Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

25.11.2015 o 17:53 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2015 18:05 - 18:07 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem za tie slová, ktoré podporili niektoré tie časti.
Ja len chcem povedať, že, a možno pripomenúť kolegom, pred chvíľkou sme rokovali o zákone o športe a keď sa chce, tak sa diskutovať dá. My sme etický kódex mali v dobrom úmysle prijať, keďže ten text možno nebol dokonalý, očakávali sme, že konštruktívne pristúpime k jeho vylepšeniu, ale takúto ochotu na žiadnej strane opozície sme nenašli, a preto sme sa rozhodli, že radšej etický kódex v takomto znení stiahneme a nech ho pripraví nová Národná rada. Ja pevne verím, že vtedy už nájde vôbec ten konsenzus, aby nejaké takéto textovanie dokázala urobiť. Čiže z našej strany to bola opäť len snaha konštruktívne sa dohodnúť, ale keď vám nikto iný neporadí, ako ho vylepšiť, len kritizuje, tak to prenechajme na novú Národnú radu.
Pán poslanec Mikloško, vy ste povedali, že poslanec sa nebije. Ja súhlasím, ale ja neviem, kto prvý tu bil poslanca, či to nebol práve váš novoprijatý člen klubu KDH, ktorý ako prvý v tejto snemovni v tomto volebnom období zbil druhého poslanca. Takže v tomto súhlasím s vami, poslanec sa nemá čo biť.
A, pán poslanec Kadúc, ja naozaj od vás zasa by som nečakal, že vy vyhodnotíte mňa, že by som bol málo spravodlivý v tom, keď sa porušuje rokovací poriadok. Ja sa naozaj snažím a upozorním aj vlastných kolegov a urobil som to častokrát počas vedenia schôdze, keď som riadil ja, bez ohľadu na to, že to bol smerák, takže v tomto sa snažím byť maximálne spravodlivý a nie vždy sa to možno dá.
Takže naozaj, kolegovia, ak chceme rokovať o rokovacom poriadku, zvolali sme x-krát pracovnú poradu, zoberte, že čo vypracoval všetko Parlamentný inštitút pre vaše potreby, aby ste všetci mali podklady všetky možné o rôznych parlamentoch z iných krajín, o etických kódexoch a tak ďalej, aby sme vám vytvorili priestor na dohodu. Žiaľ, evidentne v tomto prípade chcete len kritizovať a ja pevne verím, že niektorí z vystupujúcich predložia aj nejaké pozmeňujúce návrhy, o ktorých vôbec budeme môcť rokovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2015 17:53 - 17:55 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Hlina, musím sa stotožniť s tým, čo tu zaznelo v tejto sále, že vám by nepomohli ani tri etické kódexy, keby sme prijali v tomto parlamente. Etický kódex pre vás by neznamenal nič, pretože pre vás neznamená nič ani rokovací poriadok, ktorý porušujete minimálne neviem koľkokrát denne a rád by som to niekedy vypočítal, koľkokrát za jednu schôdzu. Takže vy ste presne exemplárny príklad toho, na koho neplatí nielenže etický kódex, ale ani zákon o rokovacom poriadku. Mimochodom, ste tu čítali sľub poslanca, kde ste sľúbili, že budete dodržiavať zákony tejto republiky a jeden zo zákonov je aj zákon o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý porušujete, takže nedodržujete ani svoj poslanecký sľub, ktorý ste dali v tejto snemovni, keď ste položili ruku na ústavu. Robíte z Národnej rady cirkus!
Ak sa vrátim sa k tomu etickému kódexu. Etický kódex majú zavedené podstatne staršie parlamenty. Vy rád tu spomínate a rád tu za príklad nám dávate, ja neviem, Britské kráľovstvo, kde sú historicky dané niektoré veci. Nemusia byť písané ani v zákone. Sú iné parlamenty iných krajín, kde etický kódex je normálnou súčasťou legislatívy parlamentu a poslanci sa ním snažia riadiť a ho dodržujú a nepovažujú to vôbec za niečo, čo by ich malo uraziť, lebo im niekto na základe kódexu pripisuje, ako sa majú správať.
Viete, váš problém, pán poslanec, je ten, postaviť sa za rečnícky pult a tárať dve na tri ku každej jednej veci, to dokáže hocikto. Keď ste chceli byť taký veľký frajer a taký veľký odborník, som očakával, keďže vám asi ide o to, ako má rokovať táto Národná rada, a za tie štyri roky, čo ste tu nastvárali, ale aj zažili, ste asi zistili niektoré nedostatky alebo možné vylepšenia, že sa tu postavíte ako chlap, predložíte pozmeňujúce návrhy, o ktorých by sme aspoň mohli rokovať. Ale postaviť sa sem, pourážať všetkých naokolo a, ešte raz poviem, trepať dve na tri, to viete. Očakával som od vás po štyroch rokoch, že konečne aspoň niečo predložíte, o čom by sme vôbec aspoň mohli s vami diskutovať. Lebo v opačnom prípade sú to len táraniny a hlúposti.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2015 10:42 - 10:44 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Kolegyne, kolegovia, ja chcem veľmi pekne poďakovať za komentáre, ktoré ste k tomu dali, a vyjadrenie podpory, veľmi si to vážim.
K tým dobrovoľníkom, pani poslankyňa Kiššová, tam by som sa presne odrazil od toho, čo povedal pán poslanec Mihál, že máme vlastne k dispozícii prvýkrát informačný systém, a preto sme si trúfli takú tú úľavu pri dobrovoľníkoch navrhnúť práve kvôli tomu, že budú evidovaní v tomto špeciálnom informačnom systéme a budeme mať relatívne dobrý prehľad o tých ich príjmoch a aj kontrolu nad možným zneužitím, aby to neslúžilo na nejaké iné veci. Preto si myslím, že presne, ako povedal aj pán poslanec Mihál, akonáhle budú aj iné rezorty vedieť mať k dispozícii relatívne slušnú evidenciu a transparentnú, tak si myslím, že to otvára dvere potom v rámci dobrovoľníctva ako takého aj naprieč inými okruhmi spoločnosti.
Chcem povedať ešte jednu vec, že ten zákon, určite netvrdím, že hneď na prvýkrát musí byť úplne dokonalý a tip-top a možnože ešte v roku 2016 nám prax postupne, ako budú jednotlivé ustanovenia nabiehať do platnosti a účinnosti, možno si budú vyžadovať určité opravy a vyladenia. Ale chcem aj z tohto miesta ešte raz oznámiť všetkým, že už na základe tohto zákona rozpočet verejnej správy, ktorý bol schválený, garantuje budúci rok všetkým zväzom, ktoré sú prijímateľmi zdrojov z rozpočtu, že všetky zväzy na Slovensku budúci rok budú mať svoje rozpočty vyššie o 20 až 40 % oproti roku 2015. Takže to je dobrá správa pre naše športové zväzy.
A vás, pán minister Fronc, chcem uistiť, že tak ako sme teraz hovorili o financovaní športu, tak vám garantujem, že určite budeme ďalej pokračovať aj v riešení spôsobu a objemu financovania vzdelávania, regionálneho školstva na Slovensku. Takže určite to je jedna ruka v ruke a šport nie je teraz považovaný za niečo viacej ako samotné vzdelávanie a myslím si, že budeme pokračovať aj v tejto oblasti veľmi razantne v nasledujúcich rokoch.
Ešte raz ďakujem za podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2015 10:18 - 10:32 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán podpredseda.
Dovoľte aj mne, kolegyne, kolegovia, aby som v krátkosti vystúpil v rozprave k novému vládnemu návrhu zákona o športe.
K zákonu o športe ako takom už bolo povedané veľmi veľa, pán minister popísal spôsob jeho tvorby, ako jeden z mála zákonov naozaj bol tvorený tými, ktorí sa týmto zákonom budú do budúcna riadiť a ktorí sami volali po tom, aby šport na Slovensku po dlhých, dlhých rokoch mal novú právnu úpravu, nové pravidlá.
Ja osobne si od toho zákona sľubujem, že prinesie do športu viac jasnejších pravidiel, viac transparentnosti, že zväzy a kluby upravia svoje stanovy tak, aby zodpovedali dnešnej dobe, aby nemohlo dochádzať zo strany niektorých funkcionárov športových zväzov alebo klubov k zneužívaniu svojho postavenia. Som veľmi rád, že sa pristupuje k zintenzívneniu kontroly narábania s financiami, otvoreniu športových zväzov tak, že v orgánoch budú už aj samotní športovci povinne, pretože dnes tí, ktorí sú riadení svojimi funkcionármi, ani nemali právo niekedy byť súčasťou orgánov týchto športových klubov a zväzov, čo považujem za, som považoval za chybu a som veľmi rád, že dnes už aj športovci budú sedieť v orgánoch a majú na to plné právo.
Na druhej strane sa veľmi teším, že vzhľadom na veľkú šancu, že bude dnes alebo zajtra tento zákon schválený, a zavedením transparentnejšieho prostredia sa podarilo vynegociovať aj po dlhých rokoch opäť zvýšenie rozpočtu pre šport ako taký. A ja som veľmi rád, že zákon v sebe zakotvuje záväzok, aby dodatočnými zdrojmi z odvodu z lotérií bol rozpočet pre šport na nasledujúce štyri roky zdvojnásobený oproti tomu, čo bolo v rozpočte pre rok 2015, čo by výrazným spôsobom mohlo posunúť náš šport ďalej k lepšiemu.
Dovoľte mi preto ešte, aby som v rámci jeho vylepšenia podal niektoré pozmeňujúce návrhy, a viem, že niektoré ďalšie aj zaznejú z pléna. Ide o to, že aby šport nebol ďalej v rukách, v rozhodnutiach politikov, či bude pri moci minister, ktorý má rád šport, alebo taký, ktorý nemá, aby sa s rozpočtom na šport nehrali nejaké hry a podobal sa pomaly nejakej sínusoide, že raz je hojno a raz nie je hojno, tak by som chcel, aby sme doplnili zákon o ustanovenie, ktoré bude garantovať celej športovej verejnosti – či už amatérskej, alebo aj profesionálnej –, že rozpočet pre šport v určitej kategórii neklesne pod úroveň toho roku predchádzajúceho. Čo znamená, umožňuje sa ten rast sľúbený, ale garantuje sa, že nikdy neklesne pod to, čo bolo v predchádzajúcom roku, aby teda športové zväzy mohli plánovať v dlhodobejšom období.
Ďalej veľkú polemiku vyvolávalo aj fungovanie tzv. dobrovoľníkov, resp. pomocníkov pri podujatiach športových, pretože častokrát si športové podujatie vyžaduje prítomnosť mnoho, mnoho ďalších pomocníkov a ľudí, ktorí za naozaj veľmi drobné peniaze a za malú odmenu pomáhajú organizovať súťaž, napríklad pri nejakých cyklistických pretekoch crossových musia byť na niektorých stanovištiach, aby ukazovali cestu, aby boli na nejakých tých občerstvovacích staniciach, pri dopravných pretekoch napríklad sú to traťoví komisári na zákrutách, ktorí musia s vlajkami regulovať a kontrolovať bezpečnosť celého preteku. A to sú ľudia, ktorí sa možno raz za rok zúčastnia takéhoto preteku, možno dostanú 20, 30 euro odmenu, ale, žiaľ, vzhľadom na predpisy a zákony týchto ľudí musia veľmi pracne organizátori športového podujatia prihlásiť v piatok na Sociálnu poisťovňu na zdravotné poistenie a zasa ich v nedeľu alebo v pondelok ráno odhlasovať a je s tým viacej papierovačiek ako osohu. Preto sme chceli zaviesť a budem navrhovať, aby sme zaviedli hranicu pre dobrovoľníka, ktorý pracuje dobrovoľne alebo za drobnú úhradu na športovom podujatí, aby v prípade, že jeho súhrnný príjem v roku nedosiahne 500 eur, aby bol od takejto povinnosti registrácie a zdaňovania týchto príjmov oslobodený.
Čiže mi dovoľte, aby som predniesol pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 1723).
K čl. I
1. V § 77 ods. 1 písmeno a) znie:
"a) prostriedky štátneho rozpočtu v rozpočtovej kapitole ministerstva školstva na šport; výška týchto prostriedkov po odpočítaní príspevkov na národný športový projekt podľa § 75 ods. 1 nesmie byť nižšia ako v predchádzajúcom rozpočtovom roku,".
Odôvodnenie: V záujme garancie zlepšenia financovania športu, plánovania v športe a posilnenia stability ekonomických vzťahov v športe sa navrhuje, aby bola v štátnom rozpočte, resp. v rozpočtovej kapitole ministerstva školstva na šport garantovaná minimálna čiastka poskytnutá na šport odvodená od predchádzajúceho rozpočtového roku.
K čl. XI
2. V čl. XI bod 3 znie:
"3. V § 8 sa odsek 1 dopĺňa písmenami p) a r), ktoré znejú:
"p) príjmy na základe zmluvy o sponzorstve v športe, 29ab), prijaté športovcom podľa osobitného predpisu, 37afa),
r) náhrada za stratu času dobrovoľníka zapísaného v informačnom systéme športu podľa osobitného predpisu, 37afb)."."
Poznámky pod čiarou k odkazom 37afa a 37afb znejú:
"37afa) § 4 ods. 3 pís. a) a b) zákona č. ../2015 Z. z.
37afb) § 6 ods. 2 písm. e) zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve v znení zákona č. .../2015 Z. z."
3. V čl. XI sa za bod 4 vkladá nový bod 5, ktorý znie:
"5. V § 9 sa odsek 1 dopĺňa písmenom m), ktoré znie:
"m) podľa § 8 ods. 1 písm. r), ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur, pričom ak takto vymedzené príjmy presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad takto ustanovenú sumu; výdavky k príjmom zahrňovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrňovaných do základu dane k celkovým príjmom."."
Ostatné body sa primerane prečíslujú.
Odôvodnenie: V § 8 v odseku 1 sa dopĺňa nové písmeno, a to v súvislosti s novelizáciou zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve, v ktorom sa zavádza inštitút náhrady za stratu času dobrovoľníka. Novelizovaný § 8 ods. 1 zákona o dani z príjmov definuje tento príjem dobrovoľníka medzi ostatné príjmy a v § 9 ods. 1 sa upravuje oslobodenie od dane z príjmu pri náhrade za stratu času dobrovoľníka vo výške 500 eur ročne. Kladný rozdiel medzi vyplatenými náhradami za stratu času dobrovoľníka a uvedeným oslobodeným príjmom 500 eur bude podliehať zdaneniu. Týmto spôsobom sa v záujme dosiahnutia väčšej právnej istoty dobrovoľníkov i organizácií, pre ktoré vykonávajú dobrovoľnícku činnosť, rieši situácia, keď podľa § 9 ods. 2 písm. x) sú plnenia poskytnuté dobrovoľníkovi oslobodené od dane z príjmu fyzických osôb, pričom výklad nie je jednoznačný a môže priniesť aplikačné problémy. Navrhuje sa preto, aby len náhrady dobrovoľníkovi a hotové výdavky boli považované za oslobodené a aby náhrada za stratu času dobrovoľníka bola oslobodená do výšky 500 eur ročne.
4. Za článok XII sa vkladá nový článok XIII, ktorý znie:
"Čl. XIII
Zákon č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa mení a dopĺňa takto: v § 6 ods. 2 sa za písmeno d) vkladá nové písmeno e), ktoré znie:
"e) náhradu za stratu času dobrovoľníka zapísaného v informačnom systéme športu za každú hodinu vykonávania dobrovoľníckej činnosti v športe najviac vo výške hodinovej minimálnej mzdy,12a)."."
Doterajšie písmená e) a f) sa označujú ako písmená f) a g).
Poznámka pod čiarou k odkazu 12a znie:
"12a) § 2 ods. 2 zákona č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde."
Ostatné články sa primerane prečíslujú.
Vloženie nového článku sa premietne do článku upravujúceho aj účinnosť.
Navrhuje sa zaviesť pre dobrovoľníkov náhrada za stratu času, ktorá by mala podporiť zapojenie dobrovoľníkov do športu v širšom rozsahu, ako aj vytvorenie podmienok pre administratívne zjednodušenie agendy dobrovoľníkov. Náhrada za stratu času dobrovoľníka sa navrhuje do 500 eur ročne oslobodiť od dane. Celá agenda dobrovoľníctva v športe bude transparentne vykazovaná prostredníctvom informačného systému športu, kde bude pri každom dobrovoľníkovi evidovaná účasť na konkrétnych podujatiach, dĺžka času vykonávania dobrovoľníckej činnosti, ako aj výška náhrady, ktorá mu bola poskytnutá. Tým sa dosiahne aj zviditeľnenie, zoficiálnenie často neformálnych platieb i kvantifikovanie ekonomických vzťahov v športe, ktoré sú pomerne rozšírené, avšak prebiehajú v športových kluboch na neformálnej úrovni, ak to tak môžem povedať. Vzhľadom na možnosť rôzneho výkladu pri posudzovaní dôvodnosti a primeranosti materiálneho zabezpečenia dobrovoľníka podľa § 6 ods. 2 písm. d) zákona č. 406 o dobrovoľníctve v záujme posilnenia právnej istoty sa navrhuje zaviesť jednoduchší a administratívne menej náročný spôsob poskytnutia náhrady dobrovoľníkovi formou náhrady za stratu času, ktorej hodinová sadzba nesmie presiahnuť minimálnu mzdu.
Zároveň, pán spravodajca, chcem navrhnúť vyňať bod 141 spoločnej správy na samostatné hlasovanie, nakoľko môj pozmeňujúci návrh tento bod vylepšuje, preto žiadam hlasovať o ňom samostatne.
Kolegyne, kolegovia, týmto pozmeňujúcim návrhom by sme teda vyhoveli ešte dvom požiadavkám športovej verejnosti a t. j. garantovať minimálnu úroveň rozpočtu športu na nasledujúce roky, zároveň zjednodušiť celú administratívu ohľadom dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú organizovať jednotlivé športové súťaže. Treba povedať, že všetky zásadné veci budú musieť byť uverejňované v informačnom systéme športu, to znamená, budú ľahko kontrolovateľné, ľahko kvantifikovateľné, budú k dispozícii ministerstvu financií, a teda mali by zabrániť akémukoľvek manipulovaniu.
Dotknem sa ešte, kým mám slovo, aby som potom nemusel zdržiavať diskusiu, jednej veci, a to je zverejňovanie a sponzoring a zverejňovanie zmlúv. Objavujú sa názory, že niekto, nie každý chce informovať verejnosť alebo svoje okolie, že podporuje šport alebo klub, alebo zväz a niektorí by to chceli robiť jednoducho bez publicity. Na druhej strane ale zákon prvýkrát legalizuje sponzoring ako taký pre šport a umožňuje legálne si z daňového základu odpočítať sumu samotného sponzorského. Doteraz, všetci dobre vieme, sa tak dialo na základe zmlúv o reklame a vymýšľalo sa nejaké protiplnenie a takýmto spôsobom sa nejakým spôsobom hľadali možnosti, ako dostať do oficiálnych výdavkov tej-ktorej firmy tieto náklady. Dnes máme na stole zákon, ktorý už pozná sponzoring pre šport, pre športovca, pre športový klub, pre športový zväz a umožňujeme takýto sponzoring odpočítať z daňového základu.
Na druhej strane ale preto tvrdíme, že ak niekto chce využiť túto výhodu a odpočítať si sponzorské z daňového základu, mal by byť ochotný strpieť aj to, že zverejní takúto sponzorskú zmluvu v informačnom systéme športu, dokonca to je podmienkou, ak niekto bude chcieť odpočítať z daní sponzoring, tento bude musieť byť zverejnený v informačnom systéme športu a opäť pre daňový úrad a finančnú správu ľahko kontrolovateľná vec.
Na druhej strane ale v prípade, že niekto chce dať neverejné zdroje, nič mu tomu nebráni, akurát si ich nebude môcť odpočítavať zo základu dane, môže ich dať zo svojich zdanených peňazí ako darovaciu zmluvu alebo iným spôsobom, čiže nie je postihnutá ani táto možnosť. Ak si niekto neželá; ale nemôže potom čerpať výhody, ktoré mu štát dáva vo forme odpočítania daní. Podmienkou na odpočítanie dane je zverejnenie v informačnom systéme športu, aby to bolo opäť transparentné. Bez tejto podmienky by ministerstvo financií alebo finančná správa nebola ochotná pristúpiť k nástroju sponzoringu ako takého, pretože by nad ním nemala reálnu kontrolu. Takže to len na vysvetlenie, že ak chceme viac peňazí, na druhej strane musia strpieť jednoducho subjekty aj nejakú mieru kontroly.
A myslím si, že je žiaduce, aby sme konečne videli možno aj cez kumuláciu zdrojov, cez informačný systém športu, koľko v skutočnosti na Slovensku do športu peňazí tečie, koľko je ho tam, ale hlavne aby sa verejnosť a samotní športovci možno transparentnejšie dozvedeli, aj ako sa s týmito prostriedkami narába, ako s nimi narábajú vedúci z jednotlivých zväzov, ako s nimi narábajú majitelia klubov, funkcionári klubov a tak ďalej a či plynú tie prostriedky primárne tam, kde by mali plynúť, to znamená pre samotných športovcov, športové náčinie, vzdelávanie mládeže a podobne.
Takže ďakujem veľmi pekne za to, že ste si ma vypočuli. Poprosím a chcem veľmi pekne požiadať o podporu týchto mojich pozmeňujúcich návrhov, ktoré naozaj smerujú len k vylepšeniu a zlepšeniu situácie v športe pre nasledujúce roky. Veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2015 14:40 - 14:41 hod.

Peter Pellegrini
Ďakujem pekne.

Vyhlasujem rozpravu za skončenú.Pán navrhovateľ chcete sa vyjadriť k rozprave? (Reakcia navrhovateľa.) Nech sa páči, pán minister.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.11.2015 11:24 - 11:25 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Prezentujme sa a hlasujme o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.
(Hlasovanie.) Prítomných 134 poslancov, za hlasovalo 81, zdržalo sa 53 poslancov.

Konštatujem, že sme schválili návrh novely zákona č. 98/1987 Zb. o osobitnom príspevku baníkom.

Ďalej budeme hlasovať o bode 80 programu, ktorým je druhé čítanie o

návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Viliama Jasaňa na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 241/1993 Z. z. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch v znení neskorších predpisov (tlač 1764).

Poprosím pani poslankyňu Mazúrovú, aby prišla uviesť hlasovanie o tomto návrhu zákona. Nech sa páči, pani poslankyňa, rečnícky pult je váš.

Mazúrová, Viera, poslankyňa NR SR
Vážený pán predseda, v rozprave vystúpil pán poslanec Poliačik, neboli podané žiadne pozmeňujúce návrhy. Pán predseda, nakoľko zo spoločnej správy ani z rozpravy nevyplynuli žiadne pozmeňujúce návrhy, sme v treťom čítaní, otvorte prosím rozpravu.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Ďakujem pekne, pani spravodajkyňa.

Sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. Nik sa nehlási do rozpravy. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy.
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Nech sa páči.

Mazúrová, Viera, poslankyňa NR SR
Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 104 poslancov, proti nebol nikto, zdržalo sa 31 poslancov.

Konštatujem, že sme schválili návrh novely zákona č. 241/1993 Zb. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch.

Pokračujeme hlasovaním o bode 81 schváleného programu, ktorým je druhé čítanie o

návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 239/2014 Z. z.

Je to tlač 1773.
Pán poslanec Panáček, nech sa páči.

Panáček, Milan, poslanec NR SR
Ďakujem. Vážený pán predseda, v rozprave nevystúpil žiaden poslanec a neboli podané pozmeňujúce ani doplňujúce návrhy. Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať spoločne o bodoch 1 a 2 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o bodoch 1 a 2 spoločnej správy spoločne s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 115, zdržalo sa 20 poslancov.
Tieto body sme schválili.

Panáček, Milan, poslanec NR SR
Pán predseda, keďže sme schválili body spoločnej správy, mám splnomocnenie gestorského výboru odporučiť hlasovať o tom, že prerokovaný návrh zákona prerokujeme v treťom čítaní ihneď.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme, že prerokujeme tento návrh zákona v treťom čítaní ihneď.
(Hlasovanie.) Prítomných 136 poslancov, za hlasovalo 131 poslancov, zdržali sa 4 poslanci, nehlasoval 1.
Návrh sme schválili.

Konštatujem, že sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. Nik sa nehlási do rozpravy. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy.
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Nech sa páči.

Panáček, Milan, poslanec NR SR
Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.
(Hlasovanie.) Prítomných 136 poslancov, za hlasovalo 132 poslancov, zdržali sa 3 poslanci, nehlasoval 1.

Konštatujem, že sme schválili návrh novely zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 239/2014 Z. z.

Pristúpime k hlasovaniu o bode 84 schváleného programu, ktorým je druhé čítanie o

návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín (tlač 1760).

Pán poslanec Mikloško uvedie hlasovanie o tomto návrhu.

Mikloško, Jozef, poslanec NR SR
Vážený pán predseda, nakoľko v spoločnej správe výborov nie sú žiadne pripomienky, môžeme pristúpiť k hlasovaniu o návrhoch z rozpravy. V rozprave predložil 5-bodový pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanec Gábor Gál. Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o tomto návrhu.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Gála.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 55, proti boli 3, zdržalo sa 75 poslancov, nehlasovali 2.
Tento pozmeňujúci návrh sme neschválili.

Mikloško, Jozef, poslanec NR SR
Pán predseda, ako spoločný spravodajca navrhujem, aby sme pristúpili k tretiemu čítaniu ihneď. Dajte, prosím, hlasovať o tomto návrhu.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o tom, že postúpime návrh zákona do tretieho čítania ihneď.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 130, zdržalo sa 5 poslancov.
Návrh sme schválili.

Konštatujem, že sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. Nik sa nehlási do rozpravy. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy,
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Pán spravodajca.

Mikloško, Jozef, poslanec NR SR
Je to úspech, chlapci. Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako celku. Gestorský výbor ho odporúča schváliť.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 61, proti bol 1 poslanec, zdržalo sa 71 poslancov, nehlasovali 2.

Konštatujem, že sme neschválili návrh zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín.

Ďakujem veľmi pekne, pán poslanec.
Budeme hlasovať o bode 45 programu. Je to druhé čítanie o

vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 166/2003 Z. z. o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o ochrane pred odpočúvaním) v znení neskorších predpisov (tlač 1732).

Pán poslanec Hambálek, nech sa páči, uveďte hlasovanie.

Hambálek, Augustín, poslanec NR SR
Ďakujem, pán predseda. Vážený pán predseda, v rozprave vystúpili štyria páni poslanci, pričom boli podané štyri pozmeňujúce návrhy. Pozmeňujúci návrh som podal ja, pán poslanec Lipšic ich podal dva a pán poslanec Šuca podal jeden. Pán predseda, keďže pozmeňujúce návrhy boli podané v rámci dnešnej rozpravy, dajte, prosím, hlasovať o skrátení lehoty podľa § 83 ods. 4 rokovacieho poriadku.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o skrátení lehoty.
(Hlasovanie.) Prítomných 133 poslancov, za hlasovalo 129 poslancov, zdržali sa 4 poslanci.
Lehotu sme skrátili.

Hambálek, Augustín, poslanec NR SR
Pán predseda, budeme teraz hlasovať o bodoch zo spoločnej správy 1 až 21 s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o bodoch 1 až 21 spoločne s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich.
(Hlasovanie.) Prítomných 134 poslancov, za hlasovalo 116 poslancov, zdržalo sa 18.
Konštatujem, že sme tieto body spoločnej správy schválili.

Hambálek, Augustín, poslanec NR SR
Ďakujem, pán predseda. Odhlasovali sme body zo spoločnej správy, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu o podaných pozmeňujúcich návrhoch, ktoré vzišli z rozpravy.
Dajte, prosím, hlasovať o mojom pozmeňovacom návrhu.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Hambálka.
(Hlasovanie.) Prítomných 134 poslancov, za hlasovalo 132 poslancov, zdržali sa 2 poslanci.
Tento návrh sme schválili.

Hambálek, Augustín, poslanec NR SR
Ďakujem. O pozmeňujúcich návrhoch pána poslanca Lipšica nemôžeme hlasovať, nakoľko boli schválené body 2 až 18 a bod 21 zo spoločnej správy. (Reakcia z pléna.) Je námietka.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec má námietku. Hlasujme o námietke pána poslanca.
(Hlasovanie.) Prítomných 133 poslancov, za hlasovalo 51, proti bolo 75, zdržalo sa 5 poslancov, nehlasovali 2.
Námietke sme nevyhoveli.

Hambálek, Augustín, poslanec NR SR
Dajte, prosím, pán predseda, teraz hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Šucu.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Šucu.
(Hlasovanie.) Prítomných 134 poslancov, za hlasovalo 117 poslancov, zdržalo sa 17 poslancov.
Pozmeňujúci návrh pána poslanca Šucu sme schválili.

Hambálek, Augustín, poslanec NR SR
Pán predseda, keďže sme odhlasovali body zo spoločnej správy a hlasovali sme aj o podaných pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch z rozpravy, dajte, prosím, hlasovať o tom, že prerokovaný návrh zákona prerokujeme v treťom čítaní ihneď.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o tom, že prerokujeme návrh zákona v treťom čítaní ihneď.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 94, zdržalo sa 40 poslancov, nehlasoval 1.
Návrh sme schválili.

Sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. Nik sa nehlási do rozpravy. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy.
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Nech sa páči.

Hambálek, Augustín, poslanec NR SR
Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.
(Hlasovanie.) Prítomných 136 poslancov, za hlasovalo 83, zdržalo sa 53 poslancov.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely zákona č. 166/2003 Z. z. o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o ochrane pred odpočúvaním.

Panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi na balkóne rokovacej sály pozdraviť študentov Strednej zdravotníckej školy z Dunajskej Stredy. Vitajte u nás, dobrý deň.
Kolegyne, kolegovia, chcem vás informovať, že v súvislosti s ukončením členstva pána poslanca Kadúca v poslaneckom klube za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti podali poslanci, členovia tohto poslaneckého klubu

návrh na voľbu poslanca za člena výboru Národnej rady Slovenskej republiky.

Návrh máte rozdaný ako tlač 1853.
Podávam návrh na zaradenie tohto nového bodu do programu 58. schôdze. Je s tým všeobecný súhlas? (Súhlasná reakcia pléna.) Áno, ďakujem pekne, konštatujem, že sme tento návrh všeobecným súhlasom zaradili do programu 58. schôdze, pristúpme preto k jeho prerokovaniu.
Poslancovi Miroslavovi Kadúcovi ukončením členstva v klube 19. novembra 2015 zaniklo členstvo vo výbore na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu. Prosím, aby uvedené skutočnosti vzala Národná rada na vedomie. Zároveň poslanci, členovia klubu za hnutie OĽaNO, v tlači 1853 navrhujú zvoliť za člena tohto výboru novo prijatého poslanca Daniela Lipšica.
Chce sa niekto vyjadriť k tomuto návrhu v rozprave? (Reakcie z pléna.) Predpokladám, že to sú len procedurálne návrhy. Ďakujem.
Pristúpme teda k hlasovaniu o návrhu uznesenia, tak ako ho máte pred sebou, v ktorom Národná rada zvolí pána poslanca Lipšica za člena výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu ako zástupcu klubu OĽaNO.
(Hlasovanie.) Prítomných 129 poslancov, za hlasovalo 124, proti boli 2, zdržali sa 2, nehlasoval 1.

Konštatujem, že Národná rada schválila navrhované uznesenie.

Týmto sme vyčerpali všetky body, o ktorých bolo treba hlasovať.
Ešte predtým, ako budeme pokračovať v prerokovávaní bodu, poprosím toho, kto má procedurálne návrhy alebo informácie, o slovo.
Pán poslanec Osuský.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.11.2015 11:24 - 11:24 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ešte predtým, ako pristúpime k hlasovaniu, mi dovoľte, aby som na balkóne rokovacej sály privítal študentov Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského z Bratislavy. Vitajte u nás, dobrý deň. (Potlesk.)
Budeme pokračovať v prerušenom rokovaní, a to hlasovaním o bode 78 schváleného programu, ktorým je druhé čítanie o

návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Otta Brixiho a Antona Martvoňa na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 147/2001 Z. z. o reklame a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1748).

Pán poslanec Bagačka, prosím, aby ste uviedli hlasovanie.

Bagačka, Michal, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Pán predseda, v rozprave vystúpil pán poslanec Kolesík a bol podaný jeden pozmeňujúci návrh.
Teraz pristúpime k hlasovaniu o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch zo spoločnej správy nasledovne, o bodoch 1 až 14 spoločne s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o všetkých bodoch spoločnej správy spoločne s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich. Sú to body 1 až 14.
(Hlasovanie.) Prítomných 132 poslancov, za hlasovalo 97, zdržalo sa 34 poslancov, nehlasoval 1.
Tieto body sme schválili.

Bagačka, Michal, poslanec NR SR
Teraz pristúpime k hlasovaniu o návrhoch z rozpravy, prosím, dajte hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Kolesíka.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Kolesíka.
(Hlasovanie.) Prítomných 133 poslancov, za hlasovalo 110 poslancov, zdržalo sa 22 poslancov, nehlasoval 1.
Tento pozmeňujúci návrh sme schválili.

Bagačka, Michal, poslanec NR SR
Keďže sme hlasovali o pozmeňujúcich návrhoch zo spoločnej správy a mám splnomocnenie gestorského výboru, odporúčam hlasovať o tom, že predložený návrh zákona prerokujeme v treťom čítaní ihneď.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o tom, že prerokujeme tento návrh zákona v treťom čítaní ihneď.
(Hlasovanie.) Prítomných 133 poslancov, za hlasovalo 111, zdržalo sa 22 poslancov.
Návrh sme schválili.

Konštatujem, že sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. (Ruch v sále.) Pán poslanec Chren, do rozpravy ste sa prihlásili? (Reakcia z pléna.) Ďakujem, nik sa nehlási do rozpravy. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy.
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Nech sa páči.

Bagačka, Michal, poslanec NR SR
Ďakujem. Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.
(Hlasovanie.) Prítomných 134 poslancov, za hlasovalo 117, zdržalo sa 17.

Konštatujem, že sme schválili návrh novely zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a novely zákona č. 147/2001 Z. z. o reklame.

Pán poslanec Jasaň, poďte, prosím, uviesť hlasovanie v druhom čítaní o

návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Pavlisa na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 98/1987 Zb. o osobitnom príspevku baníkom v znení neskorších predpisov (tlač 1753, bod 79 schváleného programu).

Nech sa páči, uvádzajte hlasovanie.

Jasaň, Viliam, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán predseda. Kolegyne, kolegovia, v rozprave vystúpil jeden poslanec pán poslanec Hlina, nebol podaný žiadny návrh. Pán predseda, dajte preto hlasovať o návrhoch zo spoločnej správy 1 až 5 spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť ich.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o bodoch spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť ich. Sú to body 1 až 5.
(Hlasovanie.) Prítomných 133 poslancov, za hlasovalo 82, zdržalo sa 51 poslancov.
Tieto body sme schválili.

Jasaň, Viliam, poslanec NR SR
Konštatujem, že sme odhlasovali všetky návrhy zo spoločnej správy. Dajte preto hlasovať o postúpení návrhu zákona do tretieho čítania ihneď.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme o postúpení návrhu zákona do tretieho čítania ihneď.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 81, zdržalo sa 52, nehlasovali 2 poslanci.
Návrh sme schválili.

Sme v treťom čítaní.

Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. (Ruch v sále.) Pani podpredsedníčka Jurinová, do rozpravy ste sa prihlásili? (Reakcia z pléna.) Nie, nik sa nehlási do rozpravy. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy.
Vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Nech sa páči.

Jasaň, Viliam, poslanec NR SR
Dajte hlasovať o návrhu zákona ako celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2015 18:15 - 18:15 hod.

Peter Pellegrini
Veľmi pekne vám, pán poslanec, ďakujem a pevne verím, že tento pozmeňujúci návrh získa širšiu podporu v rámci celého politického spektra. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2015 18:08 - 18:15 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na úvod mi dovoľte ospravedlniť sa za meškanie, ale nečakal som, že prídem tak rýchlo na rad.
Dovoľte mi, aby som využil náš zákon, ktorý dnes máme na stole, ktorý otvára viacero článkov, a jedným z článkov, konkrétne článok 18 je aj zákon o politických stranách.
Dovoľte, aby som využil túto možnosť a rozšíril niektoré body uvedeného článku o pozmeňujúce návrhy, ktoré by mali reagovať na situáciu, ktorá vznikla otvorením poslaneckej kancelárie poslanca maďarskej strany Jobbik v Dunajskej Strede.
Využívam túto možnosť, nakoľko tento zákon má plánovanú účinnosť k 15. decembru 2015, a bol by som rád, aby aj tieto ustanovenia, ktoré navrhnem, boli platné k tomuto dátumu, a teda čo najskôr.
Ešte raz chcem zdôrazniť, že táto reakcia nemá nič s doterajšími dobrými vzťahmi medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou, ale považujem za vhodné a potrebné, aby sme ako krajina reagovali vždy, okamžite a rázne na akúkoľvek formu provokácie a dali jasne najavo, že takéto konanie si na území Slovenskej republiky neželáme, bez ohľadu na to, z akej krajiny kto by takúto podobnú provokáciu tu chcel robiť. (Potlesk.)
Dovoľte mi, kolegyne, kolegovia, aby som tento pozmeňujúci návrh prečítal.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky k vládnemu návrhu zákona o zrušení Fondu národného majetku Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov (parlamentná tlač 1697).
Bod jeden. V článku XVIII sa vkladajú nové body 1 až 4, ktoré znejú:
Bod 1. V § 1 sa vkladá nová prvá veta, ktorá znie: „V Slovenskej republike môžu pôsobiť politické strany a politické hnutia (ďalej len „strana“) podľa tohto zákona a práva Európskej únie.“ A v druhej vete sa slová „politickej strany a politického hnutia (ďalej len „strana“)“ nahrádzajú slovom „strany“.
Bod 2. Doterajší text „§ 2“ sa označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa odsekom 2, ktorý znie: „Stranám a poslancom za strany, ktoré nie sú zriadené podľa tohto zákona, sa zakazuje zriaďovať na území Slovenskej republiky ich kancelárie.“
Bod 3. V § 7 ods. 9 písm. e) sa za slová „§ 2“ vkladajú slová „ods. 1“.
Bod 4. V § 17 ods. 1 sa za slová „§ 2“ vkladajú slová „ods. 1“.
Nové body 1 až 4 nadobúdajú účinnosť 15. decembra 2015, čo sa premietne do článku upravujúceho účinnosť tohto zákona.
Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
Bod dva pozmeňujúceho návrhu. V článku XVIII sa dopĺňa nový bod, ktorý znie: „7. V § 31 ods. 1 sa na konci pripája táto veta: „Ministerstvo uloží strane pokutu od 600 eur do 3 500 eur, ak strana alebo jej poslanec porušil ustanovenie § 2 ods. 2.“.“
Nový bod nadobúda účinnosť tiež 15. decembra 2015, čo sa premietne do článku upravujúceho účinnosť zákona.
Odôvodnenie.
Pôsobenie politických strán a politických hnutí je v právnom poriadku Slovenskej republiky v súlade s druhou hlavou tretím oddielom čl. 26 až 32 Ústavy Slovenskej republiky upravené v zákone č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov a v nariadení Európskeho parlamentu a Rady č. 1141/2014 z 22. októbra 2014 o štatúte a financovaní európskych politických strán a európskych politických nadácií.
Prax a aktuálna situácia ukázala, že vznikli nové formy politickej činnosti cudzích politických strán vzniknutých podľa práva iných štátov aj na území Slovenskej republiky.
Navrhovaná novela deklaruje, že na území suverénneho štátu, ktorým Slovenská republika nepochybne je, by mali pôsobiť politické strany a politické hnutia, ktoré vznikli a vyvíjajú činnosť v súlade s jej právnym poriadkom, ktorý zabezpečuje, aby vykonávanie činností politických strán a politických hnutí bolo v súlade s demokratickými princípmi fungovania štátu pri rešpektovaní záväzkov Slovenskej republiky vo vzťahu k medzinárodným zmluvám, ktorými je Slovenská republika viazaná. Tieto princípy rešpektujú fungovanie politických strán a politických hnutí vzniknutých aj podľa práva Európskej únie. Pôsobenie iných politických subjektov a ich predstaviteľov na území suverénneho štátu možno vnímať, ako zasahovanie do jeho suverenity. Navrhované doplnenie zákona o politických stranách a politických hnutiach sleduje cieľ deklarovať ústavné princípy suverenity Slovenskej republiky pri rešpektovaní spomínaných medzinárodných záväzkov. Za porušenie uvedeného sa navrhuje možnosť udelenia sankcie.
Pán spravodajca odovzdávam vám originál pozmeňujúceho návrhu.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľujem si vás požiadať o podporu tohto pozmeňujúceho návrhu.
Zároveň chcem aj z tohto miesta povedať, že na Slovensku je vítaný ktorýkoľvek príslušník iného štátu, politik hociktorej politickej strany, pokiaľ príde oficiálne na návštevu alebo navštívi Slovensko ako súkromná osoba s cieľom stráviť u nás peknú dovolenku. Vždy tu bude každý milo privítaný a bude oňho postarané. Ale otváranie kancelárií a nejakým spôsobom presadzovania svojich politických myšlienok na území nášho štátu je neprístupné a neprípustné. A preto vás požiadam, aby ste podporili tento pozmeňujúci návrh.
Zároveň chcem požiadať pána ministra, keďže ide o pozmeňujúci návrh, ktorý rozširuje pôvodný zámer predloženej novely zákona, aby sa vyjadril, či súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.) Žiadam vás hlasovať o oboch pozmeňujúcich návrhoch naraz, súčasne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.11.2015 11:25 - 11:26 hod.

Peter Pellegrini
Ďakujem pekne.Pán poslanec Kovačócy.
Skryt prepis