Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 15:37 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2020 10:42 - 10:43 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No vidíš, kolega Galko, že kto na teba útočí v jednom šíku, smeráci, kotlebáci a SME RODINA (ruch v sále), je to zaujímavo definovaná nová koalícia. Je mi z toho smutno.
Ale vráťme sa k meritu veci. O štyri dni sú voľby. Po dvanástich rokoch bačovania SMER-u, o štyri dni sú voľby a po dvanástich rokoch ich bačovania si spomenuli na dôchodcov. A to je meritum veci. Keby sa schôdza nebola otvorila, oni si prelepia bilbordy a oni budú rozprávať o tom, že opozícia im zabránila, aby zvýšili dôchodky našim mamám a otcom, aby zvýšili dôchodky všetkým dôchodcom. Nehanbia sa pred tými dôchodcami ani jedni, ktorí tlieskali tomu Kotlebovi a tomu Kollárovi, ani druhí, ktorí si tu naháňajú politické body úplne zadarmo. Dnes sú naozaj v prime time pranierovaní za to, že všetci hrajú jednu a tú istú hnusnú populistickú hru, na ktorú zneužili naozaj dôchodcov, ktorí sa tu celý život v pote tváre snažili o to, aby naše Slovensko nejako rozkvitalo. A dnes si od tejto vlády a od tohoto marazmu, čo tu panuje, nezaslúžia ani dôstojnú pozornosť. Tá pozornosť prišla štyri dni pred voľbami. Štyri dni pred voľbami si na nich spomenuli. Je to hanba a ja som rada, že toto naozaj bude vidieť v každej domácnosti dneska v správach, že štyri dni pred voľbami si naši dôchodci zaslúžia pozornosť mafiánskej organizácie SMER.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.2.2020 10:22 - 10:22 hod.

Natália Blahová
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, viem, že my ľudia z praxe vieme veľmi dobre, ako zdevastovaný sociálny systém. Jednoducho to, čo si povedala, je malá čriepka toho hrozného obrazu, čo tu po tomto pontifikovi zostalo. Je mi to nesmierne ľúto a ja dúfam, ja dúfam, že 1. 3. o polnoci budú ich dni v politike zrátané.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.2.2020 10:00 - 10:20 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, vláda navrhuje zvýšiť sumu prídavku na dieťa. Každý v tejto sále vie, že je to bezbrehý populizmus, že je to predvolebná kampaň, ktorú táto korupčná a mafiánska vláda robí na úkor rodičov a ich detí.
Vy, premiér Fico, aj vy, bábkový premiér Pellegrini, aj vy, minister Richter, ste na rodiny totiž celé dlhé roky vytrvale kašľali. Počas pontifikátu najlepšieho ministra Richtera (rečníčka gestom ruky ukázala k pultu navrhovateľa) a jeho predchodkyne Tomanovej bol zdevastovaný celý sociálny systém, ktorý mal rodinám slúžiť. A teraz pred voľbami ste sa opovážili predstúpiť pred parlament po 12 rokoch bačovania SMER-u a slovenským rodinám núkať almužnu za voličský hlas! Musí to byť obrovský strach. Obrovský strach, že vás nezvolia, minister Richter. Musí to byť obrovská hrôza, ktorá vás prinútila spomenúť si aj na rodiny s deťmi po dlhých 12 rokoch.
Od roku 2012 až dodnes ste prídavky na deti zdvihli až o neuveriteľné dve eurá. (Rečníčka na okamih dvihla rukou hárok s grafmi, ukazujúc ho plénu.) To sú dve plnotučné mlieka, minister Richter. To sú dve plnotučné mlieka mesačne. Gratulujeme. Takto ste za osem rokov vy konkrétne pomohli rodinám a inak nič.
Tento semester som prednášala na univerzite rodinnú politiku. A viete čo? Už to nechcem robiť. Už to nechcem robiť, nechcem to robiť kvôli vám, vám konkrétne. (Rečníčka ukazovákom pravej ruky opakovane ukázala k pultu navrhovateľa.) Pred každým seminárom som si dávala záväzok, že tým mladým ľuďom už konečne poviem konečne niečo pozitívne. Niečo dobré, niečo, čo malo úspech, niečo, čo sa podarilo, že im porozprávam o niečom, čo sa rozvíja, čo rastie, čo sa má dobre v tej rodinnej politike. Pred každým seminárom som hrabala v dokumentoch, pýtala sa kolegov zo sociálnej oblasti, pýtala som sa svojich klientov a pýtala som sa dokonca aj ľudí na sociálnych sieťach, nech mi povedia aspoň jednu jedinkú pozitívnu vec, ktorou by som mladým ľuďom vedela aspoň trochu zdvihnúť náladu. Aspoň trochu im povedať a povzbudiť ich, že v rodinnej politike to na Slovensku nie je také hrôzostrašné, ako to na prvý pohľad vyzerá. A viete, čo som sa dozvedela po všetkých tých mojich otázkach? Nič. Nič, pozitívne. Najpozitívnejšie a ako tak motivujúce boli návrhy, že mám študentom povedať, že je blízko deň, kedy vy skončíte, Fico, Pellegrini, Richter aj so svojou paródiou na sociálnu demokraciu. A potom prídu možno konečne iní. Iní, ktorí sa začnú venovať rodinnej politike, ktorí sa začnú venovať rodinám a ich problémom.
Takže som musela študentom rozprávať o tom, že existujú ešte stále rodiny, ktorým zoberú deti do domova kvôli sociálnej núdzi, kvôli biede. A to zákon vyslovene zakazuje. Stáva sa to preto, lebo štát nie je schopný týmto rodinám v kríze pomôcť. A pomáha im tak, že odtrhne deti od mamy a strčí ich do domova, lebo tento štát neposkytuje rodine žiadne odľahčujúce služby. Tento štát neposkytuje rodine žiadne služby! Neposkytuje im vôbec nič! Preto máme plné detské domovy. A aj na tie domovy kašlete. Kašlete na všetky zariadenia. Videli sme to pri Čistom dni, minister Richter, kedy ste ešte drzo povedali, že inak by ste sa nesprávali ani druhý-, tretí-, piatykrát. Katastrofa!
Aj na tie domovy kašlete, aj na tie zariadenia kašlete. Žije tam veľa detí s postihnutím. Sú tam len preto, že ich rodiny pod váhou alebo pod vládou vašej sociálnej demokracie nezvládajú samé a opustené vo svojom snažení zabezpečiť svojim chorým a postihnutým deťom adekvátnu starostlivosť. Videla som napríklad nedávno dvoch autistických súrodencov, chlapček a dievčatko, a pani riaditeľka mi rozprávala, že bolo o nich doma dobre postarané, ale matka ochorela a musela ísť na čas do nemocnice. Deti skončili v 200 km vzdialenom detskom domove. Mama vyzdravela, ale nemá peniaze ani sily na to, aby ich mohla navštevovať. Vidia sa raz za mesiac. Šesťročné deti vidia svoju matku raz za mesiac! Toto je vaša prorodinná politika. Toto.
Za vášho pontifikátu sa znížil počet adopcií. Rapídne sa znížil počet pestúnskych rodín, lebo nemajú žiadnu oporu v systéme. Neexistuje žiadna sociálna sieť, na ktorú by sa mohli spoľahnúť. Sú odstrčení a neviditeľní. Zobrali ste si na plecia naozaj veľa viny, veľa viny za to, ako žijú rodiny v tomto štáte. Je to naozaj zúfalé a tragické.
Ľudia, ktorí majú deti v náhradných rodinách, majú tieto deti a zobrali si ich s mnohými starosťami a trápeniami z ich nedávnej histórie. A týchto ľudí, ktorí potrebujú starostlivosť pre svoje deti, tak týchto ste tiež nechali napospas a bez pomoci. To, že sa znížil počet profesionálnych rodičov, to ste určite zaznamenali vo vašich štatistikách. Ale aj paradoxne sa zvýšil počet detí v týchto znížených profesionálnych rodinách. To znamená, že evidentne nivočíte aj tých pár rodín, ktoré vám ešte zostali, lebo do domácnosti im napcháte celú škôlku.
No a nehovoriac o takých anomáliách, akým je detský domov vašej kolegyne Tomanovej na jej domácej adrese, ktorá veselo obchoduje s bábätkami a porušuje snáď všetky paragrafy zákona o ochrane detí. To je komisárka pre deti. Ja by som poprosila OČTK, aby sa na ňu veľmi zblízka pozreli. Veľmi zblízka. Lebo príde chvíľa, keď rodič, ktorý nejaké peniaze za dieťa dával, začne rozprávať. A tá chvíľa možno nie je ďaleko. A ja si myslím, že túto pani, keď raz niekto bude v putách vyvádzať z úradu komisára pre deti, tak to nebude slovenská hanba, to bude svetová hanba. Svetová hanba! Toto je paródia na sociálnu politiku, toto je paródia na rodinnú politiku. Gratulujem vám.
Hovorme o tom, že podľa výskumu Slovenskej akadémie vied je najchudobnejším obyvateľom Slovenska dieťa. Dieťa. Rodiny s malými deťmi sú vystavené vyššiemu riziku chudoby a sociálneho vylúčenia, prerušenia platenej práce, zníženia príjmu, zvýšenia výdavkov a sťaženým návratom na trh práce. Obrovské množstvo detí vyrastá len s jedným rodičom. A takéto rodiny sa často pohybujú na hranici chudoby. Ochromený sociálny systém ich nevidí a spolieha sa na to, že to samy zvládnu. A ony padajú do dlhov a do exekúcií. Padajú na nos.
Vymôcť napríklad výživné je sizyfovská robota, lebo súdy a sociálka nefungujú v prospech rodín. Na mnohých miestach práve opačne. Sociálka často funguje ako represívny aparát, ktorý vie iba potrestať, ale nevie pomôcť. Opýtajte sa párov, ktoré si prežívajú napríklad traumatické rozvodové konanie. Vo chvíli, keď sa mnohí z nich chceli spoľahnúť na pomoc a podporu štátneho aparátu, stretli sa s nevraživosťou, korupciou, rodinkárstvom a hlavne nezáujmom. To preto, že aj tento systém ste zničili. Absolútne ste zničili sociálny systém na Slovensku! Dotrhali ste sociálnu sieť! Za dvanásť rokov po vás tráva nerastie. Oddelenia sociálnoprávnej ochrany sú personálne, finančne, materiálne podvyživené.
Kto by túto ťažkú prácu, prosím vás pekne, robil za tých vašich päť korún, ktorých tým zamestnancom dávate?! Máte tam takú fluktuáciu, že automobilky, ktoré najímajú Srbov a Rumunov, sú oproti vašim úradom práce šuvix! Tieto desiatky absolventov, ktorí sa vám tam premelú, do mesiaca zistia, že toto nechcú robiť, lebo nemajú v ničom oporu. Vaša sociálnodemokratická vizitka, minister Richter. A čo napríklad tie deti, ktoré každú zimu uhoria v osadách, lebo si ich rodiny kúria vo vedre akýmsi nájdeným drevom uprostred miestnosti v rozpadnutých chajdách.
Čo tie uhorené deti, necítite za ne zodpovednosť? Toto je vaša prorodinná politika? Toto je vaša sociálna demokracia? A to je napríklad vaše znižovanie nezamestnanosti? To, že vyhádžete ľudí z evidencie nezamestnaných, ešte neznamená, že zamestnanosť sa zvýšila. Kde a ako ste pomohli týmto sociálne vylúčeným, aby sa mohli zamestnať? Nijako. Prečo sú 30 rokov po revolúcii chudobní tak, ako ešte nikdy neboli, každý rok zhorí v osadách niekoľko detí, lebo ste sa na ne prasprosto vykašľali.
Viete o tom, že pre rodiny je absolútne likvidačné, keď ich dieťa ochorie? Alebo sa narodí s postihnutím? Viete o tom, že takáto rodina automaticky stráca príjem jedného rodiča a nemá k dispozícii žiadne služby, žiadne služby, ktoré by jej v ťažkých chvíľach pomohli.
Dokonca ani hospicová starostlivosť, dokonca ani paliatívna starostlivosť pre tieto deti neexistuje. Čo tie rodiny, ktorým deti umierajú, ako ste im pomohli?! Čo tie deti, ktoré sa dlhé roky trápia s chorobou, ako ste im pomohli?! Nechali ste ich vytrápiť sa a zničiť.
Do politiky patria takí, ktorí, ktorých najväčšou motiváciou je pomáhať ľuďom, všetkým ľuďom, nielen našim ľuďom. Vy do politiky nepatríte! Nepatríte ani do verejného života! Počas vašich vlád ste obrali ľudí na Slovensku o miliardy. Už kradnete vidlami. Už sa podieľate aj na vraždách. Môže to byť horšie? Ja si myslím, že už sme prešli za všetky hrubé čiary, už to horšie byť nemôže. Za toto všetko ste politicky a morálne zodpovední, vy, minister Richter, vy! (Rečníčka ukazovákom pravej ruky opakovane ukázala k pultu navrhovateľa.) Smejete sa? Smejte sa! (Reakcia ministra.) Smejte sa, pán minister, ale ja by som na vašom mieste plakala a chodila po kanáloch! Toto je neprípustné, aby jeden takýto sociálny diletant riadil ministerstvo! To je neprípustné, aby takto devastoval sociálny systém, to je neprípustné, aby takto držal rodinám hlavy pod vodou a nechal ich topiť, a vy sa smejete! Vy sa smejete! Ja dúfam, že jedného dňa vás ten smiech prejde, ja dúfam, že vás v sobotu ten smiech prejde, 1. 3., keď bude na hodinkách 00:00! Ja pevne verím, že vám to všetko príde a začnete nad sebou rozmýšľať, lebo toto nie je o politike, toto je o skutočných ľuďoch, ktorí žijú vonku, ktorí nemajú vo vás že úplne žiadnu oporu. To je o miliónoch, ktoré sa tu roztratili, rozkradli, od prvej služby, ktorá bola prepadnutá, lebo niekto sa potreboval na tom nabaliť, po obrovské budovy, ktoré sa kupujú, a aj na tom, na všetkom, čo patrí ľuďom, ste sa dokázali nabaľovať. Neprípustné! Neprípustné! 1. 3. o 00:00 budete mať spočítané, minister, lebo na vás sa budú pozerať rodiny, na vás, aj tí starí ľudia, aj tí seniori aj tí ľudia s postihnutím a budú rekapitulovať, čo ste vy pre nich urobili, a urobili ste veľké nič, nula.
My poslanci Demokratickej strany podporíme vždy a všetky dobré návrhy, lebo my sa o ľudí nezaujímame len deň pred voľbami. My sme bojovali za nich, za ich práva, bojovali sme celý náš život. My vieme, aký ťažký život majú. My vieme, ako ste ich roky ponižovali a drancovali. Jozef Rajtár za toto volebné obdobie podal desiatky trestných oznámení v súvislosti s Kočnerom, s Bašternákom aj s vaším ministrom Kaliňákom. Boli to kauzy súvisiace s tým, že vy, vláda, vy, poslanci, ste mali tú drzosť rozkrádať priamo vybraté dane zo štátnej pokladnice, a to je pre štát devastačné. Spomínam si na jeden rozhovor s Jozefom Rajtárom, keď sme sa bavili o tom, prečo sú za rozkrádanie daní také vysoké tresty, vyššie ako za lúpež, vyššie ako za vraždu. Hovoril mi, je to preto, lebo tieto peniaze sú základným pilierom štátu. Štát stojí a padá na tom, že svojim občanom za ne poskytuje služby, že za tieto peniaze ich lieči, ochraňuje. Za tieto peniaze dokáže fungovať. Ukradnuté peniaze, ktoré mali slúžiť na dostavbu nemocnice, spôsobia smrť viac ako jednému človeku. Desiatkam ľudí, stovkám ľudí. Ukradnuté dane spôsobia smrť ľudí na nekvalitných cestách. Ukradnuté peniaze spôsobia to, že choré deti losujú o liek, losujú o to, ktoré prežije a ktoré zomrie. To sú rozkradnuté dane. To sú konkrétne zmarené ľudské životy. Preto Jozef Rajtár tak neuveriteľne makal na tom, aby sa rozkrádanie cez vratky DPH zastavilo. Ročne takto ukradnete 1,5 mld., 1,5 mld. Koľko ľudských životov vy vlastne máte na svedomí? Koľko? Tisíce? A vy sa nehanbíte tu prísť rodinám núkať almužnu?! Za toto, to má byť výkupné alebo výpalné, alebo nerozumiem. To je hyenistické, absolútne hyenistické.
Viete, čo mohlo byť za tieto 1,5 mld. liekov, nemocníc, škôlok, nájomných bytov, diaľníc? A vy ste na úkor slušných ľudí vykrmovali seba a svojich oligarchov. Nemysleli ste na ľudí. My na ľudí myslíme neustále, lebo sme s nimi. My vieme, kde tie peniaze pre nich vziať, a vieme, že ich treba zobrať vám, že ich treba zobrať vám, lebo vy ste ich rozkradli. Vezmeme vám všetky tieto nakradnuté peniaze a zastavíme kohútiky, ktorými k vám pritekali. Jozef Rajtár už dokázal, že to vie. Dokázal to z opozície, dokázal to za vašej vlády. Vaše tajné služby mu prehľadávali byt, kde žijú malé deti. Váš Kočner ho chcel nechať prejsť autom alebo varianta zatvoriť do basy, hej, a potom sa dohadoval s nájomnou vrahyňou o tom, ako sa ho zbavia, ale on sa nezľakol. Pokračoval ďalej, lebo za týmito ukradnutými peniazmi videl trápenie tisícok, tisícok ľudí. My sme bojovníci, ktorí sa nepredvádzajú pred voľbami. Sme tí, ktorí prišli do politiky pomáhať ľuďom a my vás vypraceme, Fico aj Pellegrini, aj Richter, aj so všetkými vašimi ľuďmi, so všetkými. A potom zvýšime rodinám detské prídavky násobne, lebo zrazu tu všade bude kopa peňazí.
A, kolegovia z opozície, vášmu prístupu sa čudujem, ak by ste to s bojom proti korupcii mysleli vážne, tak za vaše okrúhle stoly by ste pozvali v prvom rade ľudí, ktorí s tým bojom majú reálne skúsenosti. Pozvali by ste tam Rajtára, ktorý preukázal, že svojimi činmi, nie prázdnymi rečami na tlačovkách, nie prázdnym predvádzaním sa vo videách, že boj proti tejto mafii, proti týmto kočnerovcom myslí smrteľne vážne, lebo je to smrteľný problém tejto krajiny. Vy, sa o naše rodiny postarať neviete, mali ste dosť času na to, aby ste nám to ukázali. My vieme, kde nájsť peniaze pre rodiny, a my vieme, ako im ich vrátiť. V spolupráci s nami bude dosť peňazí pre všetkých, lebo len skutočný a odvážny boj s mafiou vráti občanom ich ukradnutý štát.
Vážené dámy, vážení páni, neviem, či ste si ráno uvedomili, čo je dnes za deň. Dnes je 21. februára, pred dvoma rokmi v tento deň možno Ján Kuciak nastupoval do auta a chystal sa do práce a večer bol už mŕtvy aj so svojou snúbenicou. Dnes máme výročie smrti Jána Kuciaka, uvedomte si, že títo ľudia sú za to zodpovední (rečníčka ukazovákom pravej ruky opakovane ukázala k pultu navrhovateľa) a je zodpovednosť nás všetkých urobiť všetko pre to, aby sa to tu už v živote neopakovalo. Inak bola smrť Jána a Martiny zbytočná.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 18:32 - 18:34 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegovi za jeho príhovor a doplnenie. A ja by som ešte tiež doplnila, že tých päť miliárd, o ktorých si hovoril, to sú len preukázané kauzy, to sú len preukázané kauzy, len tie kauzy o ktorých vieme a sú preukázané. Koľko je v skutočnosti takých miliárd, ktoré treba ešte dovyšetriť, pretože za tejto vlády majú mnohí policajti zviazané ruky. Jednoducho vo chvíli, keď sa nám podarí dostať do vlády, tým policajtom sa ruky rozviažu, a ľudia, ako niektoré poslankyne, tak budú mať jednoducho po chlebe, lebo to, čo nepremlčalo, to, čo ešte stále sa dá vyšetrovať, to sa vyšetrovať začne. A o tie majetky sa jednoducho, s tými majetkami sa títo ľudia rozlúčia.
Tuto nejaká zákonodarkyňa hovorí, že zákon je blbý, tak ho nebude dodržiavať. A takýto vzťah oni majú k zákonom, jednoducho ku všetkým, takýto vzťah majú k zákonom a k majetku tohoto štátu. Jednoducho niečo je pre nich blbé, tak to netreba dodržiavať. A toto je ich prístup. A z tohoto pramení potom ten absolútny marazmus, v ktorom sa Slovensko nachádza. Jednoducho na margo trinásteho a štrnásteho dôchodku. Politik, ktorý ide do politiky, má tam ísť za jediným cieľom, za jediným cieľom, ako zlepšiť ľuďom na Slovensku život. Ak ste tu s takýmto cieľom neprišli, nemáte v politike čo robiť. Prišli ste hrabať vidlami a teraz už naozaj hrabete vidlami, lebo toto je nevídané rozkrádanie nášho spoločného majetku, nevídané. A ja si myslím, že naozaj vám toto občania prekukli, hlavne vám to prekukli tí dôchodcovia, na ktorých tu hráte, že im teraz deväť dní pred voľbami idete zvyšovať dôchodok. Som zvedavá, či budete mať na to silu a dotiahnuť túto schôdzu do konca, do hlasovania o týchto zákonoch.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 18:18 - 18:20 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
No, pani, pani poslankyňa Vaľová, čo bolo predmetom toho, prečo ste dostali pokutu, vám povedalo ÚVO a bolo predmetom to, že ste nedodržali zákon. Vy tu hovoríte, že blbosti. Že zákon sú blbosti? Vy ste poslankyňa? A vy o zákone poviete, že tú sú blbosti, ktoré netreba dodržiavať? Vy ste nedodržali zákon, osoba! Vy ste nedodržali zákon a za to ste dostali 29-tisíc pokuty. Za to, že ste nedodržali zákon! A vy si dovolíte v Národnej rade, kde vznikajú zákony, povedať, že zákon je blbosť, áno? No a, a toto hovorí zákonodarca? Vy sa nehanbíte ešte aj kyvkať tou hlavičkou a tuto sú kamery, ktoré vás vidia! Kyvkajte hlavičkou! Vy schvaľujete zákony, ktoré nie ste sama ochotná dodržiavať? A sťažujete sa, že naschvál ich nedodržiavate, lebo sa vám nepáčia! Toto robí zákonodarca? Vy sa ani trochu za seba nehanbíte? Ja som zvedavá, či pôjdete tým občanom, ktorým tých 30-tisíc bude chýbať, kvôli vášmu pochybeniu, či ich pôjdete vykešovať zo svojej vlastnej peňaženky. Mňa sa pýtate, že či tam nájdem pochybenie, ja tam hľadať pochybenie nebudem. Tam múdrejší ľudia ako ja to pochybenie našli. A preto dali mestu 30-tisíc pokutu a preto by vám mesto tú pokutu malo zosobniť, lebo teraz ste sa priznali pred zrakmi verejnosti, že ste zámerne a úmyselne porušili zákon. A toto je normálne, že na trestné oznámenie, lebo keď teraz ste priznali úmysel porušiť zákon, tak ste spáchali trestný čin, pretože ste vedeli, že jednáte v rozpore so zákonom. Preto je to pokuta a preto má vám byť zosobnená.
Takže myslím už sme sa, už ste dostatočne pochopili. A myslím, že aj občania, čo vám na tých všetkých kamerách vidia, že jednoducho tu máme takú poslankyňu a máme ju tu už sto rokov. Síce na vás nevidno veľmi, ale skutočne už ste tu pridlho, ktorá nedodržiava zákony, ktoré sama schvaľuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 18:13 - 18:15 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Že sa vôbec, vy pani Vaľová, vôbec ozývate v tejto chvíli. Lebo to naozaj akože kypí Google, keď ja zadám doňho, že Vaľová. A kypí, viete čím? Nie tým, čo vy ste urobili pre dôchodcov, kypí vašimi osobnými kauzami, vašimi osobnými kauzami. Počúvajte, teraz, že 29-tisíc eur dostalo Humenné pokuty, že ste tam čachrovali a porušili zákon o verejnom obstarávaní? Tie pokuty, tie pokuty musí kvôli vám zaplatiť mesto Humenné. Vy kam vstúpite, tam sto rokov tráva nerastie. Vy osoba, pre boha živého, prečo sa vy vyjadrujete k sociálnym veciam, keď oberáte ľudí? Lebo sociálne veci majú slúžiť tomu, aby pomáhali tým najslabším, najzraniteľnejším, starým, deťom, rodinám v kríze a vy, kam vstúpite, tam kauza. Vy osobne by ste teraz mali prísť do mesta Humenného a nie ho nechať zaplatiť 29-tisíc za vaše tuto divné obchody, čo ste tam si na svojom piesočku robili. Ale vy by ste mala vykešovať, otvoriť svoj účet a vykešovať to tam tomu mestu, ktorému to bude určite chýbať. Lebo za 29- tisíc, ja si viem predstaviť, čo všetko tomu mestu môže chýbať.
Pani poslankyňa Vaľová, pre boha živého, že zrovna vy sa tu vyjadrujete k nejakým sociálnym veciam. Sto rokov, kde vstúpite, po vás tráva nerastie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.2.2020 18:03 - 18:08 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, hovoríme o skrátenom legislatívnom konaní pri zákone o trinástich dôchodkoch, lebo ste vy, SMER, mafia, ste si teraz po dvanástich rokoch spomenuli na naše mamy, na našich otcov, na našich starých rodičov. Preto hovoríme o skrátení legislatívneho konania. Lebo po dlhých dvanástich rokoch vašej vlády ste si na nich spomenuli deväť dní pred voľbami a s dôchodcami, so seniormi, s našimi mamami a otcami hráte nechutné hry. Zneužili ste ich na predvolebnú kampaň.
Mali ste naplánované, že túto schôdzu ani neotvoríte. Nemali ste tu dostatok poslancov. Zámerne. A aj tak ste to predložili, aby ste ich mohli zavádzať, ako veľmi na nich myslíte. Je to bohapusté klamstvo. A nebyť poslancov Demokratickej strany, táto schôdza by nebola otvorená. A toto vaše farizejstvo, by zostalo neodhalené a na pleciach opozície.
Smeráci, mali ste pripravenú komunikáciu o zlej, zlej opozícii. Nebyť poslancov Demokratickej strany, toto by ste rozprávali dôchodcom, že dôchodky ste im zvýšiť nemohli, lebo vám v tom opozícia zabránila. Ja vás varujem pred tým, aby ste ďalej strečkovali a robili si na úkor týchto ľudí kampaň. Túto schôdzu v záujme našich otcov a mám, našich starých rodičov dotiahnite láskavo dokonca a potom budete mať právo rozprávať, že ste aspoň niečo málo urobili pre našich seniorov. Síce za dvanásť rokov a v posledné dni pred koncom vašej vlády.
Smerácke vlády sa doposiaľ venovali zlodejinám. Namiesto toho, aby urobili lepšie Slovensko pre všetkých ľudí. Pre mamičky, pre ich deti, pre seniorov. Za poslancov Demokratickej strany vám teraz hovorím, že urobíme všetko pre to, aby mali naše mamy a otcovia nielen trinásty, ale aj štrnásty dôchodok. My vieme, kde na to nájsť peniaze. Vo vašich vreckách, smeráci. Ak budú vaše megazlodejiny zastavené, bude dosť peňazí pre všetkých. A my vieme vaše megazlodejiny zastaviť. My poslanci za Demokratickú stranu sme veľmi dôslední a nekompromisní v boli s korupciou. Netliachame na tlačovkách, odhaľujeme kauzy, píšeme trestné oznámenia a pomáhame veľmi konkrétnym ľuďom s ich veľmi konkrétnymi problémami. Počuli ste pred malou chvíľou môjho kolegu Jozefa Rajtára, čo všetko bol schopný podstúpiť, aby do basy dostal Bašternáka, Kočnera, aby vaša mafiánska klika prišla o svoju hlavu, o Kaliňáka. Je mi nesmierne ľúto toho, čo všetko si kvôli týmto grázlom musel vytrpieť. Slušní ľudia sú pre slovenskú politiku, ale, zdá sa, nepohodlní. Ale my nie sme zvyknutí sa vzdávať. My sa nevzdávame a ten, kto sa nevzdáva, ten nikdy neprehrá. Vieme bojovať za ľudí, to sme už preukázali mnohokrát. Vy ste tu boli pre seba. My sme tu boli pre slušných ľudí Slovenska a trváme na tom, že naši seniori si zaslúžia nielen trinásty, ale aj štrnásty dôchodok. Dlžíme im to a dlžíte im to najmä vy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:42 - 17:44 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem. Poslankyňa Vaľová, motáte sa okolo sociálnych vecí naozaj príliš dlho, ale odborníčkou ste sa nestali. A ja viem, prečo sa okolo týchto sociálnych vecí motáte, pretože si z nich vytrvale, vytrvale, desaťročie robíte dojnú kravu. A aby ste neosočovali ľudí, že sa, že idú citovať len z médií, som na stránke Zastavme korupciu na článku "Sociálne pre vyvolených". Píše sa tu: "Ďalšie zistenia, že za rožňavským sociálnym podnikom boli dvaja regionálni reprezentanti SMER-u – SD a za humenským poslankyňa strany Jana Vaľová, boli dopĺňané informáciami o zvláštnom fungovaní podnikov. Regionálni redaktori opisovali, ako šéfovia sociálnych podnikov míňali veľké sumy na predražené nákupy pochybných zariadení a nepotrebných služieb, na drahé školenia, na konzultácie či propagáciu, a to cez spriaznené firmy vybraté účelovo nastaveným výberovým konaním. S najlepšou reportážou, ktorá odhaľovala fungovanie sociálneho podniku, prišla reportérka Kubányiová, ktorá vtedy pracovala v Slovenskej televízii. Jej reportáž ukázala, ako v Bardejove funguje ARVIK – rozvojové združenie, ktorému ministerstvo práce poskytlo sto miliónov slovenských korún. Za milióny z verejných zdrojov združenie ARVIK v mestských kurzoch vyškolilo 161 nezamestnaných, z ktorých sa dlhodobo na trhu práce uplatnilo len niekoľko ľudí. Pokiaľ išlo o nezamestnaných, efekty sociálneho podniku boli minimálne, za to iné efekty boli oveľa výraznejšie. Z dotácie profitoval najmä jeho memorandový partner, súkromná firma SELMANI."
Takže parazitovať na ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc, tunelovať štátny rozpočet, to je to, prečo sa vy motáte okolo sociálnych vecí, preto tu ľuďom chýbajú peniaze.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:23 - 16:25 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem ti, Jozef Rajtár, za tvoj, za tvoj príspevok. Ja pevne verím, že občania Slovenska ak doteraz nevedeli o tom, čo si si vytrpel, tak teraz aspoň malú odrobinku, malý čriepok toho počuli, čo si musí slušný politik a slušný človek preskákať na tomto našom Slovensku. Čo si musí preskákať človek, ktorý sa nechce podvoliť tejto mafiánskej smečke, ktorá si tu sprivatizovala tento štát, ktorá ho ukradla, ukradla ho dôchodcom, ukradla ho deťom, ukradla ho rodinám. A slušný človek, slušný človek, ktorý to robí, čo má každý slušný človek robiť, poukazuje na tie hnusné zlodejiny, na tie nechutné svinstvá, ktoré tu po tejto mafiánskej zberbe zostávajú, tak slušný človek sa stane pre slovenskú politiku ne-po-hod-lný. Nepohodlný. Takže toto sa stane slušnému človeku. A táto Národná rada, koľko má takých ľudí, ako je Jozef Rajtár, ktorý sa takmer nechal zabiť kvôli vám, ktorí sa správate ako prasce vo vlastnom chlieve, žijete v štáte, ktorý živia ľudia svojou vlastnou prácou? Vy sa nehanbíte, že takýto slušný človek takmer príde o život? Vy sa nehanbíte, že ste ho vystavili mafiánom? Hanbite sa! Vy by ste mali chodiť po kanáloch. Nie niekomu tu núkať nejaké dôchodky po 12 rokoch vášho bačovania, aby slušný človek sa dobýjal do parlamentu a aby jeho život, jeho rodina, jeho malé deti boli ohrozované bandou, ktorú chránite. A vy sa nehanbíte deväť dní pred ukončením vášho volebného obdobia prísť s návrhom, hovoriť niečo dôchodcom? To je maximálna hanba, ostuda a fuj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 15:37 - 15:39 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem, kolega, za sumár toho, čoho sme práve svedkami. Túto schôdzu Demokratická strana otvorila preto, aby sme demaskovali vaše tváre. Minister Richter, premiér Fico a bábkový premiér Pellegrini a ich pusipajtáši ako pán Tomáš, ktorý si bezohľadne sadne na miesto spravodajcu a rieši dôchodky a prídavky na deti. Je to naozaj taká nehorázna drzosť, že ste si chceli na nich robiť vašu predvolebnú kampaň, že naozaj už nikomu na Slovensku to nie je nepochopiteľné, čo ste tu teraz chceli vystrájať.
Túto schôdzu sme otvorili preto, aby sme vás demaskovali, aby ľudia v priamom prenose videli tých, čo dvanásť rokov klamali, klamali dôchodcov, klamali rodičov, klamali ich deti a kašlali na nich. Neurobili ste pre nich vôbec nič. Prídavky na deti, dve eurá za vaše dve vlády. Hanba, hanba! Kašlali ste na nich. Zabudli ste na naše mami, zabudli ste na našich otcov, zabudli ste na našich starých rodičov. A deväť dní pred voľbami vám prišli na rozum? Vy sa nehanbíte?! Konečne si poslanci vládnej koalície všimli, že ide o najbezbrannejšiu a najslabšiu skupinu v tejto krajine? A ešte stále, ešte v tejto chvíli s nimi hráte hry. Používate ich na svoju hnusnú predvolebnú kampaň. Vy sa nehanbíte? Po dvanástich rokoch vášho bačovania? Ja sa chcem pridať ku kolegovej výzve, chceme vyzvať každého, kto sa vráti do tohoto parlamentu, aby nezabúdal na to, že našim otcom a mamám dlžíme okamžite dôstojnú starobu. Chcem vyzvať každého, kto tu po... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis