Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2014 o 9:57 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2014 9:57 - 9:58 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, pozriem si ten dátum, pretože zrejme tam išlo o to, aby nekolidoval, lebo prv bol akože návrh skôr, od roku 2016, kedy idú komunálne voľby. Ale pozriem si ho, priznám sa, nepozrela som si tento dátum opätovne. Ale vrátim sa k starostom a poslancom.
Pán kolega, väčšina, ktorá tu sedí, a možno včetne vás, tu sedí od začiatku Národnej rady. Nechcem byť osobná, ale nehnevajte sa, keby ste sa možno postavil do volieb, tak vás občania nezvolia, lebo je vás tu takých viacerých. Ak by ste išli do priamych volieb, kde teda budú voliť váš mandát.
Druhá vec, chcem sa spýtať, že ak napríklad ste dali zákon, napadli ste na Ústavnom súde, že žiadna, keď sme my dali odpracovať dávku v hmotnej núdzi, ja chápem, že tí ľudia majú menej peňazí, ja to úplne beriem, dali ste na Ústavný súd, že ani jedna práca nemôže byť zadarmo. Vy ste to napadli na Ústavnom súde, že je to v nesúlade so zákonom, v nesúlade s ústavou. My predkladáme návrh zákona, aby si starosta mohol vybrať, či bude pokračovať ďalej v starostovaní, v primátorovaní v prípade, že bude poslancom Národnej rady, aby sme neporušili ústavu. Ja potom by som očakávala, že opäť by ste napadli na Ústavnom súde, že ani jedna práce nemôže byť zadarmo, lebo to je to isté. Ak vykonávate dve práce, ak vás tam dali voliči, teda oni vás zvolili v demokratických voľbách, tak jednoducho vy poberáte príjem. Záleží na tom primátorovi, starostovi, aký príjem si podpíše. Ja som mala štyri roky minimálny príjem, aký sa dal podpísať, ako primátorka. Ale zároveň, opakujem, zrejme tu išlo o to, aby sme neporušili opäť ústavu, lebo opäť by ste to napadli. Tak ako ste napadli zákon, ktorý ľudia kvitujú, že aj dávka v hmotnej núdzi. Niekto, kto je desať rokov, nehovorím, že niekto nemôže pracovať, ale sú ľudia, ktorí aj nechcú pracovať. A si povedzme pravdu. Ja robím v regióne, ja prijímam ľudí a vám poviem a poviem to na rovinu, že z desiatich ľudí traja ľudia už ani nemajú záujem o prácu, alebo štyria.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2014 12:09 - 12:12 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som pánovi Kaníkovi, keďže tak vehementne to vysvetľoval mne, aj napriek tomu chcela povedať, že ak takýto kompromis prijal s odborármi, tak ja si myslím, že aj bývalá vláda Zákonník práce menila. Vtedy to nebol problém. Ja chápem, že to teraz viaže na iné veci, ktoré sa momentálne schvaľujú, ale aj napriek tomu si myslím to, čo som povedala predtým, že práca, ktorá je zložitejšia, namáhavejšia a tak ďalej, je potrebné, aby ten zamestnanec bol ochránený, pretože, bohužiaľ, povedzme si, a ja mám takú firmu napríklad na území mesta Humenné, zahraničnú, ktorá viem, že rovnako kmeňovým zamestnancom dáva minimálnu mzdu, ale tých agentúrnych ešte aj takýmto spôsobom, by som doslova mohla povedať, že využíva, že im dá minimálnu mzdu a samozrejme, im ešte odčíta ubytovanie a podobne. Preto chcem povedať, že naozaj, ak je dostatok práce, ak nie je kríza, tak určite zamestnávateľ nemá záujem prepúšťať. Práveže zamestnávateľ navyšuje pracovné miesta. Ale ak práveže dôjde ku kríze alebo k podobným veciam, tak vtedy má každý zamestnávateľ tendenciu šetriť náklady, pretože tá zákazka nie je stabilná a samozrejme ide aj do znižovania miest, a vtedy, samozrejme, bude prepúšťať a ja si myslím, že vtedy je na mieste, aby zamestnanec bol chránený Zákonníkom práce. To nie je ľavicové a pravicové videnie, ale jednoducho je to holý fakt, a treba sa ísť pozrieť do firiem a možno aj do niektorých zahraničných firiem, ktorí zamestnávajú, ako zamestnávajú. A ja si veľmi cením, že robíme aj zmenu, že dočasne pridelení pracovníci cez agentúru by mali mať aj približne rovnakú finančnú odmenu, ako pracovník, pri ktorom pracujú a je v danej firme zamestnaný. Presne sa to uvádza v ods. 10 v § 58. Aj to je dôležité, lebo naozaj, ten agentúrny pracovník príde a robí rovnako namáhavú prácu a je úplne iným spôsobom zneužitý alebo využitý. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2014 11:39 - 11:41 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja sa skôr vrátim k § 120, ktorý pán Mihál vo svojom pozmeňovacom návrhu chce vypustiť. A prekvapuje ma podpis pána Kaníka pod týmto pozmeňovacím návrhom, lebo chcem sa spýtať pána Kaníka, či práve on alebo teda ministerstvo pod jeho vedením nezaviedlo tam ten § 120. Bola by som veľmi rada, keby som na to dostala odpoveď. Myslím si, že áno. Pán Kaník krúti hlavou a takže áno, že súhlasí. A myslím si, že to bola aj veľmi správna vec, ktorú možno nie veľa, ale jedna zo správnych vecí, ktoré pán Kaník zaviedol práve do Zákonníka práce. A ja by som chcela povedať, že teraz je podpísaný, aby sa tento paragraf vypustil. Ja spomeniem možno encykliku Pavla II., ktorý povedal, že dôležitejšie ako kapitál, sú vedomosti, schopnosti a dôležité je ich nezneužiť, ale zaplatiť. To je už dôvetok, môj dôvetok. A preto chcem povedať, že jedinou poistkou pre ľudí, ktorí sú vysokoškolsky vzdelaní, vedeckí pracovníci, je to, že naozaj tá minimálna mzda je na šiestich úrovniach a skladá sa zo šiestich úrovní a že ten vedecký pracovník, ten vysokoškolsky vzdelaný pracovník nedostane tú minimálnu mzdu.
Myslím si, že my rozmýšľame trošku možno ináč, lebo pán Mihál tu apeloval na sociálne cítiacich ľudí. Tak sociálne cítiaci ľudia rozmýšľajú presne takto. Pán Mihál zrejme súdi všetkých podnikateľov podľa seba, pretože, samozrejme, neplatil odvody do Sociálnej poisťovne. A rovnako by som chcela povedať, že asi podľa neho by okamžite z piatich ľudí jedného prepustil, aby štvrtému sa poskladal na plat. Ale my to takto nevnímame, ani necítime a práve preto v tom § 120 je potrebné ho ponechať, aby naozaj vysokoškolskí pracovníci, vedeckí pracovníci nedostávali minimálnu mzdu, lebo tých vedomostí a vecí, ktoré vnášajú do danej firmy, pretože robotník môže robiť ďalej, ale keď nemá čo robiť, keď to nikto nevymyslí, tak potom robiť nemá naozaj nič, alebo nemôže robiť nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2014 21:14 - 21:16 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som chcela povedať, že verím, že štúdiu, ktorú ste spomínali a ktorá bola vypracovaná, čo sa týka firmy Star EU, tak to neboli také štúdie, ako vypracovala Transparency International, kde je zainteresovaná pani Beblavá. Za pána Beblavého sa úrady práce podporili a financovali prácu na päťdesiatich exekútorských úradoch. A poviem, prečo tak hovorím. Často tu dávate polopravdy, lži a klamstvá v rôznych štúdiách a jedna z tých možno, neviem, tak ako hovoril pán kolega Martvoň, že koľko bolo braných projektov a koľko vyhralo Star EU, ale ja si pamätám, že keď naposledy International Transparency povedal, ktoré sú najtransparentnejšie mestá, tak predstavte si, že vyhral Martin, kde primátor je podpredseda Siete, druhá bola pani primátorka z Prievidze, ktorá je tiež podpredsedníčkou Siete a, čuduj sa svete, pán Beblavý je tiež podpredseda Siete. Viete, tak to sú také dezinformácie. A mesto Humenné kleslo na 99. miesto.
Minule tak isto bolo, že koľko starostov a poslancov vynecháva v parlamente? Tak najväčší fluktuant som bola tretí ja. A viete, prečo dali poslancov a starostov? Lebo pán Dzurinda mal 17 dní vyčerpaných, pán Mikloš mal 11 a pán Beblavý mal 6 a pol. A Vaľová mala iba 6. Tak treba vymyslieť, ako vlastne tie polopravdy ľuďom vsúkať do hlavy.
A už keď povieme o Star EU, tak poviem rovno. V Humennom firma Star EU robila projekt za môjho bývalého predchodcu, ktorý bol spriaznený so stranou SDKÚ, a pán, ktorý bol vtedy krajský predseda, mu sľúbil, že bude dokonca na kandidátke. Takže ja sa pýtam, Star EU; a usmieva sa tam aj pán kolega z KDH, lebo bol veľmi dobrý priateľ s pánom Kostelníkom. Takže tak isto Star EU v  Humennom robila projekt a nerobila ho nikdy za môjho pôsobenia, ale práve za pôsobenia, kedy mala najväčšie kamarátstvo s KDH a SDKÚ. Takže to je zaujímavé. Viete, to sú tie vaše bilancie, International a všetky možné, ktoré máte a ktoré používate na dezi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2014 18:47 - 18:49 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja ešte raz pripomeniem, vážený pán Brocka, vy ste boli vo vláde aj s pánom Kaníkom, aj s pánom Beblavým a títo, keď boli ministri a štátni tajomníci, podporili financovanie práce 50 exekútorským úradom pre 72 mladých nezamestnaných a za pána Mihála ste boli tiež vo vláde aj za pani Nicholsonovej a tam ste financovali 46 exekútorov a 52 mladých. Ja sa vás pýtam, pán Brocka, prečo ste vtedy sa nepostavili a ste neodvolávali svojich ministrov, prečo ste to neurobili?
Potom poviete, viete, naozaj, ako ste povedali, že aj mafiánom môžeme dať peniaze, no mafián nie je v registri, že je to vykonávanie zamestnanie, tak keby to dal pán Richter naozaj mafiánom, tak sa máme o čom baviť, ale jednoducho dodržal legislatívu Európskej únie, že ak ste zamestnávateľ a podáte žiadosť, tak nemôžete nikoho diskriminovať. Pýtam sa, prečo ste sa vtedy nepostavili, keď ste boli vo vláde a ste tu takúto plamennú reč nepredniesli? Teraz za štyri miesta idete odvolať ministra a vy ste ich dokopy poskytli za svojich ministrov 72, 50 a 46 je 96, tak ja tomu nerozumiem. A vianočné dôchodky, takisto ste tu kričali, aký je to nezmysel, a nakoniec ste ich sami postupne zvyšovali.
A že chcete odvolávať Roberta Fica, no čo vám na to povedať, je pred voľbami, ja by som pána Jarjabka upravila, že nie do konca roka, ale pred voľbami.
Pán Brocka, ste mi vykrikovali, nech už nekandidujem, ja som ani do vyššieho územného celku nekandidovala a zasa ľudia len zvolili štyroch zo SMER-u a jedného ešte bývalého, Hoptu, ani jeden z KDH. Pán Brocka, robíte tieto teátre kvôli tomu, že si myslíte, že vám ľudia v komunálnych voľbách dajú hlasy, lebo naozaj nemáte tých primátorov a starostov, a robíte takéto cirkusy a sami neviete, že vy ste jednoducho tým exekútorom dali ešte viac peňazí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2014 16:36 - 16:37 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, ja nebudem hodnotiť ani mená exekútorov, ani exekútorov, ale treba si povedať, že exekútori pôsobia aj vtedy, ak rodič neplatí výživné a štát platí výživné za týchto rodičov. Ak niekto niekomu spreneverí majetok, nie sú to len nebankovky. To je, prosím vás pekne, zamyslime sa aj nad tým.
Druhú vec, pán minister, ja prečítam, čo ste povedali, že za pôsobenia pána Kaníka a pána Beblavého totiž úrady práce podporili a financovali prácu na 50 exekútorských úradoch pre celkovo 72 mladých nezamestnaných. A keďže pán Mihál bol s pani Nicholsonovou na ministerstve kratšie, rezort pod ich vedením stihol financovať len 46 exekútorov a 52 mladých, ktorí u nich pracovali. Aj to tieto podmienky neschvaľoval Brusel.
Pán minister, vo vašom dôvode je napísané, že vás odvolávajú za štyri miesta exekútorov. Tak potom, vážení páni poslanci, majme rovnaký meter, ak odvolávame ministra, tak prijmeme uznesenie, že tí poslanci, ktorí dneska hádžu špinu a tvrdia, že toto je zločin, nech už nikdy nebudú môcť kandidovať do tohto zastupiteľstva, do tohto parlamentu. Tak vy nemáte rovnaký meter na každého? Tak nech sa potom postavia aj títo poslanci, ktorí boli ministri za tento istý pult a nech obhajujú, prečo to urobili, ak idú niekoho za toto odsúdiť. Vážení, bolo by to korektné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2014 13:18 - 13:20 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán poslanec, prepáčte, možno trošku tak so žargónom poviem. Teraz, ja viem, v akom čase sa nachádzam, ale teraz som mala podozrenie, že sedím u nás na mestskom zastupiteľstve, od vás by som trošku čakala niečo, čo bude fundovanejšie.
Vážený pán poslanec, ja si myslím, že pán generálny prokurátor nemá nič s verejným obstarávaním. Pretože ak sa robí verejné obstarávanie, ja ho robím v meste, päť mesiacov trvá, keď je veľká zákazka. Prihlási sa vám 20 firiem, z tých 20 firiem, keď sa vám jedna odvolá, ide to na Úrad pre verejné obstarávanie, alebo 5 firiem sa vám prihlási, trvá to ďalší mesiac, dva, kým to preveria, zase sa môže niekto odvolať. A môže sa odvolať.
Takže neni to také jednoduché robiť verejné obstarávanie, ako ste povedali, že zrazu sa urobí verejné obstarávanie. To hovoria tak moji poslanci v mestskom zastupiteľstve, lebo je volebná kampaň a vždycky povedia: "Prečo primátorka všetky zákazky nedala humenským podnikateľom?" No lebo je zákon o verejnom obstarávaní a kto dá najnižšiu cez ten, ten zákon vyhrá. Že či sa firmy dohodnú medzi sebou, toto už nemôže riešiť generálny prokurátor. Jednoducho je Úrad pre verejné obstarávanie, kde sa treba odvolať a kde tie firmy majú možnosť. Kde tie firmy majú možnosť sa odvolať. A deje sa to. A deje sa to v mnohých prípadoch. Takže ak sa tie firmy neodvolajú, ak je verejné obstarávanie, dopadne tak a tak.
Keď ste povedali, že firma Euro Star vyhrala 70 verejných obstarávaní, tak sa treba spýtať tých starostov. Viete, lebo aj ja môžem povedať, doporučujem vám, aby vám kozmetiku - teraz to urobím zo žargónu - urobila Anička alebo ktorá. Ale jednoducho tí starostovia. U mňa robila firma Euro star nie mne, ale viete komu? Môjmu bývalému primátorovi robila. A viete, za koho on kopal? Však mal ísť do vás, do Národnej rady mu to sľúbil za SDKÚ človek.
Tak potom ako, keď rozprávame nejak politicky, že SMER je úplne za niečím? Veď to obstarávanie niekto vyhodnocuje, niekto riadi. A určite to neni Generálna prokuratúra. A je to zákon o verejnom obstarávaní, kde vy môžte napadnúť na Úrade pre verejné obstarávanie. Však nech tie úrady to skontrolujú! To neni trestný čin rovno.
Skryt prepis
 

10.9.2014 11:55 - 11:55 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre sociálne veci za spravodajkyňu k vládnemu návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1133. V tejto súvislosti so dovoľujem predložiť informáciu k predloženému vládnemu návrhu zákona.
Predmetný návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a podľa legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady pre financie, rozpočet a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Zároveň odporúčam, aby predmetný vládny návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Ďakujem, pán predseda, skončila som svoju spravodajskú informáciu, prosím o otvorenie všeobecnej rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.9.2014 9:42 - 9:53 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Hraško, vy keď vystupujete, ja neviem, či som v parlamente mesta alebo v parlamente Národnej rady, pretože vy používate naozaj prirovnania na, tak by som povedala, na poslancov, ktorí naozaj, naozaj nemajú prehľad o – alebo majú prehľad, ale nie až taký – o legislatíve, ale takú miestnu opozíciu, pretože jednak sa vyjadrujete veľmi expresívne, urážate, čo si ja vyprosím.
Po druhé o všetkých tu nadávate, ako kradnú, samozrejme, ste frajer na pôde Národnej rady, lebo máte imunitu. Nech sa páči, postavte sa a choďte pred orgány trestné v činnom konaní(správne má byť činné v trestnom konaní) a podajte žaloby. To je úplné zavádzanie.
Po druhé zase expresívne vaše vyjadrovanie o vašej matke. Tak povedzte presne, koľko má dôchodok? O aké čiastky sa jedná? Nech to počujú občania. Bojíte sa toho? To sú všetko všeobecné taľafatky. Predstavte si, že ja som v meste zaviedla takisto, ja som v meste zaviedla takisto, že, schválili mi to poslanci, že budeme dávať dôchodcom obedy, aby sme im pomohli v situácii, z mestského rozpočtu, lebo tak dobre stojíme s financiami, že dôchodcovia dostávajú až do výšky 2 eur príplatok na obedy a mladé rodiny dostávajú prvý až štvrtý ročník zadarmo autobusy. Boli rozdielne názory občanov. Nikdy sa nezhodneme presne na nejakej hranici. A viete, čo mi kopa mladých ľudí povedalo? A to je tá solidarita, o ktorej hovorí pán minister. A ja som im na to odpovedala, prečo niekto, ak má 500-eurový dôchodok, má dostať príplatok na dôchodok, na obedy. Veď 500 eur dneska nemá nejaký mladý občan, ktorý nastúpi do práce. Tak povedzte, koľko tá vaša mama má dôchodok. Veď niekde tá hranica sa musí urobiť.
A ďalej aby sme zriadili fond, ktorý ste si teraz momentálne tam vymysleli a skúšate pána ministra, že všetci občania zaplatia za nebankové subjekty. Veď predsa ja som proti týmto úžerníckym úrokom, ale pýtam sa, kto podpísal zmluvu. Veď každý, keď si ide zobrať pôžičku, podpíše zmluvu. Prečo by iná dôchodkyňa platila za niekoho iného, ktorý si zobral peniaze, užil si ich a my všetci sa budeme skladať na to, že niekto podpísal... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2014 15:38 - 15:40 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
No skutočne chcem povedať, že je aj rozdiel vidieť medzi kompetentným a nekompetentným poslancom, veľmi vážny. A ja by som chcela iba tak povedať jednu otázku na pána Mihála. Pán Mihál, koľko bola u vás ľudská dôstojnosť, keď ste zvyšovali príspevok 2,43 percenta? Čiže vy tu idete porovnávať nejakú ľudskú dôstojnosť, či niekomu pridáme peniaze, alebo nepridáme?
Ja si myslím, že u človeka, ktorý má naozaj dôchodok, všetky peniaze sú preto, aby sme mu zvyšovali, ako ste to vy nazvali, že sme tam napísali ľudskú dôstojnosť. Ešte raz chcem povedať, nie je to žiadna predvolebná kampaň, žiadna, že je normálne, od roku 2006 sme zaviedli inštitút vianočných príspevkov. A od roku 2006 ste ich nezrušili, od roku 2006 rovnako ste participovali, rovnako sme vám nevykrikovali, že je to vaša volebná kampaň, ste pokračovali, lebo ste toto považovali za správne riešenie, pretože viete, že sú rôzne nezrovnalosti medzi dôchodkami, medzi starodôchodcami, medzi novodôchodcami, ktoré málokto vie odstrániť. Ani vaša vláda, ani naša vláda, lebo sú to veľmi ťažké veci, ktoré zachádzajú už do histórie.
Tak, prosím vás pekne, nerozprávajme o kompetenciách, nekompetenciách ministra. Mali ste vládu v rukách. Čo ste urobili? No jednoducho ste ju položili. A teraz tu rozprávate o tom... (Reakcia z pléna.) Ste ju položili, ste položili tú vládu a skončili ste. A teraz keď my opäť pokračujeme v koncepčných veciach, ktoré sme začali od roku 2006, tak nás tu idete obviňovať v nejakých voľbách? Ja si myslím, že každá vláda plní svoj volebný program. A my ho dostatočne plníme.
Ďakujem.
Skryt prepis