Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2014 o 15:40 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2014 10:46 - 10:47 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chcem na začiatok povedať, že manželstvo je dobré a ako také požíva aj priazeň zákona. Rozvod je určitým spôsobom zlý, je to krach, samozrejme, taká možnosť tu stále je. Tiež treba povedať, že riešiť rozvod súkromnou cestou, ako by to bola súkromná vec, nezodpovedá naozaj charakteru manželstva. Manželstvo je záležitosť spoločnosti a verejná vec. Ich vzájomný vzťah, ich súkromný život je ich súkromná vec, ale tá inštitúcia manželstva sa týka verejnosti, a preto ja osobne nepokladám za dobré, aby sa vytvárala takáto nerovnováha pri rozvode. Preto tento zákon nepodporím a nie preto, že by som pokladal úmysel predkladateľa za zlý, ale preto, že mám na to iný názor.
A chcem povedať, samozrejme, najdôležitejšia je prevencia a pomoc manželom, rodinám, ja sám osobne prednášam na takéto témy, včera večer som mal tiež takú prednášku. To znamená, určite sa snažme pomôcť manželstvám, aby naozaj tých rozvodov bolo čím menej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2014 10:57 - 10:57 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem. Ja by som chcel vyzdvihnúť v tejto súvislosti, čo sa týka pamätných názvov ulíc a námestí, Žilinu, kde námestie, na ktorom stojí mestský úrad, sa volá Námestie obetí komunizmu, čo pokladám za veľmi vhodné a za dobrý príklad aj pre naše hlavné mesto. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2014 10:39 - 10:41 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Chcem povedať, že prijatie tohto zákona je určite symbolické, je symbolom, ale myslím si, že môže to byť viac, ak do toho zapojíme aj svoje vnútorné postoje. Môže to byť aj taký akt pokánia, pretože pokánie je predpokladom odpustenia. To znamená, že prijímame zodpovednosť za svoje chyby, za krivdy, na ktorých sme sa podieľali. A odpustenie pokladám za dôležité. Preto pokladám za dôležitý aj tento akt pokánia a symbolický akt.
Chcem naozaj teraz s plnou vážnosťou vyzvať, aby aj poslanci Národnej rady vrátane tých vládnych otvorili svoje srdcia pri tom hlasovaní a aby dali šancu tomuto návrhu prejsť do druhého čítania, aby sme mohli hovoriť o ňom ďalej, aby sa to dnes neskončilo. Máme advent, svietia nám tu adventné sviece, vyzýva nás hlas adventných kazateľov, aby sme pripravili svoje srdcia pre príchod Spasiteľa. A myslím, že je dobrý čas, aby sme urobili to, čo je naozaj iba takým aktom dobrej mysle, dobrej vôle, dali šancu, aby sme o tomto zákone mohli hovoriť ďalej. Špeciálne zdôrazňujem to slovo „mohli“, pretože verím, že hoci máme dnes vládu jednej strany, že je to iné, ako keď bola pri moci v minulosti jedna strana, že táto jedna strana je iná, že ju tvoria ľudia, ktorí naozaj dokážu uvažovať ľudsky a demokraticky a ktorí majú ochotu a dobrú vôľu, aby sme otvorili dvere týmto veciam, možnosť baviť sa o nich aj ďalej, nie zrovna na Deň ľudských práv ich stopnúť nejakým zdržaním sa alebo byť proti nim. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.11.2014 7:32 - 7:43 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, kolegovia, kolegyne, je nedeľa, dvanástku už máme za sebou, aj keď sa priznávam, že počas služby som trocha zadriemol, aby som bol ešte svieži na to, keď pôjdem vystúpiť.
Chcel by som začať tým, že pokladám to za veľmi nevhodné, že parlament rokuje v nedeľu. Je to podľa mňa neúcta k tomu, akým dňom je nedeľa a ako ho ľudia na Slovensku berú. Viete, môže niekto namietať, že aj iní ľudia musia robiť v nedeľu, áno, a patrí im úcta všetka ich práci, ako napríklad lekári alebo hasiči. Ale vôbec to nie je pre dobro Slovenska a nemusí parlament rokovať v nedeľu preto, že to prináša nejakú výhodu pre občanov. Myslím, že v tejto chvíli je to len vhodne zvolený termín, lebo tak vyhovuje strane SMER. A to pokladám za dosť pohoršujúce a za zlý príklad toho, že aj zo sociálneho hľadiska, čo nedeľa predstavuje, takýmto spôsobom to robí parlament pod vedením pána Pašku, ktorý jeho rokovanie takto zvolal.
Obvykle teda nezvyknem vstávať v parlamente v nedeľu ráno, ale o tomto čase by som sa akurát s rodinou pripravoval na rannú bohoslužbu, ktorá je pre nás veľmi dôležitá. A ja som si teda stihol ešte, keďže v tomto čase nebudem môcť byť na bohoslužbe, pozrieť aspoň dnešné evanjelium. A chcel by som vám, lebo je to veľmi príhodné, prečítať z neho niekoľko viet: „Ježiš vstúpil do Jeruzalema. V chráme našiel predavačov dobytka, oviec a holubov i peňazomencov, čo tam sedeli. Urobil si z povrázkov bič a vyhnal z chrámu všetkých, aj ovce a dobytok. Peňazomencom rozhádzal peniaze a poprevracal stoly a predavačom holubov povedal: „Odneste to odtiaľto. Nerobte z domu môjho otca tržnicu.“.“ (Reakcie z pléna.) A prečo by sa to tu nepatrilo? Naopak, myslím si, že sa to tu patrí veľmi, nepatrí sem to, po prvé, že v nedeľu rokujeme. Ešte raz opakujem, to je hanba, pretože to vôbec nie je potrebné pre dobro Slovenska. Ak by bola nejaká situácia živelná alebo zahraničná na to, veľmi radi a ochotne všetci sem prídeme a budeme tu celý víkend. Ale tuto sa len kryjú rôzne kšefty, tak ako to bolo teraz počuť v tom evanjeliu. Vy ste zabránili mne a mnohým ďalším, aby sme mohli stráviť čas so svojou rodinou nie kvôli dobru Slovenska. Ste mi zabránili prejaviť moje náboženské presvedčenie nie kvôli dobru Slovenska, ale kvôli dobru strany SMER. A na ten sa ja môžem vykašľať. Ďalšia vec, Ježišove slová z evanjelia hovoria o nejakých ľuďoch, ktorí naozaj robili z chrámu, ktorý bol aj náboženským, ale aj sociálnym centrom tej židovskej komunity, tržnicu, tak že zobral bič a vyhnal ich. Ja si myslím, že tu vidíme, že si robí niekto tržnicu z tejto krajiny, ktorá môže mať a má mať takú istú úctu ako ten židovský chrám.
A ja by som uviedol jeden konkrétny príklad, veľmi jasné slová, citoval by som pána premiéra, pretože táto schôdza je o jeho odvolávaní. Povedal to v Žiline, už to tu bolo spomenuté, ale neviem, či to zaznelo celé. Takže citujem Roberta Fica: „Chceme mestu Žilina pomôcť. A tu sa ukazuje, aké je nevyhnutné spolupracovať, aké je nevyhnutné, aby primátor a predseda samosprávneho kraja mali napojenie na vládne štruktúry alebo štruktúry parlamentu. A práve takéto prepojenie, že pán primátor je súčasne aj poslancom parlamentu, ale aj to, že sme spoločná politická štruktúra, umožnilo prijať takéto rozhodnutia, inak by tieto rozhodnutia boli prijímané veľmi ťažko.“ Viete, súhlasím s prvou vetou z toho vyjadrenia: „Chceme mestu Žilina pomôcť.“ Ja osobne som dlhé roky v Žiline pracoval. Mám tam poslaneckú kanceláriu a bývam neďaleko tohto nášho pekného krajského mesta. Ale mnohí ľudia sa na mňa obracali aj včera až s takým znepokojením, že ako je to možné, že sme tak razantnejšie proti tomu nevystúpili a nezasiahli, veď to je korupcia v priamom prenose. Taký je názor voličov. A preto sme tu a preto zvolávame aj túto schôdzu. Nie je to preto, že nás to baví alebo idú nejaké komunálne voľby, ale preto, že je to dôležité. A čo teda robíme? Chceme, aby sa o tom rozprávalo. A čo spraví vedenie Národnej rady, ktoré má kontrolovať vládu, ktoré má zaručovať, že na Slovensku bude vláda zákona? Zvolá schôdzu absolútne bezprecedentne na sobotnú noc a nedeľné doobedie, aby zabránilo ľuďom to sledovať a počúvať, pretože nemôžu utopiť túto schôdzu, lebo musí byť odvolávanie vlády, tak to dáme na taký moment, keď to nikto nebude sledovať, pretože naozaj ľudia majú aj iné veci na starosti ako sledovať rokovanie parlamentu v nedeľné ráno alebo v nedeľné doobedie.
Ale poďme k tej veci.
Viete, pán premiér vychvaľuje, aké je úžasné, že primátor je zároveň aj poslancom Národnej rady. Mnoho ľudí ma oslovuje napriek tomu, že ja v komunálnej politike sa aktuálne neangažujem a hlavne nekandidujem, otázkou, koho a prečo treba voliť. Proste bežne sa o tom rozprávame. A mnohí hovorili, že uznávajú, že pán Choma urobil aj niektoré dobré veci, pretože ja sa snažím s ľuďmi hovoriť objektívne a nielen čierno-bielo. Ale hovoria: „Viete, ale to je veľmi nedostatočné. A najväčšiu chybu vidíme, že on tu polovicu času proste nie je.“ A to je zase tá tému, o ktorej hovoríme, či to tak má byť alebo to tak nemá byť. Ale to nie je témou tejto schôdze. Ale ak povieme, že ono to funguje len preto, lebo máme prepojenie na nejaké štruktúry, a to dokonca nielen na tie ústavné ako parlament, samosprávny kraj a tak ďalej, ale aj politické štruktúry, tak potom čo to je, ako je to, keď to znamená, že sme v jednej strane, tak to funguje? Veď to sme tu už mali. A máme to tu znova zase. A my nechceme, aby to tak bolo. A hlavne občania nechcú, aby to tak bolo, ale aby to bolo úplne normálne, že keď mestu Žilina treba pomôcť, tak mu pomôžeme, keď treba pomôcť Hnúšti, Trnave, tak pomôžeme Hnúšti, Trnave. A máme na to nejaké kritériá. A peniaze všetkých daňových poplatníkov sa rozdeľujú podľa nejakých jasných potrieb a nie tak, ako niekto argumentuje slovami: „Ale my sme v rovnakej politickej štruktúre.“ Ja si myslím, že toto je veľmi vážna vec. A moje presvedčenie je, že za to nesie premiér zodpovednosť a je to dôvod na jeho odvolanie, pretože nie touto jednou vecou to činí, ale touto jednou vecou naznačuje, aký je tu systém. A o tom hovoríme, že dôvodom na odvolanie je vznik takého systému, že jednoducho ono to tu tak funguje. A viete, prečo to tak funguje? Je to preto, že ľuďom je to blízke, že sme si z rôznych dôvodov na to zvykli, možno ešte z tých dôb pred novembrom 1989, ale to asi nie je jediný dôvod na to, a že mnohí, dúfam, nie väčšina, ale mnohí hľadajú, kde by sa vhodne napojili na tie vhodné politické štruktúry, aby aj oni, ich mesto, ich rodina si pomohli. A zdá sa, že namiesto toho, aby lídri tejto krajiny robili niečo proti tomu, tak sa jednoducho na tom vezú. Ľudia to vlastne tak chcú, ľuďom sa to tak páči a my oslovujeme tých vhodných, kľúčových v regiónoch slovami: „Buď s nami, maj s nami spoločný mešec a pôjdeme do toho a bude nám fajn, veď však z toho možno aj niečo kápne aj tomu kraju, aj tomu mestu.“ Ale toto je neprijateľné. Aspoň je to neprijateľné pre mňa a pre mnohých ďalších slušných a normálnych ľudí. Ale, ešte raz opakujem, toto je vec, ktorú táto vláda, strana SMER jednoducho inštitucionalizujú, kryjú, využívajú. Vezú sa na nej. A nerobia absolútne nič proti tomu. Áno, tu sme mali Vystavku dostiženij narodnovo chozjajstva, to predstavoval pán premiér alebo pán minister vnútra, aké všelijaké úspechy sa dosiahli. No pánboh zaplať, veď my nehovoríme o tom, že vás majú teraz namieste zastreliť alebo všetko od A do Z ste urobili zle. Ale tu treba vyvodiť takú zodpovednosť a ochotu, aby sa veci zmenili. Viete, ja nie som zvyknutý hľadať chyby na iných. Možno ako aj kresťan som zvyknutý hlavne hľadieť na vlastné chyby a ísť ich riešiť či už na spoveď alebo do nejakého rozhovoru a hľadať spôsob, ako sa ja môžem zmeniť. Ale tu hovoríme o verejných činiteľoch. A my nemôžeme mlčať, ak sa dejú takéto veci.
A na záver, pretože nechcem hovoriť dlho, by som chcel povedať jeden odkaz pánu premiérovi. V poslednom čase si zvykol napríklad na hodine otázok alebo práve vtedy, keď sú takéto príležitosti, odvolávanie člena vlády, tvrdiť: „Vy ste zlomyseľní, opozícia, vy ste zlí ľudia, vy sa tešíte, keď je na Slovensku zle.“ Ja som presvedčený, že to tak nie je. Určite to môžem potvrdiť za seba. Ja sa modlím a prajem vláde Slovenskej republiky, aby bola táto vláda úspešná. Modlím sa a prajem pánu premiérovi aj pánom ministrom, aby boli premiér aj ministri úspešní, nie kvôli nim, nie kvôli Robertovi Ficovi alebo Robertovi Kaliňákovi, ale kvôli tomu, že sú vláda Slovenskej republiky. Ja mám rád túto krajinu a prajem, aby sa im darilo. A preto keď mi niekto povie, že sa teším, aby bolo zle, alebo teším sa z toho, že je zle, alebo dokonca, že si to prajem, tak sa proti tomu ohradzujem a pokladám to za nezmysel. Dosť často v poslednom čase cestujem po krajine a keď vidím nejakú rozostavanú diaľnicu napríklad pri Vrútkach a pri Dubnej Skale alebo smerom na východ alebo keď vidím úpravy železničných koridorov, tak sa vyslovene v tej chvíli, idúc autom alebo vlakom, modlím a žehnám, aby sa darila, postavila tá stavba, hlavne aby tam nikto nezomrel, aby to bolo postavené kvalitne a rýchlo, pričom mňa nezaujíma, či je minister dopravy Počiatek alebo niekto iný, pre mňa je dôležité, aby to fungovalo a aby ľudia tejto krajiny mohli naozaj používať to, čo je pre nich dobré, čo zlepší aj podnikateľské prostredie, zamestnanosť, dopravu, infraštruktúru. Bohužiaľ, napriek tomu, že tejto a každej zákonitej vláde žehnám a modlím sa za ňu, tak ak vnímam, že pán predseda vlády a spôsob jeho vládnutia, spôsob jeho vlády škodí Slovensku, vnímam ako svoju povinnosť zároveň podporiť výzvu na jeho odvolanie, a preto budem s čistým svedomím hlasovať za vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.11.2014 21:20 - 21:21 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán premiér, keby som počúval vaše vystúpenie tak, že keby som nevedel nič iné, tak by mi z toho bývalá vláda vyšla veľmi neslávne. Ale si myslím, že to, čo je oveľa neslávnejšie, smutné a tragikomické, je, že vy ste nevystupovali ako premiér súčasnej vlády, ale ako opozičný poslanec bývalej vlády, ktorá už tu dva a pol roka nie je. A to je veľmi smutné a tragikomické.
Ďalšia vec, na ktorú by som chcel reagovať, je, že ste hovorili o tom, že nechodíme na stretnutia s občanmi. Ja som si len námatkovo počas vášho vystúpenia pozrel môj kalendár za posledný mesiac, keď som bol okrem Bratislavy a Žiliny, kde teda pôsobím, v štrnástich slovenských mestách a rozprával som sa tam s občanmi. A dnes by som bol tiež znova s občanmi, len pán Paška zvolal toto stretnutie, túto schôdzu na takýto termín. (Reakcia z pléna.) Určil termín schôdze.
A napríklad ľudia okrem iného sa pýtajú aj na to, že ako je možné, že ich blízki majú tak zlú zdravotnú starostlivosť. A preto sme tu. A toho ste sa naozaj nedotkli, tak ako to povedali viacerí kolegovia. Takže prosím, keby ste naozaj sa postavili k tejto veci ako statočný, čestný, úprimný človek, ktorý bude riešiť podozrenia a obvinenia, ktoré sú voči nemu vznesené, a nie problémy iných, ktoré navyše sú z dávnej minulosti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.10.2014 17:10 - 17:11 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem, pán predseda. V mene troch poslaneckých klubov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, Kresťanskodemokratického hnutia a MOST - HÍD vás chcem požiadať o zaradenie bodov, mám pôvodný program, teda tlač 1189, 1190, pardon, 1190, 1191, 1196 a 1198 na piatok po prerokovaní bodov, ktoré sú tam zaradené. Odôvodnenie. Bolo vám vysvetlené. Teda ďakujem veľmi pekne. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.9.2014 18:05 - 18:13 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, kolegovia, kolegyne, ja by som začal takou malou rekapituláciou, ktorá tu podľa mňa v takomto zložení ešte nezaznela. A možno je zaujímavá aj pre tých, ktorí ju sledujú, počúvajú, aj pre médiá.
Dňa 9. septembra krátko poobede na návrh pani podpredsedníčky Laššákovej bolo vyradených niekoľko bodov, 10 bodov programu, niektoré z tých, ktoré prerokovávame aj teraz, aj konkrétne tento bod, a dnes 24. septembra tiež krátko popoludní na schôdzi, ktorá sa začala niečo okolo štvrť na štyri popoludní, boli bez problémov tieto body spustené alebo dovolené na prerokovanie, pričom pripomínam, že ich vyradenie bolo vyargumentované tak, že sú kampaňou pred komunálnymi voľbami, neviem, či sa niečo na tom zmenilo, komunálne voľby neboli zrušené, nepresunuli sa. Sme, naopak, ku nim bližšie, sú uzavreté kandidátky na tieto voľby, to znamená, že sú jasní už aj kandidáti, a zrazu nie je problém, že o nich rokujeme.
Čo sa stalo. Je to veľmi jednoduché. Tiež to tu bolo párkrát tak spomenuté, možno nie v celom tom kontexte časovom. Dnes o 13.45 hodine mal pán premiér tlačovku, na ktorej spolu s pánom primátorom Košíc avizovali, že predložia zákon týkajúci sa platov ústavných činiteľov. Čiže problém nebola kampaň, problém neboli vecné záležitosti, ale to, aby niekto nepredbehol SMER s takouto ľúbivou, lákavou témou. Samozrejme, možnosti na to majú. Otázka je, či je to oprávnené a či je to dôstojné, aby sme aj v Národnej rade hrali takéto hry.
Ak hovoríme už o tej téme kampane pred voľbami, to už bolo spomenuté. Len veľmi krátko sa k tomu vyjadrím. Pán primátor Košíc ak prezentuje takýto návrh v takomto čase, keď sú už aj jasní kandidáti, že nie je to kampaň, tak, samozrejme, je to kampaň.
Chcem pripomenúť, a to tu ešte myslím vôbec nezaznelo, že okrem návrhov, ktoré boli vyradené a týkali sa podaní z Kresťanskodemokratického hnutia týkajúcich sa platov ústavných činiteľov, veľmi podobné v tom istom duchu návrhy sme podali aj my Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Hoci sme túto mimoriadnu schôdzu podporili a pridali sme pod to svoje podpisy a sme radi, že teda aj keď takýmto spôsobom prebieha táto schôdza, my sme zvolili iný postup, sme tie svoje návrhy stiahli, vzali späť a podali sme ich znovu na októbrovú schôdzu. To znamená, že keď aj teraz SMER akoby tak na okraj tejto schôdze dovolil tieto návrhy prerokovať a pravdepodobne ich odmietne, aspoň tak to bolo avizované, tak budeme môcť o nich znova rokovať na októbrovej schôdzi zhruba o tie dva-tri týždne, dúfame, že ten zásah už nebude potrebný, keďže tlačovka pána premiéra už prebehla a bola avizovaná.
Na tej tlačovke ma pobavilo to, že keď sa novinári pýtali pána premiéra, či toto nie je tá kampaň, on hovorí: „Nie, my ten zákon nepredložíme pred komunálnymi voľbami do Národnej rady.“ Som rád, že pán premiér má takú vysokú mienku o znalosti občanov, ktorým je jasné všetko, medzirezortné pripomienkovanie, procedúry v parlamente, či je niečo predložené v prvom čítaní, v druhom čítaní, v treťom čítaní. Super, ale mám taký pocit, že ľudom stačí, že niekto povedal, že taký zákon bude a že ho prisľúbil.
Chcel by som sa tiež vyjadriť k tým pomerom, keď jeden návrh predtým hovoril o obmedzení platov alebo aj teraz ďalší o obmedzení mandátu, to znamená, či je dobrá cesta ísť tým, že nesmie vykonávať ten druhý mandát alebo súbeh tých mandátov ako napríklad poslanec Národnej rady a starosta, alebo či ide o to, že môže ho vykonávať, ale môže za to dostávať plat vo výške minimálnej mzdy. Inak myslím si, mimochodom, že minimálna mzda zas nie je až taká nízka suma, aby, keď niekto má ďalšie dve-tri funkcie, poberal ju, že je to až tak málo vzhľadom na to, ako zarábajú bežní občania.
Ale chcem povedať svoju vlastnú skúsenosť s takým mojím mini dvojitým mandátikom. Keď som bol zvolený za poslanca Národnej rady, tak mi bolo navrhnuté, aby som aspoň na malilinký úväzoček pokračoval ako učiteľ, to bolo moje pôvodné zamestnanie, aby som nestratil kontakt so školstvom. Ja som dal na radu múdrejších. Nijako som to nepociťoval ako potrebu v zmysle zarábania. A tak som spravil to, že po dohode so školou, kde som predtým učil, tak mi do rozvrhu dali pondelky dopoludnia štyri vyučovacie hodiny. Pondelky nie sú rokovacími dňami Národnej rady. Tak som si povedal, že to by som snáď mohol zvládnuť. Tak jeden školský rok, ten nie posledný, ale ešte ten predtým, vlastne prvý v tomto volebnom období, ktorý bol kompletný, som vyučoval v pondelky štyri vyučovacie hodiny. Napriek tomu som pokladal si za povinnosť, že tých cca 50 eur, ktoré som tým zarobil, dať na charitu, pretože som si povedal: „Daj si normálne hranicu, proste ten poslanecký príjem ti stačí, všetko ostatné je fajn, pánboh zaplať, ale môžem tým podporiť niekoho. Nezvykaj si na to, aby si mal príjmy z viacerých zdrojov, pokiaľ si poslancom.“ Napriek tomu som na konci školského roku zaďakoval a povedal som pani riaditeľke, že takto to robiť nebudem, pretože som nemal z toho dobrý pocit, že to nestíham. Zhruba každá druhá vyučovania hodina mi z toho odpadla. Pripomínam, že som mal štyri 45 minútové vyučovacie hodiny za sebou v pondelky. A pripúšťam, že obdivujem ľudí, ktorí dokážu vykonávať napriek tomu, že tu toľko sedávame, mandáty primátorov krajských miest, županov a tak ďalej. Je to na diskusiu. Moja skúsenosť je takáto.
Ďalšia vec. Myslím si, že veľmi často sa operuje pri týchto návrhoch. A mám pocit, že tým operuje aj teraz ten avizovaný vládny návrh. A to je akoby taká závisť, lebo problém nie je príjem sám osebe ani bohatstvo, ani dobrý príjem, ale skôr to, vec či je spravodlivá, či je správna a či sa dá vykonávať poctivo.
Chcem pripomenúť na záver, že okrem návrhov týkajúcich sa platov, mandátu sme ako Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti dávali do parlamentu ešte jeden návrh, ktorý sa týkal zmrazenia platov ústavných činiteľov, aby tá suma, ktorú dostávame, zostala na tej úrovni. A aj tento bol vyradený, resp. nebol prerokovaný kvôli tým okolnostiam. Takisto sme ho už znova predložili v októbri. Sme veľmi zvedaví, aký postoj zaujme voči tomuto návrhu SMER, a teda vláda, vládna strana.
Tento návrh zákona my podporíme, veľmi podobný sme predkladali. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2014 15:40 - 15:41 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcel by som tiež poukázať bez toho, aby som sa zastával bývalého poslanca Ďurkovského, že je zaujímavé poukazovať ako na strašný morálny delikt na jednu výnimku v praxi konkrétne Kresťanskodemokratického hnutia, pričom momentálne tu sedí niekoľko starostov, ktorých sa to týka za SMER. Neviem, či sú tu primátori nejakí za SMER. To je jedna vec.
Druhá vec. Je zaujímavé, že si SMER vybral zrovna pána Petráka na to, aby prezentoval ich názor, ktorý je v evidentnom konflikte záujmov, lebo priamo jeho sa ten zákon dotýka ako starostu v Hurbanovej Vsi, mohli si na to zobrať niekoho, koho sa to netýka.
A ďalšia vec. Dátum účinnosti zákona od 1. januára 2016 je problém? Robert Fico na tlačovke dnes povedal, že navrhujú zákon, ktorý bude mať dátum účinnosti od marca 2016, respektíve vtedy, keď ako padnú parlamentné voľby. Takže treba si aspoň pozrieť tlačovku premiéra, aby sme vedeli, čím argumentujeme, a vybrať si niekoho, kto menej svieti, keď namieta voči takémuto jasnému a rozumnému princípu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2014 18:23 - 18:27 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, kolegovia, kolegyne, chcel by som za poslanecký klub Obyčajných ľudí a nezávislých osobností vyjadriť podporu tomuto návrhu zákona a pridať zopár poznámok. Veľmi nás mrzí, že poslanecký klub alebo poslanci SMER-u sa zachovali tak, ako sa zachovali na úvod schôdze, keď vyradili viacero návrhov, čo spustilo určitý proces, v rámci ktorého, aj keď nás to mrzí, sme stiahli náš návrh v tej istej veci, v ktorej ho predkladá pán predkladateľ. Rozumiem jeho filozofii a prístupu, objasnil to, takže netreba asi k tomu viac dodať. Chcem len ubezpečiť, že tento návrh znova podávame na ďalšiu, októbrovú schôdzu a sme veľmi zvedaví a dúfam, že budeme prekvapení pozitívne, že budeme môcť v októbri rokovať o tejto veci, pretože ju považujeme naozaj za dôležitú.
Chcem ale k tomu ešte povedať, že pozývam aj pána poslanca Hlinu, aj ďalších kolegov, aby sa tiež pridali aj k apelu, okrem toho avizovaného na námestiach alebo medzi ľuďmi, aj k apelu na Ústavný súd, individuálnych sťažností poslancov, a chcem povedať, že v našom klube Obyčajných ľudí a nezávislých osobností je ochota urobiť aj niečo viac, ako povedal. To znamená, že my ako časť opozície s týmto súhlasíme a naozaj sa nechceme len tak zmieriť s tým, že SMER postupoval tak, ako postupoval, a že nedovolil opozícii ani prerokovať navrhnuté zákony, ktoré nie sú populistické, nie sú predvolebné, nie sú kampaňové, ale riešia naozaj problém ľudí.
Ak hovoríme o potravinách, o desaťpercentnej dépéháčke, tak je skôr zvláštne, že s takýmto návrhom zákona neprišiel SMER, pretože ako pán poslanec Hlina, predkladateľ tohto zákona, uviedol, je to bežné v Európe. My teda máme taký názor, že je to dobrý návrh. Chceme povedať, že ten náš návrh, ktorý teda bol, bol stiahnutý a bol iný v tom slova zmysle, že sme zároveň navrhovali ministerstvu financií, od ktorého sme dostali aj stanovisko, aby tento výpadok v dani, ktorý by mohol vzniknúť podľa ich názoru, tým, že sme navrhli pre banky a regulované subjekty zvýšiť daň z príjmu právnických osôb z 22 na 39 percent. Keď bude v októbri debata o tomto zákone, veríme, že bude, že nám SMER dovolí aspoň diskutovať, aj keď nebude hlasovať za naše návrhy, tak vysvetlíme aj dopodrobna tento návrh. Stanovisko z ministerstva financií, keď sme z neho vychádzali, tak nám vyšlo, že by nám zostalo zhruba 125 mil. eur v pluse, ktoré by sme okrem toho, že by sme mohli zlacniť potraviny, tak by sme mohli použiť na vykrytie zvýšenia platov zdravotných sestier alebo učiteľov alebo pridať dôchodcom, mladým rodinám, komukoľvek, ako by vláda uznala za vhodné, ako by parlament v rámci rozpočtu prerokoval. Preto teda tento návrh predkladáme znova v októbri a veríme, že budeme o ňom môcť rokovať.
Tiež súhlasíme s návrhom pána poslanca Hlinu, že áno, môžme, môžme ako opozícia o tom debatovať. Za náš klub môžme povedať, že budeme radi, ak na túto agendu naozaj nezabudneme, pretože aj pre klub OĽaNO je dlhodobou agendou a budeme, budeme do nej búšiť, ak sa nám podarí ako opozícii zjednotiť, určite radi pôjdeme do takejto akcie.
Takže na záver chcem povedať za náš klub, že podporíme tento zákon a budeme zaňho hlasovať. Verím, že sociálna vláda, sociálnodemokratickí poslanci ho podporia tiež.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2014 10:30 - 10:35 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, kolegovia, kolegyne, pán predseda Ústavu pamäti národa, správnej rady, zopár slov by som chcel k tejto veľmi dôležitej a vážnej téme, ktorá sa netýka len nejakej správy alebo nejakého ústavu, nejakej štátnej inštitúcie, ale týka sa nás osobne, týka sa našej krajiny, nášho národa.
Ja by som chcel v prvom rade reagovať tak vecne na obsah tej správy. Teší ma zvýšenie počtu žiadostí, kde ľudia chcú a majú záujem o históriu, aj takú tú ťažkú históriu, nevyhýbajú sa jej, pretože my vieme, že veľakrát na Slovensku, ale aj v iných krajinách akoby sme si zatvárali oči, zvlášť ak je tam nejaká miera nejakej spoluúčasti, či už aktívne, alebo pasívne, čo je väčšinou častejšie, nejakým zatváraním očí, selektívnou slepotou, hluchotou, a ak sa zoči-voči postavíme tejto histórii, ktorá sa môže týkať nás osobne alebo našej rodiny a nášho mesta, tak potom môžme aj zaujať nejaký poctivý a úprimný a čestný postoj a napríklad ospravedlniť sa.
My sme nedávno v Žiline zažili jednu situáciu, kde na pravidelnej spomienke na Židov, ktorí boli deportovaní do koncentračných táborov, požiadali predstavitelia kresťanských cirkví o to, aby sa mohli zúčastniť a mohli sa ospravedlniť. A bolo to veľmi silné stretnutie, zúčastnil som sa ho a boli tam aj zástupcovia mesta, ale aj zástupcovia rôznych cirkví a veru nie jedno oko zvlhlo pri tom, ako, ako vystupovali rad za radom predstavitelia rôznych cirkví, povedali tie slová, a keď na záver povedal predstaviteľ židovskej náboženskej obce veľmi jednoduchú vetu: "Odpúšťame vám." A toto je veľmi dôležité, ako sa dá vysporiadať, či už je to osobne, v rodine, pretože mnohí z nás mali rôznu rodinnú históriu, aj čo sa týka lokálne alebo ako krajina.
Keď spomíname, tak úcta hovorí o tom, že si máme spomínať na svojich predkov, na svojich rodičov, otcov, tak ja by som chcel teda spomenúť meno pána Langoša, ktorý je takým jedným z otcov tohto Ústavu pamäti národa, ale určite aj tých, ktorí hlasovali a prispeli k tomu, aby tento zákon vlastne tu bol a tým pádom na jeho základe vznikol tejto Ústav pamäti národa. Takže chcem vyjadriť úctu a vďaku za to, že takéto niečo môžme mať. Pritom spomínaní, ja som sa troška pohrabal aj v pamäti počítača alebo v pamäti teda stránky Národnej rady a pozeral som si, ako hlasovali poslanci. Špeciálne ma zaujímal, poviem úprimne, pán Robert Fico, ktorý v tom čase bol poslancom Národnej rady. Na väčšine hlasovaní bol neprítomný, a kde bol prítomný, tak sa v najlepšom prípade zdržal, a to aj v prípade, keď jeho kolegovia, dnešní alebo aj vtedajší, hlasovali za.
Samozrejme, tým nechcem nijakým spôsobom hodnotiť jeho rozhodnutie. Akurát chcem povedať to, že potom to tak vyzerá, že ten Ústav pamäti národa je akoby také nechcené dieťa alebo trpené dieťa možno, či už tejto vlády, alebo pre niektorých ľudí v tejto krajine, a potom to tak aj vyzerá napríklad s tým sídlom, že to, čo by malo byť naozaj veľmi dôstojné, niečo, z čoho by mali vychádzať silné podnety pre celú krajinu, pre všetkých občanov, tak sa niekde tak pohadzuje.
Pozeral som si webovú stránku Ústavu pamäti národa, ktorá má príponu ".gov.sk". Čiže vládna inštitúcia, verejnoprávna inštitúcia. Takže chcem tým vyzvať vládu Slovenskej republiky, našej republiky, našej krajiny, aby naozaj brala Ústav pamäti národa ako svoje dieťa, ako, ako niečo, čo patrí celej Slovenskej republike, čo treba podporiť, a dať mu plnú vážnosť.
Ešte jednu spomienku, jedno meno, priznám, aj keď podrobnosti neviem. Zákon, ktorý bol schválený v júli 2002, tak bol potom vrátený prezidentom znova na prerokovanie s nejakými námietkami. Bol znova potvrdený a schválený. Tým prezidentom, ktorý vrátil ten zákon, bol Rudolf Schuster.
Na záver takú myšlienku. Vďaka tomu, že sa zaujímam o udalosti týkajúce sa histórie a som zároveň aj členom Skupiny priateľstva so štátom Izrael, tak som pravidelne pozývaný na takú veľmi silnú a aj milú pre mňa udalosť Spravodlivý medzi národmi, kde sa pravidelne stretávame aj s pánom predsedom, a pri jednej z týchto príležitostí v minulých rokoch ma zaujali slová jedného profesora, židovského profesora, ktorý hovoril, že sila Izraela je v tom, že nezabúda, že má dobrú pamäť v dobrom aj v zlom. A myslím, že by sme mohli posilniť našu krajinu, náš národ tým, že by sme posilnili našu pamäť aj v dobrom, aj v zlom, aby sme sa vedeli použiť v dobrom aj v zlom. A myslím, že veľmi dobrým takým prostriedkom a pomôckou k tomu je zabezpečenie takých kvalitných a primeraných podmienok pre prácu Ústavu pamäti národa a jeho výrazná podpora. Takže ešte raz, vďaka za prácu, vďaka všetkým, ktorých sme spomínali, niektorí už nie sú medzi nami, so všetkou úctou si na nich spomíname.
Ďakujem.
Skryt prepis