblasti, s ktorou sa často stretávam aj ja ako poslanec, ktorý prostredníctvom svojej poslaneckej kancelárie poskytuje občanom bezplatné právne poradenstvo odborne zdatnými osobami. Okres Nové Mesto nad Váhom je pohraničným okresom s Českou republikou, a tak zaznamenávame sťažnosti na výšku dôchodku u tých občanov, ktorí doplatili pri výpočte dôchodku na rozdelenie Československa. Žiaľ, doteraz sme nedokázali týmto občanom pomôcť tak, aby sa aspoň zmiernila táto krivda. A ja som veľmi rád, že navrhovaný zákon rieši tento problém, i keď len čiastočne, ale vytvára priestor k náprave.
Plne podporujem aj riešenie problému ohrozených a chránených svedkov, ktoré sa ukázalo ako akútny problém v súvislosti s výrazným nárastom trestnej činnosti po roku 1989 a páchaním tzv. novodobých trestných činov, ktoré si vyžadujú aj nové a progresívne metódy vyšetrovania, z ktorého dôvodu boli zavedené aj nové inštitúty ohrozený svedok a chránený svedok. Je teda správne riešiť aj ich sociálne poistenie.
Na záver len chcem povedať, že som veľmi rád, že takýto zákon môžem podporiť.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.3.2015 16:48 - 16:50 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, vážení hostia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj za spravodajcu k návrhu zákona o ochrane pred požiarmi (tlač 1427). K predloženému návrhu zákona predkladám túto informáciu.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30. apríla 2015 a gestorský výbor do 5. mája 2015 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pani podpredsedníčka, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis