Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

1.10.2015 o 11:52 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 19:33 - 19:34 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Hovorili ste, pán kolega, že nie je také zlé naše školstvo. Ale je horšie, ako bývavalo, lebo nasvedčujú tomu testovania žiakov a študentov.
Vy hovoríte o veľkom množstve škôl. Osem rokov vládnete, ktorú vysokú školu ste zavreli alebo o ktorej takej škole ste povedali, že je zbytočná. Ani jedna nie je taká asi, pán kolega. Teraz za posledné tri mesiace asi jednej takej sa to týka.
Hovoríte o podávaní rúk. Teraz podávate ruku, keď sa končí volebné obdobie začína sa nové volebné obdobie. Na druhej strane koľko pozmeňujúcich návrhov alebo návrhov zákonov opozícii prešlo za posledné štyri roky? Aj, si myslím, je podávanie rúk akceptovanie niektorých pozmeňujúcich návrhov alebo návrhov zákonov, ktoré sú dobré a pomôžu v školstve. Určite vyšli aj z opozičných radov také. Na jednej ruke ich možno napočítame, koľko toho bolo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 12:16 - 12:18 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, v začiatku svojej reči ste hovorili, čo všetko po dvadsiatich rokoch stihla táto vláda urobiť v školstve. Ale ja vám hovorím, pán minister, mohli ste zachrániť málotriedky komplexným riešením či na zmiešaných územiach alebo slovenské málotriedky v malých obciach. Vieme, že ak nebudú málotriedky tak, že sa zatvoria, pretože nevedia ich financovať, tak vyľudní sa obec. A platí to aj tak pre slovenské obce, ako aj pre zmiešané obce. Mohli ste upraviť hodiny výučby materinského jazyka na maďarských školách. Bolo 16-tisíc podpisov na to, pán minister, žiadali to od vás, mohli ste zaviesť tri hodiny telesnej výchovy, nič sa v tom nestalo. Pán Čaplovič to sľuboval. Ale musím povedať, nikto nechcel, aby sa preniesli kompetencie na voľbu riaditeľa školy, prešlo to, ako sú školy vybavené, myslím, učebnicami. Viem, že s učebnicami sa mešká na odborných učilištiach, nie je tam odborná literatúra, nie je teda z čoho učiť. Takže aj toto treba spomenúť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 15:52 - 15:54 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Dovoľte mi, aby som reagoval na pána Brixiho. Pán kolega, áno, na všetko máte reakciu, to, že som nebol v televízii, som nestihol ísť do televízie, to povedal aj pán redaktor, a materiály som mal tu na Hrade, musel som sa tam vrátiť. Ale keby to pán redaktor chcel, bol by za to, aby som tam išiel, tak to mohol dať na druhý deň, tú istú reakciu, a možno aj s pánom ministrom Žigom, ja neviem, že jaký je v tom problém, to, že som tam nebol.
Pozrite sa, tieto materiály, pán Brixi, aj my máme nejakým spôsobom overené. Áno, ja beriem to, že čo je technický výkres, technický materiál, štúdia. Áno, ale my sme dostali tento materiál od pána Stoličného v tom smere, že je to možné realizovať. Ja nemám právo pochybovať o tom, že jeden technický inžinier, keď toto napíše, a sú to aj výkresy k tomu v krátkosti, že či mám, alebo nemám.
Pán Puci, lodná doprava. Viete, áno, samozrejme. Osobná lodná doprava zapísaná 31. 1. 2014. Ale osobná lodná doprava na to je málo, on musí mať, verejná vodná doprava vykonávaná na vodných cestách, medzinárodná, nákladná doprava, však on preváža autá, a tým, keď toto nemám, to je jak vodičský preukaz alebo povolenie tej firmy, nemôžem pustiť kompu na vodu, ktorú 1. júla pustili. Takže, takže tam toto potvrdenie nebolo. Ja nemám problém, tu je výpis Obchodného registra v tomto smere.
Pán Raši, áno, bol som tam, lebo ma pozval z Hamuliakova starosta. Pozeral som sa fakt na tie dievčatá, boli pekné a vtedy som sa tam pýtal na to parkovisko, či je tam ochranná fólia pod tým parkoviskom. Oni povedali, že je, aj pán minister. Preto nemám dôvod, nemám dôvod ... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.12.2015 15:27 - 15:39 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, asi je tu niekde. (Reakcia z pléna.) Je tu, dobre, ďakujem veľmi pekne.
Pán Blaha, nerád spomínam vaše meno a tiež nie som rád, keď vy spomínate moje meno, len chcel som vám povedať, že preto sme neboli v sále, lebo nechceli sme na vás zbytočne reagovať, lebo takú dobrú propagandu nám robíte HÍD-u, lebo furt nás spomínate, a myslím si, že to je pozitívne a nechceli sme vám to prekaziť.
Ešte pár vecí, vydržte. Nebývam na tom ostrove, ale mám tam jednu skoro unimobunku a tam chodievam, aby ste bol čiste v obraze, tak len toľkoto. A bol som aj niekedy, keď možno vy ste ani nežil, v reťazi, v tej živej reťazi, aby sme toto veľké, obrovské vodné dielo nepostavili tak veľké, ako je teraz, takže vy sa tu, asi vtedy ešte ste nežil, len toľko som chcel vám povedať. Ďakujem pekne.
Na základe toho, že, vážené kolegyne, kolegovia, bol som iniciátorom listu pánovi ministrovi 30. 9., vtedy, si myslím, nešla ešte volebná kampaň, to bolo ku koncu septembra, keď som interpeloval pána ministra, od ktorého som dostal odpoveď, a mal som tam 5 otázok, a dovoľte mi, aby som ich osviežil aj pánovi ministrovi, že o čo ide.
A dovoľte mi ešte raz tu povedať, pán Blaha už odišiel, že my nemáme problém s kompou, sme radi, že je tam väčšia kompa, rýchlejšia, tiež nechodí v hmle, vo vetre nechodí ani pri ľadoch nechodí, takže je tam novšia, zmestí sa na to viac áut, je to pozitívne.
My máme problém len s cenou. Čiže o nič iné tu nejde, a preto som sa pýtal aj pána ministra ako v bode č. 1: "Akým spôsobom prebehlo verejné obstarávanie?" Toto mám tu rozpísané. Dostal som na to odpoveď.
Ale dovoľte mi, aby som vám ukázal výpis z Obchodného registra. Tu je výpis z Obchodného registra tej firmy (rečník zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu), ktorá vyhrala a 1. júla začala prevádzku tohto obrovského diela na Dunaji, kompu. A môžem vám povedať, že činnosť na prevádzkovanie kompy, a to je presne verejná vodná doprava vykonávaná na vodných cestách Slovenskej republiky, medzinárodných rozsahov, nákladná doprava vnútroštátna a medzinárodná, získala len 21. 7. 2015, čiže ani sa nemohla zúčastniť podľa môjho názoru tendra, pretože nesplnila kritériá toho, čo potrebovala na prevádzku. (Potlesk.)
V krátkosti mi dovoľte ešte ďalšie veci. To som už spomenul, pán minister, že, samozrejme, táto prevádzka kompy a dlhé roky dozadu od roku 2014, tá nestála nikdy viac ako 500-tisíc euro. Vy ste teraz túto zákazku a viďte to tak, že vodohospodársky podnik objedná, vlastne Slovenský vodohospodársky podnik prevádzkoval túto kompu na objednávku VV. Bola tam podpísaná zmluva na 1 200 000 euro a ona to zvládla v roku 2014 za 700-tisíc niekoľko euro, čiže na tom získala určité finančné prostriedky, ktoré boli, konečná faktúra bola 710 386 euro, čiže milión dvesto, nejaká, nie provízia, nejaký zisk pre Slovenský vodohospodársky podnik z toho vyplynul, ale tieto peniaze ostali v dvoch štátnych firmách. Teraz vy tento zisk dávate súkromnej firme, ktorá teraz nebude prevádzku robiť za to, čo robil Slovenský vodohospodársky podnik, ale dali ste ju súkromníkovi, ktorej prevádzka kompy za rok vyjde na 1 600 000 euro, trojnásobný, trikrát predražené. A poviem prečo a vo faktickej som o tom hovoril a dovoľte, aby som prečítal: Priame náklady 649-tisíc, to sa týka starej kompy, spotreba nafty 129-tisíc, opravy za rok 2014, generálna oprava, výnimočná oprava motorov a tak ďalej stála 197-tisíc, mzdy, odvody 218-tisíc, odpisy 74-tisíc, dokopy, ak si to odrátame a, samozrejme, vnútropodnikové náklady 61-tisíc, čiže kompa v konečnom dôsledku bola prevádzkovaná za 513 174 euro. To je závažný moment, ktorý bolo treba povedať.
A preto mi dovoľte, aby som pokračoval, že síce tá kompa je väčšia, ale neni väčšia o 50 %. Tam je jeden rad ďalších áut, čo minister tiež povedal, ďalších 6 áut sa tam zmestí, čiže kompa je o 1/3 väčšia, ale je rýchlejšia, ale ako som už spomínal, nechodí ani za hmly, ani za vetru, ani za ľadoch, keď sú ľady, keď sú na Dunaji ľady. Takže o čo je väčšia, o to sa viacej ľudí dostáva na kompu. Ale otázka je tam, áno, vybudoval sa ten systém, ktorý púšťa dopredu tých, ktorí majú trvalý pobyt na ostrove, čiže oni majú vyhradený jeden koridor.
Ja by som sa rád spýtal pána ministra, koľko stál tento systém, ktorý tam vybudovali? Lebo nestretol som sa niekde s týmito finančnými prostriedkami, ktoré boli tam vynaložené rok predtým, jak nová kompa začala fungovať. Rok predtým, prosím vás pekne, obidve budovy na prístave v Kyselici a vo Vojke boli zrekonštruované, vybudované. Komu sme ich my zrekonštruovali, potom štát, aby ten, kto bude prevádzkovať kompu, na toto nemusel nejaké finančné prostriedky vynakladať? Asi áno. (Reakcia z pléna.)
Áno, vrátim sa k ľuďom. Vrátim sa k ľuďom. Áno, ľudia sú radi, že je tam rýchlejšia a väčšia kompa, samozrejme, prečo nie, ale aj to som vám povedal, pán minister, 8 rokov ste vládli, za 8 rokov ste dali jednu kompu novú tam tým ľuďom, čo ste sa práve dohodli na tom, keď bolo výjazdové rokovanie vlády v Gabčíkove, tam ste ľuďom sľúbili, že nie 1. júla začne kompa prevádzku, ale 1. januára. To nevyšlo, trošku ste to predĺžili do 1. júla, možno ste sám potrebovali čas na to, aby ste tieto formality s tou súkromnou spoločnosťou dali dokopy. To je môj názor.
Ďalej. Dovoľte mi, aby som sa vrátil k tej mojej interpelácii, ktorú som vám predložil, pán minister, a ďalší bod je, samozrejme: "Aká je efektivita vynakladania finančných prostriedkov štátneho podniku, keď z financií Európskej únie boli zaobstarané 3 pontóny?" Hovorím o tom, 3 pontóny: v Šamoríne, Hamuliakove a Čunove. Viac ako rok, pán minister, stoja tam pontóny a lode sú na nedohľadne. Vy ste povedali, že to zabezpečí nejaké občianske združenie Danubia a oni tam budú. Nikde nič nie je. Nefunguje. Rok tam stojíme, a napriek tomu to musí niekto strážiť, tie pontóny sú krásne vybavené a v jednej funguje už aj kaviareň a možnože s tým prenajímateľom kaviarne dotiahli ten pontón na to prístavisko, čiže prenajímateľ už bol hotový na tej najlepšej pozícii v Hamuliakove, kde máte aj vybudované parkovisko, a to som sa vás pýtal, že či je tam dodržané izolácia, aby, lapač olejov a tak ďalej, povedal ste, verím tomu, prečo by nebolo.
Ďalšia otázka bola. Aká efektivita nasadenia srbskej ťažobnej súpravy bagrovacím prácam, ktorá je už dva mesiace vyviazaná pri gabčíkovskej priehrade, 2 mesiace nerobí a neviem, koľko sa doteraz vyťažilo, koľko to stálo a prečo práve táto súprava, keď Slovenský vodohospodársky podnik má takú istú a ešte modernejšiu súpravu v Bratislave vyviazanú v doku.
Ďalšia otázka bola, pán minister, samozrejme, áno, hovorili sme o tom, výstavba mostu, výstavba, nie výstavba, ale možnosť, prevádzku tých tunelov, vlastne tých technických priepustí, ktoré sú pod touto hydrocentrálou, vlastne pod kanálom, a je ich vedľa seba päť. Tri sú pre vodu, cez ktorú sa prepúšťa voda, ak treba z jedného priesakového kanálu do druhého, a dve sú suché. Ja nehovorím, že toto je obrovský technický projekt, ale vypracoval ho človek, ktorý robí dlhé, alebo robil dlhé roky v Gabčíkove na priehrade, a je tu aj technický popis, čo všetko by bolo treba spraviť. On to povedal, že to by mohlo stáť 2,4 mil. euro, táto úprava, a bolo by vyriešené, minimálne osobná doprava, ktorá, samozrejme, na dva semafory môže chodiť celý rok, v zime, v lete, za hmly a tak ďalej. Otázka je, či technicky je toto zrealizovateľné, vy ste ukázal tu váš projekt, kde hovoríte, nie je. Ja myslím, že obidva nejakým spôsobom treba dať dokopy a možno z toho vyjde jeden normálny projekt.
Dovolím si vás len upozorniť, že dostali sme každý poslanec na mail určitý materiál, ktorý tu nechcem otvárať, že jak sa hospodári v týchto podnikoch, neviem, či ste to dostali, my to máme, môžem vám to posunúť, sú to rôzne zmluvy o tom, že na budove, ktorá je v Karlovej Vsi, koľko miliónov eura sa preinvestovalo, nejaká firma, ktorá sa tam stále objavuje. Ja to skúmať nebudem, ale moja otázka znie, sami dobre poznáte, že kameňolom v Bratislave v Devínskej je štyri roky, absolútne sa tam neinvestovali žiadne peniaze. Teraz je tu nejaký delimitačný protokol, na základe čoho vieme, že toto je na niečo pripravované.
Pýtam sa, pán minister, chcete to predať, chcete to prenajať? Lebo bol by som sa preto prihlásil aj ja, pretože, viete, začnú stavať rýchlostnú cestu R7 a D4, bude treba veľmi veľké množstvo kameňa, ktoré sa práve odtiaľ môže zobrať. Zatiaľ je to v takom štádiu, že je to trošku uspaté alebo nejakým spôsobom neoživené, kvôli tomu, že možno má na to niekto zálusk.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 13:26 - 13:28 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, ja som taký mierumilovný človek. Viete, moc nehovorím, kto akým autom chodí a či chodí po kompe, alebo cez kompu, alebo tunelom. Nie je to mojím zvykom. Ale dobre, určite chodím viac tou kompou jako vy. Treba konštatovať, áno, je tá kompa rýchlejšia a širšia o šesť áut, jak bola stará dvadsaťročná kompa.
Ale zároveň mi dovoľte aj sa spýtať, a pri mojom vystúpení na to poukážem, že oprava kompy, a presne je to tu napísané, v roku 2014 je výnimočná oprava motorov plus šotel, to je to zariadenie, ktoré tlačí tú vodu, stála 197 212,72 eur. A keď odpočítate náklady 710 386 mínus túto čiastku, tak prevádzka kompy aj s odpismi stála 513 174 eur, a to je priemer. Teraz táto kompa nová, ktorú bude prevádzkovať jedna firma a nie je štátna, doteraz ju prevádzkovala štátna firma, dostala, Vodohospodársky podnik dostal objednávku a tak ďalej a prevádzkovali kompu a teraz to bude 1 600 000 eur ročne. A z toho vychádza, keď si to vynásobíte, vyjde tá cena 25 mil. za 15 rokov. Takže na toto chceme my odpoveď. Nie na to, že je nová kompa, kto všetko pre to spravil. Osem rokov ste vo vláde, teraz sa bavíme o tom, že dostali tie tri obce jednu novú kompu. Osem rokov ste vo vláde a my sme boli jeden aj pol roka.
A ešte vám dávam na vedomie, jak odíde, určite budete počúvať, keď bol štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy, bavíme sa o cestách II. a III. triedy, mal by ste vedieť, že tieto cesty nepatria pod ministerstvo dopravy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.11.2015 11:37 - 11:38 hod.

Árpád Érsek
Ďakujem, ďakujem. Keby ste pozdravila deti na balkóne. Ďakujem. Dal som tam, dal som tam papier, pani podpredsedníčka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2015 15:16 - 15:26 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená Národná rada, vážený pán minister, vážený pán kolega, dovoľte mi, ako v prvom čítaní tohto zákona som tiež vystúpil ohľadom tohto závažného, si myslím, pre športovcov zákona a nielen pre športovcov, ale pre celú spoločnosť, pretože uchádzame sa tým trendom, že pomaličky sme prišli na to, že športom môžeme predĺžiť svoj život, a myslím si, že má to dopad aj na naše zdravie.
Takže musím v prvom rade povedať, že tento zákon, ktorý je predložený, bol spracovaný, myslím, je na lepšej úrovni, jak je doterajší zákon, bol prístupný verejnosti, ktorá sa zúčastnila v priamej debate, priniesla niektoré podnety tak cez poslancov, ako aj cez navrhovateľov. Myslím si, že v každom prípade je treba brať do úvahy, že je potrebný tento zákon už, myslím si, v tomto 21. storočí, pretože sami dobre viete, a s tým, že bude tento zákon prehľadnejší, bude mať lepší vplyv na to, aby sme, samozrejme, vždycky ide o to, aby sme mohli sledovať toky finančných prostriedkov v športe a čo všetko s tým súvisí.
Musím však povedať jednu vec, že je mi ľúto na jednej strane, čo povedal aj môj kolega pán Mihál, že chýba v tom ten superodpočet, ktorý v pôvodnom zákone bol, je škoda, že tu nie je, pretože to sú ďalšie finančné prostriedky, ktoré legálnym spôsobom mohli prísť do športu a nemuseli sme tieto veci riešiť cez určité reklamy. Čiže toto si myslím, že je chyba, že nie je, vieme názor pána ministra financií, že kvôli nemu asi tento superodpočet tam nie je.
A samozrejme, mám ešte jeden problém s tým, že finančné krytie tých športových poukazov ostáva tam otvorené, že máme v zákone napísané finančné poukazy pre mládež, ktoré by potom mohli neskôr odovzdávať v kluboch, a nie sú kryté finančne. S tým mám problém, pretože ak už majú byť tie poukazy, tak nejakým spôsobom by mali kryť určitými finančnými prostriedkami z dôvodov jednoduchých, pretože to je jediný motivačný prvok pre trénerov, ktorí majú práve tie mládežnícke skupiny a nemajú jeden, v tých mládežníckych skupinách je viacej kategórií a motivuje to tých trénerov v tom smere, že ak mám dobrú skupinu, ak mám veľa detí, samozrejme, viem vypočítať toľko, že koľko tie poukazy finančne donesú do toho klubu, na ktorých nejakým spôsobom potom ďalej môže aj ten tréner nejakým spôsobom získavať určité finančné prostriedky. Takže v tomto vidím dosť veľký problém, lebo odkedy sa zmenil zákon o mzdách, vlastne o, jak sa to volalo?, o tom, že sa zdaňujú aj tie... (reakcia z pléna), dohody; presne, ďakujem; že zdaňujú dohody, tak toto malo veľmi negatívny vplyv na športových funkcionárov a trénerov hlavne, lebo už sú cesty, ktoré sú cez cestiaky robené a tak ďalej, aby obišli tie dohody, samozrejme, ktoré tých 300 eur, keď dostanete na dohodu a ich musíte zdaniť, tak kvázi sa neoplatí v tomto smere pokračovať. A preto si myslím, že práve tu tieto poukazy mohli túto vec nejakým spôsobom prekryť alebo slúžili by k prilepšeniu športovým trénerom a všetkým cvičiteľom, ktorí majú s tým spoločného.
Musím však povedať, áno, je tam určitý prísun nových finančných prostriedkov z lotérií, čo dosť dlho trvalo, aby sme túto čiastku získali do toho športu, je to potešiteľné. Uvidíme, že jak bude, koľko to prinesie finančných prostriedkov do toho športu. A samozrejme, tento zákon je dosť obšírny v tom smere, že prax ukáže, prax ukáže, že jak je tento zákon dobrý, a v konečnom dôsledku na budúci rok, možno rok alebo dva potrvá, kým to nabehne v tom smere, že budeme mať výsledky, že čo to práve do praxe prinieslo.
Mal som určité výhrady v prvom čítaní, rýchlo ich zopakujem. To riadenie vrcholového športu, sú tu tri centrá, s ktorými nemôžem súhlasiť, je tam vnútro, armáda, školstvo, nie je to dobré. Je tu síce, bolo napísané v pôvodnom znení, že v roku 2016 sa to prehodnotí, postavenie slovenského olympijského výboru v rámci tejto plejády všetkých športov, ktorá nevýlučne je potrebná. Chýbajú mi také ako, keď ideme testovať športovcov, samozrejme, potrebujeme tie testy vyhodnocovať. Kto ich bude vyhodnocovať, ako sa dostanú do praxe? Tam by som nejakým spôsobom možno na budúci rok dostal do toho, že mali by tam byť zapojené fakulty telesnej výchovy a športu, ktorí sú na to najlepší odborníci a majú kapacitu študentov, aby to vyhodnocovali a aby sa výsledky týchto testovaní dostali do praxe. Pretože je pekné, že budeme testovať, ale neviem, nie som presvedčený o tom, že tieto výsledky testovania budú mať v praxi určitý vplyv na to, keď hovoríme o obezite alebo o nadaných športovcoch, že otestujeme ich a na čo budeme tie testy používať. To je veľmi dôležitá vec.
Áno, národný športový zväz, § 16, tu mám pozmeňovací návrh, neskôr ho prečítam. Hovorí sa o desať funkčných oddieloch a o dvesto registrovaných športovcoch. Myslím si, že niektoré zimné športy alebo aj letné nespĺňajú túto kritériu a dám k tomu pozmeňovací návrh, že niekedy nie sme na Slovensku schopní mať desať funkčných oddielov a dvesto športovcov. Myslím si, že v mojom pozmeňováku je napísané, že o 50 % nižšie, čo si myslím, týka sa to sánkarov, lukostrelcov a tak ďalej, že by sme mohli uvažovať o tom, že aj oni musia mať zväz, lebo sa jedná o olympijské športy. No a samozrejme, aj tam podám pozmeňovací návrh, že aby sme zadefinovali, že určitá čiastka peňazí na tie športové preukazy musí byť zadefinovaná z dôvodov, lebo v zákone je napísané, ak na to budú finančné prostriedky, tak vtedy sa môže. Myslím si, že to nie je dobré riešenie, musí byť nejakým spôsobom, musíme vedieť, že koľko je to.
Druhý pozmeňovací návrh mám o tom, že zo štátneho rozpočtu podľa môjho názoru by sme mali povedať, že koľko percent pôjde na šport z každého rozpočtu. Je tu síce, ráno som počul pozmeňovací návrh pána Pellegriniho v tom smere, že nemôže byť menej ako v predchádzajúcom roku rozpočtu. Je to pekný slogan, ale neviem, či sa dá dodržať, lebo hovoríme o určitých 100 miliónoch, čiže nemôže dostať ten šport menej, ako dostal vlani alebo tento rok. Dobre, uvidíme, jak to bude v praxi. Ale nechcem zbytočne naťahovať, dovoľte, aby som prečítal môj pozmeňujúci návrh k vládnemu zákonu.
1. V § 16 ods. 1 písm. c) sa slovo "desať" nahrádza slovom "päť" a číslica "200" sa nahrádza číslicou "100".
To je práve o tých zväzoch a o tých športovcoch.
Odôvodnenie: Navrhované kvóty mnohé, aj olympijské športy nie sú schopné navrhované podmienky splniť. Z uvedeného dôvodu preto navrhujeme ich zníženie.
2. V § 76 ods. 1 sa slová "môže poskytnúť" nahrádzajú slovom "poskytne".
Toto je práve odôvodnenie: Navrhujem, aby príspevok poskytovaný ministerstvom školstva na športový preukaz nebol závislý od zdrojových možností štátneho rozpočtu, ale aby v záujme podpory rozvoja športových aktivít mládeže bolo poskytnutie príspevku na športový poukaz obligatórne.
Čiže tu by som, pán kolega, osobitne potom na hlasovanie, dobre? Tieto dva body. (Rečník podal podklady spravodajcovi.)
A tretí pozmeňovací návrh je o tom, o čom som tiež hovoril.
1. V § 65 sa vkladá nový odsek 4, ktorý znie:
"(4) Prostriedky štátneho rozpočtu podľa ods. 3 sa poskytujú najmenej vo výške 0,5 % jeho ročného objemu."
To je tá čiastka, ktorá doteraz bola dávaná zo štátneho rozpočtu na šport, ale treba povedať, ani jedna vláda to nedodržala, výšku týchto dotácii.
Odôvodnenie: Navrhujem, aby sa štát zákonom zaviazal ku konkrétnemu určeniu aspoň minimálneho podielu, ktorým z verejných zdrojov, teda z daní občanov tohto štátu, bude prispievať na športovú činnosť. Financovanie športovej činnosti založenej na voľnej úvahe vytvára neistotu, nepredvídateľnosť a tým nemožnosť plánovania športových aktivít a realizácie zámerov a projektov v oblasti športových činností, ktoré sa budú dotýkať viacerých prvkov.
2. Doterajšie odseky 4 a 7 sa označia ako odseky 5 až 8.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 1.10.2015 12:04 - 12:05 hod.

Árpád Érsek

139.
Ďakujem za slovo. Chcem sa poďakovať pánovi Kuffovi, že vystúpil k tomuto a podporí tento zákon. Zákon, len úpravu. V konečnom dôsledku treba vedieť, že aj tie tabule rôznofarebné, čiže sú nápisy, ktoré sú čiernobiele, to sú väčšinového národa a modrobiele sú menšinového národa. Aj v tom je rozdiel, takže ďakujem, že podporíte tento pozmeňovací návrh.
Ďakujem pekne. Dodatok.

Skryt prepis
 

1.10.2015 11:52 - 11:57 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis

133.
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, vážené poslankyne, poslanci, dovoľte mi, aby som v krátkosti povedal, o čo sa jedná. Tento zákon už bol tu v parlamente, je to trošku v inom znení. Jedná sa o dvojjazyčné názvy na železničných staniciach a zastávkach v krátkosti.
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/2009 Z. z. o dráhach v zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, predkladáme z dôvodu zosúladenia právneho stavu v oblasti používania jazykov národnostných menším označovaním železničných staníc.
Viete, že tento zákon platí napríklad na cestách, kde sa označujú začiatky a konce obcí alebo miest, kde žije viac ako 20% obyvateľov národnostných menších, ale nedotiahlo sa v tom, spravila sa chyba, keď ten zákon bol platný, že sa na železniciach a železničných staniciach sa tento zákon nedotiahol do konca, pretože používanie jazyka národnostných menšín v znení neskorších predpisov umožňuje uvádzať označenie obce v jazyku národnostnej menšiny v obciach vymedzených nariadením vlády Slovenskej republiky č. 221/1999 Z. z. aj pri označení železničnej stanice. Súčasná právna úprava zákona č. 513/2009 Z. z. o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení niektorých predpisov však takúto povinnosť dotknutým orgánom štátnej správy neukladá.
Navrhuje sa, aby dopravný úrad zo zákona rozhodol o umiestnenie označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny, pričom bude povinný tak urobiť vo všetkých obciach, v ktorých v zmysle zákona č. 184/1999 Z. z. o používaní jazykov národnostných menšín v znení neskorších predpisov používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku a nachádza sa železničná stanica alebo zástavka. Navrhovaná zmena sa týka 144 obcí v Slovenskej republike.
Prosím vás pekne, ďalej v tomto nebudem pokračovať, lebo neni nás tu veľa, ale dovoľte pár myšlienok k tomuto zákonu. Jedná sa len o dobrú vôľu väčšinových poslancov, ktorí tu nie sú, aby prikývli na tento zákon. Myslím si, že je to v súlade aj s európskymi normami, ak prejdeme naše hranice, či už na Rakúsku alebo všade sú tieto dvojjazyčné tabule aj pri mestách, aj pri zástavkách staniciach. Treba vedieť, že nechceme alebo tento zákon o tom nehovorí, aby sme ich dostali do cestovných poriadkov. Ide jednoducho o označenie stanice Kvetoslavov, aby tam bolo napísané napríklad maďarsky Úszor, a práve preto, Úszor je Kvetoslavov, práve preto na vás apelujem, aby ste, aby ste trošku uvažovali európsky, keď hovoríme neustále o migrantoch, my nie sme žiadni migranti. Národnostné menšiny žijúce na Slovensku nie sú migranti. Oni sú ľudia, ktorí sa tu narodili, a chcú byť nejakým spôsobom aj odmenení alebo mali, aby tú možnosť, aby, aby to prešlo Národnou radou, že chcú si označiť železničnú stanicu vo svojom jazyku, kde je väčšina alebo aspoň 20 % žije menšina v tejto obci.
Táto novela ja apel na väčšinový národ, na jeho ústretovosť a nejakým spôsobom uznať aj pre národnostné menšiny svoje práva. Je to jediná vec, ktorú od vás chceme, aby ste zosúladili, nie je to žiadny nový zákon. Ide o zosúladenie železničného zákona práve kvôli tejto skutočnosti. Preto vás prosím, aby ste porozmýšľali nad tým aj, keď si myslím, že bude to ťažké rozmýšľanie, ale my sme sa o to pokúšali. Je to našou povinnosťou, pretože zastupujeme v tomto parlamente národnostné menšiny.
Ďakujem pekne, skončil som. (Potlesk.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2015 10:00 - 10:02 hod.

Árpád Érsek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Som veľmi rád, že pán poslanec Mihál vystúpil, lebo objasnil aj tú ekonomickú časť toho, ktorá pre mňa je trošku ako nie úplne ako moja téma, ale z odbornej stránky zas bolo dobré, že sme to posúdili aj viacerí.
Ale chcem vám povedať, že, ako ste povedali, práve to je tá časť, taekwondo nikdy nemôžte porovnať s nejakým futbalom alebo kolektívnym športom, pretože nikde vo svete to nie je masový šport. Niekde je to výraznejšie, niekde menej výraznejšie. Ale poviem vám príklad, že kým na taekwondo dôjdu dvaja rodičia jedného závodníka, tak na futbal dôjde z 15 hráčov 15-krát dva (povedané so smiechom), tým pádom tá populárnosť, samozrejme, je lepšia.
Ale zarmútilo ma to, že som nevedel, že práve stávkové hry, kde tipujete na športový výsledok, že sa do toho nepočítajú, čo si myslím, že je veľmi zle. Možnože, ja neviem, či sa to dá napraviť, alebo sú tam iné bariéry.
A na druhej strane, čo sa týka merania populárnosti, dá sa to nie dotazníkom zmerať. Dá sa to na základe predaných lístkov, aby návštevnosti na štadiónoch hokejových, futbalových, volejbalových, basketbalových, a pekne sa to môže za celý rok, sa to môže spriemerovať a máte návštevnosť športu. A možnože by to motivovalo aj, aj futbalových fanúšikov, aby dobehli hokejových fanúšikov a opačne. Samozrejme, to, čo povedal Dušan Galis, určite to napraví aj s tým, že keď budú vybudované kultúrnejšie športoviská na Slovensku, čo chýbajú, tak to určite bude podporovať aj návštevnosť, návštevnosť športu, športu milujúcich občanov.
Ďakujem.
Skryt prepis