Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2015 o 11:03 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 9:57 - 9:58 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán poslanec Martvoň, položili ste otázku, že čo sa prihodilo, že keď sa dušovali na ministerstve dopravy za predchádzajúcej vlády, že subdodávatelia nebudú poškodení. No ja to odpoviem, na tú otázku. Prihodila sa Slovensku vláda SMER-u a väčšina v tomto parlamente. To znamená, že ministerstvo dopravy to nemohlo dotiahnuť do konca a prihodil sa minister Počiatek, ktorý to neurobil. A takisto sa prihodilo to, že ixkrát sme tu predkladali návrhy, ktoré mali túto problematiku riešiť, a vy ste za ne nezahlasovali. Takže to sa prihodilo a to je dôsledok, prečo sa takáto vec potom udiala a vy ju musíte teraz hasiť.
Ďalšiu vec, ktorú chcem poznamenať, je na margo celého procesu. Uvedomte si ešte raz, že neodvolávate Jána Figeľa, ale odvolávate celú opozíciu. My budeme v tomto postupovať jednotne. Ak to dokonáte, už urobíte úplnú frašku z tohto parlamentu a zo zdania demokracie, ktoré sa snažíte budiť na Slovensku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 9:34 - 9:36 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja rozumiem princípom reklamy aj marketingu, ale odmietam klamstvo. Klamstvo je hovorenie nepravdy, o ktorej vieme, že to nepravda aj je, len preto, lebo nám to vyhovuje.
Cieľom tohto návrhu odvolania evidentne bolo získať čas, keď minulú stredu už večer ste nevedeli, čo máte robiť, nemali ste riešenie, a okrem toho získania času, samozrejme, ako vítaný prídavok hodiť na niekoho iného zodpovednosť. Chyťte zlodeja, kričí zlodej. Cieľom bolo len zakryť kauzu Širokého a SMER-u, nie, pravda, len marketing navyše, zdá sa, že neúspešný.
Rád by som sa vyjadril troška k odôvodneniu návrhu, ku ktorému nás teda vyzývate, aby sme zaň hlasovali. Ján Figeľ podľa tohto návrhu nesie priamu zodpovednosť za zrušenie PPP projektov a tak ďalej. Ja by som to nahradil a bol by som ochotný za to hlasovať, keby tam bolo napísané, že Ján Figeľ má zásluhy, že zrušil PPP projekty v týchto konkrétnych veciach, lebo ušetril stovky miliónov eur za rôzne iné, iné zákazky.
Takisto je tu obvinenie, že Ján Figeľ okrem toho s plným vedomím súhlasil, aby v tendroch dostali prednosť ponuky za nižšie ceny. Veď o tom je zákon. Splnil zákon. Za to si zaslúži ocenenie, nie odvolanie.
Čiže chcem zhrnúť. Určite nebudem hlasovať za návrh na odvolanie a pevne dúfam, že vôbec nebudem musieť hlasovať, že to stiahnete. Ja navrhujem, že aby ste to stiahli. A ako predseda poslaneckého klubu OĽaNO znova zopakujem, v prípade, že to dokonáte, že budete konať tak nemúdro a tak nedemokraticky, tak sa vzdáme všetkých postov, lebo nechceme mať účasť na tomto divadle, pretože to škodí demokracii. Nie je to o Figeľovi, nie je to o nás a nie je to nakoniec ani o vás, ale o Národnej rade Slovenskej republiky, o demokracii, o vyváženosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2015 16:35 - 16:37 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. No, ja by som chcel zdôrazniť to, čo tam aj zaznelo, takéto klamlivé tvrdenie, že opozícia nič neurobila, nič neponúkla. Teraz akurát koluje po internete také pekne zostrihané videjko, ako pán premiér vlastne sám seba usvedčil z klamstva, kde hovoril o tom, čo je kvalifikovaného na návrhoch opozície, že sa urobí toto alebo tamto. Potom bol prestrih, kde teraz o mesiac hovorí niečo veľmi podobné a v mnohom aj totožné. Mne to prekáža, poviem úprimne. Normálna nejaká vládno-opozičná debata a kritika, aj zápolenie normálne a prirodzené, ale tie opakované klamstvá aj o tom, že my sme nepredložili, pričom sú tu predložené podľa mňa kvalifikované riešenia. Boli za tie roky predkladané, bolo spomínané, tak ako pán Hudacký hovoril o niektorých návrhoch. Pán poslanec Hlina, pani podpredsedníčka Jurinová hovorila. Nemusíte s nimi súhlasiť, nemusíte ich odhlasovať, ale je veľmi také smutné alebo až zarážajúce, keď klamete a hovoríte, že opozícia nepredložila nič, a potom potichučky v podstate mnohé z jej návrhov preberiete a uplatníte, keď už je, ako povedal pán poslanec Hudacký, mlieko rozliate a už sa až tak veľa urobiť nedá.
Čiže v prospech krajiny by bolo lepšie, keby sme naozaj nehrali len takú hru, že budeme sa obviňovať, že nič ste neurobili, nič ste nepodali, a potom len čisto kvôli politickým bodom budeme niečo narýchlo dávať dohromady, lebo sa už nedá predtým schovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2015 16:40 - 16:55 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som rád zareagoval na poslednú informáciu týkajúcu sa odstúpenia pána ministra hospodárstva v súvislosti s touto témou. Mám taký pocit, že podobne ako keď je nejaké lietadlo zamerané nejakým radarovým systémom, tak odstreľuje nejaké náhradné ciele, tak mám obavu, že aj tuto namiesto toho, aby sme išli k podstate, kto je zodpovedný, tak obetujeme raz toho, raz onoho. Myslím, že zodpovedným je v tomto prípade pán premiér a prípadne pán minister Počiatek. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2015 10:10 - 10:25 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tak hádam si ešte na niečo spomeniem, som si dával pred hodinou faktickú.
Ale vrátim sa úplne na začiatok, kde pán poslanec Kollár hovoril o tom, kde sa vlastne nachádzame, ako sme sa sem dostali. Takže ja k tomu len zopakujem to, že v stredu, dneska máme utorok, vláda priniesla do parlamentu návrh na skrátené legislatívne konanie. To znamená snahu urýchliť kvôli značným škodám legislatívny proces. Ale prekvapujúce je, že z tých vyše sto hodín, ktoré odvtedy uplynuli, tak sme sa venovali v parlamente ani nie sedem hodín tomuto riešeniu a potom sme začali riešiť všeličo iné možné, napríklad zástupný problém, odvolávanie podpredsedu Národnej rady, ktoré nakoniec teda znova sme stopli, alebo ste stopli, lebo ste si uvedomili hádam, že treba sa vrátiť k podstate problému.
Ďalšia vec. V piatok sme skončili rokovanie o druhej poobede. Keď tu išlo o nejaké politické dôvody, tak sme rokovali dňom-nocou, aj cez víkend dokonca, napriek tomu, že sme navrhovali, aby sme v rokovaní o tom pokračovali ďalej aspoň v ten piatok, tak sa to stoplo. Takže nerozumiem tomu, či to myslí teda vláda a vládna strana vážne so skráteným legislatívnym konaním, keď sme sa venovali z vyše sto hodín ledva sedem hodín tejto veci. Takže vítam to, že sme tu späť, a očakávam, že v skrátenom konaní a zrýchlene prejdeme k tým riešeniam. Istý pohľad na to ponúkol aj pán poslanec Kollár. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.3.2015 11:03 - 11:04 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem, pani predsedajúca. Chcem spolu po dohode s predkladateľom Miroslavom Kadúcom vziať späť návrh zákona o správnych poplatkoch (bod programu 53, číslo tlače 1432).
Odôvodnenie. Po prednesení zákona sa otvoril priestor na rokovanie s poslancami strany SMER a s ministerstvom financií, preto chceme túto vec dotiahnuť do konca. Takže ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2015 11:32 - 11:33 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem kolegom za reakcie, za podporu. Naozaj nejde o to, aby sme teraz hľadali nejaké nové alebo populárne, alebo dokonca populistické príspevky zo štátneho rozpočtu. Naopak, tu ide mi len o to, nezoberme, nezoberme tých 360 eur otcovi rodiny, matke rodiny, ktorí sa starajú o svoju viacdetnú rodinu, ľudia, ktorí sú zodpovední, ktorí chcú zabezpečiť slušné, bezpečné prostredie pre svoje deti, ale aj pre ďalších účastníkov cestnej premávky. Máme, myslím, že dosť aj týchto tragédií, netlačme ich do nejakých starších alebo menej bezpečných, menej výkonných áut, než sú tie, ktoré sú úplne primerané a v žiadnom prípade nie sú luxusné, hej? Vieme, že luxusné autá vyzerajú ináč. Spokojne, ak cítime potrebu zvýšiť príjem štátneho rozpočtu, zdaňme luxus, aj keď aj to nemusí byť produktívne, ale v žiadnom prípade nezdaňme ľudí, ktorí sa zodpovedne starajú o svoje rodiny, ktoré prispievajú k pozitívnemu demografickému rastu tejto krajiny.
Takže prihováram sa ešte raz a prosím o podporu v mene tých rodín, ktoré musia zápasiť aj s touto jednou drobnou, konkrétnou vecou, ktorá ale nie je drobná v sume, pretože, ak hovoríme o sume vyše 360 eur pri jednom výdavku, to nie je malá suma, ale je to naozaj dosť významná suma vo výške až jedného platu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.3.2015 11:16 - 11:27 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem, pani predsedajúca. Kolegovia a kolegyne, ja by som začal s tým, že na budúci týždeň 25. marca budeme mať deň počatého dieťaťa a ja teda, alebo my s manželkou máme štyri deti a vždy, keď sme sa dozvedeli, že čakáme bábätko, tak sme sa potešili. Ale predsa pri všetkých tých radostiach a zároveň aj starostiach, tak bojujem s takým právom, ktorý sa týkal dopravy, že pokiaľ sme mali jedno, dve, tri deti, tak som si vždycky predstavoval ako auto snov pre mňa a našu rodinu Octaviu combi, ale samotných možností tam bolo viacej. Nikdy som ju nakoniec nemal, ale keď som sa dozvedel, že čakáme štvrté bábätko, tak mi bolo jasné, že Octavia combi už je minulosť a že budem sa musieť obhliadať po iných autách, po šesť, sedemmiestnych a chcem povedať, že tento zákon sa týka tohto.
Na Slovensku máme potrebu demografického rozvoja. Hovorili sme o tom pri dôchodkovom systéme, pri sociálnych veciach, sú to dôležité veci a jedna z námietok, prečo ľudia nemajú, nechcú mať deti, je aj určité ekonomické hľadisko. A tohto sa týka aj návrh tohto zákona.
Ja by som chcel povedať, že toto moje vystúpenie, aj keď zdá sa, že nebude mať až veľa adresátov, bude plánované ako také, také namotávanie poslancov vládnej strany, niečo také, ako zmysel "prisvoj si ma, prisvoj si ma". Podľa mňa je dobrý čas, je predvolebný rok. Ak teda to neprejde v hlasovaní, tak si zobrať tento návrh a použiť ho, lebo je naozaj sociálny, pomáha priamo viacdetným rodinám a myslím, že sa dá aj dobre predať. Špeciálne som s ním oslovil a oslovujem znova, aj verejne Janka Podmanického, ktorý je predsedom výboru pre rodinu a sociálne veci.
Urobím takú malú rekapituláciu. Do roku 2012 bol poplatok za prihlásenie vozidla prvého držiteľa 66 eur, čo bola taká suma, nazvime ju, že nie maličká, ale primeraná. Keď kupujete vozidlo, nie je to položka za pár eur, ale za niekoľko tisíc, až desiatok tisíc eur. V roku 2012 vláda Roberta Fica, táto vláda, aktuálna, potrebovala zvýšiť príjem do štátneho rozpočtu, aby mohla viac rozdávať na rôzne veci. Teraz tu vidíme konkrétne tie zvýšené príjmy, ako sa používajú na rôzne balíčky, ako napríklad aj na vlaky zadarmo. Tie spomínam práve preto, lebo súvisia s dopravou, hovoríme o automobiloch, hovoríme o vlakoch, a teda zvýšila, zvýšila príjem výrazne.
Ja chcem povedať, že už vtedy sme namietali a nesúhlasili s touto filozofiou, aby sme takýmto spôsobom vlastne ľuďom obmedzovali dopravu a že to bude mať zlé následky. Už vtedy som podával ako pozmeňujúci návrh to, čo dneska podávame ako novelu, ale, bohužiaľ, nebola, nebola podporená. Zmenilo sa to tak, aby som to skrátil, že v prípade, že prihlasujete vozidlo s výkonom motora do 80 kW, tak platíte poplatok 33 eur, ktorý je primeraný. Ale okamžite, ako o jeden kilowatt výkonu motora prekročíte túto hranicu, teda ak máte s výkonom motora osemdesiat nejakých jedna kilowattov, skočí to o úžasných, skočí to na úžasných 167 eur. To je obrovské zvýšenie, z 33 eur na 167 eur. V prípade, že máte auto s motorom výkonu do 92 kW, hovoríme o 217 eurách, pri 110 kilowattovom motore hovoríme o 397 eurách. Oproti 33 eurám poťažno k tým pôvodným 66 eurám. Teda pri 81 kW je to zvýšenie o 153 %, pri 90 kW o 229 % a pri tých 110 kW až o neuveriteľných 500 %, čo sú už naozaj významné peniaze.
Môžem povedať, že ja som si pripravil túto sumu, o ktorej hovoríme pri tomto návrhu. Je to 360 eur, čo sú celkom slušné peniaze, pre niektorých je to výplata za celý mesiac. Tristošesťdesiat eur pri prihlásení vozidla, o ktoré zvýšila tento poplatok táto vláda. A prečo, ako sa to týka rodín? Ja som to už na začiatku trocha naznačil. Ide o to, že ak máte auto päťmiestne, obyčajné, bežné, tak v prípade, že naozaj ste rodina zo sociálne náročnejšieho prostredia s nižšími príjmami, tak vám tých 80 kW, ktoré sú stanovené ako hranica, bohato stačí. Napríklad my máme a mali sme aj predtým, ako som bol poslancom, aj také menšie druhé auto v rodine ŠKODA Fabia, najbežnejšie asi na Slovensku, výkon motora 63 kW. Okej, to je úplne v pohode. Ale pokiaľ hovoríme o tých šesť, sedem, deväťmiestnych autách, ktoré majú potrebu zodpovedné rodiny, to znamená, že nechce porušovať zákon a natlačiť tie deti do toho päťmiestneho auta, ale chce mať pre každé autosedačku, tak hovoríme o autách, ktoré sú väčšie, výrazne ťažšie, ak tomu rozumiete, viete, majú najmenej o pol tony, až tonu viac. To znamená, motor s výkonom do 80 kW je naozaj neprimeraný a treba povedať, že v dnešnej ponuke áut už skoro sa ani nevyskytuje.
Ja napríklad uvediem konkrétny svoj, svoju skúsenosť. Som si kúpil auto, ktoré je také, by som povedal, nieže sedemmiestne, ale 5+2 miestne a najnižší výkon motora začínal vtedy, dnes už ani tam nezačína, na 81 kW. A to bolo naozaj slabučké s tým, že keď naložíte rodinu a idete na dovolenku, tak riskujete pri predbiehaní, že sa niečo môže stať. Je to náročnejšie, nie je tam tá rezerva výkonu.
A my si práve myslíme aj spolu s kolegom Mirom Kadúcom, že ten zákon, ktorý prijala vláda Roberta Fica v roku 2012, takýmto spôsobom vlastne ohrozuje základnú bezpečnosť a sociálne podmienky týchto viacdetných rodín. Chcem povedať, že tieto viacmiestne vozidlá, ktoré navrhujeme im znížiť poplatok na ten základný, tak sa nekupujú len tak, pretože už samé o sebe majú samozrejme vyššiu cenu, vyššiu spotrebu, sú ťažšie, náročnejšie sa s nimi pohybuje v cestnej premávke. Preto si ich naozaj kupujú len tí, ktorí ich potrebujú. Pretože tu to nie je luxus pre tieto rodiny.
Aby som teda to uzavrel, tak my navrhujeme, aby sa k dvom výnimkám v zákone, ktoré tam už dnes sú, pridala tretia. Tie dve výnimky sú 80-kilowattový motor, to znamená, pokiaľ máte do 80 kW, tak neplatíte ten zvýšený poplatok a pokiaľ ide o auto kategórie M1 s najviac troma miestami na sedenie, čiže taká bežná dodávka na podnikanie, tak tiež neplatíte ten zvýšený poplatok. My s nimi súhlasíme a sú to dobré výnimky. A navrhujeme tretiu výnimku a tá by znela takto, že pri osobných autách so šesť a viac miestami na sedenie, čiže v rámci ďalších zákonov to prichádzajú do úvahy 6, 7, 8, 9 s výkonom motora do 110 kW, aby bol ten základný poplatok 33 eur, čo znamená, že napríklad tomu oteckovi, ktorý sa dozvie, že čakajú štvrté bábätko, to ušetrí 360 eur, čo nie je malá položka.
Chcem ešte povedať, že my nežiadame od vlády, aby tým ľuďom pridala, ale aby im nebrala tie peniaze. Niekto hovorí o podpore demografie. Toto je práve podľa mňa také zlomové medzi tretím, štvrtým dieťaťom veľmi často, mnohí to aj poznáte osobne a tie náklady vzrastajú aj kvôli tej doprave výraznejšie. Takže myslím si, že stačí, aby sme nebrali zodpovedným rodičom, ktorí si zabezpečujú vozidlo primerané pre ich rodinu, pre ich život, aby sme im tých 360 eur nebrali, ale aby sme im nechali, aby mohli naozaj mať zabezpečené svoje potreby a zároveň aj bezpečnosť cestnej premávky.
Taký záver. Uvediem ešte porovnanie. Môže sa veľmi ľahko stať, že otec rodiny, ktorý teda zabezpečuje takéto auto pre svoju rodinu, zaplatí podľa tohto dnešného znenia tých 360 eur, čo je celkovo takmer 400 eur popri všetkých ostatných tých poplatkoch navyše, oni prídu do štátneho rozpočtu, kde sú prerozdelené a zaplatia za nich napríklad jazdenie švajčiarskym dôchodcom po Slovensku, alebo rakúskym, alebo nemeckým, pretože vlaky sú bezplatné. Hovorili sme o tom často. Nemyslím si, že toto je dobrý spôsob, ako to môže byť. Určite podporme našich ľudí, podporme zodpovedných ľudí a dovoľme im, aby tie peniaze, ktoré majú, obmedzené peniaze, tak aby mohli použiť napríklad na to, aby si nekupovali až také staré ojazdené auto, alebo aby mali dostatok na servis, aby to auto mohli bezpečne prevádzkovať.
Zas to uvediem na konkrétnom príklade. V roku 2009 som si ja ako čerstvý otec rodiny so štyrmi deťmi kúpil auto za 5 000 eur a určite som potreboval niekoľko stoviek eur vraziť do takého základného servisu, keďže išlo o 8-ročné ojazdené auto. A práve o takýchto prípadoch hovoríme.
Ja som hovoril už aj s pánom predsedom sociálneho výboru Jánom Podmanickým o tom, že by sme teda mohli niečo nájsť, nejaké riešenie. Náš návrh je taký, nazvem, že do prvého čítania. To znamená, ak prejde ďalej, prípadne, ak sa dohodneme na nejakom inom postupe, tak v druhom čítaní sa dá výrazne vylepšiť, napríklad tým, že môžeme urobiť rozdiel medzi tými, ktorí si prihlasujú nové auto a tí, ktorí si prihlasujú auto staršie povedzme ako 3 roky. Alebo môžeme to dať naozaj potvrdením, že skutočne deti má a že to nie je podnikateľ, ktorý si chce len kúpiť luxus, auto, ale že to naozaj je rodinná potreba. Ale toto sú veci, o ktorých sa dá debatovať potom s vládnymi poslancami, alebo v druhom čítaní. Takže ja vás teraz v prvom čítaním prosím o pochopenie, nie pre mňa, ale pre rodiny, ktorým táto vec môže pomôcť. Neberme im tých 360 eur, neohrozujme ich sociálny status, bezpečnosť premávky a ďakujem všetkým, ktorí s pochopením prijímajú tento návrh.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.3.2015 10:54 - 10:56 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Kolegovia, kolegyne, len krátko. Tento zákon alebo novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorú predkladáme s kolegom poslancom Miroslavom Kadúcom, jej cieľom je upraviť stav, ktorý vlastne trvá od roku 2012, keď už táto vláda novelizovala tento zákon o správnych poplatkoch v časti, kde sa uvádzajú poplatky za prvý zápis držiteľa v Slovenskej republike, to znamená u nových áut a áut dovezených zo zahraničia, samozrejme aj zo všetkých štátov Európskej únie, vrátane Česka a okolitých štátov. A nastal tam veľmi taký, taký nerovnovážny stav, kde zrazu poplatky vzrástli v niektorých prípadoch až o 500 %. Nie je to nejaký omyl, ale naozaj, ten stav je taký, že vzrástli až o 500 %. To znamená, kde bol poplatok vo výške 66 eur, tak môže byť dnes v tej kategórii, o ktorej hovoríme my, spokojne aj poplatok takmer 400 eur. (Zaznievanie gongu.)
Náš návrh, ktorý máme spolu s kolegom Miroslavom Kadúcom, rieši najmä kategóriu, alebo rieši kategóriu viacmiestnych áut so šiestimi a viac miestami na sedenie, čiže v kategórii osobných áut šesť až deväťmiestne autá, ktoré sú nevyhnutné na to, aby si zodpovedná rodina zabezpečila svoju prepravu. Možno taká drobná vec, v súčasnom znení zákona je hranica výkonu motora 80 kilowattov, ktorá dostačuje pre päťmiestne bežné osobné autá, ale nie pre tie viacmiestne. Takže my navrhujeme túto zmenu, ktorá môže ušetriť viacdetným rodinám, zodpovedným viacdetným rodinám až 360 eur, čo si myslíme, že je významná položka do ich rozpočtu.
Ďalšie podrobnosti prípadne, ak by ste mali ešte reakcie a otázky, uvediem potom v rozprave.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.3.2015 11:19 - 11:19 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predseda, ja chcem dať procedurálny návrh, aby sme teraz o tomto posledne prerokovanom zákone o jadrovej škode nehlasovali v tejto chvíli, pretože by to naozaj bolo také bezprecedentné. A navrhujem, aby sme o ňom hlasovali, keď bude prítomný minister hospodárstva, aby prípadne mohol otvoriť rozpravu, pretože ak budeme napríklad aj teraz hlasovať a v treťom čítaní sa niekto prihlási do rozpravy a povie nejakú námietku, môže nastať s tým problém. Čiže ešte raz zopakujem môj návrh, aby sme v tejto chvíli nehlasovali o tomto zákone. Ďakujem.
Skryt prepis