Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

13.2.2018 o 11:39 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 9.5.2018 13:45 - 13:50 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, tento návrh, ktorý predložil pán poslanec Hrnko, nás stavia - teda minimálne budem hovoriť za seba a myslím, že aj mojich kolegov, ktorí so mnou spolupracujú - do veľmi ťažkej pozície, a to z dôvodov, ktoré už tu boli pomenované. Na jednej strane výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva je osobitný kontrolný výbor s osobitným postavením. Ja len pripomeniem pre kolegov, ktorí sa tomu až tak nevenujú, že je to jeden z veľmi malého počtu osobitných kontrolných výborov, na ktorých rokovanie nemá prístup ani iný poslanec. Ak nie ste jeho členom, nemôžte tam ísť, zatiaľ čo na všetky ostatné výbory môže každý z nás ísť, aj keď nemôže hlasovať. Je to výbor, ktorý je z princípu neverejný, ktorý má prístup k citlivým informáciám, ktorý má kontrolovať jednu z dvoch najtajnejších zložiek štátu.
Viacerí, čo sme tu, dovolím si povedať, že takmer všetci sme hlasovali pred dvoma rokmi za súčasné zloženie týchto výborov, ktoré vzišlo z toho, ako si jednotlivé strany nanominovali svojich zástupcov. Ja si nepamätám vtedy, že by boli okolo toho nejaké polemiky, okrem jednej, ak si pamätáte, tu nadviažem na to, čo už bolo povedané, že niektorých z nás dali do takzvaných trestných výboroch, v ktorých sme dodnes, o tom tu vtedy nejaká polemika bola, o zaradení poslancov do týchto osobitných kontrolných výborov polemika nebola. Nepamätám si, že by to vtedy niekto napádal. A z tohto pohľadu je naozaj otázka, prečo pán poslanec Hrnko tento návrh predkladá dnes? Sú na to možné dva pohľady.
Jeden pohľad je, že ide čisto o účelové odpútavanie pozornosti od káuz, ktoré sa tu dejú posledné mesiace. Tento návrh koniec-koncov prvýkrát zaznel ešte, ak sa nemýlim, v marci, keď vrcholili udalosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. To znamená, môžme to hodnotiť ako čisto účelový a neúprimný návrh, ktorého cieľom je len zmeniť trošku verejnú konverzáciu.
Druhá možnosť, a ja skúsim dať pánovi poslancovi šancu, aby ukázal, že ju myslí úprimne, je naozaj povedať to, že možno je aj ovplyvnený tými hroznými udalosťami a to, čo sa ukázalo, prepojenie organizovaného zločinu a vládnutia na Slovensku, že aj pán poslanec a tí, čo ho k tomuto návrhu pobádali, chcú začať zvyšovať úroveň osobitných kontrolných výborov tohto parlamentu. Lebo naozaj nie je ani podľa môjho názoru v poriadku, ak sú členmi takýchto výborov závadové osoby, pričom závadové osoby ja považujem ľudí, ktorí mali v minulosti úzky kontakt s organizovaným zločinom. To jednoducho nie je v poriadku a nebolo by to v poriadku v žiadnej vyspelej krajine na svete.
No a na to existuje jednoduchý test, na to už poukázal pán poslanec Grendel pred chvíľkou vo faktickej poznámke. Členom tohto výboru, v ktorom chcú odvolať pani Krištúfkovú, je aj pán poslanec Martin Glváč, ktorý sa nehanbí za to, že sa pozná s mafiánom medzitým už zavraždeným. To znamená, tak ako aj pani Krištúfková, z toho, čo som pochopil, sa nehanbí za svoj minulý život, tak ani pán Glváč sa nehanbí za svoj minulý život a za svoje kontakty a stojí si za nimi, za úzke kontakty so závadovými osobami.
Preto, pán poslanec Hrnko, ja podám teraz návrh na odvolanie pána poslanca Glváča z tohto výboru. A chcem vám povedať, že ak sa vy verejne zaviažete, že za tento návrh budete hlasovať, ja budem hlasovať za váš návrh na odvolanie pani Krištúfkovej. Lebo v tom prípade pôjde naozaj o začiatok očistného procesu týchto výborov od závadových ľudí a môžme diskutovať o tom, kým ich nahradiť. Pokiaľ takýto záväzok nedáte, tak potom zjavne platí to, čo povedal pán Galko a to, čo som hovoril ja ako možnosť jedna, že je to len čisto účelová politická hra, ktorou chcete odvrátiť pozornosť od súčasných škandálov.
Takže toľko z mojej strany a teraz mi dovoľte ten návrh aj formálne prečítať. Je to návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Miroslava Beblavého k návrhu na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky a zmenu overovateľov Národnej rady Slovenskej republiky, parlamentná tlač 978.
Časť A sa dopĺňa slovami "poslanca Martina Glváča SMER - SD z funkcie člena Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva".
Odôvodnenie: Navrhuje sa odvolanie poslanca parlamentu z výboru, v ktorom poslanci prichádzajú do styku s vysoko citlivými informáciami, a to z dôvodu styku so závadovými osobami.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 10:45 - 10:57 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, pred tým, než pristúpim k samotnému príspevku k programovému vyhláseniu vlády, dovoľte mi privítať aj v Národnej rade dve nové členky vlády, ktoré teda v predchádzajúcej vláde neboli, takže sa s nimi prvýkrát zoznámme, pani ministerku zdravotníctva a pani ministerku kultúry. Dovoľte mi v tejto súvislosti oceniť, že máme štyri ministerky v tejto novej vláde, čo je najvyšší počet od novembra ´89, ak nie v histórii, čo považujem za veľmi pozitívny krok. Tento pozitívny krok jemne maria dve skutočnosti. Jedna je, že táto vláda menuje ženy ministerky, až kým dôjdu muži ministri, ale je to lepšie, ako ich nemenovať. A druhá je, že pozorujeme už aj na úrovni ministrov to, čo pozorujeme roky na úrovni rezortu, a to je feminizácia rezortov, ktoré sú finančne dlhodobo podvyživené a z hľadiska pozornosti a tým pádom vzhľadom za nerovné postavenie mužov a žien na Slovensku sú aj feminizované, takže vidíme ministerku kultúry, ministerku zdravotníctva, ministerku školstva. Ja sa teším na deň, keď podobne ako v západnej Európe budeme mať ministerku obrany a ministerku vnútra, a verím, že sa toho jedného dňa dožijeme. Toľko, toľko k členkám vlády.
Ale teraz mi dovoľte pristúpiť k samotnému programovému vyhláseniu. Ja budem reagovať aj na ten dokument, ale najmä budem reagovať na vystúpenie pána predsedu vlády, keďže ten dokument, ako už všetci povedali opakovane, nie je veľmi nový.
Verím, že sa zhodneme, pán predseda vlády, že v súčasnosti čelíme aj kríze štátu, aj kríze dôvery v štát. Dovoľte mi to ilustrovať na dvoch príkladoch z vášho samotného prejavu s tým, čím ste prišli do tejto Národnej rady. Začnem tým dôležitým a hrozným, a to je, samozrejme, dvojnásobná vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá spustila všetky tieto udalosti. To, že sa môže takáto vec udiať, to, že viac ako za štyri týždne nie je vyšetrená, ukazuje krízu štátu, samozrejme, je to len jeden z mnohých príkladov, nie jediný, ale ukazuje to krízu tohto štátu, ale máme tu aj krízu dôvery v štát, ktorá je nezávislá aj od tých skutočností. A tu ste vy, pán predseda vlády, ilustrovali na záver svojho prejavu kauzou špáradlo. Kde teda vám vypadol neznámy predmet z vrecka na tlačovej konferencii a veľké... (Reakcia z pléna.) O špáradle hovoril pán predseda v tom prejave, takže poprosím vás, pán Senko, mi neskákať do reči, dobre, a upokojte sa. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, nechajte pána poslanca Beblavého.

Beblavý, Miroslav, poslanec NR SR
44.
Ja sa striktne držím toho, o čom je rozprávané, na rozdiel od niektorých ostatných tu.
Takže kauza špáradlo, ktoré pán predseda vlády v tom prejave hovoril, bola o tom, že mu vypadol neznámy predmet, a teda polka Slovenska začala riešiť, či tam náhodou nemá drogy. Pán predseda vlády sa voči tomu ohradil a využil dokonca aj prejav pri úvode programového vyhlásenia vlády, aby upozornil médiá na to, že podľa neho by takto sa chovať nemali.
Ja by som to videl inak, ja by som to videl tak, že kauza špáradlo je len dôsledkom úplne absentujúcej dôvery v štát. Tá dôvera v štát, ktorá chýba, má svoje reálne základy, to, čo sa tu naozaj deje roky, a k tomu sa ešte vrátime, ale o tom už mnohí hovoria: je to nefungujúci štát, je to skorumpovaný štát, sú skorumpované najvyššia poschodia slovenskej politiky. Ale okrem tej skutočnosti, pán predseda vlády, k tej skaze dôvery prispela najviac aj strana SMER a konkrétne váš predseda a dovoľte mi byť konkrétny.
Pred rokom či pred dvoma sa váš predseda strašne rozčúlil, dokonca podal trestné oznámenia, polícia začal trestne stíhať Igora Matoviča za to, že zverejnil bez dôkazov materiály o obrovskom majetku Roberta Fica. No, ja vám len pripomeniem, že bol to váš predseda, kto to zaviedol do Slovenskej politiky, keď v roku 2003 obvinil Ivana Mikloša, že patrí medzi najbohatších ľudí na Slovensku, bez toho, aby o tom dal čo len jediný dôkaz. Vy ste sa rozčúlili nad kauzou špáradlo, ale bol to váš predseda, kto roky obviňuje stranu SaS a jej predstaviteľov z poberania drog a drogových večierkov bez toho, aby o tom dal čo len jediný dôkaz.
To znamená, váš predseda a vaša strana zaviedla do slovenskej politiky túto špinu, túto špinu ničiacu dôveru v štát a v jeho predstaviteľov a dneska, dneska sa to vám vracia. Vracia sa vám to naozaj v situácii, kde vám vypadne špáradlo a polka Slovenska rieši, či tam nemáte drogy. Vracia sa vám to v situácii, kde si kúpite byt, a všetci sú automaticky presvedčení, že si vás J&T kúpilo. Vracia sa vám to, čo ste roky sami robili. Ja to nehovorím teraz s radosťou, ja to hovorím so smútkom, lebo to dneska platí pre všetkých, to neplatí len pre vás. To sa týka aj nás, to sa týka všetkých ľudí, ktorí sa pokúšajú v tomto štáte slušne robiť verejnú službu. Len nerobme si ilúzie o tom, že to spôsobila opozícia alebo to spôsobili médiá. To ste spôsobili vy.
A teraz k samotnému programovému vyhláseniu a k vášmu prejavu. Je taká pieseň, ktorá keby vaša pôvodná nominácia na ministra vnútra prešla, tak by bola tak viac namieste, volá sa Dresy a spieva ju Jožo Ráž starší. A tam je taká časť, ktorú som prvýkrát počul, keď som mal dvanásť rokov, odvtedy si ju pamätám. Tam sa hovorí: "Tak oblečme si dresy, keď sme takto v kope, aby bolo jasné, kto za koho kope." A za normálnych okolností my tu vieme, kto za koho kope, sme v poslaneckých kluboch, sme v politických stranách a je to úplne jasné. Ale zmena vlády, najmä zmena vlády, ktorá sa prvýkrát v histórii samostatného štátu, kde uprostred volebného obdobia bez zmeny vládnej koalície, je príležitosťou, aby sme trochu zmenili tie dresy, alebo najmä vy, pretože vy máte v rukách moc. Vy ste mohli prísť s novou kultúrou, s novou koncepciou, s novým prístupom. Rozhodli ste sa kvôli rýchlosti to neurobiť v samotnom texte programového vyhlásenia. Mne sa to nepáči, ale rešpektujem, že ste sa veľmi ponáhľali, a navyše o tom už hovorilo veľa kolegov, takže načo to znovu opakovať.
Čo zaujalo mňa a o čom sa tu zatiaľ hovorilo málo, je váš prejav, pán predseda vlády, a to, čo ste nám priniesli. Lebo ten prejav bol nový, tam ste mali čas dať vašu osobnú pečať na novú vládu. Vy ako predseda vlády ste mohli povedať, čo je problém tohto štátu a ako ho vy idete riešiť. Preto som tu pozorne sedel a počúval váš prejav, aby som zistil, či chcete hovoriť niečo o tých základných veciach, ktoré tu dnes máme. Či je to o ekonomickom podhubí oligarchie a ako ho odstrániť. Či je to, že máme politické strany a politický systém, ktorý nie je v skutočnosti demokratický, pretože pozostáva z pomerne malého počtu ľudí a je viac naviazaný na bohatých a vplyvných ľudí ako na občanov Slovenska. Či je to vzťah občana, štátu a médií, kde médiá a občania sa často cítia ako niekto, kto je objekt útočený, atakovaný, než ten suverén, než ten, kto môže byť aktívny, koho si vážia a kto má silné postavenie. Ako funguje imunitný systém štátu, polícia, prokuratúra a kontrolné orgány, že nám nefunguje a prečo a čo s tým chcete urobiť. O tomto všetkom, som čakal, že budete hovoriť v tom prejave, keď už ste o tom nehovorili v tom obnovenom programovom vyhlásení.
A viete, čo som počul? Počul som od vás dve podstatné informácie. Prvá, ste povedali, že odpoveď na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je zostavenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu, podotýkam, štyri týždne po vražde. Štyri týždne po nájomnej vražde medzinárodný vyšetrovací tím môže niečo vyšetriť len vtedy, ak sa vrah sám prihlási. Ale dobre. A to bolo jediné. Vy zjavne považujete túto vraždu aspoň politicky za ojedinelý a náhodný akt, ktorý treba vyšetriť, nie za symptóm širšej straty dôvery štátu. Potom ale neviem, načo ste celé tie týždne sledovali tie státisícové demonštrácie, pretože tí ľudia na námestiach nedemonštrovali len preto, že náhodne, ojedinelo boli zabití dvaja mladí ľudia. Oni demonštrovali preto, že vidia, že tá vražda bola vrcholom a symptómom systému, ktorý sa tu usadil. A pokiaľ s ním nechcete nič urobiť, tak načo ste tu? Načo zostavujete tú novú vládu?
Namiesto toho, keď som počúval tú konštruktívnu časť vášho prejavu, ste hovorili o sociálnych istotách a balíčkoch, o debyrokratizácii a množstvo ďalších nepochybne pekných, ale k tejto základnej téme, ktorá otriasa touto republikou, úplne o podružných veciach.
Pán predseda vlády, to hádam nie je prijateľné ani pre vás a ja by som vám chcel dať ešte jednu možnosť, aby sa to zmenilo. Preto som s kolegami pani Dubačovou, pánom Žarnayom, pánom Simonom, pánom Janckulíkom, pánom Poliačikom, pani Simonou Petrík a pani Zuzanou Zimenovou predložiť návrh, ktorý musím teda aj prečítať v rámci rokovacieho poriadku, ktorý by to chcel zmeniť a chcel by to zmeniť nasledovne.
Chcel by, aby sa musel zriadiť výbor tejto Národnej rady, ktorý dohliadne na vyšetrovanie vraždy. My sme si skúmali európsku prax vo väčšine členských štátov Európskej únie, existuje možnosť parlamentu zriaďovať takéto dohľadové a vyšetrovacie výbory pre kauzy najzávažnejšieho verejného významu. Nie je to niečo výnimočné, je to, naopak, niečo štandardné.
Zároveň by sme vás, chceme žiadať, aby ste
do 15. apríla v skrátenom legislatívnom konaní predložili zmenu zákona o Policajnom zbore tak, aby sa budúci prezident Policajného zboru už vyberal inak a tak, aby inšpekcia a kontrola policajtov sa konečne oddelila od právomoci ministra vnútra a podliehala aj verejnej a občianskej kontrole.
Zároveň navrhujeme, aby táto Národná rada, ja to chápem, že to nemôžete urobiť vy, lebo vláda na to nemá mandát, ale my ako ľudia, ktorí zvolili špeciálneho prokurátora, na to mandát máme, aby sme ho vyzvali, aby v záujme obnovy dôvery v právny štát odstúpil a umožnil výber nového nástupcu. Sám špeciálny prokurátor už povedal, že nechce dokončiť svoje funkčné obdobie. A ten čas, kedy to rozhodnutie má uskutočniť, je podľa mňa dnes, nie o dva roky.
A štvrtý návrh je, že ak ste sa tak ponáhľali a ponáhľate sa s programovým vyhlásením vlády, aby ste do konca apríla predložili aktualizáciu toho programového vyhlásenia vlády, ktoré budete riešiť, tieto témy, ktoré som tu aj dnes načrtol, ekonomické podhubie oligarchie, demokratizáciu politického systému, vzťah občana a štátu, posilnenie imunitného systému štátu. Preto taký návrh, že je možné ešte v podobe zmeny uznesenia k programovému vyhláseniu takúto zmenu tam dať. A v tom prípade, pán predseda vlády, je možné mať aspoň nádej, že sa začneme niekam posúvať. Lebo ak vy naozaj chcete občanom a tejto snemovni povedať, že nechcete nič veľké systémové meniť v polícii, prokuratúre, vo fungovaní politiky, oligarchii, tak potom vám môžem zaručiť, že vám občania neuveria. Pretože občania dneska vedia, že máme hlbší problém, než je náhodná vražda dvoch mladých ľudí, že máme problém, ktorý buď zlikvidujeme my, alebo zlikviduje on nás. Toľko z mojej strany.
A dovoľte mi na záver teda ešte prečítať ten návrh, aby zaznel aj formálne. Je to návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na doplnenie návrhu uznesenia k Programovému vyhláseniu vlády Slovenskej republiky. Návrh uznesenia sa dopĺňa bodmi C až F, ktoré znejú:
"C. zriaďuje Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre dohľad nad vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej;
D. žiada vládu Slovenskej republiky, aby do 15. apríla 2018 predložila v skrátenom legislatívnom konaní Národnej rade Slovenskej republiky návrh legislatívnych zmien, ktoré zabezpečia otvorený, verejný a nespochybniteľný výber nového prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky a vytvorenie nezávislej kontroly fungovania Policajného zboru Slovenskej republiky s účasťou verejnosti a občianskej spoločnosti;
E. vyzýva špeciálneho prokurátora, aby v záujme obnovy dôvery v právny štát odstúpil z funkcie;
F. žiada vládu Slovenskej republiky, aby do 30. apríla 2018 predložila Národnej rade Slovenskej republiky aktualizáciu Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, ktorej obsahom bude návrh opatrení na obnovu právneho štátu."
O každom z navrhovaných bodov C až F žiadame hlasovať osobitne.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 11:31 - 11:31 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem pekne, dovoľte mi predniesť procedurálny návrh aj po dohode s kolegom Jozefom Mihálom, ktorý je tiež hospitalizovaný v tejto chvíli, že navrhujeme presunúť dva body na ďalšiu schôdzu. Jedno je bod 41, tlač 879, a jedno je bod 42, tlač 880. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.3.2018 13:18 - 13:18 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem, pán predsedajúci. Jednak ste nesprávne prečítali tie body, je to 2, 5 až 17 a 19 až 24, len aby teda vedeli poslanci, o čom hlasujú, a jednak v tom písomnom znení, ktoré som vám dal, je napísané aj kam, je povedané do programu schôdze, ktorá sa uskutoční až po ohlásenej 29. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.3.2018 13:07 - 13:08 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán predsedajúci, týmto navrhujem presunutie bodov 2, 5 až 17 a 19 až 24 do programu nasledujúcej schôdze Národnej rady, a to z toho dôvodu, že ide o vládne návrhy zákonov. Keďže včerajším rozhodnutím strany MOST - HÍD požadovať predčasné voľby do Národnej rady došlo k faktickému rozpadu vlády Slovenskej republiky a k strate jej mandátu ďalej fungovať, nevidíme dôvod rokovať o vládnych návrhoch zákonov, ak táto vláda nemá dôveru u svojich vlastných členov a poslancov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 14.2.2018 18:02 - 18:02 hod.

Miroslav Beblavý
vymazať rámček!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.2.2018 11:39 - 11:40 hod.

Miroslav Beblavý
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, vzhľadom na konštruktívny prístup koalície, že vrátila zákon do druhého čítania, je možnosť naozaj ho riešiť. Ja v tejto chvíli sťahujem ten návrh, pretože ak sa v druhom čítaní vyrieši tá vec, tak nebude môj návrh nevyhnutný ako legislatívno-technická úprava. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.2.2018 11:10 - 11:16 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, rešpektujem vašu znalosť rokovacieho poriadku, takže ak nedáte hlasovať o tom, čo poviem, budem to rešpektovať. Ale verím, že dáte, lebo je to naozaj legislatívnotechnická chyba. A dovoľte mi to vysvetliť, lebo ide o veľmi vážnu vec.
Takže keď ten zákon bol predložený, upozornili sme, že verní zamestnanci by boli diskriminovaní, keďže by nemohli dostať príplatky tieto, ktoré sa tu navrhujú značne zvýšené, a na to... (Ruch v sále.) Kolegovia, ja vám chcem pomôcť, aby ste nemali problémy... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
93.
Páni poslanci, nechajme dohovoriť pána poslanca Beblavého.


Beblavý, Miroslav, poslanec NR SR
Nikoho nejdem urážať, nikomu nejdem nič vyčítať, takže dajte tomu tú minútku.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
95.
Páni poslanci, nechajte, nech sa páči.


Beblavý, Miroslav, poslanec NR SR
A vtedy sme veľmi ocenili, že kolegovia, teda najprv pán minister Richter, potom kolegovia poslanci povedali, že ani oni nechcú diskriminovať verejných zamestnancov a že do zákona sa vloží ustanovenie, podľa ktorého verejní zamestnanci budú dostávať tie príplatky, ktoré sú pre nich výhodnejšie. Ak sú výhodnejšie podľa ich zákonov, tak tie, ak podľa tohto zákona tak tieto. (Ruch v sále.)
Ježiš, pán kolega, však dajte tomu tých 30 sekúnd, už som mohol dávno skončiť. (Ruch v sále.) Už som mohol dávno skončiť.
No a teraz, o čo ide. My sme to veľmi ocenili, priznám sa, ani mi veľmi nenapadlo, keďže to pravdepodobne písali na ministerstve, to kontrolovať a až na poslednú chvíľu sme zistili, že v jednom bode ste sa pomýlili, a ja aj verím, že ste sa pomýlili, lebo naozaj nedáva žiadny zmysel, aby ste toto robili naschvál, a zabudli ste v odkaze to upraviť tak, aby to naozaj platilo. Takže preto si dovolím tú legislatívnotechnickú pripomienku uviesť a je skutočne legislatívnotechnická.
Namiesto toho, aby sa v § 29 slová v ods. 4, slová „§ 120 až 124“ nahradili slovami „§ 120 až 122, § 124,“ pretože len za tých okolností to bude platiť.
V opačnom prípade, v opačnom prípade naďalej, keďže platí tzv. zásada a rubrica, nebude toto ustanovenie, ktoré navrhujete, platiť pre verejných zamestnancov.
Preto nechávam to úplne na vaše zváženie, prípadne ak máte pochybnosti, navrhujem, aby sme možno aj prerušili alebo vrátili zákon do druhého čítania, ale naozaj sme na to prišli až pri finálnej kontrole aj spoločnej správy, aj tých pozmeňujúcich návrhov z výborov a bolo by nám asi všetkým veľmi ľúto, keby toto dielo nevyšlo tak, ako ste si predstavovali, takže, kolegovia zo SMER-u aj teda z koalície, zvážte, ale je to naozaj legislatívnotechnická oprava motivovaná len snahou, aby ste mali kvalitnú legislatívu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 8.2.2018 11:10 - 11:13 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, dovoľte mi prihlásiť sa do rozpravy s legislatívnotechnickou opravou a dovoľte mi to aj vysvetliť, o čo sa jedná.
Tento pozmeňujúci, tento pozmeňujúci návrh má opraviť legislatívnotechnickú chybu, ktorá by zabraňovala verejným zamestnancom požívať v oblasti, ktorú tento zákon rieši, rovnaké práva ako zamestnancom súkromného sektora.
O čo ide? Ako si všetci kolegovia, ktorí sa tomu venujú, pamätajú, keď páni kolegovia poslanci navrhli tento návrh, tak sme upozornili, že je diskriminačný voči verejným zamestnancom, pretože by príplatky riešil len vo vzťahu k súkromným zamestnancom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 16:11 - 16:13 hod.

Miroslav Beblavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No muselo to mnohých kolegov naozaj sa niekde dotknúť, čo som povedal, lebo také riešenie mojej osoby zo všetkých uhlov som tu už chvíľu nepočul, no ale to už je cena za poslaneckú prácu. Aby som reagoval.
Klubu ĽSNS chcem teda poďakovať aj za množstvo faktických poznámok, ale zároveň chcem požiadať, aby usporiadali nejakú internú poradu o mojej osobe, lebo keď traja poslanci povedia každý niečo diametrálne odlišné, potom nie je dobré, keď ani taká strana ako ĽSNS nemá jednotný názor ma moju osobu. A potom ja to budem brať vážnejšie, keď mi uznesením poslaneckého klubu pošlete teda stanovisko k môjmu životopisu a k mojej osobe.
K tomu zvyšnému, čo tu bolo povedané, my naozaj máme dnes situáciu, kde sme veľmi nevyrovnaná ekonomika. Na jednej strane, ako bolo povedané, veľké množstvo neobsadených pracovných miest, na druhej strane veľké množstvo ľudí bez práce. My by sme sa nemali tváriť, že na Slovensku nezamestnanosť už nie je, ona je stále jedna z vyšších, len oproti tomu, na čo sme tu boli historicky zvyknutí kvôli tomu, čo sa dialo s naším hospodárstvom, to zrazu vyznieva celkom fajn. Ale môžem vás uistiť, že v každej štandardnej krajine by táto nezamestnanosť bola stále považovaná za veľmi vysokú. Navyše ona je koncentrovaná v niektorých regiónoch, kde je stále pomerne katastrofálna. A plus, ako povedali viacerí kolegovia, veľká časť tej nezamestnanosti, teda zníženia je o práci v zahraničí, čo môžme brať ako akceptovateľnú dočasnú náhradu, ale nie ako trvalé riešenie, ktorým sa môžeme chváliť. Takže z toho titulu my máme veľmi nevyrovnanú ekonomiku, ekonomiku, ktorá naozaj v niektorých miestach už nevie nájsť ľudí. Popritom má ale veľké množstvo práceschopných ľudí v zahraničí a zároveň má v regióne kopec ľudí, ktorých dlhodobo zamestnať nevie alebo nechce.
Ja som poukazoval na to, že dlhodobo zlyhávajú vlády Roberta Fica v riešení týchto problémov a tie problémy sa nezmierňujú, a za tým si stojím. Pán kolega Tomáš, keby ste poriadne počúvali, vedeli by ste, o čom som hovoril. Pretože nie sú podstatné absolútne čísla, ale tie vnútorné diskrepancie. Áno, celková nezamestnanosť nám padla, ale regionálne rozdiely takmer zostali. Kým toto nevyriešime, budeme veľmi frustrovaná a nedobre žijúca krajina.
Ďakujem.
Skryt prepis