Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.5.2012 o 10:20 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2012 15:30 - 15:32 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Najprv na kolegu Kaníka. No to navrhované uznesenie už je bezzubé len preto, lebo nahradzuje slovo zaväzuje slovom žiada. Pán poslanec Fronc práve teraz vysvetlil, prečo to je. No len pripomínam, 13. či 14. októbra minulého roku sme behom dvoch hodín dokázali zmeniť ústavu. A keď bola teda všeobecná vôľa všetkých, čiže keby naozaj vôľa bola, toto určite problém nie je. Myslím si, že mali by sme predkladať veci, ktoré sú po odbornej a aj po účtovnej stránke v poriadku a obstoja a nedávať dôvod na to, aby na nás mohli kolegovia ukazovať prstom, že skrátka bezzubé, "diletantično" vypracované návrhy predkladáme.
No a ešte teraz pár slov k pánovi Blahovi. Ale sa nedá dívať na to z pohľadu účtovníka, lebo že som nezohľadnil náklady ekonomické a sociálne, tak som vás teraz citoval. No je jedno, čo ste tým mysleli. Ale, pán Blaha, viete, hráte sa na veľkého štátnika a zabúdate, že o peniaze ide až na prvom mieste. A slovenskí ľudia keď jednoducho budú mať menej peňazí preto, lebo ich postihnú tie vaše istoty, ktoré ste im nasľubovali, tak potom im bude úplne jedno, že vy ste boli za veľkého fešáka v Bruseli a tam sa nechali tľapkať po pleci a veľmi štátnicky ste povedali, že my budeme krvácať kvôli Grékom. Ide vždy o peniaze.
No a posledné sekundy využijem, aby som ešte reagoval na rečníka jednou krátkou poznámkou. Ten § 136 vlastne vytvára predpoklad na prijatie trvalej zmluvy, trvalého eurovalu. A to je čistá záhuba pre celú menu. A preto nebudeme súhlasiť s tým, ani s tým § 136.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.5.2012 15:10 - 15:24 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, ctení kolegovia, opäť raz tu máme tému slovenských peňazí odtekajúcich do Grécka alebo niekam inam. Počuli sme od môjho predrečníka Ľudovíta Kaníka, že EFSF, teda dočasný euroval, nebol vytvorený, aby sa zachraňovalo Grécko. Tak poďme sa teda na to pozrieť.
Najprv dovoľte mi, aby som vám priblížil celé to trápenie s Gréckom. V januári 2010 došli prvé nejaké obláčiky, kde sa začalo teda hovoriť o tom, že Grécko bude v platobnej neschopnosti. Hovorilo sa krátko na to najprv, že to zvládne samo, ale potom krátko na to o 30 mld., potom 60 mld., potom 110 mld. To bol ten prvý balík, kde táto Národná rada mala odvahu povedať nie. A slovenským daňovníkom tým ušetrila takmer 800 mil. eur. Bola to zrejme iba nejaká svetlá chvíľka, lebo potom sa už nálady začali meniť. A podaktorí mali dojem, že musia byť tí dobrí Európania, lebo dobrí Európania, skrátka, sú solidárni a posielajú peniaze aj do štátov, ktoré šafárili od buka do buka a ktoré sú ďaleko bohatšie. Počuli sme napr. aj od pani premiérky prísľuby, že do Grécka nepôjde ani cent. To sme počuli aj od bývalého ministra financií. Dňa 1. júla minulého roku sa však situácia zmenila. Tu v Národnej rade sme počuli, dobre, nepôjde naďalej ani cent, vystavíme záruky 350 mil. Dňa 21. júla minulého roka to nebola pravda, bol daný prísľub v Bruseli, že záruky budú 800 mil. eur. Ani nie štyri mesiace neskôr 26. októbra na samite v Bruseli zástupcovia Slovenska schválili 1,155 mld. eur. To je to, čo táto vláda teraz musí šetriť. Tam sme sľúbili záruky do Grécka. V skutočnosti v januári nakoniec Slovenská republika súhlasila so zárukami vo výške 1,3 mld. Zároveň sme boli ale ubezpečení, to sú len záruky, to je len papier, to je v podstate nič, ani nedôjde k ich naplneniu. Pripomínam, že tieto záruky sú neodvolateľné a bezpodmienečné. A to, že sa nejedná len o nejaké papieriky, potvrdzuje aj to, že slovenský štátny dlh kvôli zárukám, ktoré sme vystavili z dočasného eurovalu pre Grécko, stúpol zo 47 % na vyše 50 %. Toto je holý fakt a netvárme sme a neklamme sa, že Slovensko neplatí do Grécka. Ako vieme, v Grécku boli prednedávnom voľby, ani na štvrtýkrát sa nepodarilo zostaviť vládu. A je vysoká pravdepodobnosť, že dôjde k novým voľbám. A keď sa toto stane, tak je vysoká pravdepodobnosť, že strana, ktorá získa najviac poslancov, bude združenie SYRIZA, ktoré odmieta úsporné tie austerity programy, úsporné programy Európskej únie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky, tzv. trojky. Čo potom? Potom možno Grécko vystúpi z eurozóny, možno bude musieť vystúpiť a s veľmi vysokou pravdepodobnosťou vyhlási platobnú neschopnosť. Keby Grécko bolo vyhlásilo platobnú neschopnosť pred dvomi rokmi, mohlo mať to najhoršie za sebou, Európa mohla mať ušetrených veľa, veľa peňazí a veľa, veľa problémov. Dva roky sa tu samituje, dvadsaťštyri mesiacov, za túto dobu bolo 23 samitov, desiatky špičkových top predstaviteľov Európy sa venovalo jednému Grécku, dva roky riešime krízu a všetky podstatné ukazovatele sú horšie. Dlhy v Grécku sú oveľa vyššie, v celej eurozóne alebo v Európskej únii sú vyššie, nezamestnanosť je vyššia v Grécku, 25 %, v Španielsku tiež, ratingy sú nižšie a riešenie krízy je v nedohľadne.
Dovoľte mi teraz povedať pár slov k tomu, keď Grécko vyhlási platobnú neschopnosť, čo nás to bude stáť. Je to suma 2,3 mld. eur. A skladá sa z piatich položiek. Prvá pôžička Grécku, tá, ktorej sa Slovensko nezúčastnilo, medzičasom je to 72 mld. eur, ktoré budú platiť krajiny eurozóny, nákup dlhopisov, ktoré nakúpila Európska centrálna banka v rozpore s platnými predpismi, 45 mld. eur, Slovensko bude znášať podiel na strate, ktorá z tohto vznikne vo výške 318 mil. eur, zúčtovací systém TARGET2, o ktorom drvivá väčšina ľudí nemá ani poňatie, že existuje, vygeneruje stratu 103 mld., podiel Slovenska 1,58 mld. eur, druhý program, záchranný program pre Grécko z dočasného eurovalu, o ktorom som práve hovoril, medzičasom čo už stihli Gréci za tú krátku dobu vyčerpať, 77,2 mld. eur, podiel Slovenska 824 mil. eur, a tam až v trvalom eurovale bude to dočasné zníženie, tu zníženie nemáme žiadne, a posledná položka ručenie cez Medzinárodný menový fond 48 mld. eur. Dokopy budú náklady na výstup Grécka 347 mld. eur, to je, samozrejme, nepredstaviteľná suma, to je päťkrát toľko, čo Slovensko vyprodukuje behom jedného roka. A náklady Slovenska budú 2,3 mld. eur, to je 420 eur na každého jedného obyvateľa. Tomuto sme sa mohli vyhnúť, keby bolo bývalo dovolené Grécku skrachovať hneď na začiatku pred dvomi rokmi, ako kríza začala, keby Grécko skrachovalo v súlade s článkom 125 Lisabonskej zmluvy, ktorý vraví, že za svoje záväzky si ručí každá krajina sama.
Teraz máme na stole zmenu Lisabonskej zmluvy a to článok 136, aby mohli vzniknúť záchranné mechanizmy. Tento článok je nutný preto, aby mohol vzniknúť trvalý euroval. Garantujem vám, že keď vstúpi Slovensko do trvalého eurovalu, tak sa definitívne stalo vazalom Bruselu, nepodceňoval by som to, ale my tu nebudeme rozhodovať v podstate o vôbec ničom, čo sa bude týkať peňazí. Takmer celý rozpočet bude dedikovaný, bude skrátka posunutá kompetencia o rozhodovaní slovenského rozpočtu do Bruselu. Z tohto parlamentu bude zoskupenie bábok. Upozorňujem na to, že trvalý euroval na čele s človekom, ktorý bude mať absolútnu imunitu, je mimoriadne nebezpečná vec. Trvalý euroval bude použitý na to, aby boli napr. zachraňované súkromné banky v Španielsku, možno vo Francúzsku, aby boli zachraňované nejaké iné krajiny. A pripomínam, Slovensko zachránilo svoje banky samo. Stálo nás to 12 % HDP. Tam nám nepomohol nikto. Celé tie reči o solidarite sú jednoducho chlácholenie, hráme sa tu na dobrých Európanov, rozprávame si, ako musíme byť stabilný a zodpovedný partner. A rútime sa rovno do priepasti ,a to ešte aj s najväčším podielom. Slovensko v porovnaní so svojimi priemernými mzdami platí na záchranu Grécka úplne najviac. V trvalom eurovale sa to zmení iba dočasne na dobu 9 rokov, potom budeme musieť spätne všetko doplatiť.
Veľmi ma prekvapuje, že ľuďom ktorí inak majú plné ústa rečí o národno-štátnych záujmoch, toto vlastne nič nerobí, ktorí skrátka sú servilní voči Bruselu, ktorí si nedokážu nič iné predstaviť, ako poslušne na všetko, na čokoľvek, čo z Bruselu príde, povedať áno. A dnes vieme, že sú veci, ktoré nám škodia, ktoré reálne našej krajine škodia, celkový dlh stúpol zo 47 % na vyše 50 %. Nieže tu maľujem čerta na stenu, toto je skrátka holý fakt. Slovensko ešte štyri roky dozadu malo jeden z najnižších štátnych dlhov v Európe, 27 %, dnes ho máme vyše 50-percentný aj vďaka tomu, že sme vystavili neodvolateľné a bezpodmienečné záruky pre Grécko, ktoré je dva roky v krachu, a tvárime sa, že všetko je v poriadku, že to musíme urobiť pre stabilitu eura, a pritom okrem toho, že mrháme peniazmi slovenských daňovníkov, likvidujeme našu vlastnú menu euro, robíme všetko preto, aby euro zaniklo.
Na záver mi dovoľte povedať pár slov k návrhu našich ctených kolegov z opozície. Samozrejme, tento návrh je správny, už či v nejakej silnejšej alebo slabšej forme, určite je to správny smer, ktorým sa treba vybrať, a to preto, aby z tejto Národnej rady nebola rada bábok, ale aby tu padali tie dôležité rozhodnutia. Aj keď chápem, že momentálne na základe demokratických a legitimných volieb má strana SMER veľkú väčšinu, napriek tomu je dobré, aby tu v parlamente sa o tom diskutovalo a sa to tu rozhodlo. Preto vo svojej podstatne tento návrh podporujeme. Na druhej strane keď to naozaj nemá byť iba nejaký bezzubý tiger, tak je dobré spraviť takýto návrh, remeselne správne vypracovaný. Je nutné zmeniť zákon č. 397/1994 Z. z. A nesúhlasím s argumentom, pán Fronc to bol, že na slovo zaväzuje nemáme ústavnú väčšinu. Pán Fronc, tvárite sa, ako keby na zmenu zákona sme mali potrebnú väčšinu, nemáme väčšinu na vôbec nič. Preto si myslím, to nemá byť argument. Poďme meniť len zákon, lebo s našimi 67 hlasmi to vieme „ukočírovať“. Spravme to rovno poriadne. A myslím si, že keď to bude poriadne spravené, tak aj kolegom zo strany SMER sa to bude veľmi ťažko odmietať. A preto by sme im nemali dávať zámienku nás vysmiať, že sme došli s "diletantično" vypracovaným návrhom, ktorý patrí do úplne iného zákona. A preto navrhujem, tento návrh, Ľudovít, aby sme vypracovali spoločne a predložili ho, keď budeme rokovať o zmluve k trvalému eurovalu, lebo takto len dávame úplne zbytočnú zámienku nás vysmiať, že predkladáme neodborne zle návrhy, i keď s dobrou myšlienkou, a blížime sa práve k tomu, že akurát len politikárčime. Veľmi pekne vám ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2012 14:17 - 14:19 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Štefanec, cením si vaše názory, ale vo veľa veciach sa aj zhodujeme, ale v tomto prípade sa nezhodujeme.
Tvrdíte, že vaša strana konala v záujme Slovenska a že sa podarilo vyjednať to zníženie podielu Slovenska z 0,99 na 0,824 %. Áno, to je pravda. V čl. 37 ods. 2 zmluvy o ESM sa naozaj takéto niečo nachádza. Takisto ale v odseku 1 a v odseku 3 toho istého článku sa nachádza, že táto výnimka bude pre Slovensko platiť iba 12 rokov. Od zavedenia eura tri roky prešli. Čiže ešte deväť rokov budeme mať výnimku, že budeme platiť menej. Ale kto si prečíta čl. 11 ods. 3 písm. b) zmluvy o ESM, sa dozvie, že potom budeme musieť spätne všetky záruky doplatiť. A preto nevyjednali ste vôbec nič a neušetrili ste Slovensku vôbec nič a bolo by dobré v tomto bode verejnosť nezavádzať.
No a keď sa už hráte na obhajcov slovenských záujmov. Dňa 1. júla tu na pôde Národnej rady Ivan Mikloš deklaroval, že Slovensko bude platiť v rámci druhého balíka Grécku 350 mil. eur. Bolo to 21. júla minulého roku 800 mil., v októbri minulého roku 1,15 mld. a nakoniec skutočne sa zaviazli platiť 1,3 mld. na grécke pôžičky, 1,3 mld. je viacej, ako táto vláda musí ušetriť. A toto považujem za hrubé, masívne poškodenie slovenských záujmov. A nie sú to len nejaké zmluvy a záruky a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.5.2012 10:20 - 10:20 hod.

Richard Sulík
Ďakujem pekne. Pani predsedajúca, iste si pamätáte z čias, keď vy ste boli v opozícii, ako často sme boli opozíciou napomínaní reagovať na rečníkov vo faktických poznámkach. Iste sa to stalo len nedopatrením, len teda aby sme do budúcna dobre fungovali, by som aj chcel najmä nových kolegov poprosiť reagovať na rečníkov. Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.5.2012 10:20 - 10:21 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Pán Muňko, no tak odrapotali ste tu, teda prečítali ste nám niečo.
V prvej časti ste vraveli, čo všetko ste chceli urobiť. Mi to pripadá, ako keby ste teraz vy boli opozícia. Veď čo vám bráni to urobiť? Tu poproste vášho šéfa straníckeho, ktorý tu ešte donedávna sedel a sa od hanby červenal, čo musí počúvať, aby vás spravil opäť šéfom Sociálnej poisťovne, a môžete ukázať, teda ako to všetko chcete porobiť. Len treba aj upozorniť, že potom možnože nejaké prevádzkové náklady budú zrazu o 20 mil. vyššie alebo pohľadávky stúpnu a tak ďalej, lebo tá Sociálna poisťovňa pod vaším vedením, no nebolo to bohviečo.
No pri všetkej úcte, keby ste si boli túto vašu povinnú jazdu odpustili, tak mohla rozprava o programovom vyhlásení vlády skončiť celkom dôstojne a možnože aj štátnicky výborným prejavom pána Procházku. A takto ste zanechali celému programovému vyhláseniu takú pachuť z takého ÚV KSS. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2012 9:53 - 9:53 hod.

Richard Sulík
Ďakujem pekne. Pán Procházka, výborný prejav, úplne perfektný, nebol agresívny, ale myslím si, že pre našu terajšiu vládu aj pre pána premiéra naozaj na zamyslenie. A z tohto pohľadu teda dúfam, že aspoň niečo si z toho, ctení kolegovia, zoberiete. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2012 10:40 - 10:40 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Škripek, no počuli sme zaujímavý prejav a hlavne veľmi zaujímavý citát na záver. Konštatujete, ako niet peňazí na sestričky, 150 eur na mamičky, dve, tri eurá na obedy a tak ďalej. Chcel by som v tejto súvislosti spomenúť, že Slovensko teda je chudobnou krajinou, najnižšie mzdy v eurozóne máme, zároveň ale sa hráme na najväčších grandov a našim milým priateľom v Grécku ideme posielať najprv teda záruky a neskôr peniaze v podstate z pohľadu nejakej mamičky alebo sestričky v nepredstaviteľných sumách. Celé konsolidačné úsilie, ktoré musí táto vláda zvládnuť, je menšie, ako záruky, ktoré vystavíme Grékom na to, aby si oni mohli udržať vyšší životný štandard, i keď klesajúci, ale vyšší životný štandard, oveľa vyšší, ako máme my na Slovensku. Tak možno aj toto si treba uvedomiť a možno teda aj ctení kolegovia zo SMER-u, keď tu najbližšie budú hlasovať za trvalý euroval, čo je ďalšie zbedačovanie Slovenska, keď tu budú hlasovať so sklopenými ušami za a budú sa tváriť, akí sú hrozne dobrí Európania, možnože si, poslanec Škripek, spomenú na váš dnešný prejav a hlavne na ten záverečný citát. Ďakujem pekne.
Skryt prepis