Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:12 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2015 18:13 - 18:15 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Brocka, je to veľmi ušľachtilý cieľ, ktorý ste si stanovili, materskú predĺžiť do šesť rokov. Ja vám chcem povedať, ako sú na tom možno niektoré krajiny Európskej únie, ako je na tom Slovensko. Dám len jeden príklad. V Anglicku je to 52 týždňov a prídavok po dobu 39 týždňov. Ja si myslím, že naozaj takýto príspevok, ktorý zvyšujeme o 50 eur, je naozaj hodný toho, aby tie mladé rodiny sa mali lepšie. Vy keď hovoríte, že je to za málo peňazí veľa muziky, ja poviem, že vy ste urobili veľa muziky za žiadne peniaze. Však ste boli ministrom, boli ste pri vláde. A ja sa stále pýtam, lebo, viete, nech kritizuje ten, kto urobil niečo, čo teda je viac. A ja si myslím, že toto opatrenie je veľmi, veľmi správne. A myslím si, že to naozaj mladým rodinám pomôže. A, pozrime sa, ja nie som proti tomu, aby možno, ako vy hovoríte, sa ten vek zvyšoval, ale musíme brať ohľad aj na tie financie. A práve je to najlepšie na opozičných poslancoch, že oni vtedy navrhujú, aj vy ste povedali, že ste navrhli ešte predtým príspevok na cestovné. No prečo to, pán Brocka, navrhujete, keď ste v opozícii? Je to preto, že nemáte vy zodpovednosť za financie? No prečo to ste nenavrhli, keď ste boli pri vláde? Vtedy ste sa nepostavili, nepovedali svojmu ministrovi. Viete, to je populizmus. Nie to je populizmus, že príde sem minister s návrhom, že zvýši ten príspevok o 50 eur. Toto je chvályhodné, že na všetko čo tu navrhujeme, nehovoríme o populizme, ale hovoríme, že na to máme aj finančné prostriedky. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2015 17:30 - 17:32 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vrátim sa aj k návrhu pána Brocku, ale chcela by som povedať, že pri tomto návrhu, čo sa týka zmeny zákona, keď sme mali príspevok na presťahovanie kedysi teda s trvalým pobytom, tak sa čerpalo veľmi málo finančných prostriedkov. Ja si pamätám v tomto pléne, že ste to veľmi kritizovali, že je to nesprávne. Dnes zmäkčujeme tento zákon, aj pokiaľ ide o prechodný pobyt, kde navrhuje sa, aby mesačná výška toho príspevku bola 80 % zo sumy týchto výdavkov, najviac však vo výške 250 eur a v ďalších šiestich mesiacoch najviac vo výške 125 eur. Určite tento príspevok, si myslím, budú ľudia veľmi využívať, a preto tu je potrebná aj kontrola.
A ja zastávam jedno stanovisko. Samozrejme, pán Brocka navrhuje, aby vrátil občan, ktorý zneužije tie prostriedky, sankciu, financie. Je to pekné. Ale ak toho občana budeme kontrolovať raz za rok a my mu povieme, aby vrátil peniaze, ten občan medzi tým nemusí byť zamestnaný, pôjde to cez súdy, cez exekúciu, cez rôzne vymáhania a zasa sa nám roztočí ten kolotoč, ktorý by sme nechceli. Preto plne chápem aj ministerstvo práce, že navrhuje, jasne, nie je to celkom pohodlné pre toho občana, raz mesačne aby tá kontrola bola, lebo tá kontrola môže skôr odhaliť, či daný občan pracuje alebo nepracuje, lebo on si ten prechodný pobyt môže nechať stále napísaný, ale nemusí už dávno pracovať alebo nemusí byť zamestnaný. Čiže ja v tomto nevidím vôbec to, že by sme niekoho takpovediac chceli dotlačiť, aby stále chodil na úrady, ale vidím v tom kontrolu, pretože potom sa veľmi ťažko po roku alebo po dvoch rokoch vymáhajú tieto finančné prostriedky a nastupujú exekúcie, to, čo tu stále kritizujeme, ľudia nemusia byť zamestnaní. Čiže beriem to opatrenie ako správne. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2015 15:48 - 15:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja budem s pánom Bugárom nesúhlasiť, keď povedal, že v júni by sme prijali 700, teraz by sme prijali možno 1 200 a zistili by sme to, citujem, pán Bugár, myslím, že správne, že sme tranzitnou krajinou, pretože utečenci by odišli.
Nie je to pravda, vážení páni a dámy, lebo povinné kvóty boli o tom, že 5 rokov by mali zostať na našom území, pokiaľ ja o tom viem. Tak ako že by prišli a že by odišli? Tak 5 rokov by tu museli byť, našli by si teda, teda ak by si našli prácu, to by bolo veľmi pekné, keby sa integrovali. Ale ja sa spýtam ináč.
Hovoríme o tom, že my tu teraz strašíme ľudí, že sme nehumánni. My sme humánni, ja si myslím, alebo spýtam sa pána Kaliňáka, možno sa ho nemusím spýtať, pána ministra, pretože žijem v Humennom, máme tam záchytný tábor. Veď my pravidelne prijímame utečencov! Veď tu sú pravidelne, lenže sú kontrolovaní. Robíme im nejaké previerky, vieme o nich. A keď som pred chvíľou citovala nemecké noviny a kolegu z KDH, ktorý napísal, "stratili sme kontrolu", povedal Friedrich s odkazom na príchod tisícok ľudí. Jednoducho je to nezodpovedné. Takže nerozprávajme o tom, že jednoducho by tu prišli 700, potom by prišlo 1 200, potom by možno prišlo 2 500 a odišli by. No neodišli by. Lebo povinné kvóty sú o tom, že títo migranti by tu museli mať povinný pobyt. A ja sa pýtam, ako sa bude správať človek, ktorý musí niekde prísť nasilu, musí tam zostať, nechce sa integrovať, možno nemá vzťah k tomuto štátu. Tak možno sa bude správať tak, ako by sa možno nikdy nesprával, pretože by ho neprinútili prísť do nejakej zemi.
Takže treba si naozaj povedať, že aký postoj budeme zastávať. Veľmi jednoducho sa rozpráva, ale oveľa ťažšie sa naozaj prijímajú nejaké závery. Takže sa treba nad tým zamyslieť, či je to len tak. My berieme, že sú to ľudské bytosti, ale tie ľudské bytosti majú svoj rozum, chcú niekde ísť, chcú niekde žiť. Tí, ktorí tu prišli, sú v záchytných a utečeneckých táboroch. My sme ich prijali, dali sme im všetky podmienky, dali sme im stravu, dali sme im ubytovanie aj možnosť integrácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2015 15:13 - 15:15 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán premiér, ja si myslím, že občania určite ocenia vaše postoje, pretože to nie je vôbec jednoduché protirečiť ostatným štátom Európskej únie a zastávať si tak tvrdé postoje. Povedzme si, že sme Európania, ale žijeme na Slovensku a v prvom rade musíme obhajovať to, čo chcú slovenskí občania. A tí kritici, ktorí tu teraz rozprávajú, že je to vaša zodpovednosť, tak očakávam, že sa možno rozbehnú do štátov, Nemecka, Francúzska, majú tam svojich politických partnerov a budú hájiť záujmy Slovenska, a nielen budú kritizovať, že toto je len naša vec, ktorú máme ako strana vyriešiť.
Ak dovolíte, ja by som zacitovala jednu vec, ktorá tu odznela kriticky, že odkiaľ viete, že to nie sú migranti, že sú väčšina emigrantov, že je to ekonomickí migranti. Ja som si zobrala noviny online Zeit, nemecké, kde vedúci CSÚ, kresťansko-demokratickej strany, silne kritizuje utečeneckú politiku vlády. "Rozhodnutie nechať prejsť utečencov z Maďarska do krajiny nekontrolovane bez registrácií je príkladné zlé politické rozhodnutie," povedal Hans-Peter Friedrich. Bude to mať katastrofálne následky, varoval minister vnútra. A na to, aby som doplnila vaše slová, "stratili sme kontrolu", povedal Hans-Peter Friedrich, s odkazom na príchod tisícky ľudí. "Bude to veľmi nezodpovedné, pretože nikto nemôže presne odhadnúť, koľko z nich je ISIS bojovníkov alebo islamistických spáčov. Dúfajme, že to nepovedie k zlému prebudeniu," povedal Friedrich. V každom prípade, žiadna iná krajina sveta nie je tak naivná, aby sa vystavila takémuto nebezpečenstvu.
Pán predseda, ja vám ďakujem, že nechcete Slovákov vystaviť takémuto nebezpečenstvu a že jednoducho zrejme predpokladáte a viete možno, o akých ľudí sa jedná. Tým, ktorým treba pomôcť, naozaj matkám a deťom, tak sme určite aj my, aj všetci naklonení, aby sme im pomohli. Ale keď to nevie Nemecko, akí tu idú ľudia, keď to nevedia ostatné štáty, a ide to tu nekontrolovane, tak potom nechápem opozíciu, o čom tu rozpráva. A takisto nechápem, podľa čoho si tých migrantov budeme deliť. Chápem, že podľa HDP, ale podľa čoho, podľa vzdelania, podľa toho, kam patria, do akého štátu? Alebo naozaj, či sú to ISIS bojovníci? Ako si tých migrantov rozdelí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2015 11:27 - 11:29 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Hlina, aspoň jedno ma teší z toho, čo ste povedali, že budete čiastočne konštruktívny. Podľa mňa ste mali byť väčšinovo konštruktívny, keď rozprávate o zákone. A vy ste boli väčšinou subjektívny a rozprávali ste svoje subjektívne názory. Ja zase na rozdiel od vás podporujem, že hudby má byť slovenskej v rádiu 25 %, nie 10 %, pretože nám vznikajú nové kapely, nové piesne, ktoré naozaj si občania nemôžu vypočuť (A nemôžu si ich tým pádom ani spievať, ani obľúbiť.), ktoré sú súčasť slovenskej kultúry. A ja práve tento zákon kvitujem.
A vrátim sa k tým vašim subjektívnym názorom. Pán poslanec, vy ste povedali, že my sme kalkul, my sme len stroje na preferencie a podobne. Ja sa vás pýtam, pán poslanec, vy nie ste kalkul? Prečo ste prestúpili do KDH? Je to preto, že ste mali také vysoké preferencie, preto, že chcete sedieť v tejto lavici? A toto je čo? Toto nie je kalkul?
A ďalšia vec. Rozprávate, že deti o desiatej večer nespia. No tak si doma urobte poriadok, lebo moje deti keď boli malé, chodili spať o ôsmej večer. A rodičia sú na to, aby deti vychovávali.

A 27 kanálov ja mám v televízii a ja si to môžem prepnúť na hociktorý z nich, ja nepotrebujem pozerať reklamu, ak ju nechcem pozerať o alkohole. Ak to pozerať chcem, keď mám nejaké oslavy, tak si to prepnem z iného a si pozriem, aká je reklama. Prečo také veci rozprávate? Veď predsa aj rodina existuje. Ja viem, že sa usmievate, pán kolega.

A ďalšia vec, garáže parlamentu. Ja sa vás pýtam: Ste si tým istý, že sa zbúrali nejaké pamiatky, máte o tom dôkazy? Pozrite sa, ako sa stavalo v Ríme? Tam sa stavia metro, sa tie pamiatky presklili. Možnože keby sa tie pamiatky neodkryli, tak nemali by ste tu o čom ani rozprávať. Takže ja nie som za ničenie pamiatok, ale som za to, že už keď sa tam tie pamiatky odkryli, tak nech teda sú aj tak, aby boli prístupné ľuďom. Ja viem, že sa môžete len usmievať.

Takže naozaj chcem vás poprosiť. Buďte nabudúce aj konštruktívny, doneste nejaké dôkazy a nerozprávajte tu, ako sa rozprávalo naozaj v tých reklamách, kde kedysi nám sľubovali aj švajčiarske dôchodky a všetko možné, pričom vy nám dneska rozprávate takisto veci bez podkladov. A mne to pripadá ako reklama. A mala by ísť po 22.00 hodine. Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.6.2015 18:24 - 18:25 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ja by som chcela povedať, že myslím si, že predseda parlamentu si plní svoje povinnosti. Ale poprosila by som aj ostatných poslancov, aby sa viacej sústredili na hlasovanie, aby sa naozaj koncentrovali, a ak majú problémy s technikou, tak nech teda naozaj to neprednášajú predsedovi parlamentu, je tu štáb technikov, aby si to vyriešili. A naozaj si myslím, že poslanci sa niektorí nevenujú hlasovaniu a potom zbytočne tu zavádzajú všetkých poslancov a celú snemovňu. Takže poprosím všetkých.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2015 10:12 - 10:14 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

26.
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, ja som bola na výbore pre európske záležitosti, lebo som jeho členkou, viem, o čom sme sa tam rozprávali. Som veľmi rada, že sa opozícia aj s koalíciou chce zhodnúť na uznesení, pretože to je signál pre občanov Slovenskej republiky, pretože občania to od nás očakávajú a majú určitý názor, pre ktorý práve my tu sedíme, pre ktorý nás volili, a ktorí očakávajú, že budeme tento názor zastávať. Som rada, že sa zhodneme na tom, že naozaj ľudia trpia, že im treba pomôcť. Som rada, že sa zhodneme na tom, že vlastne chceme nejakým spôsobom riešiť migráciu, ale nechceme vystaviť bianko šek prevádzačom, ktorí teda budú púšťať ľudí do našej krajiny, s ktorými potom my naozaj budeme mať problémy alebo nebudeme si vedieť s nimi rady, pretože máme dosť problémov v Slovenskej republike.
Ale musím zase povedať jednu vec, že mrzí ma, že okrikujete pána predsedu výboru, ktorý chcel povedať názor a ktorý chcel vysvetliť možno aj ľuďom, nielen poslancom, kde sú korene. Lebo aj lekár, keď lieči, tak nelieči len príčinu choroby, ale lieči zárodok choroby. Čiže nesmieme si zatvoriť oči a povedať, že kde je ten zárodok. Nesmieme si povedať, že prečo to vzniklo a my už riešime iba príčinu.
A poviem ďalšiu vec, nerozprávajme ako na výbore, že koľko my tu máme voľných kapacít. V meste Humenné je záchytný tábor. Viem, o čom je solidarita, máme tam 524 osôb, ktoré môžeme dať do záchytu. Ja sa vás pýtam, keď teraz tu takto rozprávame, že či je to vôľa a čo chcú, my sa musíme riadiť občanmi, nie opozíciou a koalíciou, a občania jasne povedia. Predstavte si, že tento záchyt budeme premenovávať na pobyt, pretože my nemáme pobytové kapacity, a ja ako primátorka o tom budem musieť dať hlasovať poslancom. A tí poslanci sa nebudú pozerať na to, že či sme opozícia a koalícia, ale na to, čo chcú ľudia. Veď my tiež musíme vedieť, že máme určité kapacity, my chceme tým ľuďom pomôcť, ale musíme mať na to financie, musíme mať na to priestory a aj tí ľudia musia chcieť týchto ľudí prijať, aby sme s nimi žili, aby sme žili v solidárnosti. Tak vás prosím, rozprávajme tak naozaj ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2015 14:47 - 14:49 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážení kolegovia, kolegyne, každý máme nejaký názor, ale dovolím si povedať, že názor tých ľudí, ktorí nie sú z praxe, sa diametrálne líši od názoru predkladaného návrhu pána Petráka. Poviem prečo.
Po prvé to absolútne nemôžem považovať za politickú záležitosť, pretože primátorov a zastupiteľstvo volia občania, žiadna politika, nevolí ju žiadna politická strana.
Po druhé. Keď si prečítate správne zákon č. 369, primátor a zastupiteľstvo sú dva rovnocenné orgány, lebo sa hovorí, že zastupujú mesto a zastupujú mesto dva rovnocenné orgány.
A ďalšia vec, školská rada volí, robí výberovú komisiu a ja sa pýtam, prečo v cirkevných školách je to, že na konci má zriaďovateľ posledné slovo veta. A ja si hneď na tento model odpoviem, alebo teda mám, si dovolím odpovedať. Jedna vec, že hovoríte, že nie je zachovaná funkcia školskej rady. Áno, je zachovaná, pretože oni naozaj robia to výberové konanie a doporučia, koho treba vymenovať, ale na druhej strane sa spýtam ja, kde je zodpovednosť. Vážení, veď riaditeľ čerpá rozpočet financií z mesta. Čo sa týka mesta, koľko škôl musíme, vážení, dneska mestá dofinancovať, pretože riaditeľ príde a jednoducho povie, že nemá peniaze, pretože dobre nehospodáril?
Druhá vec, spomeniem včerajšiu reláciu na Markíze, riaditeľka si pýtala vratky peňazí. Aký vy máte vplyv na to, aby ste ju odvolali? Ľudia mi vypisujú listy, ten a ten riaditeľ má problém, žiadny, až vtedy máte vplyv, aby ste do toho šli, alebo ak sa dozviete nejakú skutočnosť, ak ju preukážu orgány trestné v činnom konaní. Vy vtedy môžete odvolať riaditeľa organizácie alebo mu musíte preukázať, a keď ho aj odvoláte, že máte podozrenie, že ten riaditeľ niečo robí, tak potom následne vás zažaluje na súd.
O čom to rozprávate, vážení kolegovia, keď nie ste z praxe? Veď predsa primátor, zastupiteľstvo, tam je to čerpanie finančných prostriedkov a sú to dva rovnocenné orgány, ktoré volili ľudia. O akej politike to rozprávate? Veď predsa v Humennom je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2015 14:32 - 14:34 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis

44.
Ďakujem veľmi pekne. Pán Matovič, mňa tak dojíma, ako vy tu nazývate, že vy politici. Neviem, ako mám volať vás. Lebo vy nie ste, pán Matovič, ani vyšetrovateľ, pretože dodnes ste nič nevyšetrili ani na svojich kauzách, kedy ste rozprávali o tom, že 200-tisíc eur ste mali dostať úplatok. Ďalej ste mali kauzu s pánom Procházkom. Nič nie je vyšetrené, všetko je len v takom populizme.
Ďalej rozprávate o tom, že ste, že "vy politici", vy nie ste ani politik, vy nie ste vyšetrovateľ, vy nie ste politik. Lebo politici, slušní politici sa vulgárne nevyjadrujú. Vy to robíte permanentne.
A vy nie ste ani občan, pretože občan sa snaží naozaj niečo robiť, možno pracovite. A vy ste naozaj iba populista, pretože povedzme si pravdu a zájdime, aký bol rešerš rokov. Veď ministrom spravodlivosti bol od roku 2005 do 2006 pán Lipšic.
Ja už tu sedím asi tretíkrát alebo štvrtýkrát ohľadom zvolanej schôdze Gorila a už som očakávala, že pán Lipšic sa postaví ako minister a donesie tu nejaké doklady a podklady, že nebude zneužívať financie štátu na svoj populizmus pred voľbami, ani na populizmus pána Matoviča a jednoducho nám oznámi, čo zistil v rokoch 2005 - 2006. Potom následne bola Radičovej vláda. A ak niečo SMER medzi tým do roku 2010 zlikvidoval alebo zmaril, však nech sa postaví a povie: Také a takéto doklady som ja predložil ako minister. Do dnešnej doby som nič nepočula, iba že určité dohady.
Vy nehovoríte, pán Lipšic, či som vás počúvala. Veď vy choďte na orgány v trestnom konaní, veď vy to dokazujte. Veď predsa máte nejaké záznamy, máte doklady. Ja sa tu postavím, pretože mám imunitu, a budem rozprávať o tom, kto, ako, čo rozkráda, kto, ako, čo robil, kto, čo, kde ukradol, lebo viem, že za to nie som stíhaný. To bežne robíte, pretože to normálne robíte, zneužívate financie poplatníkov, kde môžme schvaľovať sociálne zákony, kde môžme ľuďom pomáhať na to, aby ste si tu zabez... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2015 14:39 - 14:41 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec Matovič, ja nebudem ani obhajovať kandidátov, ale mňa uráža, čo vy rozprávate tuná. Viete, pretože vy všetkých tu dokážete pourážať, nedokážete normálne diskutovať a dokonca sa im vyhrážať.
Ja si absolútne nepripadám v SMER-e, ako ste povedali, ako zlodej a parazit, ja som primátorka, ktorá reálne hospodári s množstvom finančných prostriedkov, zvolili ma ľudia teraz v priamych voľbách, vyhrala som 50 % nad všetkými protikandidátmi a mám tri štvrtiny zastupiteľstva. A rozhodli o tom občania. Ja si to vyprosím, aby ste nás tu nazývali zlodejmi a parazitmi, to si vyprosím. To je prvá vec.
A budem hovoriť o demokracii. Pamätáte si článok v Novom čase 11. 2. 2011, čo ste povedali? Dali ste názov článku Sulík dostal po plešine a povedali ste: "Ani Mečiar nevyhadzoval zo svojej strany ľudí, ktorí hlasovali spolu s opozíciou, a mňa dnes vyhodila strana, ktorá má na svojom mene solidarita."
Ja sa vás pýtam, ak niekto prejaví svoj názor, už teraz nemôže slobodne hlasovať, mohol iba v roku 2011? Rozprávate tu o nejakej zodpovednosti. Však ste povalili vládu, dodneska ste mohli byť zodpovední, však ste sa nedokázali dohodnúť, pretože jednoducho možno ste sa tak vo vnútri urážali, ako teraz urážate nás, pretože teraz už nemáte dôvod sa vo vnútri urážať, lebo ste sa všetci, všetci ste sa pohádali. Ja sa ešte raz pýtam, v roku 2011 ste vy mohli slobodne hlasovať a vás vylúčili zo strany a dneska nemôžu vaši kolegovia slobodne hlasovať? Vy ste bol prvý, ktorý ste vyhlásil, že každý tu má slobodne hlasovať, tak ja vás prosím, neurážajte sa, lebo ja sa necítim ako zlodej a parazit, ja si to vyprosím a o mne rozhodovali občania. Aj a brali do úvahy, že som aj poslankyňa Národnej rady.
Tak, prosím vás pekne, buďte slušný a korektný a nechajte ľuďom aj slobodu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis