Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.6.2019 o 11:02 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 26.6.2019 10:52 - 10:55 hod.

Béla Bugár
Otváram všeobecnú rozpravu a pýtam sa, či sa hlási niekto ústne do rozpravy, nakoľko som nedostal žiadnu písomnú prihlášku. Traja. Končím možnosť sa prihlásiť do rozpravy. Pán poslanec Mazurek ako prvý, potom pán poslanec Beluský a pán poslanec Kollár.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2019 16:32 - 16:34 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja chcem dodať k tomu, čo pán poslanec Dostál hovoril, že my sme začali o tomto návrhu rokovať so samosprávami a, samozrejme, so zástupcami žúp ešte v roku 2017. Bolo to odmietnuté aj na základe rôznych čísiel, ale bolo to odmietnuté, lebo však prečo by sme cúvli, keď už v roku 2016 sme mali lepšie čísla. A bolo by lepšie, lebo fakt ja vám musím povedať, že musím súhlasiť s tým, že financovanie samospráv treba zmeniť a s daňovou mixou jednoznačne súhlasím, treba to ale nastaviť a ja si myslím, že na to už momentálne čas nemáme, to znamená, treba rokovať s tými dotknutými. Aj s jednou, aj s druhou stranou. Jednoznačne budem súhlasiť.
S tým ale nemôžem, čo ste povedali, že účet neplatí štát, ale samosprávy. Účet platí štát, napríklad 50 mil. eur na vytvorenie nových pracovných miest. Z toho kto bude mať príjem, keď nie samosprávy? Alebo napríklad príplatky za nočné služby alebo za služby povedzme cez sviatky. Kto má z toho príjem, ak nie samosprávy? A mohol by som takto pokračovať, takže áno, štát, samozrejme, zaplatil, keď chcete, už dopredu niečo, ale to je povinnosťou štátu, samozrejme.
A straší s niektorými vecami, že napríklad povinná, povinné škôlky od piatich rokov, však aj my o tom rozmýšľame, že to sa nedá tak, že dáme tam určitú povinnosť a nedáme peniaze. Toto asi bude stáť okolo 30 mil. eur. Však o tom sme sa bavili, že toľko musia dostať napríklad aj tí, ktorí budú zabezpečovať túto, poviem, to tak, túto povinnosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2019 16:18 - 16:19 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja keď počúvam tieto, prepáčte za výraz, kuvičie hlasy a nie na vás teraz mierim, ale hlavne na niektorých predstaviteľov či ZMOS-u, alebo, alebo aj krajov, tak treba povedať, že najviac kričia tí, ktorí idú politicky sa angažovať.
Napríklad, viete, takej Nitre nevadí, že oni zrušili bez problémov hazard, to je mínus 500-tisíc ročne, lebo robia pre občanov. Zoberte si, že za tri roky dostali skoro 760 o 760 mil. viac aj ZMOS, aj teda, aj kraje, 70, 30 %, tak sa to rozdeľuje, tento rok je to 235 mil. a budúci rok to vyzerá tak, že 233 mil. To znamená, že aj keď toto prejde, aj tak dostanú o 90 mil. viac. O 90 mil. viac!
A keď týmto pánom, ktorí si navýšili napríklad teraz po tom, čo sme prijali zákon, svoje platy na 5 400 eur alebo 4 500, 4 300 a tak ďalej, no, prepáčte, ak toto vadí, že tí, ktorí zarábajú málo, že tým pridáme pár centov, prepáčte, ja na to už nemám fakt iné slovo, len to, že oni nevidia les, lebo sa pozerajú na jeden jediný strom. Ten strom sa volá ja a nikto iný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.6.2019 11:02 - 11:02 hod.

Béla Bugár
Pán poslanec Jarjabek.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.5.2019 11:06 - 11:07 hod.

Béla Bugár
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, prosím, aby sme sa ukľudnili, pristúpime k jednotlivým hlasovaniam. Predtým ešte dovoľte mi privítať na balkóne návštevníkov z Jednoty dôchodcov zo Svidníka. Buďte vítaní! (Potlesk.)
Takže najprv prosím teraz pána poslanca Balódiho, aby uviedol hlasovanie v prvom čítaní. (Ruch v sále.) Páni poslanci! (Reakcia z pléna.)
Pani poslankyňa Krištúfková, procedurálny návrh.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.5.2019 13:09 - 13:10 hod.

Béla Bugár
Pán poslanec Marosz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.5.2019 13:07 - 13:08 hod.

Béla Bugár
Pán poslanec Matovič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 12:15 - 12:17 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne aj za faktické poznámky.
Najprv budem reagovať na pána Marosza. Viete, mýlite sa, mýlite sa práve preto, lebo nikto nikomu nemôže v kostole zakázať spievať takú alebo onakú hymnu. Maďarská hymna dokonca je v zborníku, môžte to spievať normálne ako, ako chcete. A nikto nemôže zakázať napríklad mne, vám, hocikomu, napríklad ani na futbalovom štadióne spievať, lebo to nemôže. Človeka, občana nemôže trestať. Takže len na vysvetlenie, aby ste si myslel, že keď ma pichnete, tak ma nepichnete. Lebo ja budem tvrdiť, že ja len otváram ústa. Nech sa páči a teraz to dokážte, že nie.
Áno, robíme to, čo hovoríte. Čo si myslíte, že prečo napríklad sa tlačí na ipeľské mosty? Lebo to spája slovensko-maďarské, dá sa povedať, pohraničné územie, čo je v prospech všetkých ľudí, ktorí tam žijú. Preto už ide ďalší ipeľský most.
Pán poslanec Heger, nikto, verte mi, nikto z vládnych strán neblokuje pána ministra. Zdedil rezort, ktorý zdedil tak, ako je. A v priebehu, viete, keď idete tam ako prvý, na začiatku začnete, poviem to tak, čistiť a dáte všade svojich ľudí. No ale potom, keď už nastúpite do rozbehnutého vlaku, samozrejme, môžte to urobiť, ale budete oveľa dlhšie pripravovať veci, lebo niektorí, ktorí rozrábali, rozrobili niečo, tých odstránite medzičasom.
Pani poslankyňa Zemanová, prepáčte, musím to takto povedať, vy si fakt mýlite pojmy s dojmami. Ja som nehovoril o občanoch, ja som hovoril o konkrétnych štyroch, kvôli ktorým sme tu museli prijať návrh zákona. Tí štyria nesúhlasili napríklad so stanovenou oficiálnou odbornou komisiou stanovenou cenou, ale chceli 10-násobok ako ostatní. To bol ten problém, tí štyria... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.4.2019 11:51 - 12:06 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, dnes tu riešime odvolávanie jedného z najlepších ministrov súčasnej vlády. A chcem povedať, samozrejme, že vnímam to ako čisté politikárčenie. Aj to aj vysvetlím za chvíľočku.
Rezort dopravy je jednou z najväčších a, samozrejme, aj najnáročnejších ministerstiev a Árpád Érsek naskočil do rozbehnutého vlaku. To znamená, nie je tam od začiatku volebného obdobia, to znamená, že nejaké veci aj zdedil a, samozrejme, na rozdiel od ostatných ministrov tak mal oveľa ťažšiu pozíciu a musel veci riešiť za pochodu. Ale musím povedať, že za dva roky jeho ministrovania, ešte raz, ministrovania, nie miništrovania, sa mu to podarilo, a hovorím, že robí to výborne.
Po prvé, je to ministerstvo bez škandálov. Nepamätám si jeden finančný škandál, ktorý by bol spomínaný v súvislosti s týmto rezortom. Keby taký existoval, som na 100 % presvedčený, že je to v dôvodovej správe patrične aj vyzdvihnuté. Takže, vážené kolegyne, kolegovia, idete odvolávať teda ministra dopravy, ktorý nemal ani jeden škandál.
Za druhé, idete odvolávať ministra dopravy, ktorý rieši problémy a nie ich spôsobuje. Len na pripomenutie, lebo už ako vidím, niektorí zabúdajú. V čase, keď Árpád Érsek nastúpil na post ministra dopravy, napríklad nebolo jasné trasovanie najdôležitejšieho úseku D1 Turany – Hubová. Práce na výstavbe na kritickom úseku D1 pri Ružomberku boli pozastavené. Chýbali kľúčové stavebné povolenia, napríklad na výstavbu obchvatu D4, R7.
Alebo už zabúdate, že tu v Národnej rade sme museli prijať v skrátenom legislatívnom konaní zmenu zákona, ktorý fakticky zamedzil tomu, aby ziskuchtiví občania mohli účelovo zabrzdiť (?), minimálne teda zabrzdiť výstavbu D4, R7. A, samozrejme, na podpis čakali rôzne zmluvy, napríklad na výstavbu úsekov diaľnic pri Kysuciach, pri Prešove, v Košiciach, a neboli technicky na 100 % pripravené ani cenovo neboli vyrokované. Nemali všetky povolenia. Dnes majú.
Za tretie, opozícia ministra Érseka kritizuje, že minulý rok neodovzdal ani jeden kilometer úseku diaľnic. No ale to opäť súvisí s tým, v akom stave fakticky sa dostal k tomuto rezortu, k tejto stoličke. A pred chvíľočkou sme si mohli vypočuť medzi dvoma poslankyňami, aký je rozdiel medzi EIA a stavebným povolením. No tak minimálne, musím povedať, že niektorí vaši samozvaní odborníci na dopravu by mali vedieť, akým spôsobom sa dá uskutočniť stavba. To znamená, že najprv musíte vyznačiť trasu, volá sa to trasovanie. Medzitým sa spustí proces EIA, samozrejme, to znamená vplyv na životné prostredie. Ale okrem toho musíte zabezpečiť dokumentáciu na územné povolenie. Keď už máte aj túto dokumentáciu, tak môžte vypísať tender na projekty, to už je ďalší úsek. Šesť takýchto úsekov len v rámci NDS, v rámci tohto rezortu existuje, lebo eiu sem nepočítam, to robí ministerstvo životného prostredia. Keď už toto máte, musíte zabezpečiť dokumentáciu na stavebné povolenie, ale, samozrejme, pred tým musíte mať vykúpené pozemky pod touto stavbou. A keď všetko máte, až potom môžte, samozrejme, vypísať súťaž na zhotoviteľa stavby.
Hovoril som o šiestich úsekoch v rámci NDS, v rámci tohto rezortu. A dobre viete, že potom musíte čeliť napríklad aj tomu, že dotknutí sa odvolávajú. To znamená, že predlžujú proces. Keď napadnú každý úsek, tak v priemere to trvá osem rokov, kým môžte stavať. Osem rokov. Ak všetko ide hladko, v úvodzovkách, ako po masle nôž, tak to trvá v priemere štyri roky. Pán minister je tam dva a pol roka.
Ale práve kvôli tomu, že keď nastúpil, zásobníky, teda v zásobníku na projekty, na vyhlásenie súťaže na zhotoviteľa nenašiel nič, tak sa zameral na to a počuli ste ho minimálne minulý rok párkrát, že rok 2018 je rok súťaží, aby jeho nástupca nenašiel prázdny zásobník, lebo to nie je len o tom, že zoženiete peniaze, to je aj o tom, že máte čo stavať. Na začiatku pán minister, ja si to pamätám, na tých koaličných rokovaniach povedal: Keby som teraz dostal pár miliárd, nevieme to zužitkovať, lebo nie je nič hotové.
Ale poďme konkrétne, čo za to krátke dvaapolročné obdobie sa podarilo pánovi ministrovi Érsekovi. Naštartovala sa napríklad výstavba diaľnice na Kysuciach, rozbehla sa súťaž na výstavbu rýchlostných ciest na Orave, obnovila sa výstavba pri Ružomberku a definitívne sa stanovila trasa posledného chýbajúceho diaľničného úseku D1 medzi Bratislavou a Košicami. Začala sa výstavba D1 pri Prešove, pričom sa podarilo vyrokovať zníženú cenu, neviem, či si to pamätáte. Takisto sa spustila súťaž na výstavbu R4 smerom na poľskú hranicu, pričom sa podarilo obhájiť napríklad plný profil diaľnice.
Viete, že hodnota za peniaze aj v týchto projektoch zohráva dosť dôležitú úlohu a nie je jedno a nie je jednoduché, by som povedal, akým spôsobom vie vyargumentovať ministerstvo aj smerom na ministerstvo financií práve kvôli tej hodnote za peniaze, či plný profil alebo len polovičný profil. Pri Košiciach sa jeden úsek už stavia a druhý, samozrejme, tam je rozbehnutá súťaž. A osobne som veľmi rád, že pán minister dopravy sa venuje aj juhu. To znamená, že dva úseky rýchlostných ciest R2 medzi Zvolenom a Lučencom sa začali súťažiť teraz, teda súťaž na zhotoviteľa, a začnú sa stavať tento rok. Takisto sa pripravuje súťaž na ďalší úsek s tunelom Soroška, dokončenie južného obchvatu Košíc, v plnom prúde sú, samozrejme, i ďalšie projekčné práce.
Ale aby sme nehovorili len o diaľniciach, poďme aj k cestám I. triedy. Áno, na Slovensku sú problém. Dávno sa o tomto probléme vie, len dlho sa to neriešilo. Pán minister, keď nastúpil, naštartoval opravy niektorých mostov aj niektorých kľúčových úsekov ciest. Viackrát vyrokoval aj dodatočné peniaze, to znamená že nad štátny rozpočet, práve na opravu ciest I. triedy.
Prepáčte, pre mňa je dôležité niečo iné. Ako prvý minister vôbec za históriu Slovenska, ako prvý minister sa nestará len o to, čo on sám vie za to krátke, poviem to tak, trojročné obdobie sprostredkovať, vyriešiť a vystavať, ale sa zaujímal aj o to, čo bude po jeho funkčnom období. Ako prvý minister dopravy rokuje s ministrom financií o veľkom, rámcovom projekte na opravu ciest I. triedy v hodnote 200 mil. eur. Tejto projekt má slúžiť na štyri roky, to znamená, že ak je tu niekto z vás, ktorý poprípade rozmýšľa, že po ďalších voľbách by mohol byť napríklad aj ministrom dopravy, tak chcete odvolať ministra, ktorý robí aj vašu prácu, aby ste mali z čoho napríklad opravovať tieto cesty. Takže bojuje aj za vás.
Počúval som tu napríklad najväčšie problémy na železnici. No ale zabúdame napríklad na to, že vlaky sú staré 30 rokov, dá sa povedať, skoro nikto sa nestaral v minulosti o to, aby sa investovalo do železníc. Ale postavil sa k tomu ako chlap a začal to riešiť a nezatváral problém pred; teda oči pred problémom. Napríklad prvé dieselové súpravy už budú dodané tento rok, Zvolen a okolie. Pripravujú sa ďalšie elektrické rušne a tak ďalej a zásadným spôsobom zvýšil počet spojov na najvyťaženejších linkách. Ako prvý minister za veľmi dlhú dobu obnovil vlakové spojenia aj na tratiach, kde vlaky už roky nejazdili, a dokazuje, že vlaková doprava má zmysel. A ak sa pozriete, o koľko vzrástol počet ľudí prepravených po železniciach alebo po železnici, tak je jasné, že minister, ktorého chcete odvolať, svoju prácu robí veľmi dobre. Je zástancom udržateľnej a ekologickej dopravy, preto napríklad podporuje otvorene železničnú dopravu ako najekologickejší spôsob, ktorý najviac odľahčí preplnené mestá od áut.
V tomto smere sa púšťa napríklad do odvážnych projektov, ako je Dunajbus, ktorý určite by uľahčil a zrýchlil cestovanie z tých, dá sa povedať, obcí, ktoré sú okolo Dunaja, a zároveň by odľahčil hlavné mesto od áut. A môžem rozprávať ďalej. Napríklad o tom, že tento minister napríklad čo robí pre nemotorovú dopravu. Určite ešte si pamätáte také projekty, že Idem inak alebo Do práce na bicykli, alebo Do školy na bicykli. Tieto projekty zarezonovali v celej spoločnosti. A nedávno, keď som videl víťaziť napríklad Petru Vlhovú, tak som si spomenul, že práve to bol rezort dopravy, ktorý ju podporil, ale zároveň ju využil aj na marketingovú propagáciu Slovenska. Aj to je jeden z kúskov skladačky, vďaka ktorému sa napríklad turizmu na Slovensku darí a máme historicky najvyšší počet prenocovaní turistov.
Na záver by som veľmi rád zdôraznil aj jeden fakt, na ktorý zabúdame. Pozrite si, prosím, využívanie zdrojov z európskych fondov. Vy tu dnes chcete odvolať ministra, ktorý má najlepšie čerpanie z konkrétnych operačných programov, ktorý nielenže plynule využíva tie peniaze európskych fondov, čo dostal na rezort, ale je schopný absorbovať aj z iných rezortov, ktoré to nevedia využiť.
Vážené dámy poslankyne, páni poslanci, dnes tu idete odvolávať ministra a dá sa povedať takým štartérom, spúšťačom tu uvádzate situáciu na výstavbe D1 Lietavská Lúčka a Dubná Skala. Už viackrát tu ste mohli počuť, že pán minister tento úsek zdedil. Samozrejme, do tej doby, kým to vyzeralo tak, že zhotoviteľ je schopný túto stavbu dokončiť, tak im dával tú možnosť, ale určite si pamätáte napríklad na jeho tlačovky priamo z miesta činu, ak to môžem takto nazvať. Určite si pamätáte, v úvodzovkách, na prepadové komando, keď bez toho, že by oznámili, že ideme na kontrolu, s pánom premiérom Pellegrinim tam išli a zistili, že skoro tam nikto nerobí. Tá firma zavádzala. Takže keď zistil, že takýmto tempom by sa táto časť diaľnic dala postaviť do roku 2039, tak začal konať. Konal jasne, rázne a tak, že chráni štát, chráni ľudí, ale chráni aj subdodávateľov, ktorým, samozrejme, bohužiaľ, ale zhotoviteľ dlhuje veľké peniaze.
Môžem sa opýtať: A je v záujme štátu, aby sa tento úsek dokončil a čo najskôr? No určite je. No ale potom si nemohol dovoliť ísť do sporu so zhotoviteľom, lebo určite viete, že práve takéto silné firmy majú veľmi dobrých právnikov a by sme sa naťahovali roky a diaľnica, samozrejme, by stála a schátrala by sa. A sú, samozrejme, šikovní občania, ktorí aj z betónu vedia vybrať napríklad železo. Takže keď by som sa opýtal, že je v záujme ľudí a v záujme Slovenskej republiky, aby subdodávatelia neboli škodní, to znamená, aby dostali za vykonanú prácu aj plácu? No určite je, ale táto zmluva to garantuje. Takže neviem, nerozumiem tomu, musíte mi to vysvetliť, ako môžete chcieť odvolať ministra, ktorý rieši problém, ktorý tento problém nespôsobil, ale rieši.
Takže, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ak ste ma počuli a vypočúvali, v úvodzovkách, teda vypočuli, tak neviem si predstaviť, že na základe čoho by ste hlasovali za odvolanie pána ministra. Ja ho považujem za ministra, ktorý vie, čo má robiť, ktorý robí v rámci možností a, samozrejme, ja som mu vďačný za to, že sa snaží vyriešiť najväčšie problémy práve v rezorte dopravy.
Ďakujem pekne, že ste si ma vypočuli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 21:01 - 21:02 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Grausová, nemám rád, ak niekto zavádza, a vy ste to vyslovene robili.
Viete, hovoríte o tom, že v priemere v školách s vyučovacím jazykom maďarským je menej detí. No áno, menšiny, samozrejme, nemôžu v úvodzovkách mať v jednej triede viac povedzme detí ako väčšinový národ, lebo, bohužiaľ, to nevychádza. A viete, prečo to tak je? Lebo my sme, táto naša vláda zrušila povinnosť počtu žiakov v triedach, v tzv. malotriednych, to platí aj pre slovenské školy, aj pre menšinové školy. Takže tu nezavádzajte.
Druhá vec. Viete, prečo vznikol ten problém v Rohovciach? Hovoríte, že nie je zabezpečená možná návšteva pre deti s vyučovacím jazykom, teda pre deti Slovákov do, do škôl s vyučovacím jazykom slovenským? Prepáčte, v Lehniciach to je. Len tam nechce nikto chodiť, lebo tam chodí viac Rómov. Takže aspoň neklamte. Takisto môžu chodiť, samozrejme, do Gabčíkova, len problém je fakt, bol v tom, bol, nie je, bol v tom, že to je smerom na Dunajskú Stredu a smerom nie na Bratislavu, kde väčšina týchto, dá sa povedať, rodičov týchto detí chodí do práce. Preto sa to riešilo zákonom. Takže máme to vyriešené.
To zbytočne teda hodíte teraz na hlavu pani ministerky len preto, že chcete nejakým spôsobom ju vyfackať.
Skryt prepis