Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.10.2015 o 16:19 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 26.11.2015 18:17 - 18:25 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže predkladaný návrh zákona, ktorým by sme chceli vyriešiť problém niekoľko stoviek, možno tisícov ľudí, už je to skôr tisícov ľudí, ktorým dnes na Slovensku si nenašlo uplatnenie v tom Ficovom sociálnom štáte a neusmialo sa na nich šťastie, čiže možno ani nemajú prácu, možno začali podnikať, niekto im nezaplatil faktúru, možno to bol Váhostav, alebo jednoducho doplatili na nejakú inú Ficovu zlodejinu a povedali si, že v tejto republike nejak tu uplatnenie nemajú, svoje rodiny chcú uživiť, tak si povedali, že odídu niekam inakam. A bývajú dnes možno v Anglicku, možno v Nemecku, niekto v Austrálii a v tomto štáte už medzičasom majú možnosť získať občianstvo alebo už aj získali občianstvo. Ale oni nezanevreli na Slovenskú republiku, oni by sa sem raz chceli vrátiť, keď prestane vládnuť možno banda zlodejov, alebo jednoducho keď konečne ten štát začne fungovať tak, ako sme si to sľúbili na námestiach v roku 1989. Ale kým tento stav nenastane, tak buď sa im sem hnusí vrátiť, lebo jednoducho nechcú žiť v štáte, kde ľudia platia dane na to, aby pár mocných tie dane rozkrádalo pre svoj vlastný prospech, pre svoje tety, ujov, sponzorov a kamarátov, alebo možno tam študujú, možno tam sú, robia pre nejakú charitatívnu organizáciu, robia dobrú činnosť a áno, úplne legitímne nadobudli občianstvo nejakej tej druhej krajiny, ku ktorej majú reálnu väzbu. Čiže buď sú tam zamestnaní, tam študujú alebo tam aktívne podnikajú, vykonávajú charitatívnu činnosť, misijnú činnosť. Jednoducho je to niekto, misionár, ale má vzťah k tej krajine, tak si požiadal o to občianstvo, možno aj z praktických dôvodov, že má uľahčený život potom v tej krajine, v ktorej býva. Alebo ako vrcholný športovec a je tam už niekoľko rokov, lebo na Slovensku tie podmienky nemal. Alebo odišla tam matka s dieťaťom alebo teda išla za svojím manželom, lebo manžel tam pracuje, ona tam odišla, je tam de facto na materskej, alebo sa stará o svoje postihnuté dieťa, lebo na Slovensku mu adekvátna liečba možno nebola poskytnutá, a tak podobne. V týchto prípadoch by sme podľa našej novely, ktorú predkladáme, by sme chceli týmto ľuďom umožniť, aby mohli mať aj druhé občianstvo beztrestne. Čiže tak, aby zároveň im zostalo aj občianstvo slovenské, aby o neho neprichádzali. Lebo áno, dnešný stav je taký, že ak ktorýkoľvek z týchto ľudí, ktorých som vymenoval, získa občianstvo cudzieho štátu a prizná sa Slovenskej republike, čiže keď sa samoudá, lebo my to inak ako nemáme ako štát zistiť, tak v tom prípade príde o to druhé občianstvo tej druhej krajiny. Nemyslíme si, že to je fér.
Áno, podľa našej novely naďalej v situáciách, kedy by ľudia získali občianstvo druhej krajiny bez akejkoľvek reálnej väzby k tej druhej krajine, čiže možno by povedali iba, že áno, ja rozprávam tým istým jazykom, ako rozprávajú v tej istej krajine, som sa naučil ten jazyk v škole, tak ja chcem mať aj občianstvo tej krajiny. V tom prípade áno, naďalej by platil súčasný stav, že tento človek by štátne občianstvo Slovenskej republiky v prípade, ak sa prizná orgánom Slovenskej republiky, tak by prišiel o štátne občianstvo.
Inak povedané. Predkladáme novelu a opakovane, ja neviem, či sme ju už štyri, päť raz predkladali, ja som ju v podstate predkladal ešte aj za predošlej vlády Ivety Radičovej, predkladáme novelu, ktorou chceme zmäkčiť súčasný stav, alebo nepovedal by som, že zmäkčiť, ale urobiť ho spravodlivý. Lebo tá súčasná právna úprava bez ohľadu na to, kto to je, či tam má reálnu väzbu na druhý štát, všetkým ľuďom automaticky občianstvo berie, čo nepovažujeme za spravodlivé. Považujeme, áno, za spravodlivé, ak občan, ktorý nemá reálnu väzbu na druhý štát, občianstvo Slovenskej republiky stratí, ak tú väzbu na druhý štát nemá a to občianstvo nadobudol de facto tak možno z roztopaše, že si chcel teda dokazovať, že on je schopný získať aj občianstvo ďalších krajín.
Navrhujeme zároveň týmto návrhom, aby aj tí ľudia, u ktorých prišlo k strate občianstva Slovenskej republiky za posledných teda asi päť rokov, koľko platí súčasný právny stav, aby týmto ľuďom bolo prinavrátené občianstvo, ak mali reálnu väzbu na druhý štát. Tento návrh zákona, keď som aj v minulosti predkladal, vždy tu bola taká búrlivá diskusia od poslancov strany MOST – HÍD. A v podstate som dnes aj možno rád, že sa tejto diskusii evidentne vyhneme, lebo majú tu iba jedného zástupcu a ten asi diskutovať nebude. Lebo ja si myslím, že nemá zmysel do tohoto vnášať nejaké emócie. Je to racionálny návrh, ktorý vychádza v ústrety tým ľuďom, ktorí prichádzajú o občianstvo a majú reálnu väzbu na druhú krajinu, a áno, čiastočne sa teda necháva v platnosti aj ten súčasný právny stav. Čiže bol by som veľmi rád, ak by sme dokázali sa povzniesť, áno, možno nad tričko, možno nad nejaké svoje predstavy, že treba ten zákon úplne zrušiť, čo si myslím, že sa nepodarí a dúfam, že sa nepodarí ani v budúcnosti, že treba si vedieť povedať podmienky, že keď niekto získa občianstvo a má väzby, nech má aj 25 občianstiev; keď nemá väzby, nech slovenské občianstvo stráca, lebo on ukazuje, že opovrhuje Slovenskou republikou. Takže boli by sme radi, ak by tento návrh podporu získal.
A možno ešte k tomu, čo som povedal aj teda tak v tom úvodnom slove, že dnes sa minister vnútra Kaliňák rozhodol si zabezpečiť do vlastných rúk ako také veľkoknieža vymoženosť, že môže veľkodušne udeľovať ľuďom výnimky, ak požiadajú o to, že by chceli teda predsa, aby sa ich ten súčasný právny stav nejako nedotýkal a oni majú nejakú tú reálnu väzbu na ten druhý štát, tak pána ministra Kaliňáka majú listom, úslužným, osloviť a poprosiť ho, či by sa nad nimi nezmiloval. Mne to pripadá hlúpe voči týmto ľuďom. A hlavne aj to, že v prípade, ak sa nad nimi nezmiluje a dodnes o nich nevedel, alebo nevedela Slovenská republika, že títo ľudia majú druhé občianstvo, tak takýmto spôsob, že požiadajú ministra vnútra Slovenskej republiky o milosť, o výnimku, tak sa vlastne samoudajú. Čiže v prípade ak im minister vnútra nevyjde v ústrety, že aby sa na nich ten zákon nevzťahoval, tak mal by podľa súčasného právneho stavu automaticky týmto ľuďom, ktorým v ústrety nevyjde, odobrať občianstvo. A to považujem naozaj za nespravodlivé, lebo tí ľudia v dobrej viere požiadali ministra vnútra o výnimku, v dobrej viere sa samoudajú, a minister vnútra im potom sekne po krku a zoberie im občianstvo. Čiže neriešme to takto a nedávajme do ruky ľuďom, ktorí by chceli tu zaviesť diktatúru, absolútnu moc, aby oni od stola na základe svojho svojvoľného rozhodovania posudzovali žiadosti, aby sa im ľudia mali pomaly tam na kolenách pred nimi plaziť a prosíkať ich o to, aby im dali nejakú výnimku. Vyriešme to jednoduchou zmenou zákona, ktorá je spravodlivá, ktorú opakovane navrhujeme a ktorú opakovane, bohužiaľ, poslanci Národnej rady Slovenskej republiky napriek vôli ľudí neschválili a skôr prešli mlčaním a potichu ju odignorovali. Budem veľmi rád, ak v tomto prípade to bude inak.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.11.2015 18:14 - 18:15 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predseda, aj kolegyne, kolegovia, chcel by som, tak v rozprave bližšie predstavím návrh zákona, ktorým by sme chceli upraviť zákon o udeľovaní štátneho občianstva, ktorý, teda dlhodobo tu máme jeden problém, ktorý, by sme mohli konečne prejaviť vôľu problém odstrániť. Medzičasom pán minister vnútra začal udeľovať veľkodušne výnimky, ak ho ľudia požiadajú. Ale, hovorím, bližšie k tomu by som povedal v samotnej rozprave, do ktorej sa týmto aj zároveň hlásim.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.11.2015 17:45 - 17:50 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Dovoľte mi, aby som bližšie popísal návrh, ktorý predkladáme. Myslíme si, teda na začiatok poviem rovno, že ide o taký apolitický návrh zákona. Možno sami, keď ste niekedy pracovali a chodili ste do práce, tak ste vedeli, že keď vám sviatok pripadol na pondelok alebo piatok, tak ako rodina ste sa v podstate tešili, mali ste predĺžený víkend. Mohli ste si povedať, že dobre, vyrazíte na výlet niekam spoločne, zažijete spolu pár dní. A keď ten sviatok pripadol na stred týždňa, tak bolo to také prerušenie toho pracovného týždňa.
Jedna vec je teda z pohľadu zamestnancov, že teda v ich prípade je to také, že teda dobre, máme síce voľno, ale koniec koncov nikam s tou rodinou si nemôžem vyraziť, lebo za ten jeden deň neotočíme Tatry, napríklad. A druhá vec je zas z pohľadu zamestnávateľov, kedy sú prevádzky, v ktorých trebárs musíte štartovať stroje a fungujú tie prevádzky päť dní v týždni. Keď tú prevádzku prerušíte, tak musíte zase zakonzervovať, potom deň voľno, potom znova, možno halu vykúriť, naštartovať stroje a podobne.
Ako som už spomínal, úplne na začiatok, Írsko zaviedlo tento systém Bank Holidays už niekoľko desiatok rokov dozadu. A robili to práve preto, že chceli vyjsť v ústrety ľuďom, zamestnávateľom a, samozrejme, aj ekonomike. Lebo to, keď si rodina môže cez víkend vyraziť, lebo jednoducho majú tri dni na to, aby niekam išli, tak áno, možno tie dva dni niekde niektorý hotel má prenocovania. Podporujeme tým turistický ruch, služby a rodina je viacej spolu. Kým vlastne v situácii, keď to je ten jeden deň niekde v strede týždňa, tak potrebujete ho, síce ste radi, že ho máte, ale potrebujete ho nejako prežiť a potom zase znova ísť do práce.
Čiže je to, myslíme si, že apolitický návrh zákona, a sme ešte predložili tak, aby nikto s tým nemohol mať nejaké zásadné výhrady. Samozrejme, nenavrhujeme presun sviatku pri Vianociach, Veľkej noci alebo cirkevných sviatkoch, kde by ten zmysel alebo tak presunutie toho sviatku naozaj teda bolo, bolo zvláštne. Ale sú to dni, napríklad ako 17. november, 29. august, 1. máj, 1. september, kedy naposledy sme mali 17. november, tak si to môžeme premietnuť, teraz si presne nepamätám, aký to bol deň. Predstavme si, že by to bol štvrtok. Štvrtok by ľudia večer išli možno si pripomenúť 17. november na nejakú demonštráciu, na nejaký pochod, zapáliť nejaké sviečky a v piatok by mali voľno v ten daný týždeň. Nič strašné by sa nestalo, ľudia by boli radi v podstate ešte dvakrát. Lebo v ten deň by si ten 17. november pripomenuli po práci a v piatok by mali voľno, máme predĺžený víkend, rodiny sú spolu, pomôže to ekonomike aj zamestnávateľom. Ľudia radi, zamestnávatelia radi, ekonomika rada, štátny rozpočet rád. Môžete viacej rozdávať na sociálne balíčky.
To bolo jediné politikum čo som do toho teraz vniesol. Myslíme si, že naozaj to je apolitický návrh zákona. Ak by sme to mysleli s ľuďmi dobre, nič nám v tom nebráni, aby pri teda tých pár sviatkoch sme takúto výnimku urobili. Ono konkrétne ten návrh je taký, že ak by sviatok pripadol na utorok, stredu a štvrtok, tak voľno by sa presunulo na najbližší piatok. V prípade 29. augusta môže nastať niekedy konfliktná situácia, že voľno by bolo aj 29. august, aj 1. september, tak tam sme navrhli pri 29. auguste, aby to voľno pripadlo na predošlý piatok, aby teda tí ľudia nestratili vlastne jeden deň voľna. Čiže 1. september by sa posunul na nasledujúci piatok, 29. august na predošlý piatok, dva predĺžené víkendy koncom prázdnin ľudia, rodiny by mali k dispozícii, aby mohli si spolu ešte vyraziť.
To je celé. Jednoduchý čitateľný návrh. Ak by sme sa na to pozerali nepoliticky a chceme si pomôcť, štátnemu rozpočtu, ľuďom, ekonomike, a nikomu neublížiť, tak ten návrh by ste podporili. Ak sa na to budeme pozerať politicky a niekomu sa nepáči tričko, ktoré mám dnes na sebe oblečené, návrh nepodporíte. Jednoduchá matematika.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 26.11.2015 17:43 - 17:43 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi predložiť, alebo to nie, že dovoľte mi predložiť, predkladám teda návrh zákona, ktorým by sme chceli zaviesť taký zvyk, ktorý v Írsku majú už niekoľko desiatok rokov, a nazýva sa to Bank Holidays. A viacero ďalších krajín zopakovalo vlastne taký, taký ťah pri štátnych sviatkoch, že keď ten štátny sviatok príde niekde na stred týždňa, tak aby vyšli v ústrety ľuďom, tak voľno, ktoré prislúcha tomu štátnemu sviatku, presúvajú k víkendu. Viac by som povedal v samotnej rozprave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.11.2015 12:56 - 12:56 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predseda, myslím si, že omnoho viac by vás malo zaujímať to, čo je napísané na tom tričku, jako to, či nosím tričko do parlamentu. A teda dávam procedurálny návrh, aby ste vy zo svojej funkcie zabezpečili takéto tričká, stojí to 5,50, pre všetkých poslancov vládnej strany SMER. Lebo je, bohužiaľ, verejným tajomstvom, že Robert Fico kryje zlodejov, a myslím si, že ľudia by to pred voľbami mali vedieť. Chráni zlodejov, a nieže chráni Slovensko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 16:53 - 16:55 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tak začnem od konca, aby sme to mali také čerstvé.
Pán poslanec Muňko... Dano, nevyrušuj trošku, teraz chcem jemu niečo povedať.
Pán poslanec Muňko, hovoríte, že som nepodal trestné oznámenia. Podal som ich viacero, bohužiaľ, polícia pod vaším dohľadom ich zamieta, ale po dnešnom vašom vstúpení podávam ďalšie, pán poslanec Muňko, na vás, lebo ste tu povedali pred chvíľkou, že som kúpil nejaký stroj a okradol som štát o 150-tisíc na dépeháčke. Čuduj sa svete, že ten stroj stál 200-tisíc, čo dépeháčka je celkom zaujímavá, keď dépeháčka z 200-tisíc je podľa vás 150. A ja by som vám ako šéfovi podľa mňa dosť dôležitej inštitúcie vysvetlil, že platca DPH, keď kupuje čokoľvek zo zahraničia, jednoducho neplatí DPH. Čiže nemôže okradnúť o DPH, keď ju neplatí. Takže po dnešku máme trestné oznámenie a čakám potom na odškodnenie. Dobre? Myslím, že ste dosť bohatý na to a celkom si na tom rád zgustnem.
Kolega Martvoň, teta Anka - diskriminácia? No mne išlo o to, že ostatným dôchodcom dáte 1 euro. Na hanbu 1 euro im zvýšite dôchodok. Približne milión ľudí berie dôchodok, tu sa môžete kolegu Muňku opýtať, čiže za rok im dáte plus-mínus to isté, čo jednej tete Anke; 14 mil. eur je približne milión dôchodcov krát 1 euro krát 12 mesiacov, plus-mínus. A toto je diskriminácia, ale toho milióna dôchodcov. Čiže mne preto pripadá naozaj až choré, keď tu niekto bude hovoriť o tom, že ja som vlastne diskriminoval tetu Anku, alebo aby sme jej nedovolili zarobiť 14 mil. od SMER-u, keď tá má svojho synovca, tak to by bola vlastne diskriminácia.
A keď hovoríte o tom, že ľudia v pravici možno nejaké chyby narobili, áno, nie sú ideálni v opozícii, ale ja to tak berem, politika je o podpore menšieho zla. A pre mňa ľudia v pravici sú dramaticky menšie zlo jako obrovské zlo tuná z našej ľavice.
A, Jojo Viskupič... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.10.2015 16:19 - 16:44 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som vystúpil k dnešnej schôdzi, k téme schôdze ako jeden z navrhovateľov.
Na začiatok by som hlavne povedal, prečo som rád, že som jedným z navrhovateľov, lebo jednoducho nie som rád, že vládna strana, ktorá má v názve sociálna demokracia, doslova okráda ľudí, ktorí sú na kolenách, pacientov, ktorí prichádzajú do nemocníc s nádejou, že dostanú adekvátnu liečbu. Miesto toho je zdravotníctvo systematicky tunelované košickou zdravotníckou mafiou na čele s donom Pavlom. Miesto toho, aby tento stav vládna strana SMER nejakým spôsobom riešila, systematicky súčasný stav, nie práve príjemný a nie práve prívetivý voči pacientom, udržuje. A personálne nominácie, ktoré vládna strana SMER v rezorte zdravotníctva robí, svedčia skôr o tom, že vládnej strane skôr vyhovuje súčasný systém, kedy košická zdravotnícka mafia na čele s donom Pavlom systematicky parazituje ako pijavica na zdravotníctve, na peniazoch, ktoré my horko-ťažko, všetci ľudia, ktorí na Slovensku platia dane a odvody do zdravotníctva, dávame.
Keď tu vystupoval pán premiér, tak hovoril, že to nemá žiadnu logiku odvolávať ministra zdravotníctva 120 dní pred voľbami a 11 mesiacov po tom, ako je vo funkcii. Lenže matematika je trošku iná a pán minister, ktorý tu dnes sedí ako minister, predtým skoro 3 roky bol štátnym tajomníkom, de facto bol dvojkou ministra, bol človekom, ktorý možno robil viacej tej reálnej rozhodovacej činnosti alebo výkonnej činnosti ako samotný minister, ktorý možno má zase viac na starosti tú, skôr tú politickú stránku veci. Takže si myslím, že je to veľmi vhodné a dnes, alebo opodstatnené, a dnes teda neodvolávame pána ministra za jeho 11 mesiacov na poste ministra, ale aj za jeho 3 roky na poste štátneho tajomníka. Myslím si, že je správne spojiť tieto dve obdobia a netváriť sa, že Čislák, štátny tajomník, bol iný, ako je Čislák, minister zdravotníctva.
Ak vás, alebo v momente, keď vás vymenili, alebo vás ustanovili za ministra zdravotníctva, priznám sa, možno som naivný, som si myslel, že naozaj, že príde možno nová metla a trochu to tam pozametá. Samozrejme, hneď jak sa objavili prvé informácie, že v podstate ste boli kľúčový človek aj pri kauze cétečka, aj ostatní, za ktoré bola odvolaná ministerka Zvolenská, tak tie nádeje sa rozplývali a už potom po vašich vyjadreniach typu, že to je nejaká pseudokauza predsa, kauza cétečka, alebo že kauza vývarovní nie je kauza, však vlastne tam boli normálne regulárne verejné súťaže, tak som zistil, že ktorá bije. Bohužiaľ, na mieste ministra zdravotníctva máme človeka, ktorý nemá záujem čistiť, nemá záujem pomáhať odhaľovaniu korupcie, má záujem udržiavať, konzervovať zhnitý systém, kedy slovenské zdravotníctvo systematicky rozkráda košická zdravotnícka mafia na čele s donom Pavlom.
Keď by som teda bol možno aj teda faktografickejší a konkrétnejší, dôvody, prečo si myslím, že je opodstatnené okrem tých dôvodov, ktoré sú napísané v zdôvodnení, prečo nemáte ani ste nikdy nemali byť na poste ministra zdravotníctva, ani na poste štátneho tajomníka, tak je ich viacero.
Možno začnem: dlh nemocníc. Dnešný dlh približne 500 mil. eur, ktorý, samozrejme, do volieb už riešiť nebudete, lebo tie peniaze potrebujete, ktoré nemocnice dlžia poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, tie peniaze zrejme teda potrebujete na sociálne balíčky. A zhodou okolností 500 mil. eur tuším Robert Fico sľuboval, že bude tretí sociálny balíček, tak zrejme to, čo ste narobili dlhy v nemocniciach, čo dlžíte ľuďom na ich mzdy za ich prácu, tak teraz budete ním ohlupovať ľudí a sľubovať im, keď vás voliť budú, tak tých 500 mil. eur im rozdáte. Áno, neriešite dlh nemocníc.
Zdravotnícki pracovníci sú nespokojní, pacienti tiež. Jednoducho, neurobili ste nič, aby sa ich nespokojnosť nejakým spôsobom minimalizovala. Sestričkám ste sa doslova vysmiali do tváre. Tri a pol roka systematicky ignorujete, neboli ste pomaly ochotní sa s nimi stretnúť, keď aj robili viacero protestných akcií, ignorujete ich a teraz ich pred voľbami dva mesiace idete opíjať rožkom. A takisto aj pán premiér tu nezabudol povedať, veď 16 % navýšime prostriedky pre rezort zdravotníctva, či teda pre zdravotníckych pracovníkov, od nového roka.
Ale ja sa pýtam, kde ste boli doteraz tri roky a desať mesiacov, keď ste o zdravotné sestry ani len nezakopli? Dva mesiace pred voľbami sú iba dva mesiace, ale ďalších tri roky a desať mesiacov, čo je štyridsaťšesť mesiacov, ste na nich kašlali. Čiže ešte raz, štyridsaťšesť mesiacov na zdravotné sestry kašlete a teraz sa spoliehate na to, že tie dva mesiace pred voľbami, kedy im niektorým zdvihnete platy, tak zrazu všetko bude vyžehlené. Ja verím iba v to, že zdravotné sestry nie sú naivné a spočítajú vám tých štyridsaťšesť mesiacov a nenechajú sa medovým motúzom ohlúpiť.
Ďalší dôvod, naozaj, ako som spomenul už v úvode, maximálne mi absentuje z vašej strany záujem čo i len čiastočne alebo náznakovo riešiť boj proti korupcii, minimalizovať korupčné prostredie, ktoré v zdravotníctve prekvitá vo veľkom, a robiť čokoľvek proti pôsobeniu košickej zdravotníckej mafie na čele s donom Pavlom. Nepredstavili ste žiadnu víziu, neregistroval som žiadnu konferenciu, kde by ste prišli a povedali: "No, ľudia, nejak som si to rozobral ako štátny tajomník, ako minister. Dobre, mám za sebou desať mesiacov vo funkcii ministra, toto je moja vízia transformácie zdravotníctva, slovenského skorumpovaného zdravotníctva na zdravotníctvo západného typu, kde naozaj pacient bude pánom, ktorého si budeme vážiť, a peniaze sa nebudú rozkrádať, ale budú venované na zdravotnú starostlivosť."
Miesto toho vy aj váš šéf - premiér Slovenskej republiky Robert Fico, ktorý hovorí, že chráni Slovensko, čo máte napísané na bilbordoch, sa len vyhovárate na predošlé vlády. Ale skutočnosť je taká, že z posledného deväť a pol roka osem rokov vládnete vy. Z desiatich rokov osem rokov vládnete vy. Ste normálni, prosím vás, vyhovárať sa jak malí chlapci, že to oni pred nami?! Osem rokov vládnete vy, nech sa vám čokoľvek nezdalo, mali ste to zmeniť.
Dnes som postrehol tlačovku pána Rašiho o tom, že Faktor z KDH, kandidát KDH, niečo niekde podpísal, nejakú zmluvu, a vy ste si to vlastne nevšimli, lebo tam bol rozdiel len o nejaké haliere, ale v skutočnosti vlastne za tie roky to boli milióny a milióny eur. A tí ľudia ešte, ktorí takto vytunelovali zdravotníctvo, financovali kampaň Radoslava Procházku.
Jasné, jedno, druhé, tretie sa mi nepáči, ale najviac sa mi nepáči, čo ste to potom vy za ministra, keď si štyri roky toto nevšimnete a nestopnete to hneď na začiatku? Čo tu teraz po štyroch rokoch vašeho vegetenia ako kapor na spodku rybníka, vyvaľovania sa v bahne, teraz tu po štyroch rokoch idete hovoriť, že čo bolo uzavreté pred piatimi rokmi?! Neboli ste schopný za tie štyri roky, čo ste boli štátny tajomník, pán Senko, a teraz jedenásť mesiacov alebo desať mesiacov minister, ste neboli schopný teda tie zlodejské zmluvy, či už to uzavrelo KDH, alebo to financujú stranu SIEŤ, to je jedno, ste to neboli schopný zastaviť? Však to je vaša psia povinnosť! Ako štátneho tajomníka, ako ministra, ako človeka, ktorý je zvolený za dobrého hospodára alebo ktorý by sa mal správať ako dobrý hospodár a mal by spravovať naše spoločné peniaze.
Pán Raši, asi tu nie ste, sa vás pýtam, môžte sa usmievať, môžete mať jamky na lícach, môžete byť feši Raši, ale ste neschopný amatér, keď vy ste nejakým šéfom výboru pre zdravotníctvo, a dnes tu prídete po piatich rokoch, že niečo tu päť rokov niekto rozkráda a pred piatimi rokmi to uzavrel nejaký kádehák, tú zmluvu. V momente, ako ste prišli, ako ste získali moc nad týmto rezortom, v momente ste mali tieto zlodejské zmluvy ukončiť a potom by ste sa tu s tým mohli chváliť. Ale vy ste sa vlastne dnes chválili de facto tým, že ste štyri roky alebo päť rokov nerobili nič a nechali ste zlodejské zmluvy zlodejskými zmluvami a mrhali ste naše spoločné peniaze.
Čiže jednoducho nemáte žiadnu odvahu. Žiadnu odvahu sa postaviť košickej zdravotníckej mafii, ktorá pôsobí v zdravotníctve na čele s donom Pavlom, a len sa vyhovárate na tých predošlých ako malí chlapci na pieskovisku.
Oklamali ste svojich vlastných voličov a možno ani nie tých, ktorí vás volili, ale ktorí verili vašemu sľubu, že zakážete zisk v zdravotníctve alebo zakážete zisk zdravotných poisťovní. Miesto toho štyri roky vyhováračiek a neurobili ste pre to absolútne nič.
Keď niekedy v marci, sa mi zdá, že Robert Fico dal verejnú výzvu Jánovi Figeľovi, že poďme sa rozprávať o tom, že ústavným zákonom zakážeme zisk zdravotných poisťovní, na tú verejnú výzvu som za náš poslanecký klub reagoval tým, že našich 11 poslancov, alebo 13, neviem, koľko nás vtedy s touto otázkou súhlasilo, sme ochotní podporiť ústavný zákon o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Dodnes sa Robert Fico ani sám, ani sprostredkovane neohlásil, lebo bolo evidentné, že to bol z jeho strany iba marketingový ťah a vôbec nechcel zakázať zisk zdravotných poisťovní a naďalej chcel nechať tento prihlúply systém, aby fungoval tak, ako funguje, že niekto de facto z výberu daní generuje súkromný zisk. Čo je podľa mňa osobne zvrátené.
Ďalší dôvod je ten, že doslova zneužívate kontrolné inštitúcie, ktoré by mali kontrolovať hospodárenie a poskytovanie zdravotnej starostlivosti na to, aby vyrábali alibi vašim ľuďom na vaše zlyhania. Hovorím hlavne teda o Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý je schopný kryť aj tak evidentné zlyhania, ako je bielenie zdravotnej dokumentácie maloletého dieťaťa, na základe ktorého tomuto maloletému dieťaťu zlyhali obličky. Vy ste schopní ešte takej zvrátenosti a podlosti, že ženu, ktorá tohto bielenia sa dopustí, falšovania zdravotnej dokumentácie, ešte povýšite a zoberiete si ju za nejakú poradkyňu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ja si väčšiu podlosť v zdravotníctve neviem predstaviť, aby žena, ktorá spôsobí závažné poškodenie zdravotného stavu maloletého dieťaťa a bielením, bielením zdravotnej dokumentácie, aby vy ste ju následne povyšovali. Týmto ukazujete, ako vám v skutočnosti na pacientoch záleží, a ešte o to viac, keď v tomto prípade sa to dotklo maloletého chlapca, maloletého dieťaťa. Slovensko... A tieto vaše postoje alebo tak, ako som povedal, čo som už vymenoval možno aj iné, ktoré ešte spomeniem, majú, bohužiaľ, veľmi neblahý vplyv na zdravie a život občanov Slovenskej republiky.
Na Slovensku je napríklad priemerná dĺžka zdravého života mužov, ktorá je približne 52 rokov. Čiže to nie je akože priemerná dĺžka života, ale zdravého života. Čiže priemerná dĺžka obdobia, kedy muž žije relatívne bez nejakých závažných chorôb, tak je 52 rokov. Vo Švédsku 71 rokov. Jednoducho o 19 rokov skôr slovenský muž má nejaké choroby a je vystavený tým pádom komplikáciám vo svojom súkromnom živote ako napríklad v tom Švédsku. Celkovo európska priemerná dĺžka zdravého života je 62 rokov zaokrúhlene, u slovenských mužov 52 rokov. Čiže sme o 10 rokov za priemernou európskou úrovňou.
Samozrejme, že vplyv na to a veľmi výrazne tomu pomáha práve tá košická zdravotnícka mafia, ktorá miesto toho, aby peniaze v slovenskom zdravotníctve nechávala a tieto peniaze sa použili na to, aby pacienti dostali lepšie vyšetrenie, lepšiu ambulantnú, alebo teda nemocničnú starostlivosť, tak miesto toho tieto peniaze vycuciava, tuneluje cez rôzne fiktívne firmy na Belize a podobných daňových rajoch a užíva si deň bohatších kráľov. A popritom státisíce chorých ľudí na Slovensku trpia iba preto, lebo niekto nemá ani po pätnástich rokoch v politike stále dosť.
Slovensko dáva na zdravotníctvo, ak by sa vám zdalo, že málo, tak dávame plus-mínus to, čo je priemer Európskej únie. Ale, bohužiaľ, to, čo slovenskí pacienti dostávajú, je hlboko pod priemerom Európskej únie. Dávame 8,1 % HDP na zdravotníctvo, priemerná európska krajina dáva 8,7. Ten rozdiel nie je tak výrazný. Čuduj sa svete, z okolitých krajín ako v absolútnej sume dávame z krajín V4, dávame najviac do zdravotníctva, kde Česká republika dáva na hlavu o 20 euro ročne menej, Maďarsko o 200, približne, eur menej a Poľsko o 400 eur menej. Ale ten český pacient, maďarský a poľský je podľa prieskumov spokojnejší so zdravotnou starostlivosťou ako slovenský. Lebo, áno, my dávame zdrojov relatívne dosť, lenže tie zdroje sa, čuduj sa svete, nejako premiestňujú na správne účty hlavne dona Pavla, ktorého tak systematicky a dlhodobo kryjete.
Pán Raši viacejkrát tvrdí, že je hlúposť, je klamstvo, keď tu niekto hovorí o tom, že do nemocníc sa pod vedením, pod kuratelou SMER-u musia nosiť nejaké hygienické potreby alebo toaletný papier, alebo príbor. Tak sa skúsme pozrieť na pravdu. Na stránkach jednotlivých nemocníc pacienti si môžu nájsť informáciu, čo si do nemocnice, keď pôjdu na hospitalizáciu, majú priniesť.
- Detská fakultná nemocnica Bratislava: hygienické a osobné potreby,
- Detská fakultná nemocnica Banská Bystrica: hygienické potreby, príbor a pohárik,
- Detská fakultná nemocnica Košice: uterák, mydlo, toaletný papier, príbor,
- Fakultná nemocnica Nitra: hygienické potreby,
- Fakultná nemocnica Nové Zámky odporúča toaletný papier,
- Fakultná nemocnica Trenčín: toaletný papier, hygienické potreby,
- Fakultná nemocnica Žilina: príbor, hygienické potreby, toaletný papier,
- Univerzitná nemocnica Bratislava: hygienické potreby,
- Univerzitná nemocnica Košice: hygienické potreby,
- Univerzitná nemocnica Martin: toaletný papier, príbor, uterák.
Čiže je pekné pred médiami hovoriť, že takto to v nemocniciach nefunguje, ale keď si pozriete na stránky týchto nemocníc, tak sa dozviete, že väčšina veľkých nemocníc vo vašej kuratele vyžaduje, aby si pacienti nosili toaletný papier a príbor so sebou, čo by malo byť v 21. storočí samozrejmosť, že zabezpečí nemocnica. Len, bohužiaľ, pre vás je omnoho dôležitejšie, aby dostala nažrať košická zdravotnícka mafia na čele s donom Pavlom, ako to, aby ľudia dostali aspoň základné veci, aspoň toaletný papier a príbor, keď do nemocnice idú.
Kauzy, za ktoré ste zodpovedný a za ktoré, si myslím, že za každú jednu ste mali byť dávno odvolaný, tak je individuálne, nemusím to už rozoberať viac, je piešťanské cétečko, o ktorom ste vyhlásili, že je pseudokauza, sú nákupy drahých cétečiek takisto v Trenčíne, v Košiciach, v Martine. Nieže drahých, ale dramaticky predražených. Je samotne, samozrejme, kauza tety Anky, kde teda 77-ročná čiperná podnikateľka má uzavreté zmluvy za 14 mil. eur. Myslím si, že všetci by sme chceli mať takúto tetu alebo takúto babku, alebo manželku. Veľmi šikovná.
Ďalšia kauza je rodina Pažinkovcov, ktorá sa nabalila na stykoch so stranou SMER, keď dostala do vienka skrachovanú polikliniku v Prešove a, čuduj sa svete, za pár rokov ju predala Pente za 8 mil. eur, dva roky skôr, ako bolo podľa zmluvy možné. Všetko ste nechali, všetko je v poriadku. Jednoducho rodina, ktorá sa tiež veľmi dobre zahojila iba na tom, že má správne čísla v telefónnom zozname.
Ďalšia kauza samostatná, na základe ktorej ste dávno nemali byť ministrom ani štátnym tajomníkom, sú akože verejné súťaže na predraženú nemocničnú stravu v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a v Poprade. Celková škoda pre pacientov približne 30 mil. eur. Lepšie povedané, pre pacientov možno priamo nie, ale pre nás všetkých, ktorí sa na tieto predražené tendre skladáme.
Spomínaná kauza bielenia karty novorodenca, kde som veľmi rád, že Janko Mičovský, ktorý tu vystupoval predo mnou, zorganizoval takú malú slávnosť, kedy sme pani doktorku, ktorá nabrala odvahu sa postaviť mašinérii, postaviť sa prednostke, ktorá zabezpečila bielenie tejto karty, a ktorá následne bola šikanovaná, pani doktorke Pechočiakovej sme symbolicky vyjadrili spoločne úctu a vďaku za jej odvážny krok, že sa mala odvahu postaviť krokom tejto pani Ďurišovej.
Taktiež kauza predaja holiportu, ktorá tu bola spomínaná, a teda, samozrejme, v spojitosti s tým, že ste vymenovali pána Miroslava Vaďura za šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, čo znova je rovnako ako v prípade bielenia zdravotnej dokumentácie príkladom toho, ako opovrhujete kýmkoľvek, kto poukáže na zlodejiny, ktoré SMER pácha v zdravotníctve, a vy miesto toho, aby ste potrestali tých ľudí, ktorí to páchajú, tak ich ešte povyšujete a dávate ich na druhé teplé miestečká. A pripomína mi to kauzu pána Kašického, kedy stačilo, aby zorganizoval kauzu odhŕňania snehu za 1,5 mld. za prvej Ficovej vlády v kasárňach a hneď bol za to odvolaný z postu ministra a povýšený za trikrát väčší plat do Bruselu. Jednoducho je to typické DNA SMER-u, akým spôsobom to riešite.
A taktiež kauza, ktorá tu bola spomínaná, kedy Ozdravný plán nemocnice v Žiline vypracoval, čuduj sa svete - kto? No nie primár, nie nejaký bývalý riaditeľ, nie nejaké konzílium lekárov, nie zamestnanci nemocnice, ale kotolník v nemocnici.
Pán minister, toto sú dôvody, prečo dávno ste, ak by ste sa pozreli do zrkadla, a chlapsky sa pozreli do zrkadla, že dávno ste nemali byť ministrom, ani ste nikdy túto funkciu nemali prijať. Jednoducho je to ix dôvodov, na základe ktorých každý jeden jednotlivo ste mali byť dávno odvolaný, a keď nie odvolaný, ak by ste mali svedomie, sám ste mali odstúpiť.
Bohužiaľ, ste to v sebe nenašli, preto tento návrh dávame, aj keď vieme, že čísla sú kruté a že máte väčšinu v tejto sále, ale pravdu, bohužiaľ, neumlčíte. Číslami dnes vyhráte, morálne, tak ako inokedy pri ostatných odvolávaniach vašich kolegov, dnes opäť zvíťazí opozícia. Môžte si mydliť ruky akokoľvek, pravda je taká, že ste pre zdravotníctvo neurobili nič a ste pre zdravotníctvo viacej škodou ako prínosom.
Môže nám Robert Fico kresliť ružové a dávať ružové okuliare, toto som dnes našiel u nás na klube (rečník v rukách drží ružové okuliare), myslím si, že približne také sa snaží nasadiť všetkým slovenským pacientom, že so zdravotníctvom je to všetko v poriadku. Nie, so zdravotníctvom to vôbec nie je v poriadku a, pán minister, vôbec ste tomu nepomohli.
Skutočný stav, ako zdravotníctvo vyzerá, je na týchto dvoch obrázkoch. (Rečník zobral do rúk prvý obrázok, ukazujúc ho plénu.) Tento obrázok je z nemocnice v Žiline, kde toto je toaleta pre pacientov. Myslím si, že v Sýrii dnes v takomto stave nemajú toalety. (Rečník zobral do rúk druhý obrázok, ukazujúc ho plénu.) A toto je záber z nemocnice v Košiciach, z normálnej čakárne pred ambulanciami. Ako si myslíte, že v takomto prostredí akú dôveru môžu mať tí pacienti, že keď vkročia do tej ambulancie, že akú zdravotnú starostlivosť dostanú? Jednoducho peniaze, ktoré, toto napríklad je krásny príklad, lebo tá košická zdravotnícka mafia na čele z donom Pavlom systematicky vo veľkom kradne desiatky miliónov eur zo slovenského zdravotníctva ročne a v takomto stave tá košická zdravotnícka mafia dovolí, aby vyzerala nemocnica v Košiciach. Ak by mali mafiánsku česť, tak aspoň tú košickú nemocnicu by dali vymaľovať a od tej plesne trošičku skultivovať. Ale tá mafia, ktorá slovenskému zdravotníctvu vládne, nemá ani, bohužiaľ, tú sicílsku mafiánsku česť.
Pán minister, bol by som veľmi rád, ak by ste sa po tomto víkende dobrovoľne porúčali. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 30.10.2015 11:53 - 11:55 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za informáciu.
Aký máte pracovný program, ale vzhľadom na to, že vy evidentne chránite Slovensko deň a noc, takže úplne bez problémov vaše odvolávanie môžeme naplánovať niekedy na noc.
Keď hovoríte, že vás vyrušujeme pri práci, tak ja sa opýtam, čo je tá vaša práca v zdravotníctve? Podviedli ste zdravotné sestry. Štyri roky ich ignorujete a teraz im idete dávať medový motúz a tvárite sa, že tým niečo vyriešite. Znova ich podvediete, sestry s dlhoročnou praxou budú mať ešte nižšie platy ako doteraz.
Podviedli ste voličov, sľúbili ste im, že zakážete zisk zdravotných poisťovní. Neurobili ste absolútne nič. Zbabelo ste cúvli pred Pentou.
Podvádzate všetkých, lebo sľúbili ste, že budete bojovať proti korupcii, miesto toho kryjete akúkoľvek zlodejinu, ktorá sa vyskytne v zdravotníctve.
Pán premiér, povedali ste, že chcete vysloviť plnú podporu ministrovi Čislákovi. Plná podpora znamená, podporujete všetky zlodejiny, kvôli ktorým dnes sa koná táto schôdza. Tým pádom beriete zodpovednosť za stav zdravotníctva a myslím, že tá schôdza na odvolávanie, vaša, asi zrejme by mala byť kvôli zdravotníctvu.
Hovoríte, že v jednej veci KDH či kto z pravice okradli štát o 300 mil. eur. Ja sa pýtam, či nebola zlodejina to, že ste nekonali pri reprivatizácii SPP a SPP Eustream, zlatú sliepku Slovenskej republiky, ste venovali kamarátom z J&T, ktorí za minulý rok zarobili 500 mil. eur na dare, ktorý ste im dali. Zadarmo ste si mohli požičať peniaze a mohli ste to kúpiť pre nás a dali ste im 500 mil. eur ročne.
Pán premiér, ďakujem!
Skryt prepis
 

Vystúpenie 30.10.2015 11:53 - 11:53 hod.

Igor Matovič
Pán premiér, neviem, či v takejto vážnej situácii je úplne správne zbabelo zdrhnúť, dozadu sa skryť. Budem reagovať na vaše vystúpenie. Bohužiaľ, mám na to iba dve minúty, takže vo vystúpení trošku dlhšie. Ale teda ďakujem veľmi pekne za informáciu, ktorú ste dali, ale poprosím o čas, lebo vôbec neviem, ako vlastne na tom som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2015 17:42 - 17:43 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vzhľadom na vaše poučenie, pán predseda, teda budem reagovať na predrečníka. Takže poprosím predrečníka, aby upozornil pána predsedu parlamentu, že keď vchádzal do tejto funkcie, tak, alebo keď ju prijímal, tak ja som to prijímal s veľkou nádejou a takisto aj pred týždňom som si veľmi rád prečítal, keď avizoval zmeny v rokováku, kde práve bojoval proti tomu, aby na poslednú chvíľu boli predkladané akékoľvek pozmeňováky, ktoré menia význam predkladaného návrhu zákona. Skúste odkázať predsedovi parlamentu, aby naozaj dal hlasovať o tomto návrhu aspoň zajtra o 11.00 hod. a naplní svoje slová, lebo nie slová, ale skutky sú to, čo robí z chlapa chlapa.
Skryt prepis