Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2015 o 10:25 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2015 10:57 - 10:59 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

Ďakujem pekne. No ja si myslím, že tá debata úplne niekam odišla, ak my tu môžeme mať všetci obavy o nejakú starostku, o župana Banskej Bystrice, o neviem koho. Vážení, ale veď to sú úplne zlé príklady. Veď týchto ľudí volili občania v slobodných voľbách. Tak sa tu nemiešajme do školského zákona. Tak potom zmeňme zákon tak, že bude voliť parlament starostov a primátorov. Jednoducho občania si ich zvolili a daný starosta alebo daný primátor alebo župan sa správa tak, ako sa správa. To sú jednotlivé príklady.

Lojzo, ja ti garantujem, že v Humennom nie ne moja sesternica ani žiadna moja rodina v žiadnej vedúcej funkcii.

A pán Kotleba keď tak to chce, tak o štyri roky budú ho hodnotiť občania, ale nerozprávajme my teraz pri školskom zákone, že ideme meniť aj zákon, lebo nemôže byť starostka upratovačka. No koho si ľudia zvolili, tak to tak riadi obec, tak to riadi župu a tak to riadi mesto.

A vôbec to nie je o straníckosti, je to úplne o osobách. to by som chcela povedať.
Po druhé, riaditeľ školy musí byť manažér, veď manažuje financie, tak ako povedal pán Petrák, veď on zodpovedá za stravovanie, za školské jedálne, mesto, obec dofinancováva školy. Takže on musí mať aj manažérske schopnosti a stále ho volí tá školská rada.

Ako mi hovorila kolegyňa Rošková, keď sa školská rada rozhodne, že riaditeľom školy bude rodič, tak ním bude rodič, ale ten starosta musí mať určité kompetencie a zodpovednosť, lebo je trestnoprávne zodpovedný za čerpanie rozpočtu celej obce. Je to veľmi zložité, čo rozprávame.

A ďalšia vec, málotriedky. Samozrejme, sú niekde lazy a tak ďalej, kde by nám tak zanikli školy a tie deti nemajú možnosť ísť do iných škôl, ale rodič si tu môže dneska vybrať, však on môže zobrať to dieťa a môže ho odviesť do mesta. My to tak na rozdiel od Spojených štátov máme, pretože keďže chcelo KDH zavádzať autobusy, tak si povedzme, ako je to v Spojených štátoch, tam musíte chodiť do tej školy, kde bývate, tak vám tam môže chodiť autobus. Ale my dneska si môžeme školy vybrať. Tak nechajme zase tú voľnosť na tých rodičov. Veď my nikomu nič neprikazujeme, ale my nechávame voľnosť občanov voliť si starostov a primátorov a županov a voľnosť rodičov pri výbere, kam chcú dať svoje dieťa do školy.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2015 10:25 - 10:27 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

Ďakujem veľmi pekne. Ja to poviem jednoducho, ako prebieha ten proces, pretože som primátorka mesta. Prebieha tak, že si podajú tí uchádzači žiadosť, otvorí obálky školská rada, ktorá sa skladá z rodičov viac-menej, zo zamestnancov. Ja sa vás pýtam, ktorý rodič, ktorý zamestnanec, ktorý je zamestnaný u zriaďovateľa, u riaditeľa, si dovolí povedať, že toho-ktorého riaditeľa nebude voliť, aká tam je objektivita? Zriaďovateľ alebo starosta, primátor alebo mesto má jedného poslanca maximálne, ktorý sa k tomu môže vyjadriť.

Ďalšia vec. Spýtam sa, kto je zodpovedný za rozpočet v meste? Veď tá škola disponuje obrovským rozpočtom. Školská rada alebo zriaďovateľ školy je zodpovedný za ten rozpočet, ako sa čerpá? V momente, ak nemáte financie, musí mesto dofinancovať dané školy. Veď tak sa to bežne deje. Taký zriaďovateľ ani nemôže povedať alebo vôbec dať nejakú výčitku danému riaditeľovi, ktorého zvolí školská rada. A on ho musí automaticky akceptovať.

A ďalšia vec, ktorú chcem povedať. Jednoducho ja som mala x prípadov, mne občania píšu. „Vážená pani primátorka, váš riaditeľ, vtedy a vtedy sme ho videli, dajme tomu, bol v podnapitom stave,“ tak píšu. A ak ho náhodou neprichytíte v ten deň, že v škole nebol, alebo pri tom, že robí zlý morálny profil, povedzte mi, čo môže urobiť ten zriaďovateľ. Ak to nie je v pracovnom čase, ako môže niečo robiť? Ten riaditeľ sa usmeje a povie: „Mňa volí školská rada.“ A občania píšu primátorovi, píšu na zastupiteľstvo, ktoré je absolútne v tomto prípade nemohúcne. Tak nehovorme, že tu ideme posilňovať kompetencie. My ich tu ideme vyrovnať, lebo o všetkom rozhoduje školská rada, kde sú naozaj zamestnanci, ktorí nepôjdu proti svojmu riaditeľovi. Čiže povedzme, že ideme to vyrovnať momentálne. Čiže aj zriaďovateľ školy bude mať slovo, aj školská rada bude mať slovo. A takýmto spôsobom momentálne vyrovnáme situáciu, ktorá v dnešnom školstve existuje, a toho, kto nesie za to reálnu zodpovednosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2015 16:44 - 16:45 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

62.
Ďakujem veľmi pekne. Ja veľmi krátko. Pán kolega Kaník, tak ako ste hovorili, že budete garantovať, že 45 rokov dôchodky, tak isto teraz rozprávate, lebo ja som povedala, že už možno, neviem, koľko budete mať rokov, možno aj sto. Už nebudete asi v parlamente a možno budete, ja by som vám to dopriala, by sa tí ľudia toho dožili, že im garantujete takéto dôchodky, keď pôjdu. Ale chcem jednu vec povedať. Pred chvíľou ste tu rozprávali, ako si strašne obyčajní ľudia tie miliardy nasporili. Ja sa vás pýtam, aké miliardy, či im ich dôchodcovské správcovské spoločnosti vyplatia, všetky tie miliardy a či im skutočne ostanú na účtoch. Ja sa pýtam, na koľko rokov je rozložená renta, koľko sa dožije, koľko môžu dediť po obdobie siedmich rokov. Vy ste dali, že akonáhle, my sme to zmenili, že akonáhle prvý dôchodok vyberie, už nemôžu dediť, my sme to zmenili. O akých miliardách nasporených na súkromných účtoch vy tu rozprávate? Na súkromných účtoch správcovských spoločností, ktorým potom zostane to, čo nepodedia tí ľudia,čo po nich zostane.
Prosím vás pekne, buďte objektívni, buďte objektívni a nerozprávajte tu o tom, ako vy ste ľuďom zabezpečili druhé švajčiarske a miliardové účty.

Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2015 15:43 - 15:45 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

36.
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom, ktorí na mňa reagovali. Pán Kaník, možno tak humorne. Viete, vy ste tu dali také príklady, že keď pôjdu v roku 2045, keď vy budete mať sto rokov? Myslím si, že asi budete mať deväťdesiatpäť alebo sto rokov. Viete, a vy garantujete niečo ľuďom. Však vy mne, vy čo ste, viete, tých ľudí, keď sa spýtate, čo všetko im Kaník garantoval, však budete mať sto rokov, preboha. Ja neviem, koľko budete mať, ale čo budete garantovať, vy v stovke už tu ani nebudete. (Reakcie z pléna.) Ale najlepšie, ako myslím v tejto sále, ja vám prajem, aby ste žili sto dvadsať, hej? Ale chcem vám povedať, (reakcia z pléna) ak chcete odísť do dôchodku, SMER možno zanikne a SDKÚ už teraz, viete, to je taká... (Reakcia z pléna.) Ja SMER som počula, dobre.
Ak chcete odísť do dôchodku skôr ako o desať rokov, tu píšete, lebo vy ste ľuďom dali, veď vy ste schválili, že stačí sporiť desať rokov. My sme dali, že pätnásť rokov. A teraz po týchto rokoch, ktoré ste tu uviedli, že budete mať za obdobie, keď ste sporili znížený o polovicu v I. pilieri, stačí vám sporiť desať rokov. Veď tu ste to vydali, takúto brožúrku. Ale samozrejme, uviedli ste Ivetu v roku 2045, keď už budete mať sto rokov a vy idete niečo garantovať. Ja neviem, čo idete garantovať. Hej? Vy stále rozprávate, ako všetko funguje, ako všetko existuje a keď sa tých ľudí spýtate, keď uvidia svoje dôchodkové účty, tak naozaj oni, oni sa z toho nenajedia, čo vy im garantujete, ale nechajte tých ľudí sa slobodne rozhodnúť. Prečo ste mali taký strach, aby vlastne tí mladí museli vstupovať do II. piliera?
Takže teraz nerozprávajme o tom, že my zavádzame minimálny dôchodok, zavádzame preto, aby naozaj, aby sme, aby sme ľuďom niečo garantovali, ale nemôžme garantovať, ak niekto pôjde dať svoje peniaze súkromnej správcovskej spoločnosti, ktorá mu ich spravuje a ktorý sa riadi aj podľa takýchto tabuliek, pretože potom naozaj majú desať euro, alebo nech čakajú ako Iveta, keď budete mať sto rokov a zagarantujete im dôchodok 500 eur.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.5.2015 15:32 - 15:38 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

24.
Ďakujem veľmi pekne. Pôvodne som nechcela ísť do rozpravy, ale padla tu rečnícka otázka medzi pánom Podmanickým a pánom Kaníkom. A tá rečníčka otázka bola, že koho sa pán Kaník zastáva? Toho minimálneho dôchodku v II. pilieri. A ja som si zalistovala v papieroch, pán Kaník, ktoré ste kedysi vydávali a tie papiere sú nový dôchodkový systém. Musím sa vydýchať, lebo som to bola hľadať. Budúcnosť máte vo vlastných rukách. A ja vám prečítam, čo by vám podľa mňa, hanba by vás mala oplieskať všetkých, ktorí tú rozprávate o Ústavnom súde a rozprávate, ako je potrebné dať z II. piliera minimálny dôchodok. Tak ja vám prečítam, pán Kaník, čo ste vydali a čo ste napísali.
Stručný príklad. Uvádzali občanom. Ďalej ešte predtým, kým začnem, pán Švejna rozprával, že nie je pravda, že bolo nastavené na 9 a 9 %. Toto sú vaše tabuľky, (rečníčka zdvihla smerom k plénu hárok papiera) to, čo vy ste dali ľuďom, s čím ste informovali. Presne to bolo nastavené na 9 a 9 %. A teraz poďme. Príklad. Skutočný príklad.
Iveta, nezamestnaná, 25 rokov. Iveta sa narodila v roku 1990. Začala pracovať v roku 2000. Do dôchodku odíde v roku 2045. Ivetina mzda v roku 2005 bude priemerná, je to v korunách, 15 000 korún. Iveta, mzda jej reálne bude rásť o 2 %. Za svoj pracovný život bude aj nezamestnaná, 10 % svojho pracovného života. Peniaze na Ivetinom účte sa budú reálne zhodnocovať 3,5 %. Je to tak, pán minister? Úplne je to tak, 3,5 % ste sľúbili zhodnocovanie dôchodkov. Vidíme, ako sa zhodnocujú. V čase odchodu (reakcia z pléna) do dôchodku bude mať Iveta, nevykrikujte na mňa, prosím vás pekne, pán kolega, nekričte na mňa, však ja za to nemôžem, čo popísali vaši kolegovia. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale, poprosím vás, páni poslanci.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
V čase odchodu do dôchodku bude mať Iveta manžela približne v jej veku a zaopatrené deti. Aké má Iveta možnosti? Iveta je v súčasnosti nezamestnaná, takže štát za ňu neplatí dôchodkové odvody. Kým bude nezamestnaná, nemusí nič robiť. Keď sa znova zamestná, musí sa zapojiť do dôchodkového systému. Do 30. júna 2006 sa musí rozhodnúť, či vstúpi do II. piliera alebo zostane prispievať výlučne v I. pilieri. No Iveta, verím tomu, že nebola tá, ktorá mala nastúpiť prvýkrát do práce, lebo tam sa nemohla slobodne rozhodnúť, tam musela vstúpiť, musela. Takže zase ste klamali ľudí už aj v tomto. Ak bude nezamestnaná nepretržite celé obdobie od 1. januára 2005 do 30. júna 2006, do II. piliera môže vstúpiť aj po tomto termíne. Pri výpočte predpokladajme, že sa Iveta znova zamestná v roku 2005. Viete, aký predpokladali vtedy páni z ministerstva dôchodok? Ak Iveta bude v I. pilieri, bude mať 11 861 Sk, čo je približne nejakých cez 300 eur. Ale ak bude v II. pilieri Iveta, tak Iveta bude mať 500 eur, čiže 14 629. Neviem, či ste tu spomínali Ivetu Radičovú, lebo mne to tak pripadá, že jedine takáto Iveta by mohla takýto dôchodok dosiahnuť, (reakcia z pléna) lebo áno, áno, áno, nie v roku, ak v roku 2005 vstúpi do II. piliera. Áno, áno, pán Kaník, ale moment. Ďalej ste písali ľudom, moment, že stačí, aby si sporili desať rokov.
Tak ja sa pýtam, ak sú ľudia zamestnaní, platia si odvody a dneska bojujete, aby mali minimálny dôchodok, tak ja sa pýtam načo? Veď všetci tí, ktorí pôjdu do dôchodku ako Iveta, ktorá je 10 % v živote nezamestnaná, bude mať 500 eur. O akom Ústavnom súde tu rozprávate? Veď vy ste im zabezpečili, veď vy ste im zabezpečili fantastické dôchodky podľa týchto prepočtov. (Reakcia z pléna.) Takže tak. No, to som vám chcela.
Potom je tu prípad Igor. Ten tiež bude mať vynikajúci dôchodok. (Reakcia z pléna.) A nevykrikujte, pán kolega, že ste nervózny, ja za to nemôžem. Ja čítam len, čo ste ľuďom popísali, viete. A najlepšie je to, že máte dôchodok vo vlastných rukách. Čo bolo jasne podpísané pod textom, investujete, vážení, svoje peniaze. A ja sa teraz pýtam, ak ich dáte súkromnej správcovskej spoločnosti, pretože ich investujete, očakávate, ó aký budete mať fantastický dôchodok? Teraz zistíte, stále ste tvrdili, že stačí si sporiť desať rokov. My sme tvrdili, že minimálne dvadsaťpäť. Snažili sme sa zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Tak tu píšete, aby som si prečítala, no: "Oproti súčasnému stavu vás to nič nebude stáť, milí občania," tu píšete, "skúsenosti z iných krajín však ukazujú, že pri dlhodobom sporení v II. pilieri by váš starobný dôchodok mal byť vyšší, ako váš starobný dôchodok výlučne z I. piliera." Čo sa ukázalo? Že desať eur boli teraz dôchodky, pán Kaník, však? To sa ukázalo, že teda z I. piliera boli naozaj tie dôchodky nižšie.
Ja len chcem vám povedať, že viete, sú papiere, sú doklady, sú listiny o nastavení a budem sa prikláňať k tomu, čo povedal pán Muňko, je zaujímavé, že všetky krajiny postupujú v prípade II. piliera úplne ináč ako my. (Reakcia z pléna.) Áno, samozrejme. Áno, aj Chile, už tam, aj tam to skončilo, pán Kaník, kde ste mal izbu s bazénom a s týmto, s vodotryskom, či s čím ste sa to chválili. Takže, áno, presne tak. (Reakcia z pléna.) Ja vždycky iba to, čo ste vy napísali, to vám prečítam. Pán Kaník, ja nerozprávam s vami teraz. Budete mať možnosť sa prihlásiť do faktickej poznámky. Takže... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás, páni poslanci, naozaj nediskutujte. Ja viem, že je to nepríjemné, ale...

Nech sa páči.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže môžem vám, môžem to dať kolovať. Nie, môžem to dať kolovať. (Reakcia z pléna.) Môžem to dať kolovať. A preto hovorím občanom, vážení občania, pán Kaník, ktorý vám sľuboval 500-eurové dôchodky, ktorý vám sľuboval, že všetko zdedíte, ktorý vám sľuboval, ako budete vynikajúco, dneska tu obhajuje so svojou pravicovou, s pravicovými kolegami, ako potrebujete mať v II. pilieri minimálny dôchodok. Takže chcela som len toľko a povedať, nezabudnite, ako to vám napísali vtedy. Jediná veta, ktorá, si myslím, že je v tom naozaj pravdivá, máte dôchodky vo svojich rukách. Naozaj ste ich dali do ich rúk, ale správcovské spoločnosti im tie ruky držia. Takže asi toľko.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2015 12:03 - 12:04 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

85.
Ďakujem pekne. No viete, ja sa stále nad tým zamýšľam a poviem to takou ľudskou rečou, čo vlastne od nás žiadate? Tí, ktorí teraz dostali 10-eurové dôchodky, žiadate, lebo investovali v súkromných spoločnostiach, ktoré ste teda zákonom vy posvätili, ako to má vyzerať, vy teraz žiadate, aby všetci sa poskladali a doplatili im za zlé investovanie, dajme tomu, terajší dôchodok je 290 eura. Vy hovoríte o nejakom, pán Brocka, presne, ako ste to, aby som to prečítala, ideologistickom hyenizme SMER-u. Desať eurový dôchodok v II. pilieri je pragmatický hyenizmus, pán kolega, pretože ste ľuďom sľúbili švajčiarske dôchodky. A teraz chcete, aby to, čo ste pokazili, to, čo vlastne ľudia uvideli na vlastné oči, čo ste tu sľubovali, ja si pamätám, že vy ste, pán Brocka, dlho neboli v II. pilieri, až som vás ja vyzvala, prečo tam nevstúpite, keď je to taká dobrota. Ale vy pri svojom príjme, samozrejme, lebo vy veľmi rád každému vyčítate, aké má príjmy, vy ho máte tiež veľmi dobrý, tak ste tam potom vstúpili.
Ešte raz hovorím, toto je pragmatický hyenizmus, keď si ľudia uvideli na svojich účtoch 10 eurá a ďalší pragmatický hyenizmus podľa mňa, lebo ja by som všetkým tak isto dopriala, ale musím pozerať aj na ostatných ľudí, ktorí teda si sporili, ktorí nehazardovali, ktorí nedávali do spoločnosti za vidinou veľkého zisku, my všetci sa budeme na to skladať, aby vlastne ten 10-eurový dôchodok, ktorý teraz dostali, aby sme im vlastne vyrovnali. Tak ja verím tomu, ako pán Švejna povedal, že neexistuje absolútna spravodlivosť. Ale povedzme si, kde tá spravodlivosť tuná je. Čiže ja toto vidím, tieto 10-eurové dôchodky vidím ako pragmatický hyenizmus, ktorého ste sa dopustili.

Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2015 11:44 - 11:46 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

77.
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som vás, pán poslanec, možno, keď vás ľudia počúvajú, tak si myslia, že naozaj ste niekde nad vecou a chcete veci analyzovať, kde čo treba vylepšiť, len mňa trošku zaráža, že tu rozprávate o tom, že veci napadnete vlastne na Ústavnom súde. Ja sa pýtam, či vám nevadilo to, ako pred chvíľou všetci rozprávame, lebo zase poviem, že keď nás ľudia počúvajú, tak majú zmiešané, že hovoríme, že každý sa mohol slobodne rozhodnúť. To vám vtedy nevadilo, keď ste to schvaľovali a ste boli vo vláde. No nie je to vôbec pravda, nie každý sa mohol slobodne rozhodnúť, to umožnila naša vláda. Vy ste dali povinne vstúpiť ľuďom a mladým ľuďom do II. piliera, či zarábali alebo nezarábali. Tak zase nerozprávajte o slobodnom rozhodnutí.
Súhlasím s vami, že absolútna spravodlivosť existovať nebude. Možno ste sa mohli pokúsiť o absolútnejšiu spravodlivosť, keď ste boli pri vláde, lebo nerozumiem teraz, keď ste v opozícii a nemáte zodpovednosť, tu prednášate kopu pozmeňovákov. To ste sa mali pokúsiť, keď ste možno boli aj spoluautorom myšlienky II. piliera.
A povedzme si zase pravdu, I. pilier už je vlastne, berie, ak sa niečo udeje v II. pilieri, tak berie a ručí I. pilier a ručí celý štát. Ja sa pýtam, ak štátne peniaze idú do II. piliera, ktoré správcujú súkromné správcovské spoločnosti, ktoré s nimi podnikajú, ešte ďalej má ručiť štát za to, že niekto podniká s peniazmi, či budú tie výsledky tých finančných transakcií dobré alebo nie, ale my im to vlastne doplatíme, pretože vy rozprávate o tom, že každý má mať nárok na ten minimálny dôchodok. A neni to môj výmysel, pretože pre toto ste ma vážne napadli, aj to Jacek Rostowski, ktorý bol známy poľský minister, to povedal. Sú to peniaze štátne, ale súkromný sektor ich iba spravuje. Tak ja sa pýtam, dokedy budeme ručiť za to, že nejaké súkromné správcovské spoločnosti budú zle spravovať niečo a my im budeme doplácať všetkým, aby sme mali rovnaké dôchodky aj tým, ktorí si spravodlivo odvádzajú a čestne a so svojimi peniazmi nehazardujú, do I. piliera? Tak sa nad tým zamyslime. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.2.2015 16:56 - 16:58 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja iba krátko zareagujem. Myslím si, že všetci, ako tu sedíme, a možno to aj médiami zaznelo, ste sa rozhodli, že ten komplex Rázsoch treba dostavať. Je pritom dôležité iba, akou formou to bude. Pred chvíľou ste, pán Kadúc, povedali, že je to nehodnoverná štúdia. Ja si myslím, že je to seriózne, že už vôbec tá štúdia je v parlamente, pretože za ňou, pokiaľ mám ja teda vedomosť ako primátorka, nasleduje projekt. A projekt je podrobnejší, projekt je ten, podľa ktorého sa presnejšie vlastne tento PPP projekt bude realizovať. Takže ja si myslím, že nie je namieste, aby sme si tu teraz nadávali, že strana SMER tu ide niečo zlé urobiť, niečo tunelovať, ale je namieste, jednoducho aby sme si povedali, v tej štúdii čo je podstatné, možno odborne čo je dobré, čo nie je dobré. A potom možno podľa tohto projektu, ktorý príde, sa budeme riadiť. A podľa tohto projektu si potom môžeme povedať, či naozaj k niečomu takému dôjde alebo nedôjde. Čiže ešte sme len na začiatku. Seriózne sme prišli tu so štúdiou a vy už ste to všetko zatratili, aj keď vo všetkých médiách stále rozprávate, že ten komplex treba dostavať, treba modernú nemocnicu. Áno, treba ju, ale treba sa nám dohodnúť a treba mať aj konsenzus, ako k tomu dospejeme, lebo vy ste boli tiež pri vláde, ale nikdy ste k tomu nedospeli, ale chceli ste to riešiť. Takže poďme si povedať spoločne to riešenie, ale nie okamžité zatracovanie. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2015 18:15 - 18:17 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Mihál, ja musím povedať, že pri vašom vystúpení som mala pocit, že vy ste bol najgeniálnejší minister sociálnych vecí, odkedy existuje Slovensko. Vy ste sa vychválili, vy ste sa vyrozprávali, ako vy ste všetko dobre urobili, ako ste zhodnotili ľuďom peniaze.
o, pán Mihál, viete, a teraz trošku vám nastavím zrkadlo. Verím tomu, že ste v II. pilieri, pretože z I. piliera si nezaslúžite dôchodok, lebo ste tam 15 rokov neprispievali, a dúfam, že sa ho vzdáte ako správny občan Slovenskej republiky a bývalý minister práce a sociálnych vecí.
Ďalšiu vec vám poviem. Toľko tu rozprávate, ako ste zhodnotili prostriedky AXY, ale prejdem prv niečo, toľko ste sa tu nanadávali na Madeja, akú urobil novelu. Ja sa vás pýtam, pán minister, po roku 2009 neboli vy ste náhodou ten minister, ktorý otvoril II. pilier? Nemali ste tu vy zákony, prečo ste to nezmenili? Ak ste teraz taký geniálny a tvrdíte, že všetko, čo sme urobili, bolo zlé. Prečo ste všetky tie opatrenia nezrušili?!
Veď ste nemali odvahu ani znížiť z 9 % na 4 %. Vy ste to nemali ani odvahu! Urobili sme to my. Tak ako je to vo všetkých iných štátoch nastavené, ako je to v Nemecku na 1 %, v Čechách na 3 %.
Rozprávate o AXE, keď sa nemýlim, keď sa zakladal II. pilier, ako sa tu rozprávalo, ako sa z týchto peňazí budú stavať diaľnice, ako bude mať Slovensko do investícii z II. piliera. Veď AXA je čiste, keď sa nemýlim, teraz si to presne nepamätám, ale myslím si to, maďarské, je založená v Maďarsku, maďarské portfólio je tam. (Reakcia z pléna.) Ale áno, ale áno, však sa pozrite, kto je zakladateľ, kto je matka a podobne. Takže...
A čo sa týka poplatkov, my sme znížili poplatky z 0,065 priemernej mesačnej čistej hodnoty majetku na 0,025 s účinnosťou od 1. júla 2009. Ak došlo k zvýšeniu, tak došlo tak (reakcia z pléna) pod vaším tlakom, pod vašimi tlačovkami, pod DSS-kami a pod všetkým, čo ste tu robili a čo ste s nami robili, že, nedajbože, ideme tu neviem čo urobiť. Tak teraz nerozprávajte a postavte sa chlapsky, aké dôchodky dostali ľudia z II. piliera! A nerozprávajte o tom, kto je vinný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2015 15:44 - 15:46 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán poslanec Kaník, to je snáď neuveriteľné, čo vy ste tu teraz predniesli. Po prvé, idete teraz sanovať zo štátnych peňazí ,doplácať švajčiarske dôchodky? Veď vy ste ľuďom sľubovali švajčiarske dôchodky! A teraz tu rozprávate o tom, že ich ideme vyrovnávať z rezervného fondu. To je neuveriteľné.
Potom ste ľuďom sľubovali, že stačí tam byť 10 rokov, všetci si nasporia. Dnes už rozprávate, že tí, čo sú tam 2-3 roky pred dôchodkom, by mali vystúpiť. Ale veď tí, čo sú tam 2-3 roky pred dôchodkom, tam už boli predtým 10 rokov. Tak už sú tam koľko? Vlastne 15 rokov, lebo my sme zvýšili odchod alebo vyplácanie dôchodkov na 15 rokov. Vy ste chceli 10, my sme chceli až na 20. Čiže zase sa potvrdilo, že zavádzate.
A jednoducho nehnevajte sa na mňa, ale mne to pripadá tak, ako sme to hovorili na sociálnom výbore, to je ako kasíno. Idete do kasína, dáte tam peniaze, prehráte ich a niekto vám ich dorovná. Jednoducho ste prehrali, tak ich vám na dverách naspäť vyplatíme.
No, naozaj, socializovať teda straty a zisky podporovať, aby boli iba privátne, no tak toto ja som ešte v živote nepočula.
Ale myslím si, že toto keď občania budú počuť, tak si myslím, že vy už naozaj viete všetko. A potom poviete, aby to nebolo, že my všetci, že to nie pán Kaník, že to my všetci. Akože mi všetci?! Však sa postavte a buďte chlap, zoberte zodpovednosť a povedzte: Toto, toto sme, vážení, pokašlali a nemáte teraz dôchodky.
A teraz I. pilier sanuje aj tak II. pilier. Akonáhle ľudia nemajú dôchodky, padnú do I. piliera alebo do hmotnej núdze. A ja sa pýtam, ak sa niečo stane so Sociálnou poisťovňou, bude ju sanovať ten náš II. pilier? Tam, kde chcete mať privátne zisky, ale kde chcete, aby sme všetci boli solidárni? No veď to je neuveriteľné! No vy tu naozaj z toho robíte kasíno, že odnesiete peniaze do kasína, prehráte, odchádzate a na dverách vám ich opäť vyplatia. A vyplatia vám ich tí, ktorí do toho kasína hrať nechodia.
Pán Kaník, naozaj, kasíno nechajte bokom a zoberte zodpovednosť a ľudia nech si rozmyslia, či budú mať dôchodky, alebo nebudú. (Potlesk.)
Skryt prepis