Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:40 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 15:48 - 15:50 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem. Štefan, chcem poďakovať za tvoje vystúpenie, lebo bolo emotívne, ale bolo úprimné. A myslím, že hovoril si presne z praxe a z toho, čo zažívaš vo svojom živote. A myslím si, že na poli školstva skutočne musíme urobiť ešte veľmi veľa práce, aby sme dostali školstvo na úroveň spred revolúcie. Čo sa urobilo v školstve za mnohé roky? A najmä za spôsob financovania na hlavu, ktorý bol zavedený v roku 2003 vládou pána Dzurindu, páni, iste mnohí, ktorí tu sedíte, najmä z KDH, SMK, vtedy ste hlasovali, vznikol problém, prečo vlastne nebola motivácia zvyšovať kvalifikáciu žiakov. Ja takisto zažívam to v živote, že príde človek, ktorý má univerzitné vzdelanie a ktorý by nemal mať maturitu. Pýtam sa, kde je kvalita vzdelávania? Čiže tu my musíme sa vrátiť naspäť a hovoriť o financovaní na základe kvality. Ale to všetko treba urobiť. A myslím si, že pán minister Draxler urobil veľmi veľa za posledný rok aj v tejto oblasti, keď začal vlastne zavádzať duálne vzdelávanie, prepojenie s praxou, mnoho vecí vám tu z toho povedal, čo všetko v tomto bolo urobené. Ale nedá sa to spraviť za pár rokov, nedá sa opraviť to, čo ste spôsobili vašou tzv. reformou. A tá reforma bola, že ste zaviedli systém financovania jeden žiak – jedna platba, na základe ktorého školy naháňajú počet hláv. Ja hovorím, keby včelár hodnotil to, koľkokrát doletela včela do úľa, a nehodnotil by včelstvo alebo rodinu včiel s tým, koľko doniesla medu, tak potom ten včelár by rýchlo skrachoval. A my sa nepýtame na to, koľko medu priniesli deti z tej školy, ale na to, koľkokrát boli tie deti v škole. A to je problém, ktorý nastal práve pri financovaní, ktoré ste vy spôsobili. A potom boli vlády, ktoré sa snažili napraviť túto chybu. Ale my sa musíme vrátiť k podstate, musíme sa vrátiť k tomu, my musíme začať hodnotiť kvalitu a financovať kvalitu vzdelávania. Štefan, ďakujem za tvoje vystúpenie, bolo pravdivé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 15:28 - 15:30 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Abrhan, hneď úvod tvojho vystúpenia bol neúprimný a falošný. Ja rozumiem tomu, že sa snažíš prekryť neúčasť tých, ktorí zvolali túto schôdzu, na samotnom rokovaní tejto schôdze, ale dobre vieš a vedia to všetci, ktorí vidia aj do pléna, že poslanci za stranu SMER – sociálna demokracia boli tuná všetci okrem jedného ospravedlneného, myslím, pána Martvoňa. To znamená, že úprimné je povedať, že všetci poslanci za SMER tu boli okrem jedného ospravedlneného a ľudia, ktorí zvolali túto schôdzu, tuná neboli. Chýbalo vás desať na začiatku schôdze o desiatej doobeda a chýbali ste štyria alebo piati ešte po pol hodine na to. A bolo tu jasne povedané, že sme ukázali vlastne týmto gestom, že zvolávate schôdze, ktorých cieľom nie je riešiť problémy, ale problémy sú nájsť nejakú šancu, nádej, aby sa vám trošku zvýšili upadajúce preferencie pred voľbami. Toto je ich cieľ. A, bohužiaľ, určitá skupina učiteľov sa nechala oklamať hlavne aktivistami z OĽaNO. A dostali ich na ulice a z tohto chcete vlastne ťažiť.
Ak hovoríte, že pri tej výmene ministra bola veľká nespokojnosť, ja som nezaregistroval v tejto Národnej rade, že by ste robili nejaké aktivity alebo že by boli nejaké nepokoje ohľadne školstva. Ja si myslím, že došlo k dohode, a myslím, že kolega Petrák ukazoval tento graf. (Ukázanie grafu.) Ja som si to práve teraz pozeral, kde je jasne vidno nárast platov učiteľov za štyri roky vládnutia strany SMER. Opačne, vidím tam priamu čiarku medzi rokmi 2010 a 2011. Vtedy bola, myslím, vláda pani Radičovej. To vieš aj ty, že vtedy tie platy nerástli. A vedia to aj učitelia. Takže ste len využili tú situáciu, pričom, bohužiaľ, aj predkladateľ hneď v úvode povedal, že za túto schôdzu ďakuje štrajkujúcim učiteľom. Mňa prekvapuje, že za to neďakuje všetkým učiteľom a hlavne tým, ktorí ostali pri svojich žiakoch a zostali ich učiť. Myslím, že patrí aj im poďakovanie. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 12:15 - 12:16 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja vám chcem poďakovať za to, že ste ozrejmili nám a celej snemovni aj verejnosti, čo všetko sa za štyri roky v rezorte školstva zmenilo a urobilo. Ale táto schôdza nevznikla preto a nezvolali ju opoziční poslanci, z ktorých navyše ani neprišli všetci do práce, aby sa hľadali riešenia v školstve, ako zvýšiť úroveň vzdelávania. Táto schôdza vznikla preto, lebo v školstve je, tak ako ste povedali, ešte veľmi veľa čo naprávať. A je tam veľmi veľa zle systémovo nastavených vecí, ktoré ešte vznikli za prvej Dzurindovej vlády, najmä z hľadiska financovania školstva. Pokiaľ bude školstvo financované tým, že na jedného žiaka má byť rovnaká suma peňazí, tak nikdy nepríde k zmene v kvalite školstva. Ale túto schôdzu zvolali páni z opozície, lebo pocítili určitú nespokojnosť učiteľov na školách. A vlastne podarilo sa im časť alebo pár učiteľov doslova, chcem povedať, z toho množstva učiteľov malé percento dostať do ulíc, aby ju mohli zneužiť na politické ciele. A treba si, ctené dámy a páni, aj pani učiteľky a učitelia, uvedomiť, že boli ste zneužití opozíciou na to, aby vás dostali do ulíc, aby použili vás ako určitý politický nástroj na získavanie určitých hlasov pri ich klesajúcich preferenciách.Treba si jasne povedať, prečo je táto schôdza. Táto schôdza je preto, aby ste vylievali kýble špiny aj za vaše neschopnosti. A jednoducho pokiaľ toto má byť spôsob riešenia a hľadania zvyšovania vzdelávania a kvality školstva, tak myslím si, že nepomôže to ani učiteľom, nepomôže to ani spoločnosti, nepomôže to nikomu. Vy nemáte záujem hľadať riešenie, vy máte záujem, akým spôsobom zvýšiť vaše preferencie, a toto je cieľ tejto schôdze. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 18:57 - 18:58 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán Hraško, vy si myslíte, keď budete stokrát opakovať lož, že sa stane pravdou. No nestane sa pravdou. Ale mali sme možnosť dneska vidieť taký zázračný úkaz, jak ste sa z experta na mŕtve duše z centra voľného času prerobili doslova od večera do rána na experta na vodu, slnko, zdravotníctvo, poľnohospodárstvo, malé vodné elektrárne, ja neviem, životné prostredie a všetko. Čiže vy ste absolútne expert na všetko. Netreba tu vôbec nikoho, žiadnych expertov, stačí vás a vy dokážete vyriešiť za päť minút všetky problémy krajiny. Gratulujem vám! Len Boh nech ochraňuje Slovensko pred takými expertami, ako ste vy, na všetky otázky nášho kultúrneho, spoločenského, hospodárskeho a neviem ešte akého života. (Potlesk.)
Ja si myslím, ja si myslím, že na všetky otázky, ktoré tu dneska už stokrát ste opakovali cez vaše lživé čísla, bolo vám odpovedané, ale nechcete počuť žiadnu odpoveď. Vy máte svoju odpoveď danú dopredu, danú, napísanú, ktorú vám poslali a dneska ju tu ixkrát opakujete napriek tomu, že ste nevyvrátili čísla, ktoré predložil pán minister Žiga. Takže škoda vám, škoda času tráviť vôbec nejakými argumentáciami, čosi vám rozprávať.
Ale keďže ste sa aj stali expertom na tunely, tak by bolo možno zaujímavé, keby ste možno aj porozprávali o tuneli, o ktorom píše nejaký bloger Karol Pikusa, ktorý píše, kde nabrala žena pána Igora Matoviča 17,5 mil. eur na účte. Možno by bolo zaujímavé poznať, že 70 % prostriedkov získal už vstupom do politiky, čo by bolo v záujme, keby ste aj o týchto otázkach vedeli porozprávať, že kým ste expert na tunely.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 16:40 - 16:41 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán poslanec Zajac, vy skutočne prehadzujete veľkými vidlami miliardy hore-dole. Ja si to všímam už celé štyri roky, jak tu napádate stále pána ministra Počiatka pri každej vašej interpelácii a za vidly miliárd doprava, za vidly miliárd doľava atď.
Ja vám pripomeniem, vy vyčítate Ponton City, že ťaží štrk za 81 euro. Ak to bola firma, ktorú tam dosadila strana MOST - HÍD Technolab a ťažila za 85,5 eura, to bolo menej?
A keď sa spýtam, alebo vy sa spýtajte lepšie vášho kolegu pána Přidala, on chodil za pánom Lazárom a nabádal ho, aby nezrušil nevýhodnú zmluvu vo Vodárňach v Bratislave pre jeho kamaráta z Trnavy. Bol to pán Modrovič, spýtajte sa, či pozná pána Modroviča a či pozná firmu Dom servis, ktorá vykonávala vo Vodohospodárskej výstavbe Bratislava správu budov a zároveň robila aj účtovníctvo. A aby nemali s tým žiadne náklady, tak aj tie dámy, ktoré robili účtovníctvo, sedeli v tejto budove. To je okej? Alebo je to problém, prečo dneska robíte tuná cirkus s miliardami doľava-doprava, čo si vy ako tak premyslíte, že tak by to mohlo byť len zato, že nejaká firma pána Modroviča stratila správu budov a nevýhodnú zmluvu? Alebo preto, že musel byť zrušený celý odbor obstarávania zato, že porušoval zákony? Ale následne muselo byť zrušených ďalších nevýhodných zmlúv za 20 mil. euro. To je dôvod vášho vystupovania? Spýtajte sa vašich kolegov, možno vám odpovedia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 14:45 - 14:47 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Matovič, ak vám dochádzajú argumenty, nastupuje vulgarizmus a hulvátstvo. To, čo ste tu predviedli, to je presne ono, dochádzajú argumenty, treba začať vrieskať a robiť vulgárne teatrá, aby ste vy niečím upútali. Iným ničím neviete upútať, jediné vo vašom vystúpení, čo bolo pravdivé, že ste priznali prepojenie vašich ľudí na J&T. To bolo jediné, čo bolo pravdivé. Ostatné veci boli veľmi dobre vyargumentované pánom ministrom.
Len ak hovoríte o Trestnom zákone a vlastne svojím spôsobom sa mu vyhrážate Trestným zákonom, treba povedať, že váš nominant bývalý generálny riaditeľ Gál práve je stíhaný za prenájom Gabčíkova. Ak o tom neviete, váš nominant a nominant MOST-u - HÍD a KDH v rokoch 2010 až 2012. Takže spýtajte sa ho, lebo už odtiaľ máte skúsenosti z hľadiska Trestného zákona, ak hovoríte o Trestnom zákone, tak aj trestný čin ohovárania je sadzba do 5 rokov.
Takže chránite sa tým, že hovoríte a vlastne tuná v parlamente, takže ste chránený pred výrokmi v parlamente, ale myslím si, že nie celkom.
Ak je ten tender tak zaujímavý, tak potom ako vysvetlíte to, že sa neprihlásilo ix zahraničných firiem, keď to bol medzinárodný tender? Prihlásili sa len traja a jeden dával vlastne ponuku. Keď to bolo tak zaujímavé, tak nie je problém si prenajať kompu a povedať, že do tendra ideme, potom si urobíme novú a tak ďalej. Čiže tie vaše argumenty stoja úplne, úplne na vode.
Ak hovoríte o tom, že prečo robia jazdy navyše, tak vám to povedia aj páni starostovia, ktorí sú hore, že vlastne na ich požiadavku sú tam určité jazdy v skúšobnej prevádzke. Odkiaľ je odôvodnenie v skúšobnej prevádzke. A je tam jasne dané, že musia hospodáriť tak, aby tých 25 mil. neprekročili. Čiže toto je, toto je sadzba, ktorá je daná a ktorú jednoducho nesmú prekročiť.
No a, pán kolega Hraško, banky sú zahraničné a privátne. Pravicové vlády sprivatizovali za hodnotu nižšiu, ako bola hodnota ich budov a majetku. Za nižšiu hodnotu. A vy si myslíte, že v tých zahraničných privátnych bankách si vybavíte nejaké... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 13:41 - 13:43 hod.

Marian Záhumenský
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 12:10 - 12:12 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér, v prvom rade chcem poďakovať za všetkých občanov Slovenska za vynikajúcu správu a vysloviť veľké uznanie za množstvo práce, ktoré ste urobili pre tú investíciu, ktorá na Slovensko prišla. A to isté poďakovanie a uznanie patrí aj pánovi ministrovi Žigovi, že urobil obrovské množstvo práce pre to, že tá investícia na Slovensko prišla.
Ja rozumiem kolegom z opozície, že to neradi počujú. A ja by som bol, pán Bugár, veľmi rád, keby ktorýkoľvek člen vášho kabinetu alebo kabinetu pána Dzurindu, alebo pani Radičovej prispel za to, aby automobilka Suzuki skončila na južnom Slovensku. Nemusela skončiť v Maďarsku. Mohla skončiť na južnom Slovensku v hladovej rovine, kde ľudia nemajú prácu, kde je rozpadnuté poľnohospodárstvo. A keby tam bola Suzuki, tak určite by tam bola iná životná úroveň, ako je to dneska.
Ale musím povedať, že arogancia z klubu OĽaNO, aká je v tomto parlamente, v tomto pléne, nemá snáď obdobu v dejinách slovenského parlamentarizmu. Už tu bol jeden politik, ktorý používal lož ako pracovný nástroj. A myslím si, že počas tejto schôdze budeme svedkami toho, že, pán Matovič, veľakrát ste klamali pri vašom vystúpení už len o tom, že spoločnosť Ponton City má obrat 7 eur. Má obrat takmer milión eur. Má obrat takmer milión eur. To znamená, že tých lží, ktoré ste tu predviedli, bolo niekoľko a sa nedá vo faktickej poznámke reagovať na všetky, ale dúfam, že dneska bude dosť priestoru na to, aby sme vám ukázali, kde všade aká lož bola vo vašom vystúpení.
A bol by som rád, keby ľudia s takto arogantným správaním a tak vulgárnym správaním v parlamente už viac nesedeli.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2015 15:22 - 15:24 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán kolega Hraško, vaše konštrukcie sú úplne bizarné a obavy ohrozenia farmárov, kde by ich ktosi ohrozoval, s tým, že nejak neúmyselne pestujú niekde na nejakom políčku pár rastlín GMO, sú absolútne neopodstatnené.
Najväčším producentom osiva vo svete je americká spoločnosť Monsanto, tak ako ste hovorili, MON 810, ktorá je povolená ako jediná kukurica v Európe. Plochy na Slovensku skôr klesajú, ako, ako rastú a boli absolútne bezvýznamné. Pritom tie podmienky z hľadiska pestovania GMO sú dosť zložité, kde musia byť ochranné pásma od tej kukurice proste, povedzme, tam je dosť široké okolie, nesmie sa pestovať žiadna kukurica, aby nedošlo vlastne k prenosu a k neželanému opeleniu týchto rastlín.
Ale problém, ktorý je, aj, aj Európska únia tým svojím rozhodnutím vlastne hodila ten problém na členské štáty. Viete, buď sa bude Európska únia tváriť, že sme krajina, že sme všetky krajiny v prospech GMO, alebo nebudeme pchať hlavu do piesku a povieme: národné štáty sa rozhodnú, ako chcú. To znamená, že môžu zakázať na svojom území pestovať GMO, lebo je to otázka ekonomiky a konkurencieschopnosti jednotlivých farmárov.
A problém je, problém je, že Európska únia hovorí o pestovaní GMO, ale nehovorí o konzumácii GMO. Až 90 % sóje, ktorá cestuje do Európskej únie, je pozitívnych GMO pestovaných, či už je to v Amerike, v Latinskej alebo Severnej Amerike, a aj sú deklarované krmivá, ktoré sa využívajú vo všetkých hospodárskych zvieratách ako GMO. Ak by zakázali a povedali, že Európa bude bez GMO, zdražili by potraviny v Európe, alebo by sa stali európske potraviny nekonkurencieschopné k svetovým trhom. To je prvá vec.
Druhá vec je tá, že žiadna štúdia nepotvrdila zatiaľ negatívnosť GMO plodín. Jedna francúzska štúdia bola urobená, ale nikdy nebola verifikovaná, že je, že je pravdivá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2015 18:28 - 18:30 hod.

Marian Záhumenský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ctené kolegyne, kolegovia, ja by som sa nesmierne tešil, keby ste predložili akýkoľvek zoznam, ktorý by znižoval DPH na potraviny, ale nie z opozičných lavíc, ale z vládnych lavíc, keď ten návrh môže, môže mať relevantnú váhu a má aj zodpovednosť. Ani jeden jedinýkrát za desať rokov, čo som v parlamente, som od vás nič podobné nevidel, okrem toho, že ste predkladali a hlasovali návrhy na zvýšenie DPH, vrátane potravín. Viete dobre, že Slovensko má najvyššiu dépeháčku v pomere k priemernej mzde v národnom hospodárstve. Napriek tomu ste zvyšovali potraviny najmä pre, čo sa týka, najmä pre tie najslabšie skupiny obyvateľstva. A keď vláda prišla s návrhom, myslím, že celkom na prvýkrát dobrým návrhom a dosť rozsiahlym, ja verím, že ten návrh sa bude, či tie body alebo potraviny sa budú aj rozširovať so zníženou sadzbou DPH, tak prichádzate s obrovskou kritikou.
Prosím vás, pozrite sa na vaše správanie, ako ste vy spôsobiIi zvýšenie DPH. Viete, ľahko sa zvyšuje DPH, ale ťažko sa vracia späť, aby sa udržala DPH v prospech spotrebiteľa. To je problém. Vy ste ju zvýšili bez mihnutia oka zo 14 na 20, ale problém je vrátiť späť a udržať tú dépeháčku pre spotrebiteľa. A tam je zodpovednosť. Ale ani jeden-jedinýkrát sa žiadny poslanec, ktorý dneska sedí v opozícii, nepostavil seriózne, ako keď ste boli vo vláde, k tomu, aby ste nezvyšovali dépeháčku a aby ste prišli s návrhom, aby ste ju znižovali.
Takže prosím vás, trochu kritiky do vlastných radov.
Ďakujem.
Skryt prepis