Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.5.2016 o 15:15 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 15:47 - 15:48 hod.

Igor Matovič
Pán predsedajúci, trošku ste sa pomýlili, ja som ešte ďalší v rade.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 15:26 - 15:28 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem za podporu. Pánovi Osuskému by som chcel trošku vyvrátiť tú argumentáciu, že však vlastne ani krčmára sa nebudeme pýtať, ale zatiaľ sme to nezaviedli, že sa nebudeme pýtať na to, že teda v akom stave je jeho domácnosť. Rozdiel medzi závislosťou na alkohole a závislosťou na hracích automatoch, je to, že keď prídete do krčmy, tak môžte skúsiť tam nechať alebo prepiť sto eur, poviem. Ale myslím si, že už vás potom, potom vás zrejme odvezú na nosítkach, alebo to neprežijete. Ale keď prídete do tej herne, tak sto eur tam hodíte jedna radosť a nemáte ich. A skúste prepiť v krčne tristo eur. Keď donesiete sociálne dávky pre celú rodinu a hodiť ich do toho automatu, v automate to máte za dve hodiny, v tej krčme to nezvládnete. Toto je ten rozdiel. Čiže vlastne preto je, automaty sú omnoho, omnoho rizikovejšie z pohľadu ohrozenia tej rodiny alebo premrhania tých financií.
A kolega Baránik, veľmi pekne ďakujem za tú poznámku. Ja som chcel samozrejme povedať, že kolega Muňko je zároveň generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne. Možno som to nepovedal. A to je práve ten paradox, že človek, ktorý je tá hlava, ktorá rozdáva závislým alebo sociálne odkázaným dávky, tak následne ich od nich vyberá cez svoje kasína, že s týmto by sme konečne mali skoncovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.5.2016 15:15 - 15:21 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte mi, aby som aj touto formou podporil návrh, ktorý zdôvodnila moja kolegyňa Erika Jurinová, a pevne verím, že sa nájde v tejto sále dostatok ľudí, ktorým záleží na tom, aby sme nevyplácali sociálne dávky ľuďom, ktorí ich následne strčia do automatov a nechajú svoje rodiny de facto v skutočnosti zbytok mesiaca hladovať.
Áno, uvedomujem si zároveň, že tento návrh zákona je, by som povedal, v takom nejakom rozpore s osobným záujmom niektorých z vás, ktorí tu sedíte, lebo všetci dobre vieme, že napríklad predseda alebo teda riaditeľ Sociálnej poisťovne a náš kolega zároveň pán Muňko je vlastníkom najväčšej siete kasín na Slovensku. Takže v prípade, ak bude hlasovať za tento návrh zákona, tak v podstate si vyfučí pneumatiky na svojom vlastnom biznise. A tak uvidíme, ako je konzistentný, ako bude hájiť verejný záujem, ako bude hájiť záujem ľudí, a či náhodou nebude hájiť záujem svoj vlastný.
Dobre. Ale teda aby som iba neútočil alebo neprejudikoval, ako toto hlasovanie dopadne, predkladáme návrh, s ktorým by sa mali mnohí v súčasnej vládnej koalícii stotožniť. Lebo predpokladám podporu z opozičných strán, keďže viacerí z opozície sme na túto tému viackrát aj v predvolebnej kampani, aj počas minulého volebného obdobia, kedy my sme tento návrh zákona plus-mínus v rovnakej podobe dvakrát predkladali, keď nie tri, tak aj ostatné koaličné strany, súčasné, sa snažili získavať svojich voličov tým, že hovorili, ako im záleží na tom, aby teda sociálne odkázaní ľudia, osadníci, keď poviem tak, nechodili hneď po tom, ako dostanú sociálne dávky, do najbližšej dediny a v automatoch tieto peniaze neskončili. Áno, takýchto rečí mali plné ústa poslanci, súčasní poslanci za MOST – HÍD, takýchto rečí mali plné ústa kandidáti za stranu pána Procházku, strany SIEŤ, takýchto rečí mali plné ústa aj poslanci za SNS, aj SMER. Ponúkame v podstate vládnym poslancom možnosť splniť svoje predvolebné sľuby, keď podporíte takýto návrh zákona.
Tak ako spomenula Erika Jurinová v úvodnom slove, obdobnú úpravu majú aj v susednej Rakúskej republike, alebo v susednom Rakúsku, a obdobnú úpravu chystajú sa prijať, a naozaj je to už na spadnutie, v Českej republike. Nemá absolútne žiadnu logiku, aby štát ľuďom, ktorí sú vlastne zavesení na sociálnej sieti, vyplácal sociálne dávky a následne si takto zakrýval oči a nepozeral sa na to, že či tie, to málo, lebo tie sociálne dávky nie sú nejaká veľká suma, aby to málo, ktoré by malo skončiť v ich rodinách, v ich chudobných rodinách, aby to málo skončilo následne v automatoch a niekto mal z toho biznis, akože podnikanie.
Tak ako tiež spomenula Erika Jurinová, hazard, to nie je len to, že spôsobujeme, alebo štát, ktorý podporuje hazard a takéhoto štýlu hazard, že spôsobuje rodinné tragédie, že potom vlastne v tej rodine naozaj tie deti mnohokrát nemajú čo jesť. A potom práve to je podhubím toho, že vzniká kriminalita. Lebo hladné decko, alebo hladný možno aj ten človek, ktorý dostal tie sociálne dávky a išiel do toho automatu a, bohužiaľ, možno niekedy aj závislý, a myslel si, že z tých 60 eur vygeneruje 600 eur, a nakoniec zistil, že zo 60 má nulu a ešte aj možno nejaký dlh, tak tento človek potom rieši ten svoj problém, vzhľadom na to, že teda hlad nepochádza zo stravných lístkov, ako ste nás snažili sa presvedčiť minulý týždeň, ale ten hlad pochádza z toho, že jednoducho nemáte čo v peňaženke, tak títo ľudia potom to riešia niekedy, áno, aj tým, že si privlastnia niečo, čo im nepatrí.
Čiže podporovať hazard, podporovať to, aby ľudia odkázaní na sociálne dávky, ľudia, ktorí v naivnej viere si naozaj myslia, že z tej zázračnej mašinky zo 60 eur vypadne zrazu 600, naďalej podporovať vlastne takéto možno naivné a niekedy závislé správanie sa, je nezodpovedné zo strany štátu. Lebo podporovať takýmto spôsobom biznis pár ľudí, ktorí zarábajú na týchto chudákoch, spôsobuje to, že všetci ostatní ľudia, ktorí bývajú v okolí týchto ľudí, sú ohrození následnou kriminalitou. Lebo jednoducho tie chýbajúce peniaze, ktoré nahádzali do tej mašinky zázračnej, musia niekde nahradiť a tú svoju rodinu alebo aj samých seba nemôžu dovoliť, aby zomreli. Čiže musia z niečoho nakŕmiť.
Skončime, prosím vás, sme 27 rokov po revolúcii, skončime s bohapustým podporovaním akože podnikania, ktoré v skutočnosti nie je podnikanie, len ničenie rodín. Je ničenie alebo podporovanie závislosti a je zbytočné nabádanie ku kriminalite. Skúsme sa na tento návrh pozrieť nepoliticky, pozrieť sa na neho bez ohľadu na vlastný záujem ktoréhokoľvek poslanca v tejto sále, či už podniká v hazarde alebo nie, a skúsme podporiť tentokrát dobrú vec. Ak máte nejaké výhrady voči spracovaniu konkrétnych nejakých ustanovení, sami veľmi dobre viete, že druhé čítanie je o tom stvorené, a v tom druhom čítaní tieto veci bez problémov môžme upraviť a možno už niekedy plus-mínus od leta môžeme zaviesť systém veľmi jednoduchý, že závislí ľudia nebudú môcť hádzať peniaze do automatov, a teda hlavne v tomto prípade poberatelia sociálnych dávok. Štát, ktorý podporuje to, aby ľudia odkázaní na sociálne dávky hádzali tie peniaze do tých zázračných mašín, ohrozovali následne ostatných ľudí vo svojom okolí svojou kriminalitou, nie je zodpovedný štát. A ja by som chcel, aby Slovensko po dvadsiatich siedmich rokoch po revolúcii konečne zodpovedným štátom bolo.
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.5.2016 15:13 - 15:14 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona, ktorý spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: pre financie a rozpočet, ústavnoprávny a pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.5.2016 11:57 - 12:01 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ešte tri minútky zostávajú do 12.00 hodiny. Ja to stihnem povedať.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Áno, tak vám budem veriť, nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Však ale Národnej rade tým neublížim. Chcel by som teda ako v podstate posledný vystupujúci v rozprave k celému balíku zákonov poprosiť kolegov a kolegyne hlavne z vládneho zlepenca alebo, neviem, ako to nazvať, z vládnej koalície, aby sa zamysleli nad podporou týchto návrhov, samozrejme, neočakávame nejakú balíkovú podporu, ale mohla by skončiť doba, kedy z ľudí robíme úplne nesvojprávnych, doba, kedy ľudí klameme tým, že nejaký sociálny fond vo výške 0,6 % ich vytrhne z biedy a ak by im štát negarantoval 0,6 %, čo dostanú, tak ten zamestnávateľ by im vlastne tých 0,6 % určite nedal. Mala by skončiť doba, kedy v ľuďoch budujeme pocit a utvrdzujeme ich v pocite, že o výške mzdy rozhoduje ujo na Úrade vlády alebo nejaká Koaličná rada, keď zasadne, tak určí, koľko ľudia budú zarábať. Mala by skončiť doba, kedy ľuďom vysvetľujeme a každý deň pripomíname, aký dobrý je ten ujo na Úrade vlády lebo na nich myslí a vybavil im tie papieriky, tie stravovacie poukážky, tie gastrolístky, a bez neho by vlastne tí ľudia asi umreli na ulici hladom. Mala by skončiť doba, kedy sa tu klameme, z úst ministra práce včera zaznel argument, že keď nebudú gastrolístky, keď miesto gastrolístkov ľudia dostanú peniaze, tak alkoholici sa nebudú stravovať a prepijú tie peniaze, tuhí fajčiari sa nebudú stravovať a budú ešte viacej fajčiť. Prosím vás pekne, to naozaj SMER považuje ľudí za tak hlúpych, aby takýmito argumentmi bojoval za špinavý biznis, pár firiem, sponzorov politických strán SMER a SNS?
Pevne verím, že kolegovia hlavne zo strany MOST – HÍD, ktorí nás trikrát v tomto návrhu v posledných piatich rokoch podporili, že budú konzistentní, teda myslím tým návrh nahradiť peniaze alebo gastrolístky peniazmi, a rovnako budú hlasovať aj v tomto prípade, inak, bohužiaľ, vydajú sa takou zvláštnou trajektóriou, kedy predkladajú x razy návrh o občianstve a keď predložený zrazu tu je a majú možnosť ho zrušiť, tak zrazu zaň nehlasujú. Ak tentoraz napríklad ľudia zo strany MOST – HÍD nebudú hlasovať za tento návrh, kedy zamestnancom dávame možnosť vybrať si, či budú mať gastrolístky alebo peniaze, tak len dokážu to, že tie tri razy predošlé, to bolo falošné hlasovanie, lebo vedeli, že to neprejde, a v skutočnosti im ide iba o úmysel, aby naďalej tento biznis sponzorov politických strán bol na Slovensku zachovaný, ale prosím aj všetkých, aj tých, ktorí budú hlasovať proti tomuto návrhu, prestaňte z ľudí robiť somárov, klamať ich argumentmi, že keď nebudú mať papieriky v peňaženke, tak zrazu stratia stravovacie návyky. Hlad nie je otázka gastrolístkov v peňaženke, hlad je normálna fyziologická vlastnosť každého jedného človeka bez ohľadu na to, či má v peňaženke eurá, gastrolístky alebo platobnú kartu.
Ďakujem veľmi pekne za podporu týchto návrhov (potlesk).
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2016 11:31 - 11:32 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďuri, ďakujem veľmi pekne za vystúpenie. A zaujal ma najviac ten návrh na tie poukážky. Áno, príkladmi keď niekto niečo nechápe, tak aj ja v svojom živote sa snažím potom použiť nejaký extrém a presne ten príklad tých poukážok, keď si povedal, že teda keď tu niekto hovorí, že ľudia musia mať tú poukážku na tú stravu, lebo inak by sa nestravovali, tak mali by sme ten tvoj návrh podľa mňa prijať, dať ľuďom naozaj poukážku na auto, poukážku na byt, poukážku na nábytok, na dovolenku, na mrkvu, na slížikovú polievku v nedeľu. Jednoducho inak ľudia, samozrejme, oni by si nekúpili alebo nedali by si tú slížikovú, treba zaviesť tie poukážky. Plne podporujem tento návrh... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím o kľud v sále, pán poslanec.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
A pán Hrnko by nemusel vykrikovať, mohol by sa to naučiť, krížom cez sálu. (Reakcia z pléna.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec Hrnko, poprosím o kľud v sále.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Takže tento návrh bol naozaj veľmi dobrý. A myslím si, že zároveň veľmi krásne poukazuje na absurditu poukážok.
A je také až, by som povedal, príznačné, že poslanec za Slovenskú národnú stranu tu vykrikuje, vyrušuje práve pri tomto návrhu, keďže dlhodobo sa vie, že Slovenská národná strana ešte aj v čase, keď tu bol Ján Slota, mala biznis v stravovacích spoločnostiach alebo v spoločnostiach, ktoré vydávajú gastrolístky. A, bohužiaľ, tento duch toho biznisu asi tu zrejme naďalej zostal, aj keď sa vymenil predseda. Alebo uvidíme, ako sa pán predseda zachová a či teda svojich poslancov uprace a povie, že už by sme mohli konečne skončiť s podporou tohto biznisu, na ktorom vždy SNS v minulosti zarábala.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2016 10:55 - 10:57 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Jozef, ďakujem ti veľmi pekne za opakované vystúpenie, ale obávam, že je to, ako keby tak hrach na stenu si hádzal, lebo tí ľudia, ktorí tu aj vlastne predo mnou – niektorí zo SMER-u – alebo teda predtým v diskusii vystúpili za SMER, tak oni majú červené súkno, keď niekto hovorí o tom, že ľudia sa budú mať lepšie, keď zlepšíme podmienky pre zamestnávateľov. Jednoducho chcú a automaticky si myslia, že keď niečo sa volá sociálny fond, tak to je niečo, do čoho nikdy nemôžeme zasiahnuť, a to je to najlepšie, čo tým našim zamestnancom pomôže, lebo, božechráň, ak by sme nejaký sociálny fond zrušili a povolili podnikateľovi to, čo teraz v podstate povinne dáva do sociálneho fondu, aby dal ako mzdu svojim zamestnancom, lebo každú mzdu okrem tých ľudí, ktorí poberajú minimálnu mzdu, každú ďalšiu mzdu všetci ostatní ľudia, ktorí zarábajú viac ako minimálnu mzdu, tak ju majú iba na základe toho, že ten zamestnávateľ sa rozhodol túto výšku mzdy poskytnúť svojmu zamestnancovi. Čiže to nie je o tom, že ujo na Úrade vlády povedal, že teraz bude zarábať niekto 700, niekto 1 500 a niekto 2-tisíc eur. Ale iba preto ten zamestnanec dostáva tú mzdu, lebo zamestnávateľ sa tak rozhodol. Ale, hovorím, obávam sa, že aj tie ostatné návrhy títo ľudia nepochopia. Radšej tu budú obhajovať čokoľvek, len aby vytvárali a udržiavali v ľuďoch ilúziu, že oni jediní to myslia s tými zamestnancami dobre a oni im pomôžu. Ale, bohužiaľ, tie ich návrhy veľakrát chránia práveže zamestnancov, nezamestnaných od práce a nieže im pomáhajú prácu získať.
A tie bludy, ktoré hovoria pri gastrolístkoch, že ľudia potom stratia stravovacie návyky, keď my im zrušíme gastrolístky, tak to už snáď nemá ani komentár, alebo to, že alkoholik keď nebude dostávať gastrolístky, tak sa nebude stravovať a bude si kupovať alkohol, no dnes osloví svojho prvého kolegu, vymení si gastrolístok za peniaze a ide si kúpiť ploskačku.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 18.5.2016 18:21 - 18:26 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som predniesol návrh zákona, ktorý predkladáme v podstate, už to dobre rátam, v jemných obdobách štvrtýkrát. Prvýkrát to bolo ešte za vlády Ivety Radičovej a bolo to ako pozmeňujúci návrh k prerokovávanému, k prerokovávanej novele Zákonníka práce a vtedy tento návrh neprešiel o jeden jediný hlas. Ten jeden jediný hlas patril vtedy Pavlovi Hrušovskému z vtedajšej vládnej koalície, ktorý sa podľa jeho slov veľmi snažil trafiť hlasovaciu kartu do hlasovacieho zariadenia, len akosi po tých dvadsaťročných skúsenostiach v parlamente sa mu to nepodarilo.
Vzhľadom na to, že tesne pred tým, tou veľkou snahou trafiť hlasovacie, teda kartu do hlasovacieho zariadenia, bol v družnej debate s Jánom Slotom, o ktorom sa hovorilo, že je v podstate skutočným majiteľom emitenta stravovacích poukážok firmy DOXX, tak predpokladali sme, že nebola to neskúsenosť, ale bola to zrejme nejaká iná tajná a dodnes utajená dohoda, prečo sa Pavlovi Hrušovskému nepodarilo trafiť svoju hlasovaciu kartu do hlasovacieho zariadenia a prečo sa nám nepodarilo vyjsť v ústrety zamestnancom aj zamestnávateľom, aby sa mohli slobodne rozhodnúť, či budú mať v peňaženke okrem eur alebo platobnej karty aj nejaké papieriky, ktoré sa volajú stravné lístky.
Áno, už pred piatimi rokmi, plus-mínus, sme prvýkrát predložili tento návrh zákona. Hovorím, ako som povedal, v podobe pozmeňujúceho návrhu, potom v minulom volebnom období znova dvakrát, vtedy aj spoločne s kolegom Drobom zo strany SaS. Bohužiaľ, ani jeden, ani druhý, ani tretíkrát nám to nevyšlo. Ale pevne veríme, že keďže súčasťou dnešnej vládnej koalície sú ľudia, ktorí nám hlasovali za tie predošlé tri návrhy, že tentokrát by to konečne vyjsť mohlo.
Áno, na Slovensku aj tých 27 rokov po revolúcii robíme z ľudí nesvojprávnych, ktorí, bohužiaľ, ako bolo teda zvykom v tejto argumentácii zo strany SMER v jednom, druhom, aj v treťom prípade, keď sa tento návrh predkladal, vždy argumentoval tým, že v prípade, ak by sme nejakým spôsobom eliminovali stravné lístky, božechráň, nie zrušili, lebo my nenavrhujeme zrušiť stravné lístky, len navrhujeme, aby si zamestnanec, zamestnávateľ slobodne dohodli, či bude mať stravné lístky alebo finančný príspevok v rovnakej výške bez akýchkoľvek odvodov, bez akýchkoľvek daní, čiže s rovnakým daňovým a odvodovým zaťažením pre zamestnanca aj zamestnávateľa alebo zvýhodnením, tak, bohužiaľ, poslanci vládnej strany SMER ako keby z manuálu vždy opakovali, že boli by ohrozené stravovacie návyky zamestnancov.
A ja teda odporúčam zamyslieť sa nad týmito pár slovami, keď hovoríme o tom, že keď ľuďom necháme dobrovoľne sa dohodnúť zamestnanca so zamestnávateľom na tom, že namiesto stravovacích poukážok v hodnote 4 eurá bude dostávať 84 eur, 80 eur, 88 – podľa toho, koľko pracovných dní bude – navyše ako príspevok na stravovanie, tak sa dovolím ešte raz zamyslieť a odporúčam všetkým vám zamyslieť sa nad tým, že či by teda ľudia v tomto prípade strácali stravovacie návyky. Ja si osobne myslím, že stravovacie návyky nie sú závislé od toho, či máme nejaký papierik v peňaženke alebo či tam máme eurá alebo nejakých pár eur navyše na platobnej karte, ale stravovacie návyky zrejme pochádzajú skôr z toho, že cítime normálne fyziologický hlad a ten hlad nesúvisí s tým, že máme stravovacie papieriky v našej peňaženke.
Čiže poprosil by som veľmi pekne a naozaj s veľkou nádejou, keďže súčasťou tejto koalície sú ľudia, ktorí nám opakovane za tento návrh hlasovali, ktorí nás v tomto návrhu podporili, a teda keď upriamim pozornosť na hlasovanie za tento návrh spred piatich rokov, kedy naozaj v podstate celá opozícia, či celá vtedajšia teda koalícia okrem Pavla Hrušovského hlasovala, len teda on akosi záhadne netrafil tú kartu do hlasovacieho zariadenia, tak pevne verím, že tentokrát odložíme politikum bokom a aj vzhľadom na to, že tento návrh v obdobnej podobe aj politická strana MOST – HÍD, aj SIEŤ mali v svojich predvolebných programoch, tak pevne verím, že tento návrh posunieme do druhého čítania a bez emócií ukážeme, že dôverujeme ľuďom a nemyslíme si, že to sú nesvojprávne bábky, ktoré sú hladné len vtedy, kedy majú stravovacie papieriky vo svojej vlastnej peňaženke.
Budem veľmi rád, ak tento návrh získa podporu tohto pléna.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.5.2016 17:27 - 17:27 hod.

Igor Matovič
Pán Bugár, myslím si, nič v zlom, ale vzhľadom na to, že ste pri viacerých hlasovaniach to uviedli, že dávam hlasovať o tom, že prerokujeme návrh zákona v prvom čítaní, že tieto hlasovania nebudú platné, takže asi by sme ich mali zopakovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.4.2016 17:08 - 17:09 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci Bugár, ja by som chcel upozorniť, že toto nie je jediný problém a nie je pravda to, čo hovoríte, že keď niekto príde za vami, tak potom sa problém rieši. (Reakcie z pléna.) Neviem, prečo ma vyrušujú vaši poslanci... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni kolegovia, prosím vás, kľud.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Veľmi obdobný problém má naša poslankyňa, zdravotne ťažko postihnutá kolegyňa Petruchová. Ani raz to neriešila verejne. Ale pri tejto príležitosti, keďže ste povedali, že hovoríte, že ak sa to rieši normálne, a nie cez médiá, tak sa to vyriešiť dá, tak vás upozorním na ten problém, lebo už treba to riešiť aj mediálne. Má osobných asistentov ako zdravotne ťažko postihnutá a nemôže sa bez nich pohybovať, nemôže chodiť cez vstup do parlamentu. Stále ich šikanujú. Keď idú bokom, ochrankári ich omakávajú, tie osobné asistentky, striedajú sa títo ľudia každý druhý deň a nie ste schopní vybaviť pre ňu, aby normálne s ňou mohli prechádzať cez vrátnicu. Čiže tu sú takéto problémy, aj keď sa neriešia mediálne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis