Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.4.2015 o 17:45 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.5.2015 12:09 - 12:11 hod.

Peter Pellegrini
S reakciou na faktické poznámky pán poslanec Beblavý, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.5.2015 12:02 - 12:03 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán poslanec.

Konštatujem, že Národná rada zvolila Karola Mitríka za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu na funkčné obdobie sedem rokov, ktoré začína plynúť od 21. mája 2015.

Prerušujem rokovanie tejto schôdze a vyhlasujem obedňajšiu prestávku. O 14.00 hodine budeme pokračovať termínovaným bodom eurofondy, po ich skončení potom pristúpime k rokovaniu o návrhu pána poslanca Kadúca, návrhu rokovacieho poriadku. Ďakujem.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.5.2015 11:10 - 11:10 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Prezentujme sa a hlasujme o návrhu spravodajcu prerokovať tento návrh zákona v druhom čítaní.
(Hlasovanie.) Prítomných 136 poslancov, za hlasovalo 27, proti bolo 51, zdržalo sa 58 poslancov.

Návrh sme neschválili.

Kolegyne, kolegovia, budeme pokračovať v prerušenom rokovaní o troch bodoch programu, o tlači 1333, 1334 a 1335.
Poprosím, aby miesto zaujal pán navrhovateľ, pán minister, aby miesto spravodajcu zaujal pán poslanec Susko a budeme pokračovať vo vystúpení, prerušenom vystúpení pána poslanca Lipšica, ktorý bol posledný prihlásený do rozpravy písomne.
Ešte predtým, pán poslanec, procedurálny návrh.
Pán predseda Petrák.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2015 17:54 - 17:55 hod.

Peter Pellegrini

Ďakujem pekne.

Chcete reagovať, pán poslanec, na faktické? (Reakcia z pléna.) Prosím, nech sa páči.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2015 17:08 - 17:09 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis

Chcem iba dať na pravú mieru, že aj poslancovi Národnej rady, keď je na PN, už je krátená mzda. A dostáva tak len časť mzdy tak ako každý iný zamestnanec, takže aby sme len zbytočne neuviedli niekoho do omylu. A, pán poslanec, to ste dali procedurálny návrh? Mám dať hlasovať o tom, že to mám urobiť, alebo čo s tým mám urobiť? (Reakcie z pléna.) Ja mám ísť skontrolovať, či je na lôžku pán poslanec? (Smiech v sále.) Zapnite, prosím, pánovi poslancovi Hlinovi mikrofón, nech spresní ten procedurálny návrh.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2015 14:17 - 14:19 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec, opäť ste sa predviedli, tak ako sa zvyknete. Už som aj čakal, že kedy vojdete do sály, lebo už mi to chýbalo. Ale len pre vysvetlenie, dnes ja nemôžem za to, že v takú konkrétnu hodinu sa rozhodol pán prezident urobiť akt prijatia demisie pána ministra Pavlisa a vymenovanie a poverenie dočasné vedením rezortu pána ministra Kažimíra. A nepovažoval som ani za vhodné, aby kvôli tomu, že toto v Prezidentskom paláci prebieha, Národná rada prerušila svoje konanie a nepracovala, pokiaľ sa tieto veci neuskutočnia. Preto som sa snažil, aj z úcty k vám, aby sme efektívne využili čas, zabezpečiť náhradného ministra, ktorý mal možnosť zastúpiť, aby sme plynule mohli rokovať. To isté sa deje aj teraz, nakoľko je rokovanie vlády, ktorá bude diskutovať, rozhodovať o postupe pri predaji akcií Slovak Telekomu. Myslím, že dnes má na základe nejakého closingu prijať zásadné rozhodnutie, tak sme požiadali vládu, aby neblokovala parlament a poslala sem ministra, ktorý dokonca má po zákone o účtovníctve tu svoje body. Takže nemyslel som, že vám až tak veľmi bude vadiť, že to druhé čítanie bude zastupovať pán minister spravodlivosti. Takže sa vám za to ospravedlňujem, ak vám to vadí, ale naozaj sa snažíme konštruktívne pracovať a nezdržiavať čas.
A čo sa týka tej vašej výzvy, kde je strážca rokovacieho poriadku? Tak vám poviem, že keby tu bol, tak by vám musel odobrať slovo, pretože ste nerozprávali ani k veci, ani k téme, ani k ničomu. A ja vás chcem veľmi pekne požiadať, ja by som sa veľmi tešil, keby ste si zobrali taký svoj záväzok a skúsili jeden týždeň dodržiavať rokovací poriadok, tak ako je napísaný. Skúste jeden týždeň a ja vám za to verejne poďakujem. Ak to jeden týždeň dokážete, no zatiaľ ste to ešte nedokázali ani 24 hodín!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2015 17:59 - 18:00 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Vidím, že vás to veľmi vyrušilo. A asi je aj dobre, že vás to tak zasiahlo. Ja teda nie som tu tri roky, ale asi päť mesiacov, a vždy väčšinou otváram množstvo tých rokovaní. Ja ráno, keď som videl ten zoznam, ja som taký veľký zoznam ospravedlnených ešte nevidel. A pri tak závažnej téme som jednoducho musel poukázať, nech to všetci vedia, že viac, skoro, skoro tretina opozičných poslancov dnes neprišla do práce a poslali ospravedlnenie, ktoré ja, pani Vášáryová, aj keď nie som váš zamestnávateľ, musím preveriť a môžem rozhodnúť, či ospravedlnenie prijmem alebo neprijmem a udelím neprítomnému poslancovi absenciu. A pravdepodobne tak, ako sme povedali, že od najbližších dní budeme pravdepodobne musieť poctivejšie používať rokovací poriadok a zjednať potom poriadok v rokovacej sále, tak možnože začnem aj čítať tie ospravedlnenia, ktoré každý predkladá, a možnože to bude veľká sranda.
Ale ešte raz opakujem, lebo na to ste mi odpoveď nedali. Keď je na rokovaní parlamentu tak dôležitá téma a tri dni tu hlásate, ako vám strašne na nej záleží a ako chcete pomôcť všetkým tým postihnutým, tak skoro tretina opozície do práce nepríde. To je prejav toho, ako vám záleží na tom, čo dnes tu riešime. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.4.2015 17:45 - 17:46 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, naozaj vystúpim veľmi, veľmi krátko a budem sa snažiť byť čo najviac faktický, ale prihováram sa aj všetkým tým, ktorí sledujú diskusiu o bode, ktorý prerokovávame už niekoľko dní. A prihováram sa aj tým všetkým, ktorí možno boli postihnutí reštrukturalizáciou Váhostavu a ktorých situáciu sa tu dnes snažíme riešiť. A jediné, čo im chcem odkázať, pretože pravdepodobne nemohli sledovať začiatok rokovania Národnej rady dnes o deviatej, že kolegovia z opozície, ktorí tak urputne a pomaly so slzou v oku sa tu snažia vyvodiť dojem, že im záleží na osude tých, ktorí reštrukturalizáciou boli postihnutí, sa dnes vykašľali na to, aby prišli do práce. A skoro tretina poslancov opozície dnes do práce neprišla a nebude sa ani môcť vyjadriť k samotnej problematike, ktorá tu je.
Takže, kolegovia z opozície, keď už chcete riešiť veci a záleží vám na tom, aby sa pomohlo tým, ktorí majú nejaký problém, tak treba prísť do práce, aby ste vôbec mohli o veciach hlasovať. (Potlesk.)
Ešte raz opakujem, skoro tretina opozície dnes neprišla do práce a má iné priority ako veci, ktoré sa tu prerokovávajú. Aby som bol spravodlivý, zo strany koalície, to znamená z klubu SMER, chýbajú štyria poslanci.
Ďakujem, len to som vám chcel povedať. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2015 15:30 - 15:32 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja už som si zvykol, že kolegom z opozície nevyhoviete nijako. Keď by sme nepredložili pozmeňujúci návrh, tak sme zlí, že sme nič nepredložili, keď predložíme pozmeňujúci návrh, tak sme zlí zase, čo sme si to dovolili predložiť a takto to ide dookola.
Kolegyňa podpredsedníčka Jurinová, ja vám môžem kľudne vypísať, koľko minút strávili za kec pultom kolegovia z opozície a nenavrhli ani jeden konkrétny návrh, ani jeden za tie tri dni, ktoré tu, (reakcia z pléna) to sú, ani jeden nie je predložený. (Reakcie z pléna.) Zatiaľ okrem uznesenia som na stole nevidel nič. Prvý pozmeňujúci návrh, ktorý vidím, je ten, ktorý teraz predloží pani poslankyňa Vitteková.
Ďalej. Ešte raz zopakujem, nie je pravda, že to zaplatia všetci daňoví poplatníci. Bude to zaplatené z peňazí bánk a na druhej strane možno ste ešte nepostrehli druhú vec, akonáhle štát vyzíska z reštrukturalizačného plánu tých 15 % alebo po novom 18 % plus z očakávaných príjmov a ziskov bude môcť prísť k tým ďalším percentám a zároveň má aj možnosť možno nakladať v prípade, že živnostníci odpredajú svoje pohľadávky štátu, bude môcť nakladať aj s majetkovou účasťou, všetky prostriedky, ktoré takto budú získané, sa vrátia do štátnych finančných aktív, čiže nikto nezaplatí nič z peňazí daňových poplatníkov. Ja som osobne na tom rokovaní bol, takže môžem vás uistiť, že každý tam zúčastnený sa mohol vyjadriť, mohol dať pripomienky k tomu memorandu, ktoré máme dnes na stole a verte, že nikto nikoho nenútil nič podpísať a dokonca ani na tlačovej konferencii nikto nenútil zástupcu živnostníkov, aby vystúpil, tak ako vystúpil. Ak ste to videli, tak ste počuli jeho vyjadrenia.
A pani Kiššová, vy keď neviete, o čom rokujete, tak už za týždeň ste si mohli prečítať tú tlač 1490, lebo o nej rokujeme a k nej bude podaný pozmeňujúci návrh.
A pán poslanec Kadúc, ja takisto v druhom čítaní netuším, s akým pozmeňujúcim návrhom prídete, keď idete vystúpiť za kec pult, čiže nič iné sa nedeje, len bude predložený štandardný pozmeňujúci návrh, ktorý ešte doplní tlač 1490, tak ako to robíte aj vy pri prerokovaní svojich zákonov. (Prerušenie vystúpenia časomerom a potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.4.2015 15:08 - 15:15 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis

6.
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na úvod rozpravy k druhému čítaniu v krátkosti vystúpiť a informovať vás o niektorých skutočnostiach.
Nakoľko neviem odhadnúť, aká bude úroveň a téma jednotlivých vystúpení, dovolím si len pripomenúť, že prebieha štandardný legislatívny proces tak, ako ho umožňuje a upravuje rokovací poriadok Národnej rady Slovenskej republiky. Nedeje sa nič, čo by sa tomuto rokovaciemu poriadku priečilo, ani nie je ničím v tejto rokovacej sále porušovaný. Parlamentná tlač 1490 - novela Obchodného zákonníka - je k dispozícii poslancom Národnej rady už od minulej stredy. To znamená, že celý týždeň ju všetci z vás majú k dispozícii a mali dostatočný čas si ju naštudovať. Zároveň očakávam, že v rozprave v druhom čítaní zaznejú aj nejaké pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré budú vylepšovať a možno dopĺňať zákon, ktorý bol predložený vládou Slovenskej republiky, čo je opäť štandardný postup v zmysle rokovacieho poriadku a nie je ničím výnimočný.
Ale to, prečo som teraz vystúpil, má iný dôvod a dovoľte, aby som ctené kolegyne poslankyne a poslancov informoval o tom, že sme sa spolu s pánom ministrom zúčastnili rokovania, na ktorom boli okrem členov vlády zástupcovia Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, boli tam predstavitelia zainteresovaných bánk, ktoré financujú spoločnosť Váhostav, bol prítomný prezident Slovenského živnostenského zväzu, predseda Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, ako aj zástupcovia veriteľov spoločnosti Váhostav a dohodnuté bolo nasledovné a všetci pod to dohodnuté sa aj podpísali. Ani jeden sa podpísať neodmietol a boli dohodnuté určité opatrenia, s ktorými súhlasia všetky zúčastnené strany. To znamená nie poslanci a politici, ktorí tu častokrát len rozprávajú, rozprávajú a nepoložia na stôl vôbec žiadne riešenie, ale sú to opatrenia, s ktorými súhlasia práve tí, ktorých sa táto komplikovaná situácia dotýka. A dovoľte, aby som v krátkosti uviedol závery nášho dnešného rokovania.
Dohodli sme sa, že pri novelizácii zákona upravíme zákon tak, aby ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 %, po skončení reštrukturalizačného plánu bude zostatok tohto dlhu do výšky 50 % dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku a časť dlhu nad 50 % bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo ziskov a iných príjmov spoločnosti do budúcna. Na tento prípad sa nebude vzťahovať ani žiadna premlčacia doba.
Zároveň sme sa dohodli, že upravíme zákon tak, aby na najbližšej schôdzi veriteľov Váhostavu dňa 30. apríla 2015 mohlo dôjsť k zmene reštrukturalizačného plánu s cieľom znížiť mieru uspokojenia zabezpečených veriteľov zo 100 % na 85 % a získané finančné prostriedky použiť na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. Zainteresované banky svojím podpisom potvrdili pripravenosť na takýto krok, zjednodušene povedané, banky ustúpili od požiadavky, aby boli uspokojené vo výške 100 % a znížili zo svojich nárokov a tieto prostriedky pomôžu tak navýšiť mieru uspokojenia nezabezpečených veriteľov, čo bude znamenať v konečnom dôsledku viac, ako pôvodne deklarovaných 15 %. No a zároveň musíme umožniť v legislatíve to, aby sa správca v reštrukturalizácii mohol vzdať svojej funkcie a aby sa vplyv dlžníka na výber správcu eliminoval. Dnes v zmysle aktuálne platnej právnej normy sa správkyňa ani nemôže vzdať svojej funkcie.
No a nad rámec týchto legislatívnych opatrení sme prijali dohodu, že budú vykonané ďalšie opatrenia, o ktorých, samozrejme, bude určite hovoriť aj pán minister, možno ďalší ministri, ktorí sa zúčastnia rozpravy a t. j., že ak nezabezpečený veriteľ nevyužije uvedené podmienky reštrukturalizácie tak, ako budú navrhnuté a ako mu ich bude garantovať zákon, vláda zotrváva na svojej ponuke, t. j. ponúknuť nezabezpečeným veriteľom odkúpenie ich celej pohľadávky za 50 % nominálnej hodnoty tejto pohľadávky, a to v termíne najneskôr do roku 2015.
Chcem pripomenúť, že táto ponuka vlády sa bude vzťahovať len na nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. To v preklade znamená, nebude sa dotýkať schránkových firiem, ani iných firiem, ktoré majú s Váhostavom iný, ako obchodný styk.
Zároveň vyjadril pán prezident zväzu živnostenského presvedčenie, že vládny návrh zákona, tak ako bol predložený do pléna, spĺňa ich požiadavky do budúcna, aby tak eliminoval možnosť zneužívať spôsob reštrukturalizácie na rôzne nezákonné aktivity, resp. zneužívanie postavenia voči svojim dodávateľom.
No a najpodstatnejší je asi moment ten, že spoločnosť Váhostav sa bude musieť nad rámec podmienok reštrukturalizačného plánu na uspokojenie nezabezpečených veriteľov vzdať 49 % akcií spoločnosti Váhostav a tieto bude musieť prenechať v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. To znamená tým živnostníkom a firmám, ktorým Váhostav zostal dlžný. Kritériom pre rozdelenie týchto akcií bude výška pohľadávky nezabezpečeného veriteľa potvrdená súdom.
Na základe tejto dohody, ktorú, opäť opakujem, podpísali všetky zúčastnené strany, vrátane tých, ktorých sa to bezprostredne týka, to znamená zástupcov veriteľov Váhostavu, skupina poslancov za stranu SMER - sociálna demokracia pripravila pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý by v tomto momente mal byť medzi vás distribuovaný a ktorý, pevne verím, prispeje k vyriešeniu tejto komplikovanej situácie.
Ešte raz, prebieha štandardný legislatívny proces v zmysle rokovacieho poriadku, nedeje sa nič, čo by tento rokovací poriadok narúšalo a je pevne verím, že keď došlo k tejto dohode všetkých zúčastnených, že pozmeňujúci návrh, ako aj samotný návrh zákona, to znamená dohodu, ktorá dnes vznikla, podporia aj poslanci opozície. Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)

Skryt prepis