Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2015 o 17:44 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2015 17:44 - 17:46 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis

154.

Lojzko, ty si sa postupne vypracoval na dobrého rétora, ale veľakrát to zneužívaš. To hlavne, keď príde pán minister dopravy predniesť nejaký zákon a prinesie ho a v dobrom a myslím si, že tento zákon je veľmi potrebný, aby bol prijatý, pokritizuješ všetko možné, namiešaš do toho to, čo skutočne ani nepatrí a nemá nič spoločné s týmto zákonom. Ja si myslím, že pre obce a pre mestá je veľmi potrebný, aby bol prijatý. Zjednoduší to jednoduché stavby, keď sa dá zlúčiť územné rozhodnutie so stavebným povolením, sú to stavby, ktoré majú prízemie a poschodie. Doteraz sa to dalo, ale keď to boli len podkrovia. Čiže naozaj to vylepší situáciu pre naše obce. A aj to odstránenie čiernych stavieb, na ktoré sa už poukazuje dlhé, dlhé roky a moji kolegovia richtári naozaj veľakrát pripomienkovali a pri každom stretnutí mi dávali za úkol, kedy to už konečne, tento zákon uzrie svetlo sveta. Veď ja si myslím, že už len kvôli tomuto je potrebné a môžeš si ten zákon aj naštudovať a jak budeš mať nejaké zlepšenie pri § 30, ja budem len veľmi rád a rád si ho vypočujem, ale myslím si, že vo všeobecnosti bude určite zhoda, aby takýto zákon bol schválený.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2015 10:24 - 10:25 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Dzurinda, ja mám pred vami rešpekt, vy ste veľký stratég. Don Corleone, keby mal takých ľudí v svojom tíme, tak naozaj nemusel skončiť ako skončil, mohol byť vo vládnej limuzíne. Dokázal ste vládnuť i menšine, keď niektorí poslanci z večera do rána, zmenili svoj názor o 100 %. To sa málokomu podarí. Naozaj je to umenie. Vy ste naozaj, jak som povedal, stratég a politik. Predávali ste elektrárne za 49 % a na konci dňa sa predali za 66 %, 66 % predaj naozaj určite to nebolo v prospech našich ľudí a našich občanov. A bonus ešte k tomu, také Gabčíkovo, no to je super. Tí Taliani naozaj môžu mať radosť. Viete, každý jeden strategický podnik, ktorý ste predával, aj keď mala väčšinu keď mal štát, keď mal 51 %, tak v predstavenstve bolo o jedného človeka viac, mali privatizéri. No naozaj to je úžasné, to sa málokomu podarí. Každý jeden predaj bol v neprospech občana Slovenskej republiky.
A inak ako si vychádzate s pánom Nicholsonom?
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.5.2015 11:22 - 11:24 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis

Pavol, ty budeš kritizovať vládu Roberta Fica vždy a zakaždým, ale na to som si už zvykol, že je to v každej rozprave. Ale už to robíš aj pri svojom návrhu zákona. Tam, si myslím, bolo treba hovoriť o svojom návrhu, a nie kritizovať vládu.

Ale určite je pravda, že keď je fungujúca rodinná firma, ktorá má stabilitu, tradíciu, vážnosť a uznanie širokého okolia, je to veľké, plus pre štát a aj pre podnikateľské prostredie. Preto si zaslúži zvýhodnenie. Ale to si zaslúžia všetci slušní ľudia, ktorí chcú zdravo podnikať.

Kolegovia, v dôvodovej správe je uvedené, že jednými z významných okruhov dôvodov vedúcich k rozpadu manželstva, sú sociálno-ekonomické pomery, keď chýba v rodinnom rozpočte dostatok financií, ktoré si predstavovali manželia, keď vstupovali do manželstva.
Ale ja musím pripomenúť, že poznám veľa podnikateľov, ktorí sú úspešní. A neprinieslo im to šťastie v manželstve, ale skôr jeho rozpad, lebo tak ostali roztopašní. Čiže to záleží na uhle pohľadu a na tom, akí sú ľudia.

Ale myslím si, že je potrebné podporovať všetkých tých, ktorí chcú podnikať aj v rodinných podnikoch, ale aj ako súkromné osoby alebo eseročky, takže všetkým tým treba urobiť čo najlepšie podnikateľské prostredie.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.5.2015 12:56 - 12:57 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Osuský, ty si sčítaný človek, ktorý má aj svoje životné skúsenosti. Načo a pre koho je to potrebné, aby sme takýto, to CBD-čko, kanabidiol, zverejnili, aby bol verejne dostupný? Je to veľká podobnosť s THC-čkom. Nemáme dosť, nemáme dosť už nešťastných rodín? Nie je len veľa nástrah pre naše decká, pre mladých ľudí, musíme ešte teraz špekulovať? Pre koho to je potrebné?
Ty buď veľmi rád, že kedysi si hlasoval proti. To ťa ctí, ja som myslel, že môžeš byť len rád, že si vtedy nejaké tri roky naspäť za vlády Radičovej hlasoval proti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 15:36 - 15:38 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ja vám chcem troška oživiť pamäť, pán kolega, lebo ste v rozprave povedal, že je skorumpovaná vláda Roberta Fica. Ja vám chcem oživiť troška pamäť, keď ste vládli vy. Fotenie, keď prebiehala voľba. Kto si nedôveroval? Kto nevedel, koho kto zvolí? Tak ste si fotili volebné lístky. Troška si oživte naozaj tú pamäť. Mandát šéfa NKÚ, pokiaľ viem, skončil ešte, keď ste vy vládli. Prečo ste si ho už vtedy nezvolili? Lebo skončil, myslím, že v januári 2012. Veď ste si ho mohli zvoliť a nemuseli ste nás otravovať. Lebo vy sa neviete dohodnúť na žiadnom normálnom kandidátovi, ktorého by ste vy spoločne mohli zvoliť. Veď vy si ho neviete zvoliť už dlhú dobu.
Pán kolega Žilinka bol na ministerstve štátnym tajomníkom, keď vy ste bol minister. Prečo ste nevyšetrili alebo nezačali vyšetrovať Gorilu? Veď ste ju mohli vyriešiť. Vy tu hovoríte o korupčnosti. A vy ste korupcie najhrubšieho zrna nevyšetrili, keď ste boli minister a pán Žilinka bol štátnym tajomníkom. Ale skorumpovaná vláda Roberta Fica. Nebola skorumpovaná vláda, keď ste kupovali poslancov, aby ste mohli vládnuť, aby ste vy mohol byť minister? Kto kupoval poslancov, aby ste mohli vládnuť? No, vy, pán Lipšic, keď ste bol minister aj s kolegami.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2015 13:11 - 13:12 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ja by som sa chcel tiež pripojiť, tak ako kolega Fronc, lebo v tomto návrhu zákona § 15a je to také vo forme fiktívnosti, že "v prípade, ak sa v materskej škole alebo v základnej škole v rámci príslušného vzdelávacieho programu rozširuje". Čiže to je ešte len ten zákon, návrh zákona, ktorý, pán kolega Hlina, dávate, to je ešte, že keby náhodou, ak by to prešlo alebo ak by taký návrh zákona, aký dávali kolegovia liberáli v minulosti, prešiel, tak ja plne verím, že ešte zdravé jadro a zdravý rozum kolegovia poslanci máme natoľko, aby takýto návrh zákona nikdy neprešiel, ako navrhovali liberáli. Takže som rád, že zdravé jadro ešte v parlamente žije.
Skryt prepis
 

14.5.2015 10:46 - 10:49 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dovoľte mi, aby som predniesol pozmeňujúci návrh Dušana Bublavého, poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1427.
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1427, sa mení a dopĺňa takto:
V čl. I 11. bode § 11 odsek 9 znie:
"(9) Absolvent vyššieho odborného vzdelania v študijnom odbore požiarna ochrana, ktorej obsah a rozsah spĺňa podmienky odbornej prípravy na získanie odbornej spôsobilosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany, alebo absolvent vysokej školy so študijným zameraním požiarna ochrana, ktorej obsah a rozsah spĺňa podmienky odbornej prípravy na získanie odbornej spôsobilosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany, môže sa podrobiť overeniu odbornej spôsobilosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany bez absolvovania odbornej prípravy do šiestich mesiacov od úspešného ukončenia štúdia. Obsah a rozsah študijného zamerania požiarna ochrana príslušnej školy, ako aj spôsob overenia vedomostí sa musí prerokovať s ministerstvom."
Odôvodnenie: Navrhovanou zmenou sa umožňuje, aby aj absolvent vyššieho odborného vzdelania na strednej škole so študijným zameraním požiarna ochrana s právom používať titul "diplomovaný špecialista - DiS" sa mohol do šiestich mesiacov od úspešného ukončenia vyššieho odborného vzdelania podrobiť overeniu vedomostí na výkon činnosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany bez absolvovania odbornej prípravy.
Ďakujem. Pani predsedajúca, skončil som.
Skryt prepis
 

14.5.2015 10:42 - 10:46 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, kolegyne, kolegovia, vážený pán minister. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú zákony, tlač 1427, podáva Národnej rade Slovenskej republiky v súlade s § 79 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky.
I. Národná rada uznesením č. 1630 z 12. marca 2015 pridelila vládny návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady, Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti a Výboru Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Výbory prerokovali predmetný vládny návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky a poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému vládnemu návrhu.
Výbory Národnej rady, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 582 z 30. apríla 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkami. Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti uznesením č. 413 z 28. apríla 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkami. Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 230 z 23. apríla 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkami.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto správy vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré nebudem čítať, lebo máme spoločnú správu, kolegovia, pred sebou.
Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: hlasovať spoločne o bodoch 1 až 30 s odporúčaním gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto vládnemu návrhu zákona odporúča Národnej rade vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1427, v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v spoločnej správe a prednesených v rozprave schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená v druhom čítaní uznesením gestorského výboru č. 238 z 5. mája 2015. Výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov. Súčasne ma poveril predniesť spoločnú správu výborov na schôdzi Národnej rady a navrhnúť Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, ktoré vyplynuli z rozpravy, a hlasovať o predmetnom vládnom návrhu zákona ihneď. Zároveň po skončení druhého čítania pristúpiť k tretiemu čítaniu ihneď.
Ďakujem, pani predsedajúca, skončil som a zároveň by som sa hneď prihlásil do rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2015 15:24 - 15:26 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis

16.
Pán kolega Kaník, vy nekritizujte usporiadanie v hlave, aké má náš premiér. Premiér Robert Fico je múdry chlap. Skôr sa sústreďte na vaše usporiadanie v hlavičke. Spomeňte si na rok 2004, keď ste bol minister a keď ste spravili žobračenky, tie dôchodky, čo ľudia dostávajú pred rokom 2004. Je to vaša zásluha, že ste rozdelili starodôchodcov. Veď sa nad tým zamyslite. Vy ste z nich spravili žobrákov. Vy ste bol vtedy minister. Povedzte mi aspoň dva príklady, alebo stačí aj jeden, keď ste bol minister, čo ste urobili dobré pre ľudí alebo pre dôchodcov? Prečo ste vy neschválili nejaký minimálny dôchodok? Mali ste to v rukách. Nikdy ste to neschválili, ani nedokázali sa sústrediť na to, aby ste vy mohli podať návrh na minimálny dôchodok.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2015 18:13 - 18:14 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega, vyzývaš smerákov, aby po nich pre ľudí niečo zostalo. Ja ti garantujem, že som 13 rokov starostom a robím pre ľudí a budem robiť pre ľudí, pokiaľ budem mať ich dôveru, a verím tomu, že za tých 13 rokov sa nemusím hanbiť, a som smerák. Kritizuješ Kmotríka, ktorý nechce, odmieta stavať Národný štadión, ale verím tomu, že keby ho staval, tak bude opačná kritika, že sa bude hľadať niečo, čo je za tým, prečo ho stavia, či zase nemá nejaký bočný zisk od štátu, od toho, od onoho. Čiže všetko kritizujeme a to tiež nie je dobré.
Ale tým nechcem povedať, že by som sa zastával schránkových firiem, ktoré nemajú čo podnikať so štátom, a to verím tomu, že sa toho dočkáme, že to tak nebude.
Skryt prepis