Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 16:04 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 15:58 - 16:00 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Celkom ma zaujala tá debata o tom, že kto je skutočný sociálny demokrat, a teda keď som sa dozvedel o tom, že skutočný sociálny demokrat je sociálny a zodpovedný, tak obávam sa, Monika, že zbytočne im tu budeme predhadzovať dôkazy. Stále oni si budú myslieť, že sociálne a zodpovedné je natlačiť do, svojmu sponzorovi do gágora miliardy eur z nášho spoločného, a popritom je sociálne a zodpovedné a prejavom skutočného sociálneho demokrata hovoriť o tom, ako nenávidím bohatých, ako by som najradšej znárodnil majetok, ale v skutočnosti, keď jeho predseda alebo jeho vedenie strany a ešte ja sa na tom ako podieľam, že tlačím tie miliardy z nášho spoločného cez drasticky predražené diaľnice do gágora Širokému, tak potom to obhajujem.
A vieš, Monika, s takýmito ľuďmi sa bavíš, ktorí sú ochotní za to, aby boli na zvoliteľnom mieste na kandidátke, lebo zrejme inak by neboli schopní sa uživiť, lebo v živote nezamestnali žiadneho človeka a nevytvorili jedno pracovné miesto, len mudrujú a sprostosti tu vyprávajú, tak týmto ľuďom veľmi ťažko to vieš vysvetliť, lebo naozaj pre nich tých 3-tisíc eur, že mu každý mesiac cinkne na účet, pre neho je to zabezpečenie do dôchodku, on sa tu prestravuje do dôchodku a on nepochopí alebo nieže nepochopí, on nemôže, neni preňho dovolené, aby on chápal zlodejiny. On každú jednu zlodejinu bude obhajovať a len zároveň sa bude chváliť, že je naozaj on kovaný sociálny demokrat alebo ešte teda aj tá vyššia kasta asi zrejme, komunista nejaký ortodoxný a bude o sebe hovoriť, že to je sociálne a zodpovedné, tak, ako on sa správa.
Čiže sociálne a zodpovedné je podľa nich to, že urobíš tender, vylúčiš troch najlacnejších a dohodíš to osobnému priateľovi predsedu svojej strany, ktorý ma potom dá na kandidátku. To si myslí pán kolega Blaha.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 14:29 - 14:31 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis

31.
Anton, prepáč, ale v tomto vystúpení som tak trochu pochopil, že, alebo pripadal si mi taký trochu nechápavý, aj ti to skúsim vysvetliť, že hovoríš, že Váhostav za Radičovej vlády mal zákazky za 300 či 400 mil. eur.
Po prvé treba porovnávať čísla, že teda koľko pár sto miliónov eur mal za Radičovej vlády a koľko miliárd mal za Ficovej vlády. To je prvé porovnanie.
Ale ja ti poviem, že ja nemám absolútne nič proti tomu, aby Váhostav mal koľkokoľvek zákazok, ak sa zúčastní alebo tú zákazku získa vo férovej súťaži, kde naozaj je cieľom, aby ten, kto vyhrá, bol ten, kto ponúkol najlepšie podmienky alebo v tomto prípade najlepšiu cenu. A toto boli situácie a spôsob robenia súťaží za Radičovej vlády. Čiže keď Váhostav získal za Radičovej vlády za 300 mil. eur zákazky, ktoré získal vo férovej súťaži, kde bol najlepší s cenou, ja nemám absolútne nič proti tomu, aj keby to bolo 3 mld. eur. Ale problém je ten, ktorý vám vyčítame, že vy ste organizovali súťaže tak - a to si môžeš pozrieť - za tejto vlády, kde ste vybrali Váhostav ako štvrtého v poradí. Dal štvrtú najlepšiu cenu, inak povedané, traja ďalší súťažiaci dali tri lepšie ceny a vy ste si vymysleli pri každom niečo, aby ste ho mohli vyhodiť zo súťaže, aby ste to len mohli dohodiť kamarátovi Širokému, osobnému priateľovi vášho predsedu Roberta Fica. A toto vám vyčítame, že vy ste rozdali miliardy eur svojmu osobnému priateľovi vášho predsedu a ešte sa tu to nehanbíte obhajovať. A toto je ten rozdiel.
Čiže keď chceš porovnávať naozaj porovnateľné, porovnávaj, akým spôsobom sa Váhostav dostal k zákazkám za Radičovej vlády a ako sa dostával k zákazkám za prvej Ficovej vlády a druhej Ficovej vlády. Ja viem, že to vieš, tak skús, prosím ťa, byť férový.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 11:42 - 11:44 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis

132.
Vážený pán kolega, začínal si vetou, že je to komplikovaný problém. No nie je to komplikovaný problém, je to čistokrvná, prehľadná zlodejina, ktorú sa snažíte prekryť tým, že si nájdete obeť v opozícii a teatrálne ho tu chcete popraviť a zvaliť všetku vinu na neho.
Jednoducho namierili sme reflektor na vás, prišli sme vám na to, tri roky vás upozorňujeme, že živnostníci, malí podnikatelia budú Širokým pri Váhostave okradnutí, 3 roky tu každý jeden poslanecký klub predkladal nejaké riešenia, ktorými sme tomu chceli zabrániť, tri roky jak jeden chlap tu 83 ľudí zo SMER-u hlasuje proti tomu, robili ste všetko pre to, aby Široký svoj podvod mohol dokonať. A je to komplikovaný problém?
No pre vás je to komplikovaný problém, jak to teraz vysvetlíte ľuďom, že tri roky ste ich mohli chrániť a nechránili ste ich a zrazu dnes akože ich chránite. Áno, vidíme to na každej tlačovke, ako teda Robert Fico používa mantru, teda jak chránite, zachraňujete živnostníkov kvôli Figeľovi. Nie, vy ich zachraňujete kvôli sebe. Kvôli tomu, že ste 3 roky odmietali konať.
Trikrát si iba zopakoval tú skratku Fico - Široký - zlodej, ja si myslím, že mohol si aj 10-15-krát, treba to naozaj dostať medzi ľudí, je to naozaj celkom jednoduchý komunikačný manuál, sú to v podstate tri slová, ktoré presne hovoria o tom, ako Slovensko funguje.
A keď hovorím, že hovoríte o jednej jedinej vlastne iba veci ako vyvodenie politickej zodpovednosti, ak by ste naozaj chceli vyvodiť politickú zodpovednosť, tak dnes by tu poslanci SMER-u predkladali návrh na odvolanie Roberta Fica z postu predsedu vlády. Vtedy by to bolo naozaj vyvodenie politickej zodpovednosti. Toto je odporný, priezračný alibizmus, kedy vám sme na to prišli, a snažíte sa zvaliť vinu na niekoho iného. A pravda nie je niekde uprostred, tak ako si povedal na konci, pravda je jednoznačná, chceli ste... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 11:19 - 11:21 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis

120.
Lojzo, myslím, že môžeme sa tu snažiť, môžeme sa, hádzať hrach na stenu. Nezaberie to. Jednoducho oni stále si budú dokolečka klamať, budú dokolečka vytvárať nejakú ilúziu, virtuálnu realitu, toho svojho maskota budú predvádzať na tlačovky, ako ľuďom bude hovoriť, že to vlastne ľudia nezaplatia, to zaplatia zlé banky.
Ale my to musíme napriek tomu zrejme nevzdať a musíme stále ľuďom hovoriť možno príklady, na ktorých to pochopia. Možno príklad taký, že zoberie sa zlodej, sadne do cudzieho auta, prichytí ho pritom policajt, všetko jasné, jednoznačne policajt chytil zlodeja. Ale čo sa nakoniec nestane? Zlodej zoberie svojich 83 kamarátov, prídu na políciu a všetci tam svedčia, že to ten policajt chcel ukradnúť to auto. A presne toto je tá situácia. Prichytený zlodej ukazuje na policajta, ktorý mu prekazil odporný kšeft, a chce toho policajta silou mocou politicky popraviť. Nič iné, nič viac, nič menej. A môže sa tu snažiť aj pán predseda Pelle–Vložiťgrini – a myslím a môžem povedať –, že zneužívať svoje postavenie, keď tu vstupuje a komentuje vlastne vystúpenia jednotlivých poslancov mimo poradia, mimo prihlásenia faktickú, a môže tu hovoriť a argumentovať tým, že je štátnym tajomníkom, a áno, zaplatia to banky. Figu borovú to zaplatia banky! Ľudia cez vyššie poplatky v bankách zaplatia bankový odvod, banky iba vyberú tento poplatok. Odkiaľ? Tie banky, čo si tlačia ti peniaze? Pán štátny tajomník, banky tlačia peniaze? Nie. Vyberajú od ľudí peniaze. Zaplatia do tohto fondu a z tohto fondu zoberiete peniaze. A miesto toho, aby ste zobrali majetok Širokému, zoberiete majetok ľuďom na Slovensku, každému jednému, ktorý má účet v banke.
Toto je podľa vás sociálna demokracia. Toto je podľa vás sociálne cítenie. Áno, sociálne cítenie so zbohatlíkmi, ktorí vás financovali, ktorí vám platili kampaň, a teraz im za to lížete päty.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 20:48 - 20:49 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán minister vnútra, zdá sa mi, že trochu si vyšiel z cviku, lebo inokedy sme zvyknutí, že má to tak viacej šťavu a viac je to také teatrálne, teraz to asi aj teba trošku rozviklalo. Každopádne spomenul si takú vec, že doslova citát na opozíciu, že vaša pracovná metóda je čo najviac klamať. A sústredím sa iba na túto jednu tvoju vetičku. Zároveň si potom v tom svojom vystúpení, po tom, ako si toto spomenul, povedal, že kauza daňový úrad, kolega Matovič, čo si urobil v tejto veci, čo ste urobili v tejto veci? Ticho ste boli, nič ste neurobili, sklopili ste uši, plus-mínus niečo takéto. A dovolím ti, pán minister, vnútra povedať, že som bol jediný opozičný poslanec, ktorý pri kauze Daňového úradu v Košiciach mal svoju vlastnú tlačovku, na ktorej som vyzval vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša, aby okamžite odvolal šéfa finančnej správy pána Mikulčíka, dobre? Takže vieme, kto tu používa klamstvá ako pracovnú metódu od dnes.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 20:35 - 20:35 hod.

Igor Matovič
Myslím si, že nie je na čo reagovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.4.2015 20:13 - 20:26 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predseda, kolegovia, kolegyne, mám relatívne málo rokov, ale z toho, čo som čítal, presne takto si predstavujem politické procesy v 50. rokoch. (Potlesk.) Jednoducho vládna moc, boľševici, ktorí si zmyslia, že zrazu oni majú pravdu a majú patent na rozum, si povedia, že tí, ktorí chceli pre štát dobre, sú zločinci, ukážu na nich prstom a verejne ich pred celou spoločnosťou popravia. Rituálne politicky zavraždia.
Zároveň som hlboko presvedčený, že to, čo chcete dnes spáchať Jánovi Figeľovi, áno, predsedovi našej konkurenčnej politickej strany, tak je nič iné len odplatou za to, že vám prekazil obrovský kšeft pri PPP diaľniciach na severe Slovenska. Kšeft, ktorý ste si nachystali na sklonku prvej Ficovej vlády v nádeji, že budete pokračovať aj v druhej Ficovej vláde po roku 2010, a zrazu výsledok volieb vás natoľko prekvapil, že vám statočný človek Ján Figeľ na poste ministra dopravy váš odporný kšeft prekazil. Kšeft, na ktorom ste chceli iba za úroky a poplatky spriazneným mecenášom Váhostavu a podobným dopriať 10 miliárd eur na úkor všetkých ľudí na Slovensku. Na úkor všetkých daňových poplatníkov.
Je verejným tajomstvom, že ste mali tieto tri balíky, na čo bola rozdelená vlastne tá výstavba diaľnic, rozdelené medzi tri koaličné strany. Smer mal ten najväčší zákusok, druhý malo HZDS, potom SNS. Pán Mečiar zvykol v kuloároch následne hovoriť o tom, že nakoniec ste ich ešte podviedli, že ešte aj ten ich zákusok ste si zobrali a dohodili ste ich tomu vašemu sponzorovi, vašemu mecenášovi.
Vždy, keď som pozeral diskusiu Roberta Fica s Jánom Figeľom, pomedzi tie niekedy silené úsmevy som videl, že za niečo ho veľmi, veľmi nemá rád, a myslím si, že bolo to práve kvôli tomu, že ten odporný kšeft, ktorý ste chceli spáchať na úkor vašich voličov, v prvom rade vašich voličov, ten odporný kšeft vám prekazil. Dnes pri situácii, kedy sa namierili reflektory na páchateľa, tak páchateľ zrazu ručičkou ukazuje jeden týždeň na Ivetu Radičovú, to ona spáchala ten podvod pri Váhostave. Ona je príčinou, lebo zabezpečila nízke ceny diaľnic. Ona priložila revolver Širokému a Široký podpísal zmluvu dobrovoľne pod svoje náklady. Keď to nevyjde a keď zistil, zrejme z prieskumu, že je úplne trápne útočiť na bezbrannú ženu, ktorá sa nemá šancu vlastne brániť, keďže v politike nepôsobí, tak si našiel druhú obeť a tou je Ján Figeľ alebo minister dopravy vtedajší. Včera sme to videli na tlačovke. Päťkrát krásne podľa manuálu povedané, Ján Figeľ je strojca podvodu, "kultúry podvodu". Tak to doslova bolo povedané a zaviedol kultúru podvodu, urobil kultúru podvodu a podobne. Jednoducho chcete ľuďom vsugerovať niečo, nejakú mantru a vždy – tak ako aj v iných prípadoch – sa riadite heslom, že stokrát opakovaná lož sa stane pravdou, a ja vám poviem, že v tomto prípade čísla nepustia.
Už v predošlej rozprave, ktorú sme takýmto teatrálnym spôsobom prerušili, som vám hovoril príklad iba jedného tunela pri Žiline, kedy vy ste to vysúťažili, v úvodzovkách, pre svojho kamaráta, pre osobného priateľa Roberta Fica za 1,1 miliardy eur, keď vám to Figeľ zrušil a museli ste už dokončiť rozbehnutú súťaž, zrazu ten istý tunel ste podpísali za 341 miliónov eur. Ja pevne verím, že základnú matematiku poznáte, že 1,1 miliardy je 1 100 miliónov mínus 341 je 759, keď sa nemýlim. Trištvrte miliardy eur ste išli ukradnúť na jednom úseku diaľnice. Na 11-kilometrovom tuneli. Trištvrte miliardy eur a to vám prerušil Ján Figeľ. (Rečník ukázal rukou smerom do pléna.) Síce sedí zatiaľ ešte tam. (Rečník ukázal rukou šikmo za seba.) Za toto ho Robert Fico nemá rád, lebo jednoducho nemohol vrátiť svojim sponzorom to, čo mu sponzori pred voľbami 2002, možno 2006 dali, za čo mu zaplatili kampaň. Možno za čo sa mu zložili na jeho lukratívne bývanie 350 metrov štvorcových na hradnom vŕšku, tak zrazu, keďže mu prerušil kšeft, tak dnes je on akože vinník. Nehanbíte sa, prosím vás? Tomuto sekundujete? Ani štipku svedomia nemáte? Trošičku. Zamyslite sa iba nad tým jediným tunelom. Ja vám nechcem komplikovať čísla, nechcem komplikovať rozmýšľanie. Jeden jediný tunel Robert Fico vysúťažil za 1,1 miliardy a súťaž, ktorá dobehla na základe toho, ako ju nastavil Ján Figeľ, bolo za 341 miliónov. O trištvrte miliardy menej.
Dnes Shooty zverejnil takú peknú kresbu, zrejme ho poznáte. (Rečník vzal do pravej ruky obrázok s karikatúrou a ukazoval ho plénu.) Toho Shootyho myslím a možno ste videli aj tú kresbu a hľadá zrejme, alebo teda ten pán, ktorý na tej kresbe je, myslím si, že to bude váš predseda strany a zrejme niekoho hľadá, že kto je ten vinník. Snaží sa ukázať na Jána Figeľa, ale ja si osobne myslím, že páchateľ je na tej druhej karikatúre, ktorú zverejnil včera. (Rečník vzal do ľavej ruky obrázok s ďalšou karikatúrou a oba obrázky ukazoval plénu.) Možno ho poznáte, ja úplne, do tváre mi až príliš známy nie je, ale počul som, že vraj vy v SMER-e ho máte dosť v úcte a pomaly by ste mu ruky bozkávali. Ak ho naozaj poznáte a niekto od vás pozná iniciály tohto človeka, kto je tu na tej druhej karikatúre, poprosím vás, adresu Generálnej prokuratúry poznáte. Tento človek za podvod iba pri tom jednom tuneli, ktorý išiel spáchať, musí zhniť v base. Rovnako oproti v cele s pánom Širokým. Keď chcú, môžu byť aj spolu.
Ak vám nie je hanba, dnes človeka, ktorý upozornil na vaše zlodejiny a prerušil vaše zlodejiny a povedal, že nie takýmto megavilám na Bahamách (rečník ukázal plénu fotografiu), že toto nie je normálne, že toto nie je sociálne cítenie a sociálna demokracia, a zarazil kšeft pre pána Širokého. Ak dnes vy sa podieľate na tejto rituálnej politickej vražde, tak buď ste úplne stratili svedomie, alebo vás veľmi dobre za to platia. Neverím tomu, že ste tak hlboko klesli, že ste ochotní vybartrovať svoje svedomie za to, aby ste mali miesto na budúcej kandidátke, aby ste znova tu mali teplý flek a znova vám každý mesiac cinklo tritisíc eur na účet. Naozaj tomu neverím.
Zamyslite sa, prosím vás, nad sebou. Slovensko si zaslúži ľavicovú stranu. Úprimnú ľavicovú stranu s úprimným ľavicovým cítením. Nie toť pán Blaha a spol., ale naozaj úprimnú sociálnu demokraciu. Ja verím, že v SMER-e medzi členmi a tak isto medzi voličmi sú čestní ľudia. Povedzte si, že stačilo konečne tých rozkrádačiek. Postavte sa zlodejom vo vlastných radoch, vo vedení vašej strany konečne čelom. Naberte odvahu a verte tomu, že ľudia to veľmi ocenia. Urobte konečne na Slovensku normálnu sociálnodemokratickú stranu. Čestnú, ktorá bude pracovať pre ľudí a ktorá nebude mať jediný cieľ, aby obohacovala mecenášov, oligarchov, sponzorov svojej vlastnej strany. Urobte stranu, kde nebudete poskokmi, kde budete môcť mať svoje vlastné svedomie, kde budete môcť naozaj hájiť ľavicové hodnoty, ľavicové hodnoty, ktoré naozaj budú o sociálnom cítení s chudobnými, biednymi, slabšími, s tými stavbármi u toho Širokého, nie so Širokým. To, čo dnes vy predvádzate, je len karikatúra sociálnej demokracie a ste toho súčasťou. Naberte odvahu, ak tú odvahu naberiete, ja vám čestne z tohto miesta sľubujem, že vám prispejem na vznik vašej strany, ak u vás sa nájdu ľudia, ktorí si povedia, že pôjdu robiť čestne sociálnu demokraciu a vybudujú tu na lúke čistú sociálnodemokratickú stranu. 15 rokov pred vstupom do politiky som podnikal. Od tretiaka na vysokej škole som zamestnával 2 000 ľudí a robil som to až dovtedy, dokedy som do politiky vstúpil. Zarobil som za tie roky kopu peňazí, ale nikomu som nezostal dlžný. Z týchto peňazí sme vám ochotní, naša rodina, prispieť na vznik úprimnej sociálnodemokratickej strany, ktorá sa postaví zlodejom v SMER-e.
Každopádne to, čo tu dnes chcete proti noci robiť, a môžte hovoriť, že večer pracujú aj iní ľudia, to je, samozrejme, normálne, ale zároveň si ľudia zaslúžia, aby boli informovaní o tom, čo sa deje v sieni zákonnosti, ako hovorí Janko Mičovský z nášho klubu. A oni nemajú čas po večeroch, po práci ešte študovať a sledovať teraz nejaký priamy prenos a je evidentné, že ste dali túto schôdzu preto, aby čím skôr sa na to zabudlo, aby čím skôr bolo za tým, lebo aj u vás zrejme sú ľudia, ktorí si uvedomujú, že takýmto spôsobom urobíte z Jána Figeľa martýra, ktorého ste rituálne popravili ako v procesoch z 50. rokov.
Ja za nás, za naše hnutie, možno vám to bude pripadať čudné, keďže poslanecký alebo teda politická strana KDH je de facto naším konkurentom, viem z tohto miesta sľúbiť, že ak naozaj dokonáte tento politický zločin, ak miesto skutočného páchateľa, ktorý sídli na Úrade vlády, popravíte toho, kto chcel pri diaľniciach úprimne šetriť a nikoho nenútil, aby podpísal zmluvy pod náklady, naše hnutie stiahne všetkých ľudí zo všetkých funkcií, ktoré ste nám veľkodušne dali. (Potlesk.) Môžete to brať ako prejav solidarity, môžete to brať ako prejav statočnosti postaviť sa čelom voči zlodejom, voči moci, ktorá si uzurpuje právo na pravdu. Môžete to brať akokoľvek. Každopádne, ak popravíte Jána Figeľa za to, že ušetril Slovensku 10 miliárd eur, za to, že zrušil vašu obrovskú zlodejinu, ktorou ste chceli tunelovať a okrádať vašich vlastných voličov, zajtrajším dňom prestáva byť podpredsedníčkou Národnej rady Erika Jurinová (potlesk), zajtrajším dňom prestáva byť splnomocnencom vlády pre rómske komunity Peter Pollák (potlesk), zajtrajším dňom prestáva byť predsedom výboru pre pôdohospodárstvo Martin Fecko, zajtrajším dňom prestáva byť predsedom výboru Jozef Viskupič. Stiahneme všetkých ľudí, ktorým ste nám veľkodušne dali, a vládnite si tu sami.
Tak či tak ste porušili všetky tradície, ktoré v parlamentnej demokracii, v mladej parlamentnej demokracii na Slovensku boli zvykom, že kontrolné funkcie patria opozícii a nepodelili ste sa o žiadnu moc. Nie ani teda o moc, tá patrí vám, ale o kontrolné funkcie. Obsadili ste si vlastným človekom Úrad pre verejné obstarávanie, držíte vo funkcii Najvyššieho kontrolného úradu človeka, ktorý vám veľmi vyhovuje, lebo len slabúčko hryzká, lepšie povedané nehryzká vôbec, lebo už nemá zuby. Generálnu prokuratúru ste si obsadili svojím vlastným človekom, ešte je aj k tomu spolužiakom pána premiéra Roberta Fica, políciu, prezidenta Policajného zboru máte nominovaného svojho vlastného, prezidenta Finančnej správy máte nominovaného svojho vlastného, všetky kontrolné funkcie, aké existujú, všetky držíte v rukách a myslíte si, že my vám tu budeme robiť poskokov. No nebudeme.
Ešte raz opakujem, ak dokonáte tento politický zločin, zajtrajším dňom si vládnete až do volieb úplne, úplne sami. Užite si to. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.4.2015 19:22 - 19:23 hod.

Igor Matovič
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 16:04 - 16:06 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Gabániová, váš príspevok bol vlastne iba o tom, že ste povedali, že vy ste sa sem dostali na základe vôle ľudí a tí vás sem zvolili a ja som sa sem nejakým spôsobom prepašoval. Tak ja by som vám dovolil povedať iba dve čísla: 1 723 je počet vašich ľudí, ktorí vás volili, a 150 231 je počet ľudí, ktorí volili mňa. Ak ste chodili aspoň a dávali pozor na matematike, na tej základnej matematike v prvom ročníku, druhom, treťom, štvrtom, mali by ste si vedieť porovnať tieto dve čísla, že ktoré je väčšie. A ak nie, tak vám teda poviem, že to je 8 619 % viac, ako ste mali vy. Čiže celkom zaujímavé, že keď spochybňujete to, že kto zvolil mňa a kto zvolil vás.
Pán kolega Daniš, hovoríte, že akým právom nazývam Fica páchateľom. No ja som to povedal, tak to aj tak zopakujem, zrejme treba povedať niekedy viacejkrát. Páchateľ je preto, lebo je jednoducho sedem rokov premiér, nezmenil zákon, zmenil ho v prkotinách, ale v tom, aby zabránil vagabundom typu Široký tunelovať vlastnú firmu na úkor živnostníkov, neurobil absolútne nič. Tri roky je premiérom po Radičovej, o ktorej hovoril, že za jej vlády bolo niečo spáchané a boli nejaké zmluvy podpísané, a páchateľ je zároveň preto, lebo odmietol desiatky návrhov zákonov z radov všetkých opozičných poslaneckých klubov, ktoré tu boli predkladané v tejto veci za posledné tri roky. Preto je páchateľ. Ten, kto kryje podvod, je rovnaký podvodník a pre mňa ešte väčší ako ten, kto samotný ten podvod spáchal. A ešte aj preto, keď akože úplne v závere hovoril, však čo my s tým máme, čo my s tým máme. Snažil sa vytvárať ilúziu.
Kolega Blaha, no neviem, no od blbečka Blahu, ktorý nikdy nikoho nezamestnal je to pomaly česť, keď ma nazve trnavským Širokým. Na druhej strane sa ohradím voči tomu. Ja ako tretiak na vysokej škole som zamestnával 2-tisíc ľudí a tých 2-tisíc ľudí som zamestnával, až kým som prišiel do politiky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.4.2015 14:59 - 15:38 hod.

Igor Matovič